Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Laca19 (a)

    aktív tag

    Sziasztok,

    Csak gondoltam így éjjel elalvás előtt benézek ide, és mivel 4 hónapja használunk egy kerámialapos tűzhelyet, gondoltam, hogy rákeresek a "kerámia" szóra. Kíváncsi voltam ki mit ír róla, hát eléggé kevés az infó róla ebben a fórumban, nem tudom lehetséges hogy ilyen kevesen használnak kerámiatűzhelyet? Node ami miatt írok, hogy amit kidobott a kereső pár hozzászólást, abban is eléggé téves és ellentmondó információk vannak: pl.: "...nagyon nehéz tisztán tartani..." vs. "...könnyű tisztítani..."
    "...a sütő része különösen sok energiát eszik...", ..."drága a spec tisztítószer hozzá...", "...nagyon sokáig balesetveszélyes...", "...lassan melegszik fel ..mondjuk meg is tartja utána..."

    Szóval leírom róla a valódi dolgokat, mert itt eléggé nagy róla a kavarodás. Ha lesz benne helyesírási hiba akkor azt nézzétek el, már alig látok így éjjel 5 óra körül.
    Ja és volt hagyományos vasmagos és gáztűzhelyünk is már, szóval van összehasonlítási alapom, nemcsak a "vak világba" beszélek. Az összehasonlításban a vasmagoshoz fogok viszonyítani.

    -"drága a spec tisztítószer hozzá": ez egyszerűen nem igaz. Az elejétől kezdve használunk egy Vim kerámiatisztító aktív habot(ráadásul ez volt a legdrágább a dm-ben), ami 900 Ft volt, és azóta is az a flakon van meg 4 hónapja.És még mindig harmadáig van a doboz.Pedig szinte mindennap van fújva belőle. Mellette használunk egy dm-es kerámiatisztítót is, ebből igaz nemrég bontottuk meg a 2. flakont, viszont ez 500 Ft csak. Szerintem ezek tűrhető árak, 100-200 Ft-ért manapság már nem adnak tisztítószert.
    -"a sütő része különösen sok energiát eszik a villanytűzhelynek": hát nézőpont kérdése, 2100W-os, ha azt veszem, hogy a nagy főzőlap 1700W-os, akkor ahhoz viszonyítva nem sok szerintem. Persze attól függ ki mennyit használja, ha valaki minden nap süteményt, pizzát és rakott krumplit süt, azt biztosan megérzi, de szerintem az ilyen extrém felhasználás elenyésző.
    -"nagyon sokáig balesetveszélyes": szerintem jóval hamarabb kihűl például a vasmagos tűzhelynél, mellesleg a kisgyerek is látja a világító kis lámpát, amíg meleg és nem lehet hozzányúlni, szóval a vasmagosnál jóval kisebb a balesetveszély.
    -tisztításáról: szerintem nehéz tisztítani, illetve ha valaki megtanulja a használatát, akkor semmi gond nem lesz. Mindig nagyobb átmérőjű edényt kell használni, mint a főzőlap, és akkor ha kifröccsen valami, akkor nem a forró lapra ég rá, hanem a hideg részére megy, ahonnan letörölhető minden gond nélkül az ételmaradék
    -"lassan melegszik fel ..mondjuk meg is tartja utána": ez egyszerűen nem igaz. Pont hogy az ellentétje igaz szerintem, főleg a vasmagoshoz képest. Szerintem ez sokkal gyorsabban felmelegszik és hamarabb kihűl, a vasmagos pedig hosszú ideig melegedett fel és tovább tartotta a hőt.

    Amúgy szerintem ilyen a vasmagossal összehasonlítva: A vasmagos az lassan melegszik be, viszont magasabb hőfokot ér el szerintem, a kerámiánál meg olyan érzésem van, hogy gyorsan felmelegszik, csak nem elég melegre. Mit jelent ez a gyakorlatban? Azt, hogy ha nagy adag főznivalót tesz az ember a kerámiára, szerintem sokkal több idő alatt forralja fel a vizet mint a vasmagos, mert nem annyira meleg. A vasmagos lassan melegedett, de melegebbre, mint a kerámia. Kis adagnál viszont ebből adódóan baromi hamar megkapja az ételt a kerámia, mert hamar bemelegszik, ugye a vasmagos meg lassan melegedett be.
    Gyakorlatiasan: nagy adag krumplit ha főz az ember, akkor kerámián lassan forr fel szerintem a hagyományoshoz képest, viszont ha kiveszek a hűtőből 1-2 adag maradék bablevest, szóval ilyen kis mennyiségű ételt pedig baromi hamar felmelegít( a hagyományoshoz képest)

    Szóval azt mondanám 4 hónap használat után és a korábbihoz viszonyítva, hogy: 1-2 fő számára tökéletes vétel a kerámiatűzhely, mert ugye kis adagoknál gyors. Viszont nagycsaládban és mindennapi főzésre már inkább nem alkalmas, mert nagy adagokat lassan forral fel, illetve a tisztításába bele lehet őrülni. Akik sokan vannak és minden nap főznek hagyományosat vegyenek mindenképpen, mert az anyuka, már reggel rettegni fog a főzés utáni állapotától a kerámiának. 4-5 tagú családnak elviselhető úgy , ha csak hétvégén van vele főzve, de minden napra már szerintem nem bevállalható az előbb általam leírt okok miatt. Amíg a régi tűzhelyet ott lehetett hagyni egy vasárnapi főzés után, vagy maximum végig lett húzva rajta egy rongy, addig ezt nem lehet otthagyni, nincs szíve az embernek.

    Végül is a lényeg az előbbi bekezdésben van. Bocsi, hogy ilyen hosszú lett, csak azért írtam le ezeket, hogy aki hagyományos és kerámia közt vacilál hogy melyiket vegye, az tudjon dönteni, mert erről nem nagyon találhat infót.

Új hozzászólás Aktív témák