- Bemutatkozott a Fairphone 6
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Milyen okostelefont vegyek?
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
Új hozzászólás Aktív témák
-
kalixx1
csendes tag
Korábban írtam, hogy nem pörög fel "HD103SJ" hdd "ASROCK 970 Extreme4" alaplapban.
A hdd menet közbeni táp leválasztása/újracsatlakoztatása csak tüneti kezelés volt, nem is mindig segített elindítani a hdd-t.
Tovább kutattam és kiderült a hdd-vel van kompatibilitási gond. Gyakorlatilag a sata3-al nem kompatibilisek a régi samsung hdd-k egy része.
Ezek a hdd-k érintettek:
HD323HJ / HD502HJ / HD503HI / HD103SJ / HD105SI
HD153WI / HD203WIFirmware update-re volt szükség.
Itt van a hivatalos oldal:
http://knowledge.seagate.com/articles/en_US/FAQ/223631enA vicc az, hogy dos-os környezetből kell futtatni, de erre nem kínálnak megoldást.
Itt ez az oldal segít ebben:
http://jack-brennan.com/samsung-firmware-update-for-p67-and-sb850/Persze a frissítést csak úgy lehet végrehajtani ha az illető vinyó felpörgött. Ha ez nem sikerült és nem akarjátok menet közben leválasztani és újracsatlakoztatni akkor az egyetlen megoldás a vinyó áthelyezése olyan gépbe ahol még normálisan működik.
Végrehajtottam a frissítést és azóta gond nélkül bekapcsol és minden rendben lezajlik. Nincs többé os nem található üzenet. (nekem más hdd-k detektálásába is bezavart a dolog).
-
kalixx1
csendes tag
válasz
Saltwater #36234 üzenetére
Azt már próbáltam, hogy másik tápkábelt adok neki és nincs változás bekapcsoláskor nem indul el és ehhez szólj hozzá:
Ha lehúzom az adat kábelt még bekapcs. előtt akkor elindul (persze aztán értelemszerűen csatlakoztatni kell az adatkábelt megint), de ha rajta van az adatkábel még bekapcs. előtt akkor nem.Tehát tényleg az alaplap mondja meg neki, hogy te most elindulhatsz-e vagy sem csak nem értem miért és mit lehet tenni ellene.
Meg az sem érhető, hogy a 2tb vinyót sem mindig látja bekapcs. után (ami ugyan mindig beindul) és ezért jön a nincs os a gépen hibaüzenet. Majd egy ctrl+alt+del után már látja és megy.Amúgy utánajártam és úgy néz ki ASRock extreme 3 és 4-s lapoknál időnként eltűnnek a vinyók, általában ssd-k, de találtam panaszt ahol hdd-re is írták. Gondolom én is belefutottam ebbe. ASRock nem kommentálja az esetet és senki sem tud semmit...
Amúgy miért nem tehetem meg a menet közbeni leválasztást és csatlakoztatást? A Sata meghajtók alkalmasak a hotswap-ra nem?!
Vagy miben különbözik egy külső hdd-től ahol a rack saját tápját kapcsolgathatom ki-be?Arra gondoltam, hogy összeközösítem a két 0-t egy kapcsolóra és azt kikapcsolt állapotban kapcsolom be a gépet majd rögtön utána a kis kapcsolót is felnyomom. Ez rossz ötlet?
-
kalixx1
csendes tag
Az egész gép+minden tartozék egy szünetmentesbe van bedugva ami jelzi (nagyjából) a fogyasztást és kb ugyanott van a két gép. +a monitort is kicseréltem x2,5 nagyobbra. Tehát összességében a fogyasztás ami a pc-t illeti még csökkent is.
-
kalixx1
csendes tag
válasz
liksoft #36230 üzenetére
Alaplap: ASRock 970 Extreme 4
Cpu: Amd Phenom II X4 965 (3,4 GHz)
Ram: 8Gb DDR 3 1866 (1600-n kéne mennie, de auto 1333-ra tette én meg egyenlőre hagytam)
Gpu: GTX 760 2 GbNincs tuning.
Nem tudom mikori a táp, dehát chieftek, az minőség.Nem hinném, hogy kevés lenne a táp. 1 videókártyás rendszerhez elég a 650W, és van tapasztalatom milyen az ha kevés/rossz a táp; pl.: random menet közben ki-be kapcsolgatnak a hdd-k (de bekapcsoláskor mindig felpörögtek még rossz táppal is) és a gép is véletlenszerűen újraindul, főleg terhelés alatt. Én meg vasárnap 8 órát játszottam és teljesen stabil a gép. +megmértem terhelés közben és megvan a 12 és 5 volt a vinyókhoz. Mégsem indul el az a vacak magától.
Most cseréltem amúgy alkatrészeket.
Az előző gép:
Ugyanez a táp.
GA-MA790X-DS4
Ugyanez a cpu.
4Gb DDR 2 800
GTX 260 896 Mb.
Ugyanezek a vinyók.Minden rendben volt.
-
kalixx1
csendes tag
Még azt hozzátenném, hogy bekapcsolás után időnként nem boot-ol a rendszer hanem azt írja nincs os telepítve. Egy ctrl+alt+del után pedig megy. Az os az 2tb-s hdd-n van.
Újraindításkor nincs probléma, csak bekapcsoláskor.Tehát valami nem szuperál rendesen ezzel a BIOS-al.
-
kalixx1
csendes tag
Hali!
Alaplap: ASRock 970 Extreme 4
Táp: Chieftek 650WHDD-k fixen rákötve:
WDC WD2001FASS 2 tb
Samsung SP2504C 250 gb
Samsung HD103SJ 1 tbElső bekapcsoláskor mindhárom hdd elindult és minden rendben is volt.
Azóta viszont csak az első 2 pörög fel bekapcsoláskor.
A 3. nem pörög fel és értelemszerűen nem is látja a BIOS/Win7. Újraindítás sem kelti életre.Az egyetlen módszer az 1 tb indításához az, hogy bekapcsolás után lehúzom a tápegységről majd újra csatlakoztatva felpörög és megy rendesen.
A gép teljesen stabil terhelés alatt is.
Szerintetek mit lehetne tenni?
Egyáltalán miért az alaplap dönti el, hogy elindulhat-e egy hdd vagy sem? Ha egyszer kap áramot akkor az lenne a minimum, hogy felpörög nem?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Álláskeresés, interjú, önéletrajz
- Bemutatkozott a Fairphone 6
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Műszaki rajz készítés
- Műszaki rajzok készítését vállalom (autocad, inventor, solid edge)
- Synology NAS
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 10***(X) "Zen 6" (AM5)
- Óra topik
- Építő/felújító topik
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- További aktív témák...
- Samsung 990 EVO Plus 4TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4/5.0 x2 - Új - Eladó!
- Elado hasznalt 120GB-os SATA SSD-k!
- Toshiba Surveillance Pro S300 8TB megfigyelőrendszerekre optimalizált merevlemez
- (50db) 250GB SATA Bazár (Samsung, Kingston, Crucial, Sandisk stb.)
- Western Digital (WD) Black SN850 NVMe M.2 2TB SSD meghajtó! 5300MB/s - 7000 MB/s
- iKing.Hu - Motorola Edge 50 Ultra - Nordic Wood - Használt, karcmentes
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40A9 docking station
- Bomba ár! Dell Latitude E5570 Touch - i5-6300U I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 6, Samsung Galaxy Watch 7, Samsung Galaxy Watch Ultra
- LG 65" C1 OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged