Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• p_adam

addikt

válasz Ijk #40368 üzenetére

Megnéztem, utcaképekre, tájképekre valóban borotvaéles f/4-en is, az RX1 optikája nem ennyire modern (életlenebb sarok, több CA, azért elegendő, lehet rekeszelni és van karaktere). Amikor "elemében van", akkor valóban új szintet üt meg ebben a méretben. Nyaralós gépnek kiváló (főleg, ha olyan helyre utazik valaki, ami önmagában egy vagyon.)

Viszont kevésbé ideális körülmények között közeli (nem statikus, beltéri, stb.) témánál (ahogy én >50%-ban használom) már nem működik ez annyira, ahogy tolni kell az ISO-t (mert nincs más) úgy már inkább átok a 100MP, mint előny. Egy cserélhető objektíves (stabilizált, ezáltal szűkebb látószögön is használhatóbb) GFX szimplán praktikusabb annak, akinek a képminőség ennyire fontos.
    Ez eléggé egyedi pont, de szvsz a 4:3 képarány normál látószög vagy afelett esztétikusabb, nagyobb látószögnél picit sok. Ok, megszokható, és a crop ebben a kamerában nagy hangsúlyt kapott, de erre nem építek.
    Szóval maga a koncepció érdekes, de a megvalósítás ezzel az optikával nem lett annyira sikeres, (+ design-al se foglalkoztak sokat, bár ez harmadlagos).
    Kb. ami megynyerhető ezzel a felbontással, elvész a rugalmasság hiányával...
    Az X100 széria árát is túlzónak érzem, ahhoz mérve nem irreális (+ nyilván a Leica/Sony új árát se fizetném ki sose, ott is rádöbbenek, hogy vagy nem elég sokoldalú, vagy szimplán overkill, vagy overhype...), de az X100-nál értem, hogy valakinek mért pont az a szint, aminél nem kell jobb, ezáltal a fotózás része is "fun" marad.
    Az RX1 pl. az X100 ellenpólusa, annyira nem "fun", de a szenzor+optika nyers ereje miatti végeredmény miatt elviselhető.

Na mindegy. Rosszabb kamerát csak nem csinálnak a jövőben, akkor meg előbb-utóbb kénytelenek lesznek kihozni (picit) jobban használhatót/kisebbet/olcsóbbat, stb...

Új hozzászólás Aktív témák