Új hozzászólás Aktív témák
-
Gabor970
addikt
válasz
Skylark #3527 üzenetére
vettél egy rendes, jó cuccost. Miért a tápon spóroltál? Minden szgép alapja a jó alaplap és a jó táp. E kettő nélkül szopóra veszed magad. Eleve láttad, hogy 8-as tápcsati kell a procnak, de olyan tápot veszel, amin csak négyes van. Ezen el kellett volna gondolkodni. Tudom, lesznek sokan, akik majd megmondják, hogy jó az átalakítóval is. Hát ők tudják....
-
Gabor970
addikt
köszönöm a válaszokat!
-
Gabor970
addikt
Sziasztok!
Bocs, hogy nem olvasok vissza, ha valaki tudja csuklóból a választ, köszönet érte.
Szóval most telepítettem Win7-et, kell AHCI drivert felraknom? Tulképp mi célt szolgál az?
Köszönet mégegyszer!
-
Gabor970
addikt
válasz
eszgé100 #2360 üzenetére
no akkor ezzel kapcsolatosan: a leg alapabb kingmax 1333-as 2GB-os modulból 2db nálam tökéletesen működik. Ez nem párba válogatott kit, egyszerűen vettem belőle 2db-ot. 1,6V mellett 7-7-7-20 CR1, de prime stabil volt a gépem akkor is, amikor a NB 2600-on ment, a memóriák pedig 1617-en (6,6X245MHz) ekkor 1,86V-on mentek. Szóval ez a fajta ram nálam nagyon bevállt.
-
Gabor970
addikt
a kingmax 1333-asai tudtommal még nem okoztak gondot. Nekem a 7végén 1,9V mellett 1600 CL8-ban is stabilan mentek. Nem hagytam úgy, mert hűtés nélkül sokallom az 1,9V-ot a memóriáknak. Már nézegettem mem fölé szerelhető ventillátorokat. Úgyis lesz egy alaplapcserém, ahogy magamat ismerem :-) Itt az USB3.0 tetszenek a fullos gigabyte lapok
-
Gabor970
addikt
-
Gabor970
addikt
A ramoknak mindenképp adjál 1,7V-ot az 1600-hoz! Annyit nyugodtan adhatsz, ha 1600-as, akkor úgyis hűtőbordás.
Vizirider: Ne haragudj, azért mert Neked sokáig gondod volt az NB VID fesz miatt, még nem szabadna általánosítani, hogy ez mennyire nyűgös. A proci által garantált 1333-as ramsebességgel nekem pl minden alapon első bekapcsolás óta betonstabil. Azóta ahogy más máshol megbeszéltük, sokféleképp tuningoltam, semmi gondom nincs az AM3-as renszerrel.
Az utóbbi időben (kb 1,5 hónpja) alulfeszelve használom alapsebességen (3,1GHz/1,225V) és minden egyéb alapon. Tökéletes, és stabil. -
Gabor970
addikt
Sziasztok! Én eddig ide miért nem jártam? :-) no most majd járok. Épp win7-et telepítettem. Gyorsan meg is nézzük kell-e valami driver
-
Gabor970
addikt
válasz
Gorneck #1656 üzenetére
csak ha XP-t raksz. Akkor kell asszem még proci driver is. Adnak a lap mellé minden szükséges drivert, illetve le is lehet szedni a gyártó lapjáról. Nem lesz gond az indítás, én elég laikus vagyok, de magam raktam össze a gépet, magam telepítettem a 64bites xp-t is, meg a drivereket, de nem akadtam el sehol.
-
Gabor970
addikt
AHogy Ayg0 írta, az, hogy felesleges két kártyát beletenni. Olvasd el a crosfire de okosan cikket itt a prohardveren. Ha nem 16X sebességű mindkét slot, akkor a kát kártya kb 50% pluszt fog adni, az egyhez képest. Míg ha mindkettő tudja a 16X sebességet, akkor gyakorlatilag dupla lesz a tempó is.
-
Gabor970
addikt
nekem is ud3p van, de azt gondolom a gyenge NB és nem létező MOSFET hűtése miatt, jobb ha alapfeszen keresgetem csak a felső határokat. Amúgy szeretem ezt a lapot, azt sajnálom, hogy nem azt az UD5P-t vettem meg, amit egyik fórumtársunk 30e Ft-ért adott el itt.
Kicsit most gondolkodtam az UD5P-ről. Azért abba 2db 5770-es kártya elég szépen teljesítene. Jobban mint egy 5870 (szerintem) és máris megérte a jobb alaplap.
-
Gabor970
addikt
válasz
werszomjas #1462 üzenetére
az bizony valóban eléggé felforrósodik, de bízzunk a mérnökökben, hogy nem hülyék, és megtervezték rendesen. Azért azt ne feledjük, hogy ami kéznek az elviselhetőség határa, az max 55C°, ami még nem vészes, ha leírva nézzük. Sztem nagyobb baj, hogy a procitól balra a MOSFETek nincsenek hűtve.
-
Gabor970
addikt
válasz
gabi133 #1439 üzenetére
Igaz, nekem is ugyanaz van. És ez tulképp nem működésre bírás, hanem természetes működése.
A ramokkal kapcsolatosan sajna az 1600-as DDR3 nem kétszer gyorsabb mint a 800-as DDR2, mert az időzítések is közbeszólnak. Tulképp nincs nagy gyorsulás a kettő közt. én kb 30%-ot saccolok, de ez nagyon laikus meglátás.
-
Gabor970
addikt
válasz
werszomjas #1416 üzenetére
Csak annyit megjegyzésként, hogy hivatalosan tudja mind, de én nem használnám fullos terhelés mellett a 965-öst MOSFET hűtés nélkül. Nekem is ilyen lapom van, de veszettül felhevülnek azok. Ujjat rendesen megégeti, ha hozzá érsz. Jó az a lap, én mindenképp tennék a mosfetekre hűtést, igaz, akkor meg már alig olcsóbb, mint a 790 nemtom pontosan milyen betűk vannak, UD4P AM3 DDR3-as lap. Annál meg van oldva a MOSFET hűtés. Ha húzásra is sor kerül, akkor meg tuti nem szabad 24/7-ben használni. Még ha a procinak nem is lenne sok.
-
Gabor970
addikt
kopp kopp, nekem még talán sosem volt ennyire stabil gépem, mint ez az AM3-as. Egyáltalán nem emlékszem, hogy az elmúlt 3 hónapban bármikor is eldobta volna magát. (leszámítva mikor húztam, és próbálgattam a feszminimumot)
-
Gabor970
addikt
Meddig? Hát amíg még stabil marad. Ha van kedved, akkor próbáljad meg 222, 224, 226 MHz mellett is 17-es szorzóval. A feszt sztem nem érdemes 1,5V fölé vinni, nem hiszem, hogy sokat hozna a jelenlegi 1,44 helyett. Mondjuk én arra jöttem rá, hogy ugyan érdekes megkeresni a végét, de semmi gyakorlati haszna nincs
Beállítottam egy már húzott, de még hűvüs és halk értéket, és azóta azon hagytam. (3,4GHz most épp, 1,325V mellett)
-
Gabor970
addikt
Nincs ezzel semmi baj, amit írsz, és érthető is. Mondjuk most egy érdekes hasonlat jutott eszembe: tönkrement a Hondám, amit mindenki istenített, nem érdekel mások véleménye, vissza a pénzt és irány a Peugeot szalon, abból még nem vettem rosszat (igaz, semmilyent sem)
Nekem a testvérem dolgozik egy helyi szinten nagy forgalmú számtech boltban, én is azért vettem Gigabyte alaplapot, mert a tapasztalatuk szerint az utóbbi 2 évben arányokat nézve ebből vitték vissza a legkevesebbet, illetve ezekkel volta a legkevesebb probléma, azok közül amiket forgalmaznak. -
Gabor970
addikt
válasz
Motaba78 #1241 üzenetére
Véleményem szerint, ha húzva nem lesz a géped, akkor mindent hagyhatsz alapon, nem kell babrálnod a BIOS-al. Ha jól emlékszem a C&Q is bekapcsolva van alapon.
Nekem az F4-es BIOS óta stabil csak 3,8GHz mellett, nemtom ez tulképp mennyit számít, azt gondolom a Gigabyte-nál tudjál mit csinálnak, nem véletlenül adnak ki frissítést a biosokhoz, és a gyári biosfrissítő progival gyerekjáték a frissítés. Gratula a cuccoshoz, -biztos elfogult vagyok-, sztem jól válogattad össze a gépet!!! -
Gabor970
addikt
az első pontot nem értem, ha nem emelkedik a NB freki (visszaosztod a NB szorzóval?) akkor minek NB feszt emelni? Nem látom mi köze lenne az FSB-nek az NB VID-hez, ha az NB sebesség 2000MHz (ennyi az alap?)
A C&Q megmarad attól, hogy FSB-t emelsz, ez tiszta, csak azt akartam mondani, hogy inkább szorzót emelj, viszont a harmadik pontból lejött, hogy nem BE a procid. És nem is tudok olyan programot, amivel ilyennek lehetne szorzót emelni :-(még valami, viszont ezek szerint, ahogy emeled az FSB-t, úgy emelkedik a memóriák frekije is? Vagy vissza osztod? Nekem húzott memóriák esetán kell adnom 1,75-1,8V-ot a DDR3-nak!
-
Gabor970
addikt
Nem használok emelt NB feszt, csak tuningolás idején. Nem látom értelmét az NB freki emelésnek, tudtommal nem igazán profitálnak belőle a játékok, legfeljebb a tesztekben mutatnak jól. Igen, a B50, az egy négymagosított 25e Ft-os Phenom II 550BE proci. A 905-ösről nem sok infóm van, az is Deneb? A 330-as FSB nem tudom hogy néz ki, nekem az tuti sok lenne, nálam ha frekiemeléssel húzok, akkor 225-235 a plafon, 15,5-es a szorzóm alapesetben. Mivel BE a procim, ezért ha húzni akarom, akkor inkább a PhenomMsrTweaker-t használom, azzal lehet szorzót emelni, és nem kell az FSB-hez nyúlnom. AZért nem BIOS-ból teszem, mert akkor Giga hiányosságként elveszik a C&Q, ami nem is annyira gazdasági okokból rossz, mind inkább a ventillátor fordulatszámok miatt.
Amúgy 0,1V NB fesz emelés még nem fogja túlterhelni a lapot, mint ahogyan az 1,4V CPU fesz sem. Nekem a 0,1V nem volt elég a NB húzáshoz, csak akkor ment érdemben a tuning (2600MHz NB) ha legalább 0,25-0,3V-ot emeltem ott. -
Gabor970
addikt
nekem is ilyen lapom van, persze, hogy nem tuning lap! Már csak a mosfet hűtés hiánya miatt sem. Persze ettől még lehet rángatni benn a procit, de csak ésszel hosszú távon!
Ha 3,8GHz-en hajtom 1,5V körül, és a NB is meg van emelve 2600-ra 1,35V mellett, akkor prime alatt 160W a proci fogyasztása. No ez a lap nem erre van kitalálva.
3,6GHz esetén viszont alapfeszen elketyeg a B50, és akkor még nem vészes a teljesítményigény. -
Gabor970
addikt
válasz
vizirider #1098 üzenetére
AM3-as Giga lapnál a Kingmax nem "kinek mi jön be kategória" hanem az egyik legstabilabb pont. Én szívesen szántam volna kicsit több pénzt "nevesebb" KIT-re, de minél többet olvastam utána, annál inkább meggyőztek, hogy a Kingmax amivel a legkevesebbeknek van gondja, valamint egyszerű a beszerezhetősége is.
-
Gabor970
addikt
lehet, hogy működik-lehet, hogy nem. Ez jellemzően ez a kategória. Olvasgass vissza, voltak gondok olyan ramokkal amiket a Giga nem rakott a támogatott ramok listájába. De az is jellemző. hogy egy fajta ram, van akinek jól ment azonos alaplapba, mint amibe ugyanaz másnak nem működött. Biztosra akkor mehetsz, ha a gyártó leírásában szereplőből választasz. Ez áltílában úgy megy, hogy megbeszéled a boltban, hogy vissza veszik-e, ha nem tuti bele. KIT esetén nehéz dió, mert kinek tudja utána eladni a felbontott csomagú ramokat?
-
Gabor970
addikt
hali!
Nekem nem rontott az F4 Bios a tuningpotenciálon. Sőt, ha jól emlékszem korábban 3,8GHz mellett már a prime hibát dobott, de most nem. Igaz, csak kb fél órát futtattam B50-el.
Viszont, ahogy előttem is leírták, felteszed, próbálod, tetszik-megtartod, nem tetszik visszateszed a régit. Még mentegetned sem kell, mert a giga honlapján fent vannak a korábbi biosok is.Üdv!
-
Gabor970
addikt
próbáljad nyugodtan a frekiemelést, a ramoknak viszont kell ez esetben 0,2.0,3V plusz. Az időzítéseket első nekifutásra hagyjad alapon, a szorosabb időzítés a frekiemeléssel már lehet gond a ramoknál.
Jobb, ha nem a szorzót emeled, mert akkor a C&Q is működni fog (szorzóemelésre giga lapoknál nem műkszik)
Ha a NB szorzót autómatán hagyod, akkor ha jól emlékszem nem fogja 2200MHz fölé vinni, mert automatikusan csökkent a szorzóján, ez esetben általában nem kell neki feszemelés. -
Gabor970
addikt
válasz
eszgé100 #960 üzenetére
a kingmax jó neki, ha nem kitbe veszed, annyi a hátrány, hogy esetleges meghibásodás esetén nem cseréltetheted mindkettőt. Innét nagy valószínűséggel hiába veszel a megmaradt egy mellé másikat (vagy kapsz cserét gariba) a két különböző batchből való modul nem fog dualba menni. Nekem még ram sosem romlott el, ezt azért hozzáteszem. Ha tud szellőzni, nem feszeled túl, akkor majdnem biztosan hosszú életű marad.
-
Gabor970
addikt
sajna a magas NB freki (2100MHz felett nálam) csak akkor stabil, ha 1,35V-ig emelek neki feszt. Igaz, ezzel hirtelen akár 2600MHz környékén is stabil.
Igazából videót nem tömörítek, ezért aztán inkább visszamentem az alap 2000-re, hogy ne kelljen feszt emelnem. Jól néznek ki a tuning eredmények, de valljuk be, legtöbb esetben haszna vajmi kevés. A CPU frekit azt emletem 3,6GHz-re, mert még négymagosítva sem kell hozzá 0,075V-nál több plusz. Ezzel pedig 52C° a plafon prime alatt. A memóriáimat is visszavettem 1333 7-7-7-20 értékre, hogy 1,6V elég legyen. Meglehetősen forrók voltak 1,76-1,8V környékén. -
Gabor970
addikt
bocs, nem olvastam a korábbi hszásaid, milyen feszen mennek azok a memóriák? Nekem az F2-es bios alapon csak 1,5V-ot adott a DDR3-nak, addíg nem is tudtam semmit sem tudningolni amíg ezt 1,6-ra fel nem emeltem. Ha már az 1333 9-9-9-24-en túl akartam jutni, akkor eleve 1,7V-al kezdtem neki, és nem is volt semmi probléma. Jelenleg is valami 1466MHz és 7-7-7-20 mellett mennek, 3400MHz körüli négymagosított 550BE mellett. Azt hiszem így is hagyom, ez tuti stabil így, nem hibázik, nem melegszik, gyors.
-
Gabor970
addikt
Első nekifutásra, miután nem találtam jumpert idehaza, csak kivettem az elemet, és azt hittem azzal le van resetelve a bios. szal ugye ez nem segített.
alaplap könyve elővesz, kihámoz miként a bios reset.
No itt le vagyon írva, hogy nem elég kivenni az elemet, ezen kívül kb 5 mp-re az elemtartóban rövidre kell zárni egy csavarhúzóval a két pólus érintkezőjét. Megtettem. Bekapcs.
Akkor már bejött a bios, betöltöttem az alap beállításokat. Mikor mentettem, s kilépett, jól megijesztett mert ismét jött a korábbi hibaüzenet a MAIN Biossal kapcsolatban. Ismét elindította a helyreállítást, majd miután végzett vele, rendben elindult a gép.
-
Gabor970
addikt
bocs, hogy ideijedtem, már megoldottam. Rendben minden.
-
Gabor970
addikt
nno, újabb kérdés:
Próbáltam az időzítéseket tovább szűkíteni, és nem indúlt el a szgép. Sípol két hosszút és egy rövidet. Majd az alábbi jelenik meg:
Warning: MAIN BIOS CHECKSUM ERROR
Retrieving recovery source from HPA .......
BIOS Auto-Recovering...
Szaladnak az apró pöttyök, újraindul, és ismét csak a két hosszú egy rövid sípolás. Ezt a sípolást megcsinálja jópárszor, majd ismét megjelenik a fentebb leírt hibaüzenet, és kezdődik minden előről.
Próbáltam kivenni a bios elemet, majd visszarakni, de nem segített.
Van ötlet, hogy mi lehet?
Köszönettel!
-
Gabor970
addikt
Legjobb!!!
Nincs klasszabb, mint mikor az ember előtt ott sorakoznak a cuccosok a gyári ropogós-illatos dobozokba. Kivenni az alaplapot, videokarit....... Kibontani a procit, megérezni a fémes illatát..... Összerakni, ....... eligazítani a tápkábeleket -moduláris rullez- elhelyezni a ventiket, bekapcsolni, oprendszert telepíteni és ürölni mennyivel hamarabb áll fel mint az előző konfigunk (persze ez részint csak a szűz oprendszernek köszönhető, de meggyőződésünk, hogy sokkal jobb az új gép)
Biost megismerni, tuningolgatni......No és feltenni azt a BF2 játékot, aminél nincs jobb, és a 3 évvel ezelőtti gépen is tökéletesen futott, de most maj még ügyesebben henteljük online az ellent!
-
Gabor970
addikt
válasz
Mlnr To'm #694 üzenetére
olyan ramot vettél, amit nem támogat a lapod, pontosabban a laphoz adott instrukciók szerint az a ram nem lesz garaantáltan jó a lapodhoz. Miért nem olvasol a gyártó honlapján, vagy akár csak a laphoz mellékelt leírásban? Próbáljad meg becserélni olyanra, ami rajt az ajánlott ramok listáján. [itt a segítség]
amúgy gratulálok a szuper alaplaphoz!
-
Gabor970
addikt
aazt nem tudom, de jobb, mint az UD3P-re gyárilag nem szerelt :-)
A crossfire meg arra jó, hogy 2db ATI videokártyát tegyél a gépbe, közel megduplázva a videoteljesítményt. Pl most veszel egy 4870-et, aztán mikor van pénzed legközelebb, veszel egy ugyanolyant mellé. Nem kell eladni ár alatt a régi kártyát, ha erősebbet szeretnél, csak venni egy párját.
-
-
Gabor970
addikt
szia!
Ugyan ezen két lap közt vacilálva vettem meg az olcsóbbat. Az UD4P-n van egy nem jól használható Crossfire lehetőség, amiatt nem érdemes azt választani. Valami difi van a hangkeltőjében, emiatt szintén nem tartottam érdemesnek a drágábbat. Illetve van eSata, ami annyit tesz, hogy hátlapi panelen találsz két sata csatlakozást tápfesz csatlakozással egyetemben, vagyis könnyen dugsz rá vinyót kívülről (nem kell levenni a ház oldalát) no ez sem érdekelt.
Ami nem foglalkoztatott az pont a MOS-FET hűtés, aztán kifogtam a bódogságot, egy tuningolható-négymagosítható 550BE képében, és megbántam, hogy nem az UD4P-t vettem, pont a MOS-FET hűtés hiánya miatt. Hiába tettem hűtőt a procira (CM TX3, ami végülis nem elég izmosabb tuning mellett) veszettül melegednek a fetek az alaplapon. Ez van, innét már inkább a drágábbat ajánlanám mindenkinek, ha tuninglásban is gondolkodik.
-
Gabor970
addikt
-
Gabor970
addikt
én ezt választanám: GA-MA790XT- UD4P
Integrált VGA-ra van szükséged? Ha nem, akkor minek az UD3H..
Az UD3H-nak nem 8+2 a tápolása, hanem csak 4+1.nem tudom mi az a sideport memory :-( ha csak az alaplapi VGA támogatását szolgálja, akkor ismét az a kérdés, hogy kell-e?
Ha crossfire is cél, akkor viszont nem szerecsés egyik lap sem, mert csak 8X + 8X sebességgel kezelnek 2db VGA kártyát.
-
Gabor970
addikt
nem tudom, hogy kényes-e, a gyártói honlapon fent vannak a geilek mint támogatott ram? ha igen, nem lehet baj.
No most akkor melyik az északi híd? A proci mellett van egy Gigabyte feliratú hűtőborda, az nem vészes, simán elbírja a kezem. Viszont a procitól a ház hátulja felé levő kis kocka alakú valamik, illetve az amellett levő MOS-FETek nagyon melegek, sztem kb 55-60 fokosak, igaz mindez most igaz, hogy a prime95 izzasztja a négy magot, amik épp 3400MHz-en futnak alapfeszen. A proci kapott egy TX3 hűtőt. Jobb mint a gyári (kb -15fok) de elkelne durvább hűtés is. Coolermaster gemini klasszul ráfújna a fetekre is, megeshet, hogy hamarosan eladó lesz a TX3. Majd meglátom.Az imént linkelt tesztben csak kétmagos 240-es athlonnal tesztelték, nos azt hiszem az X4 B50 ennél jobban hevíti
-
Gabor970
addikt
válasz
cpt.awsm #628 üzenetére
szia!
Nekem is ez a lap van, egy hete raktam össze a masinát. Én örülök, hogy ezt vettem (az egyel nagyobb 790 UD4P helyett) memóriát válassz az alaplapgyártó honlapján ajánlottak közül, akkor nem nyúlsz mellé. Nekem 2db 2GB 1333-as Kingmax van benn, visszavettem az időzítést 7-7-7-20-ra, hibátlan. 550BE procit használok, mákomra simán vette a négymagosítást, egy kicsit futtattam 3400MHz-en, nem volt gond, de visszaálltam amíg nincs rendes hűtőm. A 4850-es videokari meg teljesen jó lesz.
-
Gabor970
addikt
válasz
SimonYana #605 üzenetére
teljesen igazad van, bocsánat!
Nem tudom miért emlékeztem arra, hogy az a lap már 2000MHz-ig tudja kezelni a ramokat. Annyi mindent elolvastam én is, mielőtt megvettem a lapomat, valami összekeveredett bennem. Nos 1600-hoz meg szerintem tuti jó lesz a Kingmax. Proci hűtőt nem cserélsz? keresek 4magosról való gyári hűtőt az 550-esemre (négymagosítva lett) sajna csóró lettem gépvásárlás után, most nem akarok beruházni 10k Ft-ot hűtőbe, viszont a gyári 550BE hűtő kevés ha bekapcsolom a +2 magot.
-
Gabor970
addikt
válasz
SimonYana #603 üzenetére
Eddigi leírások alapján, ahogy Te is leszűrted, a Kingmaxokkal van a legkevesebb probléma. A lapválasztáshoz gratulálok, ha teheted, vedd csak meg, az egy nagggyon klasz lap (lehet).
Abba már érdemes crossfire-be vga kártyázni, és tulképp mindent tud, amit tudni lehet AM3-ban.
Ha megnézed a gyártó honlapján a kompatibilis RAMok listáját, onnét nyugodtan választhatsz esetleg gyorsabb 1800-as, vagy akár 2000MHz-es ramokat is, bár azt hiszem elég meredeken szaladnak már felfelé az árak abban a szegmensben.
Milyen proci megy bele? 965BE ? :-) -
Gabor970
addikt
hahaaaaaaa, bekapcsoltam a plusz két magot. Most futtatom a prime95-öt, és imádkozom
550BE procim van. Ma jöttek meg a ramok, és végre beüzemelhettem az új gépünket.
Titta öröm, titta bódottág.....
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bomba ár! Dell Latitude 5310 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Fotós felszerelés - Stúdió lámpa / Softbox / Vaku
- Készpénzes számítógép PC félkonfig alkatrész hardver felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- ViewSonic VG700b monitor 17" 1280 1024 DSUB, DVI, beépített hangszórókkal
- AKCIÓ! AMD Ryzen 9 7950X 16 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged