Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• ny.janos

tag

válasz mdk01 #42190 üzenetére

Miután leírtam a javaslatot, utána gondolkodtam még rajta pár percet, hogy milyen más (általam ismert) megoldásokat lehet érdemes számításba venni.

Ha az adathalmazod több hónapnyi / esetleg évnyi adatot is tartalmaz, akkor mindenképpen fontolóra venném egy kimutatás készítését, annál egyszerűbb megoldás nem igen van.

Ha pl. nem teljes havi (heti, félhavi stb.) összesítésre lenne szükséged, akkor ahhoz készethetsz egy táblázatot egymás mellé a kezdő és végdátumokkal. Ha feltesszük, hogy a kezdő dátumok az A oszlopban, az összegezni kívánt időszak végét jelölő dátumok pedig a B oszlopban vannak, akkor a korábban javasolt képlet használható az alábbi módon:
    =SZUMHATÖBB($K$5:$K$20;$D$5:$D$20;">="&A2;$D$5:$D$20;"<="&B2)

A SZUMHATÖBB függvény helyett egyébként két tömb szorzataként is megkapható az eredmény, ha kihasználjuk a relációs vizsgálat azon tulajdonságát, hogy az "igaz" értéket 1-nek, a hamis értéket 0-nak értelmezi az excel, de ehhez pl. össze kell szorozni azokat, vagy két - (mínusz) jelet kell tenni eléjük. (Ezt a működést pl. itt a fórumon tanultam, köszönhetően Mutt egy korábbi hozzászólásának). Vagyis az eredmény megkapható így is:
    =SZORZATÖSSZEG($K$5:$K$20*(DÁTUM(2019;5;1)<=$D$5:$D$20)*($D$5:$D$20<=DÁTUM(2019;5;31)))
    vagy így
    =SZORZATÖSSZEG($K$5:$K$20;--(DÁTUM(2019;5;1)<=$D$5:$D$20);--($D$5:$D$20<=DÁTUM(2019;5;31)))

Ha tömbképletet használsz, akkor a SZUM függvény is használható a SZORZATÖSSZEG helyett, de akkor a képlet rögzítését követően a cellát Ctrl + Shift + Enter-rel kell lezárnod.
    =SZUM($K$5:$K$20*(DÁTUM(2019;5;1)<=$D$5:$D$20)*($D$5:$D$20<=DÁTUM(2019;5;31)))

;)

Új hozzászólás Aktív témák