-
Mobilarena
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
spsalvia
csendes tag
Nincs ilyen beállítás a userek gépén. Bármelyik 2010-es Excellel megnyitja hiba nélkül a fájlt, 2013-al sajnos nem.
Csak azért gondoltam, hogy valami változott a 2013-ban a 2010-hez képest, mert eddig nem volt ilyen gond.
Itt van az excel:[link], hátha így jobban látszik a probléma. -
hallgat
csendes tag
Köszönöm, ez az út járható egyenlőre számomra
Nem használtam még ilyen irányú összekötést az Excel és az SQL között, ezért bizonytalankodtam, de ez teljesen járható.A tapasztalatokat és a tanácsot is köszönöm, igyekszem megkönnyíteni az életünket és elérni a PQ integrálást.
A "jobb helyekről" csak annyit, hogy az idén térünk át 2003-ról 2010-re. Eddig kiváltság volt a 2010 használata. Azt hiszem ez elég sokat elmond.
Igaz, ezres nagyságrendű a licence, nem játék az átállás, de nagyon itt volt az ideje. Már ennek is örülök. -
mindanee
tag
Valahogy nem tudok megbékélni azzal a gondolattal, hogy a Microsoft nem gondol arra, hogy egy excelben többféle adat lehet a hozzáférhetőség szempontjából. (Tehát van ami bárki számára elérhető, és lehet benne olyan, ami pl csak az adott cég pénzügy részlege számára elérhető.).
Szóval ha nem a lapvédelem, akkor mi a megoldás az én problémámra?
-
-
Delila_1
veterán
Nyitnod kellene egy új topicot PowerPivot, a PQuery, PView, PMap címmel. Bele vehetnéd az SQL, ODBC kezelését. Ezekhez – jobbára – új telepítések szükségesek, nem tartoznak szorosan az Excel topic témaköréhez. Szerencséd van, ha olyan munkahelyen dolgozol, ahol ezek a rendelkezésedre állnak.
A jó eredmények eléréséhez a legfontosabb dolog, hogy értelemszerűen, feldolgozhatóan vigyük be az adatokat.
-
Grodd
tag
Azt elfelejtettem írni:
Gondolom ezt a chatlogot egy külső szöveges file-ból copy paste-eled be excelbe.
Ezt a lépést is megspórolhatod, ha nem táblából olvasod be az adatot, hanem a külső adatforrásból. És így ahogy frissül az adatforrás, úgy frissül a lekérdezésed is. Így elég az excelbe csak egy (a lekérdezést tartalmazó) munkalap,
-
hallgat
csendes tag
Szia!
Köszönöm!
Ez is segít, mert nem töltök vele feleslegesen sok időt.Vállalati környezetben nem nagyon fog menni kiegészítők telepítése.
A powerpivot nevű kiegészítést már én is kiszemeltem magamnak, most hízelgek, hogy tegyék fel. Nem elég ha nekem, mert a megírt programokat nagyrészt nem én használom.Ez esetben azonban más megoldáson töröm a fejem. Ha Excelből be tudnék makróval tölteni adatot egy már létező SQL táblába...
Ez esetben az adatbázisban készítenék egy táblát a cikkszámoknak. Ez a tábla már behúzható MS Query alatt is, a kapcsolat típusával pedig szabályozható, hogy csak a táblában szereplő cikkszámok kerüljenek bele a lekérdezés eredményei közé.Ez esetben a makrónak azt kellene tudnia, hogy egy munkafüzet adott oszlopának értékeivel feltöltsön ODBC kapcsolaton keresztül egy létező MS SQL táblát úgy, hogy előtte törli annak tartalmát.
Hát akkor most errefelé kutakodok.
Még egyszer köszi!
-
Grodd
tag
Helyesbítek: nem tömböt nem lehet átadni, hanem egy cellatartomány értékei által alkotott tömböt.
Sajnos ez komoly hiányossága az MS querynek, és nem lesz már megoldva soha, mivel a 2016 get&transform ot és a PowerQuery-t nyomatja a MS ezerrel, a MS queryt kispadra küldték. -
Kal-El
senior tag
Igen én is ettől féltem. A cél, hogy bárki bármikor meg tudja nézni az eredményt úgy, hogy közben fel tudjam használni a cella eredeti értékét más függvényekhez és hogy később én is könnyedén át tudjam írni, ha szükség van rá, mert változás van és ne a képletben keressem mi volt az eredeti érték. Így könnyebb lenne adatot is módosítani, meg átláthatóbb. De rájöttem közben, hogy tudnám ezt elérni (mondjuk ez sem túl praktikus): csinálok mellette egy oszlopot, amibe külön bele lehet írni az eredeti értékeket és mellé egy másikat, amit módosítok, majd az eredeti oszlopot elrejtem, hogy helyet spóroljak/ne zavarjon másokat. És ha kell akkor visszahozom.
-
TrollBalint
addikt
úgy paramétereztem, hogy a munkanapok hétfőtől szombatig tartanak, a "holiday"-ben meg megadtam az összes olyan szombatot, amikor nem kell dolgozni. (Nem mondom, hogy nem macerás, de csak egyszer kell évente megcsinálnom
)
Networkdays.intl(kezdődátum;végdátum;11;holidays)Mikor írom be a képletet a gyors help felsorol csomó lehetőséget a 3. paraméterre, hogy miket vegyen hétvégének. A 11 jelenti a vasárnapot. És persze nem csak a normál szombatokat, hanem a munkaszüneti napokat is fel kell venni a holidays-be és akkor működik. Egyébként kipróbáltam a tiedet, de nem ugyanazt az eredményt hozta. Gonodlom a weekdays függvény miatt.
-
TrollBalint
addikt
Hello,
köszi, mindenképpen megnézem ezt a képletet, mert egyszerűbbnek tűnik, mint amit én találtam. Azt egyelőre nem is értem, hogy számol, anélkül meg nem szívesen alkalmazom. (a Networkdays.intl-t használom, már megvan hozzá a paraméter lista, hogy tudja, mi a szabad szombat, mi a dolgozós).
azért ideírom, amit én találtam, ha valakit még érdekelne:
Excel 2013 munkaóra számolás függvénnyelköszi mégegyszer
-
Grodd
tag
ja, egy kis magyarázat:
ez órában adja vissza a két időpont közötti munkaidőt, a műszakkezdetét és véget ezért kell logikusan megadni (sima idő formában), anélkül bajosan tudná kiszámolni az excel a dolgot. (értelemszerűen ez nem működhet változó műszakrend esetén)
természetesen a networkdays fv-t kicserélheted networkdays.intl-re, és akkor megadhatod a hétvégéket ism ha akarod paraméterként (alapértelmezett a szombat-vasárnap)
Viszont a Magyarországon jellemző munkanapáthelyezéseket nem tudom, hogy tudja ez lekezelni, szerintem sehogyan, csak ha még gyúrsz egy kicsit a függvényen (és ehhez persze meg kell külön egy tömbben adnod a dolgozós szombatokat (de ezt már rád bízom
) . Az ünnepeket ugyanis megadhatod paraméterként (tömb változóként) , és ezek közé felveheted a "szabadpéntekeket" és "szabadhétfőket" de ami hétvége, az hétvége, olyan opció nincs, hogy bizonyos hétvégéket ne vegyen hétvégének a függvény.
-
Droid9
csendes tag
Egy isten vagy! Nagyon szépen köszönöm a rám szánt idődet!
Már csak azért bosszankodok, hogy miért okozott ez nekem problémát? Persze, ha valaki előtte megmutatja, hogyan kell csinálni, akkor pofonegyszerűnek látszik, csak ugye, kell hozzá valaki.
Még egyszer köszönöm! Szép hétvégét! -
Droid9
csendes tag
Köszönöm a gyors választ!
"Gondolom, az excel hagyományos lekérdezőjével csináltad (Data -> from web)" Pontosan úgy. Az Excel a 2013-as verzió.
Sajnos a kacifántos részével szembesültem, miután szűkös ismereteimet maximálisan kimerítve, minden általam ismert és fellelt lehetőséget kipróbáltam, értékelhető eredmény nélkül.
A Power Query-nek működnie kell érzésem szerint, a leírásod alapján pedig egyértelműen megoldható. Nagyon hálás vagyok érte!A pofátlanság határát feszegetve, ha szépen megkérlek, le tudnád írni a kacifántos megoldást is? Leginkább azért érdekelne, mert kb. 10 órát öltem bele, hogy megcsináljam, és talán rájövök mit nem tudtam, ill. tanulok belőle. Természetesen, ha időd, energiád engedi.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple iPhone 13 . 128GB , Kártyafüggetlen , 100% akku
- AKCIÓ! Microsoft XBOX Series X 1TB SSD fekete játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- LG 48C3 - 48" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen6 CPU
- AKCIÓ! Apple Macbook Air 13" 2020 M1 8GB 256GB SSD notebook garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás! Samsung Galaxy A15, Samsung Galaxy A25, Samsung Galaxy A35, Samsung Galaxy A55
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest