- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Sokat fejlődött a Tecno belépő ajánlata
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Hammer 6 LTE - ne butáskodj!
- Xiaomi Watch 2 Pro - oké, Google, itt vagyunk mi is
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- iPhone topik
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
-
Mobilarena
Minden ami HTPC, legyen akár hardveres akár szoftveres kérdés!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Skyner
tag
-
Skyner
tag
Tamoo: Van értelme, ha Cavern mérés előtt az AVR-en Large hangfalparaméter mellett Pure-Directbe teszem a kimenetet? Ekkor aztán végképp nem dolgozik semmilyen hangzásjavító áramkör.
Mindenképpen kipróbálom ha te még nem tetted meg, de ha már próbáltad és nincs értelme, akkor nem próbálkozom vele. -
Skyner
tag
Nem egy frontra mértem, hanem a kettőre egyszerre + subbal.
Azt javaslod, hogy bal front+sub, valamint jobb front+sub mérést csináljak inkább?
100Hz-es vágással nem lokalizálható hogy honnan jönnek a 100Hz alatti frekvenciák?
A sub front oldalon van közel a jobb oldali fronthoz, nem a hátam mögött, szóval lehet hogy nem lenne gond. -
Skyner
tag
Köszönöm szépen, hogy ránéztél.
A mérésben általam beírt emlékeztető magyarázata: pl. "Room_40Hz_80Hz" azt jelenti, hogy frontokra+centerre 40Hz, a surroundokra 80Hz vágást állítottam be. Értelemszerűen a Room_All80Hz azt jelenti, hogy az összes csatornát 80Hz-en vágom.
Együtt mértem a frontokat a subbal Cavernben beállított 40Hz és 80Hz freki vágással.
Mérés előtt AVR-ben kinulláztam a távolság értékeket, a csatornák hangerejét egyforma szintre állítottam a hallgatási pozícióból mikrofonos méréssel, kikapcsoltam az AVR EQ-ját, frekvencia vágásokat, a helyiségkorrekciót, valamint minden egyéb szolgáltatást, amely belenyúlhat AVR oldalról a hangzásba. Az összes hangszórót Large-ra állítottam és ráeresztettem a Cavern-t az általad javasolt beállításokkal (képernyőképeid szerint).A grafikonra ránézve nekem is 80Hz-en tetszik leginkább, mégis irritálja a fülem 80Hz-es beállítással hallgatva. Talán az a baj, hogy a mély hangok által keltett légnyomás sok a 15m2-es nappalimhoz mérten.
Kipróbáltam sub nélkül is, akkor sem sokkal jobb a fülemnek, viszont az előző hozzászólásomban leírt LFE delay beállítással subbal is barátibb.Attól tartok, hogy egyféle Cavern beállítás nem lesz megfelelő nekem filmhez és zenéhez egyaránt, szóval kénytelen leszek más-más beállításokat használni, majd a felhasználás jellegétől függően kapcsolgatni az EQ APO-ban.
-
Skyner
tag
Feltöltöttem ide a kérdéses 2db Cavern visszamérésemet.
Tegnap este még annyit mókoltam, hogy a REW "Alignment tool"-ját használva a frontok és külön a sub görbéjének kiválasztásával ellenőriztem, hogy rendben van-e az időzítésük.
Volt eltérés, így csak próbából azt tettem, hogy a center csatorna időzítésének értékéből (azért onnan, mert a frontok között van félúton) kivontam a REW által kiszámoltat és az EQ APO-ban az LFE résznél ezt az értéket írtam be a 0 érték helyett.
Nem kizárt hogy hülye próbálkozás, de a fülemet így már nem annyira bántotta a 80Hz-es vágású EQ beállítás. Sajnos már késő este volt, a család is aludt, így már nem tudtam visszamérni hogy lássam is a különbséget, ne csak halljam.Még annyi a feltöltött mérésem tanulmányozásához, hogy hallgattam Cavern-es 70, 60Hz, 50Hz, 55Hz-es vágással is és az jött le fülelve, hogy 40Hz-80Hz között van valami, ami a szobámban kellemetlen hatással van a füleimre nézve, kényelmetlen hallgatni.
-
Skyner
tag
Érdekes a helyzet. Szerintem nem rossz a görbe, viszont nem tetszik a fülemnek 80Hz vágással. A 40Hz-ez vágású "fül barátabb" .
Az alatt azt értem hogy nem tetszik a fülemnek, hogy olyan mintha nyomáskülönbség lenne, mintha széllökés birizgálná a füleimet és az nem kellemes.
Ugyanez kicsit rázoomolva. Mi miatt bánthatja a fülem?40Hz-en ugyanúgy Room görbén, de 40Hz-es vágással:
Ugyanez kicsit rázoomolva. Ez jobb a fülemnek, de nem annyira ütős akciófilmeknél.A kettő együtt (80Hz a barna színű, 40Hz a zöld színű görbe):
-
Skyner
tag
Együtt tudok élni a megszokott hangerő kijelzéstől eltérő értékkel az AVR-en, legfeljebb emelem a hangerőt rajta.
Egyébként frekvencia vágás kísérletezésnél elegendő ha beállítok pl. 80Hz-et és a txt-ben átírom 60-ra? Vagy minden Cavern mérés előtt beállítom egy értékre és azzal mérek?
Csak azért kérdezem, mert kísérletezni több időm van a txt szerkesztésére, mint kivárni, mikor nem zavarok senkit a mérőhanggal. -
Skyner
tag
Nagyon szépen köszönöm, nem így volt beállítva a Cavernem. Az alsó képernyőképeid alapján csináltam új Cavern mérést és nagyon szép a görbém, viszont nagyon lehúzza az AVR hangerejét, azaz jóval halkabban szól az EQ APO-ban engedélyezve.
Új UMIK-1 SPL mérést csináltam a mérés előtt, egyforma hangerővel szóltak a hangszórók, szóval nem értem miért csökkenti összesen -12,7dB hangerővel. -
Skyner
tag
Köszönöm a válaszaitokat.
Tamoo javaslatára Large-ra tettem az összes hangfalat, kinulláztam a távolság adatokat az AVR-ből, csak a hangszórók hangerejét nem piszkáltam, azok jók voltak.
Mértem a Cavernnel, tetszik is az eredmény, kivéve azt, hogy ha Large-on vannak a frontok, akkor a sub nem dolgozik sztereó zenénél. Jól gondolom, hogy tegyem át Small-ra és REW mérésekkel keressem meg a helyes freki vágást az erősítőben beállítva, vagy inkább EQ APO-t érdemes használni freki vágásra.
Mondjuk fura, mert a Cavernre bíztam a frekivágásokat, de nem látok a txt fájlban vágásra vonatkozó paramétereket.Mit rontottam el?
-
Skyner
tag
-
Skyner
tag
Beüzemeltem az asztali gépemet a laptop helyett, ennél már nincs olyan gond, hogy bekapcsolt EQ APO mellett ne tudnám mérni a Cavern eredményeit. Ezek szerint az Intel Megjelenítő hang hibázik valahol.
Elkészítettem az összes csatorna átirányítást az összes hangfalra, most már külön-külön és együtt is tudom mérni a frontokat, a centert és a surroundokat na meg persze a subwoofert.
Köszönöm szépen a mintát, a képernyőkép sokat segített.Lehet olyat csinálni az EQ APO-ban, hogy bizonyos frekvencia tartományban (pl. 37-45Hz között) ha a dB értékük elér egy szintet, akkor csökkentse a megadott tartomány hangerejét x decibellel? A szoba akusztikámat (szoba módom kiemelését) próbálnám így megoldani.
Másik kérdésem, hogy EQ APO-ból oldod meg a freki vágásokat és nem AVR oldalról?
Az miért jó? -
Skyner
tag
Már nem tudom szerkeszteni az előbbi hszt, mindegy.
Van esetleg leírás a Cavernről? Közben az derült ki, hogy csak a FLAT Cavern méréssel van nálam a jelzett probléma. X-Curve választásánál nincs, viszont olyan, mintha ennél a subot nem hajtaná meg, annak a görbe változását nem látom engedélyezett APO-val (sőt mi több, olyan mintha a többihez képest brutál levette volna a Cavern a sub hangerejét). -
Skyner
tag
Oké, köszi, nem kalibrálok mást, az UMIK-1 90 degrees kalibrációs fájlját már a kezdetek kezdetén betöltöttem.
Arra tudsz valamit mondani, hogy JAVA-ra állítva a drivert, ha engedélyezem az EQ APO-ban a Cavern txt állományát, akkor miért nem enged mérni? 111dB hangerőre panaszkodik a REW, de nem tudom az okát. Ha fekete színű bal oldalon az APO-ban az ikon (tehát kikapcsoltam), akkor a REW simán mér gond nélkül, viszont ekkor ugye nem érvényesülnek a Cavern paraméterei. -
Skyner
tag
Kipróbáltam, de azt írja, hogy 111dB a hangerő. ASIO-val 75dB ugyanazzal az AVR hangerőbeállítással.
Az a frucsa, hogy csak akkor problémázik a REW a hangerővel, ha az EQ APO konfigurációs txt melletti jelölő grafikon szerint be van kapcsolva. Ha kikapcsolom, nem problémázik.
Gondolom a Java driverhez kalibrálni kell a hangkártyát, de 1Khz-es hangot ad ki és brutál hangos, nem tudok megmaradni a szobában csak ha befogom a fülemet, akkor viszont nem tudok hangerőt növeni az erősítőn. -
Skyner
tag
Köszi szépen, mindenképpen kipróbálom.
Jaj, még egy kérdés. Cavernben úgy vettem észre, hogy csak az első és a hátsó hangfalaknak lehet crossovert beállítani, külön a centernek nem.
Jól gondolom, hogy a Cavern által elkészített fájlt szerkesztem az EQ APO-ban, a Centert kiveszem a frontokkal közösített csatornából és új beállításokat csinálok csak a Center hangszóróra? -
Skyner
tag
Szia!
Nagyon szépen köszönöm a válaszodat.Természetesen UMIK-1 mikrofonnal mérek.
Elolvastam a REW ajánlását a beállításokat illetően, ASIO drivert tettem fel és a REW-ben is azt állítottam be a JAVA helyett (Preferences->Drivers). Ebben külön-külön minden hangfalat (subot is), de akár együtt is tudom mérni a frontokat, surroundokat a subbal együtt, ha pedig nem subbal együtt akarom mérni, akkor azt csak egyszerűen kikapcsolom. Lehet, hogy az ASIO kikerüli az EQ APO beállításokat? Keresgéltem a neten a választ illetően, de nem találtam semmit erről.
Még egy fontos dolog. Nincs dedikált hangkártyám, Dorian fórumtárs elmondása alapján nem szükséges, mivel a hang dekódolást úgy állítottam be a lejátszó programban, hogy a gép kódolja ki, de már Youtube-ról lejátszott zenénél is hallom a nagyságrendekkel minőségibb hangzást. Nem mellesleg HDMI-n keresztül csatlakoztatom a PC-t (laptopot) az erősítőhöz.
Sajnos amit javasolt, hogy Directsound-on keresztül menjen a hang, nem találok ilyen beállításokat, csak azt, hogy az erősítőm "Intel megjelenítő hang"-on keresztül kapja a jelet.Nekem az a fura, hogy bár hallom az óriási különbséget az EQ APO bekapcsolásával filmnél és zenénél, de REW-val nem tudok utánamérni hogy hol lehetne még finomítani.
Kipróbálom Java driverrel és megpróbálom az általad ismertetett módszerrel mérni a subot és a frontokat.
-
Skyner
tag
válasz
Dorian #55351 üzenetére
Megvolt a Cavern mérés, EQ APO-val megetettem a Cavern txt állományát, de REW-ben hiába szeretném ellenőrizni az eredményt, mintha a hang nem menne át az EQ APO-n.
Film és zenelejátszásnál ha ki-be kapcsolgatom az APO beállításokat hallom a kölünbséget, csak REW-ben nem tudom mérni.
Biztosan az a gond, hogy nem tudom a Direct Soundot beállítani. A hangeszközöknél látom a Marantz erősítőmet, amit korábban sokcsatornásra állítottam + 24/96-os értékkel, de a hangeszköz részénél "Intel megjelenítő hang" van, amit nem tudok Direct Soundra állítani.
Valamiféle külön drivert kellene letöltenem ehhez? DirectX van a laptopomon, Intel integrált és dedikált Nvidia 950M videokártyával. HDMI az Intelt használja, próbáltam átállítani Nvidiára, de akkor meg nem látja a hangeszközöknél az erősítőmet.
A laptopom Intel i7, de csak 5. generációs. Csak próbából állítottam be, hogy a HTPC lesz-e az utam és eddig úgy néz ki igen, persze nem ezzel a laptoppal, úgyhogy kérlek ajánljatok nekem alaplapot, videokártyát, procit, memóriát egy konfigurációhoz.A kérdésem még mindig áll, hogy Windows 10 64 bit op.rendszeren hogyan lehetne beállítani a Direct Sound hangkimenetet?
-
Skyner
tag
válasz
Dorian #55344 üzenetére
"Nem ìgy van. HDMI-n is ki tudsz küldeni kikòdolt, ès EQ-APO-val moddokt sokcsatornás hangot.
Nem kell hangkártya."
Köszönöm szépen a válaszodat, de azt mégis hogy lehet megoldani?
Milyen lejátszó programmal, milyen beállítással valósítható ez meg?
Sokcsatornás hangnál van valami korlát, pl. DTS még oké, de True-HD már nem? -
Skyner
tag
Sziasztok!
HTPC-ben gondolkodom és abban kérném a segítségeteket, hogy legyetek kedvesek és ajánljatok összetevőket a leendő konfigurációmhoz.
Igényeim:
- 4K HDR lejátszás,
- semmi játék,
- hangkártyára viszont szükségem lenne, amely képes dekódolni a DTS, DTS-HD MASTER, TRUE-HD hangot és továbbítani 5.1 hangrendszerre, mégpedig azért szeretném, mert Equalizer APO+CAVERN-t céloztam meg szobaakusztikai korrekciós megoldásként és tudtommal ha HDMI-n tolja ki a PC a hangot, akkor legfeljebb sztereó hangnál tud korrigálni az APO és a CAVERN, viszont ha dekódolja a HD hangformátumokat, akkor csatornánként ki tudom vezetni az összes HD formátumot kezelni tudó erősítőmre.
- lehetőség szerint teljes körű távirányítást is szeretnék, amelyet egy tanítható távirányítóval oldanék meg.Azért is gondolkodom HTPC-ben, mert igaz hogy az Audyssey XT32 viszonylag jó munkát végez szobaakusztikai korrekcióban, viszont a sub+frontok fázishelyességét nem sikerül belőnie, amit csak miniDSP 2x4HD-vel tudnék HTPC nélkül kezelni, de a közel 90.000 Ft-ot inkább PC-be ölném, ráadásul nem csak a basszushangokra tudnék bármilyen korrekciót alkalmazni, hanem a teljes hangspektrumra.
Segítő szándékú hozzászólásaitokat előre is köszönöm.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Mi is az a HTPC?
- Autós topik
- Beszántaná a marketingért felelős részlegét az Intel
- Asztalos klub
- Vezetékes FEJhallgatók
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Világ Ninjái és Kódfejtői, egyesüljetek!
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Xbox Series X|S
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 9 5900X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- DUPLA XEON GOLD 6134!!! HP Z8 G4 LEGNAGYOBB WORKSTATION 64GB 2x8 mag 2x16 szál gamer, szerver, munka
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 16/32/64GB RAM RTX 4060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Sony PlayStation4 PRO 1TB fekete konzol extra játékokkal garanciával hibátlan működéssel
- LG 32SQ700S-W - 32" VA Smart - 3840x2160 4K UHD - 62Hz 5ms - WebOS - Wifi + BT - USB-C - Hangszórók
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest