- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Telekom mobilszolgáltatások
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Sony Xperia 1 VII - Látod-e, esteledik
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Xiaomi Redmi Note 5 Global
- Melyik napszakban merül majd le az iPhone 17 Air?
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
Hirdetés
-
Mobilarena
Debian GNU/Linux
Új hozzászólás Aktív témák
-
olivera88
veterán
Debian 9 sources fájhoz hozzá lehet adni Sid-et?
Mert lehet h kellene.Ha jól értettem ezt amit a program fejlesztője írt akkor használhatom unstable forrásból programot?
"While I have not built it for Debian 9 yet (this is "backports", building new versions for the existing "stable" Debian), it should be possible to get the .deb file from unstable and use it on Debian 9."
-
olivera88
veterán
Lehet cserélni a bejelentkezési képernyőt Stretch-en? Nem tetszik ez ami van, azt hiszem 2 es vagy 3 as RC ban másmilyen volt a bejelentkezés képiernyő, azt szeretném visszahozni.
-
olivera88
veterán
Gdebi miért akad fel a G Chrome telepitésekor? Kiírja h adminisztrátori jogok szükségesek és adjam meg jelszavam, megadom aztán nem történik semmi.
-
olivera88
veterán
Mire leirtad ezt rátaláltam synapticban. Telepitettem és most müködik program
Köszi. De most más baj van, nem jó a térkép.. de lehet ez már program bug.
Hát azt hosszú, volt hozzá segitség, volt sok pelda fájl, a azlapján rájöttem h kell megirni egy hozzá való scriptet, és van hozzá i a program oldalán ilyen kód generáló féle felület. -
olivera88
veterán
-
olivera88
veterán
Van egy nem mükődő programom Stretch RC 3ban ( a kettőben se volt jó). Van esély rá h megjavul mire jön a stable verzió?? Sztem ez nem normális.
Vagy?
Nem rendszerhez tartozó programról van szó. -
olivera88
veterán
Letöltöttem a Stretch RC 1 et. De a Rufus nem akarja kiírni. Mi lehet a gond? [link] A másodikat töltöttem le innen.
-
olivera88
veterán
Valamiért elwindowsodott a rendszerem. Olyanokat csinál a Jessie KDE vel h teljesen kifagy. egyszerűen nem reagál semmire, akkor szokott ilyen lenni mikor sok fül van megnyitva és gyorsan akarok csinálni valamit. Ritkán van ilyen, de nem kellene egyszer sem.. Még fiatal volt a rendszer addig nem volt ilyen. Ez nem Linuxra jellemző működés.. Mi okozhatja ezt?
-
olivera88
veterán
Milyen frissítés jött Debianra? Láttam a letöltési listán h van valami 4.3 as Linux image, eddig 3.16 osok voltak, igaz most is volt olyan a 4.3 as mellett, de most a rendszerinfóban már 4.3 at ír.
[link] -
olivera88
veterán
A systemd timer fájlban így van megadva az időpont. OnCalendar=15:35 Az lenne kérdésem hogy lehetne valahogy még egy időpontot hozzátenni, h ne kelljen új timert létrehozni, mert akkor 4 fog kelleni összesen.
-
olivera88
veterán
Adott egy futtatható python fájl, KDE-ben hogy lehet beállítani hogy ha entert nyomok rá kérdezze meg h akarom e futtatni vagy megjelenítse a tartalmát? Gnome alatt így van, de a KDE nél rögtön lefut.
-
olivera88
veterán
Huhh bakker. Hallota már valaki? Meghalt a Debian atyja Ian Murdock
[link]
Nyugodjék békében.
Egy nagyon jó oprendszert hagytál hátra Ian.
Upsz, Newman, most látom megelőztél. -
olivera88
veterán
válasz
ubyegon2 #7343 üzenetére
A Trimet be lehet kapcsolni telepítéskor is ugy vettem észre, és a noatimet is. Úgyhogy ez az írás már elavult
"A TRIM-nek két megvalósítása van Linuxon, az /etc/fstab fájlba írt discard csatolási opció, ill. az fstrim parancs."
[link]
A VAR könyvtárat a HDD re teszem, van egy felesleg 3.1 gb os swap partició, erre teszem, ez a méret elég lesz ugye? Van egy másik swap ami nagyobb kicsit, 4gb az lesz a swap.DD vel így kell bootolható USB t készíteni? dd if=<az iso neve> of=<a pendrive helye devsdx> bs=4M; sync
Vagy kell előtte ez is? [link] -
olivera88
veterán
Nem olyan kell. Mivel nem támogatja az alaplapom az UEFI-t. Egyik PH cikkben olvastam h ő azt ajánlna hogy hozzunk létre egy fix 400 mb méretűt, elmeséltem egy ismerősnek és kiröhögött, azt mondja aki írta azt a cikket az nem használt még Photoshopot.
Nem írna az túl sokat SSD re?
-
olivera88
veterán
Mivel lehet Win usb telepítőt csinálni? Olvastam itt előző hsz ben a Winusb-t, de ne megy a telepítése.
-
olivera88
veterán
Na sikerült kinyírnom a Win 10 et már első nap..
A Debian telepités után feldobta a talpát.
Csak nem világos miért nyiffant ki. Volt egy 92 gigás partició a hardon, na ide tettem a lapozófájlt, hogy ne SSD re íródjon.. Na és szépen megfeledkeztem róla ide csináltam egy home particiót a Debiannak, de ettől nem lenne szabad kinyírogatnia elvileg. Na de offolok tovább.
De szült Linuxon is egy problémát.
A másik rendszerem lelki világát is megbolygatnia az új Debian telepítésnek, azt írja ki indításkor a régi rendszeren h no caching mode (? talán) page found. Meg ír még vmi mást is utána.
Mi az a DD? -
olivera88
veterán
-
olivera88
veterán
válasz
ubyegon2 #7325 üzenetére
Értem.Az az csak 5 év.
A másik kérdésem ez lenne
Windows telepítésnél írták hogy az oprendszer telepítésének idejére minden más adattárolót lehúzunk az alaplapról
Ez Linuxra is érvényes? Remélem nem, mert akkor nem tudom megadni HDD on lévő home particiót se a swapot se.bambano Hmm. És miket csinált? Amúgy direkt Samsungot akartam mivel egyik prohardveres cikkben azt írták ök járnak az élen a SSD gyártásban. A másik opció, meg a HyperX Savage volt, de ott kevesebb garanciát adnak, és nem is volt a szegedi edigitalban.
-
olivera88
veterán
válasz
ubyegon2 #7317 üzenetére
Ha a RAM ba mennek a dolgok az nem pazarolja el a RAM-ot? "A meghajtó kímélése és a teljesítmény növelése miatt fontos lehet a noatime csatolási opció beállítása az /etc/fstab fájlban"
Miért? Annyit ír a lemezre vagy miért? Én szeretem látni amúgy h mikor lett hozzáférve utoljára a fájlokhoz. Amúgy nem valami gagyi SSD ről van szó h agyonra kellene óvni, egy Samsung 850 Evo ról van szó, amire 50 év gar van illetve 75 TBW. -
olivera88
veterán
válasz
Apollyon #7315 üzenetére
Milyen naplózásra gondolsz? Logouton olvastam a "A Linux SSD-re költöztetése" cikkben
"Ennél a pontnál viszont fontos azt is megjegyeznünk, hogy az ext4 naplózó fájlrendszer, és a naplózás, mint írási művelet, növeli a flash elhasználódását. Betonbiztosan kialakult álláspont híján a felhasználónak kell eldöntenie, hogy mi a fontosabb neki: az adatok nagyobb biztonsága, amit a naplózás garantál, vagy az SSD élettartama. "
Erre a naplózásra gondolsz? -
olivera88
veterán
Nem sokára SDD re fogom költöztetni a rendszert. Van vmi beállítás amit alkalmazni kell az SSD re, vagy ugyanúgy megy a telepítése mint HDD re.? A home partició az mehet HDD re ugye?
-
olivera88
veterán
Restartoltam egyszer, de akkor se jött helyre. Aztán átváltottam Win7re aztán vissza Debianra, ekkora már jó volt. A haver latpopján meg jó volt.
Ubyegon A KDE ben nincs ilyen h hálózati idő.
-
olivera88
veterán
Nem váltott át téli időszámításra a rendszer nálam. KDE asztal környezet. Ez nem normális gondolom.
-
olivera88
veterán
Új monitorom lett, full HD re tette a felbontást a Debian. Kicsit kicsi lett a kick off alkalmazás inditó. [link] Lehet a méretét növelni? Mintha rémlene h láttam de nem tudom hol.
-
olivera88
veterán
Nem rég írtam róla h nem működiik a fájlkeresés Dolphinban. és valaki ajánlotta h rakjam fel a baloo utilstot. Na fel is raktam, a hiba üzenetet megszűnt, a fájlokat meg nem találja.
Valami egyéb ötlet? A KDE
új felület nem érhető még el Debianra? -
olivera88
veterán
Debianon miért van letiltva a Wifi alapból? Azt mondja kollega nem tud Wifire csatlakozni mert nem mutatja ki a hálozatokat. Egy Lenovo laposról van szó, rendszer 8.1 és KDE.
-
olivera88
veterán
A SID tárolóját h lehet hozzáadni Synapticban és Apperben?
-
olivera88
veterán
Erre van valami megoldás?
Ikontémát cseréltem, de némelyik könyvtár maradt KDE Oxygen szinben, a gépújraindítás nem segít. -
olivera88
veterán
Feltettem a Debian 8 at KDE ablakkörnyezettel haver laposára. És elég furcsán települt, angol lett magyar helyett, de terminálban magyarul ír, akkor nem települt az Apper se más grafikus csomag kezelő se az Iceaweasel böngésző.
Feltettem az Appert az elébb de nem működik, telepitettem a Chromet terminálból és ez se akar működni, megnyitom, tölt 5-6 mp ig majd kilép. A Chrome is úgy települt h nem akarta dpkg telepiten egyből mert függőségek hiányoztak, települt de úgy h üres kép az ikonja a Chrome helyett. Rufussal csinálam a telepitő USB t, Unetbootinal szoktam, de avval el se akart indulni telepités, mert nem látott oprenszerdert rajta. A Rufusnál meg Syslinuxal volt vmi gondja, frissiteni kellett v mi, le is töltötte ő magának. Lehet ez okozta gondot?
Hogy lehet teljesen Magyaritani? -
olivera88
veterán
Ma a kernel frissült? Linux image 3.16.04 , a frissítés után kért egy újra indítást. Hogy kell beállitani KDE nél h dátum néven mentse a screenshotokat? Alapból olyan volt, de aztán egyszer új nevet adtam a screenshotnak azóta nincs dátum.
-
olivera88
veterán
Felraktam a Gpartedet, de nem találom. Ez lenne az esetleg ? Pedig a Gparted nem így nem néz ki.
-
olivera88
veterán
Hogy lehet leformázni pendrivet? Vicces de nem találom.
-
olivera88
veterán
Az létezhet hogy az óra a panelen magától váltott át UTC re? Mert én nem bántottam tuti, de más se.
-
olivera88
veterán
De van. Akkor nyilván az okozza.
Két Debiant használok, van egy KDE/Gnome a régi merevlemezemen. és egy Cinnamon az új merevlemezen. A KDE re van telepítve Team és azon van az rpcbindes hiba, Cinnamonon nincs, igaz azt kevesebbet használom, de ahhoz nincs köze sztem.
És megtudtad szüntetni? -
olivera88
veterán
Jelzett a rendszer h jött 92 frissítés. Ez lenne a Debian 8.1 es frissítés amit tegnapra ígértek?
-
olivera88
veterán
Na működik persze. De így megint ugyanott vagyok mint voltam. Can not open Shapefile /usr/share/magics/10m/10m_populated_places_
Ezért fordítottam le a program újabb verzióját, mert a 2.22.7 -ből hiányzik egy fájl. De most ugyanott vagyok megint. Máskülönben jó lenne a 2.22.7 is. -
olivera88
veterán
válasz
bambano #6985 üzenetére
Megadtam a nevét. De ezt írta. ldd: ./magics: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
Na találtam egy magics-config nevű fájlt az usr/loca/bin helyen. Ami így néz ki.
Látom ott megvan adva python helye, de rossz hely van beírva mivel ott nincs, Szóval ha beírom a helyes útvonalat akkor elvileg jó lesz!?Bob zxr Erre gondoltam én is. De nem próbáltam ki, meg ez a régebbi verzióhoz van a 2.22 hez. Gondolod h ettől jól lenne.
-
olivera88
veterán
válasz
bambano #6983 üzenetére
Miért nem világos h pythonban írt könyvtárakat keres? Az ldd csak így reagál ha megadom a könyvtárat neki.
ldd /usr/local/lib/python2.7/site-packages/Magics
És azt írta ki erre h not regular file.Ilyen python scripteket dolgozok fele vele. [link]
És így futtatom le a terminálban. Ezt a modult nem találja.oliver@supercell:~$ python t850eu2_72.py
Traceback (most recent call last):
File "t850eu2_72.py", line 3, in <module>
from Magics.macro import *
ImportError: No module named Magics.macro
oliver@supercell:~$ -
olivera88
veterán
válasz
bambano #6973 üzenetére
Hogy kell használni a ldd parancsot? Most nézem rosszul írtam tegnap.
Nem az /usr/local/share/lib helyre csinált könyvtárat, hanem az usr/local/lib helyre a python könyvtárba.. Itt van az amit nem talál a pythonhoz. A binaris verzió meg az az usrl/lib helyre teszi. Akkor itt is oda kellene tenni h működjön sztem.
Akkor is ugyanazt kell csinálni amit tegnap írtál?
"az LD_LIBRARY_PATH környezeti változóba kell beletenni a könyvtárat:
export LD_LIBRARY_PATH=/usr/local/share/akarmi:$LD_LIBRARY_PATH" -
olivera88
veterán
Szeretnék automatikus feltöltést a weboldalunkra FTP kapcsolaton. Meg lehetne-e oldani valami scriptel h a feltöltés automatizálva legyen az adott mappából. Úgy szeretném ha akkor kezdené el feltölteni ha frissül a mappa tartalma, pl felülíródnak a fájlok vagy új fájlok kerülnek a mappába. Az se baj ha nem lehet így beállítani h érzékelje a változást a mappában, csak lényeg h magától induljon a feltöltés.
-
olivera88
veterán
Tudja valaki milyen billentyűkombinációval lehet © jelet írni? A copy paste nem megy abban a programban azért kérdezem.
-
olivera88
veterán
Debian-on van FTP feltöltő kliens alapból? Az LMDE 1 en van ilyen azt tudom, de itt nem találok olyant.
-
olivera88
veterán
Innen hiányzik a fájl. /usr/share/magics/10m/10m_populated_places_ És oda tettem be.
Ubyegon Ugyanaz. Innen szedtem le. [link]
A program Magics ++ 2.22.7 verzió.
De megpróbálom majd azt betenni ami a program előzőre verziójában van. Hátha az jó lesz. Ez csak egy egyszerű fájl ami város neveket tartalmazza. Na nem mintha olyan fontos lenne, de szeretem feltüntetni a város neveket a térképen. -
olivera88
veterán
Van egy program amiből hiányzott egy fájl, de működött az nélkül is, persze csak az a része nem ahova kellett az fájl. Na én megoldottam a hiányzó fájlt, bemásoltam a könyvtárba CP vel ahonnan hiányzott, de program továbbra is azt jelzi h nincs meg az a fájl. Ez nem igazán világos. Kellene még csinálni valamit esetleg h befogadja?
-
olivera88
veterán
systemctl status rpcbind
rpcbind.service - LSB: RPC portmapper replacement
Loaded: loaded (/etc/init.d/rpcbind)
Drop-In: /run/systemd/generator/rpcbind.service.d
└─50-rpcbind-$portmap.conf
Active: active (running) since sze 2015-05-20 10:46:09 CEST; 2min 16s ago
Process: 534 ExecStart=/etc/init.d/rpcbind start (code=exited, status=0/SUCCESS)
CGroup: /system.slice/rpcbind.service
└─551 /sbin/rpcbind -w
oliver@supercell:~$journalctl /sbin/rpcbind
-- Logs begin at sze 2015-05-20 10:45:54 CEST, end at sze 2015-05-20 10:49:54 CE
Nálad is ez a gond?
-
olivera88
veterán
válasz
ubyegon2 #6852 üzenetére
Először nem oldódott meg, csak az ellenőrzés tűnt el. Vagy csak nem értettem.
Az lsbk -f lett volna a megoldás, de én blkid-t írtam be, kimásoltam az swap UUID számát és FSTAB-ban átírta régire. És így jó lett.Ez mit jelent? systemd1 : Job rpcbind..service/start deleted to break ordering circle starting with basic.target/start
A másik rendszeremen jött elő az a baj.
-
-
olivera88
veterán
válasz
ubyegon2 #6841 üzenetére
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
# / was on /dev/sdb7 during installation
UUID=5ddfef35-cabc-4a5f-ab36-8e9402003ac2 / ext4 errors=remount-ro 0 1
# swap was on /dev/sdb6 during installation
UUID=952b465f-a73c-41c2-999f-d727d0d51a44 none swap sw 0 0
/dev/sr0 /media/cdrom0 udf,iso9660 user,noauto 0 0 -
olivera88
veterán
Adtam inkább új UUID-t a SWAP-nak, Gpardteddel. De hiába, továbbra e tudja felcsatolni. De nem világos az amit h odaírom ahhoz a partícióhoz h none akkor továbbra se lesz jó, mert azt írom hogy nincs ott.
Ubyegon Egy swap volt, de aztán lett valami kavarodás, és gondoltam csinálok mégegyet a másik hdd-re is.
-
olivera88
veterán
Láma kérdés de azt hogy lehet szerkeszteni? Mert csak olvasható.
Ezt írja amúgy ott:
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
# / was on /dev/sdb7 during installation
UUID=5ddfef35-cabc-4a5f-ab36-8e9402003ac2 / ext4 errors=remount-ro 0 1
UUID=952b465f-a73c-41c2-999f-d727d0d51a44 none swap sw 0 0
olivera88
veterán
Megint jelentkezett ez a hiba: start job is running for dev-disk-by. Pedig most már van minden rendszernek saját merevlemezén swap-ja. Valamiért nem tudja felcsatolni a rendszer a swapot, se a Debian se az LMDE, Gparted-el bekapcsolom de a következő rendszerindításnál ismét ez van. Mit lehetne tenni ellene?
-
olivera88
veterán
Telepített valaki Teamviewert mostanában? Most telepítettem, sikerült is.
De a végén kaptam egy warningot.Warning: The home dir /run/uuidd you specified can't be accessed: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
Adding system user `uuidd' (UID 119) ...
Adding new user `uuidd' (UID 119) with group `uuidd' ...
Nem hozom létre e saját könyvtárat: `/run/uuidd'.Találkozott valaki ilyennel? Minek van 64 bites verzió ha nem lehet telepíteni?
-
olivera88
veterán
Ma reggel óta ilyen üzenetet látok a Debian 8-on a bootolás közben.
a start job is running for dev-disk-by
És minden indításnál. Nem használtam a rendszert vagy 2 napig erre ma reggel ez fogadott.Megnéztem az fstabot, ezt írja. # <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
# / was on /dev/sda3 during installation
UUID=e27554ed-3390-463e-beed-95c06bd3fd1d / ext4 errors=remount-ro 0 1
UUID=9ab18fae-a7fa-4ae6-b4e6-73cc4cb72104 none swap sw 0 0
olivera88
veterán
Jah, igaz. Elvagyok.
Valamiért most elcsúszott a kép a biosban és grub is úgy jön be, elvan csúszva balra vagy 15 centit. Azután lett miután leállítottam a Debiant és újra indítottam live pendriveról a gépet.
Érdekes mód csak ott nem jó, Debianon és Windoson is oké.
Mi a fene okozhatja ezt? -
olivera88
veterán
Már késő. Tettem fel netinstallból Cinnamont. Ilyen fapados ez a Cinnamon? Nem lehet görgővel váltani asztalon megnyitott alkalmazások között.
Úgy látom nem jó választás lesz a Cinnamon a kolléga gépjére, 1.5 gb RAM-hoz. Szerintetek? Nálam most a Chrome 5 füllel felzabálja 1.4 gb RAM-ot. -
olivera88
veterán
Jó kis baklövést csináltam ma.
Telepítettem egy olyan verziót ahol nincs grafikus környezet. Ezt: debian-live-8.0.0-amd64-standard Fel se kínálta h milyen környezet szeretnék. Belépés után csak egy parancssor fogadott.
Új hozzászólás Aktív témák
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- PC Game Pass előfizetés
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X270 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! ASUS C246M i5 9400F 16GB DDR4 250GB SSD 1TB HDD GTX 1660 Super 6GB Zalman N4 Zalman 600W
- Bomba ár! HP Pro X360 11 G1 - Intel N4200 I 4GB I 128GB SSD I 11,6" HD Touch I Cam I W10 I Gari
- Bomba ár! Dell Latitude 5410 - i7-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest