Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• kzsolt00

tag

Sziasztok,
    most fogok beszálni a HTPC-sek csapatába én is, hamarosan az alábbi konfiggal:

-Gigabyte H110M-S2PV alaplap
    -i3 7100T processzor 2mag 4szál
    -1x8gb Ddr4 Samsung 2133Mhz memória
    -FSP 500Wattos 80plus bronz tápegység
    -HyperX Fury black 120Gb ssd
    -WD RED 2,3,4 TB még elválik.
    -Asus strix gaming 1050TI 4GB (HDMI Output : Yes x 1 (Native) (HDMI 2.0b))
    Jelenleg egy sz@r (tényleg az) UE65NU7022. Vagy egy Samu QLED, vagy egy LG nanocelles (SK széria) lesz helyette, ha a gariztatásos csere végre lezajlik. Ez azért fontos, mert az LG az Dolby Vision képes is.

Tök alap kérdéseim lesznek szerintem, kérlek légy türelmes, vagy ne válaszolj. Az utolsó jónéhány oldal elolvasása után az alábbiak merültek fel kérdésként:
    1.) Valaki itt szó szerint kijelentette, hogy a PC-k nem képesek a Dolby vision futtatására/lejátszására/alkalmazására. Kérdés szimpla, miért? Azért beszéltek rá egy komolyabb VGA-ra, hogy ne legyen gondom semmiféle komolyabb megterhelést igénylő anyaggal, erre most olvasom, hogy a Vision az pl egy akadály. A miértje érdeklne.

2.) A 4K HDR érdekel, és többen emlegetítek itt a 24-30-60hz közötti különbségeket. Feltétel a gép felől már megvan a VGA-val, de kell egy jó HDMI kábel is. Itt csak tancsot kérek, hogy mit tudtok legolcsóbban 3 vagy 5 méteres kábelt, ami megfelelő? Az 5 méteres tényleg már csak 30hz limitált? Meg egyáltalán mikre figyeljek? Akár Aliexpress és Ebay is játszik. Én onnan a 'Ugreen' márkát ismerem kimagaslónak.

2.a) Ha le kellene írnod a különbséget ezen 24-30-60hz között, akkor mi lenne az? Mi a haszna a gyengébbel szemben? Meg látom, hogy beszéltek ilyen fura betü-szám kombókról mint: "Y′CBCR 4:2:0" Ez mi a csuda egyáltalán? Hol kell ezt figyelembe vennem?

2.b) Ezen információk a film jelelmzői/részletei mellett gondolom megtalálhatóak, és aszerint szedjek le / vegyek meg :) filmeket, hogy minnél nagyobb ez a hz-szám vagy hogy figyelek egy pontos ilyen csoda adatot mint: "Y′CBCR 4:2:0"?

2.c) Egy lejátszó szoftver ezeket ugye tök magától tudja kezelni, elindítom a filmeket és nem kell tökölnöm azzal, hogy a legoptimálisabb beállítást kikeresem neki. (gondolom lejátszó szoftver függvénye is, olvass tovább)

2.d) Ha leszedek egy 'HDR-es' filmet, akkor nekem a lejátszó szoftverbe, és vagy a TV-be folyton kapcsolgatnom kell a HDR opciót ki-be? Ugye nem?

3.) A gép (HTPC) a nappaliba a nagy TV alatt lesz. A gép win10 alapú lesz. A gép hálózati központként is fog szolgálni tehát ház más gépei ide fognak letölteni, és a letöltött tartalmakat direkben a HTPC ről fogom lejátszani. Erre kell ugye egy szoftver. Én tudom, hogy a KODI nevü csoda lehet akár egy ilyen, de emlegettek itt valami MADVR- meg nem is tudom én miket. Mik a javaslatok, és miért?

Elsőre ennyi, és nem akarok még hosszabbat írni, majd ezek okosságok után ha lesz valami úgyis zaklatlak titeket :)

Köszi előre is,
    Zsolti

Új hozzászólás Aktív témák