- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Mobil flották
- Leesett a kamionról több millió eurónyi Z Fold7
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Yettel topik
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- A hagyományos (nem okos-) telefonok jelene és jövője
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
#78522999 #93782 üzenetére
A TP4056 feszültségi paraméterei (melyek az adatlapon szerepelnek) nem módosíthatók, mivel nincs hozzáférés, lábakon keresztül.
Amit tudunk róla, hogy MOSFET áteresztő szabályzó van benne, ezért akár 4,3 V-ból is képes 4,2 V-ra szabályozni, ugyanakkor disszipatív elven működik.
Ha egyedi szabályzás szükséges, arra jó valamelyik CC/CV modul, ilyen az XL4015 is. Nyilván ez nem tud olyan töltéssel kapcsolatos képességeket, ami a TP4056 adalapján szerepel (hogy ne soroljam), de nem is kell sok esetben.
-
-
Barret001
addikt
válasz
#78522999 #93777 üzenetére
A töltő kimeneti feszültségétől függ.Ha nem tud fölé menni a bekalkulált értéknek,akkor nem tud tölteni. Ha sok a "tartalék" a töltőben,akkor ez a megoldás nem az igazi. De vannak li- akkuk,aminek a töltési végfeszültsége alacsonyabb.Annak a töltőjével megoldható a korlátozás. Egy [Megoldás:]
-
válasz
#78522999 #93761 üzenetére
Szia.
Tanácsom.
2 darab PB akksi, azért PB mert faék egyszerű töltő kell, egyszerű CC-CV, nem kell balanszer, UPS módba 2,3V/cellafeszültségen tartva 5 évet el fog menni, nem kell cellaszintű figyelés, balanszer, bms.
Ha nem a megszokott 4,2volton tartod a cellákat, egyedi balanszer kell, vagy aktív smart bms, ára horror.Kell egy 27,6 voltra beállított cc-cv töltő, ezt házilag egyszerűen meg lehet tákolni (nekem minden van itthon hozzá, másnál lehet ez nem jellemző
)
Akár analóg is lehet, de lehet smps is. Készen is vehető.
Töltőáram, amit a pc felvesz+ az akkukapacitás 1/20-a. Pl. 60Ah akkuk, akkor 3A+ a pc. Ez se ökölszabály de így 1-másfél nap alatt feltölt, gondolom nem mindennaposak az áramszünetek.
Ha maximalista vagy, C/10 azaz 6A, akkor 10 óra alatt feltölt.
Nálam a komplett fűtésvezérlésem egy 100Ah akkun lóg, felvesz 1,4A-t a rendszer és 4,5A a töltőm, még soha nem merült le és 2-3 napot elmegy áramszünetnél.Ha ez megvan, kell egy step-down modul ami ellátja a pc-t +picopsu.
Védelemnek tökéletes az ötleted, én analóg módon vitelezném ki egy LM358-al, lelövi PC-t. Ha jobban megy a mikrokontroller neked, az is teljesen jó.
Ez sokkalta jobb megoldás egy ups-nél, ott sajnos minimum 3x a konverzió, teljesen feleslegesen.
230-->12V--->230V-->12V és az ups-ek nagyon nem híresek a qurvajó hatásfokról.
míg egy step-down modullal 90-95% lehet.Az akkuról, kapacitás függvényében elmehet bármi, kisebb fogyasztók, helyi step modulokkal, telefontöltés, laptoptöltés, 12 voltos ledes izzók vészhelyzetbe.
Akár a ház is, én is így kezdtem és jelenleg 9kWh liion pakkom van, komplett napelemes rendszerrel.
-
ekkold
Topikgazda
válasz
2010 - 2019 között, az akkori munkahelyemen ilyen szünetmentes áramforrásokat is fejlesztettem, és százával gyártottuk is (pl. internet szolgáltatók is vették) Ezeken 100AH nagyságrendű ólomakksik voltak, 4x12V -> 48V-os rendszerben. Volt olyan típus aminek webfelülete, és SNMP elérése is volt, ahol minden üzemi paramétere monitorozható távolról.
-
válasz
Amúgy igen, ilyen kis UPS-el szívtunk olyat, hogy akku nélkül be sem indul. Ha el van használódva az akku, akkor tud érdekes hibákat.
De ha rendben lett volna az akku, akkor szerintem azt a sok kis szünetet is kibírja, szóval szerintem jobban jársz egy nagyobb kapacitásúval.@ekkold : Barrett001-el volt erről itt a topicban hosszabb beszélgetés. 3,8-4,0 között, ha jól emlékszem.
-
ekkold
Topikgazda
válasz
#78522999 #93757 üzenetére
Szerintem az ötleted jó, annyira, hogy alkalmazzák is ipari eszközök esetén... csak ott 48V-os rendszerek vannak. A berendezések 40V...58V között bármiről működnek, így 48V-os akkupack-on csak mélykisütés védelem, és alacsony fesz. jelzés van, a táp meg tölti az akksit.
Az olcsó inverterek (szünetmentesek)-nek nagyon rossz a hatásfoka, némelyik csak 70...80%-os, és ez is csak a max teljesítmény 80%-ánál, mert alatta és felette még rosszabb. Persze biztosan vannak jobbak is a piacon, de az oda-vissza átalakítás hatásfokát ill. veszteségét érdemes megspórolni ha lehet. Nekem az otthoni szerverem mindössze 5...8W-ot fogyaszt, még egy viszonylag kicsi lítium packról is órákig tudna működni. -
ecaddsell
aktív tag
válasz
#78522999 #93754 üzenetére
Igen, az jó ötlet lenne, hogy mondjuk 80%-ra töltődnének csak a lítium cellák.
Viszont hol kapok erre valami balanszeres modult?
Mindenhol azt látom, hogy 4.2V-ra töltenek.Van 4.35V-os cella is (jót nem biztos, hogy könnyen be lehet szerezni) amit a 4.2V-ra méretezett balancer nem fog maxra tötleni...
-
-
rednifegnar
senior tag
válasz
#78522999 #93749 üzenetére
nem tudom milyen ups de ha 10e-ert veszel bele egy akkut es megy 5 evig akkor 2e/ev-el nehez versenyezni.
fogyasztasban nem tom mennyit lehet fogni a konverzion, de valoszinuleg keves lesz egy 12v-os tyukbel az akkurol, mert kell oda negativ feszej is.
nekem is volt otthoni szerverem, de kivaltottam egy stick pc-vel es nas-al (+ups). nyilvan a stick az inkabb display meghajto mint funkcionalis de egyelore ellatja amit kell (3W).
-
válasz
#78522999 #93751 üzenetére
A lítiumcella a lítiumos UPS-ekben nem 4,2, hanem alacsonyabb feszültségre van töltve, ígykevésbé használódik, hosszabb az élettartama. Így megoldhatod, hogy folyamatosan töltve legyen.
Amúgy ha egy mikrokontrollerrel figyeled a feszültséget, vagy hogy megvan-e a 230V, akkor az tud kommunikálni a szerverrel, azon meg fut egy script, ami leállítja/sleep-eli.
(Persze a bekapcsológomb lábain adott impulzussal is működik.) -
Tamy
őstag
válasz
#78522999 #93749 üzenetére
Kivitelezhető, de két dolgot kell végiggondolnod:
- Az általad linkelt konkrét tipust most nem tudom (régebben én is használtam több hasonlót), de van amelyik a 12 V-ot csak átengedi magán, azt nem szabályozza, tehát a bemenetére stabil 12 V kell (az akku nem az).
- Valahogy illene megoldani a kommunikációt is a gép szabályos leállításához, mielőtt teljesen lemerülne az akku. Van akit ez nem zavar, berizikózza, de egy szerver esetén, ahol nem vagy folyamatosan mellette, ott szerintem mindenképp szükséges.
Új hozzászólás Aktív témák
- Építő/felújító topik
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Futás, futópályák
- Mobil flották
- AMD Catalyst™ driverek topikja
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF B360-Pro i7 9700 16GB DDR4 512GB SSD RTX 4060 8GB ZALMAN S3 TG Zalman 500W
- Update 08.04. - Bomba árak 2025-ben is! Üzleti - Consumer laptopok DELL FUJITSU HP LENOVO
- Apple iPhone 13 Mini / 128GB / Gyárifüggetlen / 12Hó Garancia / 84% akku
- Dell P2419H / P2419HC Full HD LED IPS 24" LCD monitorok
- Új Dell 13 XPS 9315 Touch 4K+ HDR DolbyVision i7-1250U 10mag 16GB 512GB Intel Iris XE Win11 Garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest