- iPhone topik
- Fotók, videók mobillal
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
- OnePlus Nord 2 5G - észak-északkelet
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Melyik napszakban merül majd le az iPhone 17 Air?
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Milyen okostelefont vegyek?
Hirdetés
Köszönjük a sok biztatást, támogatást! Utolsó pillanat a féláras hirdetésfeladásra, előfizetésre!
Aktív témák
-
pisti
őstag
válasz
Brian_RL #33140 üzenetére
Teljes mértékben egyetértek azzal amit írtál és örülök neki, hogy megemlítetted a hibának vagy zavarónak vélt részleteket is. Mindkét említett dolog megfordult a fejemben mint lehetséges probléma, de saját képekkel ugye elfogult az ember.
Mindenesetre foglalkoztam még egy kicsit a képpel, hogy korrigáljak kicsit ezeken.
Úgy érzem jobb lett, szerintetek?
(Szerencsére volt másik kép a sorozatban ahonnan pótolni tudtam a kő helyét, ha valakinek esetleg ez a kérdés felmerülne.) -
pisti
őstag
válasz
Segnior_Barthez #33107 üzenetére
Iso-t szoktad állítgatni?
-
pisti
őstag
válasz
Segnior_Barthez #33105 üzenetére
Rekeszeld le legközelebb jobban (f8.0-f11 környékén próbálkoznék) különben nagyon szűk lesz az éles tartomány.
-
pisti
őstag
Ez a kép nagyon rendben van, tényleg falra való.
v2izzy:
Rendben vannak szerintem ezek a képek.
A legjobb az első, jól néz ki a döntött szerkesztés és jó hogy a háttérben is vannak még a többi rúdon is szitakötők. Szemből lekapva mégjobb lenne, de így is pofás kép. Szép fények is voltak. Jó lett. -
pisti
őstag
Nem értem miért pont ezeket próbálod.
Az előtéren olyan mintha el lenne csúszva a fehéregyensúly (nagyon narancssárgás, talán csak túlszaturált) és teljesen üres az égkép valóban. A kép felső kb. negyede gyakorlatilag levágható úgy, hogy nem vész el semmi a képről.
Szép kék órás felvétel, örömmel térnék vissza fotózásról ilyenekkel én is, nem azt mondom.Viszont tetszik vagy nem, ilyen gyűjteményekbe csak különleges képekkel lehet bejutni, vagy azzal se.
Abba meg ha belegondolsz, hogy mondjuk ha lett volna néhány érdekes felhőforma az égen mikor csinálod ezt a képet kapásból érdekesebb lenne a végeredmény, akkor talán érthető hogy miért nem igazán különleges ez a kép, csak simán szép. Egy példa fotózz-ról a különlegesebb fajta hasonló témájú képre. -
pisti
őstag
válasz
Karima #32903 üzenetére
Nem kötekedésképp, de ez tipikusan az a kérdés ami a Nagy Nikon DSLR topikba való.
Ott sokkal valószínűbb úgyis, hogy valaki tud neked konkrétat mondani ezzel kapcsolatban. -
pisti
őstag
Megnyugtatlak, nem annak szántam...
Elég érthetetlen egyébként a reakciód, hiszen nem egy ilyen jellegű képed van.
A sajátjaid között is van olyan ami sokkal jobb ilyen szempontból, a tulipánosok egész konkrétan, amelyek közül az egyiken még egy méh is el van kapva repülés közben. -
pisti
őstag
Szerintem az a bajuk, hogy túl kusza a kép. Egyedi és jó kép, de nem túl letisztult a képi világa.
Próbáld meg a jégcsapos absztraktjaid közül az egyiket vagy az m&m-s tárolókról készült absztraktok közül egyet. Meg hát olyanokat amik szép letisztult látványt nyújtanak, van még bőven a fotóid között ilyen.
-
pisti
őstag
válasz
kiskornel #32868 üzenetére
Sötét van az erdőben, de közel sem annyira mint amennyire a mai gépek által egy expóból visszaadott képeken látszik. Különösen igaz ez akkor, ha fehér is van a képen és ügyelni kell arra, hogy ki ne égjen.
A lényeg annyi, hogy a sötétebb részeket úgy is meg lehet mutatni, hogy nem csak sötét foltok a képen, szimplán csak sötétebbek és ennek ellenére mutatnak részleteket meg színeket is, mint ahogy az szabadszemmel is látszik. Ennyi. Persze lehet apellálni a művésziességére a sötétebb változatnak, meg hogy "dárkosabb", aztán meg lehet így járni vele egy ilyen helyen elbíráláskor. -
pisti
őstag
Szerintem alexpó, méghozzá az erdő és az előtérben a partrészlet.
Csinálsz belőle egy pszeudoHDR-t és rögtön másabb.Akit konkrétabban érdekel:
Én DPHDR-t és Gimp-et használok erre.
Gimp-ben hisztogramm vágással világosítok vagy sötétítek a képen 2 lépésben, aztán az eredetit meg ezt a két lépcsőben világosított vagy sötétített képet rakom össze HDR-nek, erős szűréssel és törekedve arra, hogy a kép ne vessze el a természetes hatását.
Elég jó eredményeket lehet ezzel elérni egy képnél is dinamika tartomány növelés terén úgy tapasztalom.A képed csak a fényerő változásokat szemléltetendő ezzel az eljárással:
Nagyon jó kép még mindig egyébként.
Viszont, ha ilyen komoly helyre akarsz bekerülni vele, akkor még néhány megjegyzés.
Jobb szélen, ha csak pár pixel erejéig is, de látszik egy ember figura részlete, ami leginkább a piros esődzseki miatt zavaró, illetve a fatörzsön a túloldalon mintha lenne egy kis CA. Azokat érdemes lehet még megpróbálni eltüntetni. -
pisti
őstag
válasz
Peethy #32841 üzenetére
Az első kettőről nem nagyon tudok mit nyilatkozni. Nagyjából egyetértek azzal amit forceberg írt ezekről.
Azért az elsőhöz annyit hozzá lehet tenni, hogy maga az elkapott pillanat az egész jó lett szerintem.
A második nem fogott meg kicsit sem.
A harmadik pedig nagyon szép táj és a panorámakép is jól sikerült.
Ami baja van, hogy durván alexpós. Az ég is az, az előtér pedig nagyon az. A víz kékjéből szinte semmit nem látni.
Engedelmeddel csináltam egy pszeudoHDR változatot belőle, az ilyen képeket valahogy így képzelem el:
és az eredeti, hogy össze lehessen nézni őket: -
pisti
őstag
válasz
#04441088 #32845 üzenetére
Utána néztem ennek a DMC-FS10-nek.
Tele állásban F6.9-es fényereje van csak, az sajna még a kompaktok között is kicsit gyengusz. Azt kell, hogy mondjam még a fentebb írt módszerrel is elég nehéz így szép mosott hátteret varázsolni a képre.Tényleg valami komolyabb kéne inkább, minimum egy bridge gép, amikből a legolcsóbbak tudtommal a FujiFilm és a Kodak megoldásai, újonnan 40k (sőt most nézem 30k alatt is van egy Kodak Z915 nevezetű, bár nem tudom mennyire jó masina) körül már kaphatóak.
Nálam a szintén apróérzékelős, de fényerősebb és jóval hosszabb (140 vs. 465mm) tele állású géppemel (Sony DSC-H7 ez is egy bridge kategóriás gép), már lehet egész szépen használni a technikát amiről írtam.
Hogy ne csak a levegőbe beszéljek, egy ilyen jellegű képem a fotózz.hu-n, ez majdnem maximum zoommal készült és szerintem szépen kiemelkedik a mosott háttéren a főtéma.Nem feltétlen kell azért DSLR, de kétségtelen, hogy azok ilyen (meg más) téren jobbak.
-
pisti
őstag
válasz
#04441088 #32845 üzenetére
Persze, hogy lehet jó képeket csinálni egy kompakttal is. Nem árt hozzá némi gyakorlat meg felkészültség azért az is igaz.
Kutyás fényképre a válasz annyi a lényeg, hogy nyilván a kutyára fókuszálsz a kutya meg a háttér között próbálsz minél nagyobb teret hagyni.
Ehhez a legjobb nyilván, ha nagyjából vízszintesen a kutya szemmagasságából csinálod a képet. Plusz az sem árt, ha kihasználod azt az 5x-ös zoomot és tele állásban csinálod a képet az optikát pedig a lehető legfényerősebb állásában használod.
Szóval összefoglalva:
--Kutya szemmagasságából,
--bezoomolva,
--optikát letágabb rekesszel használva (f-valamennyi értéket a lehető legalacsonyabban számértéken tartva, ezt mondjuk lehet nem tudod külön állítani ha full automata a gép),
--a kutyust lehetőleg úgy elhelyezve , hogy ne legyen mögötte a háttérben közvetlen semmi, (pl. sima füves mező megfelel, a ház közvetlen közele meg valószínűleg nem)
érdemes próbálkozni.Persze ez amit el akarsz érni pont egy gyenge pontja ezeknek az apró érzékelős gépeknek, de ha ügyes vagy azért elmosottá lehet tenni a háttéret/előteret.
-
pisti
őstag
válasz
philoxenia #32647 üzenetére
Ha ekkora probléma a saját prohardver motor thumbnail mérete, akkor miért nem állítjátok át kisebbre, vagy teszitek opcionálissá a thumbnail méretet?
-
pisti
őstag
Én sem érzem azt, hogy az ilyen fajta képek dicsekvésként hatnának.
Egyszerűen megmutatja a fotóst meg az alkotáshoz használt "kis kedvencét" egy képben.Mondjuk akkor egyet tudok érteni ezzel, ha valaki valami iszonyat drága profiknak szánt géppel fényképezi magát, ellenben az önportré minősége csapnivaló. Na ilyenkor valószínű kiskornélnak van igaza. Ilyet mondjuk még nem láttam emlékeim szerint soha, de elméletben lehetséges.
-
pisti
őstag
válasz
kiskornel #32469 üzenetére
Mi ez a "(hyperfocal 100 vonal/mm-rel)" módszer?
Egy 11mm-es obinál egyébként nincs sok jelentősége a hiperfokális távolság beállításának, hacsak nem akarsz extrém közeli (néhány centi), de éles előteret meg éles végtelen távolságot is (ami egyébként sincs általában erdei képen).
-
pisti
őstag
válasz
Sada88 #32451 üzenetére
Tényleg vannak olyanok akiket könnyű felismerni a stílusuk alapján, mondjuk az ugye már eleve megkövetel egy (magas) szintet, hogy legyen valakinek egy jól felismerhető alkotási stílusa.
Persze van olyan is akit a használt technika is meg tud különböztetni. Pl. van ugye egy visszajáró profi, aki a Hasselblados képeket szinte kizárólagosan tölti fel, mondjuk azok a képek tényleg olyanok is, hogy elég nehéz rájuk rosszat mondani, sőt.Lehet valami abban amit írsz, mindenki másképp és mást lát az oldalból attól függően, hogy mi az érdeklődési területe. A változáshoz viszont nem elég panaszkodni, tenni is kell ellene.
Nem azt mondom, hogy ez valami tökéletes csodaoldal, de én nem találkoztam eddig jobbal. Persze ha tudsz valami szerinted jobbat akkor ne tartsd magadban, oszd meg velem is had bővüljön az ismeret táram.
-
pisti
őstag
válasz
attika89 #32440 üzenetére
A többit nem állok neki értékelni, elnézést.
Annyit lehet mondani szinte mindre, hogy téma érdekesebb kéne rájuk, a legtöbbön sok giz-gaz látszik, meg egy-két virág. Persze ez igaz a fotózára egészében is, szóval ne vedd magadra a dolgot, az érdekes téma az mindig szükséges egy jó fotóhoz. Aztán ha a bemutatás módja is profi, akkor lehet igazán jó képeket csinálni.A fotózz.hu-n van egy cikkek menüpont, ott lehet olvasni sok érdekeset, mondjuk elég vegyes, soknak nincs még értelme számodra, de a hely linkjét érdemes azért elmenteni későbbre. Itt egy kezdőknek szánt cikk ezek közül.
Egy kis fotóelmélet a pixinfón, ezt sem árt ismerni legalább nagyjából.
Meg sok internetes irományt olvasgattam igazából nem emlékszem többre kapásból.
Hasznos még a nyomtatott irodalom is, de ezekkel kapcsolatban a többiek jobban irányba tudnak igazítani. -
pisti
őstag
Jóhh, hát nem tökéletes a rendszer, de azért működik egész jól szerintem.
Valóban most is így van, ahogy írtad. Nem is nagyon kapok kreditet az 5.0-s értékelésimért, pedig van (jó)pár kép amire egyszerűen "muszáj".
Inkább arra érdemes gyúrni, hogy sok 5-ös értékelés mellé, ahol lepontoz mégis az ember ott indokolja meg jól az okát, meg próbáljon korrekt elemzést írni, de nagyon ne legyen lepontozva se azért, így jó eséllyel kapsz jutalom kreditet. -
pisti
őstag
pont az ilyenek miatt van sok képnél "nekem tetszik" szöveg.
Nem jellemző ez a fotózzra.
Még ott lehet a legkorrektebb értékeléseket kapni. Az egész rendszer arra ösztönöz, hogy normális értékeléseket írj. Ellenben mondjuk ezzel a fórummal, ahol nem ösztönöz szinte semmi, és sokkal inkább igaz rá az, hogy annyi sok értékelés, hogy "nekem tetszik". -
pisti
őstag
válasz
attika89 #32433 üzenetére
Kedvenc oldalam.
A képek pedig, hát igen. Első próbálkozások, keress irodalmat a fotózáshoz, kicsit képezd magad, gyorsabban fejlődhetsz, mint ha itt értékelésekre vársz.
Ezt az egyet amit ide is beraktál, azért értékelem.
- Teljesen középre szerkesztett.
- Durván ferde a háttérben a horizont.
- A felhők kiégtek.
- Ha ennyire közelről mutatod gyümölcsöt, akkor igazából a háttér ebben a formában inkább csak zavaró. Ha a tájról meg a gyümölcsről akarsz mindenképp képet csinálni, a főtémát vedd kicsit kisebbre, komponáld bele jobb helyre a képen és a tájat is megfelelő minőségben mutasd meg.- Ha csak a gyümölcs a lényeg, akkor első körben próbáld meg ugyanezt a témát, de tele állásában a gépnek (bezoomolva), lehetőleg ne direkt napsütésben, de próbaképp végülis abban is jó lesz.
-
pisti
őstag
de ha én arra vagyok kíváncsi, az én képem milyen?
Akkor értékelsz egy párat és megvan az első kredited, utána már rakhatsz fel képet értékelni.
Az ilyen értékelős rendszer meg nyilvánvalóan csak akkor műküdik, ha az emberek értékelnek is, nem pedig csak képeket töltenek fel.
Van is egyébként egy kis "csalás", amivel ezt ki lehet kerülni, csak küldeni kell hozzá 500Ft-os sms-t 3 kreditért cserébe, amivel támogatod is az oldalt.
Elég korrekt rendszer.Én nem vettem észre azt, hogy a fényképezőt nézné a többség. Feltöltesz egy szar fotót, jelölheted bármilyennel készültnek, le fogják pontozni.
-
pisti
őstag
válasz
forceberg #32404 üzenetére
Jók lettek.
Az első tetszik a legjobban, az egészen egyedi ezzel a színvilággal, az a méh meg egészen extrém módon összevirágporozta magát. Az élesség talán ami nem tökéletes.
A másodiknál az árnyék alul picit zavaró, egyébként nagyon szép napfényes pillangó fotó.
A harmadik teljesen jó, csak ott meg nagyon szoros lett a vágás a bal alsó saroknál, esetleg tehetsz rá egy olyan színű keretet mint a háttér azon a részen, akkor talán nem lenne ennyire feltűnő.
-
pisti
őstag
Elkapta a pillanatot egy erős vakuval, aztán az állványon elforgatta a gépet. Pl.
Az expozíciós értékeket meg úgy lőtte be, hogy a hosszú expó ellenére is csak az ég legyen fényes, az előtér meg még úgy is szinte teljesen fekete, hogy ne legyen szellemkép (illetve, ahova nem jutott a vaku fényéből, ahogy be is nyilaztad ott látszik is, hogy vaku nélkül mennyire sötét az előtér meg mosott ugye).
Lehet az a fatörzs tényleg olyan furán néz ki, vagy éles széle volt a vaku fényének és azért olyan.
Persze aztán lehet photoshop is nyilván az egész, de akkor abszolúte érthetetlen, hogy az árnyékos részekre minek rakott volna elmosást, ráadásul ezt az effektet utólag jól megcsinálni nem is olyan egyszerű, elegánsabb és jobb megoldás egy expóból jól megcsinálni a képet.Megnéztem a javaslatodra a flickr-es további képeket (képet), ami azt illeti a másik képen megintcsak arról árulkodnak a jelek, hogy ez bizony egy expós megoldás (ahova árnyék vetül ott bizony szellemképes ez a másik kép, illetve itt-ott máshol is, pl. a karján.)
Ez a kép szerintem sokkal jobb, nem olyan sötét, szebb a szerkesztése, jobban érvényesül ez a technika is amivel csinálta a fotós, ez már tetszik. -
pisti
őstag
Dehogy rossz.
Jó kis hangulatfotó, viszont elég sötét. Legalábbis kiskép alapján nem tűnik valami jónak, nagyban azonban teljesen más, szóval ha felrakod fotózz-ra, akkor írd oda, hogy teljes méretben nézzék.Egyébként a többi ausztriai képed is tetszik, különösen a kis hegyiállatosak, meg a felvonósok.
-
pisti
őstag
válasz
ROBOTER #32029 üzenetére
Nagyon jók, megnéztem mindet.
Milyen "vassal" készültek?Te vagy az aki a pixinfós fotó elméleti cikkeket is írta? Csak mert elolvastam azokat is, és nagyon jók szerintem.
csakb:
Jaja, nagyon komoly kép, a legjobban a spirálos páracsíkok tetszenek.
Az indexes cikkben az írták nagyon komoly kis repülést csinált teherszállító létére. -
pisti
őstag
válasz
BLOODSHOT #32005 üzenetére
Szép nappali fotó.
Az égkép szerintem szép, izgalmas is, amennyire az lehet az égkép, felhőkkel.
Gondolom ricsi naplementés színvilágra gondolt izgalmasabb jelző alatt, persze ha konkrétan leírta volna akkor nem kéne találgatnom. Ezzel meg úgy vagyok, hogy orrba-szájba nyomatják az ilyen képeket és igaz, valóban szépek tudnak lenni, de egy szép napsütéses napon is tud szép lenni a látvány, ilyen képek is kellenek.
Esetleg a horizontot el lehet tolni felső harmadolóba, hogy még érdekesebb legyen a kép.Vignettet te adtál hozzá vagy az obi peremsötétedése miatt ilyen sötétek a szélek? Csak mert így a zöld rész alul alexpós-nak hat.
-
pisti
őstag
A TS obi is ilyen képeket készít, ha így forgatja a készítő.
A TS obinál a döntés a lényeg, a forgatás miatt nem igaz amit írsz, mivel körbeforgatható ezért nem csak alul meg felül lehet vele extra életlenítést csinálni, hanem tetszőleges szögben, ahogy BLOODSHOT képein is látszik.
Abban egyetértek, hogy így nem kelti az ilyenkor szokásos terepasztal hatást, legalábbis nálam nem.A TS obinál pont nem a távolság változása miatt lesz életlen két szélen a kép, hanem azért mert az érzékelő síkjára ferdén vetíti a képet és ezzel éri el az extra életlenedést.
Legalábbis én így értelmezem a dolgot. -
pisti
őstag
válasz
forceberg #31943 üzenetére
Ez tényleg nagyon jó lett, nekem is tetszik.
Ami kicsit elgondolkodtató, hogy oké elé raktál bőven helyet, mert hogy arra mozog, viszont mögötte a hajtómű sugara és a füst amit elkezdett eregetni elég látványos képelem, szóval szerintem nem biztos, hogy ilyenkor ez az igazán jó elhelyezése a témának a képen.
-
pisti
őstag
Nem rossz kép végülis, csak lehetne jobb is.
Egyrészt nem természetes közegben van a csiga, nem feltétlen hiba, de többnyire szebben mutat természetes közegben az ilyen alany.
A mélységélesség remek, pont beleesik a téma és szépen kiemeli azt az előtér meg a háttér mosottsága. Viszont sajna így is nagyon feltűnően színes a háttér, különösen a citromsárga foltok zavaróak, elterelik a néző figyelmét a csigáról.
A csiga pedig egy elég fura pózban, félig-meddig előbújva látható éppen, kicsit esetlennek hat így az elkapott pillanat.
Jah és szinte teljesen középen van a csigusz, valamerre el lehetett volna tolni. Inkább balra és előtte több helyet hagyni, ahogy szokás ilyenkor, mikor nincs mögötte semmi mutatnivaló. -
pisti
őstag
válasz
BLOODSHOT #31918 üzenetére
Polárszűrő és átmenetes ND4 volt fenn mikor fotóztam, szóval az eredeti kép is majdnem ilyen.
Annyi utómunkát csináltam, rajta hogy az ND4 átmenetét a hegyről nagyrészt eltüntettem, picit megvágtam a hisztogram jobb szélét, meg 3:2-es oldalarányba vágtam az eredeti 4:3-ról.forceberg: Várjuk a többit. Az eddigiek mind tetszettek.
Főleg az az F-16-os, nagyon komoly festése van. -
-
pisti
őstag
válasz
BLOODSHOT #31822 üzenetére
Nagyon jó ez is, kreatív. Tetszik.
A fekete-fehér színvilág is jól áll neki.Picit érzésre túl "balfeles" a kép, legalábbis ez volt a benyomásom, ahogy nézegettem.
Jó a döntés, de így a bal oldalra került a háttérben hangsúlyos torony, meg az előtérben hangsúlyos embléma is, a jobb oldalon ami még látványosabb elem lehetne - a lámpatest- az pedig sajna pont kilóg félig.
Úgy talán kerekebb lenne, ha ellenkező irányba döntöttél volna, az Eiffel tornyot a kép jobb felére rakva, a Mini emblémát pedig a bal oldalon tartva. -
pisti
őstag
válasz
Peethy #31614 üzenetére
Ennyire nehéz lenne látni a lényeget? Hmm, meglehet végülis.
Látszik a közeli árnyékom az ablak berácsozott részén, de ebben az árnyékban látszik a fény ami az udvarra vetül le, az ablak rácsok között átszűrődő részén, amiben viszont megintcsak látszik az árnyékom, ahogy fényképezem magamat.
-
pisti
őstag
válasz
Chapel #31607 üzenetére
Én nem vagyok ventillátor.
Azért az újabb időszak részeit mindet láttam már.Ma este is lesz egy új része, ha nem tévedek.
Ez meg egy mai. A visegrádi várban készült, na nem mintha ez látszódni akarna a képen.
Bloodshot:
Nagyon szép svenk lett, érdekes kis járgány.
A többi párizsi kép is mind kellemes darab. -
pisti
őstag
válasz
rumos14 #31592 üzenetére
Szép táj. Kicsit borongós volt az idő, bár arrafelé az sokszor ilyen ha jól gondolom.
Mindenesetre csináltam egy kicsit "szexibb" színekkel egy változatot a képből utólagos engedelmeddel.
Top Gear style.Jah jut eszembe legközelebb kicsit más pózba is állíthatod az autót, ha majd direkt fényképezni állsz meg. Kicsit oldalról szemből, esetleg lehet kísérletezni azzal is, hogy az első kerekeket is kicsit elfordítva hagyod, feltéve, hogy szépek a felnik.
-
pisti
őstag
válasz
kricsi81 #30535 üzenetére
Szép.
Az eget ebben a formában ki lehetett volna hagyni belőle. Vagy csinálj több expót és nagyobb látószöggel vedd bele az eget is rendesen, vagy ha nem tudsz/akarsz ilyet csinálni, akkor egyáltalán ne szerkeszd bele az eget a képbe.
Nem az én képeim amiket most linkelek, de nemrég a fotózzon láttam őket és mivel elég hasonlóak, ezért mindenképp ajánlottak szemrevételezésre.
1. és 2. változata. -
pisti
őstag
Egyenlőre az államháztartás bevételi és kiadási oldalát kéne kihozni, de egyelőre ez nem sikerül politikusainknak.
Bocsi az okoskodásért, de ezért a nyelvtani hibáért hülyét kapok. Tudom csak 1 betű az eltérés, de teljesen más a jelentésük.
A képről is írok már akkor amit beraktál. Technikailag rendben van, szép, csak nem valami érdekes a téma.
killerjohn:
Kellemes kis kép lett, tetszik. Szépek a színek, a macsek, meg a pillanat is nagyon jó.
Ami zavar, hogy ennyire megvagdaltad szegénykét, tudom portréknál szokás, embereknél, ott viszont nem vágod le ezzel a manőverrel az alany fülét is.Meg akkor már az se lett volna baj, ha a lábai sem lógnak ki pont, plusz eléggé elcsúszott jobb szélre az egész.
Ezek igazából apróságok, de említést azért érdemelnek. -
pisti
őstag
válasz
whatnot #30364 üzenetére
"A képet felezni nem szerencsés a horizonttal."
Ez így, ebben a formában nem teljesen igaz. A harmadolós szabály valóban ajánlható erre a kategóriára, de a horizont elhelyezése az a fotó hangulatát is befolyásolja.
A középre helyezett horizont nyugalmat, egyensúlyt sugároz. Sok képhez ez kifejezetten jó.
Ezek a szabályok, egyébként is inkább csak irányelvek, el lehet tőlük térni ha az a képnek jót tesz. -
pisti
őstag
Az direkt olyan, direkt fehér a háttér, angolul white isolated background az elnevezés.
-
pisti
őstag
Fejo:
Jó lett mind. A naplementések különösen tetszenek.
A kis panorámát megnézve írni akartam, hogy kicsit sötét az ég alatti rész, de a úgylátom a nagyobb méretűn már korrigáltad, bár ilyen téren a közelebb hozott nézetű kép még mindig jobb.skoos:
Nem rossz svenk, nekem tetszik ilyen bő vágással is, de szűkebben még lényegretörőbb tudna lenni, meg picit mintha nem volna teljesen éles az autó se.nesa:
Ez szép lett. Tetszik a vágása, meg a rendezése is, meg a téma is. Látom neked is megtetszett ez az alulról virágfotózás. -
pisti
őstag
Karima: Jól elkapott pillanat, olyan jóféle riportfotó hatása van.
gaalati: Az előző is szép, de ez azért sokkal látványosabb lett. Kár a fáért, de azt leszámítva teljesen rendben van.
Sam888: Lassan remélhetőleg megunod ezt az extra erős HDR effekt használatot.
(Nekem is volt ilyen korszakom.)
pollai: Bp-en is szép magas a víz az biztos, szép doku fotók.
Ma is voltam kinn naplementés árvizet fotózni. A víz a képen a Duna széle, itt Dömös mellett kint a termőföldön.
-
pisti
őstag
válasz
Chapel #29872 üzenetére
Egyik sem rossz, bár igazából a harmadik ami tetszik, nagyon jók a színek a képen, meg azok a szemek se semmik azon a pókon.
Egyébként ha már angolul írod a leírást, akkor angolul írd a Duna nevét is, különben nem biztos hogy megértik majd a külföldiek. The River Danube.
máyköl:
Jó lett, poénos is ez a lufis gyerek.Slowman:
Nem lenne ez rossz, de mondjuk egy még "klisésesebb" hajnali, esti alacsonyan álló naptól átvilágítva és valamelyik szép részletet kicsit jobban kiemelve sokkal jobb lehetne. -
pisti
őstag
aginor: Túl erős és közvetlen fénnyel vakuzod őket, így sok a zavaró becsillanás és éles szélű árnyék. Amire még oda kell figyelni az, hogy milyen szögből csinálod a képet ez egyedül a hangyáson eltalált szerintem, ott viszont a téma ami nem az igazi, meg a sok becsillanás.
A megvilágítás jelentős javításához elég, ha a vaku elég teszel valamit ami részben átengedi a fényét és közben szórja is. Tipikus olcsó, de jó megoldás, ha az obi végére, de a vaku elé raksz egy vékony fehér lapot pl., ez a cikk pl. egy ilyen megoldást mutat be.
hzoltan: Neked ugyanez a tanácsom. A te képeden egyébként szép a téma, a háttér, meg a pillanat is, csak ez a megvilágítás sajna agyonvágja a képet, számomra legalábbis.
Xantomas: Az elsőn kár, hogy kilóg a moci egyik fele az éles tartományból, a másodiknál pedig az az árnyék a motor alatt ami kicsit zavaró, olyan mintha folyna az olaj a blokkból.
Jah és a két kép között erősen eltér a fehéregyensúly úgytűnik, a második túl sárgás, az első nagyjából színhelyesnek tűnik.
Agent87: Szépek. Tetszik a szürreális színvilágú Budapest.
Portrézáshoz nem nagyon értek, de azért van pár észrevételem.
Az első portré az nagyon tetszik szerkesztési szempontból, meg az elkapott pillanat is tetszik, és úgylátom a színek is okésak.
Ami zavar az a beégett folt a hajon, meg egy két kis folt itt-ott az arcon, bár ezek talán nem vészesek. Meg talán érdemes lett volna kicsit több fényt adni szemből, hogy jobban kitöltse az arc jobb szélén az árnyékos részeket.
A másodikon nem az igazi így a szög, így az orra beletakar az egyik szemébe elég csúnyán, de a másik is takart részben. Plusz foltos az arca, a szája körül nekem egy sárgásabb árnyalat látszik mint az orcáján. Gondolom emiatt kell a smink az ilyen fotóknál. Egyébként a bevilágítás tetszik az el lett találva szerintem.Chapel: Továbbra is nagyon szép képe van az obinak.
A téma gondolom amit épp sikerült találni, ehhez képest az első kettő egész jó, a harmadik nem jön be valamiért.
csao: Első képeknek ezek jók. Mindenesetre, ha komolyan érdekel a fotózás akkor keress irodalmat és olvass utána az alapvetéseknek, segíteni fognak abban, hogy fejlődj és egyre jobb képeket csinálj majd.
Brian_RL: Gondolom kicsit rövidebb záridő kell és erősebb villantás, hogy jobban láthatóvá váljanak a vaku által kimerevített éles alakok is, egyébként hangulatos kép.
-
pisti
őstag
Az építő jellegű kritika nem kötekedés.
Az észrevételeket szívesen fogadom.A tiedet is megfontoltam, nem is rossz tanács. Viszont szerintem így szimmetrikusabb a szerkesztés, ami ez esetben úgy gondolom jót tesz a képnek, másrészt szempont volt az is, hogy ne legyen túl szélesre nyújtott a képarány.
-
pisti
őstag
Darkman:
Nagyon sötét, ennek ellenére kis kiégett foltok láthatók a felhőkön. A kompozíció a kép alján fura félbevágott hatást kelt, ezzel az épphogy belógó úttal, vedd bele jobban legközelebb szerintem. Ami pozitívum, hogy szépek a színek, de legközelebb ezt valahogy úgy, hogy ne vesszenek a sötétbe ennyire a részletek.kiskornel:
A technika amivel a panorámát csinálod jónak tűnik, mostmár csak valami érdekesebb téma kell, mert ez a kép bár nem rossz, nem túlzottan érdekes így tálalva.
Ez a nézőpont határozottan jobb ennél a vízesésnél.máyköl:
Amit már írtak, nekem is az jutott eszembe mikor néztem. Kusza. Félbevágott virág az előtérben. A dof sem elég markáns ahhoz, hogy kiemelje valamelyik kép részletet.Sir Riccio: Hangulatos szép kép a többség.
total90:
A felhők magukban ritkán elegek témának egy képre. Mindenki így kezdi, de ezek nem igazán érdemesek arra, hogy mutogasd őket. A naplementés ház vagy ez a minimál próbálkozás már inkább ilyen. Ez utóbbihoz annyit, hogy alul ne hagyd benne azt a kis út darabot és világosíts rajta, meg egy picit hozd egyenesbe és sokat javul tőle a kép.bubi92: Nagyon sötét, világosítani kéne rajta, meg bal szélről a háttérből kiszedni azt a fehér csíkot.
bLaCkDoGoNe:
Nem rossz képek. Egyetlen bajom velük, hogy nagyon erős és mesterséges HDR-es képekre jellemző színviláguk van.forceberg:
Ez eltalált lett, szép ez a virág és szépen berendezted a képbe a lényeges részeit.Tegnap szép felhők voltak errefelé így én is mentem "felhőt" fényképezni egyik kedvenc helyemre, igaz így a tájjal együtt szerintem határozottan jobban mutatnak.
-
pisti
őstag
bubi92:
Valóban nem túl érdekes, ez egyrészt nyilván a téma miatt van, de leginkább a bemutatás módja miatt. Lapos fények mellett készült a kép, sötét egy kicsit az egész, a szerkesztés pedig ilyen senem középre, senem harmadolóba helyezett témával és ezzel a széles vágással nem az igazi.
Ennek a kének is a tipikus ajánlás az ami jót tudna tenni, próbálkozz vele újra kora reggel tájékán.kiskornel:
Szép kis vízesés ez. Tetszik, ezzel együtt is mondjuk egyetértek Fejo meglátásával, illetve látom, hogy nem volna egyszerű más szögből megközelíteni, de igazából az kéne a még látványosabb képhez itt szerintem.aginor:
A második az igazi egyértelműen, ezen csak az éles ami a lényeg a DoF szépen elmossa a többit, illetve a levél széle is pont úgy van a képbe rendezve, hogy rávezeti a tekintet a főtémára.Kh@oSz:
A 2. kivételével mind nagyon tetszik, jók lettek a svenkek, ha nem is tökéletesek. A szerkesztés meg a téma nagyon jó, szóval grat hozzá. -
pisti
őstag
válasz
Dorian #29503 üzenetére
Érdemes azért elkezdeni a saját véleményt is hangoztatni, mert egyrészt azt is kell fejleszteni, másrészt egy eltérő vélemények fölött kialakuló civilizált módon folytatott vita, vagy nézeteltérés feloldás is szolgálhat hasznos információkkal.
Mindenesetre ha képet rak be valaki, akkor lehetőleg véleményezzen is, tapasztalati szinttől függetlenül így korrekt.
Tudom itt nem nagyon szeretik a fotózz.hu-t, DE ott szépen részletesen le van írva, hogy a véleményezőktől mit várnak el egy értékelés indoklása képpen.
Ott is linkelik ezt az írást, ami szépen érthető módon kifejti a véleményezés mikéntjét, hogyanját. Véleményezni is meg kell tanulni, mint ahogy fotózni is, a kettőt pedig érdemes egymással párhuzamosan fejleszteni. -
pisti
őstag
válasz
máyköl #29468 üzenetére
Kaptál rá véleményeket, a flickr-n. Aki ott is meg itt is jelen van nem fogja mindkét helyre beírni.
Tetszik a bátyó elkalandozó tekintete, a vágás fura, de legalább egyedi is így, ennyi az én véleményem.
forceberg: Bátor madárka volt ez amit lekaptál, csak nem valami kaját akart?
-
pisti
őstag
válasz
Magnum_ #29466 üzenetére
Én nem emlékszem ilyen sötét felvételekre a B13 című filmből.
Sejtelmes. Ötletes az biztos, aztán ízlés dolga, hogy kinek tetszik, kinek nem.Tessék több véleményt adni, szól ez neked is, nekem is, mindenkinek. Úgylátom megint csak az megy, hogy képeket raknak be az emberek, véleményt meg alig írnak.
Tisztelet a kivételnek.BV92NTZ:
Ne a földön próbáld elkapni őket, így túl hangsúlyos textúrája van az előtérnek meg a háttérnek.
A második a legjobb egyértelműen, bár ez is a földön készült, de legalább jó színkontraszt van a háttér és a madárka között, meg ez a természetes zöld egyébként is jót tesz az ilyen képnek. -
pisti
őstag
válasz
anri-ur #29480 üzenetére
Nem rossz, picit alacsonyabb szögből legközelebb és akkor nem látszik ennyire az előtér textúrája, az kicsit zavaró. A bögöly egész jó éles.
Még a sok becsillanás ami nélkül talán jobb lenne, vakuztál rá?Chapel:
Szép lett, mostmár csak az előtér ami túl mesterséges.
Ez az obi meg nagyon jó kis darab úgylátom, nagyon szép képe van.
Ez a photozone-os teszt is jókat ír róla. -
pisti
őstag
Kicsit átdolgoztam ezt az orgonás, falus képet a fotózz.hu-s visszajelzések alapján. Úgy látszik nem nagyon akart leesni ott az embereknél a színkompozíciós kivitelezés oka.
Úgyhogy kapott egy kis rásegítést a téma.
Így milyen szerintetek?máyköl: Nehéz mit írni rá, szép kép, jó a nézőpont, persze azt is tudom honnan jött az ötlet.
-
pisti
őstag
válasz
norbest #29422 üzenetére
Oké. Legközelebb azért írd bele a hsz-be is.
Nem tudom az ez előtti hsz-edben pontosan mire akarsz kilyukadni, de itt van pár link ami tárgyfotózásról szól és ahogy belenéztem elég jól érthetően is van fogalmazva.
Hogyan fotózzuk tárgyainkat 1.
Hogyan fotózzuk tárgyainkat 2.
Hogyan fotózzuk tárgyainkat 3. -
pisti
őstag
válasz
norbest #29418 üzenetére
Norbikám, eleve rossz helyen kérdezel, aztán mostmár személyekedünk is?
No meg nem írtál szinte semmi konkrétat, annyira lusta voltál, hogy a gépeid típusait előkeresd, ha már fejből nem megy.
Ehhez nem kell fényképésznek lenni, de ahhoz se hogy leírd konkrétan mi a problémád a meglévő gépekkel.
Egyébként némi háttértudás nélkül jobb géppel sem fogsz tudni jobb képeket csinálni, márpedig a jelek szerint volna még hova fejlődni. Magadat kíméled meg egy csalódástól, ha most nem ugrassz bele új gép vételébe, hanem inkább utánaolvasol a témának és gyakorolsz még a meglévő gépekkel.Ha mégis vásárolni akarsz, akkor az ezzel kapcsolatos kérdésekre mindig van külön topik, topikok.
Ez az egyik ilyen, ez pedig egy másik. Az első hozzászólásokat olvasd el! -
pisti
őstag
válasz
makraipeter1 #29410 üzenetére
A gumiégetős, driftelős képek tetszenek. Eseményfotónak teljesen okésak szerintem.
Sir Riccio: Ez a tulipános jó lett, szépek a színek.
Joeey: Nekem tetszik ez az egyedi színvilág. A másodikon kicsit fura a motoros arckifejezése, de egyébként nem látok különösebb hibát rajta. Talán még annyi, hogy inkább a motor előtt kéne több hely a képen.
-
pisti
őstag
válasz
pontyos #29319 üzenetére
Szépek, főleg a második, az szép körülmények között készült és a kilátás is nagyon jó onnan valóban.
Amin majd finomíthatsz az a HDR szoftver beállítási és az expozíciós beállítások.
Ha ennyi felhő van a képen, akkor fontos, hogy úgy állítsd az expozíciót, hogy ne legyenek ekkora kiégett részek rajtuk, de lehetőleg semekkorák.
A HDR szoftverben pedig a HDR effektet nem szabad ennyire felhúzni, illetve szokott lenni egy szűrés opció is, azt érdemes erősíteni, különben elég természetellenes szürkés árnyalatok tudnak a képre kerülni.
Ezzel együtt mondjuk én is ilyenre csináltam az első HDR képeimet, de aztán leszoktam ennek a természetellenes hatásnak az erőltetéséről, neked is ezt javaslom.Valamint itt egy utómunkázott korrektebb változata a panorámámnak, az első kicsit el lett sietve.
-
pisti
őstag
válasz
*Ropi* #29309 üzenetére
Köszi ebbe belekukkantok.
ballington: Szerintem az a kép ami igazán jó ahol a pár ül a stégen, csak picit szűk lett felül, jobb oldalt meg sajna le is maradt egy kicsi az egyik szereplőből, a tükröződés teljesen rendben van.
Daniel Alves: Cuki ez a moci. Remélem nem donorbiciklista stílusban vezeted. A kép okés. Az a pici kis ég a sarokban teljesen felesleges rá, a 12 expó meg hogy HDR nem tűnik nekem indokoltnak, de kétségtelen hogy így egy más jellegű képet kaptál mint egy expóból.
-
pisti
őstag
válasz
Chapel #28428 üzenetére
"Az M42 nem egy obi hanem egy átalakító gyűrű "
Nem még csak nem is ez (szépen körbe lövitek
). Ez egy objektív foglalat típus. Viszont abban igazad van, hogy vannak ilyen átalakítók a mai modern DSLR gépek foglalataihoz amik erre a típusra alakítanak és akkor lehet használni régi m42 foglalatos obikat is az új gépeken. Mondjuk ez inkább mindenki másnak szólt, nem kifejezetten neked.
-
pisti
őstag
válasz
eastsider #28393 üzenetére
Az első tetszik, szépek a színek, látványos.
Bal oldalt maradt egy kis ez meg az (dűlöngélő kerítés, nagy ferde oszlop, sok sötét ág) ami inkább elvesz a képből mint hozzátesz. A kép jobb oldala amin szerintem igazán szépek a színek és a formák is egész letisztultak, legközelebb erről a pontról kérünk egy olyan képet ahol még kékebb az ég és kicsit jobb felé fordítod a kamerát, plusz talán szűkíted az egész kompozíciót.A második olyan lett mint az időjárás is volt, olyan kicsit semmilyen. Maga a hely egyáltalán nem rossz (bár jobb volna ha a Balaton nem csak ennyire vékony csíkban látszana), a szőlők(?) ha bezöldülnek és szép időd is lesz, akkor sokkal jobb képet lehet csinálni majd ugyanonnan.
-
pisti
őstag
válasz
j.bravo #28376 üzenetére
Te nem mondtad, hogy rossz. Amit írtam az összességében a reakciókra értendő. Sokkal "kezdőbb" képek kerülnek fel sokszor amik bőven nem kapnak ennyire negatív visszhangot, legalábbis én így éreztem.
Jó fotók egyébként, főleg a kuttyos tetszik, a manuál fókusz miatt meg eleve jár egy pluszpont.
Egy egész gyümölcsöt átvilágítani egyébként azért macerásabb mint lekapni azt, hogy a nap vagy esetleg a vaku átvilágít egy szirmot. Mindenesetre biztos lehet majd javítani azt az elképzelést is.Csináltam én is ma, átvilágítós képet. Mondjuk ez csak egy egyszerűbb fajta, de látszik rajta a tavasz (májusfa ha jól tudom).
-
-
pisti
őstag
válasz
eastsider #28068 üzenetére
Szerintem meg baj, ha oda van szerkesztve hangsúlyos pontjába a képnek egy folt gyakorlatilag egy másik hangsúlyos rész meg annyira kilóg az éles tartományból, hogy részben olvashatatlan, plusz ami nem a fotós hibája, hogy maga a logó is elég nehezen olvasható, szóval nem kellene még tovább nehezíteni a néző dolgát.
Csak azért néztem meg tüzetesebben mert itt lett posztolva, egyébként az ilyen képpel nem is fárasztom magam.
Mondom ezt úgy, hogy igen látom van mögötte elképzelés, nem is rossz, de mint írtam még csiszolni kéne rajta. -
pisti
őstag
válasz
Sir Riccio #28065 üzenetére
Nem épp egyértelmű, hogy mi is látszik a képen. Az se segít ezen, hogy részben mosott a főtéma is. Egyébként nem rossz, de még lehet rajta csiszolni szerintem.
-
pisti
őstag
válasz
máyköl #28061 üzenetére
A clone tool segít a bajban, vagy az a batman?
BV92NTZ: Direkt sötétítettem a kuttyon kívül mindent, szerintem így ütősebbek a színek, persze ízlés kérdése.
Tetszik ez az autós kép, az eddigiek se voltak rosszak, de ez most egyedibb lett, terep, terepjáró, meg a környezet is passzentos. Kár a fehérre égett égrészletekért, bár nem zavaró különösebben végülis, mindenesetre legközelebb ha nem akarsz ilyet csinálj expósorozatot, aztán akár kézzel is össze lehet ollózni, ha van értelme foglalkozni a képpel.
-
pisti
őstag
válasz
#31757056 #27393 üzenetére
Próbálgattam már én is a Curve igazításos világosítást, de abban nem sok tartalék van szerintem, kimosottá válik tőle a kép. Ha már lightroom akkor fill lights és fill blacks, hogy némi kontraszt is legyen, szerintem.
Én egy ehhez hasonló technikát használtam ennél.
Gimp-ben csináltam, játék a rétegekkel és rétegmaszkokkal.
Aktív témák
- BESZÁMÍTÁS! Asrock B365M i5 9600KF 16GB DDR4 250GB SSD 1TB HDD RX 5700XT 8GB Zalman N5 FSP 700W
- iPhone 13 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3057, 95% Akkumulátor
- iPhone 13 mini 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3085, 100% Akkumulátor
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Lenovo ThinkPad X13 G2 multitouch
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest