- iPhone topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- A sógorokhoz érkezik a kompakt Vivo X200 FE
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Motorola Edge 30 Neo - wake up, Jr...
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
MasterMark #5672 üzenetére
Akkor gyúrj rá nagyon a matek vizsgákra most, mert ha 10-12 kredit körül teljesítesz ebben a félévben, akkor nagyon nehéz lesz a következő félévet úgy megcsinálni, hogy ne soroljanak át. Passziválni szerintem nem éri meg így a BSc elején, mert csak elfelejted az anyagot.
-
válasz
MasterMark #5670 üzenetére
Ez attól függ, hogy mennyi tárgyad lesz meg most ebben a félévben. A matalapból ítélve a matek nem az erősséged, így a dimat és linalg vizsga is nehéz lesz. Ha az összes infós tárgy megvan, akkor egész sok tárgyat fel tudsz venni a következő félévben. A programozás megy?
-
válasz
MasterMark #5668 üzenetére
Lehetséges, mert az anal tárgyak nem szoktak indulni, a matalap pedig gyakorlatilag anal 0.
Hát akkor vagy megvárod az előzetes tárgyfelvételt, vagy megkérdezed a numanal tanszéken.
-
válasz
MasterMark #5666 üzenetére
Szia!
Előre szinte soha nem lehet tudni, hogy egy tárgy indul keresztfélévben is, de matalap szinte biztosan, mert sokan hasalnak el rajta, ami tegyük hozzá, nagyon szomorú, mert ennél csak nehezebb lesz az anyag a későbbiekben.
-
-
válasz
Oppenheimer #5604 üzenetére
Én most nyáron felvételiztem estire. Ahogy én tapasztaltam, a szóbeli felvételi csak formalitás. Ha látják, hogy nem vagy teljesen buta a programozáshoz vagy matekhoz (választhatsz, hogy miből szeretnél felelni), akkor simán megkapod azt a pontot, amelynek duplázásával biztosan felvesznek. Én nagyon úgy éreztem, hogy közepesen ment csak a feleletem, mégis adták rá 42 pontot. Szóval csak semmi para. Az érdekes rész azután jön, hogy felvettek... Ismerősöktől eddig csak rosszakat hallottam az ELTE proginf MSc-ről, de majd meglátjuk. Én még reménykedem.
-
Nem befolyásolja egyáltalán a jegyet a csúszás. A téma tudomásom szerint egy idő után elévül és új témát kell választanod. Azt hiszem ez 2 év, de ha biztosra akarsz menni, kérdezz rá a TO-n...
Ha meg van az abszolutórium, akkor csókolom, megszűnt a hallgatói jogviszonyod az egyetemmel. Szakdoga leadáshoz/záróvizsgához már nem kell jogviszony, megcsinálhatod ezeket később is. -
Szia!
Ha nem készülsz el vele, akkor automatikusan átcsúszik a következő félévre. Ilyenkor illik szólni a TO-n, hogy nem fogod tudni leadni ebben a félévben és ezért nem tudsz menni záróvizsgára. Ez nekik segítség, mert nem okozol macerát nekik akkor, amikor a záróvizsga beosztást kell csinálniuk. A következő félévben újra kell jelentkezni záróvizsgára.
-
válasz
skoda12 #5579 üzenetére
40 perc nekem soha nem volt az az út. 25-30 perc a KöKitől a Lágymányos. 12 perc metró + 5 perc az átszállás villamosra + 5 perc utazás a villamossal + 5 perc séta az IK épületig.
Az utazást valóban ki kell használni amennyire csak lehet, bár a sok átszállás miatt nekem nem nagyon működött.
-
Most az új rendszerben már nem tudom hogy van, de régen a TO-n kellett kérni a csekket és addig általában ki sem írták az ETR-ben, míg te nem szóltál. Tehát hogy később ne legyen ebből probléma, inkább menj be a TO-ra és mondd el, hogy voltál 2. UV-n és még nem írták ki a befizetendő tételt.
-
3500 Ft-ot kell befizetned büntetésként. Majd ki lesz írva a neptunban. De egyébként ha hallgatóbarát tanárról van szó, akkor írhatsz neki egy emailt a dologról és esetleg beállítja neked azt, hogy igazoltan nem jelentél meg, elkerülve így a pénzbüntetést.
UV-ra csak elkönyvelt 1-essel, javítóvizsgára pedig elkönyvelt jeggyel lehet csak menni.
-
-
1. Neptunon keresztül elvégezhető, pár kattintással
2. Gyakorlati tárgyakból értelemszerűen nincs vizsga, a szorgalmi időszakban történt számonkérések alapján kapsz gyakorlati jegyet. Vizsgaidőszakban már csak pót ZH-k és UV-k vannak a gyakorlatokhoz kapcsolódóan.
A vizsgaidőszakban általában minden hétre meg szokott lenni hirdetve vizsgaidőpont az egyes előadásokhoz, ezekre jelentkezni kell. Egy tárgyból az első normál vizsga és az első UV ingyenes. Továbbá egy vizsgaidőszakban az első javító vizsga is ingyenes, minden további javító vizsgáért fizetni kell. Nem jellemző egyébként a javító vizsga a hallgatóknál, mert rontani is lehet vele! A tárgyankénti 2. UV is fizetős, de 2. UV lehetőség csak olyan tárgyaknál van, amelyeknél nincs keresztfélév (azaz csak évente van meghirdetve a tárgy). -
Az albis életet havi 80k alatt nem lehet megúszni, ha egyedül laksz és magadnak veszed a kaját. Ha otthonról hozod a kaját, akkor ez olyan 30k-val mérséklődik.
Ha többen laktok együtt, akkor a bérleti díj is megoszlik, de a havi 30k-s kajapénzzel így is kalkulálni kell. Jah, és ez a 30k csak akkor jön ki, ha főzöcskézel. Kész kaja legalább 1,5-2x drágább. Nem egyszerű ez. Sokan dolgoznak egyetem mellett, hogy meg tudjanak élni. -
Ez a 8-16-os idő nem szorosan értendő, simán lehet olyan napod, amikor délre mész be, vagy olyan napod, amikor délben végzel. Te állítod össze az órarendedet, a fix órákon (nagyrészt előadások) kívül szabadon rakosgathatod a gyakorlatokat. Első félévben felveszik nektek a kötelező órákat, de a Tanulmányi Osztályon kérheted, hogy töröljék az automatikus tárgyfelvételeket és utána szabadon felveheted az óráidat Te magad.
(#5437): ha olyan előadásról hiányzol, ahol nincs katalógus, akkor ez semmilyen formában nem könyvelődik. A katalógusos előadásoknál vigyázni kell, mert egy bizonyos hiányzás után megtagadhatja az előadó a vizsgára bocsátást. Ekkor nem teljesítheted a tárgyat, fel kell újra venned a következő alkalomkor ("csúszol").
Gyakorlatokról a Tanulmányi- és vizsgaszabályzat szerint az órák 1/3-áról hiányozhatsz, ha ennél többet hiányzol, akkor a gyakveznek meg kell tagadnia a gyakorlati jegyet. Persze vannak szigorúbb gyakvezek is, akik már 4 hiányzás után megtagadják a jegyet. Ha megtagadják a jegyet, akkor a gyakorlatot nem teljesítheted és fel kell venned újra. Ha a gyakorlat egy előadás gyenge előfeltétele volt, akkor az előadás tárgyfelvételét törlik (olyan, mintha fel sem vetted volna, nem számít elhasznált tárgyfelvételnek).
Háromszor vehetsz fel egy tárgyat. Ha harmadjára sem sikerül, akkor elbocsátanak. Persze ez még a régi rendszer, az új hallgatói szerződésben nem tudom, hogy milyen megkötések vannak erre vonatkozóan. -
válasz
vargabela #5423 üzenetére
Gyak az már megvan, csak az előadást kell felvenned. A vizsgát akkor sem tudnád korábban lerakni, ha ezt a Tanulmányi és vizsgaszabályzat engedné, ugyanis az előadás katalógus, azaz bent kell lenni az órák egy adott százalékán (dimat esetében úgy tudom 3/4), hogy vizsgára bocsáthassanak.
-
Most írt PÜ-t a srác, hogy összesen van 24 kredite: 1. félév: 11/24, 2. félév 13/34. Így már érthető.
-
-
válasz
Érd.lány #5256 üzenetére
Pénzügy? Esetleg jog? Vannak még lehetőségek. Azt kell megtalálnod, ami hozzád legközelebb áll.
Visszatérve az IT-hez: a szoftver témában mi érdekel legjobban? Érdekel az is hogy működnek, vagy csak a használatuk? Ha az utóbbi, akkor esetleg szoftvertesztelőnek is elmehetsz, ezt a szakmát nagyon kevesen csinálják jól és nagy a kereslet a jó tesztelőkre. Bár igaz, hogy ilyen diplomás képzés nincs... -
válasz
peterszky #5253 üzenetére
Ti kinél voltatok bevprog gyakon? Nálunk volt programozás, az előadáson vett algoritmusokat programoztuk le C++-ban. ZH-król/beadandóról nem is beszélve.
Persze, hogy a matek miatt nehéz elvégezni, de a prog tárgyakon is el lehet hasalni. Nem igazán értem, hogy pl. egy C++ vizsgát hogy lehetne úgy megcsinálni, hogy fingod nincs a proghoz... -
válasz
Érd.lány #5249 üzenetére
Ha nincs semmilyen fogalmad arról, hogy mi a programozás, akkor nehéz lesz. Ismertem egy pár embert, akik ezért hagyták ott a szakot. Bevprog előadáson és gyakorlaton nem értettek semmit. Önszorgalomból nehéz tanulni és nagy elszántság kell hozzá.
Lehet egyébként egy kérdésem? Ha még nem kóstoltál bele a szoftverfejlesztésbe, akkor mért szeretnél erre a szakra jönni? Jó fizetés? Vagy kihívást keresel? -
Még nem végeztem, csúsztam egy félévet.
Azért 3 tárgynál kicsit több a különbség a B és C között. A programozás tárgyak szinte teljesen külön futnak a két szakirányon. B-n azt hiszem két félévig van programozás módszertan, ahol kemény absztrakt algoritmusokat és specifikációt tanulsz, ez C-n belefér egy féléves Programozás tárgyba, tehát a progelméleti rész ott karcsúbb. Ezután B-n olyan tárgyak vannak, hogy Eseményvezérelt alkalmazások fejlesztése, Objektum elvű alkalmazások fejlesztése, Osztott rendszerek specifikációja és implementációja, Funkcionális programozás stb. llyen tárgyak nincsenek C-n. Az lehet, hogy a leadott anyagban van átfedés, de nyilván nem lehet ugyan az, mert akkor mért kéne külön tárgy ezekhez?
Mellesleg a matek tárgyak között is van eltérés: C-n nincs Nummód 2 EA, Dimaton és Valszámon pedig karcsúbb az anyag.
B-n valóban van ADA, bocsiÉn azt gondolom, hogy azért tanítanak ennyi programozási módszert meg nyelvet B-n, hogy tudd ezeket egymáshoz viszonyítani és láss egy magasabb, absztrakt szintet ezek felett. C-n meg tényleg megtanítanak Java-ban szoftvert implementálni, az tuti.
Én C szakirányon vagyok, a prog tárgyakat már végigcsináltam, csak a matekkal szívok még.
Abban egyet értünk, hogy az A nagyon különbözik, oda csak akkor menj, ha matematikusnak készülnél és szeretnéd ezt a tudást informatikai gyakorlati alkalmazásokban használni. -
válasz
almost10 #5215 üzenetére
El kell döntened, hogy mit szeretnél. Ha érdekelnek a hardverek és konkrétan a működésük/felépítésük, akkor a mérnökinfót neked találták ki. Ha inkább a szoftverek és a szoftverfejlesztés, akkor proginf. Matek mindkét szakra kell, proginfre több, és szakirányfüggő, hogy mennyire.
Itt ELTE proginfen az A szakirány nagyon matekos, oda már szeretni kell a metekot, magolással nem lehet végigcsinálni. A B-re már kevesebb kell, de ott is nem árt, ha megszereted. A C szakirányra kell a legkevesebb, ott magolással át lehet menni a vizsgákon. Csak magolásra viszont nem mindig lehet építeni, gyak ZH-kon nem árt érteni a feladatokat.A matek/infó arány is valahogy így jön sorban: A 60/40, B 50/50, C 40/60. A C szakirány viszont nem jelenti azt, hogy ugyan azt tanulod meg infóból mint B-n, csak kicsit többet. A két szakirány nagyon sokban különbözik. A B inkább progelmélet és tervezés, C inkább gyakorlati programozás. A tanult programozási nyelvek is különböznek. B-n van C# .NET és funkcionális programozás, C-n meg Java minden mennyiségben. Az A szakirányon meg ADA van. Az A szakirányról még annyit, hogy ott azt tanulod meg, hogy milyen csodás dolgokra lehet felhasználni a matematikát az informatikában (alkalmazott analízis, modellezés, számítógépes grafika stb).
-
válasz
almost10 #5210 üzenetére
Sajnos az a helyzet, hogy a felvételizők többségének fogalma sincs arról, hogy mit is fog tanulni az egyetemen. A szak nevéből következtetnek, ami gyakran félrevezető. A programtervező informatikus szak régen programtervező matematikus néven futott, ami sokkal jobban tükrözte a leadott anyagot. Ezen a szakon kemény matek és programozáselmélet van. Fizika nincs, mert hardverekkel csak említés szinten foglalkozunk, a fizikai működésüket nem tanuljuk meg. A proginfen végzett programozók nagy, vállalati szoftvereket/szoftverrendszereket terveznek és implementálnak. A hardverprogramozás a mérnökinfón megy. Oda már kell fizika.
Én azt gondolom, hogy a felsőoktatási intézmények pont erre játszanak, hogy minél több hallgatót csábítsanak az intézményükbe. Több hallgató = több állami támogatás. Most viszont hogy hallgatói szerződést kell kötni a beiratkozáskor, további szívatás, mert ha mégsem jön be a szak és otthagyod, akkor ki kell fizetned az addigi tandíjat, amit állambácsi fizetett. -
válasz
Mártógyurma #5191 üzenetére
Jaja
-
Bekerülni tényleg könnyű, kikerülni viszont nem sokkal nehezebb. A matek jól megy nektek ugye?
Első félévben a metek miatt őrlődik le a legtöbb ember. Ha nem akartok kreditet veszíteni, keményen üljetek le majd tanulni a diszkrét matekot.
És úgy ne gyertek ide, hogy sosem programoztatok az életben, mert nagyon nehéz lesz itt megtanulni.
Majd ha megkapjátok a hozzáférést az ETR-hez, lépjetek be és vegyetek fel egy-két szabadon választható tárgyat, mert az első félévben nagyon kevés kreditet vesz fel nektek a rendszer (nekem azt hiszem 18-at), és 30 az átlag (180/6). Webfejlesztés, képszerkesztés, az informatika története, ezeket ajánlom. Érdemes a kötelező jogot és közgázt is felvenni, mert később nem biztos, hogy lesz időtök/erőtök megcsinálni. Sok sikert!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- ARC Raiders - Új előzetesen a hamarosan induló tech teszt
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Milyen légkondit a lakásba?
- Linux kezdőknek
- Reklámblokkolók topikja
- Nagyon erős ajánlattá kezd válni a SteamOS
- Autós topik
- Milyen alaplapot vegyek?
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix G731GU Gamer Noti! I7 9750H / GTX 1660TI / 16GB D4 / 512 SSD
- CarPlay / Android Auto adapter meglévő Android alapú fejegységhez
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 55C3 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- iKing.Hu - Xiaomi 14 Ultra - Ultra White - Használt, karcmentes
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest