-
Mobilarena
Minden ami HTPC, legyen akár hardveres akár szoftveres kérdés!
Új hozzászólás Aktív témák
-
dabadab
titán
válasz
Digger #19649 üzenetére
XBMC megy rajta, tulajdonkeppen meg az XP-t sem kell Linuxra cserelned, onnantol kezdve meg tenyleg alkalmas zenelejatszasra. A beepitett hangkartya viszont valoszinuleg eleg gyenge, ha meg mar egy USB-s hangkartya is kell, akkor meg lehet, hogy mar annyira nem vonzo a dolog.
-
dabadab
titán
Szerintem a memória túl van misztifikálva, ha nincs egyéb különös igényed (pl. hogy low profile legyen, mert különben nem fér el tőle az akármi), akkor megveszed a legolcsóbb DDR3-at, főleg, hogy a lapban úgyis csak max 1066-on megy. Ha nem csak XBMC-t akarsz rárakni (mert elsőre így értettem), akkor menjen bele 4 GB, végülis tényleg olcsó a RAM (emlékszem, amikor valami 40k-t fizettem 64 MB-ert, brrr
)
-
dabadab
titán
"Nekem Asrock A330 van és csak 3GB-ot lát a 2x2GB-ból."
Nem Windowst hasznalsz?...
(#19262) cekkk: A 32 bites Linux vigan latja mind a 4 gigat ilyenkor is, ez egyertelmuen windowsos betegseg (egyebkent ez az Atom is 32 bites, szoval 64 bites rendszer nem fog menni rajta).
(#19264) Digger: az Ionnak max. 512 MB-t lehet adni.
-
dabadab
titán
"Ez mégis hogy a pcsba lehet placebo?"
Es hogy a csudaba kovetkezhet a dekodolas kulonbozosegebol? Most oszinten, el tudod magyarazni? Mert en nem.
Egyebkent a placebo nagyon-nagyon melyen mukodik, boven a tudatos szint alatt, egyesek kepesek meggyogyulni miatta, vagy ott a kedvenc kiserletem, ahol a nepeknek konkretan jobban izlett (nem azt mondtak, hogy jobban izlik, hanem tenylegesen jobban izlett, MRI-vel kimertek) ugyanaz a bor, ha dragabbnak hittek. Ehhez kepest az, hogy masnak hallottad a hangokat, siman belefer. Ha meg tenylegesen is van kulonbseg, akkor inkabb az erosito beallitasaiban keresnem, nem kizart, hogy az machinal valamit az LPCM vagy DTS MA jellel.
-
dabadab
titán
Az eredeti kerdes az volt, hogy melyik cucc tud DTS-MA-t meg tarsait bitstreamelni es arra irtam, hogy tok mindegy, mert az XBMC ugyis tudja LPCM-be dekodolni, onnan kezdve meg mindegy. Erre jott a turboaudiofil allaspont, miszerint csak es kizarolag az a jo, ha az erosito csinalja a dekodolast, mert kulonben vacak lesz az egesz.
"Hogy az XBMC ugyan úgy kódolja ki LPCM jelfolyammá a DTS HD MA-t, mint mondjuk a VLC player?"
Ez mondjuk igy van, foleg, hogy meg azonos kodot is hasznalnak.
-
dabadab
titán
"Szerintem egyszerűen csak fogadjuk el, hogy programozás technikai szempontból PC-n is olyan sok helyen lehetséges belenyúlás a nyers LPCM adatfolyamba, hogy butaság lenne azt gondoloni, mindig minden szoftver kizárolag egyformán működik."
Szerintem ne fogadjuk el, mert nem igaz. Foleg ugy, hogy itt raadasul eleg konkretan XBMC-rol van szo, ami eleg ismert modon mukodik es nem nyul bele.
"Lásd ellenpéldának a FooBar-t."
Azt a foobar2000-et, aminek a FAQ-jaban direkt ki van emelve, hogy tok ugyanugy mukodik, mint barmelyik masik lejatszoprogram?...
-
dabadab
titán
"95%-ig pontos amit irtál, csak kihagytad a DPS feladatai közül a hangszint, a mátrix kódolást pl. Logic 7, stb."
Viszont ezek mind a DTS/DD dekodolas utan jonnek es LPCM-en is ugyanugy el lehet oket vegezni (sot, igazabol ugye csak es kizarolag LPCM-en vegzi el oket a DPS), vagyis temank szempontjabol ez tok erdektelen.
-
dabadab
titán
válasz
Patice #19184 üzenetére
Jesszusom, a jelek szerint az alapfogalmakkal se vagy tisztaban. Egy DAC chip nem szamol ki semmit, ugyanis a DAC chip, mint a neve is mutatja (digital-to-analog converter) osszesen annyit csinal, hogy a digitalis jelet analogga alakitja (es igy egyebkent koze sincs ahhoz, hogy a HDMI-n milyen formatumban utazik az adat, illetve mindenkeppen az erosito DAC-ja alakitja a digitalis jelet hangga).
(#19185) TCr: Nem dobalozok latatlanban, csak tudom, hogy a placebo hatas mennyire eros, sot, a temanak hatalmas tudomanyos irodalma is van.
-
dabadab
titán
A DAC chip mindenhol olyan kicsi (mi a fene lenne nagy egy DAC chipben?), a DSP meg tok kulon dolog, raadasul egy erosito DSP jet egy i5-hoz vagy egy Trinityhez kepest kb. annyira fejlett, mint az abakusz.
(#19182) TCr: Fogalmam sincs, igy latatlanba az a legvaloszinubb, hogy alulbecsulted a placebo jelentoseget (nem nehez).
-
dabadab
titán
Javits ki, ha rosszul tudom, de a PS3 eleve csak es kizarolag LPCM-et tud kiadni magabol.
"Sokkal jobban tetszett, amit bitstream alatt hallottam, annyival dinamikusabb volt a hang, akkora különbség volt a kettő között, hogy az már abszolút nem lehet placebo."
Tekintve, hogy a legmeredekebb lehetosegeket is figyelembe veve, a PS3-on meg az erositon dekodolt stream kozotti kulonbseg boven a placebo-hatar alatt van, ezert eleg nyilvanvalo, hogy ez nem a dekodolas miatt volt.
Egyekbent a "lekeveres" szo nem tudom, hogy keveredik ide, az azt jelenti, amikor sokcsatornas hangbol sztereot csinalnak, itt meg nem arrol van szo.
(#19179) Patice: egeszen pontosan hogy lehet jol meg rosszul dekodolni?... Ott a specifikacioban a konkret algoritmus, hogy ez igy mukodik, mashogy nem is lehet.
-
dabadab
titán
válasz
Digger #19159 üzenetére
"Vajon az, hogy BIOS-ban lehet állítani a RAID-et, azt jelenti, hogy ez hardveresen támogatott?"
Nem. Egyebkent HW-s RAID-del valoszinuleg soha az eletben nem fogsz talalkozni, az max. szervergepekben fordul elo, az osszes tobbi abszolut szoftveresen megy. A "RAID vezerlo" az alaplapoknal azt jelenti, hogy a BIOS-ban van valami kis primitiv SW RAID megvalositas, ami arra eleg, hogy bebootoljon a gep, aztan atadja a vezerlest a RAID driverben levo SW RAID-nek.
"A firewire csatlakozóval vajon lehet valamilyen sw.-el digitalizálni családi DV videókat?"
Azokat nem kell digitalizalni, mert a DV eleve digitalis, csak siman le kell tolteni a kamerarol, van ra kismillio program.
(#19166) TCr: persze, ezek tok ugyanugy mukodnek (az asztali gepem Llano).
-
dabadab
titán
-
-
-
dabadab
titán
válasz
csupahatos #18686 üzenetére
Nem nagyon, vagy legalabis nem ilyen egyszeruen. A problema az, hogy a LED-ek (ellentetben pl a villanykortevel) csak egy viszonylag szuk feszultsegtartomanyban adnak fenyt, azalatt gyakorlatilag nem vilagitanak, szoval a sima rakotes egy valtozo feszultsegu venticsatira nem fog menni. Ha viszont beiktatsz egy tranzisztort es azt a PWM jellel szabalyzod, akkor mehet a dolog.
(#18687) canniball: egy LED fogyasztasa sehol sincs egy ventiehez kepest (pont ezert lehet siman LED-es ventit is csinalni
)
-
-
dabadab
titán
Persze, hogy lehet, sima PC-k, nalam is az van rajtuk (mondjuk nalam kb. mindenen Linux van
). Igazabol ha csak ilyen XBMC-s mokara akarod hasznalni, akkor a letezo legegyszerubb megoldas az, hogy a megfelelo openelec verziot kiirod egy pendrive-ra, aztan arrol hasznalod az egeszet.
-
dabadab
titán
"Ha a maradék 4 cellád üres lenne úgy, hogy az 1. folyamatosan változó adatot tartalmaz, akkor csak minden nap (vagyis időközönként) másik cellába kell írni az adatot: 200-200-200-200-200 lesz az írás eloszlás"
Ehelyett lesz 201-201-201-201: tenyleg komoly kulonbseg, direkt megeri emiatt plusz penzt kolteni plusz tarhelyre, foleg ugy, hogy kb. senki sem latott meg olyat, hogy egy SSD-ben tuliras miatt meghaltak volna a cellak.
(A PH-s folklorban az SSD-k elhasznalodasa is erosen tulporgott dolog)
-
dabadab
titán
válasz
rigo88 #17874 üzenetére
When it's done
Tekintettel arra, hogy mult hete jott ki az RC3, karacsony elott meg az RC2, olyan nagyon sokat mar nem kell ra varni.(#17875) rii: Zotac IONITX, azokon bazi nagy hutoborda van es van olyan valtozata is, amin integralt paneltap van meg wifi, az IONITX-A.
-
dabadab
titán
Igen, a CPU-k (illetve az Ion az chipset, mert azokban Atom CPU van). Brazost lehet kapni ujonnan is, de erdemes korbenezni apron. Alaplapbol eddig meg csak mITX-et lattam es ezek fixen oda vannak forrasztva.
Mivel fogyasztanak ugy max 20 wattot, ezert egy minimumra (800-900 rpm tajara) lehuzott venti lehuti oket es annak hangja sincs. -
dabadab
titán
válasz
radi8tor #17831 üzenetére
"SSD-n illik 10% helyet hagyni minimum."
Ez a varosi legenda honnan szarmazik?
Komolyan, itt a PH-n komoly legendariuma van az SSD-knek, hsz-rol hsz-ra terjednek mindenfele mendemondak, azon csodalkozok, hogy meg senki se javasolta, hogy ejfelkor aldozzunk fekete kakast -
dabadab
titán
válasz
Digger #16993 üzenetére
"nem akartam neten rendelni."
Ez az alapveto hiba
Ami vevo van a TV kartyadhoz, azzal sajnos sokmindenre nem fogsz jutni, mert a hozza tartozo chip a TV kartyan van, szoval a ketto csak egyutt mukodik. Az alaplapi IRDA header meg megint problemas, mert az nem igazan veszi a taviranyitok jeleit, mert nem arra van kitalalva ill. azzal a gepedet se tudod felebreszteni.
Szerintem sokkal jobban jarnal, ha inkabb megis rendelsz egy USB-s vevot, van itt az apron is. (Lehet a neten kapcsrajzot is talalni, de van egy olyan erzesem, hogy a hozzavalok beszerzese se menne siman, ha nem netrol rendelsz.) -
dabadab
titán
válasz
Celtis #16835 üzenetére
Brazos + valami olcso itx haz paneltappal + MCE taviranyito + openElec egy pendrive-on.
A passziv hutes tok felesleges, raraksz egy minimumra lehuzott 8-as ventit es el lehet felejteni a hutest: gyakorlatilag hallhatatlan lesz, nem draga, hut.
rbalint88: ja, tenyleg, vegulis csak a lenyeg hianyzik
-
dabadab
titán
Miert sulne meg? Egyebkent alulfeszelve szinte biztosan 50 W alatt eszik az a gep (az en A6-3500-om vesz fel konnektorbol 60 W tajan es valami azt sugja, hogy azert ebbol legalabb 20% elveszik a tapon) egy minimumra leszabalyzott Big Shuriken gond nelkul huti - bar igaz, hogy egy mATX Feel 105-ben, de ahogy elnezem, a 202 se annyival kisebb.
-
dabadab
titán
-
dabadab
titán
Nalam wireless MS bill meg eger van, azok maguktol nem ebresztik fel a gepet, csak akkor, ha hozzajuk nyulok.
A ventiket meg egy fancontrol nevu kis linuxos programmal szabalyzom, az szepen le tudja vinni oket az inditashoz szukseges minimum fordulatszam ala is (inditaskor ad nekik egy "gazfroccsot", aztan ha mar mennek, akkor lejjebb viszi a pwm-et).
-
dabadab
titán
válasz
madgie #16335 üzenetére
A suketszobat en teljesen szo szerint ertettem, egy jol sikerult darabban baromi kenyelmetlenul erzi magat akar egy-ket perc utan is, nem embernek valo az.
(#16337) rbalint88: ne viccelj, Brazoshoz minek hocsoves haz? Meg semmi ertelme "total csendes" gepet epiteni (az elektroniakanak maganak meg mindig lehet valami hangja), gyakorlatban ugyis csak az erdekes, hogy hallod-e.
-
dabadab
titán
válasz
madgie #16333 üzenetére
"Volt már pár csendesített ventim (Noctua, Scythe szintűek), azért mindet hallottam éjszaka, egy méterről."
Mert gondolom alap fordulatszamon hasznaltad oket. Le kell szabalyozni a felere, akkor tenyleg elmegy a hangja (es kiderul, hogy milyen hangos a monitor / TV / energiatakarekos ego
).
"a mai kor gyermeke már kínosan érzi magát a "süketszobában" (saját tapasztalat)"
Suketszobaban mindenki kinosan erzi magat, nem csak a mai kor gyermeke, ha ez megvigasztal valamennyire.
-
dabadab
titán
válasz
madgie #16330 üzenetére
Akkor rosszul csinalod. Paneltap, HDD a szerverbe / NAS-ba, leszabalyzott halk ventillator. Mind a ket Ion es a Llano is hallhatatlanul halk (ami nalam azt jelenti, hogy ejszaka, csendben 1 meterrol nem hallom es nem hallok valtozast, amikor kikapcsolom).
(#16331) rbalint88: miert kerulne tobbe? Egy egyszerubb paneltapos mitx haz kijon 15k-bol, valami PWM-es ventillator meg 2-3k.
-
dabadab
titán
"A BIOS mit szabályoz?
Magát a fordulatszámot, vagy feszültséget?"A feszultseget. Egyebkent en a helyedben azt csinalnam (illetve a magam helyeben konkretan ezt csinaltam), hogy ahelyett, hogy hagynam a BIOS-t onalloskodni, inkabb valami ventiszabalyzo-programmal levennem fixen ugy 600 rpm tajara a ventit, aztan nem aggodnek tobbet.
-
dabadab
titán
válasz
valden #16280 üzenetére
Nekem konkretan egy ilyen hajtotta meg az A6-omat, egy adapter.hu-s miniITX hazbol szedtem ki (oda nem kellett, mert az alaplapnak sajat paneltapja volt (hogy miert nem gyartanak tobb ilyet...)). A tappal annyi aggalyom volt, hogy az adatlapja szerint a 12 voltos agon csak 48 W-ot tud leadni, marpedig gyakorlatilag minden alkatresz innen veszi az aramot, igy aztan amikor egy ido utan elkezdett vacakolni (sleepbol egyre gyakrabban nem akart felebredni a gep), akkor lecsereltem egy picoPSU-ra, azzal azota is gond nelkul mukodik.
-
dabadab
titán
válasz
szabi__memo #16249 üzenetére
Az alulfeszeles a teljesitmenyt nem erinti, ugyanolyan gyors marad.
-
dabadab
titán
válasz
Ciripke #16241 üzenetére
"Az lenne a kerdesem, hogy egy. i3 vagy i5 (vagy Amd-s tarsai) konfig okosan osszerakva fogyasztasban osszehasonlithato-e egy integralt processzoros, htpc be szant megoldassal? (pl ionos konfig, stb.)"
Igen, filmlejatszas kozben egy alulfeszelt Llano vagy Trinity paneltappal ugy 30 W tajan eszik, az Ion meg a Brazos meg olyan huszonvalahanyat (szinten paneltappal, normal feszultsegen).
[ Brazosom nincs, a tobbi sajat meres. ]
-
dabadab
titán
válasz
valden #16238 üzenetére
Annak az A6 3500-os rendszernek a fogyasztasa minden bizonnyal 70 W alatt van. Ha halk tapot szeretnel, akkor vegyel egy picoPSU-t + egy kulso kockat, az teljesen passziv, szoval semmi hangja sincs, raadasul hot leginkabb csak a kulso kocka ad le, igy a hazat sem futi.
-
dabadab
titán
-
dabadab
titán
válasz
Enszuke #16182 üzenetére
Ellenben ha a kovetelmenyt arra valtoztatjuk, hogy "gyakorlatilag minden filmet, XBMC, Youtube, net, torrent...", akkor meg teljesen jo, valoszinuleg nem fogja zavarni a tudat, hogy ha nagyon akarja, akkor valami forum melyerol elo tud banyaszni valami olyan anyagot, ami nem megy a gepen.
-
dabadab
titán
válasz
Ed Parker #16149 üzenetére
"A 75W a maximális le adható teljesítmény, ami akár percekig is működhet, de valójában az csak kb 60W ha jó a táp."
Ezt honnan szedted?
"Nekem a trinity max 65W tdp-s"
De neki egyreszt Brazosa van, masreszt a Trinity sem fogyaszt annyit (az AMD (meg az Intel is) TDP osztalyokat hasznal, a "65W TDP" azt jelenti, hogy a TDP-je valahol 35 es 65 W kozott van).
-
dabadab
titán
"A gigabithez bűvészkedni kell. Jumbo packet, és egyéb router és/vag hálókártya beállítások."
Jumbo packet nem kell feltetlenul (igazabol csak a gond van vele, mert minden, a halozatra csatalkozo cuccnal be kell allitani), meg semmilyen mas beallitas se, bedugod, megy. Ha nem megy, akkor ott valami gond van.
-
dabadab
titán
"A koax az az optikai hang? Mert az elvileg digitális"
Felig digitalis, az orajelet analog modon viszik at (szoval nem bele van irva a headerbe, hogy itt ez 44,1 kHz, hanem ezt az informaciot a vivofrekvencia kepviseli) es ennek az apro egyenetlensegei megjelen(het)nek letjatszaskor is. Wikipedian valamivel bovebben: [link]
-
dabadab
titán
"a csak "marketing" termékeknek rövid az életútja"
A homeopatia tobb, mint ketszaz eves multra tekint vissza, ez lenyegesen tobb, mint a draga kabeleke es pontosan lehet rola tudni, hogy szintisztan a placebo-hatasrol szol (ahogy minden eddigi jel szerint a draga HDMI kabel is).
Tovabbi kabeles kerdesekben javasolnam ezt a topikot, mert itt mar tenyleg offtopic lett a dolog.
(#15621) lancerboy: a matematika baromi rossz pelda, mert az nem tudomany (legalabbis semmikeppen sem termeszettudomany) emiatt nem ugy mukodik, mint a fizika, hanem ugy, mint a kolteszet: nem az letezik benne, ami valoban van, hanem az, amit kitalalunk. A matematikan belul meg az, hogy te harminc evvel ezelott nem hallottal a komplex szamokrol, nem azert volt, mert akkor meg nem taltak ki oket - ugyanis a jelek szerint mar az okori gorogoknel megvolt a dolog, de a XVI. szazadtol kezdve stabilan velunk vannak.
-
dabadab
titán
"Közgazdász vagyok nem fizikus!
Fizikától függetlenül, miért veszik meg tömegesen a 20, 30, 50, 100 ezer forint áru 1-2 méteres kábeleket?"Ugyanazért, amiért el lehet adni a homeopata "gyógyszereket" meg hasonló blődségeket - és hidd el, a magyarázathoz sokkal inkább közgazdásznak kell lenni,mint fizikusnak
-
dabadab
titán
válasz
#25954560 #15567 üzenetére
A deep colornak semmi koze a kabelhez, foleg, hogy a HDMI-ben nincs throttling, hogy mondjuk visszaallitsa magat 48 bites szinfelbontasrol 24 bitesre, ha nem birja a kabel.
En egyszeru mernokkent tovabbra is az magyarazat tunik a leghihetobbnek, ami a mar linkelt vaktesztbol adodik, ahol az emberek java resze ugyanazt a kabelt is kulonbozonek latta / hallotta, vagyis hogy egyszeru pszichologiai jelensegrol van szo. Ezt erosen alatamasztani latszik, hogy senki nem birt eloallni plauzibilis elmeleti alappal illetve dokumentalni sem sikerult a jelenseget, csak es kizarolag szubjektiv beszamolok szolnak rola.
-
dabadab
titán
Az az igazsag, hogy hasonlokat hallottam mar 320 kbps mp3 vs FLAC viszonylatban is ("hatalmas kulonbseg, barki hallja"), aztan ABX teszteken ez valahogy mar egyaltalan nem mukodott.
Mivel en minden bizonnyal tul tavol vagyok ahhoz, hogy csak ugy atmenjek hozzad, inkabb azt javasolnam, hogy probalj meg te is egy ABX tesztet - mondjuk a fizikai komponens miatt ehhez szukseges egy segito is. -
dabadab
titán
-
dabadab
titán
válasz
liszi70 #15542 üzenetére
"USB-s átvitelnél van hibajavítás, valós idejűnél (HDMI) nincs."
Na jo, de a bithiba nem ugy nez ki, hogy homalyos a kep, meg halvanyabb a szinek (ezek tipikusan analog atvitelit problemak, ezek digitalis atvitelnel annyira valoszinuek, mint vasutan a lapos kerek), hanem ugy, ahogy azt mar feljebb is linkeltem: igy.
A dolognak a valosidejuseghez tul sok koze egyebkent nincs, mert a szinten valosideju HDMI-s hangatvitelnel van hibajavitas, a video streambe minden bizonnyal a savszelesseg-igenye miatt nem raktak bele.
-
dabadab
titán
válasz
Ed Parker #15539 üzenetére
"De hát itt pont az volt, abx teszt."
Nem. Az ABX tesztnek az a lenyege, hogy van egy ismerten A, van egy ismerten B, meg van egy X, ami vagy A, vagy B, ezt a tesztelonek kell eldontenie. Ezt a tesztet megismetlik jopar alkalommal (legalabb tizszer illik) es az ismetlesek szama illetve a helyes valaszok alapjan kijon, hogy mekkora az eselye annak, hogy tenyleg erzekelte-e a tesztelo a kulonbseget. Itt ez csak egy sima AB teszt volt.
"Tény hogy kevesebben látták másnak a képet, a hangot viszont annál inkább."
Megismetlem, mert ugy tunik, hiaba emeltem ki, nem jott att: ugyanannal a kabelnel is. Amikor nem csereltek ki a kabelt, a kilenc tesztelobol het(!!!) akkor is kulonboznek hallotta. Ezek utan nehez amellett ervelni, hogy egy sima AB teszt barmi komolyan veheto eredmenyt adna ket kabel kulonbsegerol.
-
dabadab
titán
válasz
Ed Parker #15537 üzenetére
"Ha tényleg minden hdmi kábel egyforma, vagyis csak egyes es nulla, tehát vagy jo vagy nem,miért születtek eltérő vélemények vakteszten?"
Sima pszichologia hatas, ezert csinalnak rendes helyen ABX tesztet, hogy ezt kiszurjek. Ez jol latszik, ha megnezed a tesztekbol a harmadikat, akkor ott ugyanazt a kabelt is kulonbozonek latta / hallotta a teszterek nagyobb resze. Ugyan eleg kicsi a minta, de ha ezt is figyelembe veve vizsgalod a tobbi adatot, akkor eleg eros a statisztikai valoszinusege annak, hogy a tobbi kabel kozott sem volt semmi kulonbseg.
-
dabadab
titán
"asszonypajtás, aki mindenféle placebohatástól mentes"
Ha az asszonypajtas nem felfujhato, hanem igazi
, akkor nem lehet ellenallo a placebohatassal. Senki sem az, nagyon melyen resze az emberi agy mukodesenek. Sot, nem csak az emberinek, kutyaknal is megfigyeltek (pl. itt).
"Ez igaz hdmi kábelre is! Mindegyiknek totál más a "színmélysége", van amelyik élesebb, mosottabb."
Azt mar nem is kerem, hogy legalabb valami marginalisan hiheto magyarazatot adj arra, hogy ez hogy lehetseges, csak ket darab kepet, amin latszik ez a mosottsag.
-
dabadab
titán
Egyebkent konkretan milyen kulonbsegeket latsz?
Vakteszten vagy ugy, hogy tudtad, hogy melyik kabel van bedugva?
Es csak HDMI kabelnel, vagy mondjuk megprobaltad osszehasonlitani azt is, hogy milyen hatasa van a kulonbozo ethernet vagy SATA kabeleknek a kepminosegre, vagy a HDD tipusanak?
-
dabadab
titán
válasz
liszi70 #15524 üzenetére
"Nem teljes mértékig értek egyet azzal, hogy akár 10-15 méter hosszban is igaz az, hogy tök mindegy a kábel minősége."
Ilyet nem is mondtam. Azt mondtam, hogy nincs jo minosegu meg nem annyira jo minosegu kabel, hanem van mukodo meg nem mukodo kabel. Kb. 15 meter a sima HDMI kabelek maximum hossza (ennel hosszabbakban altalaban mar erosito van) es ilyen hosszakon siman elofordulhat, hogy mondjuk egy szamitogep desktop (1920x1200, 60 Hz) nem megy at rajtuk. De ilyenkor nem az lesz, hogy gyengebb lesz a kepminosege (mittomen, halvanyabb szinek, ilyenek), hanem az, hogy vagy egyaltalan nem lesz kep, vagy ha megis, akkor feltuno hibak lesznek rajta (pl ilyesmi).
-
dabadab
titán
Az AVX-es forumban nem talaltam semmit, a zajszures, arnyekolas, crc* meg nem erinti a minoseg kerdeset, az csak az altalam fent is emlegetett eredmenyt dobja ki, miszerint egy kabel vagy jo, vagy nem jo, szoval meglehetosen baromi nagy elkenesnek tunik az, amikor azt allitod, hogy a minosegromlas fizikai hattererol barmi szo lenne valami komoly helyen.
Olyat mar lattam, hogy egy kabel hibas volt, vagy hogy voltak olyan bitrate-ek, amiket mar nem birt, magyarul rosszul mukodott (es akkor a kep feltunoen rossz, hibas volt, nem pedig gyengebb minosegu), de olyant meg nem, hogy ket megfeleloen mukodo HDMI kabel kozott lett volna hiba. Sot, olyat se lattam, hogy barki erdemben dokumentalt volna ilyet, olyat se, hogy barki epkezlab magyarazattal elo tudott volna allni, hogy ez hogy lehetseges, sot, olyat se, hogy barki komoly teszteles utan barmi kulonbseget talalt volna.
*: a HDMI-ben nem is hasznalnak CRC-t (par helyen checksumot igen, de azt mashogy szamoljak)
-
dabadab
titán
válasz
liszi70 #15488 üzenetére
Ez nem gondolas kerdese, a digitalis atvitel vagy jo, vagy nem jo, az egyes vagy egyes, vagy nem az, a nulla vagy nulla, vagy nem nulla, mas lehetoseg nincs. Ha az egyes egyes, a nulla meg nulla, akkor jo, ha nem, akkor nem jo. Ez nem olyan, mint az analog atvitel, ahol az egyes az a tulvegen soha nem lesz egyes, de ha 0,9999999 akkor jo, ha 0,9 akkor nem olyan jo, ha meg 0,6, akkor meg meg kevesbe jo, itt ilyen nincs, alapelvaras a tokeletes atvitel.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Mi is az a HTPC?
- BESZÁMÍTÁS!Gigabyte B650M R7 7800X3D 64GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Corsair 4000D Airflow TG 750W
- LG 65QNED87T / 65" - 164 cm QNED / 4K UHD / 120Hz & 3ms / HDR 10 Pro / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- Bomba ár! Lenovo IdeaPad 330S-15IKB - i5-8G I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S24/Samsung Galaxy S24+/Samsung Galaxy S24 Ultra
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X270 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged