Hirdetés
- iPhone topik
- MWC 2025: A kicsi és a kamerás - megjött a Xiaomi 15 és az Ultra
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Yettel topik
- One mobilszolgáltatások
- Egy óra, két rendszer
- Előrendelhető a Nothing Phone (3a) Pro
- Kamerájánál 9,5 milliméter vastag lehet az iPhone 17 Air
- Huawei Watch GT 3 Pro - korlátolt szépség
- MWC 2025: Előrendelhető a Nothing Phone (3a)
Új hozzászólás Aktív témák
-
mocsanisi
senior tag
Megvettem a lapokat, amiből a hangfal fog állni. Vettem még ragasztót: Pattex Palma Fa 250g. Elkövettem egy nagy hibát. Nem számoltam anyagvasagságot, így holnap viszem is levágatni még egyszer, most már úgy, hogy bele van számolva az anyagvastagság!
-
Ginko
csendes tag
válasz
perempe #4090 üzenetére
Igazából nincs időm az építéssel bíbelődni, főleg, hogy aktív párosra van szükségem. Emellett vagy ESI Juli@ vagy Lupus lesz előtte, nem a DAC lesz a szűk keresztmetszet. Engem 70k-ig érdekelnek a megoldások, aktív szettre ("zenei" hangzás, ami alkalmas alkalmankénti hangos zenehallgatásra is) keresem a megfelelőt.
-
shalafi66
veterán
-
shalafi66
veterán
válasz
perempe #4090 üzenetére
Az a 4069-ben linkelt terv nem kifejezetten polcdoboz, és mérések nélkül kivitelezhetelen. Szóval valami könnyebb kéne. Az FE-167 meg egy elég különös hangszóró, nem könnyű bánni vele, szóval jól át kell gondolni, hogy tényleg erre van-e szükség. Az első kérdés mindig az, hogy mire van szükség.
-
perempe
veterán
Ha gép mellé veszel valamit, akkor ne feledkezz meg a forrás fontosságáról: én elégedetlen voltam a mélyközepemmel, mert alaplapi hangkártyán keresztül teszteltem hanggenerátorral. (Sony SACD / DIY NAIM NAP 250 párossal tökéletes volt persze.) Én vennék vagy építenék vmilyen PCM2704-PCM2707 DAC-ot, és azt hallhatnám. Ezekben már előfokozat is van. 4-5€ egy chip, és a köré épített (minimális) kapcsolással kereskedelmi forgalomban 30K-ért kapni hasonlót.
Dobozba meg vmi hasonlót raknék:
[link]
#4069-ben találsz doboztervet. -
mocsanisi
senior tag
Sziasztok!
Úgy gondoltam építek magamnak egy aktív mélynyomót. A méretei ezek lennének: 38*50*40cm A nettó térfogat kerekítve 60liter. Ez egy zárt doboz lenne. Hangszóróból MNC Noir2 30cm 8Ohm-os verzióra gondoltam. Erősítőnek pedig egy MNC 39690-es erősítő. A doboz 19mm-es mdf-ből készülne. Ti mit gondoltok róla? Jó lesz így? Válaszokat előre is köszi!
-
Ginko
csendes tag
válasz
shalafi66 #4078 üzenetére
Gép mellé kellene egy páros, erről mondanál véleményt? (már ha így távolból ez lehetséges) Audioengine5 Ódákat zengenek róla, kíváncsi vagyok a véleményedre.
-
RM1
aktív tag
Ha ki is cseréled a peremet, sajna már sosem fog olyan jól szólni, mint újkorában.
-
Sziasztok!
Ezer bocsánat, ha rossz fórumot kérdezek, de hozzájutottam pár hibás hangfalhoz, amiket meggyógyítanék, és remélem nem örökre
.
Az egyik egy B&O S45 régiség, amit rákötöttem az erőlködőre, de egyik hangfal sem ad le mélyet, pedig a hangszóró be van kötve, pereme nincs beszakadva, tudom hogy nem gyógyít senki távból, de létezik, hogy itt a hangváltó szállhatott el?
A másik pedig egy Jamo, itt a mélyek szakadtak szét. 6.25 collosak. Lehetséges itthon eredeti Jamo hangszóróhoz jutni, vagy érdemesebb csak a peremet megvenni és megcsinálni, mert ahogy nézegettem az 2-3 ezer forint lenne.
Minden segítséget köszönök.
-
bozont
veterán
Sziasztok
Egy subládába kellene nekem 6,5''-os hangszóró, valami nem túl drága de azért minőségibb. Mit érdemes venni?
-
DRKK
csendes tag
Sziasztok.
Volna egy megoldandó problémám: Van Nekem 2 pár hangfalam ami ugyanolyan teljesítményű, de az egyik 4 ohm-os a másik pedig 8 ohm-os./Hangváltó van mindegyikhez/ Szeretném egy dobozba belerakni. Hogyan kéne őket összekötni?
-
shalafi66
veterán
válasz
perempe #4073 üzenetére
Igen, hát kényes egyensúly. Amit lehet inkább a dobozzal kell kiigazítani, és csak minél kevesebb csillapítóanyaggal doglozni. Ez mondjuk hangszórófüggő is, mert ha a HiVi mágnese véletlen gyengébb mint a gyártó mérésén (szokott ilyen lenni), akkor jó lesz több csillapítóanyaggal is.
-
perempe
veterán
A doboza zártnak se igazán mondható, nem fogok neki komolyabb dobozt vágatni. Bár lehet, hogy egy jobb tweeter segítene.
Most F5BN[link] MLTL dobozzal szenvedek. Tweeter pedig K1[link]. 99 centi magas, 15x15cm a keresztmetszet (ezek a belső méretek), az F5BN középpontja 18 centire van a tetőtől (így a K1 is elfér felette).
Alul port. Hossza 4,4cm, átmérője 5cm. A doboz aljától a port középpontja 3,8cm-re van.
240gramm Acousta Stuf-ot vagy poliészter vattát kell még elosztanom a felső 66 centire (a 99 centis magasságból) egyenletesen.
-
fero02
nagyúr
válasz
CounterBoci #4058 üzenetére
Első ilyen jellegű munkád?
Szép lett a doboz.
-
tomek017
tag
thx
-
shalafi66
veterán
válasz
perempe #4043 üzenetére
"Görbék" alatt az adatlapokon látható méréseket érted? Az hogy lapban mérve rezonanciákkal együtt mit produkál, nem meghatározó abból a szempontból, hogy dobozban mire képes. Van náluk is mindenféle hsz olyan is aminek nincs normális mélyátvitele, emellett rezonáns középen (mint a HiVi), és olyan is ami ezt a középtartomány levágásával akarja kompenzálni. Megmondom őszintén még mindig szimpatikusabb ez a módszer mintha hagynák érvényesülni azokat a rezonanciákat...
-
shalafi66
veterán
válasz
tomek017 #4044 üzenetére
Legéni nem ég le, csak másképp fog szólni, de mivel az eredeti hangszóró is valószínűleg a minél olcsóbb, ipari hulladék kategóriába tartozik, ezért szinte mindegy mi kerül bele. Hogy nincs rajta reflexcső, az (nekem) pozitívum, mert ha volna a mélytartományból egy 80-100Hz körüli rezonáns kiemeléssel küszködő valami lenne, és én utálok ablakot üvegezni.
Ui: a hsznek nincs teljesítménye, csak terhelhetősége, de ma már többnyire ez csak marketing adat, a valósághoz kevés köze van, így kb. ez a leglényegtelenebb paraméter.
-
tomek017
tag
Hali
Sztetek hülyeség erre 'szerkeszteni' egy reflexcsőt?
teszten is írták, hogy mivel nincs rajta reflexcső, nem azt adja amire valójában képes.
Meg ha van egy 5.1-m s kiütöm a mélysugárzót. Lehet bele másikat tenni? ( ugyan olyan ellenállású, közel olyan teljesítményűt.), vagy leég a cucc? -
biker
nagyúr
válasz
CounterBoci #4040 üzenetére
elég nehéz értelmezni, de egy ekkora hsz-nek ilyen kicsi zárt doboz, ráadásul a két hsz két különböző méretű kamrában van?
ez valami kompenzáció miatt van így ? -
shteer
titán
válasz
CounterBoci #4040 üzenetére
szép lett vagyon - a süllyesztést a felsőmaróval csináltad?
olcsóbb ez mint egy jó minőségű gyár használt hangfal?
nemtom, ezért kérdem, nem kötekedés
nekem 2 db videoton DC2580-am van, de sajnos az egyikben kiégett a hangváltó és tönkrement a mélynyomóSAL cuccal helyettesítettem de nagyon más hangja lett
-
CounterBoci
senior tag
Üdv.
Elkészült hangfalam tenném közszemlére
Amennyi szabadidőm van igénybevett fél évet, + shalafi66 mester segített a tervezésben.
hangszóró: [link]
elméletben: [link]
és gyakorlatban: [link]19mm-es bútorlap, oldalak kibélelve, sarkok lekerekítve. Azért vannak a belső élek mentén lécek, hogy abba mennek a csavarok, így lehetett lekerekíteni az éleket. Csavarhelyek eltüntetve. Az egész megvan 25k-ból, +12k a gazdaságos felsőmaró, de az utána nem kér enni.
SAL, de az én igényeimnek megfelelő, és olcsó. Különben is az én fiam
-
tomek017
tag
Hali
Sztetek hülyeség erre 'szerkeszteni' egy reflexcsőt?
teszten is írták, hogy mivel nincs rajta reflexcső, nem azt adja amire valójában képes.
Meg ha van egy 5.1-m s kiütöm a mélysugárzót. Lehet bele másikat tenni? ( ugyan olyan ellenállású, közel olyan teljesítményűt.), vagy leég a cucc? -
shalafi66
veterán
válasz
perempe #4035 üzenetére
háát lehet hogy az akcióira érdemes figyelni, de hogy nem a hangszórók képességei miatt, az biztos, szerintem nem tud olyan olcsó lenni, hogy legyen értelme hansználni ezeket a hangszórókat. A gyári méréseket meg hiába linkeled, a valódi hangszórók hol ilyenek, hol olyanok.
-
konrad
aktív tag
Hali!
Milyen hangszórót ajánlotok 13cm-es kategóriában?
8-10 literes dobozba lesz.
Üdv. -
gondban vagyok, egy jó sztereó hangfalpárat szeretnék, természetesen olcsón
nem házimozizáshoz kell, hanem oldschool módon rádiót hallgatni.
namost ilyesmiből a sub30k vonalon (megcélzott ár) nem igazán találni mit, vagy csak nem jó helyen keresem.
hangerő egyáltalán nem cél, viszont hely sincs sok, így álló hangfal kilőve.
jobban járok, ha veszek valami 5.1-es rendszer front sugárzóit, jó lesz az stereo-nak (tudomisén yamaha van most relative olcsón) vagy nézzek szét a vaterán pár tannoy/mission/seas/egyéb 5-10-15 éves hangszóró után (van belőlük néha-néha) és építsek magamnak egy dobozt? vagy simán vegyek egy komplett 15 éves cuccot németből lomizva, még mindig jobb, mint amit most SAL-ból építeni lehet?
őszinte vagyok nem akarok 30 ezernél többet áldozni a párra. -
shalafi66
veterán
válasz
fekeandras #4014 üzenetére
Egy hangszórónál nem az ár határozza meg a minőséget, de a SAL mégis elég drágának számít, ha megnézed az ár/használati érték arányát a termékeknek. Csak picit tovább kell(ene) gondolni.
-
shalafi66
veterán
válasz
fekeandras #4013 üzenetére
Hát, ha hangoskodásra kell, az elég nagy baj, mert a hangszórók érzékenységéből, jobb, ha 6dB-t levonsz. Az 50 centis PA-nak nevezett hangszórójuk tud 90dB-t, ehhez képest akkor gondold meg, hol állhat a 300-as. Persze ha neked nem lényeg (a minőségen túl) az sem, hogy mennyi teljesítményt fűt el feleslegesen a hangszóró, és mennyiből lesz hang, akkor nem szóltam.
Egyébként igen, ennyi pénzből már hangszórót is lehetne venni. Ráadásul olyat, ami a céljaidhoz megfelel. Egyszerűen nincs az az ár amiért, és az a felhasználási terület, amire jó választás lenne a SAL. -
törölt tag
koszi.
ugy ertettem h erdemes-e keresni esetleg mas gyartotol ebbe a dobozba jol passzolo hsz-t, amivel meg jobb lesz. persze jo esellyel az eredetihez minel kozelebbi parameteruvel lesz a legjobb...
van valami trukk a cserenel? regebben sokat lattam vmi nagyonpuha gumiszeru ragacsot, amivel korbekentek a doboz szelet, ahol felfekudt a hangszoro. gondolom valami ilyesmit nekem is kene szereznem.
esetleg jotanacsok a cserehez?koszi,
-
törölt tag
sziasztok.
videoton sonus c101-es hangfalaimban kezdenek megfaradni a hangszorok. az egyikben a kozep szallt el. (a masikban is zorogni kezd az egyik mely) ilyen
szet kell kapjam hozza h tudjatok javasolni cseredarabot?koszi,
mod: shalafi javasolta egy masik forumon a HB13-at, domnak a HG2,5-639-ot. jo ez vagy erdemes jobbat keresni?
-
fero02
nagyúr
válasz
fekeandras #4014 üzenetére
20 perc alatt 2 buli? Nem semmi!.
Amúgy meg láma vagy, mert ennyi pénzből jobbat is vehettél volna.
-
fekeandras
őstag
Azóta csináltunk már ezekkel a hangfalakkal 2 igen emlékezetesre sikerült jó hangulatú házibulit.Nem bántam meg hogy összerakattam.Meg amúgy is megvenné egy haverom tesója annyiért amennyibe nekem cakk-pakk került.Bukni semmiképp nem fogok rajta
Ha már hangminőségre építtetnék hangfalat (ami nem valószínű mert nincs rá felesleges fél millió forintom) akkor messze elkerülném a sal-t ill. a hasonló kategóriájú óccsó cuccokat... -
fekeandras
őstag
Húh...Látom itt egyenesen keresztes hadjáratot indított néhány user a sal termékek ellen.Így kicsit félve említem meg, hogy rendeltem néhány alkatrészt:
PA-30100 mély-közép.(30cm,400/600w,97dB)
HV-228 hangváltó.(200w,2utas,3000Hz,12dB/oktáv,kapcsolható kimeneti szint: magas: 0/-3dB.)
DP35 magas.(80/150w,103dB)Hozzáteszem kültéri hangosításra kell (+ néha házibuliba), nem lényeges a hangminőség.Az nem volt szempont.Maximálisan meg vagyok vele elégedve.Egy öregecske 2x150w PIONEER erősítőre van kötve és borzalom hangerőn szól.A hangminőség egy erős átlagos, de nem vészes egy ilyen röptiben összecsapott cucctól.Szerintem aki hajlandó némi kompromisszumra hangminőség terén annak igenis jó választás a sal.Nem azt mondtam hogy ennyi pénzért ez a legjobb, de jó.
És most jöhetnek a hsz-ek, hogy milyen láma vagyok mert ennyiből már jobbat is vehettem volna... -
biker
nagyúr
shala, vettem fountek hangszórót, az is gagyi? FR88EX
csak érdeklődésképp, nem kötődésképp -
GxxANC
csendes tag
Nekem van itthon sok SAL hangszóróm, de amikor megvettem a Monacort, még bejáratlanul is lényegesen jobb hangot produkált, mint a DTF-801, ami sztem mérföldekkel jobb volt amíg volt mint a 12. És az én monacororm nem szól olyan jól, mint pl egy HiVi K1, ami 1900 Ft-nál csak olcsóbban kapható. És akkor nem is beszéltünk az X1-a-ról, ami 3000 ft. Másrészt SAl-nál még egy időben vásárolt hangszórók, amik külsőre teljesen egyformák sem szólnak egyformán. De ha gondolod, és kell SBX 13-as, van eladó 6 db is. Egyetlen hangszóró van, ami SAl, és ma is használom, és sztem fogom is egy darabig, az az SQP-3050-es szub.
-
shalafi66
veterán
A kettő nem zárja ki egymást, és el sem válaszható. Furcsamód mindkét téren van olyan, aminek jók a paraméterei, és jól is szól, létezik olyan szalonna, ami egészséges, javítja a vérnyomásod, és még finom is.
Hangszóróknál azért picit egyszerűbb a dolog, mivel jól tudni, hogy minden mérhető hibát zenehallgatás közben is visszahallasz. Ezek összefüggések egészben kell nézni, a méréseet is így kell értelmezni, azzal együtt amit hallasz, néha fontos iránymutatás lehet. Mert ha pl. egy hangsugárzó átviteli egyensúlya borul, lehet hogy neked tetszeni fog, sőt pont így fog tetszeni, de etől még nem szól majd jól, mindössze te szereted.
Már írtam pár szerintem jó megoldást ezen a fórumon is, máshol is sokat, lehet, hogy neked nem felel meg, mert úgy működik, ahogy elvárható tőle...
-
DukeFX
tag
válasz
shalafi66 #4001 üzenetére
Neked az étel pusztán táplálék. Az ízlik neked ami tartalmazza az alapvető létfontosságú tápanyagokat. A parázson sütött friss szalonna kizárt, hogy jó legyen, drága, nem ér annyit, mint amennyi a tápértéke, ráadásul zsíros és hizlal. A gondolkodás nem az emberi lélek művészete, hanem az agyi impulzusok reakciója.
És ezzel szerintem el is mondtam a véleményemet a gondolkodásmódodról és az egészről.
Miért van az, hogy tőled még nem láttam konstruktív hozzászólást, csak kritikát?! Ha már minden annyira sz@r, akkor inkább javasolnál olyat ami összképileg és hangzásban lényegesen jobb azért a pénzért, és nem a paraméterei miatt. -
shalafi66
veterán
kik is használnak DTF-12-őt Csak azok, akiknem látták-hallották még hogy mire (nem) képes. [DTF 12]
Én azt tudnám mondani a pénzügyi részére, hogy nem tud olyan olcsó lenni a SAL, amikor megérné megvenni, mert pl. alapvető probléma, ha nem közel egyforma a két oldal sztereo rendszernél, hiába szól szerinted jól annyi pénzért, mégis élvezhetelen lesz. És nem ez az egyetlen gond.
A hangszóró használati értékét egy alapvető méréssorozattal könnyen meg lehet határozni, átvitel, impedancia (T-S paraméterek, érzékenység), din. viselkedés, (CSD, Wigner-eloszlás), torzításmérés, ezek bőven elegendőek. Mély, vagy mélyközéphangszórónál hozzá kell még venni a mechanikai felépítést, a lengőrendszer nagyjelű viselkedését, és nagyjából meg is vagyunk, az a baj, hogy a fentiek közül egyikben sem hozzák a minimális elvárható szintet a SAL hszek.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Vezetékes FEJhallgatók
- Apple MacBook
- iPhone topik
- MWC 2025: A kicsi és a kamerás - megjött a Xiaomi 15 és az Ultra
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Spórolós topik
- Samsung LCD és LED TV-k
- Mindennél nagyobb: tesztpadon a Ryzen 9 9950X3D CPU
- További aktív témák...
- iPhone 13 Pro 128 GB Sierra Blue, Független! Karcmentes! Akkumulátor kapacitás: 87%
- ÚJ Bontatlan! Független iPhone 15 Black 128GB! 1 Év Apple garancia!
- Samsung Galaxy S22+ mobiltelefon eladó
- ZSÍR Lenovo ThinkPad P15 G2 Tervező Vágó Laptop -75% 15,6" i9-11950H 64/1TB RTX A3000 6GB /2 Millió/
- Eladó használt M2 Mac Mini - 8gb ram, 256 Gb ssd
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest