Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• addikt

Na közben ha valaki nagyon unatkozik gondolkozhat a problémámon. Én most kicsit belezavarodtam.

Épp azon filozom, hogy lehetne a leglogikusabban felépíteni egy táblázatot. Van 2 gyáram, mindkettőben 2 műszak, illetve az első műszak tud túlórázni. Mindkét műszak illetve a túlóra órabére is különböző. 2 terméket gyártok, mindkettőhöz 2 nyersanyagot használok fel, illetve 2 gyártási fázisuk van. Természetesen különböző a nyersanyag és órabér felhasználásuk fázisonként.

A táblázat azt kéne tudja, hogy ha beírok egy célszámot, hogy mondjuk 6000 db ''a'' termék kell és 4000 db ''b'' akkor elosztja gyárak, fázisok, műszakok között, hogy hol mennyit gyártsak a lehető legkevesebb pénz és munkaóra felhasználásával.
    Esetleg visszafele is működhetne, tehát beírom, hogy mennyi pénzem és nyersanyagom van, és ebből kihozza a legtöbb terméket.
    Ezen kívül kéne jelezze a költségeket, felhasznált munkaórát, nyersanyagokat stb gyáranként, műszakonként és fázisonként lebontva...
    Nem lenne gond, ha az esetlegesen felmerülő szállítási(egyik gyárból a másikba) költségeket is figyelembe venné amikor meghatározza, hol mennyit gyártsak. :D

Egyelőre a táblázat felépítésén gondolkozom, hogy lenne a legátláthatóbb. Utána gondolom solverrel meg lehet oldani a számolás részét. Bár jobban örülnék egy automatikusabb módszernek, mert solverrel elég macerás beállítani mindig a feltételeket. De ahhoz gondolom már programozni kéne, azt meg sajna nem tudok.

Na mindegy, nem hiszem, hogy bárki is ezen fogja törni a fejét csak próbából beírtam hátha nagyon unatkoztok. Eseteg 1-2 ötletet elfogadnék. Ha van.

Új hozzászólás Aktív témák