- iPhone topik
- Magisk
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Három Redmi 15 érkezett a lengyel piacra
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Sziasztok kedves otthon barkácsolók!
A közelmúltban felmerült ötletek, reakciók alapján úgy éreztem, itt az ideje egy topik összefoglaló készítésének. Ugyanakkor a nyitó hozzászólás erre tökéletesen megfelel, így ezek után következzenek a topiknyitó fórumtársunk szavai:
Új hozzászólás Aktív témák
-
macilaci78
nagyúr
Ugyanez a cucc elérhető 2, 4, 6 paklis kivitelben, a 2 paklisban 2×2 db AA elem kell. A 4 és 6 paklis kivitel annyiban tér el, hogy magasabb, a korábban linkelt képen látszik is, hogy a lapokat mozgató egységek és az elemtartók között mezei távtartók vannak. Ha akarnám, méter magas paklikat is kevertethetnék vele...
Egy AA elem helyett beletehetek AA akkut, kb 2,5 Ah kapacitással. Ha egy pókeres estét kibír egy töltéssel, akkor egy powerbank 5V USB 2 Ah 6V-ra upgradelve is ad 1,35-1,5 Ah-t (veszteséggel is számolva).
De ha mégis kevés lenne áramerősségben a powerbank, akkor 18650-es cellát kap a step up converter.Amúgy step down konvertert is rendelnem kell.
Ami jött, arra rendeltem, hogy az autó, motor generátorából kijövő 12-14,4V-ból stabil 12V-ot csináljon ledszalagnak, beépített kaputávirányítónak. Egy elektroműszerész barátom linkelte nekem ebay-ről.
Sajnos csak rendelés után a kicseszett automata fordítót kikapcsolva az angol nyelvű leírásból derült ki, hogy amit kifizettem (és ma kézhez kaptam), az step up converter.
Mindegy, felnyomom vele a generátor áramát 20V körülre, majd a step down converterrel megcsinálom a stabil 12V-ot. A kaputávirányító lóf@szt nem fogyaszt, a ledszalag is csak 8W névlegesen. -
j.bravo
addikt
-
RandomName
senior tag
Nem. Lakásban is van ilyen. Minden halogén izzóra vonatkozik.
Rákerül a bőrödről a zsír/kosz/stb, és amikor dolgozik az izzó, akkor az elkezd leégni róla, Ez a fajta égés kap oxigént is, és nagyobb hőfokon történik, mint az izzó rendes üzemi hőfoka, és emiatt élettartamcsökkenés keletkezik, aminek a mértéke jellemzően 80+% -
123xyz
aktív tag
Ez is jogos észrevétel, még fogok rajta gondolkodni.
@Top cat : köszönöm a pontozáshoz a leírást, kb így képzeltem el. Viszont lelki szemeim előtt csak azt látom, hogy a szerszámot ha kézzel odatartom és megütöm kalapáccsal, akkor úgy simán le fog csúszni a rúdról, ahelyett, hogy kráter keletkezne. De majd még agyalok rajta, tudnám-e valahogy rögzíteni a pozícióját.
-
PROTRON
addikt
Ha mégse fordított a menet, hanem a robot összeszerelő cella húzta meg túl szorosra, akkor szerintem is a dremmellel történő levágás az egyetlen végleges megoldás. Mármint levágni az csavart-fejet annyira, hogy utána már az M.2 SSD vízszintesbe tudjon feküdni, mert jelenleg a csavar fej akadályozza ebben.
Aztán sokféle műanyag elemmel meglehet oldani a "rögzítést", persze ebben az esetben az eredeti csonk ottmarad és csavarozni se lehet majd a későbbiekben ha esetleg el akarná adni...amúgy valszeg ugrik a gari is miatta.Vannak csavarlazítók, de eléggé lutri hogy egy véletlen pára csepp nem fogja elcs..ni az alaplapot magát. Esetleg fejjel lefele meg lehetne próbálni pl WD40-el megkenni, tehát nem rá fújni, hanem valamilyen vékonyszőrű ecsettel nagyító alatt kifejezetten a csavar feje alá bejuttatni egy keveset hátha bele folyik és 1 napig békén hagyni...elhiszem hogy elvileg 5 perc után már hat, de a gyakorlatom szerint nem mindig.
-
Bile Demon
őstag
Némelyik táp elektromágneses hullámként kisugározza ki a különbözet egy részét.
Én már cseréltem nyugdíjasnál PC tápot, mert zavarta a Kossuth rádiót.Az előző tápomat (Seasonic G450) bár jó hatásfokú volt, mégis cseréltem, mert ő inkább zavaró hangként sugározta le a felesleget.
-
Ribi
nagyúr
A vízvesetékkel szokták szemléltetni az áramot. A V vagy feszültség kb mint a cső átmérője, az A, vagy amper/áram, pedig a víz sebessége. Tekintsünk el attól, hogy a konnektroban váltó áram van.
Szóval 230mm-es csövön jön befele a "víz", valamilyen sebességgel. A 12V 1A töltő nem csinál mást, mint a nagy 230mm csőben lassan folyó víz helyett most 12mm-es csövön folyik, csak épp 230/12x= kb. 19x gyorsabban. És most attól is eltekintünk, hogy a cső szűkítővel veszteség van. Szóval a vastag és vékony csőben is pontosan ugyan annyi víz folyik, csak más méretű csőben és más sebességgel. Nem tudsz a vízzel spórolni. Nem keletkezik hirtelen víz. Aztán a vékony csőről ha megint visszaváltasz nagy csőre, megint ugyan annyi vized folyik csak nagyobb csőben és lassabban. Semmivel sem vagy előrébb. Szimplán volt a nagy csővezetékben egy szűkítő.
A valóságban nyilván minden konvertálás veszteségekkel jár és minden egyes vízcső változtatásnál nem jó az illesztés és folyik el a víz a nagyvilágba.
Ez nagyon nagy egyszerűsítés volt, de "hasonló" elektromosságnál is. -
Zirowe
nagyúr
+NeoPampalini: a zsanér egyáltalán nem állítható, egy hulladék ez az ajtó.
Az alátételezés igazából csak azért volt jó, mert így a két fém rész találkozott és súrlódott és kb az tartotta zárva jól az ajtót, cserébe egy idő után az alátétek belefúródtak a keretbe.
Elvileg belemegy a nyelv.
Én csak arra tudok gondolni, hogy azért, mert műanyag, gyenge rugót kapott, és nagyon egyszerű benyomni, ezért is nyílik ki az ajtó egy kis széltől vagy ha egy másikat erősebben zárom be.Kb az első pár hétben jól működött, a nyelv azért is van jó helyen, mert kulcsra zárva jól zár, tehát bemegy végig.
Gyerekszoba, ezért nem lehet sajnos mindig kulcsra zárni. -
Sándor -P20-
senior tag
-
Sándor -P20-
senior tag
Létezik 20 méter (feletti) érzékelési tartományú is, de az "némileg" drágább.
Kb 20K környékén indulnak, szóval nem ez a 3K-s kategória.
A párhuzamosítás nem nagy pukkanás. Én 2db ilyen (occsó) érzékelővel oldottam meg a hátsó udvar / kocsibeálló megvilágítását.
Több mint 20méter. 2 érzékelő párhuzamosan, a két behatási pontnál, közötte 4db 10W-os led refi egyenletesen elosztva.
Sajnos ez van. Vagy az érzékelőt kell megfizetni, vagy + munka, + vezeték. -
Ribi
nagyúr
Nu, most megint bedugtam és berreg, de van egy hangos ütemesen morgó hangja.
Kb 1mp-es periódissal hangos halk, hangos halk, szóval nem csörömpölő (picit talán az is, de az úgymond normális).
Próbáltam "böködni" oldalról, hogy ha megfeszítem, akkor változik-e a hangja, de semmi.
Nem alátámasztási gond lesz szerintem. Főleg mert anno egyik napról a másikra kezdte el. Nem szépen lassan egyre hangosabban csinálta. -
Aprósólyom
addikt
Meg lehet javítani jól házi módszerekkel egy kompresszort? Amennyire én ismerem a felépítését, nehezen tudom elképzelni. De ha téves az elképzelésem, akkor várom a kiigazítást másoktól.
Nem lehet, hogy tényleg csak a kompresszor rugalmas felfüggesztése öregedett el? Igazán az mehet tönkre az állásban, nem a kompresszor. (Ismétlem, amennyire én ismerem a hűtők kompresszorának a belső felépítését.) -
-
A videón 11:02-nél Soudal SOUDABOND EASY építési ragasztóhab van, nem tipikus purhab.
Ettől függetlenül az alkalmazás elvi és kivitelezésbeli hibákat is tartalmaz. A tömör téglára pl. nincs ajánlott alkalmazás, és a max 3cm ragasztási hézag is "imitt-amott" mintha több lenne. -
darvinya
titán
Üreg kitöltő, nem tégla helyett.
Miben jobb homokmészcement?
Ami ráadásul legtöbb újabb beton keverék sem csak ennyiből áll.IsKol
Régebben is dolgoztam PurHabbal amit melegvízzel könnyen lemostam.
Nem tudom mi van újabb építési habragasztóban, de 3 nap intenzív napfény fürdőzés után sem változott meg.
Tehát nemcsak sima PU hab.
Winnerberger ragasztó hab. [link] -
Inhouse
őstag
Az egészségügyisek a kórházon belül hordják, főleg műtőben koronavírus mentes időkben. Mivel nem vagy szemüveges, csak fogadd el, amit írunk. A téli időszak maszkviselésileg a szemüvegeseknek nem jó, főleg így, hogy szabadtérben is kell, pl. kerékpáros munkába járásnál is, mivel az nem sporttevékenység. A kilélegzett levegő igen párás és meleg, amíg kint télen meg hideg van, és a szemüveg lencséje is kb olyan hideg, ebből van a baj. Hajlíthatod a drótodat, ahogy akarod. A kilégzés megemeli valamennyire a maszk széleit, és ami felfelé jön ki (tudod, meleg levegő), annak a nagyja a szemüvegen csapódik le. Ezt fokozza a fűtött épületbe való belépés és mivel a munkahely is ilyen, ott sem jó vakon menni, mert szemüveg nélkül sem jó. Később, amikor a lencsék felmelegednek, kisebb a párásodás, de olyankor is simán bepárásodik, ha fokozott légzésed van valamiért.
Ha orvos hord maszkot kint, neki is párásodni fog, a drótos maszk is. -
Inhouse
őstag
Hordasz szemüveget? Az a fém lap nem sokat segít. Erősen rá kell szorítani az orrnál, a jó illeszkedés magában nem elég, mivel kifújáskor keletkezik némi nyomás. De fülre akasztóst nem lehet annyira meghúzni, hogy elérd ezt az állapotot.
Inkább az a vicces, hogy erre a gyártók nem találtak ki semmit, és otthon kell barkácsolni hozzá. Ami jól zár, az már komoly maszk, a többség nem fog laboratóriumi szettet venni. -
lemmy71
őstag
Én a mixsy darabolóedény tengelyvégét sima LZS2 zsírral kenem, az a két három gombostűfejnyi zsír csak jót tesz a szervezetnek
-
imibogyo
veterán
Mindegyik jó ötlet lenne, de Ribi járt hozzá a legközelebb. CNC. A "nagy" lézergravírozóm mellett szépen lassan építek egy új diódás gépet is és annak a lézer felfogatásához tökéletes lesz majd ez a "tartóka". Egy csapásra nem csak a lézer felfogatása lesz meg, hanem a magasságállítási lehetőség is (fókusz). Nagyon szépen precízen és kellően "szorosan jár" ahhoz, hogy a gép mozgásától ne másszon el a fókusz (bár majd lesz egy rögzítő csavar is, biztos, ami biztos alapon), viszont ne kelljen a fókuszgyűrűvel szerencsétlenkedni.
Ugyanilyen egyszerű és olcsó fej lesz majd rajta, mint a régi gépemen:
Csak épp ezen a lineáris sínes vázon:
-
inf3rno
nagyúr
-
Mauzes
addikt
Arra gondolok, hogy ha kicsit is kilóg a csavar a "vaslap" síkjából, ami a horgonyt tartja, akkor a vaslap síkjában már szét tudod flexelni a csavart és egyszerűen lehúzod a menetről vaslapot a horgonnyal (kerékpárral) együtt. Tehát biztonsági szempontból nem a legjobb.
Persze amúgy értem, hogy rendesen felszerelve pont az a lényege, hogy leszerelhetetlen legyen. És ez tök jó, egészen addig, amíg jó helyen van. De most akkor hogyan lehet teljesen leszedni a cuccost a falról/betonpadlóról? Pl. 5 év múlva szigetelnéd a garázst, térköveznéd az udvart vagy akármi.
Inhouse: ez elvileg pont azt szolgálja, hogy senki (tolvaj) ne férjen hozzá, ne tudja leszerelni. Ezért van gyárilag úgy kitalálva, hogy beleütsz csapágygolyót. Ha nem ütöd bele, simán ki lehet csavarni a falból, de akkor meg minek az egész horgony.
-
Mauzes
addikt
Ahham, akkor gyárilag tényleg elég biztonságos.
Én olyanra gondoltam, hogy esetleg a csapágygolyót valahogy ki lehet-e venni. De gondolom eléggé befeszülne/szétterülne, nem lehetne sehogy hozzáférni.
Essejó nút flexelős ötlete egyébként szerintem akkor működhetne, ha a csavart nem hajtom be teljesen a fémlap síkjába. Ekkor mondjuk a műanyag borítást nem lehetne rátenni, de maga a horgony a falban lenne és a csavarokhoz is hozzá lehetne férni kicsit. Habár így elég sokat veszít a biztonságából is, hiszen simán le lehetne flexelni a csavarokat...
-
Astorian12
tag
és Paul64
Köszönöm
Igen, viszont 12v van ráírva.
Akkor nem fogok félni, viszont akkor 12vdc helyett inkább 14-et adjak neki?
Esküszöm utolsó kérdés és nem nyaggatok tovább senkitcsak ez a dc-ac mizéria megzavart kicsit.
szerk.: Az eladó most írta, hogy ha dc akkor 12 és 15 volt között mehet neki
-
Astorian12
tag
Az ABCD12v csatihoz egy külön áramkört lehet csatlakoztatni amin ledek és egy kapcsoló van és mutatja melyik channel az éppen aktív.
A tápon tudom állítani a kimenő ágat, 6vdc-től 24v dc-ig.
Igazából a többi cucchoz viszonylag nagy tartomány van megadva (6vdc-től 26vdc-ig) egyedül a tone board az amihez 12-24vdc az ajánlott. -
Astorian12
tag
Tömören:
Az erősítőben amit építek van 1 táp ac220 ból csinál nekem dc12V-ot és dc34V-ot, az amp nek megy a 34 az össze többi mindennek (tone board, bluetooth modul, signal switch...) a dc 12v,
A signal switch modul viszont olyan formában jött meg h ac12v-t kéne neki, írtam a kínai srácnak, hogy ez így nem jó mert nekem a táp egyenáramot csinál a váltóból...
Erre annyit írt, hogy az mind1 mert hiába van ráírva, hogy ac12, az ac működik dc vel is csak visszafele nem jó ... én meg kicsit szkeptikus vagyok, hogy ez tényleg így lenne-e
A kérdés lenyegében annyi lenne, hogy tényleg lehet-e DC vel etetni az áramkört AC helyett. -
cinemazealot
addikt
Telefon mikrofonjával és Spectroiddal próbáltam "hallgatni", de nem találtam semmit. Kontroll gyanánt odamentem a bácsi képcsöves tévéjéhez is, és annak viszont "látszott" még az üresjárati (kikapcsolt) trafó zaja is.
A szikrára viszont én nem gyanakodnék, mert abban az ágban elvileg nem folyhat nagy áram. Sőt gyakorlatilag semmi, mert abba a konnektorba pont nem volt bedugva semmi. Hacsak nem a hálózati betápon átszivárgó tranziensek okoznak valamiféle áthúzásokat a sz@r alu kontaktusoknál.
-
Inhouse
őstag
Azokat a léceket le kell vágni, de akkor már meg is marnám a széleit... Aztán nem árt valamivel lekenni. Ahhoz, hogy megtámassza az üveget, vagy fektetett léc, amibe belevágok egy "nútot", vagy 2db oldalról...megannyi munka...
Ti honnan tudtok 2x-30db megfelelő méretű lécet venni?
A szeg nem is annyira rossz ötlet, bárt azért ennyire nem lesz gagyi. Szóval, akkor inkább hosszú facsavar, akár döntve csavarozva 2 oldalról, hogy a kicsit eltérő méretű palackok is elférjenek. Esetleg valami műanyagcső betét rá, hogy ne karmoljon a csavar menetes része.
Gondolkoztam valami acéldrótból hajlított megoldáson is, még az is kevesebb meló, mint fából farigcsálni, csiszolni, festeni...
Még reménykedek egy jó ötletben azért! -
törölt tag
Kifutottam a szerkesztési időből. Ha számit, hogy szép maradjon a felület, akkor ragaszd le festőszalaggal a táblát, legalábbis azt a részt, ami a vágandó felület mellett van..ne ragadjon bele az esetleges olvadék. Az alulapot tedd vizes felüleltre, de akár pár miliméter vizben is lehet, 1 milliméteres korongot használj. A vágás helyét filctollal jelöld meg, többszörre vágd el, először kb fél miliméter mélyen vágd be az alut, aztán újra kezd el az elejétől a már meglévő vágásnyomban. Gyakorold a vágást egy vasdarabon, ha nincs gyakorlatod, pár vágás után érezni fogod, hogy hogyan kell tartani a gépet, stb.
-
Pete55555
addikt
Kézi fűrészt jobbnak gondolnám még mindig alu vágásra. Szép lassan szebben tudsz vele dolgozni és jobban tudsz figyelni az egyenességre.
A flex gyorsabb, és ami a lényeg, melegebb lesz, nagyon keni az alut. Persze lehet azzal is egyenesen, de szerintem jobban jársz kézi furesszel. -
radament1
tag
Igen, illetve labortápon is indul már 5v-től. Egy thurstmaster t500rs kormány alaplapja. Kapcsolási rajz nem elérhető hozzá.
Gyárilag van benne egy ventilátor, amit előttem megpróbáltak cserélni. Azóta sajnos azon az áramkörön a földön is ott a 12v, így nem működik azon a csatin a ventilátor. Ezért akartam átkötni egy másik pontra. Kimérve, többször ellenőrizve találtam rajta egy fix 12v-os tesztpontot, amire rá forrasztottam a ventilátort.
-
radament1
tag
Ha beindul a venti, akkor jól működik. Noctua NFa6 12V.
Arra gondoltam, hogy bekötök elé egy dc-dc konvertert, hátha az stabilizálja a feszültséget. Csak nincs konverterem perpill -
Inhouse
őstag
Nem szabadna gondot okoznia a 24XV-nak (kevesebb, mint 5% eltérés), persze ez téged nem vigasztal. Szolgáltatóval nem lehet egyeztetni erről? Bármilyen trafós megoldás komoly pénzekbe kerülhet, ha nagy teljesítmény kell, ráadásul kényelmetlen lehet megoldani a dolgot. 5-6A az már közel 1,5kW, és nem is lehet kihegyezni a dolgot. A 600W-os trafó esetleg lehet, hogy gyenge impregnálású.
A zúgós trafós eszközök tápja nem kiváltható más megoldással? Manapság már olcsón kaphatóak kapcsoló üzemű tápok. -
Bile Demon
őstag
Egy 1000VA-s "SMART" UPS kell neked. Akár olyan is jó, ami elektronika hibás, de a trafója megvan (az sose romlik el bennük).
Ebben van olyan trafó, ami tartósan képes a feszültséget csökkenteni / növelni 10-15%-al.
Leágazásos trafója van, ezt akár kapcsolóval akár fixen kötheted 10% csökkentésre.
Esetleg egy ventilátor mellé, ha tartósan kell a 6A. -
Inhouse
őstag
Húha, mit is akarsz? Tartok tőle, hogy ez így nem járható. Még ha el is találod a két tekercs fázisát, a 12V-os rész és a 230V-os nem egy vastagságú vezetékből van tekerve, nem egy csévetesten, nem egyforma távolságra a vasmagtól, nem egyforma szigeteléssel, stb. Mit szeretnél erről táplálni?
Lehet kapni olyan trafót, ahol a primer több leágazású. -
Inhouse
őstag
Csavarbehajtásra nem jó a vezetékes fúrógép (persze abból is van pár). Van vezetékes csavarbehajtó is, abból is van 2 (racsnis, alacsony fordulaton is erős), én is ennek a híve voltam. De egy ilyen Parkside 20V-osra én is beruháztam. Ritkán kell akkus, de akkor nehézkes a többi megoldás.
A LiIon-osnál sokkal kisebb mértékben állnak fenn az elődök rossz tulajdonságai. Persze a pár év alatt elhal itt is van. Ha akkor lett volna az Aldis 12V-os 9990-ért, akkor azt veszek, amire kell pont jó lenne, csak jóval olcsóbban.
Új hozzászólás Aktív témák
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- Új, Garanciális (1-3ÉV) Gamer PC-Számítógép, néve szóló számlával! I5 14400F / RTX 5060 / 32GB DDR5
- Fém, összecsukható és kihúzható fotó állvány eladó
- Nexus 6P 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 27GR95UM - 27" MiniLED - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 1000
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest