- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Mobil flották
- iPhone topik
- Vivo V50 5G - új is, nem is
-
Mobilarena
Minden ami HTPC, legyen akár hardveres akár szoftveres kérdés!
Új hozzászólás Aktív témák
-
AthlonXP
őstag
válasz
MasterMark #57919 üzenetére
Az erősítőben úgy van állítva igen (pl. stereonál), de amikor a gép átállítja nekem szélessávúra a hanfalakat, akkor a mélyről el vesz mindent. Onnantól meg az erősítő nem kap jelet csak az 5 fő hangszóróra, olyan, mintha a sub kébelét lecsatlakoztatnám a gépről. A frontok így megkapják a teljes sávot, de mivel azok fizikailag kicsik, így eleve nem tudják a mély hangokat megszólaltatni. Asszem 2-300Hz fölött kezdenek megszólalni. Amivel nics is baj, hisz az alatt ott mélynyomó, így nekik csak a közép és a magas hangokat kell megszólaltani.
Az erősítő meg jelen esetben nem végez leválasztást, mert 5.1 analóg bementre van állítva, ilyenkor pedig az egyes hangszórók bemenetére adott teljes hangsávvot küldi tovább a hangfalakra. Nyilván ha ebben a módban van, akkor joggal feltételezi, hogy a mélyhangok a külön sub bemeneten keresztül jönnek és neki csak küldeni kell tovább azt.
Ha 5.0-ás rendszert kötsz rá és olyan jelet is adsz be neki, akkor ugye a frontok fogják átvenni a mélynyomó szerepét is, pl. oszlop hangfalak esetén. Ott már mehet a teljes hangsáv a frontokra, mert a hangfalakban levő hangváltó, majd elosztja a frekvenciákat a benne lévő hangszórókra, így oda nem is kell külön sub. Annyi mélyed lesz, amennyit a hangfalak tudnak.
De nekem csak sima, egyutas, polchangszóróim vannak frontnak beállítva, így hiába megy rájuk a teljes zenei hangsáv, semmi mélyet nem fognak tudni kiadni, mert nem arra lettek tervezve, az erősítőm meg nem szedi le róluk a mélyeket, csak ha külön beállítom. Ezért nem mindegy a beállítás a PC-n és ezért szívtam vele, mert azt hittem, valami egyéb baj van. Eszembe sem jutott, hogy ő állítja vissza a hagszórók konfigját. -
AthlonXP
őstag
Analóg módon van most összekötve a rendszer, 3 jack kábellel. Így most működik rendesen. Sikerült megoldani a sub problémát is végre.
A windows valamiért szélessávú hangfalaknak állította be a front hangszórókat, így hiába volt 5.1-be állítva a kimenet, a mélyhangokat nem a subra küldte, hanem kompletten a frontokra adott mindent.
Hiába állítottam többször is, kis méretű, korlátozott sávszélességűre a frontokat ( és a többi hangszórót is ), valamiért mentés után, mikor le "OK"-éztam a beállításokat, ő visszakapcsolta ezt a részt és már nem ment a sub...
Ma valahogy, egyszercsak hajlandó volt felfogni, hogy nem dísznek állítottam be külön mélynyomót a rendszerhez és el is fogadta végre, így már teljes a konfig. Mind a 6 hangszóró működik rendesen. Ötletem sincs, hogy ezt miért nem tudta eddig megcsinálni. Semmit nem telepítettem, nem állítottam be máshogy, mint korábban.
Marad így egyelőre, majd egyszer, ha a mostani tönkremegy, akkor veszek egy hdmi-s erősítőt, aztán remélem azzal már menni fog digitális formában is ez az egész. -
AthlonXP
őstag
válasz
Alien! #57914 üzenetére
A tv egy az egyben átküld mindent az erősítőnek, úgy van beállítva alapból.
VLC-vel indítva egy DD tartalmat a PC-n, szépen megy 5.1-ben az erősítőn, a tv optikáján keresztül.
DTS nem (a tv nem kompatibils vele sajnos), de olyat nem is használok, így nem számít. Illetve, ha igen, pl. Blueray lemezről nézve filmet, akkor meg a lejátszóból, közvetlenül jut a jel az erősítőbe, megkerülve a tv-t. Olyankor megy hiba nélkül a DTS is.
De lényegtelen, elengedtem már ezt a PC-s dolgot, nem vagyok hajlandó többet foglalkozni vele, napok óta ezzel szarakodok, elég volt!
Megoldom analóg módon, ahogy 20 éve is..
Köszönöm mindenkinek a türelmet és a segítséget! -
AthlonXP
őstag
válasz
Smiley #57909 üzenetére
Az erősítő asszem úgy van beállítva, hogy 180hz alatt minden frekit a mélynek ad. Bár a pontos frekiben most nem vagyok biztos, rég állítottam már. Egyébként a Windowsban 80hz az alap beállítás.
Nem tudom ilyen Logitech féle 2.1-re gondolsz, nincs olyan rendszerem.
2.1 pedig úgy volt, hogy elindítottam egy sima mp3, vagy flac zenét, stereoban ami szépen szólt a két front hangszórón és a subon is. Semmit nem kellett hozzá állítanom sem az erősítőn, sem a gépen.
( Ez alap beállítás egyébként. Ha csak rádiót hallgatok az erősítővel, vagy mp3-at, stb, akkor is 2.1-ben szól, mert úgy van beállítva, hogy 5+1 hangszóró van rákötve és a front hangszórók, kicsire vannak állítva, így eleve leveszi róluk a mély hangokat és átküldi a subra. Nyilván, ha kikapcsolom a subot a menüben, vagy átállítom a frontokat, akkor a teljes zenei hangtartományt kiküldi a frontokra.. )
3 kábellel volt összedugva a gép, közvetlenül az erősítővel, ott pedig az 5.1-es DVD bemenetre volt dugva. Ahogy most is kötöttem nem rég. Az erősítő automatikus jelfelismeréses módban van, ő dönti el, hogy mikor mennyi hangszóró kell szójon és milyen módon, a kapott jelforrástól függően.
Így gond nélkül megy a stereo és az 5.1 is ha zenét, vagy filmet nézek vele, jelforrástól függően és semmit nem kell állítanom rajta, csak ki kell választanom az adott bemenetet rajta, utána ő megoldja a többit. -
AthlonXP
őstag
válasz
MasterMark #57903 üzenetére
Hát az marad most már, nem kínlódok ezzel tovább. Van a neten sokféle megoldás, de jórészt mindegyik, hackelt audi és vga driverről, meg regisztri módosításról szól. Ilyenekkel meg én nem akrok foglalkozni, annyit nem ér az egész, hogy ilyen-olyan módosított vackokat telepítsek a gépre miatta.
#57904Smiley: Lehet, hogy nem kéne szólnia, mégis a korábbi gépemen, gond nélkül szólt a sima stereo zenénél is, 2.1-ben a rendszer és semmit nem kellett állítani hozzá.
De meg lesz az itt is, csak még foglalkozni kell vele kicsit, ezt most hanyagoltam eddig, mert digitális formában és egy kábellel akartam megoldani az egészet, nem pedig 3mal és analóg módon. De hát ez van... -
AthlonXP
őstag
válasz
MasterMark #57901 üzenetére
Na igen, itt nálam a beállításoknál csak a "2 channel" opciók vannak, nincs más.
-
AthlonXP
őstag
válasz
Smiley #57894 üzenetére
A PC-nek az öntesztjéről van szó, amit lehet csinálni vele, mikor beállítod az adott hangszóró konfigot a kimeneten. Mindegyik hangfalat megszólaltatja külön-külön, amikor analóg kimetre kötöm az erősítőt, de ha zenét hallgatok, filmet indítok streamen, vagy játékot, akkor a sub nem szól, minden más, igen!
#57898SunMount3r: A tv is csak optikaival van rákötve az erősítőre és bármilyen formátumú hangot át tud küldeni neki. A tv-n az optikai kimenet "áthaladóra" van állítva alapból, ami a hangot illeti.
Ha tv-n indítom a streaminget és úgy nézem a filmet, akkor megy az 5.1 gond nélkül. Ugyan ez PC-ről már csak stereo, ha optikával kötöm össze közvetlenül a gépet az erősítővel, ha hdmi-vel kötöm a gépet a tv-re, majd azt optikával az erősítőre, akkor is ez a helyzet! Szóval ilyen szempontból lényegtelen, hogyan van összekötve a gép az erősítővel.
De mint korábban is írtam, ez számomra lényegtelen, mert stramingről szoktam filmeket nézni, azt meg közvetlenül a tv-vel, így ott eleve adott a térhatású hangzás, minden hiba nélkül, pc-vel meg nem filmezek.
Nekem elsősorban az lenne a lényeg ugye, hogy a játékok hangját tudjam 5.1-ben élvezni, a többi az másodlagos lenne. -
AthlonXP
őstag
Hát köszönöm az infot mindenkinek!
Analóg kimenettel a fentebb leírt problémám van, fogalmam sincs egyelőre, hogy miért, de majd még foglalkozom vele.
Az erősítőt nem tervezem cserélni egyelőre, használom, amíg be nem döglik. Nézegettem hdmi-s verziókat, használtan kb. 30-40 ezertől lehet kapni őket, majd beruházok egyre, a mostanit is használtan vettem, bő egy éve, kettő...
Ez is egy már bő 10+ éves Kenwood, erre cseréltem le a korábban újonnan vett ( már majd 20 éves ) Pioneer-emet, amiben tönkrement az STK ic ami már nyilván nem kapható, így kuka az egész.
Mindegy, elengedtem ezt a digitális kimenetet, marad az analóg, ha meg tudom oldani, hogy megszólaltassa a subot is rendszer, ha már be van állítva és az önteszten is működik... -
AthlonXP
őstag
válasz
Rolibratyo #57887 üzenetére
A PC HDMI-vel van csatlakoztatva a tv-re. A tv pedig optikaival az erősítőre. Sajnos nincs hdmi bemenet az erősítőmön.
Nekem az lenne a lényeg, hogy a játékok alatt legyen 5.1-es hangom az erősítőn, igazából minden más, lényegtelen volna.
De akkor ezek szerint ez felejős lesz, ahogy látom...
Ez működne is, de csak akkor, ha analóg módon, közvetlenül kötöm a gépet az erősítőre, 3 jack-to-rca kábellel. Ilyenkor a Windowsban is be tudom állítani az 5.1-et kimenetként és a teszthangok is szépen szólnak, mind a 6.
Na most amikor elindítok egy 5.1-es hangfolyamot, filmet, játékot, vagy egy sima stereó zenét, akkor viszont nem szól a sub, ergo nincsnek mély hangok! De a teszthangok lejátszásánál van, de csak ott!
Ha youtubeon is játszok le 5.1-es teszt videót, ahol mind a 6 hangszórót megszólaltatják külön, akkor ott sem szólal meg a mély, a többi igen... De ez is mitől van?! -
AthlonXP
őstag
válasz
Callisto #57884 üzenetére
Semmi nem megy 5.1-ben!
Csak és kizárólag a VLC-ben sikerült elérni ezt, amikor egy HDDVD demot játszottam le vele. Ez egy bemutató videó, a netről letölthető, dolby digital 5.1-es hanggal. Ezt lejátszva a VLC-vel, tökéletesen szól minden csatornán a hang.
De ezt leszámítva, sehol nincs más csak a sima stereo. A hang beállításoknál csak stereot tudok választani, nincs is más opció.
Se játékok alatt, se streamelt filmeknél, pl HBOMax, vagy youtube 5.1-es videók...
A TV eleve úgy van beállítva, hogy a hdmi kimeneten a digitális hang az átmenő-re van kapcsolva, vagyis változatlan formában küldi az optikai kimetre, amire az erősítő van kötve.
Az AC3filter progival se tudok mit kezdeni, bármit állítok benne, nincs hatással a hdmi kimenet hangjára...
A Win7 telepítés is elmaradt, mert időközben rá kellett jönnöm, hogy semmilyen driver nincs már a gépemhez, Win7 alá... Túl modern a cuccom. -
AthlonXP
őstag
válasz
MasterMark #57882 üzenetére
Arra már sikerült rájönnöm, hogy ha VLC-vel játszok le 5.1-es hangot, akkor az gond nélkül megjelenik az erősítőn, a tv-n keresztül. De csak az! Se a streamelt adások hangja, se a játékoké nem megy át 5.1-ben, csak és kizárólag, stereóban. Bármit is állítok a gépen, vagy az alkalmazásban.
Előkotrok egy régi ssd-t és próbaképp, teszek fel a gépre egy Win7-et, megnézem, az hogy viselkedik majd.
Olvastam, hogy a Win10-ben, teljesen átszabták a hangkezelést, ezért máshogy kezeli a dolgokat, mint a régebbi rendszerek. Bár én jelenleg Win11-et használok, de ebből a szempontból, mindegy...
De ez már csak egy ilyen utolsó próba lesz, mert napok óta ezzel kínlódok, fórumok tucatjait olvastam át már, csomó megoldást próbáltam, de ez a VLC-s dolog az egyedüli, ami összejött. Rengetegen kínlódnak ezzel a problémával egyébként, ami elég elkeserítő és dühítő, mert ennek egy teljesen alap, pofonegyszerű dolognak kéne lennie szerintem.
Analóg módon összekötve a gépet az erősítővel ( 3 jack-to-rca kábel ), működik egyébként a dolog, de ott meg olyan anomáliába futottam bele, hogy bármit is játszok le, a sub nem megy. Viszont amikor a teszthangokat játszom le, a hang beállításoknál, akkor meg gond nélkül megy az is! Így használhatatlan végül is. De, hogy ez is mitől van?! -
AthlonXP
őstag
válasz
MasterMark #57878 üzenetére
-
AthlonXP
őstag
válasz
MasterMark #57876 üzenetére
Úgy van állítva, igen. A tv meg gond nélkül átengedi. Ha pl. egy dvd lejátszót kötök rá hdmi-vel és azon játszok le 5.1-es filmet, akkor simán megy az erősítőre a tv-n keresztül az 5.1-es hang. PC-ről meg sehogy, hiába van ugyan úgy hdmi-vel rákötve. Az a baj, eleve nem tudom beállítani a kimenetet, csak 2 csatornásra. Mindegy milyen jelforrás megy.
-
AthlonXP
őstag
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy használja-e valaki úgy a gépét, hogy hdmi kábellel van rákötve a tv-re, kozvetlenül, a tv pedig egy optikai kábellel van csatlakoztatva egy 5.1-es erősítőhöz?
Nálam ez a helyzet ugyanis, de egyszerűen sehogy sem tudom beállítani a gépet, hogy 5.1-es hangot adjon ki magából, se játék, se streamelt filmek esetén. Akár hogy állítom a hang kimenetet, akármit állítok a tv-n, csak stereoban hajlandó szólni. Nincs is lehetőségem, 5.1-es kimentre állítani a dolgot, még akkor sem, ha a gépet, közvetlenül kötöm össze az erősítővel, egy optikai kábel segítségével.
Azért kérdem, hátha valakinek sikerült beállítani a dolgot, hogy működjön.
A vga egy RTX4060, a tv egy 2021-es LG, és végül egy Kenwood 5.1-es erősítő még a csapat tagja.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Mi is az a HTPC?
- DELL PowerEdge R640 rack szerver - 2xGold 6138 (20c/40t, 2.0/3.7GHz), 64GB RAM,4x1G, H730 1GB, áfás
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z370 i5 9500 16GB DDR4 512GB SSD RX6600 8GB Cooler Master MB510L Chieftec 500W
- LG 48GQ900-B - 48" OLED - 4K 3840x2160 - 138Hz & 0.1ms - G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1
- Bomba ár! Dell Inspiron 15 5578 2in1: i7-7GEN I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte GA-A620M R5 7600 32GB DDR5 512GB SSD RX 6700XT 12GB Rampage SHIVA Corsair 750W
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest