- Apple AirPods Pro (2. generáció) - csiszolt almaságok
- iPhone topik
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- Google Pixel topik
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
Új hozzászólás Aktív témák
-
L3zl13
nagyúr
válasz
SalvadorLynx #178 üzenetére
A amd kuka.
Szia, féláron átveszem azt a sz@rt!
-
tlac
nagyúr
válasz
De nem azért vettem 6400-es ram ot, hogy 6000-en menjen. Azért a 6000 az "optimális".
hát vagy akár akkor csak elég lenne a ramtól elállni és cserélni olcsóbbra
azt megvenni, amit hivatalosan támogat a proci tuning nélkül
gyakorlatban nem igazán fogod érzékelni a különbséget -
hokuszpk
nagyúr
válasz
az, hogy a lapok feleslegesen tulfeszelik a socot, nem befolyasolja azt, hogy a fabric miatt 6000 az optimalis, Zen3 topicban vissza lehet keresni az eredmenyeket ; ha 1:2 -ben megy a cucc, akkor tobbet vesztesz a fabric lassulasan, mint amennyit a gyorsabb ram hoz.
* ramot tartsd meg, Intelhez biztos jó lesz.
-
claysei
csendes tag
válasz
A SoC-ot ha 1.2-re állítod BIOS-ban, akkor a 6000-en annyi lesz, nekem pontosan így megy most, max 1.194-ig megy fel. Többek között én az alacsonyabb CL miatt választottam ezt a RAM-ot, nem is a freki miatt.
Amugy igen mindegy, mert visszaküldöd, de azért nem mondanám, hogy az AMD kuka. -
janos666
nagyúr
válasz
AM4-ben 3800-on járatom a 4200-as RAM-ot amiatt, hogy 1:1:1 szinkronban legyen a fabric:fclk:memory (brutál túlfeszelve sem megy 1900 fölé a SoC-om hibázás nélkül, tehát 2x1900 a max DRAM órajelem). Csak annyi a különbség, hogy a fórumos és tesztelős tapasztalatok alapján javasolt paraméterek szerint sokkal szűkebbre állítom az időzítéseket, mint ami az XMP profilban szerepel. Igazából a freki/CAS hányados a lényeg, nem csak maga a freki. AM4-hez van erre kis kényelmes "calculator" szoftver is, AM5-re nem tudom mi van, de fórumokon érdeklődhetsz a tapasztalatokról hasonló RAM-ról.
Ezt te is megteheted. Beállítod a legmagasabb órajelet, amit elbír a SoC-od memóriavezérlője a javasolt max feszültséggel, aztán elkezded lentebb vinni az időzítéseket, amíg épp nem kezd hibázni a gép stressz-tesztek alatt. A végső teljesítmény hasonló lesz, mint magasabb frekvencián, de magasabb időzítésen (freq/CAS hányados).
Pontosabban nem is feltétlenül a legmagasabb freki kell, hanem ami jó arányban áll a memóriavezérlő órajelével, de ennyi már nem ismerem az AM5-öt, hogy ezt megmondjam. -
hokuszpk
nagyúr
válasz
SalvadorLynx #116 üzenetére
"Nem hiszem, hogy most fogom átállítani, mert a talált presetek közt nem volt Kingston és a 6400 mhz ált 1,35 volt fölött kér, és most ugy 1,3 a limit."
ne keverjuk. a _soc_ feszultsegre van(lesz) korlat, a vdimm az lehet 1.35 vagy folotte is.
szvsz kivalasztod az xmp / expo profilt, a memoriasebessegnel meg atbillented 6000 -re -- mert az az optimalis -- es kesz is vagy. -
janos666
nagyúr
válasz
SalvadorLynx #146 üzenetére
Miért feltételezed, hogy lineárisan emelkedik, és friss firmware-el nincs maximum limit, ahonnan nem emelkedik tovább?
Próbáld ki pár percre, hogy mit dob a 6400-as profil, és akkor kiderül. Külön érdekes kérdés, hogy ha nem emelkedik 1.3 fölé, akkor stabilan fut-e úgy a rendszer (korábban is talán feleslegesen volt túlfeszelve a SoC). -
Hellwhatever
aktív tag
válasz
SalvadorLynx #142 üzenetére
A ramnál az 1.35V az nem az SoC Volt-ra vonatkozik.
Azt jelenti hogy 1.35V-ra van szüksége a ramnak az alaplap felől hogy stabilan tudja a profilban beállított értékeket. -
claysei
csendes tag
válasz
SalvadorLynx #142 üzenetére
G.SKILL 32GB 6000MHz CL30 Trident Z5 NEO AMD EXPO (30-38-38-96). Én meg azon gondolkoztam, hogy meglesem, púposodik e már a procim.
Aztán persze annyiban hagytam, mondván, hogy 70 fok fölött még nem is járt, és panaszom sincs.
Nem lesz vele semmi gond, vissza kell venniük -
Sinesol
veterán
válasz
SalvadorLynx #139 üzenetére
Ha jol emlekszem, munkara egyertelmuen jobb is az Intel, sok programban szép elönye van, szoval mindenképp jo döntes ilyen szempontbol is.
-
claysei
csendes tag
válasz
SalvadorLynx #131 üzenetére
Hasonlón egy pillanatig én is elgondolkoztam amikor jöttek eleinte a hírek, de számomra pl jobb procit kínál gamingre, mind pörformansz, mind fogyasztás ügyileg , és nekem jelenleg *koppkopp* nincs semmi panaszom.
A te helyzetet viszont más, úgy gondolom jól tetted. -
Sinesol
veterán
válasz
Egyértelmü, hogy vissza kell küldeni, ha megteheted.
Torma1981: Teljesen hihetö, nem ez lenne az elsö cég, aki ek piaci/befektetöi nyomasra muszaj kijönni valamivel egy cegnek.
Az Intel mondhatni lepeselönybe került, jönni kellett valamivel. Raadasul nem is lett tul jo az uj szeria, lehet ugy voltak vele, hogy a refreshnél majd letudják ezt a gondot is.
Öszinten szolva mar a startnal is volt egy olyan erzes, hogy mintha a kelletenel hamarabb jött volna, nem végezték el az utolso simitasokat. -
Hellwhatever
aktív tag
válasz
Elállnék amíg lehet. Anno 3800X + Asus ROG Strix X570-F + Patriot DDR4 3400Mhz@CL16 ramokkal annyi kékhalálom meg restartom 20 év alatt nem volt mint ezzel a setuppal 12 nap alatt. Ment is vissza a proci meg a lap. A ramok azóta is hiba nélkül üzemelnek egy 9900KS mellett lassan 3.5 éve. (meg előtte egy 9600K mellett egy jó bő fél évig mielőtt bepróbáltam a Ryzent)
Fejtegették már itt a fórumon is, úgy t űnik az integráció valamiért nem megy az AMD-nek. Vagy humán erőforrás, vagy know-how, vagy nem is prioritás náluk annyira mint az Intel-nél és az nVidia-nál, de nagyságrendekkel több gond van velük mint a másik két szereplővel.
-
tibaimp
nagyúr
válasz
Ezt Neked kell eldönteni, de most per pill egy i9-el kevesebb a gond. (legalábbis én nem hallottam semmi ehhez hasonlót).
Mondjuk el tudom képzelni, hogy az ember ideges és a töke kivan, mikor fél millát kitolt egy amúgy nem rossz, sőt, erős cuccra, és nem jó, illetve félő, hogy baj lehet.
-
Thrawn
félisten
válasz
SalvadorLynx #120 üzenetére
Hülyeséget beszél. A RAM-fesz és az SoC-fesz két teljesen külön dolog. Állítsd be az EXPO-t de ellenőrizd le, hogy az SoC mennyit kap BIOS-ban.
-
Sinesol
veterán
válasz
SalvadorLynx #116 üzenetére
Hát, ha annyit kér 6400-hoz, akkor egészen egyszerűen nem fogod tudni belőni arra az órajelre, ez van, ezt intézte az AMD.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Apple AirPods Pro (2. generáció) - csiszolt almaságok
- Autós topik
- Milyen autót vegyek?
- Synology NAS
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- iPhone topik
- Fujifilm X
- WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
- További aktív témák...
- Kingston Fury Renegade DDR5 6400mhz kit
- Asrock B360M Pro4 microATX - elkelt TheCrafter22 kollégának, értékelésre vár
- Eladó saját használatból MSI Z87-G43 GAMING 1150-es foglalatú alaplapom
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H81M-PLUS H81 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Corsair Vengeance LPX 16GB (1x16GB) DDR4 3000MHz C15 - eladva Pál úr kollégának, értékelésre vár
- Huawei Nova Y90 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 65C2 - 65" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A12/Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A32/Samsung Galaxy A52
- Apple iPhone 14 Pro, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Huawei P20 Lite 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged