Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Ez a topic az Amatőr csillagászattal, csillagászati eszközökkel, és a velük kapcsolatos kérdésekkel, tapasztalatokkal foglalkozik, kizárólag hobbi szinten.
Új hozzászólás Aktív témák
-
tegbashar
tag
Csalódott vagyok. Megannyi új felfedezés született az elmúlt tíz évben, de nincs amatőr magyar fórum, ami ne arról szólna, hogy miért hülyeség ez a vonal. Ide értve több szakmai YT videót is, ahol már le kellett tiltaniuk a kommentelés lehetőségét, mert a hozzászólások 90+%-a "laposföld" hívő troll, akik tártgyi tudás nélkül küldenek el minden elméletet és minden hozzáértőt a jó **** anyjukba.
Mérhetetlenül besokalltam, mert 100 emberből 99 - mindenféle tárgyi tudás nélkül - biztosan tud legalább egy fontosabb témakört, amivel foglalkoznunk kellene.
Azt mondjuk nem értem, ki milyen eredményt vár attól, hogy egy amatőr csillagász topicban kampányol az egészségügy fejlesztése mellett. Van a célra megannyi fórum, vannak megtalálható kormányzati szervek, lehet menni tüntetni, lehet keresni a saját céljainkra támogatást.
Nem azt mondom, hogy a siker garantált, de itt közelítően 0% az esély arra, hogy a témában felelős személyek rátaláljanak, esetleg lépjenek is.
Én azért jöttem be ide, hogy lássam milyen diskurzus folyik itt a témában. Bár nem érdekel a téma, de örömmel olvastam, hogy többen saját eszközökkel kukucskálnak kifelé a Földünkről.
És itt vége is. Mert ez van, meg a populista bugyutaság az ellenzői oldalról.
Így a végére hadd szúrjam ide, én kajak hülyeségnek tartom (többek között) a focit, és valahogy mégsem járok rajongói oldalakra megmondani nekik, hogy a nevetséges sportjuk helyett mire kellene költeni az oda szánt pénzt.
Tehát csak az maradt, hogy elfogadom: ez sem a vágyaimnak megfelelő rovat. Nem is tudom minek kezdtem itt 'okoskodni'. -
tegbashar
tag
válasz
Cray Tyler #2018 üzenetére
Két részben válaszolok, mert két problémát látok.
Az első rögtön a pénz kérdése. Meglátásom szerint a világ nem úgy működik, hogy ha valahol megszűnik a kiadási oldal, akkor a pénz egyből megy orvosi-kutatási célokra.
Értem ez alatt, ha nem űrkutatásra fordítanák, akkor a hadászat lenne a következő lépcsőfok. Az egészségügy meg a sokadik. Nem én csinálnám így, hanem ez így működik az állami szférában. A szabadpiacon meg most is van pénz mindkét cél elérésére.
Minden, amit látni, érezni, tapintani tudtok, minden ami körülvesz az valahonnan rohadtul messziről érkezett.
Miért hülyeség megtudni, hogy ezek az anyagok hogy keletkeznek, hogy viselkednek sok-milliárd élethelyzetben és legfőképpen hogyan pótolhatók?
Miért hülyeség a meglevőtől gyökeresen más technológiákat, lehetőségeket kutatni, amik gyakorlati haszna pont a Földön csapódik le többek között az általatok is említett egészségügyi szférában?
Miért hülyeség megpróbálni fúziós erőművi hálózatot építeni, aminek hozadéka, hogy rengeteg egészségre ártalmas körülmény közötti munkavégzés igénye teljesen megszűnik?
Nem akarom halmozni a kérdéseket, azt akarom mondani, hogy olyan felfedezések előtt állunk, amiket az emberiség lassan a szolgálatába állítva mérföldkövet léphet előre rengeteg téren.
Semmi köze semmi egészségügyi kutatásnak semmi csillagászati kiadáshoz (ennyi erővel szidhatnám a Forma 1-et is éppen, hiszen ott (is?) rengeteg pénz megy kárba').
És kérlek hagyd el ezt az önsajnálattal kevert lelkiismeretre célozgatást, mert rám nem hat az ilyen manipuláció.
Sajnálom, ha veszteség ért; de nem fogadom el sem érvként, sem védekezésként a gyászodat. Mert ez nem az a topic.
Szóval most vagy hoztok egy logikus, populizmusmentes érvet, hogy miért is rossz a fejlődés, vagy maradok unszimpatikus mert azt gondolom csak a szűklátókörűség és az indulat mondatta veletek, amit. -
tegbashar
tag
válasz
popey37 #1048 üzenetére
Nem! Honnan veszed, hogy ami pénzt erre költenek, azt az űrkutatás nélkül pont az egészségügyre költené bárki is?
Az van, hogy a világegyetemnek jelentéktelen kis részét foglalja el az élőhelyünk. Nem tudom mit akarsz még a Földön felfedezni, de azt tudom, hogy az összefüggések megértéséhez nagyságrendileg nagyobb mintavételezés kell, mint a lakhelyünk.
Az én értelmezésemben pedig jelenleg a kvantummechanikán és a csillagászaton kívül minden kutatási irány másodlagos kategória. Vagy inkább harmadlagos.
És rohadtul könnyű általánosítani, hogy "mennyire keveset tudunk" az élőhelyünkről. Ez egyszerűen nem igaz. Az élőhelyünkön kívül eső, de a bolygónkon megtalálható helyek miért fontosabbak bármi más pontnál a világegyetemben? Rengeteg mindent tudunk, csak még sok minden igényel hatalmas számítási kapacitást. Amire megint a kvantummechanika lesz a helyes eszköz.
Ha nem lenne űrkutatás, hogy a fenébe jöttünk volna rá, hogy a fémeknél kisebb atomszámú anyagok fúziójával tudunk elegendő(!) energiához jutni? Már, hogy csak egy, de igen jelentős problémát említsek.
Ott van az az egyszerű tény, hogy a létező anyagok 80%-át képtelenek vagyunk érzékelni. Azaz az 1/5 mennyiségről kezd fogalmunk lenni, 4/5 ről csak annyit tudunk, hogy van. Még annyit sem tudunk, hogy a 4/5-rész egyféle anyag, vagy a sötét anyag valójában anyagcsoport, amikről annyit tudunk, hogy az általunk ismert energiaformák közül csak a gravitációval lép kapcsolatba.
Inkább építsenek több 1000 gyorsítót, érzékelőt, űrtávcsövet, űrállomást, mint akár 1 stadiont is.
Ilyenkor érzem, hogy a liberalizmusom elillan, mint fing a tornádóban és nem csak, hogy nem tudom, de nem is akarom megérteni a nézőpontodat.
Új hozzászólás Aktív témák
- Huawei MatePad Pro / Wi-fi/ 12 RAM 512GB / 12Hó Garancia
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi 9, Xiaomi Redmi 9AT, Xiaomi Redmi 10, Xiaomi Redmi 10 2022
- Huawei P30 Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad Ultra Docking Station (40AJ)
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest