- iPhone 16 vagy Oppo Reno13?
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- iPhone topik
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Nothing Phone 2a - semmi nem drága
- Xiaomi Redmi Note 4 - B20
- Magisk
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
-
Mobilarena
Aki engedély nélkül készít, alakít át fegyvert, az a “Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény 325. §-ába ütköző lőfegyverrel vagy lőszerrel visszaélés bűntettet követ el.
Új hozzászólás Aktív témák
-
TrollBalint
addikt
Igy én nem tudok, de annyit tudok talán segiteni, hogy nézz itt körül
Bővebben: link
a legtöbb fegyveről van is kép, és kategóriákba van szedve...https://www.pathofexile.com/account/view-profile/Haarkon/characters
-
col
addikt
Bővebben: link
Az oldalon ezt keresd, szerintem erre gondolsz
Heckler & Koch USP45 TacticalSi Vis Pacem - > Parabellum. //// Iphone 6 Plus valamint egy Iphone SE (2022)
-
Varga Csaba
aktív tag
muhaha
Az EU-ba lépéssel fóf@sz se változott számottevően.....
Olvass vissza ott van linkelve a BM-rendelet ill a törvény.
Addíg is puskának:
max. 8 cm-es penge/vágóél hosszal viselhető efelett csak elcsomagolva szállítható...
Pillangó/rugós/francia kés viselés hossztól függetlenül szankcionált...
Ha meg önvédelemre akarsz pengét akkor inkább felejtsd el...
Ha peches vagy akkor téged ölnek meg vele, vagy te mást és annyit ülhetsz érte, mint varjú az ágon... Hidd el nem éri meg!''Egy haver mondta: ''szerintem a linux egy nagyon szar windows'' by Mefistofeles''
-
Varga Csaba
aktív tag
Kedves Gaben!
És konkrétan mire is szeretnéd használni?
Mert az általad linkelt marokkésnek az életellenes bűncselekményeken kívül semmiféle más funkciója nincs....
Bárki más mást mond, köpd nyugodtan szemen mert aljas módon hazudik...
Tisztában kéne lenni azzal, hogy mit várnál el egy késtől, meg azzal, hogy melyik ''büdöslábúért'' lennél hajlandó pár évet eltölteni a sitten...
Ha egy ''mindenes'' kés kell, amivel ehetsz, kenyeret szelhetsz, fát faraghatsz stb. akkor vegyél egy egykezes bicskát 8 cm-es pengehosszal, ezt hordhatod nyugodtan nem lesz bajod belőle, míg az általad preferált műszerről egyetlen bíró se fogja elhinni, hogy csak szalonnázni volt nálad...
Ha túrázol és kéne a terepre egy komolyabb kés akkor vegyél egy masszívabb vadász-túlélő kést de azt is csak a természetben fűzd az övedre.
[link] itt esetleg segítenek a választásban..
Ha meg félénk vagy és önvédekezni akarsz akkor egy komolyabb marokkés árából vehetsz egy gázrevolvert és kiválthatod hozzá az engedélyt amivel rejtve viselheted közterületen... És nem fog damoklész kardjaként a sitt lebegni a szemed előtt...''Egy haver mondta: ''szerintem a linux egy nagyon szar windows'' by Mefistofeles''
-
Varga Csaba
aktív tag
karambit-jellegű csecse-becse...
''bátrabbak'' nyakban hordják és fenemód büszkék tudatalatt, hogy mit lehetne ezzel aprítani... - dettó egy gyilkos kés - késmániás ütődöttek számára..
Persze szépen mutat a gyűjteményben a vitrin polcán...''Egy haver mondta: ''szerintem a linux egy nagyon szar windows'' by Mefistofeles''
-
Varga Csaba
aktív tag
Pedig egyszerű, mint a pofon...
Az Ő olvasatában összeadódik a vágóél hossza ergo 2X8 cm azaz 16cm, ami pedig bőven felette van az engedélyezett 8-nak.
Az megér egy misét, hogy a rendőrhatóság hogyan méri a cm-eket...
Amire én utaltam, az pusztán a bírósági tárgyaláson való megítélése az általad preferált műszernek. És a bíró kezében van a jogos védelmi helyzet megítélése, ha pedig rámenős az ügyész akkor sok jóra ne számíts...
Ha pedig elmarasztaló rád nézve a bírói ítélet akkor abszulúte nem mellékes, hogy a -tól -igből te a -tólt vagy az -iget kapod. Hidd el a sittem még egy eltöltött nap is igen hosszú lehet nemhogy a 365-többszörösei...
Csomagbontás a mini-pallal
Nekem megvan a Cold Steel promo-duplaDVD-je, azt megtekintve minden eszembe jutott a késeikről csak nem a békés célú felhasználás. Szóval engem ezügyben nem kell megdumálnod...
(jártam én is pillangóval a farzsebemben évekig, és én tényleg csak dobozt bontottam ki vele, mégse vártam volna azt, hogy a megtaláló rendőr ezt el is higgye nekem, pedig tényleg...)''Egy haver mondta: ''szerintem a linux egy nagyon szar windows'' by Mefistofeles''
-
[lAyCsI]
addikt
nem
csak voltam náluk párX,
haverom meg elég sokXazért mondtam idézőjelben hogy vigyél magaddal sok zsét, mert CRKT meg ColdSteel is van náluk minden mennyiségben, és azok nem 440-es acélból vannak... ill a nagy része nem. meg van náluk egy rakat ilyen speckó, különleges alakulatos bökő is... amióta megvettem az M16-ost nem is jártam náluk nehogy vérszemet kapjak
[ Szerkesztve ]
-= No way back from Here =-
-
Apophis
őstag
Én rendeltem E-bay store arctól pár hónapja CRKT M21 SF-et, így is sokkal olcsóbban kijött, mint amennyiért a hazaiak behozták volna. Szvsz ennél olcsóbban nem fog menni, hacsak nincs kint ismerős. Nem két fillér a szállítás, tény. Érdemes sok cuccot egyszerre rendelni.
All was naught but to serve the void...
-
fattyu
veterán
wikin rákeresel a kaliberekre kapsz adatokat.
erősorban 380 9 40 45 10mm nyilván így nő a visszarúgás is. persze ez sem exakt mert egy forróra töltött 9es meg egy alultöltött 40es lehet elég hasonló erejű.
a 357 irreleváns mert alapvetően revolverlőszer mig a fentiek öntöltők.a hülyeséget, az embereket, a dugót, az időjárást, a késést, és a várakozást leszámítva szinte mindent jól viselek
-
Gercsa
senior tag
Esetleg aminek még érdemes utánna nézned, azok a lövedék típusok.
Adott kaliberen belül is többféle lövedék típus létezik, és ez alapvetően meg tudja változtatni az optimális felhasználási területet. A stophatás például eléggé lövedékfüggő.
Sok kaliberen belül a használt lőportöltet is nagyon változó lehet , és a csőtorkolati energia szempontjából a használt csőhossz sem elhanyagolandó szempont.
Szóval ha "nagy vonalakban" vizsgálod a témakört nem biztos hogy tiszta képet fogsz kapni.
Nem én kiáltok, a gazdaság dübörög.
-
Gercsa
senior tag
Nagyjából jól mondod.
A csőtorkolati energia a lövedék tömeg és a lövedék sebességének szorzata.
Alapvetően minél nagyobb a lövedék átmérője annál inkább leadja az energiáját becsapódáskor.
A .45-ös kb 11.5mm átmérőjű, tehát jóval nagyobb energiát tud leadni becsapódáskor mint egy 9x19, a nagyobb felület és az eredendően nagyobb energia miatt is. Ez előnyös tud lenni.
A nagyobb hátrarúgás miatt pedig nyilván nehezebb egy gyors duplát leadni vele célzottan, egy gyengébb kezű rendőrnő az éves pár gyakorlólövésével nem nagyon tudná magabiztosan kezelni.
A piaci ára is magasabb valamivel és nyilván a nagyobb lőszerből kevesebb is fér a tárba, vagy nagyon vaskos lesz a pisztoly.
szerk.: a kiegészítő pedig, igen több szereléksín és válltámasz a lényege. Esetleg még szempont lehet egyes országokban a jogi környezet, elképzelhető hogy van ahol pl. csak maroklőfegyverre adnak engedélyt és ez még legális "tuning".
De ez csak tipp, még a hazai jogi útvesztőkben sem érzem magam teljesen tájékozottnak, nemhogy a külföld...[ Szerkesztve ]
-
A ballisztikus gél tudja leginkább megmutatni hogy milyen sebet tud okozni élő szövetben az adott lövedék, de van még rengeteg tényező ami beleszólhat. Például ha csontot ér találat akkor mi történik? Megállítja, vagy átüti, esetleg lepattan róla másik irányba... Amíg a lövedék a célhoz ér, mennyiben befolyásolja a környezet, mekkora távot tesz meg, milyen közegen kell keresztülhaladnia.
Ha a fentiek nem befolyásolóak, akkor elvileg ugyanakkora sebcsatornát szakító lövedékek között nincs különbség. -
Gercsa
senior tag
Gélben szokás a sebcsatornán kívül azt azt övező szövetekre mért roncsoló hatást és a behatolás mélységét is vizsgálni.
A három paraméter együtt mutatja meg nagyjából az adott lövedék hatását.
Kérdésedre válaszolva pedig igen lehetséges hogy egy gyorsabb de kisebb űrméretű és könnyebb lövedék ugyanakkora traumatikus hatást fejt ki mint egy nagyobb nehezebb és lassabb.
Tekintve hogy célballisztikai szempontból további paraméterek is léteznek, a lövedék gombásodásra való hajlama, anyaga, formája stb. ugyanúgy változtatnak annak traumatikus hatásán adott kaliberen belül is.
-
Gercsa
senior tag
Megmondom őszintén, hogy ennek utána kellene olvasnom, nem tudok semmit erről a cbj lőszerről.
Szerintem ha hosszabb a sebcsatorna akkor az alapvetően jobb átütőképességre utal, tehát az energiát egy hosszabb út alatt adja le a lövedék.
A stophatás nem feltétlen azonos viszont az ölő hatással.
Vannak más tényezők is, pl. a hidrodinamikai sokk.Esetleg tapasztaltab fórumtársak tudnak segíteni, én nem akarok hülyeségeket mondani.
-
Gercsa
senior tag
Hát attól függ, mi a felhasználási terület.
Nem feltétlen mindig szerencsés, ha átszalad a dolgokon a lövedék.
Önvédelmi szerepkörben, de mondjuk rendvédelmi célra sem mindig.Egyébként amit találtam így sebtében a gugliban, ez egy keményfémmagvas cucc, így nem is nehéz.
Ehhez viszonyítani hagyományos 9mm FMJ-t nem feltétlen fair.Nem én kiáltok, a gazdaság dübörög.
-
Gercsa
senior tag
Nem nagyon értelek.
Te magad mondod, hogy ennek a nemtommilyen harcászati cjb lőszernek hosszabb a sebcsatornája, így miből következtetsz arra, hogy jobb a stophatása? Ez pont arra utal, hogy rosszabb (szerintem).
Józan ésszel ha belegondolsz, egy 4mm-es lövedékről beszélünk.
-
Gercsa
senior tag
Lehet, hogy lágyabb közegben instabillá válik a lövedék.
Ettől függetlenül a nagyobb behatolás még mindig árulkodó.Hol látod ezt az összehasonlítást?
A környező szöveteket ért erőhatás milyen?(Mondjuk a zselatint nézegethetjük napokig, akkor is az az igazság, hogy egyikünknek sem ez a szakmája.)
Továbbra sem értem az összehasonlítást, egy valószínűleg drága és/vagy haditechnikának számító keményfémmagvas lőszert hasonlítgatunk egy akár polgári célra is elérhető 9X19 kaliber legmezeibb 80HUF-os FMJ változatához.
Akkor már legyen a 9-es is expanzív vagy instabil acélmagvas, egyből mást mutat majd a zselatin
A Taylor KO formulában csak a tömeg, sebesség, átmérő szerepelnek mint változók.
Ez viszonyítási alapnak jó.De te most pont olyasmi visszaigazolást keresel benne aminek nincs értelme, mert nem erre való.
-
Gercsa
senior tag
Nincs a kettő között feltétlen egyenes arányú összefüggés.
A stophatás mértéke szerintem sokkal jobban megmutatkozik a sebcsatorna környezetében mutatott szöveti károsodásban, mert azt maga a lökéshullám okozza.
(Egyébként én nem találok olyan oldalt ahol egymás mellé lenne téve a 9X19 és a 6.5X25 zselében végzett munkája)
-
-
tornas
őstag
"Az FMJ átmehet, de a HP mit csinál? Átmegy gombásodás nélkül vagy elkezd szétnyílni? Mármint a HP csak puha testben kezd gombásodni vagy mindenben?"
Ha a HP lövedék az emberi szövetnél "keményebb" tárgyal találkozik, ugyanúgy elkezd gombásodni. Sőt, lehet, hogy szét is szakad teljesen.
Itt egy videó is, ami egymillió képkocka / perc sebességgel rögzítette a lövedékek becsapódását különféle tárgyakba. Szerintem a zenéje sem rossz... [link]
"Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."
-
Gercsa
senior tag
Érdemes lenne látni egy eredmény úgy is, hogy nem üreges az a 3-4 réteg fém, mert így több lövedék is már oldalra fordulva csapódott az utolsó rétegbe. Látszik a végén a lövedékeken a deformálódáson.
Van második része is a videónak, ott FMJ-vel próbálja ugyanezt, és jól látszik, hogy a lövedék bukdácsolás mennyire kiszámíthatatlanná teszi az egészet, ott egy-kettő simán átmegy, némelyik meg nem. A végén szintén mutatja a lövedékeket és látszik, hogy amit a kocsiból szedett ki, az bizony elfordulva csapódott az utolsó réteg(ek)be.
Ráadásul az is komplikálja a helyzetet, hogy a becsapódási szög sem tökéletes merőleges, eleve lefele lő az illető, de az ajtó belül sem sík, ott is látszik, hogy volt olyan pont ahol pont egy hajlatot lőtt telibe. Ilyenkor meg ugye a beesési szöggel "vastagodik" a fém.
Nem tartom elképzelhetetlennek, hogy ugyanezen a fémrétegen (de tömören) merőlegesen rálőve átmehet a JHP is. A kérdés inkább, hogy van-e még olyankor ölő hatása.
A rendvédelmi/hadi feladatokban sem azt vizsgálják feltétlen, hogy adott kaliber átmegy-e xy fedezéken, hanem hogy mögötte elvégzi-e még a dolgát.
Egy szó mint száz, szerintem fura szitu túl sok változóval. Poénnak jó, de messzemenő következtetéseket ne vonj le belőle.
-
Új hozzászólás Aktív témák
- iPhone 16 vagy Oppo Reno13?
- Dell notebook topic
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Linux kezdőknek
- Témázgatunk, témázgatunk!? ... avagy mutasd az Android homescreened!
- Elektromos autók - motorok
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- ASUS notebook topic
- Diablo IV
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs