- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Vodafone mobilszolgáltatások
- WiFi-ben fejlődik a Galaxy S25, töltésben nem
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- iPhone topik
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Xiaomi 12 - az izmos 12
-
Mobilarena
Minden ami HTPC, legyen akár hardveres akár szoftveres kérdés!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz sugarforce #46690 üzenetére
Ez most egy Lubuntu volt. Az van a netbookomon is, de azon egyből működőképes volt telepítés után, és a Win7-tel is jól kijönnek. Valami régebbi verzió, az frankó. De ez a legújabb...
Htpc-n alap dolgokra kéne, fájlmegosztás, meg transmission, film+zene lejátszás, böngészés. Mivel nem volt hova lementeni az ext4-es vinyóról az adatokat, ezért gondoltam, hogy akkor addig Linuxozok...
Már eleve a hdd mountolással gondja volt, 750GB helyett 35GB-nak látta, de a mutatni mutatott minden állományt. Fstabbal csatoltam. Utána manuálisan, akkor már normálisan látta a méretét, de egy csomó mappát, fájlt nem lehetett megnyitni. Root joggal indított zenelejátszóval viszont igen. Egyedül azt engedte indítani, a többinél valamilyen hibát dobott a gksudo... linux topikba beírtam. Fájlkezelőben nem lehet jogosultságot állítani rendszergazda szintű felhasználóval, ez vicc. Maga a gksudo se működött, se a gedit. Tök mindegy, hogy kicsi vagy nagybetűvel írtam. Az utólag telepített programok nem jelentek meg az alkalmazások között... Ez így borzalmas idegesítő, meg fapad. Conf fájlt meg fstabot parancssorból szerkesztgetni valami primitív szerkesztővel, ami még az egeret se kezeli.
Gondolom a hibás jogosultság kezelése miatt nem ment a samba meg a transmission se. Hiába adtam meg a mappákat, nem tudta se írni se olvasni. Jogokat is csak parancssorból lehetett volna állítgatni, de addigra inkább visszaraktam a hdd-t a routerre, hogy működjön... és lám működik is hibátlanul. Ez is linux, openwrt. Azt végkép nem értem, hogy minden fájlt, mappát ugyanazzal a felhasználóval hoztam létre, akkor mi alapján döntötte el, hogy mit tud megnyitni és mit nem.#cinemazealot: Köszi, egy próbát megér. Teljesen passzívan lenne az igazi, de termeli a hőt rendesen a J1900 bordája. Bár az is lehet, hogy Lubuntu alatt nem ment rendesen az energiagazdálkodás, mert végig max órajelet írt. Nyáron már nem 39 fok lenne hanem 50-60 körül. Vagy marad usb3-mas külső házban a hdd, nem lassabb számottevően.
<< Tananyagok: informatikaora.hu >> Lego technic 42139 eladó
-
válasz cinemazealot #46687 üzenetére
Kifelé fújnak. A ház két oldalán van perforálva a lemez. Szerzek 600GB szabad helyet, vagy felmásolok mindent felhőbe, aztán legyalulom a linux, híre hamva se maradjon... Elég volt ennyi belőle. Biztos sok user error is van benne, de ez így csak elcseszett idő. Netbookomon van még Linux, arra tényleg jó, nem is kellett ennyit kínlódni vele.
[ Szerkesztve ]
-
Ma beszereltem a htpc-be a merevlemezt. A Lubuntu továbbra is usb3-as pendriveról fut. 2 pici hátsó venti van a házban, azokkal alacsony fordulaton 40 fok körül van stabilan a hdd. Bírja ezt hosszú távon? Hútés nélkül kb 46 fokon állt meg. Semmi extra feladatot nem csinál, Linux megy rajta, meg böngésző éppen... A fő funkciókat fél nap szenvedés után se sikerült beállítani, pedig igyekeznek segíteni a linuxos topikban... Ha ezt tudom, hogy ennyi idő elmegy ezzel, bele se vágok a linux alapú htpc-be... Soha semmi nem úgy van, mint a leírásokban.
Ilyen a gép:[ Szerkesztve ]
-
válasz GZoli7 #46633 üzenetére
Köszi, tényleg nem hagyja magát feltenni. Legalább ez is kiderült.
Akkor marad a Linux, csak ott meg a samba szivat még mindig, azzal szórakoztam fél vasárnap. Múltkor írta valaki, hogy felteszem,és ott kéne lennie a megosztásnak de nincs továbbra se, pedig fut. Néztem Lubuntuval, Ubuntuval meg Sabayonnal is. Ezutóbbiban benne van alapból de mégse jelenik meg se a beállításokban se a fájlkezelőben sehol. Ezzel meg átmegek akkorvalami linuxos topicba.
De sok baj van ezzel a mini géppel. Majd ha kész lesz írok erről is egy cikket.Köszi az eddigi segítségeket!<< Tananyagok: informatikaora.hu >> Lego technic 42139 eladó
-
Van valaki aki pendriveot vagy sd kártyát használ rendszerlemezként Windows-szal hosszabb ideje? Mennyire bírja vajon? 3000 forint egy 32GB-os usb3-as mini sandisk, tehát nem olyan vészes ha mondjuk 2 évente cserélni kell.
-
Félve kérdem, a sambának van grafikus felülete? Illetve leírás alapján a beállításokban kéne lennie. Feltettem lubuntura is meg próbáltam Sabayont, amibe benne van alapból. De a beállításokba egyikben se jelenik meg. Elvileg megy, mert a próbltam terminálban tesztelni, és ott azt írta fut.
-
válasz cinemazealot #46545 üzenetére
ok, köszönöm! Chromium böngészővel kínlódtam, de az se ment, végül eldobta a zenelejátszó a hálózati merevlemezzel a kapcsolatot. Ez így kínlódás, nézek valami más rendszert. Amúgy tényleg logikus lenne, meg szép, egyszerű.
Valami olyan kéne nekem, amin van normál böngésző, video/zenelejátszó, de könnyű beállítani, és elmegy a 4 vagy 16GB-os pendrive-ról. Windows egyelőre nem opció, mert ext3-as a merevlemez amit használnék, és nincs hova lementeni róla a cuccokat. Vagy nem is tudom... van még egy 32GB-os pendriveom amit tudnék nélkülözni... No egyelőre ennyi,majd lesz valami.<< Tananyagok: informatikaora.hu >> Lego technic 42139 eladó
-
válasz Victoryus #46543 üzenetére
Ja, hülyeséget írtam, ez a kodi amit én dícsérek. Szép, meg látja a hálózati meghajtót is, de zenelájátszánál 5mp-ként akadozik. Video is néha.
Letöltöttem amit linkeltél zipet, de hiába adom meg a pendrivot, semmit nem lát rajta a kodi beállítása, hiába tallózóm ki.
Tettem fel a beállításokból arch böngészőt, meg transmissiont. Előbbi sehol nem jelenik meg, utóbbi meg nem futtatható, csak a beállítást dobja fel mindig.. Linux... sose bírtam vele megbarátkozni, mindig van valami nyűgje, én meg nem értek hozzá.[ Szerkesztve ]
-
-
válasz Celtis #46541 üzenetére
Ok, köszi a tippet! Kipróbálom. Muszáj lesz.
Feltelepítettem a Lubuntut, de valami borzalom a live-hoz, meg a Windowshoz képest is. Intel drivert is feltette pedig. Úgy beszaggat még a linuxos start menüben mászkálásnál is... A samba is felment, de nincs ott se a beállításokban, se a rendszereszközökben. No akkor nézek egy LibreElecet.[ Szerkesztve ]
-
válasz Celtis #46536 üzenetére
Nincs semmi, ezt már próbáltam nagyon gyenge atomos netbookon, azon szépen futott. Persze a j1900-as proci jóval erősebb. Akkor mit tegyek rá ami ajánlott? Nekem most erre csak annyi kellene, hogy menjen a fájlmegosztás meg a transmission, youtube, filmlejátszás. A transmissiont meg éjszakára kilövöm, akkor a merevlemez is leáll elvileg. Legalábbis most a routeremmel leáll ha nincs semmi forgalma.
#Patice ajánlotta az egl-es kodit múltkor, de nekem az nem sokat mond. Meg is próbáltam, de elakadtam azzal is.[ Szerkesztve ]
-
Próbálom beüzemelni a htpc-met, de nem nagyon megy a dolog. Egyelőre Lubuntu fut rajta pendreive-ról, plusz a korábbi merevlemezt csatolnám usb-re, így azon megmaradna minden ami most rajta van. A transmission ok is, megy a távirányítása is.
A problémám, hogy a lubuntus gép nem látszik a hálózaton. A hálózati neve elvileg lubuntu, de semmit nem találnak a windowsos gépek, se a telefonok. Az ip címét beírva sem történik semmi, kivéve a transmission szolgáltatást, azt látja minden eszköz.
Próbáltam a sambát feltenni, de hibaüzenet a végeredmény: W: Nem dobhatók el a jogosultságok a letöltéshez, mivel a(z) „/var/cache/apt/archives/partial/python-dnspython_1.14.0-3_all.deb” fájl nem érhető el a felhasználó („_apt”) által. - pkgAcquire:un (13: Permission denied)[ Szerkesztve ]
-
-
válasz Patice #46359 üzenetére
Köszi, majd kipróbálom. Egyelőre feltettem egy Win10-et egy tartalékos hdd-re, azzal szépen gyorsan működik a gép. Eddig le a kalappal, gyorsabb, mint vártam. (Asrock q1900) Majd lesz valami az ext3-as hdd-vel is...
-
Egy kis segítséget szeretnék kérni. Összeraktam egy mini gépet, Asrock q1900-as integrált itx, 4GB rammal.
Fő feladatai: fájlmegosztás, torrent, filmek lejátszása, zenelejátszás, internetezés.
Bonyolítja a helyzetet, hogy eddig a torrent/fájlmegosztás egy ext3-as merevlemezről ment, a routerem intézte. Ezt a hdd-t szeretném használni a htpc-ben. Per pillanat nincs hova lementenem ennyi adatot, így arra gondoltam teszek rá valami linuxot, Lubuntut ismerem valamennyire. Live verziót ki is próbáltam a géppel, mindent felismert, de a youtube, meg a filmek szaggatnak vele. Azt találtam a neten, hogy kéne neki az intel vga drivere, de linuxon nem tudom, hogy kell feltenni drivert, ennek még utánakeresek.Szóval a kérdésem: ha én azt választom, hogy ne live linux legyen, hanem telepítse fel magát, akkor törli-e a meglévő adatokat, partíciókat, vagy elég okos a telepítő, és nem töröl bele?
Esetleg tegyem fel pendrive-ra a Lubuntut, és a hdd-t meg csatoljam fel mellé? Ennek meglenne az az előnye, hogy hiba esetnén simán vissza lehetne tenni a routerre, seedelne szépen tovább.
C verzió: lementeni mindent valahova, leformázni, és tenni rá windows 10-et, vagy
D verzió: pendrive-ról futtatni a windwost, és a paragon ExtFs-sel csatolni alá a hdd-t?
Erre meg azt mondják, tönkrevágja a pendreivot a sok írás/olvasás művelet amit a windows művel. De kit érdekel, mikor 3000 forint egy 32GB-os usb3-as? 1-2 évet csak kibír.<< Tananyagok: informatikaora.hu >> Lego technic 42139 eladó
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Mi is az a HTPC?
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest