- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- One mobilszolgáltatások
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 15 Ultra akku probléma?
- Magisk
- Megvan a Pura 80 nemzetközi startja
- Külföldi SIM-ek itthon
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Hatalmas teleppel futott be a Xiaomi Mix Flip 2
-
Mobilarena
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pá
addikt
Jólvan, közben rájöttem, hogy solverrel meg tudom csinálni.
Ha esetleg van valakinek egyszerűbb vagy elegánsabb megoldása, azért kíváncsi vagyok.
szerk: viszont jó lenne, ha solverben be tudnám állítani, hogy csak X tizedesjeggyel dolgozzon, mert az is fontos lenne. Erre van esetleg mód? Globálisan excelben nem szeretném átállítani, csak ezen az egy dolgon kéne lekorlátozni.
-
Pá
addikt
Sziasztok!
Van egy templatem, amin szeretnék picit automatizálni, mert nagyon fárasztó kézzel backsolvolgatni...
Valahogy így néz ki:
A oszlopban egymás alatt vannak random számok (értékként)
B oszlopban vannak formulák egymás alatt, amik az A oszlopban lévő párjukra hivatkoznakAzt kéne csinálni, hogy én mondjuk C1-be beírom, hogy '100'. És akkor az excel az A oszlopban lévő számokat úgy állítja be, hogy mellettük a B oszlopban minden cella '100' legyen.
A sorok egymástól függetlenek. Szóval A1-B1 páros és A2-B2 egymástól független.
Target solverrel meg tudom csinálni, de egyesével kell minden alkalommal és 32 párocskával naponta többször eljátszani elég fárasztó.
-
Pá
addikt
Sziasztok!
A oszlopban van egy dátumom, B oszlopban egy másik dátumom.
Szeretnék C oszlopba egy képletet gyártani, ami megmondja A és B között eltelt hónapok számát.
Mi lenne ennek a legegyszerűbb módja?
-
Pá
addikt
válasz
sztanozs #30196 üzenetére
köszi szépen!
nem azért lassú sajnos... az exceles rész lefut néhány másodperc alatt.
Azzal telik el az idő, amikor a kapott adatokat feltölti a külön programba, ami nem excel. Az egy szerveren futó program, sajnos minden adatbevitel után entert kell nyomni és minden enter után másodperceket gondolkozik, mielőtt tovább lehetne lépni. Szóval ezzel nem nagyon lehet mit csinálni. -
Pá
addikt
Sziasztok!
Van egy excel makró, ami különböző excel táblákból dolgozik (egyszerre 3-4 db). Egymásból pakolgat át számokat a többibe. Valamint van egy második alkalmazás (nem excel) és abba tölt még fel adatokat.
Minden tök jól működik. Egyedül annyi a probléma, hogy az excelek meg a második alkalmazás állandóan felugrál az előtérbe. Akár másodpercenként többször is.
Emiatt a gépen nem tudok semmit csinálni, amíg fut a makró, ami probléma, mert elég hosszú rutin, simán futhat fél órán keresztül.Szóval meg lehet oldani, hogy ezek az ablakok végig marajanak a háttérben, amikor fut a makró? Esetleg a legévégén felugorhat, amikor kész van.
Jó lenne, ha legalább emailezgetni lehetne közben vagy ilyesmi.
-
Pá
addikt
Ezen felbátorodva kérdezek mégegyet.
Amolyan dinamikusan változó számformátumot szeretnék.
Tehát pl A1 cellában '455' van.
Ha ezt megszorzom 1000-rel, jó lenne, ha 455000 helyett ezt írná: 455ezer. Ha megint megszorzom 1000-rel, akkor pedig ezt: 455millió. Ha megint, akkor 455milliárd. stbstb Nyilván a cella értéke ennek megfelelő lenne, szóval normálisan szeretnék vele tovább számolni, csak grafikusan tenném könnyebben olvashatóbbá a munkalapot.Tudom, hogy létezik az X szorozva 10 az Y-on formátum, de az nekem nem annyira szimpatikus.
A nagyságrendekre pedig készítenék egy táblázatot, onnan puskázhatna az excel, hogy hova mit kell írnia, ha megoldható.Szóval lenne egy ilyen táblázatom mankónak, hogy
ezer 1000
millió 1000000
milliárd 1000000000
billiárd 1000000000000stb
-
Pá
addikt
Sziasztok!
Egy táblázatból szeretnék értékeket kinyerni, vlookup szerűen, csak kicsit szofisztikáltab módon.
Inkább mutatok egy példát, talán úgy egyszerűbb elmagyarázni.
A fenti táblázatban a kék az input cella, a sárgába várom az eredményt. Most helyesen van kitöltve, szóval ezekre az eredményekre számítanék.
Ha B2 cellába írok egy értéket, akkor azt összevetné az A6;A14 számsorral és aminél még nagyobb, vagy egyenlő, azt a számot venné ki a B oszlopból.
Szóval most B2-ben 265-van, így a 200-hoz tartozó 4-et veszi fel értékként.
C2-ben 225 van, így ott is a 200-hoz tartozó 8-at veszi fel értékként.
D2-ben 299-van, így ott viszont még a 250-hez tartozó 16-ot kéne felvegye.Kicsit bonyolítja a helyzetet, hogy néhány cella üres. Tehát pl az első példát nézzük, akkor az A oszlop hivatalosan 0-t kéne felvegyen, hiszen 265 nagyobb, mint 250 és a 250-nél nem szerepel semmi.
Itt maximum azt tudnám csinálni, hogy az üres helyekre a táblázatban kézzel beírom a megelőző értéket. De jó lenne egy elegáns megoldás erre is, hogy ezt a excel le tudja kezelni. -
Pá
addikt
Sziasztok!
Excel 2003-at használunk a munkahelyemen és van két hotkey kombináció, amik nélkül már el sem tudnám képzelni a munkámat.
ALT + T + G --> goal seek
ALT + E + S --> paste specialTényleg nagyon gyakran használom ezeket. Gyakran van, hogy kb 2 perces időtartam alatt akár 20-30x, szóval gyakorlatilag folyamatosan.
A gond az, hogy a cég most fog váltani office 2010-re, ahol ha jól tudom ezek a kombinációk nem, vagy másképp működnek. Kérdésem, hogy lehet megoldani, hogy ezeket tudjam továbbra is használni excelben? Sajnos a gyári hotkey nem az igazi, 3 gombot is kell nyomni hozzá és annyira nem is esik kézre. Akár makró vagy külső script is jöhet, bármilyen megodlás érdekel.
-
Pá
addikt
Vlookup függvényt szeretnék használni, de úgy hogy a táblázat fordítva van, szóval mintha transponsálva lenne.
Tehát oslzopok helyett a sorokat szeretném nézni.szerk: Hlookup
-
Pá
addikt
Sziasztok!
Van egy oszlopom sok-sok számmal. Jellemzően 2-4 számjegy + minden esetben 2 tizedesjegy. Szóval valahogy így néz ki az oszlop.
22.04
345.06
24.50
1234.00
567.45
etcAzt szeretném, ha ez olyan formátumban jelenne meg, hogy minden esetben 5+2 számjegyből álljon a táblázat. Szóval a fenti példa így nézne ki:
00022.04
00345.06
00024.50
01234.00
00567.45Jó lenne makro nélkül megoldani, de végső esetben az is jöhet.
-
Pá
addikt
válasz
föccer #14066 üzenetére
Hogyan?
Azt szeretném, hogy vízszintesen legyen félbevágva az excel tábla és ha a munkalapokat váltogatom, akkor csak az alsó ablak cserélődjön a felső legyen fix.
Most ha félbevágom a táblát, az csak az adott munkalapra vonatkozik és ha a tabon váltok, akkor kapok egy új, nem félbevágott lapot. -
Pá
addikt
Azt meg tudom oldani excelben, hogy az ablakot vízszintesen felosztom és a felső valahogy fix marad és csak az alsó változik, amikor alul a tabokon váltogatom a munkalapokat?
-
Pá
addikt
válasz
poffsoft #12820 üzenetére
ezt a funkciót nem ismertem. Jó lenne, de szerintem valamit rosszul csinálok.
Elvileg felosztom az ablaktáblát, a táblázatom mellett megjelenik egy nagy függőleges csík, de ha scrollozok, akkor mindkét oldal mozog.
Érdekes, mert ha vízszintesen osztom fel az ablakok, akkor mindig csak az aktív ablakot scrollozza, de függőlegesnél valamiért nem megy nekem. -
Pá
addikt
Nah, nem hiszem, hogy ez megoldható, de hátha. Lepjetek meg.
Úgy néz ki a munkafüzetem, hogy bal oldalon van egy nagy, több ezer soros táblázat (felső sor rögzítve). A jobb oldalon pedig egy ebből a táblázatból készült kimutatás.
Jó lenne, ha a felső sorhoz hasonlóan a kimutatást is tudnám "rögzíteni". Szóval amikor scrollozgatok össze-vissza a nagy táblázatban,szeretném folyamatosan látni a kimutatást is a jobb oldali üres területen.
szerk: makro nélkül kéne, gondolom így végképp esélytelen, de hátha
-
Pá
addikt
A legördülő menü méretét lehet valahogy állítani?
Most úgy néz ki, hogy 28 elemből lehet választani, de amikor rákattintok a legördülőre, akkor egyszerre csak 8-at látok ebből. Jó lenne, ha egyszerre láthatnám az összeset, hogy ne kelljen scrollozgatni.
-
Pá
addikt
Olyat lehet esetleg, hogy ha írok egy cellába, bármit. Akkor a mellette lévőbe automatikusan beírja az aznapi dátumot. Arra kéne, hogy mondjuk egy év távlatából nyomon tudjam követni, hogy melyik cellába mikor írtam. Persze kézzel is beírogathatom mellé, de nyilván sokkal egyszerűbb lenne automatikusan.
Van egy másik kérdésem is, lényegében ugyanaz mint a fenti, csak dátum helyett sorszámot kéne mellé írjon. Ha ez segít a bejegyzéseket egymás alá írnám és sorrendben, mint egy logot. Csak minden bejegyzést kéne automatikusan számozni és dátumozni.
-
Pá
addikt
Azt szeretném, ha lenne egy mezőm excelben, ahol mindig lekérné az aktuális eur árfolyamot. Meg egy másik ahol ugyanezt usd-vel.
Gondolom web quieryvel a legegyszerűbb, de nem tudom melyik honlapról érdemes. Esetleg van olyan site, ami támogatja az ilyesmit? De egyéb megoldás is érdekel, ha van.
edit: ez már nem olyan fontos, de menő lenne, ha esetleg olyat is lehetne, hogy csinálok egy oszlopot, ahol minden sorban egy nap lenne január 1-től december 31-ig és mindig automatikusan beírná a megfelelő sorba az adott naphoz tartozó árfolyamot.
-
Pá
addikt
válasz
Delila_1 #11979 üzenetére
Akkor félreértettelek. De én nem találom a FileSzerkesztést az előkészítésnél.
így néz ki nálam, merre menjek? -
Pá
addikt
Van egy sablon képlethalmazom egy munkalapon, amit szeretnék átmásolni sok dokumentumba. A képletek hivatkoznak dokumentumon belül más munkalapokra is, de ez nem gond, mert ugyanezek a munkalapok, ugyanezzel a névvel megvannak az összes új fileban is, amibe szeretném átmásolni a képlethalmazt. Remélem eddig követhető.
A porbléma az, hogy amikor átmásolom a képlethalmazt, akkor azok a munkalap hivatkozások, az eredeti dokumentum munkalapjaira vonatkoznak, nem az újére, ahova másoltam. Sima másolással is, meg a csak képletet speciális beillesztéssel is.
Szóval erre kéne egy megoldás. Az is megfelel, ha csak a képlethalmazt copy&pastelem, illetve az is, ha az egész munkalapot.
-
Pá
addikt
Nem hiszem, hogy makró nélkül meg lehet oldani az alábbit, de hátha.
Szóval van A1 és B1 cellám. Azt szeretném, hogy ha írok valamit A1-be, akkor valahogy blokkolja, vagy védje le a B1 cellát, hogy oda már ne lehessen írni. Vagy ha először B1-be írok, akkor az A1-et védje le. Persze ha kitörlöm, amit írtam B1-be, akkor újra lehessen írni mindkettőbe. De ha már valamelyikben van valami, akkor a másikba ne lehessen.
Alternatív megoldásként jó lenne az is, ha A1-be írok valamit, akkor B1-ben megjelenik A1+x. De ha ezt pl B1-ben felülírom akármivel, akkor A1-ben jelenjen meg B1-x. Talán ez könnyebb, bár makró nélkül ebben sem bízom, hogy menni fog.
Bónusz kérdés: web query jelszóval védett oldalakra még mindig senki? (ezt lehet makróval is akár)
-
Pá
addikt
"Dinamikus web query jelszóval védett oldalakra" témában senki sincs otthon?
Közben még eszembe jutott ez+az, amivel fel lehetne turbózni. -
Pá
addikt
Az előzőhöz kapcsolódik, de más jellegű a kérdés, szóval ezt külön hsz-be írom.
Amikor beírják a jelszavukat a passwordos cellába, jó lenne, ha nem mutatná a karaktereket, hanem csak ilyen csillagocskákat jelenítene meg a képernyőn. Ez megoldható valamiféle formátummal, vagy akárhogy?
-
Pá
addikt
Szeretnék csinálni egy dinamikus web query-t.
A sima már megvan, szóval szépen lehozza a webblapról az adatokat, de jelenleg csak az én felhasználó fiókomra működik. Úgy szeretném felturbózni, hogy mondjuk az A1 cellába beírhatnék egy felhasználó ID-t, ez kerül a http://... link végére. Az A2 meg A3 cellákba beírnám a hozzá tartozó felhasználónevet és a jelszót, amivel be tudna lépni a fiókba.
Azért lenne jó, mert a mostani file-t csak én tudom használni, mivel csak az én fiókomhoz fér hozzá. Ha pedig dinamikus lenne, ahogy fent leírtam, akkor oda tudnám adni a többieknek (akik nem értenek annyira excelhez, hogy saját maguknak megcsinálják) és ők csak beírnák a cellákba az ID-jüket meg a login adataikat és már használhatnák is a filet.
-
Pá
addikt
válasz
Delila_1 #11504 üzenetére
Hmm, akkor nem tudom.
Amúgy a "barátom" a google volt, én ez alapján csináltam meg. -
Pá
addikt
válasz
Delila_1 #11495 üzenetére
A tools/references-nél hozzá kell adni a solvert, valahogy így és utána már simán működik.
-
Pá
addikt
válasz
Delila_1 #11488 üzenetére
Elvileg felvettem, de amikor beütöm a billentyűt, akkor ezt kapom: "Compile Error: Sub or Function not defined"
Amúgy ennyi lett maga a makró:
Sub Wings()
'
' Wings Makró
'
' Billentyűparancs: Ctrl+w
'
SolverOk SetCell:="$A$7", MaxMinVal:=2, ValueOf:="0", ByChange:= _
"$G$2,$O$2,$Q$2,$R$2,$S$2,$Z$2,$AB$2,$AC$2,$AD$2"
SolverSolve
End Sub -
Pá
addikt
Sziasztok!
Makróval meg lehet oldani, hogy gombnyomásra induljon a solver?
Igazából nem a gombnyomás a lényeg, hanem szeretnék beállítani 5 különböző setupot. Mindegyiknél más lenne a cél cella és a módosuló cellák és azt szeretném, hogy egyszerűen tudjam őket futtatgatni, amikor kedvem támad, anélkül, hogy kézzel mindig át kéne állítanom.Szóval lenyomom az első hotkeyt, lefut az első, aztán a másodikra a második setup stb.
-
Pá
addikt
Látom jól elvagytok.
-
Pá
addikt
Köszi szépen mindkettőtöknek.
Makrót semmiképp sem akarok a táblázatba és a form-ot úgy értettem, hogy sima excel táblázat, semmi csicsa.Valószínűleg delila megoldása lesz a tuti, ha lesz kedvem megcsinálni, mert igazából ez csak egy apró design elem lett volna, alapvetően nem befolyásolná a táblázatom működését. Ha ennyire bonyolult, akkor lehet, hogy nem éri meg szöszölni vele, majd meglátom mennyire fogok unatkozni.
-
Pá
addikt
válasz
m.zmrzlina #10588 üzenetére
Nem a szín kevergetés az elsődleges probléma (bár kétségtelenül eléggé demotiváló
)
Az a baj, hogy nem tudok megadni tartományokat. Egy form-ot szeretnék csinálni, amibe mindig becopyzok egy oszlopnyi adatot és mindig az aktuális adatok határozzák meg a tartományt. Szóval az oszlop legkisebb tagjától tartana a legnagyobbig mindig a tartomány, de ez nyilván dinamikusan változik, attól függően, hogy épp mit másolok bele.
Szóval nem tudok megadni abszolút sarokköveket, mindig az aktuális adatokat kéne egymáshoz relatíven színezni. Ezért lenne jó az excelbe beípített cellaszínező, azt leszámítva, hoyg jobb lenne ha a betűket színezné.
-
Pá
addikt
válasz
Delila_1 #10581 üzenetére
Köszi szépen. Ez végül is a célnak megfelel, bár én eredetileg ezekkel szerettem volna megoldani. Elegánsabb megoldásnak érezném, de sajnos elég korlátozottan lehet szabályokat megadni hozzájuk és sehogy sem tudtam rábírni őket, hogy úgy viselkedjenek, ahogy szeretném.
m.zmrzlina: Ez sajnos nem jó nekem. Én ezzel a módszerrel szeretném megoldani, ha lehet, csak a cellák helyett a betűket színezze.
-
Pá
addikt
Újra itt vagyok.
Feltételes formázással kapcsolatban lenne két kérdésem.
1. Van a színskála, amikor egy csomó cellát úgy színez be, hogy mondjuk a legkisebb érték zöldes, aztán fokozatosan megy át sárgába és a legnagyobb érték teljesen sárga lesz. Ez nekem tökéletes is lenne, annyit szeretnék változtatni rajta, hogy ne a cellát (a hátteret) színezze, hanem a betűt.2. Látom feltételes formázással lehet odabiggyeszteni a cellákba különböző ikonokat, pl nyilacskákat. Van egy oszlopom és úgy szeretném feltételesen megformázni, hogy minden cella csekkolja a fölötte lévő cellát. Ha ahhoz képest nagyobb az értéke, akkor felfele nyílat kapjon, ha kisebb, akkor lefele nyílat. Igazából ezt megtudnám csinálni, ha egyesével beállítgatom a cellákat. De kényelmesebb lenne, ha lenne egy olyan képlet, amit ha beírok az összes cellába, akkor rögtön működne.
Igazából az érdekelne, hogy lehet-e és ha igen hogy lehet, egy cellában önmagára hivatkozni? Persze nem úgy, hogy megadom a cella konkrét betűjét és számát, csak úgy általánosságban önmagára? Amit ha bemásolok minden cellába, akkor minden cella önmagára értelmezi? Illetve ezt tovább gondolva, hogy lehet mindig a szomszédos cellára hivatkozni? -
Pá
addikt
Kéne nekem egy Fkeres függvény, ami nem egy táblázatban keres, hanem dinamikusan váltogat mondjuk 6 táblázat között.
Ezt úgy akartam megoldani, hogy a 6 táblázatnak mind adtam egy tartománynevet és van egy cella, amelyikben mindig az a tartománynév szerepel, amelyikben éppen keresni akarok. A gond az, hogy az Fkeres nem tudja értelmezni ezt a cellát. Ha kézzel beírom a tartománynevet az ok neki, de ha a cellára mutatok, amiből ki kéne olvasni, az már nem megy neki. Hogy tudnám megoldani, hogy az fkeres függvény tudja értelmezni, hogy a cella, amire rámutatok abban mindig egy tartománynév szerepel?
Vagy ha ez nem megy, milyen más módon tudnék egy fkeressel dinamikusan több táblázatban is kutakodni? Egyszerre mindig csak 1 táblázatra van szükségem, de szeretném, ha tudna a táblázatok között váltani automatikusan, amikor kell.
-
Pá
addikt
válasz
Fire/SOUL/CD #10447 üzenetére
Köszi! Mindenképp egy kész képletet akartam rá és nem is gondolkoztam el rajta, hogy ez mennyire egyszerű.
Kéne még valami...
Olyat lehet, hogy egy cellára ha rákattintok, akkor automatikusan "átdob" egy másik megadott munkalapra? Szóval az a cella ilyen nyomógombos teleportkapu féleség kéne legyen.Makro nélkül szeretném, ha lehet, de nem fontos, ha nem megy.
-
Pá
addikt
Hogy tudom beállítani, hogy egy cella értékét mindig lefele a következő páros számra karekítse?
Pl
53,50 --> 52
44,80 --> 44
69,99 --> 68 -
Pá
addikt
Van 9 ismeretlenem és hozzá 9 egyenletem.
Gauss-eliminációval meg tudnám oldani, de ha nem muszáj nem szeretnék vele órákat szöszölni. Az lenne a kérdésem, hogy excellel meg lehet ilyet oldatni valamilyen módon?szerk: ha az segít, a 9-nél több egyenletet is tudok adni az excelnek, hogy találjon megoldást, akár 100-at is, vagy még többet (ugyanúgy 9 ismeretlen maradna), ha abból jobban ki tudja következtetni.
szerk: már van is rá egy ötletem, majd este letesztelem
-
Pá
addikt
Valaki aki nagyon ért a solverhez, össze tudná nekem foglalni, hogy ezek közül melyik pontosan mit csinál?
Próbálom finomhangolni a solver beállításomat, mert nem teljesen pontos és más eredményeket kapok, ahogy állítgatom, de csak trial&error módszerrel tudok dolgozni, mert az itteni beállításokról fogalmam sincs, hogy melyik mit jelent, vagy mi a pontos hatása.
Sokkal hatékonyabban tudnék dolgozni, ha tudnám is mit csinálok.Ha esetleg van link, ami részletesen leírja mi mire jó, az is tökéletes. (angolul is jöhet)
-
Pá
addikt
Van egy oszlopom nagyon sok cellával, amik így néznek ki.
2 1:44.539
3 1:44.209
4 1:44.369
5 1:44.378
stb.Szeretném eltüntetni a sorszámokat az időeredmények elől. Hogy így nézzen ki:
1:44.539
1:44.209
1:44.369
1:44.378Mi a módja?
-
Pá
addikt
Készítettem egy excel filet és belinkeltem a PHra. Sok embernek gond nélkül megy, viszont valakinek valamiért nem akar megnyílni.
Ezt a hibaüzit kapja. Ennek mi lehet az oka?
erről a fileról van szó egyébként -
Pá
addikt
Solverrel szenvedek.
Van pár tucatnyi változó cellám, amiknek az értéke 0 vagy 1 lehet, szóval piszok sokféle variáció lehet összesen. Vannak még korlátozó feltételeim, amik miatt ebből a rengeteg variációból csak olyan 20-30 lesz "érvényes". Az lenne a solver feladata, hogy megtalálja ezt a 20-30 érvényes variációt és abból kiválassza nekem azt, ahol a célcella maximális.
Ehelyett azt csinálja, hogy számol egy olyan jó 10 mp-ig és amint megtalálja a 20-30 érvényes megoldásból az elsőt, kiírja, hogy minden feltétel teljesült és nem tud továbbmenni. Ha megtartom a jelenlegi értékeket és újraindítom a solvert, akkor újra 10mp számolás és megtalálja a következő jó megoldást és megint megáll. Függetlenül attól, hogy a célcella kisebb vagy nagyobb mint az előző megoldásnál. Szóval mindig manuálisan újra kell indítgatni, amíg nem megyünk végig az összesen.
Hogy lehetne megkérni szépen, hogy lehetőleg ne álljon meg, amint talál egy olyan kombinációt, ami megfelel az összes feltételnek, hanem legyen olyan kedves és menjen végig az összesen és válassza ki nekem abból a legnagyobbat.
-
-
Pá
addikt
válasz
Delila_1 #9758 üzenetére
Makrót egyelőre nem szeretnék tenni a munkalapba, ha nem muszáj, annyit nem ér a dolog.
Nagyvonalakban leírom miről van szó, hátha valaki tud rá egy trükkös megoldást függvényekkel.
Szóval van egy nagy, bonyolult excel tábla, több munkalappal, sok változóval. A változókat össze-vissza piszkálgatom és az aktuális "végeredményt" az első munkalap A1-es cellájában látom mindig. Van még egy "kapcsoló" a táblázatban, ami azt jelzi, hogy a project éppen hányadik fázisban tart.
Azt szeretném elérni, hogy ha a kapcsoló szerint egyes fázisban járunk, akkor a végeredmény mindig az A1 cellában jelenjen meg. Majd ha átkapcsolok a kettes fázisra, akkor az A1 cella tartsa meg az utolsó értékét és onnantól az aktuális végeredmény mindig a B1 cellában jelenjen meg. Ha átkapcsolok 3-as fázisra, akkor a B1 konzerválódjon ahol van és onnantól a C1 legyen a célcella stb.Kb 2-3 hetente lenne fázisváltás, szóval nem olyan nagy dolog kézzel átállítani. Ezért mondtam, hogy annyira nem fontos, csak szerettem volna, ha teljesen automatikusan működne a táblázatom.
szerk: ez a HA függvénnyel úgy nézett volna ki, hogy ha a kapcsoló = 1, akkor A1 a célcella, ha kapcsoló nem egyenlő 1, akkor A1=A1. Ha a kapcsoló = 2, akkor B1=célcella, ha nem, akkor B1=B1. stb stb
-
Pá
addikt
válasz
Delila_1 #9752 üzenetére
Köszi! Sajnos az nem fog menni, mert az lap még alakulóban van. De annyira egyébként sem fontos, csak egy pici esztétikai/kényelmi funkciója lett volna.
Esetleg ha megcsinálom a saját magukra mutató cellákat, akkor valahogy ki lehet kapcsolni, hogy állandóan riasszon a körkörös hivatkozások miatt? Vagy ez a megoldás nem javasolt, mert valami összezavarodna?
-
Pá
addikt
Nah, most meg épp egy HA függvénnyel szenvedek.
Azt szeretném elérni, hogy amikor az adott feltétel nem teljesül, akkor a cella tartalmát hagyja változatlanul. Szóval ha a cella üres volt, maradjon üres, ha volt benne egy szám, vagy szó vagy akármi, akkor pedig az maradjon pontosan ugyan olyan.
szerk: most arra gondoltam, hogy a hamis esetben a cellában önmagára hivatkozom. Ami tulajodnképpen működik is, csak állandóan jön a figyelmeztetés a körkörös hivatkozás miatt. Azzal mit tudok csinálni? Esetleg egy ennél elegánsabb megoldása valakinek?
szerk2: legalább 120 ilyen HA függvényes cellám lesz, szóval ez jó sok körkörös hivatkozást jelentene.
-
Pá
addikt
Mindkét megoldás megfelelő, köszi!
-
Pá
addikt
Arra kéne nekem egy okos módszer vagy makro, hogy egy bizonyos munkalapon a P3Q20 cellatartományban az összes értéket nullára állítsam egy gombnyomással.
-
Pá
addikt
Sziasztok!
Solveres zseniket várok.
Forma1-es fantasy ligához készítettem egy excel táblát, hogy segítsen optimalizálni a csapatomat.
Arról van szó, hogy van ugye 12 csapat és 24 pilóta. Minden csapatnak és pilótának van egy X értéke, ami meghatározza, hogy milyen erős és egy Y, ami azt hogy mennyibe kerül. Nekem van összesen Z pénzem és abból kell kigazdálkodni a lehető legerősebb 2 pilóta + 3 csapat kombót. Annyi megkötés van még, hogy ha válaszottam mondjuk egy csapatot, akkor a pilótáknál már nem választhatom az adott csapat pilótáit és fordítva.Nah, ezt sikerült megoldani. Sajnos nem tökéletes, mivel a solver iszonyatosan erölteti a tört számokat, annak ellenére, hogy minden lehetséges formában elmagyaráztam neki, hogy kizárólag egész számokat kérek. De fogjuk rá, hogy nagyjából működik.
Viszont. A következő fordulóban már azt kéne csinálni, hogy nem nulláról építkezem, hanem a meglévő csapatomat kéne upgradelni. Szóval a solver figyelembe kéne vegye, a jelenlegi csapatomat és úgy összeállítani az újat, hogy a régi csapatomból elad elemeket (ha kell) azért pénzt kapok, majd megveszi az újakat stb.
Nem tudom, hogy én vagyok primitív ehhez a feladathoz, vagy a solver, de egyelőre nem sikerült dűlőre jutnunk egymással.
-
-
Pá
addikt
Sziasztok! Ez most viszonylag egyszerű lesz.
Van két cellám, egyikben x perc, a másikban y darab valami. A két cellát összeszorzom és akkor megkapom, hogy például 11610 perc. De azt szeretném ha ehelyett azt írná ki, hogy 1 hét, 1 nap, 1 óra, 30 perc.
Ha ilyen részletesen nem lehet, úgy is jó, hogy 8 nap, 1 óra, 30 perc. Vagy akár 8 nap és 1,5 óra. Szóval a lényeget értitek, valahogy vonja össze a perceket valami emészthetőbb formátumba, mert az hogy 22653 perc, nekem nem mond sokat.
-
Pá
addikt
válasz
Delila_1 #5823 üzenetére
Köszönöm ez így tökéletes lenne, csak sajnos még egy kicsit bonyolultabb.
Nem voltam pontos, amikor megfogalmaztam.Szóval a költséghelyek nem fixek. Van legalább 10db és minden egyes esetben abból kéne kiválasztani 2-3-at. Tehát úgy kéne megoldani, hogy a beviteli cella könnyen paraméterezhető legyen, hogy épp melyik 2-3 költséghely között ossza el az adott összeget.
Szerk: ha túl bonyolult azt is beletenni, hogy néha 2 néha 3 felé kell osztani az összeget, akkor legyen úgy, hogy mindig csak 2 felé.
-
Pá
addikt
Nah, ez nem lesz egyszerű, de remélem megoldható.
Egy olyan beviteli mezőt szeretnék csinálni, ahova beírok egy számot és megadok 2-3 cellát, hogy azok között egyenlően ossza el ezt és írja oda be őket. Van még egy csavar. Azokban a cellákban ahova be kell írja az elosztott értékeket, már alapból vannak számok és azokat nem kéne felülírja, hanem hozzá kéne adja az új értékeket.
Egyébként költségallokációra kéne. Szóval vannak költségkategóriák, pl utazás, szórakozás, kaja stb. A beviteli mezőbe beírnám, hogy 26253Ft és megadnám ezt a 3 cellát és akkor az excel szét kéne dobja ezt az összeget a 3 kategórai között. Tehát mind a 3 cella jelenlegi értékéhez hozzá kéne adjon 8751Ft-ot. Ezután úja szeretném használni a beviteli mezőt, hogy más költségeket adjak hozzá más cellákhoz.
Megoldható?
-
Pá
addikt
Köszi mindkettőtöknek.
Még esetleg az érdekelne, hogy a speciális fül alatt lehet választani többféle titkosítási módot. Azok közül melyiket javasoljátok? -
Pá
addikt
válasz
Delila_1 #5151 üzenetére
Hmm, én olyasmit szeretnék, hogy amikor megnyitnám a file-t, akkor ugorjon fel egy ablak ahova be kell írni a jelszót, ellenkező esetben bele se lehessen nézni a fileba. Szóval semmit se láthasson, aki nem ismeri a jelszót.
Ha ilyet nem lehet, akkor megoldom valahogy máshogy a védelmet, csak kényelmes lett volna ha az Excel tudja. Esetleg ha a Word tud ilyet, az még ok lehet, bár az excel lenne az igazi.
-
Pá
addikt
Halihó!
Hogy tudok egy excel file-t lekódolni, hogy senki se nézessen bele, csak én?
És mennyire számít biztonságosnak az így levédett file? -
Pá
addikt
Nincs valami internetes portál, vagy akármilyen megoldás arra, hogy különböző devizaárfolyamokat napra készen tudjak az excelben frissíteni.
Van egy nagy táblázatom, ilyen elszámolás szerűség, benne sok tétel, 3 különböző pénznemben és minden nap más árfolyamon kéne aktualizálni őket egymáshoz képest. Hát, elég fura mondat lett, de azért remélem a lényeg kihámozható.
-
Pá
addikt
Van egy nagy, nagy excel táblám telis tele mindenféle bonyolult képlettel.
A gond az, hogy ki van töltve. Nekem kéne egy üres tábla, persze a képletekkel együtt csak ne legyen kitöltve. Hogy a legegyszerűbb megoldani ezt?
szerk: nem csak képeltek vannak benne, hanem ilyen legördülő választó menük(drop list) meg hasonló finomságok.
-
Pá
addikt
Sziasztok!
Idézőjel eltávolító függvény kéne.
Van egy 5000+ soros táblázatom, abban egy oszlop aminek minden tagja így néz ki:
'XYZ' és a két végéről kéne leszedni az idézőjeleket minden értéknek. -
Pá
addikt
válasz
Delila_1 #2954 üzenetére
Na ez már jól hangzik, de a personal.xls ről tudnál még egy picit bővebben mesélni?
Pl hogy hol találom és hogy teszem bele a makrot.Angol az excelem, úgy írtad meg a makrot? Gondolom a "Fekvo_lap" az csak a név és nem zavar be. A középre helyezés nem létszükség, viszont ha azt is meg lehetne csinálni, hogy mind a négy margót 0,5cm-re állítsa, az maga lenne a tökély.
-
Pá
addikt
Senki?
Az a lényeg, hogy egy programban dolgozom, ami termel csomó adatot.
Ott van egy fül: 'copy to excel' azzal megnyit egy excel táblát és belemásolja az adatokat. Így kell lementenem. Fektetett laphelyzetben kell legyen a cucc és nem szeretném minden egyes alkalommal átállítani, mert tényleg nagyon sok fileról van szó.Kérdés, hogy be lehet-e állítani, hogy amikor a progi átmásolja a cuccost, alaból fektetett legyen és nekem már csak mentenem kelljen.
Most jut eszembe van egy másik is. Amikor mentek, akkor alaból a text formátumot ajánlja fel. Azt is át kell állítanom excelre. Ezt sem lehet beállítani? Tényleg nagy könnyebbség lenne ez a robotmunkában.
-
Pá
addikt
Valahogy alapértelemzetté lehet tenni a fektetett laphelyzetet?
Rengeteg doksit kell meginyissak és elmentsek naponta és mindig át kell állítani fektetettre. Valahogy lehet ezt automatizálni?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Antivírus szoftverek, VPN
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Apple iPhone 14 Pro, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Nintendo Switch bazár (Okosított Nintendo Switch konzolok, játékok, tartozékok)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- DELL PowerEdge R640 rack szerver - 2xGold 6138 (20c/40t, 2.0/3.7GHz), 64GB RAM,4x1G, H730 1GB, áfás
- AKCIÓ! Gigabyte H510M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1070 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest