- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- iPhone topik
- A sógorokhoz érkezik a kompakt Vivo X200 FE
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Itthon is kapható lesz a kerámia Xiaomi Band 10
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Fotók, videók mobillal
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- Google Pixel topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
pvt.peter
őstag
Kicsit megkésve, de némi infó a 2015/2016/1. félév MSc -s záróvizsgáról.
Programtervező informatikus MSc záróvizsga nappali és esti tagozatra összesen 4 záróvizsga bizottság volt:
1. bizottság - Szoftvertechnológia
Kozsik Tamás elnök, Istenes Zoltán, Laki Sándor, Zsók Viktória
(9 záróvizsgázó volt, 4 hallgató bukott meg)2. bizottság - Szoftvertechnológia
Horváth Zoltán elnök, Lőrincz András, Kósa Balázs, Páli Gábor, Csörnyei Zoltán
(10 záróvizsgázó volt, senki sem bukott meg)3. bizottság - Modellalkotó informatikus
Simon Péter elnök, Hegedűs Csaba, Járai Antal, Weisz Ferenc
(nem tudom, hogy volt-e záróvizsgázó hallgató és ha igen akkor mennyi)4. bizottság - Információs rendszerek
Benczúr András elnök, Kiss Attila Elemér, Molnár Bálint, Racskó Péter külső tag
(8 záróvizsgázó volt, senki sem bukott meg)Én a 2. bizottságba kerültem.
A védés és a vizsga két különböző napon volt, szerdán (2016.01.27.) és pénteken (2016.01.29.), mind a kettő napon reggel 09:00 -kor kellett megjelenni kiöltözve.A védésen és a vizsgán is csak Lőrincz, Páli és Csörnyei voltak bent.
A védésre kellett prezentációt is készíteni amelynek időtartama max. 15 perc.
Lehet saját laptopot vinni. Ha esetleg vmi "egzotikus" csatlakozóval rendelkezik (HDMI) vagy nincs rajta VGA kimenet akkor érdemes átalakítót is vinni, hogy ne ott kelljen kábelért rohangálni.
Abszolút változó volt a tapasztalat a védésnél, volt akit engedtek beszélni végig, de olyan is volt akit folyamatosan félbeszakítottak.Általános tapasztalat az, hogy a diplomamunka témát "MSc szintre" kell(ene) belőni. Volt néhány olyan hallgató akit emiatt eléggé "megkínoztak", ugyanis a munkájuk közelebb állt a BSc szakdolgozat szinthez, mint az MSc diplomamunka szinthez.
A diplomamunka védésnél arra kíváncsi a bizottság, hogy mi az a plusz amivel te hozzájárultál egy probléma megoldásához. Olyan témát érdemes választani ami magába foglal kutatást is.
Magáról a vizsgáról pedig az alábbiakat tudom elmondani.
Ahogy korábban is írtam én a HZ -féle bizottságba kerültem, ahol HZ és Kósa kivételével mindenki jelen volt, tehát csak Lőrincz, Páli és Csörnyei voltak bent.
Fontos, hogy alapértelmezetten mindig a legutolsó tételsorból kell készülni ugyanis ebből fognak kérdezni.
Tehát ha vki a 2008 -as tanrend szerint végezte el a tanulmányait akkor elvileg az ehhez társuló tételsor alapján kellene felkészülni-e záróvizsgára, de mivel azóta már 2013 -as tételsor a legújabb ezért a 2013 -as tételsorból fogják az illetőt kérdezni.
Mindenféleképpen egyeztetni kell a bizottsággal, hogy ha vki esetleg korábbi tételsor alapján akar felkészülni, ugyanis volt olyan illető, aki 2008 -as alapján akart vizsgázni, viszont a bizottság alapértelmezetten a legfrissebb (2013 -as) alapján készült. Végül engedték az illetőnek a 2008 -as tételsor alapján való felelést.
A felelésnél egyszerre 3 hallgató van bent, tehát folyamatosan zajlik a vizsgáztatás.
Egy papírlapra lesz ráírva, hogy melyik tételeket kell kidolgoznod.
Jó tanács, hogy semmilyen esetben se adjon vissza senki semmilyen tételt.
(Nincs kimondva a bizottság által, de ez ilyenkor instant bukás...)
Én a 2013 -as tételsorból a kötelező blokkokból (S0/S1) kaptam a 2. tételt: Absztrakt adattípus ... stb.
Illetve a választott blokkjaim az S2 és S4 voltak.
Így a másik tételemet az S2 -ből kaptam az 1. tétel személyében amely a Funkcionális nyelvekről szólt.
Általános észrevétel, hogy Funkc. nyelvek, típusrendszerek tételt előszeretettel osztogatták, nem csak ennél a bizottságnál, hanem a Kozsik félénél is.
De természetesen sorra került az S4 blokkból a 2. tétel is: Többrétegű architektúra ... stb.
A kidolgozásra kb. 20-25 percet kapott az illető majd kb. 10-15 percet a felelésre.
Utána ugyanez még egyszer a 2. tételre.
Az absztrakt adattípusos tételből Pálinál feleltem, nem kérdezett bele semmit sem.
Funkc. nyelveknél Csörnyeihez kerültem, ahol már kaptam 1-2 olyan kérdést amikkel bőven megtudott fogni
Alapvetően mindenki segítőkész volt a vizsgázásnál.
A kidolgozást érdemes vázlatosan írni, nem kell minden részletet leírni.
Ha esetleg vmi kimarad és fontos, arra úgy is ráfognak kérdezni
A vizsga azt hiszem, hogy du. 2-3 -ig tartott, majd utána pedig eredményhirdetés.
Röviden-tömören ennyi ami eszembe jutott, ami talán Számotokra is hasznos információ. -
hEngi
tag
Szia,
Én ezeket töltöttem fel:
felsőfokú oklevél -> Ez a diploma angol+magyar oldala is
nyelvvizsgát igazoló dokumentum
nyelvvizsgát igazoló dokumentum
felsőfokú tanulmányi eredmények -> Ez pedig az abszolutórium utolsó két lapja. Államvizsga eredménye van benne.Amúgy van egy ellenőrző folyamat amikor írnak felvi-n ha valami nem stimmel vele.
Ezt érdemes figyelni a Dokumentumok résznél a Feldolgozási Információk alatt.
Szerintem ez kézileg végzik szóval elég lassan haladnak.Félévek átlagai akkor kellhetnek ha a pontszámításnál használod.
Azt hiszem ha minden félévben 4,5 fölött voltál akkor kapsz 45 pontot, de nálam ez nem állt fenÜdv,
hEngi -
hEngi
tag
Szia,
[link]
Az Mesterképzések (MSc, 2013) résznél vannak az újak (Igen a 2014/2015/2016 is)
Igazából én is most kezdem MSC-t. Szóval félév múlva megmondom hogy tényleg "könnyebb"- e
Annyi biztos hogy nagyobb a szabadság. Kevésbé nyúzzák az embereket és nincsenek annyira erős szórótárgyak mivel feltételezik hogy ha már ide jöttél elvégeztél egy BSC-t és nem csak időt lopni jösszKonkrétumot mondani fél év múlva tudok majd saját tapasztalatok alapján. Az órarendet pedig posztolom ha végre megszületik
Üdv,
hEngi -
hEngi
tag
Szia,
Nem tudom nappalim milyen a helyzet de nálunk estin még nincs végleges órarend.
Ahogy hallottam ez mindig így van, volt már hogy első héten derült ki hogy pontos hol és mikor is lesz az óraA szoftver technológia a legnépszerűbb. Ezután az Információs rendszerek és végül a modellalkotó.
A szakirányok neve elég beszédes. De ugye a sávok nagyobb része szabadon választható. Szóval elég nagy az átjárásÜdv,
hEngi -
Oneforall
csendes tag
Köszi szépen az infót!
Gondolom az 'A' szakirány (modellalkotó) azoknak jó, akik szervezők szeretnének lenni, a 'B' szakirány (szoftverfejlesztő) azoknak, akik programozók, a 'C' (szoftveralkalmazó) meg nem is tudom. Lehet, hogy ezek csak megnevezésbeli különbségek és sok az átfedés köztük?
Nem értem, hogy Java miért nincs kötelezően a 'B' szakirányon. Elképzelhető, hogy amit írtatok Ada, EVA I, EVA II, WAF az csak a 'C' szakirányon van? Melyik szakirány a népszerűbb?
A tantervi hálóban az 1. félévben programozáshoz van egy elte-s link, ahol a gyakorlatnál szerepel a CodeBlocks telepítése, megismerése, ezért gondoltam, hogy ez az alap.Az EVA I, EVA II, WAF-ról tudnátok pár szóval bővebbet írni, melyik félév mely tantárgya keretében vettétek ezeket?
-
-
peterszky
őstag
Én a biztonság kedvéért elborzasztottam az IK rendszergazdákat, hogy mit kérek telepíteni, ha nem engedik, hogy saját gépen mutassam be. Írtak egy választ, hogy ők azt javasolják, saját gépen mutassam be
Egyébként meg a záróvizsga kezdésnél a bizottság első kérdése az volt, ki az, aki saját gépen prezentál.
-
pvt.peter
őstag
először nappalist majd estist jelölnék be a helyedben
nem nehéz bekerülni sztem,
a kiadott felvételi vizsga tematikájából fognak kérdezni, de nem kell félni tőle
ha nem mondasz orbitális nagy hülyeséget akkor nem lesz probléma -
pvt.peter
őstag
MSc-n a nappalisoknak és az estiseknek ugyanakkor vannak az óráik, nem szedik külön.
A legtöbb esetben du. 4 után kezdődnek.Lehet fél illetve teljes állásban is dolgozni, bár az utóbbi elég húzós ...
Én a te helyedben a nappalit jelölném meg, így ha jól tanulsz akkor kapsz ösztöndíjat is ...
-
Nem befolyásolja egyáltalán a jegyet a csúszás. A téma tudomásom szerint egy idő után elévül és új témát kell választanod. Azt hiszem ez 2 év, de ha biztosra akarsz menni, kérdezz rá a TO-n...
Ha meg van az abszolutórium, akkor csókolom, megszűnt a hallgatói jogviszonyod az egyetemmel. Szakdoga leadáshoz/záróvizsgához már nem kell jogviszony, megcsinálhatod ezeket később is. -
Szia!
Ha nem készülsz el vele, akkor automatikusan átcsúszik a következő félévre. Ilyenkor illik szólni a TO-n, hogy nem fogod tudni leadni ebben a félévben és ezért nem tudsz menni záróvizsgára. Ez nekik segítség, mert nem okozol macerát nekik akkor, amikor a záróvizsga beosztást kell csinálniuk. A következő félévben újra kell jelentkezni záróvizsgára.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- GAMER PC : RYZEN 5 4500 / 16GB DDR4 / ASUS RX 480 8GB / WiFi / Bluetooth / 512GB M.2 SSD / 500GB HDD
- Dell Latitude 7390, 13,3" FHD IPS , I5-7300U CPU, 16GB DDR4, 512GB SSD, WIN 11, ( olvasd végig )
- Acer PREDATOR HELIOS NEO 16 / i9-14900HX / RTX 4070 (140W) / 1 TB SSD / 240HZ
- Topping A70 Pro fejhallgató erősítő
- Topping D70 Pro Octo DAC
- Apple iPhone 12 Pro Max 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- DELL PowerEdge R630 rack szerver barebone - 2xSocket 2011v4 , 24x DDR4 DIMM, H330 RAID, 39369Ft+ÁFA
- Huawei Nova Y70 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! Prémium vizhűtéses számítógép! I9 11900K / RTX 3090 / 64GB DDR4 / 1TB SSD
- Xiaomi Redmi 9A 32GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged