- Nem nyílnak a Foldok?
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- iPhone topik
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
-
Mobilarena
Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Frawly
veterán
Azt azért kötve hiszem, hogy SSD szint. Vannak egyébként SSD gyorsítótáras HDD-k is, kifejezetten SSHDD-nek címkézve. Úgy a gyakran használt adatokat SSD sebességével éri el, de a tárolókapacitása a HDD-vel ér fel. Külön is el lehet ezt érni, befogni az SSD-t gyorsítótárnak HDD-hez. Vannak előnyei, ha nagy tárterület kell nem olyan drágán, de én inkább amondó vagyok, hogy megéri az SSD-t normál meghajtóként használni, úgy jobban gyorsít.
-
-
Frawly
veterán
A jelentősen gyorsultat úgy értem, hogy az eredeti betöltési időnek 10-25%-a, programja válogatja. A boot 10% alatt van az eredti bootidőnek. Persze kinek mi a jelentős, nekem ez a szint az. Pedig az SSD-m is átlagos (Crucial MX300). Elég vaknak kell hozzá lenni, hogy ennyi gyorsuls ne legyen bárkinek látványos akármilyen HDD után. Konkrétumot még midig nem tudunk, csak hogy a hagyományos mosóporos doboz mellől levett Hagyományos ™®© SSD-d nem gyorsabb a franc tudja milyen gépben, a fene se tudja milyen beállításokkal. Tehát ennek alapján szar az összes.
A WD Blue EZEX-et nem ismerem, de a speckóit nézve semmi egetrengető.
-
Frawly
veterán
Nálam középkategóriás SATA3 SSD-vel pont a Firefox és a Thunderbird is jelentősen gyorsult. Azonnali nyilván nem, mivel elég bloat alkalmazások. A PS, GIMP, LibreOffice sem fog instant a képernyőre vágódni, de azért érezni, hogy a betöltési idő töredéke lett. A bootidő csak annyiból speciális, hogy ott a leglátványosabb a gyorsulás. Az is igaz, hogy pl. én nem WD EZEX-ről váltottam SSD-re, hanem 5400 rpm-es notimerevlemezről, de a gyorsulás olyan szintű, hogy ezt nem hinném, hogy akármilyen brutál HDD tudná hozni, mivel az elérési ideje 10×, a random átviteli értékei 100× gyengébbek kb.. Ez a HDD-knek a mechanikus működésükből ered, és nem segít rajta sem a RAID, sem az, hogy 75939 rpm-esre gyártják, utóbbitól csak jobban fog melegedni/fogyasztani, meg a hangja lesz idegesítő.
Az SSD dobja a legtöbbet egy átlag gépen. Sokkal többet dob a gép használhatóságán, meg a sebességérzeten, mint az erősebb proci, több RAM.
Amíg nem látunk SSDOK-kal készült képet, addig nehéz megmondani nálad mi lehet a helyzet.
A többieknek: az SSDOK-ot ti honnan töltitek? A [link] lévő mediafire-ös letöltési link nálam nem működik.
-
Frawly
veterán
Attól is függ, hogy milyen gépbe rakod. Ha gyenge a gép (lassú CPU, kicsi buszsebesség), az is visszafoghatja az SSD-t, és akkor lehet nem fogod sokkal gyorsabbnak érezni egy jobbfajta HDD-hez képest. Ezért kértek tőled SSDOK képet, azon minden releváns infó ott van, nem csak az SSD-ről, hanem a gépről, Windowsról is. Neked lenne segítség, hogy megtudd miért nem gyorsabb. Ezer félre oka lehet, gyenge hardver, hibás partícióeltolás.
Ott alattad a kollégának is ez a gondja, ő helyenként az Adata SU800-at nem érzi sokkal gyorsabbnak. Nála pedig elvileg minden rendben van az SSDOK szerint.
-
-
Frawly
veterán
Tuningolni abszolúte lehet az SSD-t, ebben a monitorokkal mutatnak párhuzamot. Először is felhúzhatod 10 GHz-re, de akkor kell neki extra hűtés, meg ehhez vissza kell fejteni a firmware-t. Vagy lecseréled NVMe-sre, ezzel a sebességét tuningolod. A tárhely is tuningolható, veszel belőle még 10-et. Vagy 128 giga RAM-ot, és abból csippentesz le szoftveres RAM drive-nak. Minden megoldható egy kis tuninggal.
-
Frawly
veterán
Meg nem csak a boot, de a leállítás, programok betöltődése és telepítési ideje, OS telepítési ideje, böngésző oldalrenderelése cache-ből, nagy/hosszú videókba történő beletekerési idő, több tízezer fájlnál előnézeti kép legyártása (mondjuk Windows Intézőben), több százezer fájl között valamit megkeresni, stb. mind sokkal gyorsabb SSD-vel. Még a legolcsóbb, legszarabb, legbelépőbb szintű SATA2-es Tesco Value SSD is állva hagyja az EZEX-et, akkor is, ha RAID999000-ba kötöd őket. Egyszerűen más dimenzió a két háttértártechnológia. SSD-nél nincs mechanikus alkatrész, nem számít neki a fájlrendszer töredezése (ami NTFS-nél elég súlyos alapból, mivel egy régi, elavult fájlrendszer, ami 1993-ban jött ki, azóta csak 1-2 feature-rel foltozták).
Lehet az EZEX tartja magát szekvenciális sebességben, főleg RAID0-ban, de átlag felhasználáskor a szekvenciális értékek számítanak legkevésbé, inkább az elérési idő meg a random read/write a sok apró fájllal történő lemezműveletek miatt, azok is csak egy szintig, amíg bottleneck lép fel. Ezekben meg a HDD botrányosan lassú, és a RAID sem segít rajtuk ilyen tekintetben.
-
Emperor_
addikt
Az a szitu, hogy segíteni csak úgy tudok/tudunk Rajtad, ha konkrétumokat mutatsz. Lehetnek például rossz beállítások, de ezeket csak mérési adatok, SSDOK kép birtokában tudjuk feltárni.
Ugye érted
?
Azon, hogy ki mekkora változást érzékel lehet vitatkozni, de totál felesleges
.
-
Piftuka
veterán
"...csalódtam az SSD-ben, az ezex szinte ugyanaz a szint"
Ha vetsz egy pillantást az adatlapomra, akkor láthatod, hogy ilyen merevlemez van a számítógépemben. Azt megelőzően egy WD Blue EALX látta el a háttértár funkcióját, amikor 2,5 éve egy SSD is került mellé.
Az elmúlt 7 év tapasztalata ebben az egyébként más alkatrészét tekintve változatlan konfigurációban bőven elegendő ahhoz, hogy tudjam, az életben soha többé nem használnék olyan számítógépet, amelyben nem SSD meghajtó felel az OS és a programok indításáért.
Az elmúlt ~1 hónapban, az SSD-m meghibásodása miatt vissza kellett térnem a HDD használatához.
Fontos elmondanom, hogy sírni tudtam volna a fájdalomtól, annyira lassú volt a működése az SSD hiányában. Az OS betöltése, a programok indítása... azok a "homokórázások"...
Én nem tudom, hogy milyen konfigurációban használod azt az SSD-t, milyen OS, és milyen beállítások mellett, de az biztos, hogy ha nem látsz különbséget a HDD és az SSD azonos körülmények között történő használata mellett, akkor bizony máshol kell keresni a hibát.
-
Emperor_
addikt
Mármint egy HDD és egy SSD között?
Az SSD az egyik legnagyobb fejlesztés a PC történelmében
.
Szilárd test alapú háttértár.
Előnyei:
- teljesen csendben van,
- az OS és a programok betöltési ideje jelentősen gyorsabb mintha HDD-t használnál erre a célra,
- lehet kisebb mint egy HDD,
- lehet alacsonyabb a fogyasztása (notinál ugyefontos lehet) .
(#31966) Silentfrog
arn
Köszi a méréseket! -
Frawly
veterán
Na, látod, nem volt nehéz. Még a mentő sem vitt el
A képen minden rendben van. Minden beállítás megfelelő. Ha nem hibernálsz, akkor a hibernációt tiltsd le (esetleg a hátramaradó hiberfil.sys-t töröld le), de nem kötelező, ha van elég szabad helyed, meg minden 100. évben hibernálsz mégis egyet, akkor elfér.
Virtuális memóriánál 400-4000 MB közötti értéket ajánlanak itt a PH-n, de ez is tőled függ, hogy 8 GB RAM mellett mekkora swapra van szükséged, milyen programokat futtatsz, egyszerre hányat.
A sebesség is rendben van, ennek ennyit kell mennie. Az SP920 kicsit lassúcska írásban, de nem vészes, a gyakorlatban nem veszed észre, csak benchmarkokon jön ki.
-
Piftuka
veterán
"compker-nél vettem, korrekt eddig minden(remélem nem használtat küldtek
) viszont nem tudom regisztrálni az ssd-t,vagy nem tudom én vagyok ennyire hülye?"
Köszönöm az info-t!
Nem gondolom, hogy használtat küldtek volna, de a honlapjukat elnézve sajnos úgy tűnik, "szürke import" SSD-ket forgalmaznak.
Egyik típusra sem láttam náluk megadni az 5 év(vagy 10 év - Samu 850 Pro) jótállást.
Azért is kérdeztem, hol vetted, mert számomra is az ADATA SP920 az egyik lehetséges alternatíva, de arra 5 év a gyári garancia, és csak olyan helyen vásárolnám meg, ahol ezt meg is adják.
-
Frawly
veterán
Nem sokkal többet: alaplap, proci, BIOS verzió, SATA driver, használt IDE/AHCI átviteli mód, TRIM állapota, partíciókon alignálás megfelelősége, partíciós tábla típusa, SSD-n lévő firmware verziója, swap, hibernálás, prefetch, defrag beállításai. Nem azt mondom, hogy nálad mindegyiknek lenne relevanciája, de ennyi infó egy rakáson mindenképp komoly hibakizárási lehetőség, még akkor is, ha egy-két adatot nem ismer fel a progi. Nem kötelező, rajtad áll.
Igazából már tervezem egy ideje jelezni, hogy az összefoglalóba bele kéne venni, hogy kötelező legyen SSDOK, gyári program vagy annak hiányában HD Sentinel, Crystal Disk Mark screenshot betétele, mert a topik 90%-a abból áll, hogy mindenkinek mondjuk, hogy ezekről csináljon képet. Aki csinál is, az sem azonnal az összessel, így meg eléggé csak szaporodnak a felesleges hozzászólások, mire az összes infó összejön.
(#31706) pibácsi: egyelőre próbáld a Diskeepert leszedni teljesen, és nem újra felrakni pár napig. Futtat valamit a háttérben, amivel az lemezre írásokat valami speciális gyorsítótárazással optimalizálja, ez okozhat gubancot. Vagy akár az, hogy a 12-es verzió régi, van belőle 16-os is.
-
Frawly
veterán
Te tudod, de ha már bejöttél ebbe az SSD topikba, és utána akarsz járni a dolgoknak, akkor egy SSDOK screenshotot megérhet. Képmetszővel PNG-be. Ha nagyon belejössz, akkor gyári programmal, Crystal Disk Mark képpel fűszerezve. Nekünk is okulás, hogy látjuk nálad mit megy, mi hogy van beállítáva, meg hibakeresési lehetőség.
-
Frawly
veterán
Nekem ez nem úgy tűnik, hogy korrekt lenne. Vagy a boltra érted? Regisztrálni felesleges, ha fagy, akkor küld vissza most garba, mindegy, hogy 3 vagy 5 év jótállás lenne rá. Majd ha küldenek helyette jót, akkor azt beregisztrálod.
Azért kipróbálnám másik SATA porton az SSD-t. SSDOK képet is betehetnél.
-
Piftuka
veterán
Ha nincsen feltétlenül szükséged arra a tárhelyre, amelyet a HDD-n elfoglal a Windows, én azt javaslom, hogy ne töröld le.
Ne legyen rá szükség, de ha és amennyiben bármilyen okból az SSD-det nem tudod használni, vagy esetleg az meghibásodik, legalább egy gyors BIOS beállítást követően azonnal tudod használni a számítógépedet a HDD-vel.
Egyébként nagyon jó kis SSD-t vettél.
Melyik üzletben vásároltad meg?
-
Emperor_
addikt
Ha C:-n van a win10 és azon van az oprendszer, akkor a HDD-t leformázhatod, esetleges adatmentés után.
Viszont azt szeretném jelezni, hogy a C:-re, az SSD-re is nyugodtan lehet játékot telepíteni. Arra kell csak ügyelni, hogy az SSD-n maradjon kb 10 % szabad hely.
A nagyobb méretű játékok meg mehetnek a HDD-re.Az SSD körül minden okés.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- Bomba ár! Dell Latitude E6400 - Intel P8400 I 3GB I 160GB I 14,1" I Intel VGA I Garancia!
- AKCIÓ! Gigabyte B760M i5 14600KF 64GB DDR4 512GB SSD RTX 3080 10GB Corsair 4000D Airflow 1000W
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G5 - i5-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FULLHD I Cam I W11 I Gari!
- Samsung Galaxy Z Fold5 , 12/256 GB , Kártyafüggetlen
- HPE Aruba PoE+ L3 switch raktárról azonnal elérhető!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest