- iPhone topik
- Yettel topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro - és a vas?
- Hivatalosan is bemutatta a Google a Pixel 6a-t
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Friss koncepciót hoz a Nothing Phone (3)
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Íme az új Android Auto!
-
Mobilarena
Házimozi haladó szinten
Ebben a topikban alsó-középkategória feletti rendszerekkel foglalkozunk, de bármilyen házimozival kapcsolatos kérdésre (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
Ha nem vagy járatos a témában és kezdő szett vásárlásában kérsz segítséget, kérlek kérdésedet itt: Házimozi belépő szinten tedd fel.
Új hozzászólás Aktív témák
-
gab1ka
senior tag
A korábbi beszélgetésekhez volna egy kérdésem.A surroundok -3db-je az elterjedt beállítás? Vagy ez a Room ésvagy az X-curve sajátossága? Aki nem Cavern-t használ, hanem pl egy egyszerű Denon Audyssey-t, ő ezt a -3-at hogyan érheti el? Elég -3-al lejjebb venni az AVR által beállított jelszinteket mind a két oldalon, vagy pedig pontosabb, ha addig addig méricskél rá az ember a SR SL jelszíntekre, amíg az pontosan 3db-vel kevesebbet nem mutat a frontokhoz képest (mondjuk átlagolva pár ponton az MLP körül) ?
Ja és mégegy.A 2khz utáni spl esésnek van számokban kifejezhető pontos értéke? Pl -5db 2khz és 20khz között?
-
gab1ka
senior tag
válasz
alphamooncam #166906 üzenetére
Köszi a kimerítő választ, én egy korábban berakott grafra utaltam, ott 104db-t nyaldosta az spl, bár utólag visszakeresve kicsit tévesen a crossover körüli értékekhez viszonyítottam ezt ami nyilván nem fair.Az azóta linkelt grafodon is van 80db is és 97 is, nem tudom mi az a target, de ha az egyik frekvenciát 80-al, a másikat meg 97el hallod, az nem 9db-nyi különbség.Nem a pontos számszerűsítésen való rugózás a célom, csak hogy szerintem ez nem egységes és lehet hogy épp neked is azért lenne szükséged nagyobb sub-ra, combosabb végfokra stb, hogy ezeket szintbe hozva is megtarthasd a kívánt hangerőt.
Tudom hogy nem csak a fülünkkel halljuk ezeket a nagyon alacsony tartományokat, meg chest slam meg társai, de nem is értem hogy mit számít ez, hiszen aki használ eq-t az sem mond le erről.
Azt hittem hogy épp azért kezeled a nappalid akusztikailag, hogy a lehető legjobb alapokról építkezhess, ezért is furcsállom hogy ennyire ellene vagy az eq-zásnak.Nem kötelező ehhez pc, egy belépő avr is gatyába rázza azt a subot, legalábbis annál biztosan jobban mint a fentiek.Gondolom én.Feltételezem már próbáltad is és valamiért még is a jelenlegi felállás tetszett jobban, nincs is ezen mit kattogni tovább. -
gab1ka
senior tag
válasz
alphamooncam #166895 üzenetére
Sry, egyáltalán nem kötekedni szeretnék, csak most már ennyire szétcincálva a témát érdekelne, hogy ha ki eq-znád simára csak a subodat, akkor elesnél ezektől az utózengési időktől? Fogalmam sincs hogy mi hogyan függ össze ilyen téren technikailag, de nálad ha jól számoltam 23 db-nyi különbség is előfordul a sub tartományban.Én totál elhiszem hogy ez neked így jó meg tetszik, és azt is, hogy tényleg tok szépen és kellemesen szól, de még sem hagyod annyiban, akkor meg miért ez a kardoskodás? Az EQ-zásra és a szobakorrekcióra egy iparág épül, ez van, mindenki csak nem tévedhet, sokan inkább a sima görbét favorizálják műszerekkel megmérve és alátámasztva a helyett, hogy betontömbökkel pakolják tele a nappalijukat és maxra tekerve ahogy esik úgy puffan alapon használják a rendszerüket.Hangsúlyozom nem vitázni akarok, csak megérteni miért jobb a te megoldásod mindenki másénál, csak mert valljuk be, elég harapós vagy amikor hozzád szólnak.
-
gab1ka
senior tag
válasz
VoidXs #166833 üzenetére
Igen, ezért írtam hogy nem mindegyik modell, pld Q50 nem, holott QLED ugye.A Q60T pedig mostanra már valóban:
"Update 08/04/2020: We've updated the TV to the latest firmware (Version 1301). The TV can now remove judder from 24p sources and from native apps, but only when Picture Clarity is disabled. It can't remove judder from 60i or 60p sources. The score has been adjusted accordingly.
This TV removes judder from native 24p sources, such as Blu-ray players, as long as Picture Clarity is disabled."
@Falcon75: A fentiek fényében akkor nálad sem a tv a szűk keresztmetszet, ha még nem tetted meg, akkor frissítsd a firmware-t a tvn legalább a 1301 vagy újabb verzióra és a megfelelő beállításokat állítsd be, azaz azt a picture clarity opciót vagy csúszkát vedd 0-ra.
Korábbi Samsung modelleken előfordult amúgy, hogy a tv a belső lejátszójából indított tartalmak esetén képes volt a kadenciahelyes lejátszásra, míg külső forrásból (HDMI-n) nem, pontosan úgy mint a fenti példán is látható.
-
gab1ka
senior tag
válasz
Falcon75 #166830 üzenetére
Kicsit pontosítani kéne, azaz a példa kedvéért Samsung Q6FN, vagy Sasmsung Q60T stb.Ebből ki lehet indulni, az hogy QLED az nem feltételezi egyből a 24p támogatást sajnos, illetve gyorsan rákeresve a felsorolt példa modellekből van ami nem is támogatja.A HDMI kábeled valóban régi, azt cserélned kell a pc és erősítő közé is, illetve a tv és erősítő közé is egyet egyet.
-
gab1ka
senior tag
válasz
Falcon75 #166817 üzenetére
A tv-d is tudja a 24p lejátszást? Kéne tudni egy típust.Csak azért mert fogadja a 24p jelet, még nem biztos hogy jól is kezeli.Ha 60Hz-es panel, ami jellemzően a szerényebb kategóriás tévék jellemzője, akkor ott nem igazán lehet mit tenni a VoidXs által is linkelt SVP-n kívül.
-
gab1ka
senior tag
Ezt a sub 12 óra állást igazán kivehetnék a belépőbb AVR-ekből egy firmware frissítéssel, pont azokat vezeti félre akik szófogadóan követik a kézikönyvet meg a menüben látottakat.SEPA ez nem neked szól csak erről jutott eszembe..
-
gab1ka
senior tag
Én -12-t láttam korábban sok tutoriált követve nálam csak ezért maradt meg így, a haladóbbak ebben majd pontosabban tudnak segíteni.
Amúgy nem értem mit tartasz zavarba ejtőnek, amit beraktál spl grafot, azon pontosan jól látszik hogy 80hzen vágva amikor a sub felel az alsó szekcióért ott van kakaó,ezért is ugrik fel a sárga graf alja, Large-ként sub nélkül pedig ugyanaz látható leszámítva hogy a frontjaid tudása értelemszerűen szerényebb 80hz alatt.Azért is veszi vissza az AVR -12-re mert túl van tolva a sub ott ahol most van, a potiját vedd lejjebb hogy beessen a mérőjel ez alá.Csak vita ne legyen belőle..
-
gab1ka
senior tag
válasz
ginola #166777 üzenetére
Azt is megpróbálhatod esetleg, hogy megdöntöd picit őket mint ahogy a Klipsch RP széria is van a gyári talpán.Én is kipróbáltam, mert nekem meg az volt sok, ahogy az arcomba szóltak, a talp első fele alá tettem egy a garázsban talált járólapot, de hülyén is nézett ki, meg nem is oldott meg semmit.Lehet hogy neked valami hasonló akár be is válna.
-
gab1ka
senior tag
válasz
#98221312 #166747 üzenetére
Én sem mondtam hogy kifejezetten ez miatt volt, csak hogy valamennyire érződött.EQ nélkül húsos testes hang elég orrhangú férfihangokkal, gyári EQ-val meg ugyanez vékonyabban kotyogósan.A REW-es filterexport EQAPO-ba eléggé helyrehozta, 100-300Hz között nálam a kilengések megmaradtak, a MultiEQXT kb semmit sem tett velük, csak halkabbra vette azt a blokkot.Cavern szintén gombnyomásra javított.Persze más elhelyezésben valóban máshogy hallatszott ugyanaz.
-
gab1ka
senior tag
Én magam is elég sokat küszködtem a center dobozhanggal speciel, illetve én is párnára, 3 ponton vízszintesen a fülem síkjába helyeztem a mikrofont.Mondjuk a kanapé támlája alig pár centit ér e fölé, de jó tudni ezt is.
Illetve, én mindig 65db-n nézegettem az spl grafikont, a rengeteg sweep azon a szinten nem csípte annyira a fülem, alatta és fölötte is megmaradt a párhuzam, kérdezném is, hogy fontos a 75 vagy maradhat ez a metódus a jövőben?
-
gab1ka
senior tag
válasz
alphamooncam #166717 üzenetére
Szerintem rosszul közelítesz meg pár dolgot, míg a mondandód első felével nagyjából egyet értek és bizonyos megállapításokat ezzel a levétellel kapcsolatban én sem nagyon értek ahogy korábban írtam is.Két dolgot viszont kiemelnék.
Kizárólag a saját nevemben beszélve, az egyik, hogy a 75dB-re én nem hiszem hogy sokan alkalmaznának szintén 75dB-re belőtt subot (lásd pld Harman curve), legalábbis sokszor látni hogy teljesen normális, ahogy a legtöbben 5-15 vagy akár többel emelik. Esetemben ez pontosan 10dB ami mindig annyi mert lecsekkolom, ha a subot csak úgy hasracsapva az egekbe csavarnám, akkor fogalmam sem lenne róla hogy most pontosan az mekkora hangnyomás is, lehet hogy akkor tényleg azt kapnám a pénzemért amit az eszköz koppanásig hajtva tud és nem maradna "elpazarolt" teljesítményem, de kétlem hogy ez a valóságban is éppen idális lenne az akkor pont birtokomban lévő többi hangszóróval párosítva.
A másik pedig, hogy amikor az ember feljebb lép, különösen a belépő de még sokszor egy középkategóriáról is, akkor nem csak wattokat kap cserébe dupla áron (amit utána visszateker) hanem technikaliag szélesebb tudást, önbemérőt, mélyebb frekvenciák megszólaltatását stb.Konkrét példa az én esetem, szerettem volna megtapasztalni milyen is egy olyan sub ami 19-20Hz-et is képes kipréselni magából, ami erre képes azok rendre teljesítményben is jóval combosabbak a meglévőmnél, azaz azt még jobban lejjebb tekertem volna.A szükséges tulajdonságokat meg nem lehet tetszőlegesen kiválasztani sajnos.Csak hogy értsd hogy nem ellened, hanem téged megértve beszélek a témáról, én pontosan ezért akartam és fogom is nemsokára eladni a subomat, mert régóta zavar hogy negyed állásban alig dolgozik, akkor meg minek.Aztán jön a felismerés hogy a fele ekkora kockácskát nem lesz elég majd félállásba tenni hogy ugyanott legyek féláron.Volt is a helyén kísérletképp egy huppogó kis vacak, na az full hangerőn sem adott ki magából olyat mint a mostani a szemet bántó negyeden..Másnál is huppog azóta..
-
gab1ka
senior tag
válasz
ctrlaltdel13 #166714 üzenetére
Igen igazad van, én az "általános" 87-90 érzékenységre utalva értettem elsősorban.
-
gab1ka
senior tag
válasz
alphamooncam #166711 üzenetére
Abszolút semmi gond, bár én nem wattoztam, mások tapasztalataiból is felcsipegethet az ember, nem vagyunk egyformák. Mivel te betontömböket készítettél a nappalidba, azt hitten ez a max hangerő dolog ez valami megalapozott alapvető ismeret, személy szerint kétkedem ebben továbbra is.Én magam sem értem néha, hogy amikor egy egy illetőnél megvan a referencia hangnyomás 20-20khz között, simán stb, akkor hova a további erősítőcsere a nagyobb sub a több watt, de feltételezem nem a szomszédoknak építik mutogatni a 100 helyett a 110 dBA-t, hanem megalapozott, a hangzásra gyakorolt hatás a magyarázat. Speciel sztem az általad is vázolt 1-2 Watt esetén meglévő különbség épp hogy nem magyarázata annak miért ne kellhetne 500 watt helyett mondjuk az 1000, ha 3-4 méterre valaki 102 dbA helyett 105-öt szeretne, ott nem elég 1-2 watt ugye.
-
gab1ka
senior tag
válasz
alphamooncam #166708 üzenetére
Így már teljesen világos, azt hittem elbeszélünk egymást mellett.Én is szeretem ha van némi érzete a subnak, de nálam a harmad hangerő is sok volt, a félállás kizárt, a max hangerőt meg nem is mertem még csak kipróbálni sem.Amúgy neked lehet hogy épp az ilyen Denon féle DynamicEQ jönne be, az hangerőszint szerint igyekszik tartani némi egyensúlyt.
-
gab1ka
senior tag
válasz
alphamooncam #166703 üzenetére
Azt hiszem teljesen egyértelműen nem érted mi is a kérdés, de nincs is jelentősége.
Nem kevés csillagnak kell együtt állnia szerintem hogy egy csutkára tekert sub éppen illeszkedjen egy rendszerbe, nálad ráadásul nem is le, hanem még rá is tesz az AVR.Nekem csak ennyi volt a fura, de egy pillanatig sem kételkedem abban hogy ne lehetne akár jó is.
-
gab1ka
senior tag
válasz
alphamooncam #166699 üzenetére
Ez 75 decibellen ennyi? A többi hangszóróhoz viszonyított hangnyomásbeli eltérés lett volna a kérdés számomra, nem a sub simasága.Feltételezve még azt, hogy a többi sugárzó 75-öt mutat, a subod meg a látottak szerint 100 fölé is nyaldos, bár ízlések és pofonok, de szerintem ezt a beállítást semmi nem indokolja.Ha nem tévedek te nem preferálod a szobaakusztikai korrekciót, sztem mégis érdemes lenne egyszer meghallgatni úgy is.Legalábbis ha komolyan gondolod ezt a maximumra csavarós dolgot, akkor lehet hogy rosszhoz vagy szokva.
-
gab1ka
senior tag
válasz
alphamooncam #166696 üzenetére
Mutatnál egy REW SPL-t mondjuk frontokra hogy hogy mutat? Nem kötekedésből meg semmi ilyesmi, de sztem ott vagy nagyon nincs egyensúly, vagy annyira gyenge a sub hogy max körüli szinten éri utol a többi hangdobozt (feltételezve hogy az AVR -12 decibellellen belül szintben látja)
-
gab1ka
senior tag
válasz
alphamooncam #166672 üzenetére
Ha a sub negyed állásban van szintben a többi hangsugárzóval akkor miért tekergetnéd bárhova, pláne maxra? Én nem értem ezt az összefüggést.Nyilván az erősebb sub lejjebb tekerve lesz egy szinten a többi dobozzal, míg a gyengébb sub feljebb tekerve.Ahogy ugyanazt a subot is máshova kell tekerni ekkora és akkor szobában is.Valamit most tuti kihagyok, de ez a maxra tekerés zavaros.
-
gab1ka
senior tag
válasz
Dorian #166644 üzenetére
Ha a hátul nem lenne nyitott a szoba, akkor oda milyen panelnek kéne felkerülnie látatlanban mérés nélkül? Ha eddig jól csipegettem fel az erre vonatkozó infókat, akkor az első találkozási pontra sokszor diffúzor kerül oldalra (tükrös megoldás). A faltól elhúzott kanapé mögötti falfelületre elnyelő az ideális? Vagy ezt minden esetben a mérés határozza meg? Most nem, de a jövőben talán foglalkoznék vele, próbaképp pár filmrészlet erejéig fellógattam a hátam mögötti részre egy összerongyolt pokrócot és teljesen máshogyan hallatszott még a front szekció is a surroundokról nem is beszélve.A REW-ben viszont elég laikus vagyok, ott csak annyi előtte utána változást láttam, hogy a magasabb pár ezer Hz feletti vélhetően tarkómnak csapódó hangok SPL-je esett.Ennél jobban ebbe nem mertem belemerülni mert ez még nem az én szintem.
-
gab1ka
senior tag
válasz
Dorian #166632 üzenetére
Én először nem értettem mi az a mobiltelefon a falon
Aztán megpillantottam a vásznat felül, kár hogy nem azt leeresztve csináltad a képeket.Amúgy nekem is nagyon tetszik, különösen azok az akusztikai panelek, gondolom nem csak úgy hasracsapva lettek odabiggyesztve hanem okkal.Nálam is ilyen kezelésre lenne elsősorban szükség.
-
gab1ka
senior tag
válasz
VoidXs #166610 üzenetére
A héten elkeltek a hangfalaim, csak a subom maradt, most lesz némi szünet a méricskéléssel, utána viszont megcsinálom ezt az exportot és elküldöm. Csak kísérleteztem hogy megértsem hogyan működik stb, igazából csaltam is kicsit, mert egy az egyben én notepad-al az EQ APO-nak txt-be mentett exportból a sub-ra vonatkozó delay sort kitöröltem végül. Ami viszont elképzelhető, hogy én az AVR-ben ezekhez a próbákhoz a hangfalak távolságát nem nulláztam le, nem szerettem volna ennyire szétbarmolni, nem tudom hogy nem e ez okozta a gondot.A hangfalak távolságára gondolom ezért is állapított meg a Cavern pár centiket.Illetve az nem volt még világos hogy a szoba méreteinek pontos megadásának tényleges hatása van e a mérésre, igyekeztem azzal is pontos lenni, ugyanakkor maga a szett nem pontosan olyan elrendezésben állt nálam mint a programban a mintaképen.Csak 3 pontot használtam átlagolva, értelemszerűen mindig az MLP-vel kezdve.
A sörözést csak úgy képletesen értettem
, de persze remélem egyszer tényleg úgy hozza a sors hogy egy ilyen megvalósul, jó lenne megismerni pár kulisszák mögött dolgot, különösen az érdekel látván hogy egy cavern szó szerint másodpercek alatt lefut, hogy vajon mi lesz a jövője ennek, gondolom ha egy ilyen pc-s szintű bemérés valamikor is bekerül egy AVR-be, akkor onnantól kb nincs tovább, nincs azon mit fejleszteni, nincs milyen címszó alatt minden évben újdonságként eladni.
-
gab1ka
senior tag
válasz
VoidXs #166608 üzenetére
Hmm most kicsit csak azért zavartál össze, mert a sima AudysseyXT 16 filtert használ ha jól tudom, ami 48000/16 esetén 3000HZ.Ez ugye bőven átível a subtartományon, ennek ellenére mégis látványos eléggé egy előtte utána állapot.Feltételezem jóval összetettebb ez mint egy egyszerű osztás művelet, mármint összetettebb az a része amennyit most meg lehetne velem értetni.Amit viszont kivettem a szavaidból hogy az auto EQ-któl nem kell hasraesni és Dony is egyből javulásról számolt be a mini után.
Próbáltam amúgy csak tényleg totál kísérletképp a CAVERNT, utólag is abszolút le a kalappal ezért a kis progiért, sokkal de sokkal bonyolultabbnak hittem, a Tamoo által korábban javasolt Large-ra állított hangfalakkal méricskéltem, de valahogy minden felállással ilyen 82.000 cm távolságot állapított meg a subnak.Pedig a többi dobozt úgy kisimította hogy öröm volt nézni
.Majd lehet ezzel még probálkoznék a jövőben, csak most lesz egy kis pihi mert elmentek a hangcuccok.Kár hogy pont a subot nem sikerült soha megtapasztalnom igazán hogy milyen lenne a saját képességeihez mérten a lehető legjobb állapot.Ezért is igyekszem felcsipegetni minden ezzel kapcsolatos tudnivalót
-
gab1ka
senior tag
Köszi mindenkinek, Tamoo linkjének mindjárt neki is ugrok, valamiért ez nagyon érdekel. De jó is lenne egyszer VoidXs-el leülni egy karton sör mellé, rendesen kifaggatnám minden Q-ról meg fázisról
I'am Dony: Azt hittem alap EQ nélküli a kép amit betettél, mert annyira csúcsos huplis.Úgy tudom hogy az Audyssey 512 filtert használ, feltételezem pl egy Dirac még többet vagy jobbat stb, ezért is lepett meg a mini fontossága, mindenesetre érdekes a tapasztalat hogy igenis van előnye és értelme.
-
gab1ka
senior tag
Egyet áruljatok el légyszi még ha ez kezdő kérdés is.Miért kell a miniDSP ezzel az 5-10 ponttal? Ez 5-10db filtert jelent? Amikor pc-s eq-zás van mondjuk a példa kedvéért 0-100Hz között, vagy akár az AVR eq-za a subot az jelentősen több filter tudtommal.Mit tesz hozzá a miniDSP ahhoz hogy a végeredményként kapott görbe még simább legyen? Ha röhejes a kérdés megértem, de érdekelne akár nagyon leegyszerűsítve is.
-
gab1ka
senior tag
válasz
Dagidög #166339 üzenetére
Köszi, egyáltalán nem fontos, csak meglátva hogy te is kalibráltál ténylegesen, nem pedig szemre hogy "mi a szép", ezért beugrott ez az anomália, gondoltam hátha mást is zavart.Én a Calman szoftverét használtam a colorchecker miatt, illetve ott aztán tényleg leellenőrizhető elég sok anomália.A következő kijelzőmnél már szeretnék olyat, amit adatkábellel össze lehet kötni a pc-vel és egyenesen a 3D LUT-ot feltölteni, mára ez már nem nagy kuriózum ha jól tudom.
-
gab1ka
senior tag
válasz
alphamooncam #166337 üzenetére
Lehet hogy így van, közvetlenül a VA paneles tv-m mellett van az IPS paneles monitorom, azon egyáltalán nem jelentkezik ez.Nem a konkrét feketéről van szó, hanem a szürke nagyon nagyon sötét árnyalatáról.Eleinte zavart a dolog majd hosszas olvasgatás után az AVS Forum kalibrációs témáiban kiderült, hogy ez a VA panelekben található LED háttérvilágítás velejárója.Egymás mellé téve feltűnő, önmagában annyira nem.Amúgy igazad lehet, mert régebben meg az IPS-en volt enyhe zöldesség ezen a téren.
-
gab1ka
senior tag
válasz
Dagidög #166335 üzenetére
Csak azért kérdeztem, hogy te nem találkoztál e a grayscale-on a 2-3-4-5%-os patterneken egy fura kékességgel? Értsd, a nagyon sötét szürke a panel háttérvilágítása miatt kb inkább sötétkéknek hat mint sötét feketének.Nekem is i1 Display Pro van, elvileg 30 IRE alatt kicsit pontatlan, de ezek a patternek fekete háttér mellett szemmel láthatóan is a kékbe húznak.Leginkább az IPS paneles monitor mellé téve szembetűnő, már megszoktam, de eleinte eléggé zavart, illetve 2.4-es gammára kalibrálva eléggé minimalizálódott.
-
gab1ka
senior tag
Miért olyan fontos a HDR-SDR konverzió? Ott a Bluray 1080p bluray remux mókolás nélkül, egy mobiltelefon is lejátsza.Mit nem veszek figyelembe?
-
gab1ka
senior tag
válasz
modflow #166289 üzenetére
Input lapról nem tudok
. Az ALLM az Auto Low Latency Mode rövidítése.A funkciója egyszerűen ennyi, hogy amennyiben a kijelző is támogatja és a forrás is, abban az esetben ha a forrásod pl Xbox, akkor azt a tv érzékeli és játék módra vált.Ha a forrásod ugyanez az Xbox de egy bluray filmet játszol le, akkor film módban marad.Ha a forrásod egy AVR erősítőre kötött médialejátszó és ugyanebbe az AVR-be kötve egy Xbox ARC-n 1 db kábellel, akkor is szintén a tv a saját egyetlen ARC kábelén érzékeli hogy most te xboxozol vagy filmet nézel és e szerint magától váltogatja a game vagy film módot hogy ne neked kelljen kézzel.Ennyi a funkciója.Az erősítőd ezt nem támogatja ergo azt a láncban kötve számodra ez az ALLM nem érdekes.Továbbá a PS4 sem támogatja, az 5 elvileg már igen.Ha pedig cserélnél csak ez miatt AVR-t akkor pedig szembejönne a 120hz bug, azaz ahhoz hogy kihasználd a 120hz-t az xboxodon, akkor is kénytelen lennél a konzolt egyenesen a tvbe kötni a hangot pedig onnan továbbküldeni az AVRnek.Xbox-tv (game), Ps4-tv(game), mplayer-AVR (movie), pc-tv (game,feltételezve hogy game mód kell itt is).Ennél a láncnál szerintem nincs jobb lehetőséged.
-
gab1ka
senior tag
válasz
modflow #166287 üzenetére
A tv-den van ilyen opció, az erősítődön nem tudom, annak is támogatnia kellene ha ezt használni szeretnéd.Amúgy szerintem rém egyszerű a dolgod, a tvd is és az erősítőd is ha jól olvastam támogatja az eARC-t (erősítő neve earc google első találat fw frissítés), azaz a két konzol mehet a tvbe, a PCM hang eARC-n az erősítőnek, a médialejátszó és a pc pedig tetszőlegesen ahova neked kényelmes.Csak az Xbox Series X a 120hz miatt kell hogy egyenesen a tvbe menjen, a ps4 pedig azért hogy ne kelljen kézzel váltogatni a game módot ha az erősítőre lenne kötve egy médialejátszóval karöltve, hiszen a tvn a ps4 forrását is game módba rakod ami úgy is marad ahogy az xbox is, míg a mplayer ésvagy pc az erősítőn movie módban.
-
gab1ka
senior tag
válasz
Borisz76 #166285 üzenetére
Már elérhető ez az automatikus váltás ALLM néven, többek közt a szóban forgó XH90 Sony is kapott a flatpanels szerint rá fw frissítést.Más kérdés hogy a korábbi androidos sony-kon a fehéregyensúly és a LUT kalibráció overall módosításként minden képmódra vonatkozott, azaz a film módban kalibrált értékek tolódtak rá (teljesen hibásan) a többi inputra és módra.Lehet hogy azóta ezt már orvosolták.
-
gab1ka
senior tag
válasz
Dudee #166219 üzenetére
A mostani erősítődben lévő Audyssey az "csak" XT, az valóban elég belépő, kb semmit nem is csinál igazán, 16 filterrel nem is lehet.A 3000-es Denonoktól már XT32 van, amit jelentősen jobbnak tartanak. Az újabb 4000-es (4200,4400) szériából 250 körül lehet látni sokszor használtakat, ehhez képest már nincs is olyan messze egy NAD 758 285-310ezerért Dirac-al.
-
gab1ka
senior tag
válasz
Tamoo #166046 üzenetére
Az EQ-zott grafon mintha 3 vagy max 4kHz-nél már megindulna lefelé.Ez valami custom görbe? Vagy csak elnézek valamit? Engem zavar picit ahogy nálam néha odacsípnek a magasak, épp holnap állnék neki kísérletezgetni a High Rolloff 2 görbével a Denon app-al hátha az segít.
-
gab1ka
senior tag
válasz
Tamoo #165944 üzenetére
Értem, köszi, szerencsére erre nincs még szükségem.
A frekimenettel viszont kísérleteztem pár hete.A problémám annyi hogy a Monitor Audio Bronze center miután be lett kötve (helyhiány miatt fantom centerként szólt a két frontból ez a csatorna egy ideig) olyan pusztulat pocsék dobozhangot produkált az Audyssey-el, hogy nem voltam benne biztos hogy ezt az egész hóbelebancot kihajítsam e inkább a francba.Csak az AVR saját mikrofonjával tudok játszani, tudom hogy ez nem igazán értékelhető, de inkább csak tanulgatom a folyamatot.Sikerült az EQ APO-val felcserélgetni a csatornákat, a REW-el is sikerült filtert exportálni 0 boost-al, a kapott végeredmény is elképesztő előrelépés lett, ennek ellenére szerenték AVR szintjén értékelhető hangot hallani.AVR csere egészen biztosan lesz bár idén már elmarad.Az 1500h-ban csak sima XT-van, ami sok órányi fórumböngészés után kiderült hogy túlfilterezi a magas szekciót, ellentétben az XT32-vel ami inkább lefelé fókuszál.Ezt szeretném végre hallani hogy az milyen végeredményt ad majd, mert az igazi huplik és puklik inkább olyan 100 és 300Hz környékén vannak, ami szintén némi kutakodás után a felnőtt férfi hang frekvenciatartományát takarja, amivel nálam a leginkább gond van.Ilyenkor mindig ámulva nézem a Dirac-os előtte utána grafokat hogy az mégis hogy lehet hogy ott ez a rész annyira sima. -
gab1ka
senior tag
válasz
VoidXs #165925 üzenetére
Köszönöm.A triggereléssel kapcsolatban lehet hogy túl cool-an akartam fogalmazni, azzal csak arra céloztam hogy ha az AVR-en az LFE nagyon mínuszban van, akkor alacsony hangerőn elég lomhán kapcsol be a sub, míg a 0-hoz közeli értékkel "szinte" azonnal.A hatásfokkal kapcsolatban viszont igen, a második magyarázatod érdekelt elsősorban, nem a fogyasztás.Lényegében az, hogy a sub potijának a különböző állásaiban van e esetleg hangra gyakorolt hatása is legyen az dinamika, hallható zajszint, ilyesmik, de azt hiszem erre megkaptam a választ.
Utóbbiról a korábbi itteni beszélgetésekből azt szűrtem csak le, hogy tanácsos kerülni a +/-0.0 feletti szintet a clippelés miatt, ezért is céloztam meg magamnál a -2.0-t.Számomra ez csak azért zavaros -bár kezdő vagyok- , mert annyit értettem meg eddig az EQ-zás kapcsán, hogy boostolni a freki görbén nem szabad a , csak levenni a kiemelésekből. Namármost kíváncsiságból az AVR-en a manual EQ-nál be copyztam az Audyssey görbét, mondván hogy majd én jobban tudom mit szeretnék és ott elég sok frekin láttam plusszokat.Feltételezem a két kérdés teljesen más dolog, hiszen a sub esetén a csatorna overall jelszintjéről van szó, míg a korrekció esetén konkrét frekvenciaértékekről ahol egy egy beszakadáson nem lehet mit hangosítani.Ennek ellenére leköt a folyamat és az összefüggések megértése, a zavaros része talán épp az hogy az AVR-nek miért lehet, míg egy REW EQ esetén miért nem javasolt. -
gab1ka
senior tag
válasz
BBéci #165915 üzenetére
Mondtam hogy nem kötekedésnek szánom, nyugika.. Az hogy egy reflexes subot lejjebb kell tekerni 9 óra állásba mert különben zavaró, az nem magyarázata annak hogy a zárt jobb e vagy sem. Amivel kiegészítetted, azzal már sokkal inkább, az értelmezhető és érthető.Számomra érdekes is, mert én is hallottam hasonló jelenséget túllőtt sub-bal és engem is zavart.
@VoidXs: Ezzel nem lehet esetleg a ló túlsó oldalára esni úgy, hogy a sub nagyon le van tekerve? Itt nincs olyan mint a pc-s tápoknál hogy a legjobb hatásfokot bizonyos teljesítményen adja le stb? Kérdezem ezt azért mert nálam is rettentően le kell csavarni ahhoz hogy az AVR-en -12db-en belül maradjak.Konkrétan -11db a jelenlegi cél méréskor, amit utána az AVR-ben nyomkodok vissza a megszokott állásba (-2 db).Fordítva kézzel nem tudom mindig pontosan ugyanoda tenni a potit, ezért maradt ez a fajta módszer, illetve az AVR-en való -8-9db esetén hiába kerülne szintre a subos poti, akkor meg zavaróan későn triggerelődik.
-
gab1ka
senior tag
Miért baj az ha egy sub potiját 9, 3, 4, vagy 11.8 óra állásba kell tekerni? Ami azt illeti mekkora az esélye annak hogy két különböző sub, különböző teljesítménnyel pláne különböző konstrukcióban pontosan ugyanazt a frekvenciaátmentet nyújtja ugyanoda helyezve? Azt hittem még a tudjuk melyik oldalon is alap legalább a sub kalibrálása, ahogyan a szobakorrekciót sem képes senki fülre Khz-enként belőni manuálisan.Nem kötekedésnek szánom, de ez a fajta konklúzió a zárt vs reflexes esetén -szerintem legalábbis- totál értelmetlen.
-
gab1ka
senior tag
válasz
norbert1998 #165882 üzenetére
Annyi "pénzért" kifogástalan vétel volt
. B tervként egyedül annyi lehetőséged marad, hogy a Dolby Digital-ra szorítkozol, úgy lenne 4k kép is és optikán 5.1-es dolby (dts nem).A HD hangsávok viszont sajnos ebben a felállásban csak sztereora szűkülnek, ami feltételezem nem elfogadható kompromisszum.Az aliexpress-en 10-15$-ért látok ilyen HDMI splittereket, annyi pénzért egy próbát megérhet, legrosszabb esetben nem fog működni és elkönyveled úgy, hogy láttál egy fos filmet a moziba.Az a 4k végeredmény ami pluszt ad egy ilyen tv az 1080p-hez képest, az szerintem messze nem olyan nagy mértékű mint amennyi pluszt ad egy jó minőségű 5.1/7.1 a sztereóhoz képest egy olyan erősítővel, aminek alapból nagyon szereted a hangját.Esetleg megoldás lehet még Zigi ötlete, miszerint PC-ről lejátszva osztod szét a képet és a hangot,már ha ott elérhető 2 HDMI kimeneted.
-
gab1ka
senior tag
válasz
norbert1998 #165878 üzenetére
Szerintem éppen csak az a két választásod lesz amit már te is felvázoltál abban az esetben ha a konkrét 4k felbontásra szükséged van valamiért.Ha a HDR is prioritás volna, akkor lehet hogy jobb hagyni mindent a régiben mert arra eléggé alkalmatlan ez a tv, azaz a fölösleges körök meg eszközök helyett mehet minden tovább 1080p-ben a meglévő erősítőt ugyanúgy használva mint eddig.
-
gab1ka
senior tag
válasz
Hohocali #165776 üzenetére
Így már érthető.Amúgy utánakerestem, a Billy Lynn's Long Halftime Walk c. film volt az a bizonyos katonás amire utaltam.Azt ilyen hfr módban néztem meg.Engem az ugyanúgy kiborított mint a 24p film felmókolva.A Gemini Man-ba csak belepörgettem ilyen formában, végül 24p-ben néztem végig.Szerintem közel ugyanaz a két felállás, leszámítva a tv-kbe épített metódusból erededő nonstop képi hibákat.
-
gab1ka
senior tag
Engem is kibillent ha a 24p meg van erőszakolva és hirtelen túl folyékony lesz a kép.Onnantól valahogy elveszti azt a hatást hogy egy komoly filmet nézek szemlélőként, hirtelen mintha egy amatőr felvételen nézném ahogy a színészek próbálnak épp.Mondjuk a mellett sem lehet elmenni ugyanakkor, hogy LCD-n a nagy kontrasztú mozgó tartalom széle elég szemet szúróan tud "vibrálni" 24p-ben,OLED-en épp az alacsony response time miatt döcög, ami miatt megértem hogy próbálkoznak valamilyen orvossággal.Amit nem értek hogy a tv-kbe is épített interpolációs technika miért tippelget a képkockák közt, miért nem bufferel előre és átlagol.
-
gab1ka
senior tag
válasz
Hohocali #165743 üzenetére
Lehet hogy szerencsétlenül fogalmaztam, mindenre értem a nemtetszésem, legyen az 60hz-es film (volt valami katonás is nemrég), vagy legyen az interpolált 24hz-es alkotás.A valamikori 3D tévémen a 3D filmeknél jót tett párszor, ott még tetszett, de amúgy nem preferálom.
-
gab1ka
senior tag
-
gab1ka
senior tag
válasz
BBéci #165518 üzenetére
@BBéci,Lite: Igyekszem nem is előítéletes lenni,csak valamiért azt hittem hogy oka van hogy itt sem esik sok szó a Nad-okról, erre tessék a még a méréses srác is földbe döngöli.. Idővel talán sikerül szereznem egyet.A Dirac-ról egyszerűen annyi sok jót hallok, hogy nem tudok elmenni mellette, ezért nem is tettem le róla teljesen.
-
gab1ka
senior tag
válasz
modflow #165485 üzenetére
Bekötheted a ps4 pro-t egyenesen az erősítőbe is, így lenne 7.1 csatornás pcm hangod.Feltételezem az erősítő nem engedi át a 4k-t vagy a HDR-t ezért megy inkább a tv-be előbb.Ha ez utóbbi a helyzet, akkor viszont egyszerűen szerezz be egy optikai kábelt és az menjen be az erősítőbe a ps4 pro-ból, akkor lesz DTS hangod.A többit BBéci megválaszolta, sajnos a DTS-t a tvk elengedik, ezért nincs nálad se hang valószínűleg.
-
gab1ka
senior tag
Ezt nem tudtam, azt hittem ez is amolyan hozott tech mint az Audyssey régről.Jelenleg a belépőről kizárólag az Audyssey MultEQXT32 miatt szeretnék váltani, több watt meg thd meg anyámkínja nem kell.Amikor erről olvasok hogy az XT32 mennyivel jobb a több filer miatt, akkor rendre felbukkan a téma, hogy a Dirac még ezen felül is jóval túlmutat, az én értelmezésem szerint kb egy PC-s EQ-záshoz hasonlít, ami egyenesen az AVR-be van feltöltve.Na ilyenkor csorgatom a nyálam és gondolkodom el hogy az XT32 lépcsőt is lehet ki kellen hagyni.Ez viszont még messze nem az én szintem.
-
gab1ka
senior tag
A fenti szösszenethez..Amikor két ilyen gyártó van összehasonlítva hangban stb,akkor nem lehetséges hogy a megítéléskor az EQ is sokat nyom a latban? Az ARC vs Dirac csatákról is elég megosztó véleményeket láttam eddig, az erősítő hogyan szólásához nyilván ez is nem keveset tesz hozzá.
-
gab1ka
senior tag
Hát igen, azzal zártam be a rövid véleményezést hogy még mindig kapcsolgatom ide oda, mert véglegesen egyik mellett sem tettem még le a voksomat.Amúgy én is azt gondolom hogy a dipol az valahogy nem az igazi, szélesebben meg a szobát jobban betöltően szól, de a bipol felállással érezhetően pontosabbak a környező effektek helyei, irányai.Jelenleg éppen ez utóbbiban (bipolként) használom őket és azt hiszem most huzamosabb ideig ez a felállás is marad.
-
gab1ka
senior tag
válasz
Tamoo #165308 üzenetére
Sajnos nincs, ezért is akartam kipróbálni ezt a felállást is, szerencsémre egyelőre bejönni látszik. Most ~1.2méterre vannak tőlem, a direktsugárzókat így túlságosan közelinek éreztem, ezeket már annyira nem.Talán a jövőben sikerül változtatnom, akkor majd azért újragondolom ezt.
-
gab1ka
senior tag
válasz
python1 #165305 üzenetére
Én monopolról váltottam di-bipolra.Megkaptam amit mindig is hiányoltam, így már van buborékhatás meg térérzet, lehet egy nagyobb méretű nappaliban egyszer visszatérnék a hagyományos felállásra, egyelőre viszont így sokkal jobban tetszik.A dipol eléggé maszatos de jobb teret ad, a bipol pontosabb, még mindig kapcsolgatom ide oda néha hogy melyik jön be jobban.
-
gab1ka
senior tag
válasz
Dorian #165283 üzenetére
Ebben az esetben nemsokára konkrét tanácsokért jelentkezni fogok, van egy sejtésem hogy a problémámat akusztikai anomáliák okozzák, még kipróbálok ezt azt aztán körbeírom a gondom.
@Jigsaw04:
Nálam is túl sok volt a mély a kanapét a falra tolva, ezért előrébb húztam ~40cm-re.Így az MLP kb 75cm-re került a faltól.A mélyek egészen szépen kisimultak, innen viszont 1-2 lépés már a null.Jelenleg bugyután néz ki, a terv szerint abba a pár centis sávba be akarok szabatni az asztalossal egy ilyen térkitöltő polcrészt, mintha egy a kanapénak a magasságával pontosan egyező szekrény lenne betolva a közé és a fal közé.A neten másnál láttam ilyen megoldást, elég esztétikus lett, de egyelőre ez még itt képlékeny.
-
gab1ka
senior tag
válasz
#98221312 #165281 üzenetére
Jelenleg nálam hasonló a környezet a csupasz falakat nézve, azaz a tv körül és a két frontok mögött, illetve a nálad is látható kanapé mögötti fal teljesen "üres". Nem tervezed akusztikailag kezelni ezt a részt? Jelenleg én nem tudom hogyan és mivel fogjak hozzá, illetve a befektetés előtt szeretnék valami előtte utána hatást elérni.Tegnap a kanapé mögötti részre fellógattam egy összerongyolt pokrócot, de őszintén szólva nem igazán tapasztaltam nagy változást.
-
-
gab1ka
senior tag
válasz
Tamoo #165216 üzenetére
Köszönöm szépen, igazából ez alapján indultam el én is, de nálam csak 2 csatorna látható az ASIO-val is ugyanúgy mint a JAVA-val.Szerintem nálad azért megy flottul mert ha jól tudom külön Xonar hankártyát használsz, míg esetemben a VGA HDMI-jére a Windows 10 csak 2.0 PCM-et tud küldeni, pontosabban nekem nem sikerült más.
-
gab1ka
senior tag
válasz
Tamoo #165205 üzenetére
Értem, köszi, annyira engem sem érdekel, azt hittem van valami "fix" módja az ilyen megállapításoknak, bár azt azért gondoltam hogy ha ennyire egyszerű lenne akkor az itteni igencsak haladó felhasználók már prezentáltak volna hasonlót.
Ugyanitt szeretnék segítséget is kérni bárkitől.A REW-hez feltettem az ASIO4ALL-t, szeretnék több csatornával játszadozni, de csak LEFT RIGHT hangszórókat tudok kiválasztani.Az eddigi google keresgélésem eredménye annyi lett hogy ehhez a Windowsban is több csatorna legyen beállítva.Ezt hiába akarnám, csak 2.0-t enged.A VGA HDMI-jéről megy a cucc az erősítőbe.Mit bénázok el?
-
gab1ka
senior tag
válasz
ctrlaltdel13 #165194 üzenetére
Én hallottam a QED Performance-hoz képest a QED XT 25-ös kábel előnyeit, valóban más hang jött ki ugyanabból a hangszóróból,nem nagy, de totál egyértelműen más, ezért is bizakodtam mert még emlékszem valami fórumon olvastam egy user hsz-ét aki úgy festette le az nf214et hogy nem is tudta hogy a subja ilyen hangokra is képes stb stb..Nem a l***szt..
-
gab1ka
senior tag
válasz
fehér_ember #165193 üzenetére
2m-es, a jövőben ha eladom a subom akkor valószínűleg vevőcsalogatónak melléadom ajándékba, illetve igyekszem beszerezni egy UMIK-et egyéb okokból, szeretném látni azzal is hogy pontosan mi a helyzet.
-
gab1ka
senior tag
válasz
python1 #165182 üzenetére
Távol álljon tőlem hogy kábeles vitát robbantsak, de alig pár hete vettem én is meg ezt a csoda nf214 sub kábelt mert mindenhol ódákat zengenek róla..Hát..Tökéletesen pontosan ugyanúgy szól mint a 80 ft-os piros fehér 2mm-es RCA kábel.Tudom tudom ez lehetetlen stb..Csak azért nem vágtam szét ollóval mert féláron volt,, de ennyire csalódott még nem voltam.Nincs Umik mikrofonom, csak a Denon sajátjával játszadoztam.Tudom hogy ez így vállalhatatlan meg pontatlan, a sub helyét viszont segített megtalálni.Pixelre pontosan ugyanazt a görbét adta.
Többek közt azért sem írtam erről mert tudom hogy csak vitát szül.Hozzátenném hogy a kábelhívők kérem szépen ne támadjanak le, szándékosan vettem anno 1 méternyi drágább hangfalkábelt hogy hallom e a különbséget az 1000Ft-oshoz képest.Hallottam, ezért is vártam én is azt a csodát ami körüllengi ezt az nf214et.Ha nem sajnálnám a subom csatlakozóját akkor mégegyszer nekifutnék, de ha már ennyi kell kepeszteni hogy a 16.000 forint igazolódjon az szerintem rég rossz.
-
gab1ka
senior tag
Én korábban több héten át pakolgattam a szobában a dobozokat az összes létező felállásban, minden szögben minden magasságban, de egyik sem adott olyan jó élményt mint a +2 dobozzal a 7.1. Ott megvolt a hűha érzés, de csak a tényleges 7.1+ tartalommal.Győzött végül a praktikusság és az árérzékenység, így a monopólok helyett bipolra váltottam, így nagyjából a két felállás közé ékelődött be a kapott végeredmény, ami egyelőre megfelelőnek tűnik.
-
gab1ka
senior tag
Én nem értem hogy ugyanez a téma ha a belépőben vetődik fel, akkor rendre jön az 1 napig tartó vita arról, hogy a kábeleket nem javasolt mixelni mert így meg úgy elrontja az összképet meg az "alapszabályokat" meg az egységességet.Gondolom a magyarázat az volna hogy annyira azért mégsem borítja fel azt az összképet.Akkor viszont adott a kérdés hogy ha nem hallható ki hogy elöl 100e Ft/méter árú kábel van míg hátul 500 Ft/m akkor minek a hűhó?
-
gab1ka
senior tag
Én nem akarok belefolyni nagyon ebbe, de szerintem egy párezer forintos kalibráció teljesen egyértelmű javulást mutat akármilyen típusú és kategóriájú tévén.Én ezzel kezdenék a 100ezer forintos kütyük meg vaktesztes szubjektív, "a feleségem is azt mondta" kezdetű sztorik helyett.
-
gab1ka
senior tag
válasz
BBéci #164251 üzenetére
Szerintem az első jobban tetszik az embereknek, mert a második egy rém eltúlzottnak tűnik, a szakmaiatlanságról nem is beszélve.
@VoidXs: Épp pár napja beszéltünk/beszélgettetek a pc hangkártya/avr hangra gyakorolt hatásáról, ezért is feltételeztem hogy hátha nem mindenkinél ugyanazt jelenti a bitstream kifejezés.Ennek a vitának egyszer már a kereszttüzébe kerültem anno, szerintem pont valami hasonló félreértés miatt.
-
gab1ka
senior tag
válasz
#98221312 #164248 üzenetére
Nem keveritek össze a két dolgot? Nekem úgy tűnik hogy az egyik fél arról beszél hogy különböző forrásról ugyanazt az anyagot juttatja az erősítőig ami értelemszerűen ugyanazt dekódolja és szólaltatja meg, míg a többi esetben a lejátszó dekódol és pcmben küldi a hanganyagot az AVR-nek.Utóbbinál érthető az eltérés logikusan, előbbinél én magam sem értem hogyan lehetséges.
-
gab1ka
senior tag
A fenti témához kapcsolódva én is kérdezném, hogy van jelentősége hogy az Audyssey vesz vissza x db-t, vagy a sub potiját tekerem lejjebb, ezáltal az Audyssey vesz vissza kevesebbet? Ez csak a 75db-es mérőjel egyensúlyát állapítja meg, vagy azért annak is van jelentősége hogy a ládában lévő erősítő milyen állásban dolgozik? Nem értek hozzá technikailag, csak feltételezem hogy a hatásfoka az erősítőnek (a sub-é) más félálláson vagy ~10%-on (nálam kb az utóbbin áll).
-
gab1ka
senior tag
válasz
BBéci #164146 üzenetére
Mindenben egyetértek amit leírtál, bár szerintem korábban sem állítottam az ellenkezőjét a magyarázatban elhangzottaknak, nem vagyok én semminek az ellenzője, a két pár hangdobozzal épp rendelkeztem alig 1-2 hónapja ezért a kérdéshez hozzá tudtam tenni a saját véleményem, nem ajánlásom, ennyi.Te ajánlottál plusz pénzköltést elméletekre meg 80kg-os hangfalakra alapozva.Fura de ellenkező esetben te vagy az első aki a másik torkának esik ilyen esetben. Én ilyet nem teszek, mert valójában teljes mértékben igazad van, de szerintem a konkrét kérdésben továbbra is el van túlozva ez, pláne hogy az álló vs állványos is bele lett keverve, aminek aztán végképp semmi köze ahhoz hogy a két szóban forgó kis doboz egymáshoz hogy viszonyul.
Teljesen másként vélekednék erről ha valaki azt kérdezi hogy volt e neki Zensor 1 és 3 és vajon megéri e a nagyobb frontnak, ott egyenesen kardoskodnék a nagyobb mellett
.
-
gab1ka
senior tag
válasz
exception #164141 üzenetére
A fogalmazásmódot illene kontextusban tartani.Picit elsiklottunk a lényeg felett hogy annak a láncnak ott van a méretben nem egyező centere, ami valljuk be nem kissé fontosabb eleme a 6 csatornának.Erre a kontrasztra próbáltam utalni az eltúlzott kijelentéssel.Elnézést érte.Gondoltam hogy az akinek nem tűnik fel az hogy a centere picit vékonykábban szól mint a frontjai, az az ennél jóval jelentéktelenebb zajok, zenék, effektusok esetén sem fogja ezt érzékelni úgy, hogy ezek a dolgok jelentősen kevesebbszer is hallhatóak egy film alatt mint az a bizonyos center.Remélem így érthető.
Hozzátenném hogy szerintem elég sokaknak van kisebb méretű surround doboza oldalt és hátul mint a frontjai, ezért nem is értem miért kell itt szentségtörésként kezelni ezt az egészet. -
gab1ka
senior tag
válasz
BBéci #164138 üzenetére
Természetesen értem amit mondani szeretnél és hogy a timbre match igenis fontos, meg a nagyobb nyilván jobb,viszont itt egy belépőkategórás szettről volt szó, a konkrét termék esetén ennek a fontossága messze nem olyan mértékű mint amilyenné fel van nagyítva, bár ez a kör már le lett futva párszor.
Annak a Zensor 3-asnak esetemben egy igazán nagy különlegessége volt a kisebbikkel szemben, a mélye, az okozott nem kis megdöbbenést hogy sub nélkül micsoda dübörgésre volt képes önmagában az Edge of Tomorrow c. film elején annál a bizonyos mélybe húzó effektnél.Ez a tulajdonsága viszont sub-bal nyilván elillant, pláne hátsóként használva 80hz-en vágva.
-
gab1ka
senior tag
-
gab1ka
senior tag
válasz
VoidXs #164104 üzenetére
Köszönöm, körvonalazódott szépen lassan bennem már hogy nagy vonalakban miről is szól ez a processzorálás része, csak nem nagyon értettem hogy az AVR-ekben miért nem létezik erre egy dedikált, akár opensource blokk, miközben a legtöbb ember olyan számítási kapacitást hordoz a zsebében a 4-8 magos telefonjával hűtés nélkül, ami feltételezem önmagában is rég túlmutat a korábban említett pc erőforrásigényen.Persze azt a részét is értem hogy semelyik gyártó nem fog árulni mindenre gyógyírt adó megoldást fillérekért, hiszen robognia kell a gépezetnek
, de mégis érdekes olvasni a témában jártasaktól hogy mi is rejlik a az AVR burkolata alatt valójában.Korábban jóval magasztosabb feltételezéseim voltak ezekről az eszközökről.
-
gab1ka
senior tag
-
gab1ka
senior tag
válasz
Dorian #164098 üzenetére
Nos igen, gondoltam hogy azért ennyire egyszerű sem lenne áthidalnom ezt a dolgot, bár ez szerencsére nem is egy sürgős téma még, mindenesetre érdeklődve olvasom hogy ki milyen felállásban milyen javulást és ár/érték aránybeli egyensúlyt talál.
@Tamoo: Én sem úgy értettem hogy pc hangkártya only, hanem hogy esetemben egy Denon X1500h-ról egy 4500h-ra a feljebb lépés az azért nem kevés összeg, amit amúgy eddig úgy képzeltem el hogy ez olyan gigantikus előrelépés, hogy még a reggeli kakaós csiga íze is más lesz tőle,de ha már itt a pc is, amibe belefér 10-20e-ért egy hangkártya, akkor hova dobálni az ezer eurókat ugyanarra az eszközre.Lehet hogy megpróbálok nekifutni a pc-s eq-zásnak, bár kicsit a plug&play-es felállást preferálom továbbra is, csak a kíváncsiság viszont nagy úr
-
gab1ka
senior tag
válasz
ctrlaltdel13 #164094 üzenetére
Ezt úgy érted hogy a hangkártyás megoldást jobbnak érzed egy olyan négyezres erős középkategóriás erősítő után? Csak mert nálam már ez lenne az utolsó láncszem amire még szánnék a jövőben, viszont itt csücsül a pc is közvetlenül a szett mellett és teljesen meghökkenve olvasom napok óta amiről társalogtok.Évekkel ezelőtt ugyan, de birtokoltam egy Xonar DX2-t, csak akkor még sem erősítőm sem szettem nem volt és akkoriban nyugodtan adtam el, mondván ha majd lesz egy erősítő, akkor úgy is az fogja végezni a hanggal kapcsolatos dolgokat, fényévekkel jobb minőségben több százezer forinttért, mint egy pc-s "vacak". Most meg már kezdem azt gondolni hogy én is elkezdem inkább pc-ről nézni a filmeket és beszerzek egy hangkártyát aztán téma lezárva. Ez utóbbi nekem kényelmetlenebb mint egy Plex vagy egy mediabox, de az ablakon sem dobnék ki fölöslegesen pénzt.
-
gab1ka
senior tag
válasz
#98221312 #163916 üzenetére
Szerintem is nagyon fontos, nem is állította senki az ellenkezőjét.Maga a szó viszont szerintem rém bénán elcsépeltté vált ezeken a fórumokon és rendre valamiféle vita kapcsán jön elő amikor végső mentsvárként bele lehet állni a másikba és döngetni a mellünket illetve méltatni a másikat.Ezt se vedd magadra
, nem a kontextusra célzok, csak annak kapcsán került elő a mondandó.Ezt a tapasztalatozást nem igen látni "komolyabb" hozzáértőktől akik itt moziszobákkal rendelkeznek vagy bármilyen téren haladóbb a hozzáértésük, ők nem bizonygatnak meg térítenek, hanem állítanak valamit amit alátámasztanak és nem fáradoznak a másik fél hozzáértésének firtatásával.Persze lehet hogy totál vakon vagyok és ők szimplán csak emberileg másak.
-
gab1ka
senior tag
Én is érdeklődve olvasgatom ezeket a mélyebbre nyúló háttérinformációkat még úgy is hogy csomó dolgot nem is nagyon értek.Inkább ezt, mint a rendszeresen visszatérők szajkózásait a saját meggyőződéseikről.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kompakt "házimozi" szettekkel és hangprojektorokkal (soundbars) tapasztalatok híján nem foglalkozik a topik.
- hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- HÁZIMOZI, HIFI, TV beárazás topic
- Házimozi belépő szinten topic
- Hi-Fi-ről általánosságban topic
- Hangprojektor/Sound Projector/Front Surround/SoundBar topic
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Sugárhajtómű ihlette a Zalman CPU-hűtőjét, de nem az üzemzaj tekintetében
- Milyen SSD-t vegyek?
- Sorozatok
- Spórolós topik
- Okos Otthon / Smart Home
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Philips LCD és LED TV-k
- Villanyszerelés
- További aktív témák...
- Apple iPhone 14 128GB , Kártyafüggetlen
- Honor Pad X8 64GB, Wi-Fi, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook S761 - i7-2GEN I 8GB I 320GB I 13,3" HD I HDMI I W10 I Garancia!
- ÁRCSÖKKENTÉS Dell Latitude E6320 notebook eladó
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L480 - i5-8GEN I 8-16GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest