- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Hatalmas teleppel futott be a Xiaomi Mix Flip 2
- Apple Watch
- Samsung Galaxy Z Flip5 - ami kint, az van bent
- Mobil flották
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- iPhone topik
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Google Pixel topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
mh197
őstag
válasz
Veriakilis #148 üzenetére
Ez nagyon jól hangzik! Majd figyelem a topicot, és ha kész lesz a prototíőus, és műxik, akkor lehet róla szó. (Ennek a poózus dologgnak mindjárt utánna olvasok. Ez sokkal jobb mint a sima rézcsöves? MIndjárt visszaolvasom részletesen a topicot.)
-
mh197
őstag
válasz
Veriakilis #146 üzenetére
Közben megtaláltam. Én valami passzív chipsethűtést akarok majd belőle a ház hátuljára való kivezetéssel, ezért érdekelt a felfogatás, meg hossz. Kb olyat, mint az abit aw8 max -on van, de ott sem ér ki teljesen a házból, de nálam kinn lenne. Köszi a választ, és tényleg kár, hogy csak 20cm-es, mert nálam az éppenhogy kiérne majd a házból, és akkor még menne rá a borda kinn. A rendelt meg gondolom jó drága lehet.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Veriakilis #143 üzenetére
Ilyen erős mágnest tudok adni, ha esetleg nem lenne a közeledben. Rossz vinyóból szedtem ki, igen barátságos, egyszer már ''odaszedezett'' a hűtőajtóhoz
Az ötlet nem rossz, lehet, hogy én is megpróbálom. -
ngabor2
nagyúr
válasz
Veriakilis #141 üzenetére
Hogyan sikerült a kapillárisréteget kialakítanod?
az én projektem sajnos idült időhiány miatt áll... de talán az ünnepek alatt előrehalad valamit. -
tts
addikt
válasz
Veriakilis #138 üzenetére
Nálam csak Thermotek van. A többi gyártó ti vagytok.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Veriakilis #135 üzenetére
Ha sikerül rézreszeléket szerezned, engem is érdekelne. Az egyik vegyszercéget felhívtam (ott van ismerősöm), nekik nincs.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Veriakilis #133 üzenetére
Mikor lett volna időm, akkor lusta voltam, most meg nincs időm folytatni a projektet
Itt ülnek a szekrényemben sorban a félig kész csövek, de az acetont/vizet nincs időm beletenni
A porózussá tételhet van 1-2 ötletem.
1. kémiai, innen vettem az ötletet, részben kipróbált:
sósav+hidrogén-peroxid (kesztű, álarc, nagy-nagy odafigyelés!!!), és a csövön átengedni. Semmi melegítés nem kell, felforr magától, mire végigér egy 10 centis 8-as csövön. Hogy mennyi kell bele, azt nem volt lehetőségem kikísérletezni, hatékonyan marja, ha beleáztatnád, biztos, hogy eltűnne a cső. Utána nagyon finoman érdes lesz a felület.
2. rézporral: pontosabban finom rézreszelékkel, vagy durva porral. Sajnos ilyet nem sikerült szereznem, vagy durva forgács volt, vagy finom por. A csövet megfelelő felületkezelés után belülről befuttatod ónnal (elektronikához értők majd elmondják a módját, ehez nem értek). Utána teljesen megtölteni a csövet a rézreszelékkel, és betenni izzítókemencébe kb. 300 fokra. ennek ez a nehézsége, hogy találni kell ilyen kemencét. Talán sima gázláng felett is kivitelezhető. ha ügyes vagy. Ekkor az ón megolvad a cső falán, és bevonja a közelben levő szemcséket. kihűlés után a maradék reszelék kiszórható, elvileg kész a felület.
3. az általad is használt módszer, rézsodrony belülre. Én is így tettem, mondjuk én sodrott drótot tettem bele, és azt is csak ''egy oldalra'', de ha hajlítom a csövet, úgyis jó helyre megy, remélem -
ngabor2
nagyúr
válasz
Veriakilis #103 üzenetére
Ha hétvégén lesz időm (~10% esély), akkor összedobok egy tesztpéldányt 6-os csővel. Első körben acetonost, minden cucc megvan hozzá elvileg.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Veriakilis #99 üzenetére
Ha 6 cm lenne a vastagsága, akkor egyrészt 45kg lenne, annyit már nem cipelnék, az biztos
. Másrészt akkor valóban jobban megérné egy jólszituált bordát csinálni belőle, vagy legalábbis egy darabjából, mert egy akkora bordát már 101%, hogy nem bírna el egyik lap se.
Meg akkor inkább már vízhűtő-borda lenne belőle.
lehet, hogy lesz 6-os és/vagy 8-as rézcsövem. Fékcső volt IFÁ-n. Talán ez után is érdemes autóbontóba utánajárni, nem csak a vízhűtő radiért -
ngabor2
nagyúr
válasz
Veriakilis #96 üzenetére
Igen, vörösréz, 4,5kg... húzta is rendesen a vállamat.
Azért 6mm-ből bordát elég érdekes maratni, különösen úgy, hogy nem tudok senkit, aki meg tudná csinálni. Emiatt gondolkodom hp-n. Csövet forrasztani tudok, a fúrást megoldom, a csiszolást, polírozást is majdcsak megoldom valahogy. -
kantor
tag
válasz
Veriakilis #89 üzenetére
miskolc. de mindenhol annyi imho...
-
Tigerclaw
nagyúr
válasz
Veriakilis #61 üzenetére
Nagyfesz rendszerekben inkább alumínium sínekkel dolgoznak, mivel az is tökéletesen megfelel és sokkal olcsóbb. Minél nagyobb a feszültség, annál kisebb áram folyik rajta ugyanolyan teljesítmény esetén.
Réz síneket inkább a 0,4kV-os sínezéshez használnak, mert ott gyakran szaladgálhat többszáz amper, ráadásúl kis helyen el kell férnie. Arról nem beszélve, hogy réznél könnyebb előállítani a jó kötéseket, mert nem puhul ki.
Szóval 230/400V -os sínezéshez használnak inkább rezet. Nagyfeszültségnél inkább alumíniumot. -
ngabor2
nagyúr
válasz
Veriakilis #73 üzenetére
És ''statikus'' meleget próbáltál szállítani? Mert ha folyik a víz, az elég ''dinamikus'', a proci nem fog mozogni. Meg elég nagy felületen érintkezik.
A köv. kísérletet javasolnám: egy kisebb fazékba vagy bármilyen edénybe tegyél oda vizet melegedni, és fedd le. Ha meleg a víz, akkor az edény falához, vagy fedőjére tedd rá a hp végét, és nézd meg, szállít-e hőt. Ha igen, nyertél -
ngabor2
nagyúr
válasz
Veriakilis #72 üzenetére
Miért lenne nehéz egy 17-es csövet felrakni a procira? Az Aerocool Deep Impactban is 19-es cső van.
Amúgy én is tervezek egy sok-heatpipe-os hűtőt, méghozzá a köv. elrendezésben:
8-as csövekre gondolok, remélem tudok szerezni...
A belsejébe valamiféle támasztással (rézspirál) üvegszövet-lapot (GF/F, ha valaki ismeri) teszek, ez lesz a porózus felület.
1 hp középen, 6 körbe, így van szoros illeszkedés.
A középső egyenesen áll, a 6 pedig ''kellő ívben'' hajlítva, hogy derékszögben álljon.
Az állóra 6-12 réz lamellát forrasztok, praktikusan 4 cm hosszú.
A ferdékre alumíniumlemezből bordákat tennék, merőlegesen a csőre, 3-4 sorban, esetleg változó hosszúságban, a külsők rövidebbek.
Az egészre kívőlről valamiféle palástot húznék pl. vékony alumíniumlemezből, akkorát, mint egy 8 cm-es venti külseje a felfogatófülek levágása után.
Egy csendes 8cm-es ventit tennék az egész tetejére, és valami kultúrált ragasztószalaggal ráragasztanám úgy, hogy szívó állásban legyen.
Kérdések:
Van valami olyan ragasztó, ami jó hővezető, és össze lehet vele a hp-kat ragasztani? Kész csöveket nem feltétlen egészséges forrasztani...
A talp mindenképp polírozott réz lenne, itt nem úszom meg a forrasztást (kisebb felület, talán menni fog). Mekkora felületet és milyen vastagságot érdemes választani hozzá?
Hol, és mennyiért lehetne ezekhez az alapanyagokhoz olcsón hozzájutni (8-as, vagy egy kicsivel véknyabb cső, réz lemez)? Alulemez az van, forrasztani tudok, ón van.
A csövek lezárására irreverzibilis utat választanék, a kellőképp leszűkített csőbe vizet nyomok, felforralom, mikor már rendesen jön belőle a gőz, egy pici rézsapkába egy csepp olvadt ón, és ezt rányomom a szűkítésre épp akkor, mikor a víz fűtését abbahagyom. -
somodisoma
senior tag
válasz
Veriakilis #70 üzenetére
Es a gyakorlatban probaltad-e mar? (Nem csap alatt, hanem valami szerkezet hutesenel, barminel)
-
kantor
tag
válasz
Veriakilis #67 üzenetére
azert irtam hogy forditva van
mert ugye a csoben kisebb a nyomas mint a levego nyomasa, ha leveszed a pumpa csatlakozot akkor szepen szisszen egyet es volt heatpipe nincs heatpipe.
atfutottam a hwsw-s topikot, a rezet a vasklorid oldja eleg erdes feluletet hoz letre, a belso feluletre meg aranyat vagy ezustot lenne erdemes galvanizalni, par g-ot veszel a helyi ekszresznel pl...
bar ennek tul sok jelentosege nincs, a feluleti minoseget vagy annak hianyat ki lehet kompenzalni nagyobb atmeroju csovel/kondenzatorral. -
kantor
tag
válasz
Veriakilis #64 üzenetére
akkor miert van a fecskendo eleott is?
-
kantor
tag
válasz
Veriakilis #50 üzenetére
**
A gyorscsatlakozó, és a fecskendő közé raktam még egy visszacsapó szelepet (ez szintén pumpából való).
**
akkor ertem a csovon nincs szelep csak a inyekcio es a pumpa csatlakozo kozott? vagyis csak akkor mukodik, ha rajta van a pumpa? egy a inyekcio uritesehez le kell venned a visszacsaporol?
a modszer nagyobb rendszerekhez nem hasznalhato, mivel csak annyi vizet tudsz kiszedni ami a inyekcio terfogata, tul nagy inyekciot meg nem fogsz birni kihuzni. szerintem most is ez a problema.
csinald ezt:
a rezcso vegebe forrassz/ragassz egy szelepet, toltsd fel vizzel fullosan, majd forrald a forrasztolampaddal a csoben levo vizet. a goz kijon a szelepen, kozben figyeld a sulyat. ha jo akkor dobd bele egy vodor hideg vizbe. -
MarKoo
addikt
válasz
Veriakilis #60 üzenetére
Sajnos nem tudok róla semmit!
-
MarKoo
addikt
válasz
Veriakilis #58 üzenetére
Szívesen. Menni fog ez.
-
MarKoo
addikt
válasz
Veriakilis #56 üzenetére
Ne szúrj be képet, inkább linkeld.
-
MarKoo
addikt
válasz
Veriakilis #53 üzenetére
Nem kell szóköz a betűk közé!
-
kantor
tag
válasz
Veriakilis #1 üzenetére
hogyan csinaltal vakuumot a csoben? a forralos modszerrel?
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Veriakilis #28 üzenetére
És ezt hogy oldottad meg? Még nem olvastam el a linkeket, de remélem hamarosan arra is sor kerül.
Én igazából kombinált hűtőrendszert szeretnék csinálni, a hp-ra lágyrézcsövet tekernék, vagy forrasztanék spirálisan, abba pedig vizet vezetnék... talán nagyobb lenne a hőátadó felület, mint egy sima blokknál. Vagy rosszul gondolom? -
somodisoma
senior tag
válasz
Veriakilis #29 üzenetére
Es a folyamat veget mar megtalated-e? Hogy hany fokos vizet tud meg elszallitani. (Mert egyszer ugye az egesz folyadek gaz lesz, es akkor vege a dolognak...
-
somodisoma
senior tag
válasz
Veriakilis #23 üzenetére
Ja, meg valami: kisebb atmerovel nem probaltal meg kesziteni egyet? (a 17mm szerintem nagyon sok, nehez beszerelni akarhova/akarmibe is)
-
somodisoma
senior tag
válasz
Veriakilis #23 üzenetére
Azt nem tesztelgetted valahogy, hogy mennyi vizzel mikor indul be a folyamat, es meddig folyamatos? (adott nyomas mellett persze.) Bar mivel eleg nagy a cso, eleg tag hatarok kozt kellene mozognia.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Veriakilis #23 üzenetére
Ez csak sima rézcső? Nem kellene bele valamiféle kapilláris-réteg? Vagy legalább a közepébe egy kis rézsodrony, hogy könnyebben mozogjon benne a kondenzátum?
-
somodisoma
senior tag
válasz
Veriakilis #19 üzenetére
THX a kielegito valaszt, kicsit utanaolvasok, mert erdekel a dolog. Bar nem hinnem, hogy egyszer annyi lelkierom, ido, es szaktudasom lesz, hogy nekialljak csinalni egyet.
-
somodisoma
senior tag
válasz
Veriakilis #17 üzenetére
Kiraly! Es hol talaltal dokumentaciot hozza?
-
g4dg3t
senior tag
válasz
Veriakilis #10 üzenetére
[IMG] tagok koze kell irni de nem a php-s hivatkozast hanem a kep konkret helyet.
jelen esetben: http://img161.echo.cx/img161/144/heatpipe27mm.jpg
de nem szokas nagy kepet beszurni a topicokba inkabb linkelj.
[Szerkesztve] -
LukE
veterán
válasz
Veriakilis #9 üzenetére
[ I M G ] http://img161.echo.cx/my.php?image=heatpipe27mm.jpg [ / I M G ]
egy sorba
szerk: bah 2
egyebkent Bővebben: link
[Szerkesztve] -
g4dg3t
senior tag
válasz
Veriakilis #6 üzenetére
Bővebben: link ...ide feltoltod es a kapott linket beirod a topicba...
-
asimov
aktív tag
válasz
Veriakilis #1 üzenetére
KÉPET KERÜNK!!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- 14" Dell Latitude laptopok: 5400, 5480, 5490, 7480, E7440, E7450 / SZÁMLA + GARANCIA
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- Nvidia Quadro P400/ P600/ P620/ P1000/ T400/ T600/ T1000 - Low profile (LP) + RTX A2000 6/12Gb
- 35" ASUS ROG Swift PG35VQ curved GAMER monitor
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest