Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• lezso6

HÁZIGAZDA

LOGOUT blog

válasz Rp526 #86857 üzenetére

Nálam mérni sem kell, kiszámolható... ;]

A Topping E70 az 5V RMS-re állított 0 dBFS kimenettel ~16 dBu peaket tud. Az Eve aktív stúdió monitorok 90 dBSPL hangnyomást -15.5 dBu bemeneti jellel tudják, tehát ez alapján a Toppingon kiírt 0 dBFS-hez 90 + 15.5 + 16 = 121.5 dBSPL tartozna. :D

Gyakorlatban erre persze nem képesek az Eve-ek, továbbá +8 dBu-nál erősebb jelnél clipping van a bemenetükön. A kis SC205 gyártó szerint 101 dBSPL a max, a nagy SC208 esetén ugyanez 112 dBSPL. Párban. Nekem már a kisebb is meghalás közeli hangerő kategória. Nekem REW mérésnél az UMIK szerinti 80 dB-es sweep már kellemetlenül hangosnak tűnik.

De ezen felül van nálam még a DSP korrekció miatt EQ APO, ami a gaint 6.5 dB-vel veszi lejjebb a gaint, tehát így már "csak" 115 dBSPL a max hangnyomás 0 dBFS esetén.

Én filmnézésnél gyakorlatban -20 dBFS felé nem szoktam tekerni az Topping E70-t, szóval az elméleti maximum peak hangnyomás nálam filmnézésnél 95dBSPL kéne legyen. Elvileg, de gyakorlatban nem nagyon van ennyi, mert jelenleg sztereóra van lekeverve minden, szóval így minden csatornának maxon kéne szólnia ahhoz, hogy meglegyen a valódi 95 dBSPL peak.

Amikor pedig zenét hallgatok, akkor azt -50 és -40 dbFS közötti hangerőállással szoktam, tehát 65-75 dBSPL peak szokott lenni a zenehallgatás.

Új hozzászólás Aktív témák