Hirdetés
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Két új Poco C-széria mobil érkezett
- Samsung Galaxy A57 - kecses test, lusta lélek
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Milyen okostelefont vegyek?
- Poco X8 Pro Max - nem kell ide sem bank, sem akkubank
- MIUI / HyperOS topik
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Megint Samsung-gyártott Snapdragonról pletykálnak
- iPhone topik
-
Mobilarena
Aki engedély nélkül készít, alakít át fegyvert, az a “Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény 325. §-ába ütköző lőfegyverrel vagy lőszerrel visszaélés bűntettet követ el.
Új hozzászólás Aktív témák
-
fattyu
veterán
válasz
Varga Csaba
üzenetére
Barátom ha annyit jártál volna igrendre mint én akkor tudnád hogy az hogy az a dolga elrettentően ritkán jelenti azt hogy ért hozzá. Az meg hogy nyugalmazott sün az szintén 99.5% ban jelenti azt hogy ennek a civil fegyvertartó az ellenség....
Részemről ezzel befejeztem.
-
fattyu
veterán
válasz
Varga Csaba
üzenetére
Egy sportlövő szerint büntetést von maga után...
Nem akarok flémelni sem bunkó lenni, de ez pont annyira releváns mint a kutyám véleménye.
Ebben már egyszer megállapodtunk. Nincs leírva ez a helyzet az aktuális rendeletben ezért mint ilyen nem tilos nem engedélyes.
-
válasz
Varga Csaba
üzenetére
16. lőfegyver: a tűzfegyver, valamint az a légfegyver, amelyből 7,5 joule-nál nagyobb csőtorkolati energiájú, szilárd anyagú lövedék lőhető ki;
32. gáz- és riasztófegyver: olyan eszköz, amely rendeltetésszerűen csak gáztöltény és riasztótöltény működtetésére alkalmas;
33. gáztöltény: olyan, szilárd anyagú lövedékkel nem rendelkező töltény, amely a szemre és a légutakra ingerlő hatást kifejtő adalékanyagot tartalmaz;
34. riasztó- és vaktöltény: lövedékkel nem rendelkező hang-, fény- és füsthatás kiváltására szolgáló töltény;16. mivel itt nincs egybeszerelt lőszer ezért legrosszabb értelmezésben is muzeális besorolása lehet.
29. tűzfegyver: olyan, a törvény mellékletének "A", "B", "C" vagy "D" kategóriájában meghatározott eszköz, amelyből a kiterjedő forró gáz tolóereje által meghajtott szilárd anyagú lövedék lőhető ki, kivéve, ha
a) külön jogszabályban meghatározottak szerint hatástalanították,
b) riasztásra, jelzésre, életmentésre, állatok leölésére vagy szigonnyal történő halászatra, illetve ipari vagy műszaki célokra tervezték, feltéve, hogy csak az itt megjelölt célokra használják,
c) muzeális fegyvernek tekinthető
És pontosan azért lehetne muzeálisnak tekinteni mert nem lőszerrel működik hanem tölténnyel. Itt jön az hogy mivel gázriasztó besorolású ezért nem tud szilárd lövedéket kilőni, azaz csak abban az esetben ha át lett alakítva vagy nem rendeltetésszerűen van használva. (jelen esetben az utolsó)
32. mivel továbbra is csak gáztöltény és riasztótöltény kerül bele és nem egybeszerelt lőszer ezért itt nem látok problémát.
33/34. itt sincs semmi gond, a töltény továbbra is riasztó
Soha nem lesz lőfegyver egy gázriasztó ha gumira töltöd, csak akkor lehetne az ha éleslőszert lenne képes kilőni.
Amúgy Kaliber magazin Jog és fegyver részénél már előfordult párszor hogy SZÜRKEZÓNA! (jobban megfogalmazva nem egyértelmű).
-
fattyu
veterán
válasz
Varga Csaba
üzenetére
fél tömeg szer sebesség négyzet csak mondom... Eszerint ha minden más állandó a sebességvesztéssel marhára nem kompenzálod a tömegnövelést.
Lőfegyver az szereltlőszer ami mint olyan a hüvely lőpor csapi és lövedék egy egységként jelenléte.
A gumi nem működik van.
Tehát nem áll meg.
Értem mit akarsz és ezért szürkezóna mert nincs leírva nincs definiálva. Sün kötekszik mi félünk de de facto jelen megfogalmazás szerint ilyen nincs tehát szabad.
Kicsit olyan mintha egy igrendessel beszélnék. Nem alkalmazod a jogot hanem saját szájízre értelmezed és kreálod.
Ez a lőfegyver lesz a gázból ez tipikus igrendes csúsztatás.
-
fattyu
veterán
válasz
Varga Csaba
üzenetére
Erre a műkdösébe avatkozásba mondatra jogszabályhely idézést kérnék mert szerintem ilyen nincs.
alapvetően ugyanarról beszélünk csak máshonnan. Szerintem is necc a gumis ha sün megnézi. nem is hordok. de még mindig ezerszer inkább az mint a muzeális ( onesta pl )
A légpuska jó példa. Ami magyarországon 7.5 joule az azt jelenti hogy bármely kereskedelmi forgalomban kapható lövedékkel se érje el. majd a mozgási energia képletét nézzed fel és rájössz hogy ugyanazon lövedék külméret mellett ugyanazon hajtóerő mellett a tömeg növelése drasztikus sebességcsökkenés lesz ergó torkolati energia is lefele megy. Tehát ami itt legális abba akármilyen lövedéket raksz sem fog nőni a torkolati energia.
1681: A szabsi eljárással az a baj hogy pl ha van éles tartásid azt azonnal bukod. Van akinek ezért aztán marhára nem éri meg a szürkezóna meg a nyóccentis kés meg ilyenek. Mellesleg fegyvervideo.hu lehet megnézni a gáz hatásait... Aki aszondja nem elég az jöhet tesztalanynak

-
fattyu
veterán
válasz
Varga Csaba
üzenetére
Te meg nem vagy tisztában az átalakítás és módosítás fogalmával. A fegyver jottányit sem kerül módosításra a gumitól. Teljes mértékben érintetlen gyári állapot. Ha szerinted az hogy beszuszakolsz gumibogyót a riasztó elé az átalakítás és jogilag egyenlő a haditechnikával visszaéléssel akkor grat

Amugy meg én nem hordok gumis gázrisztót se meg muzeálisat se. Meg 8cm szúróhosszú kést sem.
Közterületen muzeálist szállíthatod. Töltetlenül elcsomagolva. Nyilvánvalóan ebbe a töltve gumizva övön tokban nem fér bele.... Mi volt ezen pongyola? Közterületen amire nincs viselési engedélyed de szabadon tartható azt csak szállíthatod töltetlenül. Viselésre engedély kapható gr-re meg élesre ( scifi ). Min vitatkozunk? tényeken?
kieg: ja és tulképpen szereltgumisra is lehet viselésid ha az éles önvédelmi papírodat erre akarod elbacni

-
fattyu
veterán
válasz
Varga Csaba
üzenetére
Köszönöm az oktatást. Ilyen olyan engedéllyel rendelkezve vidéki igrendeken edződve hidd el tudom a jog részét.
Gr érvényes MKHval gumizva esetén mehet a rugózás azon hogy most akkor mi is a fegyver de nem követtél el jogsértést lévén MKH fecni igazolja hogy gr.
Muzeális esetén már a közterületen birtoklás ( nem szállítás ) is illegál.
Igen használhatsz bármit jogos védelem esetén de ha olyat használsz ami legálisan volt nálad akkor nem lesz ezért vegzálás míg ha eleve jogsértő helyzetből indultál akkor könnyen lehet a sértettből gyanusított...
Az hogy eufemizálod a cigányozást attól még diszkrimináló. Leszarom hogy néz ki aki rosszat akar. felőlem lehet szőke fehér nyugdíjas néni is akkor is legépelem ha késsel tarhál cigit. Ezek szerint neked tőle elfogadható.
Az teljesen alap hogy ha gáz vagy gumis "intézkedés" történt akkor nem várod meg a tüskéseket. DE ettől még ami de facto tilos hordásra azt ne. Ami szürke az meg kinek belátása szerint...
-
doc
nagyúr
válasz
Varga Csaba
üzenetére
koszi

igen, leginkabb kertben lovoldozni kene. legpisztolyon is gondolkodtam, de inkabb kicsit 'igazibb' kene (legpuskaval sokat lottem mar, anno szakkorre is jartam, meg egy nagyon keveset legpisztollyal)
-
Dudu67
tag
válasz
Varga Csaba
üzenetére
Egyetértek !
Én cirka 10 évig lőszerraktárban dolgoztam, nálunk megtalálható volt az összes Magyarországon előforduló HADI- és gyakorló lőszer, de egyetlen alaklommal se találkoztam kézifegyverbe való gyakorlólövedékkel, amiben lőpor lett volna.
Ami gyakorlólövedék volt, az általában ki volt fúrva a hüvelyfal oldalán, a csappantyún egyértelműen látszott az ütőszeg nyoma, esetleg kvarchomokkal súlyra volt hozva (de annak nem volt kifúrva a hüvelyfala. Ún. lőtéri lőszerek léteztek-léteznek (CSAK TÜZÉRSÉGI !!!), de annak meg csak a lövedékében volt kevesebb a robbanóanyag,
(a hüvelyben nem - a röppálya miatt) hogy ne robbanjon akkorát, inkább csak füstje legyen, ami arra jó, hogy a tüzér látja pontosan hová lőtt.Attól még lehet, hogy van ilyen "gyakorló" lőszer, de igazából nem látom értelmét a Varga Csaba által megjegyzettek miatt.
A lövés hangjának "megszokása" miatt ott a vaktöltény.
U.i.: 7,62*39Mintájú = puskalőszer
7,62*43Mintájú = karabélylőszer -
buherka
addikt
válasz
Varga Csaba
üzenetére
A rendőrségnél és a Nagytétényi lőtéren főleg ilyen lőszert használtunk és a Márianosztrai lőtéren is ezzel a gyakorló lőszerrel lőttünk.
Lövészetvezető mondta, hogy ebben kevesebb lőpor van (lehet, hogy valami régi ruszki szutyok, ki tudja?). De biztos volt igazság benne, mert 3-as kazánlemezre is lőttünk és valóban, amikor többet tettünk egymás mögé, ez nem vitte át mindet. Ellenben a standard-acélmagvas lőszer mindet átvitte.
Csak lövészeten kaptunk ilyen lőszereket, soha máskor. -
Rifleman10
csendes tag
válasz
Varga Csaba
üzenetére
Kösz hogy magyarul igazítottál el, ám az angollal sem volt nagy problémám.
A pontos számokra is kiváncsi voltam ezért jól jött a link is.
Gondolom azért hogy egy MH SZVD-s kiképzési tankönyvét nem volt egyszerü beszerezni, de minden bizonnyal nagyon tanulságos meg érdekels lehet annak ellenére hogy nem a legmoderebb technikákról van szó
frame>24 : Köszi a linket

-
G@ben
addikt
válasz
Varga Csaba
üzenetére
Ismerem az oldalt, de sajnos még ott sem akadtam a nyomára. Viszont a militari.hu oldalon körbenéztem, felhívtam őket és annyit mondtak, hogy a kisebb verzió van nekik, csak nem a recés, hanem a sima pengéjű, de már ez is bíztató, mert máshol még ez sem volt, csak a nagyobb. Annyit mondtak, hogy próbálnak szerezni, úgyhogy még reménykedem.

-
G@ben
addikt
válasz
Varga Csaba
üzenetére
Értem, köszönöm a választ!
Hogy mérik a centiket a rendőrök? Beleszámítják a nyelet is?![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
G@ben
addikt
válasz
Varga Csaba
üzenetére
Végignéztem a jogszabályokat, de ez a marokkés elméletileg nem tiltott. Vagy én nézek félre valamit? 8 cm alatti pengehossz, nem rugós, nem pillangó, nem dobócsillag, nem dobókés. A Cold Steel Mini Pal-hoz azt írják funkciónak, hogy csomagokat lehet felbontani vele meg minden, szóval ''elméletileg'' nem is támadó- illetve önvédelmi fegyvernek ajánlják.
Tudnál mutatni olyan jogszabályt, ami tiltja ezeket a késeket? Esetleg bele lehet magyarázni, hogy az ütés erejét növelő eszköszről van szó, ami tiltott, de ez elég erőltetett.
Nem flame keltése a célom, csak tényleg érdekelne, hogy mi a helyzet. Illetve az eladó honnan szedte, hogy az egyoldali pengés még legális, a kétoldali meg nem. -
G@ben
addikt
válasz
Varga Csaba
üzenetére
Jelentem, késmániás ütődött vagyok, mert itt hever az asztalomon.

Ez is kb annyira használt, hogy a kezemben pörgetem mintegy pótcselekvésként. Jobb, mintha a körmöm rágnám
-
G@ben
addikt
válasz
Varga Csaba
üzenetére
''nem önvédelmi célra, csak hogy legyen, mert szeretem a különleges késeket''
Erre szeretném használni, csak érdeklődtem, hogy mi van akkor, ha nálam van egy ilyen. Egykezes késem meg van, 6 cm-es pengehosszal. Meg ha már itt vagyok, akkor megkérdezem, hogy ezzel: [link] mi a helyzet? Ez sem az a tipikus szalonnázó kés.
-
G@ben
addikt
válasz
Varga Csaba
üzenetére
Mi ilyen vicces?

Ellentmondásos dolgokat hallottam, azért kérdeztem. Visszaolvastam, de úgy tűnik, még nem eléggé, mert egyelőre nem találom.
A francia kés milyen?
[Szerkesztve] -
[lAyCsI]
addikt
válasz
Varga Csaba
üzenetére
az van a havernak is,
marha jó kis halef...
úgy csapkodja vele ketté a vastagabb fadarabokat is hogy ihajj -
zsiga667
addikt
válasz
Varga Csaba
üzenetére
Szép darab, ha nem lenne már egy hasonló késem még meg is venném.

-
Speccy
aktív tag
válasz
Varga Csaba
üzenetére
''mert a kiáramló gázsugár esetleg viselkedhet úgy, mint egy lövedék és megölheti (kilukaszthatja az áldozat testét''

(Ha ez csak vicc akart lenni, akkor jó.. de tartok tőle, hogy nem..) -
net84
őstag
válasz
Varga Csaba
üzenetére
thx!
1-2m-ről történő lövés esetén tehát kicsi az eséje a fizikai sérülés okozásának igaz?
Nem! nincsenek homokos hajlamaim!!! -
net84
őstag
válasz
Varga Csaba
üzenetére
thx!

a pisztoly nálam is pisztoly, de a gázpisztojkokkal valamiért így sikerült
nemtom, mondjuk én kb 500 méterről szeretnék önvédekezni
komolyan > pár méter, max. 5m, ami akár vészes közeledés esetén az indulás érzékelése - elsütés közti idő alatt erősen csökkenhet...
''Ha riasztólőszerrel táraztál, akkor max. megsüketítheted a támadód..''
én nem fogok megsüketülni?
erőben azt is értettem, hogy fizikailag mekkora ereje van a lövésnek
pl. csupasz felsőtesten megérezni-e a lövést bizonyos távolságon belül...
a Kalibert olvasgattam, mostanában nincs időm, erőm elvenni megvenni és elolvasni
ezekkel még nem igazán találkoztam, a Walther CP szériáját ismerem, ''használom'' - de tudtommal ezt közterületen viselni tilos... -
ovw
tag
válasz
Varga Csaba
üzenetére
Igazad van abban természetesen, hogy ha már fegyver, akkor egy forgó a legoptimálisabb választás.
Nem is vitatkozni akarok Veled, csak annyit írtam, hogy a nők általában inkább idegenkednek a fegyvertől, egy spray-el könnyebben megbarátkoznak.
De ez természetesen a konkrét személytől függ, ilyen szinten általánosítani nem lehet.
És a gyakorlat (elővétel, ismerni a hang- és egyéb hatásokat) mindenképp előfeltétele a mindennapi hordásnak. -
ovw
tag
válasz
Varga Csaba
üzenetére
Én aztán nem. 
Amit írtam amúgy férfiakra ugyanannyira igaz, mint nőkre (gyakorlás, etc), csak egy férfi a sok rambó-filmtől talán könnyebben barátkozik egy fegyverrel, mint egy nő.
A fegyverismereti vizsga egy vicc, ott aztán nem tanulsz meg semmit. Mikor én vizsgáztam egy velem együtt vizsgázó 50 körüli pali 3 perccel a gyakorlati vizsga előtt (tehát ahol konkrétan lőni kell) megkérdezte tőlem, hogy honnan fogja tudni, hogy a lőszernek melyik az eleje, hogy tolja bele a tárba... No comment.
Az anyatigris rendben van de ad1: ez az effekt csak akkor lép fel, ha a kölykeit (gyerekeit) védi, nem önvédelemnél, ott általában inkább leblokkolás van (ne érts félre, 90%-ban férfiaknál is)
ad2: akkor is max körömmel/kézzel/lábbal, de semmiképp sem egy stresszhelyzetben gyakorlat nélkül elég nehézkesen kezelhető eszközzel... -
ovw
tag
válasz
Varga Csaba
üzenetére
A pisztollyal csak óvatosan, csak akkor, ha valóban hajlandó foglalkozni a dologgal, gyakorolni a használatot, és nem fél tőle jobban, mint a támadó...
Sokan hiszik, hogy bármilyen eszköz megvásárlása elég a sikeres önvédelemhez, de ez távolról sem igaz. Gyakorolni kell az adott eszköz használatát, és ''mentálisan'' is készen kell állni a használatára...
Nőben pláne nem ismerek olyat, aki hajlandó lenne valóban energiát fordítani a dologra.
De persze mindenki különböző. -
joghurt
addikt
válasz
Varga Csaba
üzenetére
Nem szállításról beszélek, hanem járműből való lövésre. A ''vadászat'' szót azért nem használnám, mert annak ugyebár megvannak a maga komoly szabályai. A ''barkácsolás'' amúgy legális tevékenység? Gépjárműből is űzhető?
Az elővételnél szintén nem önvédelmi fegyverről és önvédelmi szituációról van szó.
Konkrétabban: Megteheti-e bárki, hogy haladó autóból legálisan puskát fogjon mondjuk egy sétálóra, aki vele semmilyen kapcsolatban nem áll, nem fenyegeti, de még csak nem is felé halad stb.? Nem őrzés-védésről van szó. (Mondjuk ha már így felmerült, ugye mondjuk egy mezőőr sem foghatja rád különösebb indok nélkül a sörétest?) -
$
tag
válasz
Varga Csaba
üzenetére
Sopronban. Ott is van lőtér, de nem lőnek soha
De Pesten szoktam járni, tudnál adni egy-két címet, ahol van lőtér? -
csongi
veterán
válasz
Varga Csaba
üzenetére
Igen kényelmetlen egy tüzelési helyzet, Viszont adott helyzetben hasznos kis fogás lehet. Csak a fegyvert támasztó ember ne pukizzon mert akkor lőttek az egésznek.

[Szerkesztve]
-
pauly
tag
válasz
Varga Csaba
üzenetére
Köszi mindkettőtöknek. El is felejtettem ezt a topikot.

-
csongi
veterán
válasz
Varga Csaba
üzenetére
Tökéletesen igazad van
.Csak a seregben így neveztük és ez maradt meg bennem.Gyorstöltő kar, ami nem helyes.
Sajnos ezeknél a tipusoknál a szánakasztókar tengely igen gyenge pont, mert ez is spiáter. Esetleges törésnél nehéz a pótlás, ezért nem szabad vele feleslegesen puffogni, meg szét-össze szerelgetni. -
csongi
veterán
válasz
Varga Csaba
üzenetére
Lehet a meg fogalmazás nem a legpontosabb. Javíts ki nyugodtan. A lőszer kifogyása után a szán hátrahúzott helyzetben marad tár cserénél elég a kar lenyomása a szán függetlenítésére és az előre mozdulva csőre tölti a fegyvert.. tehát nem kell külön a másik kézzel a szánon töltő fogást alkalmazni.
-
csongi
veterán
válasz
Varga Csaba
üzenetére
''teljes acélépítésű gázpisztolyt jellemzően viszont csak a drágábbak között fogsz találni!''
Ugyan nem tudom gyártják-e még de a PA-nak a gas pisztoja annyiban tér az eredetitől, hogy a csőben két csap van keresztben berakva. És az ára sem a drága kategóriába tartozik.
Nekem egy Browning-om van 1911 mintára. Azon a biztosító, csak a kakast igazolja vissza. Előfeszített állapotba. Ezért csöretöltve vizzaigazolva hordom, mert innen könnyen elsüthető. Sajna a hátránya ua fordítva. nem kell sok ész hozzá ha esetleg használat előtt a másik fél kezébe kerül a fegyver, hogy használni tudja.
Teljesen igaz az is hogy hiába tartható engedély nélkűl, ha kezelni nem tudják. Csak hól gyakoroljon, mert ha kűlterületen igazoltatják azért nem nézik jó szemmel. a lakásban meg ..... Marad a szárazon gyakorlás, de az meg nem fog elég rutint adni egy esetleges akadály elhárítására.
Egy egykezes felhúzás a derékszíjon, elméletileg lehetséges. De mivel a fegyvert rejtve hordjuk magunknál, ezért a szíjat is takarja valamilyen ruhadarab. Akkor mi lehet a jó megoldás? -
válasz
Varga Csaba
üzenetére
akkor utánaolvasok a csuzliknak és majd elmegyek a rendörségre intézni az engedélyt

-
westlake
félisten
válasz
Varga Csaba
üzenetére
ahhoz meg, hogy onvedelmi fegyvert hordhass magaddal, minimum 5 szor eletveszelyesen meg kell hogy fenyegessenek

[Szerkesztve] -
e.vid
senior tag
válasz
Varga Csaba
üzenetére
Szia!
1, De ha a gp pl. egy Beretta M92 klón (a maga +1kg súlyával) akkor még agyon is üthető vele a támadó… Igazad van, ennyit az alkalmatlanságról…
2, Tisztában vagyok azzal, hogy gyakorlással csökkenthető, de időveszteség akkor is lesz. Autós példád nem helytálló ez esetben, mert a gp megvétele nem kötött szabályok ismeretéhez, főleg nem a rutinos használathoz. (Az már más kérdés, hogy ez így jól van-e) Lásd #602hsz!
3, Nem fenyeget minden pillanatban támadás, és nem is tartom magam egy félős embernek. Lehet, hogy soha nem lesz szükségem a gp használatára, de ha igen, akkor ne azon múljon az eset kimenetele, hogy csőre volt töltve vagy sem… Én, pl. az előrelátást ebben is látom, és adódhat elkerülhetetlen támadás, amit viszont el kell hárítani.
4, Késes támadó… Nem tudom, de szerintem ezt nem is lehet pontosan meghatározni, itt is lehet sok befolyásoló tényező… Nem tartom jónak az ilyen kérdéseket, mert az életben nincs két egyforma történet.
Ne vedd sértésnek, de szerintem Te egy lövészetben, fegyverkezelésben igen jártas ember szemével nézed a dolgokat. Ami neked természetes és rutinszerű az egy átlagpolgárnak nem biztos, hogy olyan könnyen és gyorsan megy, még ha otthon időnként gyakorolgat is. Én erre alapozva mondom azt, hogy aki teheti (főleg ha az általa birtokolt gp jellege ezt lehetővé is teszi) az hordja csőre töltve, bebiztosítva a gp-t.
5, A gp öntöltőm az Röhm RG88-as.
[Szerkesztve] -
csibor
addikt
válasz
Varga Csaba
üzenetére
Ezt mint magánember kérdezed?

-
e.vid
senior tag
válasz
Varga Csaba
üzenetére
„Időveszteség? Mikor, kinek? Miért? Mennyi?”
A csőretöltés folyamata némi időveszteséggel jár, ami ugyan gyakorlással csökkenthető de akkor is jelentkezik.
„ ilyesmit senkinek sem javasolnék. (elnézést a P22 tulajoktól, mert elég jó fegyverük van a többihez képest, de akkor is ez az igazság)”
Miért nem javasolnád? Vannak gáz-riasztók, amik csőretöltve, fesztelenítve, biztosítva (némelyik kibiztosítva is) biztonsággal viselhető. Valóban, a P22 elég jónak nevezhető de inkább csak az Umarex által gyártott fegyverek között… A Röhm és a Weihrauch gáz-riasztók minőségben, megbízhatóságban jóval a többi gp felett állnak.
„Egy IPSC versenyző elmodhatná neked…”
Önvédelemre gáz-riasztót vásárlók nagyobbik része nem IPSC versenyző…
„Az önvédelemre revolvert dolog, a gázpisztolyok esetében nem a töltve viselhetőségben csúcsosodik ki, hanem a gázlőszerek nyomáskülönbségére visszavezethető töltés akadályokban az öntöltő modelleknél.”
Valóban nem a töltve viselhetőség miatt javasolt elsősorban a revorver, hanem mert megbízhatóbb működés érhető el vele a gáztöltények miatt, mint egy öntöltővel.
„Ja és ha esetleg mielőtt arra utalnál, hogy egy kézzel nem lehet a fegyvert felhúzni, hát ez sem igaz, mert akár egy nadrágszíj vagy egyéb szilárdabb ruhafelület alkalmas arra, hogy az irányzékot beleakasztva csőretöltsük a fegyvert végszükség esetén.”
Nem akartam erre hivatkozni (ismerem a módját), noha ezt valószínűleg egy olyan valaki, aki nem volt még fegyvervizsgán, lőkiképzésen, de szeretne egy gp-t önvédelemre, az ezt nem biztos, hogy tudni fogja. És ugye „végszükség esetén” bármilyen kevés idő is számíthat.
„Te hordjad a flintádat csőretöltve, ha neked úgy tetszik, a te bőröd bánja..”
Igen, én csőretöltve hordom (a fegyver miatt tehetem is), de szerintem, lehet, hogy akkor bánnám, ha nem így tennék…
„De mások számára inkább ne reklámozd..”
Nem reklámozok én semmit, noha szerintem rosszabb az, ahogy te IPSC versenyzői képességekkel megáldottnak hiszed a gáz-riasztót vásárlókat, és a cső alá töltést hangsúlyozod ki, egy emberi élet kioltására alkalmatlan fegyvernél… -
Andie
őstag
válasz
Varga Csaba
üzenetére
Ja, neis mondd
Elsö alkalommal öcsémmel mentünk ki a háztömb mögé, ahol a Maros töltés is van, gondoltam eldurrogtatunk néhány riasztót, szokjam a hangját, meg a kezelést. Na, nagy vagányan betárazom a 7 töltényt, csöre töltöm, aztán kibiztositom. Magyarázom öcsémnek, orrom előtt tartva a fegyvert, hogy látod, itt a biztositó pöcök, ha ezt igy kapcsolod, akkor hiába húzod meg a ... és itt kb 2 percig harangozást meg csilingelést hallottam, aztán késöbb már öcsém röhögését is.
Hát egy életre megtanultam, mikor van kibiztositva, és mikor nem

-
Andie
őstag
válasz
Varga Csaba
üzenetére
Köszönöm az infókat és a tanácsokat!
Nos, én Szegeden vagyok lakóhelyre bejelentve, bár már lassan 2 éve itt lakom Budán, albérletben. De mivel ennek hivatalosan semmi nyoma (még ideiglenesként sincs bejelentve), igy asszem a szegedi RFK-hoz tartozom, ugye? Tehát ott kell eljárnom, és a szegedi lakcimem (szüleim) lesz a fegyver mellé bejelentve, és ott kell ezt a zárható kazettát (nem nagy befektetés) elhelyeznem, ill biztositanom. Ha kell egyáltalán... kell? (végsö esetben megkérdem a jardon)
P22 : vagy ahogy már azóta nevezem: Walter cimborám. Nem sütögetem üresen, az eladó részletesen elmagyarázta az ezzel járó esetleg sérüléseket. Egyébként nem reklám, de elég felkészültek a gunboxos fiúk, bár amig csak nézelődsz, addig hajlamosak félvállról venni a vevőt. Amint megvillantod a 40 rongyot a stukkerért, elökerül a fényes protkó. De ha nincsenek sokan az üzletben, addig is válaszolgatnak azért.
Szóval nem csattogtatom, óvatosan engedem vissza mindig a kakast, ha nincs bent golyó. Az előrántást már gyakoroltam, egészen kézreáll, és aki már látta Waltert, tudja, elég rémisztö kialakitása van (kicsit komolyabb, férfiasabb, mint pl azok a kis 6lövetüek, amik inkább marokfegyvernek tüntek nekem). A radiros tippet köszi, ez nem jutott eszembe! A hátrahúzás, kibiztositás már megy, igaz kicsit szorul a biztositó kallantyú (hogy hivják ezt szakszerüen?), de gondolom majd bejáródik. Ha meglesz rá a zengedélyem, akkor úgy terveztem, hogy felülre 1 riasztót, alá pedig peppereket pakolok. Igy elsöre esetleg elriasztásra is alkalmas a cucc. Ha meg nem használ a szép szó, fél mp múlva már megy is a paprika az arcukba.
Egyébként lehet ezeket külföldre vinni? Pl ha 3 hónapra Angliába megyek, akkor vihetem magammal? Be kell jelenteni? Valami spéci dobozba kell rakni? Vagy hogyan megy ez? Nem volna jó kitenni magam Londonban az elsö pillanatokban egy nagy macerának, netán gyanúsitgatásnak... -
e.vid
senior tag
válasz
Varga Csaba
üzenetére
''Tartásának még egy másik követelménye, hogy otthon kell legyen egy kellően zárható tárolóhely, ahol a fegyvert üresen, lőszertől elzárva tudod tárolni.''
Ezt nem lesz nehéz teljesítenie, mert a gáz-riasztók nem lőszerrel üzemelnek.
''Ha meg lesz az engedélyed és viselni is szeretnéd a fegyvert, nem árt ha előtte egy kicsit gyakorlod az előrántást, felhúzást.
Ha nem muszály ne viseld csőre töltve a fegyvert!''
Előrántás gyakorlása az tényleg nem árt, de önvédelmi fegyvert jobb csőretöltve (P22-nél bebiztosítva) viselni, a felhúzás igen nagy időveszteséggel járhat, főleg egy megtámadott, felfokozott idegállapotban lévő embernél. Ezért mondják azt, hogy önvédelemre forgót.
''Egy látványos előrántás felhúzás komoly visszatrettentő hatású is lehet, de a fegyverrel soha ne fenyegetőzz!''
Ha egy fegyver előkerül, akkor azt már használni is kell.
[Szerkesztve] -
Integra
titán
válasz
Varga Csaba
üzenetére
fúú bocs hogy belepofázok, de már a múltkor is kiégette a szemem: szóval az muszáJ

-
csibor
addikt
válasz
Varga Csaba
üzenetére
Ezt tudtam de köszi.Bár Veszprém megye egy külön állatfajta ilyen szempontból.De ha veszek valoszinű valamelyik olasz ''csoda''közül választok.
-
Integra
titán
válasz
Varga Csaba
üzenetére
húú, ez jó kimerítő volt, köszi!!

arra gondolok, mikor mennek melletted időmérővel és éles szitukat csinálsz, túszok mögül fegyveres kilövése és ilyenek. távolság változó
vagyis gyorstüzelő maroklőfegyver, nem revolver -
Integra
titán
válasz
Varga Csaba
üzenetére
időmérő sportlövészetre mit haszálnak pisztolyt?
természetesen nem desert eagle-re gondoltam és nem is SOF cuccokra, amikhez földi ember nem juthat hozzá, hanem ami kereskedelemben is kapható
[Szerkesztve] -
Loopus
tag
válasz
Varga Csaba
üzenetére
Airsoftban nem szoktak versenyeket rendezni
es ez (is) benne a jo, mert egy baratsagos jatekon legalabb nem az megy, hogy a tudast potolja ha sok penzed van a cuccra (vagy legalabbis nem bosszankodik es nem vag fel senki). Raadasul megfelelo ''erettseg'' es odafigyeles kell hozza, mert az egesz a becsuletre epul (mert kesobb azon veheted magad eszre, hogy nem hivnak jatszani). Paintballnal mondjuk a harmadik kor utan, mikorra esetleg bekaptal mar ket hosszu sorozatot, hogyan allapitanad meg, hogy melyik az uj talalat?
Amugy ha esetleg kinaipiacos airsoft cumod van (volt), azt ne vedd alapul lotav meg pontossag szempontjabol, merthogy a dobozbol kivett Marui AEG-ekkel (talan a legelterjedtebb marka) is kapasbol ellosz 35-40 meterre ugy, hogy egy mellalakot eltalasz siman (azert ez eleg jo sztem egy simacsovu fegyvertol meg egy negyed v otod gramm tomegu gomb alaku loszertol). Nemi raforditassal (tuning) ezt a lotavot foltornaszhatod 60 meterig is, esetleg tovabb egy kicsit.
Amugy en ugy tudtam, hogy a standard paintball kaliber .68 es a RAM-ok lonek .44-es golobisokat. -
Integra
titán
válasz
Varga Csaba
üzenetére
ja ok, akkor paintball marker sima painball

airsoftnál nincsen festék, legalábbis itthon nem használnak, ezért is az igen komoly öltözet és arcvédelem -
Integra
titán
válasz
Varga Csaba
üzenetére
ezekt használják alakulatok is szimulációknál, izraeliektől származik az airsoft ha jól emlékszem.
pedig lőnek egymásra ezerrel, rohadtul tud csípni
nagy gyerekek csekk disz
Bővebben: link
paintball marker alatt mit értesz?
hagyományos töltény forma, csak a töltény elejében festék van? -
Integra
titán
válasz
Varga Csaba
üzenetére
januárban megyek izraelbe edzőtáborba, lesz egy kevés fegyveres harcászat és lövészet is, nagyon várom

a legjobbaktól fogunk tanulni, kíváncsi vagyok milyen arzenáljuk van, mit használnak!! -
Integra
titán
válasz
Varga Csaba
üzenetére

azért én is elpuffogtatnék vele picit, igaz hogy semmit sem találnék el vele, de hát nem is azért lövöldöznék vele
-
-Jackson-
őstag
válasz
Varga Csaba
üzenetére
nah szétnéztem a keserű oldalán, és olyan kérdésem lenne, hogy az alábbiakat lehet-e gumilövedékkel kombinálni, vagy csak a gáz defendert?
Red Police, Gigant -
Andie
őstag
válasz
Varga Csaba
üzenetére
Köszönöm a részletes választ!
Nézni fogok boltokat, meg megveszem az újságot is - bár nem vagyok ''fegyverbuzi''
, de azért érdemes tájékozódni ezen a téren is nyilván.
- Utcán, támadás elleni védekezéskor. (ököllel, késsel támadnak)
beleköthetnek mondjuk abba, hogy ha volt elég időd arra hogy előszedd a táskádból a flintát, akkor el is menekülhettél volna...
Hát, amit itt fent is irtam, körbekapnak hárman négyen, akkor ott menekülés nemigazán jöhet szóba, különösen ha figyelembevesszük fürgeségemet (85 kilós programozó), de ha elökapom a stukkert, és mind a 4 arcába priccentek, akkor már fordulhat a kocka...
- Autómat akarják elvenni, ezért én kilövök az ablakon
Elvileg a vagyonod megvédésére nem biztos hogy használhatnád (jogilag), mert ugye ezek önvédelmi eszközök és pl az autódat ellopó tolvaj bajosan támadhat meg téged az erkélyen...
Figyelmeztető lövést viszont leadhatsz kedvedre azon semmi sem múlik.
Nem az erkélyről, hanem a kocsi ablakán lövök ki! Félreérthetö voltam, elnézést. A ''piros lámpánál kirángatom a fószert'' módszert próbáltam itt körvonalazni. Ebben az esetben fegyvert elö, és ki a kocsi ablakán, bele a fejébe.
Ám ebben az esetben nyilván figyelmeztetö lövés is segithet, ahogy mondod.
- Gáz használata a fenti esetekben
- Gumibogyó használata a fenti esetekben
az hogy mit használsz az megítélés szempontjából olymindegy...
Értem. Tehát használhatom a gázt is és a bogyót is, ugyanaz a kategória. Még akkoris, ha kilövöm a szemét a bogyóval?
Fontos, mivel ezek önvédelmi eszközök így a hatótávuk is önvédelmi (pár méter) ezért ne akarj velük az erkélyről vagy 10 méterről önvédekezni...
Nem szeretem a fegyvereket, és úgy általában békés természetü vagyok, ha nem muszáj, nem okozok kárt senkiben és semmiben. Ha lesz fegyverem, akkor is igyexem majd elkerülni annak használatát, de sajnos elöfordulhat, hogy muszáj lesz használni. Ekkor viszont nyilván testközelben leszek a támadómmal, és igy kifejtheti hatását a szerkezet. Az erkélyröl és ablakból galambralövöldöz fajta egész távol áll tölem (öcsémnek van légpisztolya, gázpatronnal müködik, párszor kimentünk a töltésoldalba, hogy gyakoroljunk, de ott sem engedtem a kismadarakat célozgatni) -
AI
tag
válasz
Varga Csaba
üzenetére
Igazából egyetértek veled, csak még annyit tennék hozzá hogy egy éles lőfegyver sokkal hangosabb egy gázpisztolynál.
Egyébként én egy darabig hordtam magamnál fegyvert, de egyáltalán nem éreztem jól magam tőle. Most a szekrényben van és ott is marad.
Ha jól emlékszem az Arizonai álmodozókban mondta Johhny Depp: ''nem szeretem a fegyvereket, mert ha egyszer feltűnik egy pisztoly akkor az előbb-utóbb el is fog sülni...'' -
Andie
őstag
válasz
Varga Csaba
üzenetére
Köszi a tippet Csaba!
Azthiszem ilyesmi kéne nekem.
És mondd, hol lehet ilyesmiket ''nézni'' ?
Még egy zavaró dolog számomra : irod, hogy viselni (rejtve) csak engedéllyel lehet. Namármost ha én autózok, és a kesztyütartóban van a cucc, az viselésnek minösül? És ha megtámadnak, és használom? Ehhez kell engedély? Vagy ha ügy lesz belöle, akkor illetéktelen fegyverhasználatért büntetnek meg?
Az világos, hogyha az utcán lófrálok vele, az övemben (takarva), és megállit a rendör, véletlen megtalálja (megmotoz?? elvileg nincs joga), akkor gáz van, ha nincs engedély.
Áh, egyszerüsitek, mert már magam is belegabalyodok. Kérlek pipáld, melyikhez kell zengedély!
- Megvásárlás, hivatalos boltban.
- Táskában tartás, töltve.
- Otthon, szekrényben tartás.
- Kocsi kesztyütartóban tartás.
- Nadrágszijon hordás, takarva pulcsival, kabáttal.
- Otthon, betörö ellen védekezéskor használat.
- Utcán, támadás elleni védekezéskor. (ököllel, késsel támadnak)
- Autómat akarják elvenni, ezért én kilövök az ablakon
- Meglátok valakit, akit attrocitás ér, és a segitségére sietek, a fegyver használatával elkergetem a támadókat
- Gáz használata a fenti esetekben
- Gumibogyó használata a fenti esetekben
Köszönettel!
-
Andie
őstag
válasz
Varga Csaba
üzenetére
Hü... hát azért mert _esetleg_ egy illegálisan tartott fegyvere van, ne tiltasd már ki a topicból, meg ne töröltesd már a hozzászólásait. Szuverén joga illegális fegyvert tartani, attól számunkra (és a fórum számára) ugyanolyan értékes user.
Szerintem... -
AI
tag
válasz
Varga Csaba
üzenetére
Köszi a felvilágosítást, azt hiszem tényleg az lenne a legjobb ha törölnénk az idevágó hsz-eket.
-
Integra
titán
válasz
Varga Csaba
üzenetére
a többi része is az volt

-
Apophis
őstag
válasz
Varga Csaba
üzenetére
Az a zárnyitó lőszer hogyan működik? Egy sima lövés nem viszi szét a zárat?
-
Integra
titán
válasz
Varga Csaba
üzenetére
persze, nem is azt mondtam, hogy nincsenek állományban ezek a fegyverek

de hogy a hátrányai egyértelműek, ez is biztos.
nem vehetik fel a versenyt a mai modern nagy átütőerejű, villámgyors és szintén villámgyorsan utántölthető automata fegyverekkel.
ettől függetlenül akadálypályán én is szívesen rombolnék shotival végig
na majd a lengyeleknél
-
Integra
titán
válasz
Varga Csaba
üzenetére
orlando-ból???
nagyon jól szerepeltek a magyar srácok!
harmadik hely összetett
első hely formagyakorlat -
Integra
titán
válasz
Varga Csaba
üzenetére
utánakérdeztem a túszmentéses mentőakció alatt használt shotgun témának.
röviden a válasz a profiktól: ''aki shotgunnal megy túszt szabadítani, arról meg is van a véleményem''
de még ha csak házostrom van, akkor sem igazán.
én tuti nem cserélném le az automata gépkarabélyom shotgunra, ahogy akikkel beszéltem szintén csak mosolyognak a shotgunon. szép meg patináns csúzli, csak szart sem ér -
yerico
senior tag
válasz
Varga Csaba
üzenetére
''''Puska: Puskalőszert tüzelő fegyver (A 7.62x51-es lőszert tüzelő automata fegyvereket (G3, M14) szokták automata puskának hívni, de inkább gépkarabélyok, lévén a lőszert is közteslőszerként vezették be.''
Te kevered a szezont a fazonnal!
Az átmeneti lőszer az pl a 7,62X39 vagy az 5,56X45 mert átmenet a pisztoly ill a puskalőszer között, ami ezzel a lőszerrel üzemel az a gépkarabély.''
Asszem, hogy inkább te keversz. A 7.62x51 az már átmeneti lőszernek született közvetlenül az ötvenes évek elején. Az ezt tüzelő G3 pedig elő szokott fordulni assault rifle / automatic rifle néven is.
A 7.62x 51-et a .308-asból csinálták, ami a klasszikus puskalőszer a nyugati féltekén, és a keletin is elég rendesen hódít. A cél az volt, hogy olyan lőszert vezessenek be, amit egyszerre lehet géppuskából, gépkarabélyból, golyószóróból, mesterlövészfegyverből is tüzelni. Az ötvenes évek elején persze volt egy kis mizéria, mire mégis ez lett az új közteslőszer a NATO-n belül. Nem sorolható a mai értelemben vett karabélylőszerek lőszerek közé, de ezekben a .308-hoz képest csökkentették a lőpormennyiséget, ezért kisebb a visszarúgásuk tehát közteslőszernek tekintedők. Persze sorozatlövésre vállalkozni velük... -
Bash
őstag
válasz
Varga Csaba
üzenetére
Nem forgok már ilyen körökben, az már a múlté (talán sajnos). Viszont rengeteget tanultam az élettől, és persze a fegyverekkel is elég jól megismerkedtem.

-
-Jackson-
őstag
válasz
Varga Csaba
üzenetére
aham, ezekszerint én egy egyszerűbb shotival lőttem
. mondjuk szvsz ezt csak vadászfegyvereknél használják, nem? (pont a különböző sörétméretek miatt) -
-Jackson-
őstag
válasz
Varga Csaba
üzenetére
''Az hogy mekkora a szórása, a choke-on múlik ami egyes vadászfegyvereknél még cserélhető is, ezzel tudnak a csöveknek más más sörétraj-összetartást adni''
ezt kifejthetnéd, mert erről még nem hallottam. nem egyszer voltam vadász nagyfaterral puffogtatni, de egy sörétes fegyvernél max a tölténnyel tudsz variálni
Apophis: 20méterre simán megvan a 30centis szórása kb -
Bash
őstag
válasz
Varga Csaba
üzenetére
Annak idején a TESZ-esektől tanultam épületharcászatot, a mai napig emlékszem mindenre, gyakorlatban is bármikor alkalmazni tudnám az ott tanultakat. Nagyon profik.
-
Apophis
őstag
válasz
Varga Csaba
üzenetére
Nem gyilkolni mennek, de fel kell készülni. Ezek szerint igazam volt a shotival kapcs.-ban?
Torz on borz: én nem kacsavdászati kellékről írtam. Taktikai shotgunról.
Integra: akkor bocs. Ezt lehetett levenni belőle. De én sem a CSből szerzem az infoimat, ezt elhiheted.
[Szerkesztve] -
Apophis
őstag
válasz
Varga Csaba
üzenetére
Kösz, lőszereket nem ismerem. De ha van dum-dum, én azt vennék, nem expanzióst.Vagy magvasat, hátha a támadó mellényt hord...
-
Integra
titán
válasz
Varga Csaba
üzenetére
lehet hogy bütykölik az oldalt, mert most nekem is macerál...

-
Loopus
tag
válasz
Varga Csaba
üzenetére
Ezzel csak az a baj, hogy Mo-n az ügyes fegyvertörvényünk nem engedélyezi az expanzív lőszer használatát. Szóval amit igazán önvédelemre lehetne használni (JHP, soft point) azt felejtsd el, szerintem még egy wad cutterért is rádvernék a balhét, ha azzal lőnél meg vkit, hiába lenne amúgy jogos a fegyverhasználatod.
Más.
Yerico-t nem kellett volna sztem annyira leszólni
. Ok, hogy a 7,62x51 nem köztes lőszer, de az általa említett fegyvereket (G3, M14) tervezésükkor és rendszerbeállításukkor arra a célra szánták amire az AK-t vagy később az AR-16/M-16 szériát. Az igaz, hogy nem váltak be annyira és pont a lőszer miatt (ezzel a nem váltak be dologgal nem azt akarom mondani, hogy nem jó konstrukciók, meg nem használhatóak, de amire szánták, arra tényleg alkalmasabbak a fent említett AK v. AR), azok viszont tényleg karabélyok. Ráadásul a nyugati terminológia mindegyiket assault rifle-ként emlegeti csak hogy egyértelmű legyen a dolog
. -
csibor
addikt
válasz
Varga Csaba
üzenetére
Félre értesz én önvédelmre böven elégnek tartok egy Glock 9mm minit vagy egy 5 lövetű tömpe 38-ast.Csak lehetöleg 1 lövéssel meg tudjam állitani.A TT és FN erre célra pedig nem a legmegfelelöbb,hiába viszi át a mellényt ha továb jön feléd.
Silvernek Mauzerként is árulják.
[Szerkesztve] -
csibor
addikt
válasz
Varga Csaba
üzenetére
1 órája még jó volt.A pisztoly FN ,a mikró kliberű 4.?mm-es pasz a tipus nem jut eszembe.
-
unic
tag
válasz
Varga Csaba
üzenetére
Az meg a másik, hogy a pisztoly is külön kategória, ami a maroklőfegyverek közé tartozik.
Pisztoly: ''félautomata öntöltő rendszerű maroklőfegyver''
Revolver(forgópisztoly): ''rövid csövű, könnyű maroklőfegyver forgótárral, amely általában 6 lőszert tartalmaz''
Ez alapján az M93R, a Glock 18 és a HK VP70Z stb nem pisztoly, hanem géppisztoly szerintem
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Ubuntu Linux
- Google Chrome
- Házimozi haladó szinten
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Apple MacBook
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- CADA, Polymobil, és más építőkockák
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- World of Tanks - MMO
- További aktív témák...
- Iphone SE 2020 64GB // ÁFÁS Számla // Garancia //
- Mini Pc HP ProDesk 600 G4 / EliteDesk 800 G5 // 6-9. gen // i3 / i5
- Dell Precision 5511,15.6"FHD,i5-10400H,16GB DDR4,256GB SSD,WIN11,LTE kártya
- Dell Precision 7810 TOWER,E5-2670 v3 (12/24) 16GB DDR4,256GB SSD,QUADRO M4000 8GB VGA,WIN11
- ÚJ/BONTOTT Microsoft Surface Laptop 7 ULTRA 7 32GB 1TB
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

De Pesten szoktam járni, tudnál adni egy-két címet, ahol van lőtér?