Hirdetés
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Milyen hagyományos (nem okos-) telefont vegyek?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Google szolgáltatás (GMS) Huawei telefonokra
- MIUI / HyperOS topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
mr_ricsi
veterán
válasz djculture #30851 üzenetére
"Legalább tapasztaltad hogy ezek az átalakítók hulladékok."
Ezt így általánosan nem lehet kijelenteni. Évekig használtam 2 db ilyen átalakítós IDE HDD-ből készített RAID0 tömböt, és soha semmi baj sem volt vele. Viszont azok az átalakítók nem ilyen 6-7 dolláros szemetek voltak. Ezeknél az árba még a gyártás utáni működőképesség ellenőrzése sem fér bele. (Majd erre tudok példát is mutatni.)Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
mr_ricsi
veterán
Egy sztori:
Öcsémék családi gépében nem indult a Win. A bios "I/O hibát" írt. Mivel magyarul írta, feltételeztem, hogy a HDD még mutatja a működés jeleit.
(A winyó egy 250GB-os WD PATA HDD, PATA-SATA átalakítóval a SATA portra dugva.)
Áttettem a saját gépembe, a PATA portra dugva. A SMART szerint a HDD hibátlan, majd a hosszú SMART tesztet futtatva is maradt ez az eredmény.
A windowsban megnézve RAW lett a fájlrendszer típusa, illetve a windowsnak a 100M-ás indítóparticiója is eltűnt.
Az adatvisszaállító progit kétféle stratégiával is lefuttattam, és az egyik módszerrel visszanyertem a pótolhatatlan családi fotókat, a másik módszerrel pedig minden mást is, de 3500 mappába ömlesztve.Amíg folyt a mentés, teszteltem a gépet, és sem az alaplapnak, sem a memóriáknak, sem a tápnak nincs baja. Ekkor nézegettem meg jobban a SATA-PATA átalakítót, és ezt találtam:
[link]
Egy forrasztási hiba a PATA csatlakozónál.
A hibás forrasztást megjavítottam, és azóta már majd két hete működik újra hibátlanul.
[link]Végülis anyagi kár nem történt, csak borzasztó sok időmet vette el a dolog. Ez amiatt is dühítő, mert öcséméknek karácsony óta van egy hordozható HDD-jük, de 4 hónap nem volt elég, hogy a pótolhatatlan fotók másolatai rákerüljenek. Valamint az eset előtt 2 héttel jeleztem, hogy időszerű volna egy rendszerkarbantartás, aminek során egy új HDD került volna a gépbe, amire átmásoltam volna a fotókat. De erre nem kaptam lehetőséget, mert a gyerekük nyafogott, hogy nem tudja a gépet nélkülözni.
A tanulság, hogy az a biztonsági mentés, ami még nem készült el, már elkésett.[ Szerkesztve ]
Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
mr_ricsi
veterán
válasz greyslay #30845 üzenetére
" 2 gépen is csak 1 terrának látnak a rendszerek, mitől lehet ez ?"
Pontosan hol látszanak 1 Terásnak? A biosban, vagy a Windows alatt? Utóbbi esetben hol nézed? (Ugyanis az új HDD még nincs formázva, ezért a Lemezkezelőn kívül máshol nem látszhat a Windows alatt)Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
mr_ricsi
veterán
válasz tknof1871 #30840 üzenetére
"5VDC : 0.70A
12VDC : 0.55A
Ezek az értékek állandóak, átlagosak, vagy csúcsértékek?"
Az áramok csúcsértékek. A működési módtól függő értékeket a HDD adatlapjában lehet elolvasni."A dokkoló tápegységén a kimenetre azt írják:
Output: 12.0V (DC) és 3000mA (ami 3A)
Akkor ez a táp jó lenne egy olyan dokkolóba is, amibe 4 HDD-nek van hely? Mondjuk 3/0,55=5,454545, így 5 darab HDD-nek is elég lenne."
Nem elég. A táp 36W-ot szolgáltat, 4 db példa szerinti HDD viszont ~43W-ot is felvehet. (És még egy kis tartalékot is illik hagyni.)"A HDD-n miért szerepel két feszültség? Mire használják az 5VDC-t és a 12VDC?"
Az 5V-ot az elektronika, a 12V-ot a motor."Ha a tápegységen csak 12 V (DC) van a kimeneten, akkor az 5VDC-t a dokkolón belül kell előállítani. Ezt feszültségosztóval csinálják?"
Nem. Kapcsolóüzemű tápegységgel. A feszültségosztóval borzasztó rossz lenne a hatásfok, és az áram nagy része csak hőt termelne.Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
mr_ricsi
veterán
válasz xgamer.pc #26465 üzenetére
A notinál a chipsetet kell megtudni (aida64 megmondja), és annak tulajdonságai között van az is, hogy melyik SATA verziót tudja (az AIDA64 talán ezt is tudja.)
Az új HDD-nél pedig a típusszáma alapján a gyártói oldal megmondja. De a címkéjén is rajta szokott lenni.
-
mr_ricsi
veterán
válasz Mezga Aladár #26393 üzenetére
"Tehát ha a fájlnév mondjuk ROSSZ.txt de a leíróban RoSSZ.txt van azt nem javítja, és a felhasználó sem tud az állományhoz hozzáférni."
Éppen ezért segíthet egy régi DOS-os program, ami nem veszi figyelembe a hosszú fájlnevet, csak a 8.3-ast, és átnevezés után csak az új 8.3 név marad meg, a régi hosszú név meg eltűnik.Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
mr_ricsi
veterán
válasz Mezga Aladár #26387 üzenetére
Akkor meg a jó kis dosos NortonCommander. Vele átnevezed, és letörlöd.
[ Szerkesztve ]
-
mr_ricsi
veterán
válasz Mezga Aladár #26383 üzenetére
Visszaolvastam, de sehol nem írtad, hogy megpróbáltad átnevezni, és az milyen eredményt hozott.
-
mr_ricsi
veterán
válasz Mezga Aladár #26375 üzenetére
A TotalCommanderben nevezd át valami 8.3-as ékezet nélküli névre, aztán valószínűleg tudod majd törölni.
-
mr_ricsi
veterán
válasz Patrick #26372 üzenetére
"Nem az az alkatrész, amit évenként érdemes cserélni."
Ez nem érdemesség vagy idő kérdése. Amikor lemerül, akkor cserélni kell. (Egy új alaplapomban már két hetes korában cserélni kellett, és van egy tartalék PC, ami kb. évente egyszer van bekapcsolva, és kb. évente cserélni kell az elemet is benne.)Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
mr_ricsi
veterán
-
mr_ricsi
veterán
válasz mr_ricsi #26300 üzenetére
Kiegészítés:
Nem, ez nem lesz elég! Ha korábban MBR-es volt a HDD, akkor a GPT választásakor a Win törölte a MasterBootrecordot, és a Particiós Táblát.Szerintem neked egy adatmentő program (EasyRecoveryPro, GetDataBack) kellene, és egy másik HDD, amelyen elég hely van a visszanyert adatok számára.
(Aki ért hozzá, az pedig másol egy új MBR-t a HDDre, majd diskeditorrral és kézzel visszaállítja a particiós táblát, és 10 perc múlva lehet örülni.)
[ Szerkesztve ]
-
-
mr_ricsi
veterán
válasz #01682176 #26272 üzenetére
"IDE-s változat."
Az IDE-s változatnál szinte természetes, hogy van némi UltraDMA CRC" hiba. (Még 1-es attribútum értéknél is hibátlanul működik az átvitel, csak érezhetően lelassul, mert többször is újra kell küldeni az adatokat. Nálad viszont 199 az értéke, ami tökéletes lehetne, ha nem 4 mérésből lenne számolva. Feltehetőleg nem sokkal az önteszt után nézted.)A Maxtor saját tesztjét futtasd le. Ha az sem megy végig, már gondolhatsz a HDD hibájára.
A Codegen tápodba pedig nézz bele (természetesen teljesen áramtalanított állapotban!!!), és miután a port kifújtad belőle, látni fogod, hogy van-e benne púpos kondi. Ha nincs, akkor használd tovább egészséggel.
-
mr_ricsi
veterán
válasz #01682176 #26268 üzenetére
A DM10-es Maxtor létezik SATA és IDE változatban is. A tied melyik fajta? Mert nem kellene tápot cserélni akkor, ha csak a szalagkábel rossz esetleg.
Illetve milyen gépet kell hajtania a tápnak, vagyis milyen a proci és a VGA kártya, és hány HDD van benne, mert ez a papíron is csak 300W-os Akyga nem biztos, hogy jó választás hozzá.
-
mr_ricsi
veterán
válasz Ballinho2 #26187 üzenetére
"Ezaz F5 driver micsoda? Vagy boot közben kell nyomkodnom az F5-t?"
Bocs, elütöttem. F6 driver.
Azért F6 driver, mert az XP telepítésének elején az F6 gombot kellett nyomni, hogy hozzá lehessen adni a kiegészítő drivereket.
Bővebben olvasd itt az "Eszközillesztőkkel kapcsolatos problémák" című részt.W7-nél ez annyiban változott, hogy ezen a képernyőn Load Driver-re kattintva lehet a kiegészítő SATA-RAID drivereket hozzáadni.
A W7 pendriveról is fogadja a drivert. Csak ebben az esetben a pendrive lesz a C: meghajtó, ezért a rendszer a D:-re kerül. Amivel semmi baj sincs, csak nem így megszokott.Itt pedig a lap alján láthatsz példát, amikor a gyártó korrekt módon adja a drivereket.
-
mr_ricsi
veterán
válasz liksoft #26178 üzenetére
Akkorát szívtam!
A Samu HDD-men a partició átment RAW-ba. Néztem a SMART-ját: teljesen egészséges, nagy gond nem lehet.
Gondoltam, bedobom az asztali gépembe, átcopyzom a hibás particiót egy másik HDD-re, biztos ami ziher, aztán disk editorral helyrepiszkálom a dolgokat.Kiderült, hogy az asztali gépemen nem tudok egyetlen Live Linuxot sem elindítani
Próbáltam 8 verziót (Ultimate boot CD, GParted Live, Puppy KDE, Puppy Gnome, Black Panther CD-s és DVD-s, Fedora 17 64 és 32bites) és mindegyik megáll a hardverfelismerés elején. Ezekből csináltam 3 féle progival bootolható pendriveot, írtam CD-t és DVD-t is, de nem sikerült egyet sem elindítani. Safe módban sem, karakteres módban sem. Az intregrált VGA helyett raktam PCIe-set, de az sem segített.
Aztán mikor rám esteledett, kénytelen voltam az egészet notiról csinálni USB-n keresztül, pedig úgy nagyon nem szeretek a HDD-ken matatni.
Végülis visszajött minden, és a Samunak sincs baja, csak éppen 2 óra helyett úgy 10-et b...tam el a Linuxokkal.[ Szerkesztve ]
-
mr_ricsi
veterán
válasz Bengio #26150 üzenetére
"Van egy 2 éves WD20EARS vinyóm..."
A HDD-t vidd át egy másik gépbe, ami garantáltan jól működik, nincs túlhajtva, valamint jó minőségű és viszonylag új a tápegysége.
Itt kíséreld meg az adatok mentését. (Illetve nézd meg azt, hogy továbbra is kattog-e)
Amíg az adataid nincsenek biztonságban, addig semmiféle varázsló csodaprogit ne engedj a közelébe!
(Már a HDD regenerátort is nagyon nagy hiba volt elindítani. Előbb az adataiddal kellett volna foglalkozni.)Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
mr_ricsi
veterán
válasz djculture #26153 üzenetére
"A folyamtos leparkolások miatt a mechanika elhasználódik nagyon hamar. Gondolom hdsentinel nállad is több ezer leállást ír, de láttam már 100000-es nagyságút is fél éves ears vinyón."
A sok leparkolás a Win használókat eleve nem érinti, és gyárilag 1millió leállásra vannak tervezve, ezért a 100000-es HDD is kibírná a tervezett 5 éves élettartamát.
-
mr_ricsi
veterán
válasz TESCO-Zsömle #26161 üzenetére
"Nem akarok hülyeséget mondani, de valahonnan úgy emlékszem, hogy vinyó esetén módjában áll az embernek garanciális csere helyett adatmentést kérni. "
Ha a gyártónak küldöd vissza a garis HDD-det, és kéred az adatmentést is, akkor PÉNZÉRT(!) megcsinálják azt is.
Ilyen választási lehetőséget csak némelyik notebook gyártó ad, általában extra gari keretében, azaz extra pénzért.Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
mr_ricsi
veterán
válasz Ballinho2 #26177 üzenetére
" valami segítség jól jönne"
Neked az "F5" driverre van szükséged, amit kicsomagolva kell a pendrivera másolni. A pendrive már a gép indulásakor legyen bedugva, hogy a bios felismerhesse. Így látni fogja a W7 telepítő is.Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
mr_ricsi
veterán
válasz Antonius1978 #25829 üzenetére
"Amit javasolsz, az az, hogy pl rajta van egy ISO a vinyomon, a masik geppel nyissam meg a sajat vinyomrol es telepitsem a haver gepere ?"
Nem, én azt javasoltam, hogy a HDD-dről néhány fotót nézz meg a haverod gépén."Mit ertesz "huzas" alatt ?"
A processzor gyárinál magasabb órajelen való használatát."A testprogramot leszedtem, SeaTools for Windows"
Nem, amit én írtam, annak SeaTools for DOS a neve.Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
mr_ricsi
veterán
válasz hegegabi80 #25822 üzenetére
"Valahol olvastam, hogy ha nem támogatja az alaplap, akkor nem is látja. "
Ez úgy helyes, hogy az is előfordulhat, hogy nulla méretűnek látja a HDD-t. (Mert nem indul el a HDD)Egyébként mire volna ez jó neked, ha működne?
-
mr_ricsi
veterán
"a winyó pedig kattog."
Ellenőrizni kellene a csatlakozók kontaktját.
Le kellene tölteni a Seagate gyári tesztprogiját valamiféle pendriveról bootolós változatban, és azzal megnézni a HDD-t.
Esetleg ezt a tesztet egy másik gépben elkövetni.Ha a gyári tesztprogi hibásnak hozza, akkor vidd vissza gariban.
Ha a pendriveról bootolós tesztprogi már meghaladja a tudásszintedet, akkor kapásból vidd vissza, és a bolt szervize majd leteszteli a HDD-t.
-
mr_ricsi
veterán
"Egy olyan kérdésem lenne, hogy mi számít egy vinyónál inkább? a működési idő? vagy az indulások száma?"
Mindkettő számít.
Amikor az alkatrészeket tervezik, bizonyos számú üzemórára és valamennyi felpörgésre méretezik. Bármelyik közeledik a tervezett mennyiséghez, úgy nő a meghibásodás esélye.
Általában a felpörgést szokták mondani, mert iparági pletykák szerint a valóságban a töredékét bírják a HDD-k, mint amit a gyártók megadnak. A WD a Green sorozatra valami 2 milliót mond, ami elképesztő nagy szám, főleg, hogy hydro csapágya van, aminek nem túl jó a kenése az üzemi fordulatszám eléréséig."egyik 10napot ment de 385 indulás a másik 296napot ment de csak 70 indulás?"
A Sentinel az időt a "PowerOn Time Count" számlálóból határozza meg. Ez nem azt jelenti, hogy a második HDD 296x24 órán át pörgött, hanem hogy ennyi ideig volt áram alatt. Lehet, hogy az idő nagy részét átaludta.Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
mr_ricsi
veterán
válasz Pazolini #25817 üzenetére
"Amit egyedül sajnálok, hogy 5-6 ezer Ft iskolapénzt kellett fizetnem ezért a sok extension cable-ért"
Nem kellett, ez a te döntésed volt. Az általam megadott beszerzendők között ezek nem szerepeltek.
Inkább vettél volna plusz 1 kapcsolót, rajta kipróbálni a forrasztást..."először forrasztottam életemben, s elég szépen dolgoztam."
Jut eszembe: a kapcsoló érintkezőjére forrassz ónt magában. Az összetekert és ónnal futtatott vezetékvéget melegítsd addig, míg az ón felolvad, aztán a pákát rajta tartva érintsd hozzá az érintkező ónozott részéhez. Egy pillanat alatt összeolvadnak, és már el is veheted a pákát, és fújhatod a forrasztást.(Gyorsabban lehűl.)Ónból pedig véletlenül sem az ólommentest(RoHS) használd, mert azoknak 3-4száz fok az olvadási hőmérséklete, hanem ólmos forraszanyagot, 190-210 °C-kal. Utóbbival kezdőként könnyebb dolgozni.
-
mr_ricsi
veterán
válasz hegegabi80 #25818 üzenetére
Megakadályozza, hogy a meghajtó automatikusan felpörögjön, amikor feszültség alá kerül.
A funkciót a biosnak is támogatnia kell. Az alaplapi biosok általában nem támogatják, hanem csak a RAID vezérlő kártyák biosai.
Ha a(z alaplapi) bios nem támogatja, akkor jobb ha nincs bekapcsolva ez a funkció.Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
mr_ricsi
veterán
válasz Antonius1978 #25816 üzenetére
"Mifele program, vagy mi szukseges ahhoz, hogy megnezzem hogy ep-e a cache ?"
A HDD-t rakd át egy másik gépbe, ami jól működik. Itt a HDD-dről kezdj el olyan régebben rámásolt képeket nézegetni, amelyeket annak idején néztél, és jók voltak.
Ha a képek hibásan jelennek meg, akkor a HDD-det kell tovább vizsgálni, ha a másik gépben jó, akkor a saját gépedet kell teszteni. (Első körben a húzást szüntesd meg, aztán pedig memória és proci tesztek jöhetnek.)A HDD további vizsgálatához pedig a gyártója honlapjáról a tesztprogram ajánlott.
-
mr_ricsi
veterán
válasz Pazolini #25808 üzenetére
"Ez utóbbi mondjuk nagyon nyilvánvalónak tűnik, de csak esztétikai természetű javulást eredményez."
Nem éppen! Felszabadul egy csomó csatlakozód. Azt írtad, hogy a Maxx tápvédőt is egy molex-molex "Y" elosztóra dugtad, ami elvi hiba. Azt a táp zsinórján lévő molexre kell csatlakoztatni közvetlenül. (Egyesek szerint a táphoz legközelebbi molexre, de szerintem ez már a "varázslás" kategória.)"ezeknél a kis billenőknél nagyon óvtak ettől, ezért maradtam a felsaruzásuknál."
Attól függ a dolog, hogy milyen a pákád és milyen teljesítményű. Ha túl kicsi, akkor nagyon lehűti a saru amikor odaérinted, és megszilárdul az ón. Várni kell, míg újra felmelegszik, de emiatt időben hosszú lesz a forrasztás, sok hő jut végig az érintkezőn, és megolvaszthatja a kapcsoló műanyag burkolatát.
Elegendő fűtési teljesítménnyel egy pillanat alatt összeolvadnak a dolgok."még a 1+ moduláció kikerülései is, ha csak 0,1 V veszne el..."
A 0.1 V-ot a vezetékre számoltam. A kontaktusoknak lehet ennél magasabb is a feszültségesése, de az is esélyes, hogy idővel romlik majd el.
És ezek a feszültségesések összeadódnak: táp vezetéke, molex-molex csatlakozás, vezeték, saru, kapcsoló érintkezői, saru, vezeték, hosszabbító kontakt, vezeték, sata kontakt a HDD fenekében. Ezeken esik most nálad a feszültség. (Szorozva kettővel, mert a fekete dróton is ott vannak ezek a kapcsoló kontaktus kivételével.)"így is 2-2 vezeték megy be, úgy meg, a mr-ricsi szerinti változatban 3 is menne! "
Ez nem probléma. A lecsupaszolt kábelvégeket összefogod, összepödröd, befuttatod ónnal, és máris 1 vezeték lett belőlük.[ Szerkesztve ]
-
mr_ricsi
veterán
válasz liksoft #25765 üzenetére
Szia!
Az eredeti javaslatom ez volt, amiből lett ez az ezerszer toldott, kábelsarus végeredmény.
Az 1 mm2-es kábel ellenállása 21 ohm kilométerenként. A molextól a kapcsolókig tartó max. fél méteres darabon legfeljebb 0,1 V esik, aztán a kapcsolóktól a HDD-kig már csak ennek a negyede.
A fórumtárs eredetileg azt írta, hogy AHCI-n keresztüli leválasztás után akarja a HDD-it kikapcsolni. Még az ATA HDD-ihez is kapott olyan progit, amivel le tudja választani azokat.
A softos altatás elég bizonytalan, mert a win folyton felpörgeti a HDD-ket. (Én éppen azzal küzdök, hogy egy gépen lévő fájl tulajdonságainak lekérésekor is ébreszti a NAS-t, és nem tudok rájönni, hogy miért teszi ezt.)
-
mr_ricsi
veterán
válasz attiati #21634 üzenetére
attiati & liksoft:
"és azt hogy lehet?"
Erre nem tudok válaszolni, de az elvi lehetősége megvan, mert gyárilag 24 vagy 48 órát működik minden vinyó, majd ezt követően resetelik a SMART-ot, és úgy megy a csomagolóba a HDD."Azt monda, hogy kettő, napra, percre pontosan azonos vinyója van, mert munkahelyi gépben voltak. ... csak 13 napot mentek"
Ez is a hamisításra utal. Elég hihetetlen egy IDE-s, régi, munkahelyi HDD, 300 órányi működési idővel."Hogy lehet HDD sentinel adatokat hamisítani?"
A SMART-ot kell, a Sentinel csak azt olvassa ki.És hogy lehet elrejteni vinyó hibákat, ami csak formázás után jön elő?
Ha a SMART-ot sikerül törölni, akkor a hibákat a működés során fedezi fel újra a HDD.Egy SMART lapot azért linkelhetnél a Sentinelből, mert kíváncsi vagyok, hogy milyen jellemzők romlottak le.
-
mr_ricsi
veterán
válasz attiati #21608 üzenetére
"Vettem egy használt IDE-s Seagate Barracuda 7200.10e vinyót. HDDsentinel 100%-ot mutatott, aztán megformáztuk NTFS-re és megparticionáltuk 2 felé, és HDD sentinel 9%-os állapotot mutat."
Az előző gazdája manipulálhatta a hibás vinyót.Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
mr_ricsi
veterán
válasz tajati #21506 üzenetére
"Ebben újra akarom húzni a win-t de nem müködött usbröl nagyon lassú volt a telepitő."
Próbáld másik pendriveval. És a biosban legyen engedélyezve az USB2."Át raktam a vinyót egy másik gépbe ahol volt dvd olvasó"
Másik gépben telepített win csak a csillagok varázslatos együttállása esetén működik visszarakva.Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
mr_ricsi
veterán
válasz kpista #21494 üzenetére
"Vettem a nyáron egy WD20EARS HDD-t"
Tehát még garis. Akkor hol itt a probléma?
Ha a bios is 981MB-osnak látja, akkor mehet vissza gariban.
Ha csak a win alatt hibás a mérete, akkor további vizsgálatot igényel.Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
mr_ricsi
veterán
válasz Forza_JUVE #21445 üzenetére
"Vagy akkor minek a rövidítése a dBA?"
A dB(A) azt jelenti, hogy A-típusú görbe szerint történt a mérés. Az A-görbe szerint a nagyon magas és a nagyon alacsony frekiket erősen elnyomják, mert ezekre az emberi fül is kevéssé érzékeny.Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
mr_ricsi
veterán
válasz Forza_JUVE #21442 üzenetére
"Nem tudom h ez az 5 dBA difi eredményezheti a nem kicsit hangosabb olvasást ?!"
Az közel négyszeres hangerő.Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
mr_ricsi
veterán
válasz DeFranco #21440 üzenetére
"Az eredeti dvd megvan"
Mikor nézted legutóbb, hogy még olvasható-e?"Igaz a g sensor erteke maradt 3"
Ha ki volt kapcsolva a vinyó, akkor a G-szenzor hogyan működött volna? És mi jegyzi be a SMART-ba az adatot, ha nincs áram?Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
mr_ricsi
veterán
válasz liksoft #21410 üzenetére
"És a CCleaner? "
Abban nincs semmi élvezet.
Mint pl. HDD eladáskor elpöttyinteni, hogy nem volt időm a teljes formatra, de a barátnőmmel összehozott házivideókat azért töröltem, és a kukát is kiürítettem, majd gyorsformáztam, így a fájlok végül is teljesen el vannak tüntetve, ugye.
Aztán amikor elképzelem, hogy több órányi adatmentés után lesz neki 28 példány "Plan 9"-ja...Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
mr_ricsi
veterán
"ha netalántán eladok egy hdd-t, kis szerencsével más is sok személyes dolgomhoz juthat hozzá a szóban forgó programmal... kérdés az lenne, hogy van e valamilyen program vagy eljárás/módszer, amivel véglegesen törölni lehet ezeket a (pl formázással) "megsemmisült" adatokat, hogy ne kerülhessenek illetéktelen kezekbe?"
Ha személyes adatokról van szó, és nem celeb az tulaj, akkor a világ legrosszabb filmjének* fullHD .mkv változatát kell annyi mappába a HDD-re másolni, míg az teljesen meg nem telik.
Aztán gyorsformázni.Minden más esetre vannak spéci törlő progik, amelyek rendelkeznek az amerikai hadsereg tanúsítványával.
* Tudomásom szerint a világ legrosszabb filmje a "Plan 9 from outer space". Én ezt használom. De ha időközben fejlődött a világ, és már van ennél is rosszabb, akkor írja meg valaki, nehogy rés legyen az adatbiztonságomom.
-
mr_ricsi
veterán
"ezt nem nagyon értem. "
Ha rádugsz egy olyan meghajtót, ami még nem járt a gépedben, akkor bizonyos víruskeresők elkezdik a háttérben szkennelni a fájlokat. Ha megszakítod a folyamatot, legközelebb kezdődik elölről.
Ugyanez van az indexelő szolgáltatás esetén is: az pedig katalógust akar készíteni a fájlokról.
Ha egyszer hagysz nekik időt, hogy teljesen végigcsinálhassák a dolgukat, akkor legközelebb már csak a közben megváltozott fájlokkal foglalkoznak.De az is lehet -ez közben jutott eszembe- hogy kukába töröltél valamit a cserélhető HDD-n, és a Lomtár tartja fogva, mert benne ott van becsatolva a recycle.bin mappája.
-
mr_ricsi
veterán
válasz KurtCobain #21372 üzenetére
"A helyzetemmel pontosan tisztában vagyok, nem kiokítást, nem lebaszást kértem, hanem esetleges segítséget, ötletet. "
Milyen segítségre számítasz? Arra gondolsz, hogy valaki ajándékba felajánl a számodra egy 2 TB-os hibátlan vinyót, és egy adatmentő cég szociális alapon -azaz ingyen- elvégzi az adatmentést?
Mert más megoldás egyszerűen nem létezik a problémádra.A vinyód állapota pedig láthatóan tovább romlik, ahogy kísérletezel vele. Vagyis te magad pusztítod az adataidat. Ezért írtuk, hogy félre kell tenni, mert addig legalább változatlan marad az állapota.
-
mr_ricsi
veterán
válasz KurtCobain #21361 üzenetére
"Ötlet, hogy mit tudnék csinálni vele?"
Áramtalanítsd, majd helyezd el a polcra, aztán térj vissza rá, amikor lesz pénzed, helyed és hozzáértésed. Így tárolva legalább az adataid nem sérülnek tovább.Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
mr_ricsi
veterán
-
mr_ricsi
veterán
válasz Bjørgersson #21008 üzenetére
"Az miért van hogy a Windows Sata2-nek látja a Sata3 vinyót?"
A link alapján a Speccy látja annak. A Windows is?Nem Sata3-as portra van dugva a HDD, vagy nincs fenn driver, vagy a Speccy hülye.
-
mr_ricsi
veterán
válasz Crossfit007 #20944 üzenetére
Hány Hz-en használtad a régi monitort, és mennyivel a jelenlegit?
-
mr_ricsi
veterán
válasz csabika0001 #20914 üzenetére
"Ha valakinek ugyanilyen vinyója van nagyon hálás lennék ha elküldené a létrejött fájlokat és akkor vissza tudnám állítani én is"
Miért gondolod, hogy rajtad kívül más is próbálkozott ilyen HDD meghackelésével, amikor a progi faq-je azzal kezdődik, hogy 500GB-os HDD-ket így sem lehet az Xboxhoz használni?
-
mr_ricsi
veterán
válasz csabika0001 #20911 üzenetére
Ezzel a hddhackr progival úgy is le lehet menteni a HDD firmware-ét, hogy nem módosítok rajta semmit?
-
mr_ricsi
veterán
válasz csabika0001 #20909 üzenetére
Ha az eredeti fw megvolna a pendriveon, akkor hogyan állítanád vissza?
-
mr_ricsi
veterán
"A baj viszont valóban jól látod a táp és a ki-be huzogálás volt"
Stand-by-ban a molexeken nem lehet feszültség, ezért nyugodtan lehet ki-be huzigálni."Nem keztem el vele próbálkozni! Javítás,szétszedés stb.(...mert ue ezekre a próbálkozásokra gondoltál?)"
Nem. A konzisztencia-javításra, a bootolási próbára, a GetDataBack-re, stb. Ezek mind tovább kavarhatják a vinyódon a káoszt, és úsztatják egyre távolabb a sikeres visszaállítás esélyét.
Ami a hiba jelentkezése után még 2 byte átírásával javítható lett volna, az mostanra már talán lehetetlenné vált.
[link]Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
mr_ricsi
veterán
válasz Dragon27 #20875 üzenetére
Az AHCI csak szervereken gyorsabb.
Nem a fájlokat rendezi, hanem amikor több fájlt kell olvasnia, akkor figyelembe veszi, hogy ezek a lemezen hol vannak, és olyan sorrendben olvassa be őket, ami a leggyorsabb.[ Szerkesztve ]
-
mr_ricsi
veterán
"Jól gondolom az elektonikáját kéne cserélni?"
Szerintem rosszul gondolod. A vinyódnak nincs semmi baja, csak a rajtalévő fájlrendszer hullott össze. (És valószínűleg a Maxtornál is hasonló a helyzet.)
Hozzáértő szakember minden adatot meg tudna menteni róla.
"Menthető-e a HDD?"
Igen."Mennyire súlyos ez!"
Mielőtt elkezdtél vele próbálkozni, még nem volt súlyos.Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
mr_ricsi
veterán
válasz Kezdő vagyok #20866 üzenetére
Nem gondoltam konkrétan semmilyen oldalra.
Az alaplapod honlapján lévő drivernek nézd meg a verzióját, aztán keress ennél újabbat a Neten. Ha szerencséd van, akkor találsz.Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
mr_ricsi
veterán
válasz Kezdő vagyok #20858 üzenetére
Én megpróbálnék a Neten újabb drivert keresni, mint ami a gigabytenál van.
-
mr_ricsi
veterán
válasz Kezdő vagyok #20850 üzenetére
"Akkor látogass el kérlek a külső HDD topicba,mert a Windows 7 hibája,hogy hiába írja ki,hogy a "hardver eltávolítása biztonságos",attól még pörög a HDD....
Windows 7 bug."Túl van lihegve a probléma.
Az XP-nél kiír minden adatot a HDD-re, majd eltávolítja a hardvert, aztán az USB driveren keresztül kikapcsolja az USB +5V-ját.
A w7 meg nem nem szünteti meg a tápfeszt, hanem a user a kábel kihúzásával.
Én nagy különbséget nem látok."És mi van akkor,ha bedugom az USB 3-as csatlakozóján a gépnek,és nem veszi észre a Windows,hogy rajta van?"
Konkretizálni kellene, hogy asztali gép vagy noti, és hogy hol van az USB, elől, vagy hátul."ha ilyenkor kihúzom a gépből,ártok-e valaminek?"
Ha megvártad, hogy teljesen felpörögjön, és eltávolítás után nem dugod vissza addig, amíg teljesen le nem állt, akkor nem árt semminek.Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
mr_ricsi
veterán
válasz Kezdő vagyok #20801 üzenetére
"Ha egy külső HDD-t Win 7 alatt lecsatlakoztatok a hardver biztonságos eltávolításával,de az csak pörög tovább,ártottam-e valaminek?"
Ha kiírta, hogy eltávolítható, akkor nem."És ha pendrive-ot húzok le a "hardver biztonságos eltávolítása"nélkül XP vagy Win 7 alatt,ártok-e valaminek?"
Igen. Szétcseszheted a fájlrendszert, és minden eltűnik a pendriveról.
Szerencsétlen esetben az egész pendrive használhatatlanná válik."Azt az esetet vegyük alapul,hogy nem történik az adathordozóval semmi sem,sem másolás rá,sem onnan fájlok mozgatása a számítógépre."
Ezt soha nem tudhatod biztosra, mert a win időnkként ránéz vagy firkálgat a meghajtókra."Érdekesnek tűnik,hogy ha a gép ki van kapcsolva,és csatlakoztatom az USB 2-re a WD 1 TB külső HDD-t,felpörög,és a készenléti fény világít rajta.
Ugyanez külső WD 500 GB-nál:felpörög a HDD,de készenléti fénye nincs."
Ez lényegtelen. (Eltérő SATA-USB chip.)Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
mr_ricsi
veterán
válasz liksoft #20812 üzenetére
"Ami nálam volt lemez, az ezt nem csinálta. Lehet, hogy pár széria igen."
az UDMA hiba a HDD és az alaplap között keletkezik, nagy eséllyel nem is a meghajtó hibájából. Egy ilyen jellemzőt örökre eltárolni nem tűnik értelmes funkciónak.
-
mr_ricsi
veterán
válasz liksoft #20799 üzenetére
"A drive ezt az értéket megőrzi, minden lekérdezéskor megadja. Vagyis azt jelenti, az élete során valamikor volt 18 átviteli hiba. Ez soha nem fog megszűnni, a lényeg, ne szaporodjon."
Az Ultra DMA CRC hiba? Azt a SMART a belső önteszt során rendszeresen újraméri, és ha nincs hiba, akkor az érték újra nulla lehet, nem?
-
mr_ricsi
veterán
válasz #83381760 #20716 üzenetére
Gondolom, a fejmozgatás hangjára gondolsz. (A "kaparászásra" írás/olvasás közben)
1, Gyors vinyókat vettél, ezért sietnek a munkájukkal.
2, Nem, de lehet csillapítani.
Rugalmasan kell rögzíteni a vinyókat, egymástól is elválasztva. És a ház oldalát vissza kell rakni a gépre. Esetleg a házat belül lehet hangszigetelő szivaccsal is beburkolni.Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
-
mr_ricsi
veterán
válasz benvolio #20708 üzenetére
A tudomány mai állása szerint nem lehet változtatni, mert a fejben fix méretű a légrés, ezért amit 7200-on felírt, azt 5400-on képtelen lenne kiolvasni, és fordítva.
Fix 5400, ugyanazt ígéri mint a Fireball lct "sub7200"-as technikája: lassabban forog, de majdnem olyan mintha a 7200-as vinyók teljesítményét nyújtaná.
-
mr_ricsi
veterán
válasz benvolio #20704 üzenetére
"IntelliPower: A fine-tuned balance of spin speed, transfer rate and caching algorithms designed to deliver both significant power savings and solid performance. Additionally, WD Caviar Green drives consume less current during startup allowing lower peak loads on systems as they are booted."
Ez a szöveg angolul van, de szívesen lefordítom magyarra: 5400 ford/perc
-
mr_ricsi
veterán
válasz liksoft #20697 üzenetére
"A WD "fekete" szériái röptiben titkosítanak. Akkor is, ha nem kéred."
Nekem is volt gyári WD tégla, de az még csak egzotikus fájlrendszert használt, amit csak fizetős progikkal lehetett piszkálni.
Arra azért megtanított a WD, hogy USB-s rackben csak a legegyszerűbb noname cuccokat vegyem meg, azok biztosan nem varázsolnak az adatokkal.Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
mr_ricsi
veterán
válasz bundiku #20701 üzenetére
"Egy fel evig ment szepen, aztan nem boot-olt."
Például itt kifogyott az alaplapi gombelem, és a gép órája visszaállt például 2002 január 1-re, és a keresett doksik ott sorakoznak 2002-es dátummal a 2002-es doksik között.Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
mr_ricsi
veterán
-
mr_ricsi
veterán
válasz Chee7ah #20693 üzenetére
A letört USB csati pár forrasztással kicserélhető, és olyan lesz, mint gyárilag. (A megfelelő csati megtalálása a nagy munka az egészben.)
"Hardvert felismeri, de a meghajtót (és vele együtt a tartalmát) már nem tudom elérni. Van vmi ötlet hogy mi baja lehet?"
Például Linuxos fájlrendszer van rajta, esetleg valami olyan speciális változata, amit még egy átlagos Linux sem tud kezelni.Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
mr_ricsi
veterán
válasz Istyu74 #20664 üzenetére
Azt hiszem, én félreértettem a dolgot. Azt hittem, hogy ez az egy vinyó van a gépeden. Valahogy elképzelni nem tudtam, hogy ekkora vinyó mellett még másik is legyen. (Legfeljebb még egy 3TB-os, biztonsági mentés céljából.)
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Nintendo Switch 2, vagy amit akartok (találgatós topik most még)
- Asszociációs játék. :)
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Samsung LCD és LED TV-k
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- LEGO klub
- További aktív témák...
- SK Hynix Platinum P41 2TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új, Bontatlan - 7000-6500 MBs - Eladó!
- Garanciális! Samsung 990 PRO 1TB M.2 NVMe SSD
- Új 2TB KINGSTON XS1000 hordozható SSD , USB 3.2 Gen2, 1050/1000 MB/s, fekete .
- Western Digital 8TB RED Plus - SATA3, 5640 Rpm, 256MB - Gari 2026.05.19. -ig - Eladó!
- BESZÁMÍTÁS! 3TB Western Digital RED SATA HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest