Hirdetés
- Magisk
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Örömhír: nem spórol Európán a OnePlus
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Google Pixel topik
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Kezünkben a OnePlus 15 és az Oppo Find X9-ek
- Fotók, videók mobillal
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
-
Mobilarena
Minden ami HTPC, legyen akár hardveres akár szoftveres kérdés!
Új hozzászólás Aktív témák
-
sb
veterán
válasz
Pista0001
üzenetére
Látom jó nagy vita kerekedett a kérdésemből.
Írnék egy összefoglalót, hogy mi alapján és mire keresek rendszert, hátha átfogóbb képpel jobban le lehet tisztázni a helyzetet. Talán másoknak is segíthet.
Az ITX topicban és pm-ben is volt 1-2 részlet, ami innen kimaradhatott.Szóval:
Jelenlegi konfig:
Atom 330 + Ion. HTPC célokra tökéletesen megfelel, torrent fut még rajta, másra nem is használom igazán.Ami miatt felmerült a csere:
1. Az általános teljesítménye mégsicsak gyenge, torrent mellett, egyéb nas funkciókat ellátva, néha RDP-vel konnektálva vagy pl. tömörítésben igencsak lassú. Elkelne egy gyorsabb proci (és gpu). Nem muszáj, hisz a fentiek alapján elégséges most is a gép, ezt fontos látni. De az adott, következőkben leírt feltételek mellett LEHETNE egy ennél jobb konfig is.
Tehát a következők vannak fókuszban CPU teljesítménynél:
1.1. Általános sebesség. (Nem a kifejezetten jól párhuzamosítható feladatok, nem render vagy egyéb számítások fognak futni egy HTPC-NAS- kombón).
1.2. Tömörítés.2. Fontos a fogyasztás, de a jelenlegi procik fogyasztás és enegriamenedzsmet szintjén elértek arra a szintre, hogy nem kell Atommal és egyebekkel vacakolni, hanem már "normális" procikban is lehet gondolkodni.
2.1. Idle/torrent/lejátszás alatti fogyasztás. Ez a legfontosabb, mivel ahogy írtátok, a gép működése nagy részét ezzel fogja tölteni.
2.2. Full load fogyasztás: mivel bizonyos esetekben kapna terhelést is ez is fontos, hogy épeszű keretek között maradjon.
- HTPC a fő cél, HTPC házban, valószínűleg kevésbé szellőző helyen lenne elhelyezve, nem ehet 100W körül/felett.
- Paneltáppal menne, 120W a limit, de a mostani külső tápom miatt jobb lenne inkább 60-80W körül tartani.
- Egyébként is az a szint ez a 60-80W, amiből az Atomnál lényegesen gyorsabb proci kijön, így felesleges fölé menni. Ha csak 3-4x gyorsabb és nem 5x az irreleváns a fogyasztási előnnyel szemben.3. Mivel nem erőmű a cél és nem kötelező a váltás, fontos tényező a költségkeret is. Tehát a felsorolt alternatíváknál ezt is mérlegelni kell. Szintén nem kérdés, hogy +10-15k-t megér-e a minimum 3-4x gyorsulás feletti plussz.
4. GPU
4.1. DXVA és "tökéletes" 24p elvárt. Tökéletesen azt értem, hogy ne legyen 1db drop sem egy normál, 2 órás filmben. Ezt a mostani Ion vagy a 880G-ben lévő HD4250 hozza.
4.2. Erősebb GPU-val MadVR+LAV Filterekre váltanék. Ha már fejlesztés akkor jó lenne, ha ezt elbírná.Na eddig a bevezetés. Most az eddig összeszedett infók és válaszok a hsz-ekre:
@Abu:
Két kérdés:
- A MadVR támogatást hogy értetted? Kell rajta valamit támogatni? Nem csak a gpu sebességen múlik a dolog? Én úgy láttam fut mindenen, csak a kraft kérdéses.
- LAV filternél gondolom még ez sem kérdés, mert a dekódolás az alatt is DXVA (vagy cuvid, ami gondolom hasonlóan hatékony).@Pista0001:
Láttam én is a tesztet de más tesztekből nem azt látom, hogy a Llano jobban fogyasztana. Van ahol egálban vannak az Intelekkel, van ahol a Llano eszik többet. Ennek nem tudom mi lehet az oka. Abu driver módosításról írt, ami alátámasztaná azt, hogy esetleg régebbi tesztekben még gyengébbek voltak és menet közben javultak fel DVXA alatt, de a régi ph tesztekben is ugyanez az arány, tehát inkább a teszt forrásától függ a dolog. Nem tudom mi lehet az igazság.És most visszatérve a feltételeknek megfelelő opciókra:
1. Llano 2-3 maggal.
A 2-3 magosak gyengébbek sokkal mint egy SB-IB proci, az 1. pontban elvéreznek hozzájuk képest, ez már kevés lenne szvsz, ill. hasonló áron van sokkal jobb. G540-G620.2. Llano 4 maggal.
A 4 magosak már hozzák a megfelelő szintet, ha még mindig gyengébbek is kicsit. Viszont kérdéses a fogyasztás. Full load a 100W-ot nyaldossák, a HeavyToys-tól kapott infó alapján az alulfeszelt A8-3820 80W körül áll meg és még van benne tartalék. Árban viszont 20k felett van, egy G540-G620 teljesítményben (mindig átlagost nézve!) hasonló és 10k körül megkapható itt. I3-2100 jobb, ugyanilyen árban. Fogyasztásban 60-70W körül vannak, és erre jöhet rá olyan -15-20W körüli az alulfeszelésből.
Az 1. ponton jobb az Intel, de megfelelő.
A 2. pontot szintén jobb, de alulfeszelve ezt is hozzák.
A 3-4. pont megvan, ill. a MadVR kérdéses mennyire elég hozzá a GPU. Azt hiszem határeset.3. IB proci
Pentium vagy Core i3?
Igazából ragozni nem kell, mindent hoz. Kérdés az ára és a 4. pontban a MadVR. Egy tesztben láttam, hogy a HD4000 épphogy elbírja talán, bár nem volt teljeskörűen kitesztelve. Itt ez a legnagyobb kérdés. Plussz árban még tovább nő, mivel csak az i3-3225-ben van HD4000.
Ill. még egy: a képminőség. Abu, a Clear Video HD, amit a Pentiumokból kiiktatnak visszaveti a quality tesztekben?4. SB proci.
Pentium vagy Core i3.
Mindent hoz szintén, kivéve a 4. pontot. Diszkrét vga kell, ami árban beleférhet egy olcsó Gxx mellé, biztosabban elbírja majd a MadVR-t is, a fogyasztáson ugyan dobni fog, de alulfeszelve még így is a Llano alatt maradhat full load. Kérdés a lejátszás és az idle, amit azért legalább 5-10W-tal megdob a vga.A leguniverzálisabb/olcsóbb/gyorsabb megoldás talán az Gxx+vga. A fogyasztása kérdéses.
A legegyszerűbb egy Llano, mert mindent tud. Kicsit gyengébb mindenben, MadVR-re sem biztos, hogy elég teljesen.
IB fogyasztásra a legjobb, MadVR kb. a Llano szintjén kérdéses. Drága.Várom a tippeket.

Llano fogyasztási adatokat.
Diszkrét vga tippeket. (ránézésre egy GT430-520 lehet jó hozzá, AMD oldalról?)
MadVR tapasztalatokat.
Új hozzászólás Aktív témák
- Tudástár Mi is az a HTPC?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Magisk
- Formula-1
- Milyen alaplapot vegyek?
- MILC felhasználók szakmai topikja
- urandom0: Száműztem az AI-t az életemből
- Milyen házat vegyek?
- Rogyásig pakolható a Cooler Master Cosmos szériás csúcsháza
- Futás, futópályák
- Linux kezdőknek
- További aktív témák...
- HIBÁTLAN iPhone 12 mini 64GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3818
- Keresünk Galaxy S23/S23+/S23 Ultra/S23 FE
- Apple iPhone 13 mini Red Kompakt méret, nagy teljesítmény 256 GB Használt,szép állapot, 100%
- Samsung Galaxy A53 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Vállalom Xianomi Okos kamerák, szoftveres javíttását
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest