- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- Android szakmai topik
- Eurós árlista a Google Pixel 10 telefonokhoz
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
-
Mobilarena
Szeretettel köszöntünk a sztereó otthoni/szobai Hi-Fi világában !
Új hozzászólás Aktív témák
-
smiti
veterán
válasz
Fercsa #125040 üzenetére
Nem tudom, hogy a Vintage vonal erőltetőinek nagy része tisztában van- e ezekkel a dolgokkal?
Mert sokan azt tudják szajkózni, hogy ne vegyek újat csak a régiek jók....Én hozzá nem értőként köszönöm ezt a részletes kifejtést, szerintem át is gondolom ezt a sztorit.
De ami volt más fórumokon, talán nem olyan öreg hangfalak ajánlása mint pl. Focal Jmlab Chorus 707 vagy egy B&W Bowers & Wilkins 602 S1 is felejtősek?
-
-
fererencz89
őstag
válasz
Fercsa #123673 üzenetére
Természetesen több ponton jogos amit írsz, nem mondhatom, hogy nincs igazad. A vélemények megoszlanak, nem könnyű dönteni. Azért amit linkeltél, az nem az általános, bár az álláspontodat erősíti. Elvileg. Meg kellene hallgatni ezeket.
De ha ez így van, akkor itt is át vagyunk verve? Pl egy 60€ árú seas magas, ami úgy 25+ éve piacon van, az technikailag elmarad egy modern, 40€ árú csodától? Nincs rálátásom és valós tapasztalatom.
-
fererencz89
őstag
válasz
Fercsa #123665 üzenetére
Azért a kiinduló listába elég szépen beleillet korát tekintve.
Biztos, hogy volt fejlődés, de a világmegváltást nem látom. Nagyon sok motor 20-30+ éve van a piacon. Egyébként meg kb ugyanolyan fontos az is, hogy mit hoznak ki belőlük. Másrészt, újonnan a Daline árának többszöröséért is noname, belépő motorokat csomagolnak csillogó dobozokba. -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Fercsa #123500 üzenetére
Hasonlóan jár az agyunk
, planárt csak úgy vinnék lentebb, ha a rezonanciafrekijébe nem kerülök bele, ismerősömnek most finish-eljük két dobozát, Aurum Cantus AC-180F1 + HiVi RT2C-A. Mondjuk nálam a rezonanciafreki-kerülés minden hangszóróra igaz. A mélynél nem ússzuk meg, az összes többinél kicsit odafigyelős válogatással már megtehető, a purifinek (most nem nézem meg, csak mintha...) 64Hz vagy mennyi körüli fs-e lenne, hát ezt negyedrendűen ~130Hz-nél indítva rendesen elkerüljük azt, egy oktávval lentebb pedig az energia és munka töredéke jut rá, ugye 3dB csökkenésenként fele akkora teljesítmény.. ez negyedrendű, 24dB/oct esés mellett pont 24dB-vel kevesebbre jön ki, ami uh, saccoljunk csak..
..
-3dB -> 1/2
-6dB -> 1/4
-9dB -> 1/8
-12dB -> 1/16
-15dB -> 1/32
-18dB -> 1/64
-21dB -> 1/128
-24dB -> 1/256 -odnyi teljesítmény jut rá a csillapítatlanhoz képest.Ez meg azért megafrenki, konkrétan lepkefing, tehát lehetünk itt rezonanciaponton, nem tényező sem akusztikailag, sem elektronikusan. (Bár passzív negyedfokút még nem raktam össze, kicsit komplex, aktívval sima ügy).
Planár középpel én is szemeztem már, BG-k vannak amik tudják ezt a tartományt, csak szerencsétlennek (legalábbis amit néztem) olyan konstans emelkedő frekimenete volt, hogy húha, ha az pont 6dB-nyi, még kikorrigálom egy párhuzamos kondival, szinte egyenesbe húzza, de ha nem ennyi a mértéke, akkor marad a teljes tartományos EQ és/vagy digi (DSP) váltás. Ennél úgy gondolom, marha precíz lehet az összhatás, szar érzékenység mellett (ahonnan elkezdjük vízszintes-közelibe hozni), de pucéron nem tudnám használni (korrekció nélkül). Látom ez a Neo8 koppincs nem is lett rossz..
Négyutas, hááát igen, ott volna teendő. Paszívban marha nagy alkatrészigény
(negyedrendűvel persze), aktívban meg minimum 2 DSP-s végfok, nem nagyon ismerek négyutast (Hypex FA-kra gondolok), itt egymás után kellene kötni kettőt. Amit tud, csak $$$. + az Általad említett anomáliák nyilván. Én is érlelem mindig a négyutast magamban, aztán el is engedem mindig. Egyszerűen nem érzem.
A több közép párhuzamos kapcsolásnál jó: 1 közép helyett 2 használata +6dB SPL növekményt hoz, így érzékeny, mondjuk 98dB-s AMT-hez (legyen 96) 2db 91dB-s közepet párhuzamosan téve (legyen 96dB) jók vagyunk, lent meg zenélget egy 95-96dB-s lavór, voilá. Gain lánc pipa.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Fercsa #123492 üzenetére
Én is hasonlót tervezek, nagy mély, gyorsan lejönni róla 125-130Hz körül, abban már nincs annyi energia, hogy a közepet számottevôen gyötörje. Jelszavam: minél hamarabb elhagyni a mélyet... amit hajtva is, a beszédhangok meghálálnak.
A magas pedig egy nagy AMT lenne, amit le lehet (pláne negyedrendûvel) engedni még mindig a flat tartományában, ergo középrôl magasra szintén válthatok alacsonyan, már 1.8-2k körül. Igazság szerint hamarabb is kicsit, majd a mikrofon segít ebben. Ennél a megközelítésnél pedig az a jelszó, hogy Purifi ide vagy oda, az AMT magas klasszisokkal precízebben szól egy bármilyen kónuszos hagyományosnál, ergo minél hamarabb menjünk fel rá frekiben, a teljesítmény maximuma & rezonanciapontja figyelembe vételével (100W elbírja, pláne ha 97dB-s, amit L-Pad-el vagy aktívan csillapítva, az életben nem fog megközelíteni sem, nemhogy elérni) --> magashoz képest alacsony váltás, amit a hegedûk és minden egyéb meghálálnak.
De a nap végén nálam is a fül dönt. Elôtte meg az UMIK mond valamit majd.
A legjobb az lenne, ha 2 közepet egymás mellé lehetne tenni úgy, hogy a közepük távolsága még kisebb legyen annál a frekinél, amitôl már nem homogén egységként szólnak, hanem két külön pontként. Az együtt, 1 pontként szóláshoz meg olyan magas kell, ami eléggé alacsonyan váltható, meredeken. Erre a recept a C2C táv /2 vs. hullámhossz. Egyszer innen bkercso vmit modellezett nekem, még évekkel ezelôtt, izgi volt látni a dispersion-t különbözô frekiken.
-
Bence01
tag
válasz
Fercsa #123334 üzenetére
Megnéztem a Fosi V3 -at meg a Retrotech-es youtube tesztet róla. Őszintél szólva egyáltalán nem győzött meg. Látom jó tervezés és minőségi alkatrészek, de erősen korlátolt. Ár/Érték arányben biztos bajnok, de inkább költök rá többet. Biztos vagyok benne, hogy a 3-4 szeres ár minőségben csak 1,2-1,8 szoros ugrás, de talán pont ott van az a különbség amit keresek. Nem fog kelleni nekem erőmű, de a Fosi 10W-nál hozza azt a torzítási értéket amit az audiophonics 30-50W leadásánál ez viszont nem mindegy.
Illetve ott a Topping PA7 80W-ig ugyan ezeket a torzítási értékeket mutatja a mérések szerint.
Sajnos az meg egy szintén rossz beidegződés nálam, hogy kell a tartalék. -
Bence01
tag
válasz
Fercsa #123291 üzenetére
Purifi-re váltás komoly évekbe kerülne addig viszont inkább kihoznám a maximumot. Eredeti terv szerint 200-250eFt-ből vennék erősítőt és 100-150eFt-ből hangfalat (használtan). Eddigi tapasztalatom azt mutatja hogy egy jobb kategóriájú erősítő közepes hangfalból is többet kihoz, mint egy gyenge erősítő a jobb hangfalból.
Stereo-ban nem sok cuccot hallottam de az első szint amiért pénzt adnék egy cambridge audio cx60/61 lenne. Ehhez hasonló árulnak most egy emotiva a300-at ami elég mély tónusos valószínűleg passzolna az igényemhez, de hajt a kíváncsiság a D osztály fele meg nem kell neki egy egész szekrény hanem normálisan elfér.
Szóval azért még örlődök magamban.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Parazitaeffektusok az áramkörben 1.
- Tudástár Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?
- Tudástár Erősítők tápellátása
- Bemutató DSD: divatőrület vagy a zene új dimenziója?
- Bemutató Audio-gd Precision 2 erősítő teszt
- Ohh Lenovo ThinkPad P15 G2 Tervező Vágó Laptop -75% 15,6" i5-11500H 32/1TB RTX A2000 4GB /1 Millió/
- UHH! HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -40% i7-1165G7 16/512 Iris Xe FHD EU-HUN
- IBM PS/1 2168-552 486SX-25
- ASUS ROG Strix RTX 2080 Ti OC 11GB
- Acer Swift 3 (SF314 54) i5 / 8GB RAM / SSD / FullHD / kiváló állapotban!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A20e/Samsung Galaxy A40/Samsung Galaxy A04s/Samsung Galaxy A03s
- Bomba ár! Dell Inspiron 15 3511 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari
- AKCIÓ! MSI B450 R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB GDDR6 Rampage Shiva Zalman 500W
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A70/Samsung Galaxy A71/Samsung Galaxy A72
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 12/13/14 gen processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest