- Fotók, videók mobillal
- Redmi Note 9 Pro [joyeuse]
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Magisk
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Samsung Galaxy A53 5G - kevesebbet többért
- One mobilszolgáltatások
- 65 órányi zenét ígér az Audio-Technica új TWS fülese
- Yettel topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
Új hozzászólás Aktív témák
-
Chaser
legenda
sajnos 2009-nél régebbi képeket nem enged visszakeresni, de...már akkor sem voltam normális ( :
full réz torony - talál zalman volt -
ezt jerichonak hívtam :d
moddolva arctiv ventivel és persze az elmaradhatatlan fsp 350-pnf) -
Chaser
legenda
neked nem kell, te megjártad az utat :d
amúgy gt1030, már bőven akkor mikor 40-50e ft-okért mentek a hitványak is, mit látok edigin?
hinnye' gb passzív 1030, sztem a legjobb modell, passzívat tudnak csinálni : )
27e-értvmiért első rendelés mintha nem ment volna el, ütöttem még egyet, lett kettő db :d aztán meguntam gyors a pc-zést, volt elég bajom akkor, örült neki a srác hogy árában vihette őket) - lehet a bontatlanra ráraktm 3e ft-ot, már nem emlékszem -
most is csekély 41e ft-tól van, sztem összes aktívnál is jobb, ha valakinél zárt a ház alá tol egy 120/25-ös ventit 4-500rpm-en és hűvös és némaszerk:
2021 októbere körül vettem náluk annyiért -
KROK640
nagyúr
Nekem mondod?? Egy időben már konkrétan bármilyen VGA-t sem lehett kapni, és konzolt is vitték bányászni meg a laptopokat is. A GTX950-em majdnem elment 65-ért, csak azért nem adtam oda, mert rájöttem, hogy konkrétan semmilyen VGA-t nem tudok a helyére venni, annyiért tuti nem, de még többért sem.
Biostar nekem is alaplapgyártó, de én tudtam, hogy gyárt AMD VGA-kat is.#62 nexplo : egy normális világban nem lehet eladni őket ennyiért. Mondjuk 20 éve egy 6 éves kártyának már csak a múzeumba lett volna értéke, ma meg még azért egy 8GB-os RX580-al azért el lehet lenni. (és nem kell hozzá 48GB RAM sem, csakhogy minimálisan ontopic legyek).
A Soháról meg annyit, hogy amikor 20 ezerért dobozos újan vettem boltból 1030GT-t ügyfélnek, akkor nem gondoltam, hogy két év múlva verejtékezve túrom az aprót, hátha lenne legalább egy 40 ezer alatt... -
Chaser
legenda
válasz
yericho800 #64 üzenetére
passz, nem néztem, nem sokat esznek ezek, kis tdp limit le legfeljebb, teljesítményből elhanyagolhatót veszt, sőt
nem vennék amúgy gb-ből semmilyet, ventik soknál gondosak, de akkor is 3060 és 145e-ért boltból
műanyag hátlap amúgy nem gond - meglepő módon -, volt nekem is olyan vga, legalább nem fűti szét az nvme ssd-t ha van fölötte -
Chaser
legenda
12g-s 3060 van 145e-ért is újan, szóval meglepne
a biostar nevet meg kevesen ismereik - vga-ból én sem tudtam hogy van, lapjaim voltak régen tőlük, de csak mer' szép piros volt a pcb : )szerk:
déli hídra meg raktam ilyen zalman bordát, északira jobb lett volna de lszrtam :d -
nexplo
őstag
Minden tekintetben furi. Szerintem a bányaláz miatt elkezdték újra gyártani. Azt mondanom sem kell hogy ilyen 100K+ áron futnak (plussz áfa) tehát ez a készlet ott fog megrohadni mindenkinél. Mindenesetre furcsa, ezért is írtam be ide, hogy az AMD is megéri a pénzét.
Chaser
Akkor te is kiszúrtad hogy van baj a kártyák terén. A bányaláz kicsit megrázta a gyártókat... -
KROK640
nagyúr
Megfogják tenni, sőt még a reklámarc is te leszel (vajon hányan veszik meg a 8GB-os RTX3060-at és sosem jönnek rá, hogy át lettek verve?)
GT710 különleges mert bányászni sosem volt jó, ellenben a legnagyobb VGA parában az is drága volt, és simán beleesett abba a kategóriába, hogy játszani és bányászni nem jó, akinek meg csak kép kell az inkább vett IGP-s procit.A Biostar 580 meg tuti beszorult készlet. Megvette jó drágán amikor top ára volt a VGA-nak, aztán nem tudta eladni, és most madarász, vagy épp nem is emlékszik rá, hogy mennyiért van fent / van neki még ilyenje stb. De az is lehet ha megkeresed, hogy vinnéd de normális áron, akkor dönt, hogy odaadja annyiért vagy megtartja. Illetve régen a hagyományos boltoknak ez volt az egyik előnye, hogy be lehetett menni és beszélni az eladó/főnökkel. (így szereztem pl Deluxe kivitelű ASUS lapot 16 ezerért, ami 50+ -ra volt kitéve). Ma már egy webshopnál erre nincs lehetőséged, jó esetben van ügyfélszoli, de mire ott végigviszed ... megéri megvenni máshol olcsóbban.
-
Chaser
legenda
majd írok az nv-nek, hogy hamahama' nevezzék át mert vásároltam és utána szembesültem vele hogy átb@sztak : )
lehet amúgy régi rx újan, fene tudja miket ásnak elő
gt710-et néztem most alzán, vannak újak, kb 7 éves széria
ák-n látok egy biostar 580-at - nem is tudtam gyártanak vga-t :d -, csekély 165e ft-tól
nah ha erre is találnak madarat az azért meglepne) -
KROK640
nagyúr
Na most a vacsi új RX560-570-580-as kártya az több mint érdekes. Ugyanis ezek a kártyák amellett, hogy már 6 évesek, a bányászatban a legesleg érintettebbek voltak, hiszen egy nagyon kedvelt bányász széria volt. Emlékszem, hogy az RX570 a 30 ezres kategóriából hogy ment fel, 2022 januárjában pedig 160 ezer ft-ért mentek a használt RX570-esek amik 8GB-osak voltak. Na most amikor ilyen áron mentek a használt kártyák, akkor szerintem se új se régi nem volt egyetlen nagykernél sem. De nem csak itt, hanem világszintű volt. 2021 novemberében úgy tárgyaltam le egy németországból jövő 8GB-os RX580-at 112 ezer ft-ért használtan, hogy az eladó csak német címre akarta küldeni és euroban kérte az árát, én meg még így is örültem, hogy mekkora biznisz.
Aztán amikor a bányászatnak kezdett leáldozni és elkezdtek csökkenni a VGA árak (2022 májusa), akkor kerültek ki a használt kártyák egyre nagyobb mennyiségben és egyre nyomotabb áron. Ekkor már amennyire tudom, nem gyártották újonnan az RX kártyákat, a nagykerek meg nemigen vesznek használt kártyát (na meg ugye vacsi új), szóval nagyon érdekes, hogy honnan lehet nekik. Ráadásul nem is lehet túl jó üzlet, pár hete vettem egy RX570 8GB-osat használtan.
Szóval szerintem az a vicces, hogy van vadi új nagykernek? És miért most van miért nem akkor mikor drága volt?#56 Chaser : igen, a super név jobban ráillik.
-
Chaser
legenda
eddigi nevezéktanba a super beillik, tudása is kb hozza
nexplo
ez egyértlemű átb@szásból van
semmi köze a 12g verzióhoz, nevéből pedig az következik csak a vram méretében tér el
azé' valahol remélem legalább usánkában rájuk vernek némi pert
a 4080-nál nem merték eljátszani, hogy a 16g-s mellé betegyék a 12g-set - 4070ti lett végül - aminek szintén semmi köze az eredetihez ilyen tekintetben, és szintén nem csak a vram méretében tér el
pedig eleinte bepróbálkoztak vele -
Chaser
legenda
válasz
yericho800 #50 üzenetére
ránéztem a 10100f-re aprón, 20-ért azt elpattintod
ha 15e-ért raknád fel tömegverekedés lenne belőle : )
jah és igen, 3060-ból csak a 12g-set, 8g-s kb 25%-kal lassabb, nem a kevesebb vram miatt...tegnapig el is felejtettem hogy az nv "kiadta", csak a név rossz, jóindulattal 3050 super lehetne -
KROK640
nagyúr
válasz
yericho800 #45 üzenetére
Nem szar az a proci, ugyan jó, de ma már kevés.
10400(F)-et és +16GB RAMot szerezz be, akkor az 5700-as is leég lehet, ha mégsem, akkor meg később jöhet az RTX3060. de szigorúan a 12GB-os -
Chaser
legenda
oda kell, 3060 szép meg jó, de 1080p felett elvérzik egy 3080 mellett, és azt sem lehet mondani a kevesebb vram miatt, mert 0 3060-nak több van)
yericho800
szívesen
nem sz@r az, "minőségi" gamingre már kevéske, oda 3600/10400 alá már nem mennék
most nézem újan 40e a 10400f, használtan nem tudom mennyiért megy a 10100f, de meglepne ha 15-20k-ért nem lehetne elpattintani
ramból meg újan kapsz 2x16gb 3200-es gskillt 30e körül
lapod nem túl combos, de gamingre a 10400-zal még nem lesz baja -
Chaser
legenda
válasz
yericho800 #42 üzenetére
sok játékhoz igen, van amihez meg nem, nyilván beállítás függvénye
az a cpu már az 5700-et is visszafogta, meg gyengébb vga-t is, 4c/8t már elég elavult, min fps-t nagyon le tudja húzni és a 0,1 low értékeket, és ezek fontosabbak mint az átlag vagy max fps
10400f-re cserélném, meg amilyen fillérekért adják a ramot abból is pattintanék még a gépbe 16gb-ot, van game ami meghálálja -
nexplo
őstag
Minden frissítésnél esik néhány FPS-em bizonyos játékoknál. Most tartok ott hogy 110-120körül tudom tartani kb ami már kezd távol lenni a 144-től. Tudom lehetne nagyobb gondom is az életben, de emiatt érik bennem a csere. Egy 4080 talán 144 körül hozza már nekem a sebességet. Csak amiatt hezitálok, hogy egy rakat pénz a váltás.
-
KROK640
nagyúr
Én direkt lassan emeltem a felbontást, FHD-re is idén (2023-ban!) jöttem fel (előtte 1680×1050-en voltam), pont azért, hogy ne keljen kisebb vagyont költeni a VGA-ara (meg mellé procira és tápra) és mégis élvezhető legyen a játék.
Az RTX3060 és az RTX3080-om között sem igazán veszek észre különbséget 60HZ (Vsyncel) FHDban, és ennek nagyon örülök
144Hz-es a monitorom, ha kiengedem úgy már azért más, de a RTX3060 is meglepően jó.
3090Ti-re szerintem nincs értelme váltanod, de 4080-ra sem nagyon, bár azzal azért több szempontból jól járnál. Csak hát horror még az ára. -
nexplo
őstag
Hát igen szépen beleszaladtam a f@szerdőbe nyitott szájjal
persze akkor nem röhögtem, de utólag már kicsit megszépíti az idő. Én 2K 165Hz vagyis 144HZ en tolom és oda néha kevés a 100 alatti fps ezért akartam váltani. Most hasonló szituban vagyok, van egy patika Rog Strix 3090 OC kártyám ami nem látott bányát és váltanék 3090 TI vagy 4080-ra. Eladni nem merem, mert kártya nélkül maradok de a fent említett kártyákra meg egy valag pénzt kérnek pluszban. Most óvatos duhaj vagyok. Hozzáteszem használtra vadászom, mert a 4080 még mindig horror újban.
-
KROK640
nagyúr
Igen, de szerintem így logikus. Sokkal jobban jártam a később veszek VGA-t úttal. Lett volna egy harmadik út is, X99-es Chipset, sokmagos Haswell kínai Xeon és RX570-580 8GB. A keretösszegbe belefért volna, még talán a 32GB ECC RAM is, csak akkor meg most lenne egy gyakorlatilag 4th gen (I7) procim, ami kb eladhatatlan, az alaplappal és memóriával együtt (vagy max nagyon gombokért) és szintén egy elavult VGA-m ami nekifutásból is maximum 40-et érne.
Biztos, hogy el nem adtam volna egy 2080TI-t, az tuti.
Főleg hogy ugye eleinte a 3000-es szériát nem lehetett kapni, utána meg jött ez a bányász marhaság, ami miatt felmentek az árak. persze akkoriban a bányászok hangoztatták, hogy nem miattuk van, hanem a covid meg minden, fura mód semmi másnak nem ugrott akkorát az ára mint a VGA-ké, csak egy rövid időre a HDD-ké, mikor úgy volt, hogy azzal is lehet majd bányászni.
Emlékszem, hogy 25K-ért vettem a 4TB-os HDDmet vadi újan 3 év garral, 3 hónappal később meg 50-55 ezer ft volt ugyanaz a modell, ugyanakkorában, ugyanott. De mindenhol máshol is úgy kilőttek az árak. Ahogy felhőbeköltözött a vhia, az árak lementek. Most is, ahogy éri meg bányászni, hirtelen lett elérhető áron VGA ...
Egyébként van egy 3080-asom is, de a 3060-hoz képest FHDban nem hoz számottevő javulást (pláne 60HZ-en játszva), annyit semmiképp mint amennyivel drágább.
Akárhogyis, én már azt megtanultam (és ezzel az esettel szerintem te is) hogyha az ember csak köv genre vált (általában nem éri meg), akkor is érdemes megvárni még kijön, és valóban kapható lesz, normál esetben eddigre némileg mérséklődik is az ára (az más tészta, hogy akkor az előző kártyát már nem csúcskártyaként tudod eladni, de akik követik a piacot, azok tudják ha a köv generáció megjelenése előtt valaki előző genes csúcsot hirdet, hogy miért teszi, és ennek megfelelően igyekeznek árazni). -
nexplo
őstag
Akkor hasonlóan gondolkodunk. Én abba futottam bele amikor a 2080 TI kártyámat eladtam, mert érkezik az "olcsó" 3080-as széria.... Hát se nem lett olcsó se nem lehetett kapni
Bele is nyúltam rendesen. Arról nem is beszélve hogy nem volt eget rengető a váltás.... Erre céloztam a fura piaci helyzetre utalva.
-
Baryka007
addikt
Nekem a diplomamunkám ami egy 3D animáció volt, nah ott szerkesztés közben 54gb memória volt használatban... Vannak itthon B-DIE DDR4 es memók, de abból csak 16gb... Noh azok végig pihentek... Addig használtam a 64gb 3200 c16 nagy átlagot....
De nem szaporítom a szavakat... Ha nagyon oda szerettem volna a részletességnek és a grafikának pörkölni, akkor 100gb ot is betudtam volna kajáltatni a szoftverrel -
KROK640
nagyúr
válasz
yericho800 #33 üzenetére
Stabilabb nem (már csak azért sem mert ha a mostani CPU-val is instabil a rendszer akkor jobb VRM kell (esetleg erőseb táp) vagyis lapot is kell cseeélned, vagy ha nem stabilabb nem, lesz) de gyorsabb igen.
Nem csak állítólag, minél feljebb vagy felbontásban annál inkább a VGA-ra támaszkodik a rendszer, de ez nem jelenti azt, hogy nem kell CPU. Mondjuk meglep, mert ez egy jó erős 7th gen I7nek felel meg, amink még bőven elégnek kéne lennie.
A végét nem értem, RTX 2070 és I5 lesz majd? -
KROK640
nagyúr
válasz
yericho800 #31 üzenetére
Ezen kommented alapján pláne örülök, hogy anno a 10100F-el szemben a 10400F-et választottam
-
KROK640
nagyúr
Igen, nekem is ez jött le, hogy jobb, ha könnyebben cserélhető alkatrészen spórolok, és hát azért 2021 legelején a 16GB sem volt annyira tragikusan kevés, még ha 24GB DDR3-ról is "downgrade"eltem. (hogy a témára reflektáljak az DDR5-ből egy modullal is kirakható lesz
)
Ami a VGA-t illeti, a gépet eleve úgy terveztem, hogy VGA-t nem veszek bele akkor, hanem marad a régi GTX950, ugyanis akkoriban minden olyan kártya amire érdemes lett volna váltanom bőven 100 ezer ft felett volt használtan is, így okosabbnak láttam a túlárazott VGAk helyett inkább erősebb procit, lapot, RAMot, nagyobb HDD-t venni, hogy majd később veszek VGA-t. Végülis bejött, most egy RTX3060-at hajtok, és amennyibe ez jött, annyiból akkoriban egy 4GB RX570 vagy egy 3GB-os 1060-as jöhetett volna szóba, ráadásul akkor nem 10th gen I5, hanem valószínűleg 8-9th gen I3 lett volna csak, jó eséllyel mindössze 8GB RAMmal. (hiszen akkor rögtön sokkal kevesebb jutott volna a lap+proci+ram+hdd kombóra) -
nexplo
őstag
Én is voltam hasonló cipőben. Én a lap+cpu párost mindig inkább kimaxoltam és olyanon spóroltam amit utólag könnyebb cserélni. Volt olyan amikor pl VGA karin. Bár hozzáteszem ez az utóbbi pár évben nagyon lutri, mert brutál drágulásba lehet belefutni szinte minden fronton.
-
KROK640
nagyúr
Annak idején mikor ezt a gépet vettem, akkor azon gondolkodtam, hogy 10100F + 32GB vagy 10400F és 16GB? Sokáig 10100F-ben gondolkodtam, hogy jajj de jó 4C8T, régi I7, a I7 7700-at veri, szuper lesz, megtámogatom 32GB RAMmmal és jó gép lesz. De ugyanakkor, annyiból már kijön egy 10400F + 16GB RAM is, és később könnyebb lesz +16GB-t belepattintani, mint procit cserélni. És igazam lett, 1,5 évvel a gépvétel után bepattant az a +16GB RAM is még mellé, ráadásul majdnem feleannyiért... Mindeközben a 10400F ára kb semmit sem esett.
És kellett, mert az előző gépemben 24GB RAM volt (DDR3), és bizony ha nagyon belemerültem a munkába, akkor éreztem a különbséget 16GB és 24GB között. Két hónapja lett 32GB RAM, ezzel most elvagyok, bár egy pillanatra az is megfordult a fejemben, hogy 48-ra kellene upgardelni. -
KROK640
nagyúr
Pontosan. Nekem spec 12-16-20GB szokott lenni a RAM teltség, de tudok olyan munkafolyamatot/felhasználást ahol már ma sem árt a 64GB, sőt, az alá nem is nagyon érdemes bemenni. És nem játék.
Játékra még 1-1 kirívó példától eltekintve szerintem a 16GB is bőven elég, az más dolog, hogy én már 16GBál kevesebbel nem építenék gépet, és ha komolyabb VGA kerül bele, akkor mindenképpen felvetem a 32GB RAMot.Amúgy érdekes lesz 24GB-os és 48GB-os modulokkal számolni
de legalább 12GB-os modulokkal már nem jöttek elő.
-
KROK640
nagyúr
Na, ez érdekes lesz, ha lesznek 24 és 48GB-os modulok is
4 slotos lapban 192GB RAMot is simén ki lehet majd rakni -
Chaser
legenda
válasz
abridabri #19 üzenetére
átlagfelhasználásnál jah, de nem csak az létezik
egyébként sok játék is érzékeny tud lenni rá ha 16gb van a gépben
az most sztem oly mindegy hogy ddr4 vagy 5 az alap, most is lehet még bőven combos gépet összepattintani ddr4-gyel, akár 128gb-tal is "kényelmesen"
mondjuk ddr3-mal már nehezenHThomas
nálam is ez volt az első, 32gb ram legyen, nem sok felára volt, azzal biztos ne legyen gondom -
HThomas
őstag
Hogyan? A játszós is gépemben is 32 van egyébként, mert a +16 GB felára elhanyagolható tétel volt a gép árához képest, és egy esetleges VGA cserén kívül jó darabig nem akarok hozzányúlni.
A melós gépben is 32 van, amiből simán szoktam 25 körül használni, vagyis ha azt a gépet cserélném, akkor már biztos 64-et raknék, ahogy írtam, nem vacakolnék a 48-cal.
Én általában vásárláskor megnézem, hogy tipikusan mennyit használok, azt felszorzom kettővel és felkerekítem - így általában nem szokott gond lenni a következő cseréig.
Ezzel együtt a 48-nak és a 96-nak látom értelmét, ha jól árazzák... ha valakinek épp kevés a 32, vagy a 64, és spórolni akar, akkor jó választás lehet. -
fatpingvin
addikt
nna, már vártam ezeket konzumerben is.
őszintén szólva egyre erősebben gondolkozom egy ilyenben (MSI PRO Z690-A), ha lenne belőle DDR5 verzió ugyanúgy CB supporttal arra esélyesen rámennék.
-
snecy20
nagyúr
Végre, hogy eszébe jutott valakinek, hogy nem muszáj hogy csak 4-8-16-32GB-os modulok létezzenek..
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- alza vélemények - tapasztalatok
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- Autós topik
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Renault, Dacia topik
- PlayStation 5
- Robogó, kismotor
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felváráslás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Samsung Odyssey G6 S27BG650EU - 27" QHD 2K 240Hz Ivelt - Gaming monitor - 1,5 év Gyári garancia
- Update 06.17. Bomba árak 2025-ben is! Üzleti - Consumer laptopok DELL FUJITSU HP LENOVO
- Apple iPhone 14 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest