Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Ez a topic az Amatőr csillagászattal, csillagászati eszközökkel, és a velük kapcsolatos kérdésekkel, tapasztalatokkal foglalkozik, kizárólag hobbi szinten.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Ma kihozták a Lacerta UWA 4mm-es oklit. Enyhén fostos ma a seeing, legalábbis a fővárosban (remeg minden + felhők), de azért csak összeraktam a csövet. Nagy várakozással néztem az okliba, pontosan 2,5x nagyobb objektumokat vártam, mint a 10mm-es bárium csodával (amit mai nappal örökre nyugalmazok). Cél a Jupiter, majd a Szaturnusz. Na, nézzük!
Éshattőő, nem is csalódtam, ami a méreteket illeti. De. Sosem dolgoztam még ekkora nagyítással, így új élmény volt, hogy:
- az alulábas EQ3 remeg, mint a nyárfalevél
- a finomkövető izék (amit tekerni kell, hogy menjek utána, na értitek) szorulnak, ugrálnak, és túl nagy áttételűek
- a bolygó az bizony nem csak bosszantó komótossággal kimászik, hanem fürgén kiszalad az LZ-ből
- a fogasléces kihuzattal élességet állítva is elcsúszott az objektum az LZ-ből (magyarán: kókad a kihuzat)
- élességet állítani is nagyobb kihívásnak tűnt így, nehezebben találtam a fókuszt (itt nincs kizárva, hogy csak én vagyok vaksi)Összegezve: a felszerelésem hibáit a nagyobb nagyítású okli (dobpergés...) felnagyította
Döbbenetes módon.
És nem csak a mechanikai hiányosságokat:
- ez egy akromát, és már a 10mm-esben is bőven látszott, hogy színez, de a 4mm-essel az aberrációk is nagyobbnak tűntek
- a légkör remegése is zavaróbbnak tűnt ígyViszont: azért csak nagyobb volt így a két bolygó.
A Jupiteren egyértelműek a felhősávok, nagyon szépek. Jobb seeingnél (amikor nem remeg minden) szerintem a folt is meglesz (csak ne mászna el olyan gyorsan az egész).
A Szaturnusz egészen hogyismondjam, egyszerűen szép, órákig nézhető lenne. És fogom is nézni még sok óráig. Cassini rés sima ügy, az egész tényleg nagyon jó látvány. A nagyobb holdjai is szépen látszódnak.
Véleményt még nem mondanék az okliról, mert tényleg szar volt ma a légkör. Még észlelek vele párat, és akkor írok még egy rövidet róla. Az élmény mindenesetre nagyszerű. 45% kedvezménnyel vettem, így meg aztán abszolúte megérte. -
-
-
Lerendeltem a Lacerta UWA 4mm-es oklit bolygászni. A 10-es bárium a 600-as csővel akkor 60x nagyítás. A 4mm-es meg 150x lesz. Vagyis kapanyelven két és félszer nagyobb lesz a 4mm-esben a Jupiter, mint a 10mm-esben. Jól mondom?
-
Oké, akkor kérek pár napot, amíg ezekből gyúrok valamit. Illetve megvárjuk még Kuyarashi kartárs írását is.
-
Írjunk az elejére valami ilyesmit is, mert kezdőként amikor semmid nincs még, akkor kb pont ennyit értesz meg:
Refraktor: belenézel, a ködök pici szürke foltok lesznek, a csillagoknak néha fura színe lesz, a bolygóknak más színük lesz és sokkal kisebbek lesznek mint az interneten. Cserébe a refraktorok olcsóbbak és tűéles a kép bennük.
ED apo: azonos átmérő mellett drágábbak, de a csillagoknak csillag színe van, a bolygóknak olyan színük van benne, mint az interneten (csak sokkal kisebbek lesznek).
-
válasz
popey37 #2255 üzenetére
Oké, írjuk az az összefoglalót. Én is sokáig éltem abban a tévhitben, hogy a nagyobb átmérő továbbegyenlő nagyobb fényerő. Pedig ugye nem. Egy fényerős távcső nem egyenlő nagyátmérőjű-és-emiatt-sok-fényt-gyűjteni-képes távcsővel.
Az összefoglalóba akkor az alábbit ollóztam össze, köpködjétek meg és patcheljétek fel kérlek:
Következő gyakori kérdés: van egy kézi távcsövem (binokulárom), érdemes kimenni vele kémlelni az eget? A rövid válasz az, hogy határozottan igen! Kezdésként az égbolttal való ismerkedéshez tökéletes a binokulár is. Ezzel is sok szép objektum látható, főképp fényszennyezéstől mentes helyekről. A binokulárban látható objektumoknak a távcső korlátozott átmérője szab határt. Egy csillagászati távcső azért akkora amekkora, mert a nagyobb átmérő azt jelenti, hogy több fényt tud összegyűjteni (és a retinánkra vetíteni) a műszer.
Sok esetben tehát nem is a távcsövek "nagyítóképességére", hanem a fényerejükre van szükség, hogy szép dolgokat lássunk (a távcső nagyítása lényegtelen, mert okulárok cseréjével a távcső nagyítása tág határok között változtatható). Egy binokulárhoz képest a csillagászati távcsövekkel sokkal szikrázóbbak a csillagok és láthatóvá válnak a sejtelmes ködök, galaxisok (szürke, halvány foltok).
A távcső nagyobb átmérője viszont nagyobb súlyt is jelent. Egy 10 kilós csövet már nem lehet vállból megtartani remegéstől mentesen, és nem is kell. Erre valók az állványok. Az állványra csavarozva a csövet a mechanika segít befogni az objektumokat a látómezőbe, esetleg célon is tartani az optikát. Az esetek 99%-ában tehát szükség van állványra és mechanikára (a kivételeket a kisebb nagyítású binokulárok, esetleg spektívek jelentik, fűben feküdve).
A csillagászati mechanikák rögzítik és forgatják az állvány tetején a csövet. Lehetnek manuálisak, vagy motoros mozgatásúak. Utóbbiak általában óragéppel vannak ellátva, így leveszik a követés fáradságával járó terhet az ember csuklójáról. Az elérhető, abszolút csúcsot pedig a GoTo jelenti, ami betanítást követően -, arra is képes, hogy ráállítsa a távcsövünket a kiválasztott égi tüneményre és persze rajta is tartsa.
Az asztrofotózásról pedig annyit, hogy nagyjából minden távcsőre fel lehet csattintani a fényképezőgépeink, kameráin bármelyikét a megfelelő konzol birtokában, de ha komolyabban csináljuk, több lóvéra lesz szükségünk, mint észlelésnél. Őszintén szólva a világ egyik legdrágább hobbija, kb mint a golfozás: nagyon drága a felszerelés, és nagyon lassan kell vele játszani, azt is csak speciális időjárási körülmények között.A távcső kiválasztásánál komoly szempont az ár mellett az is, hogy Naprendszeren belüli (Nap, bolygók, holdak, aszteroidák), vagy azon kívüli, halványabb objektumokat (galaxisok, ködök, halmazok) szeretne észlelni az érdeklődő.
• A közeli (Naprendszerbéli) objektumokhoz általában nagyobb fókusz és nagyítás szükséges, de a magasabb fényerő nem előírás. A bolygók elég fényesek, illetve, elég sok fényt vernek vissza ahhoz, hogy kisebb átmérőjű távcsövekkel de nagyobb nagyításokkal már szép látványban legyen részünk. Bolygászni elég lehet egy 72-80-90 mm átmérőjű távcső is. Ha ED apo csövet veszünk, kisebb átmérővel (72mm), az színi hibától mentesen mutatja meg nekünk a bolygókat.
• A távoli, általában nagyobb kiterjedésű, halvány látnivalókhoz (halmazok, ködök, galaxisok, összefoglaló nevükön mélyég objektumok) pedig jobb a nagyobb átmérőjű távcső, amely a haloványabb (messzebb lévő) objektumok kevéske fényéből többet tud összegyűjteni. 90mm vagy afeletti refraktorokkal már értelmezhető látványt nyújtanak a mélyég objektumok, különösen fényszennyezéstől mentesebb helyekről. -
-
-
-
-
Ilyenkor irigykedem igazán a vidéki égre
Az Androméda milyen volt? Kis kerek folt, vagy kicsit nagyobb ovális folt?
Tegnap itt pesten is nagyon jó ég volt, amióta észlelek, talán most volt a legtisztább. Így végre rendesen ki tudtam próbálni a 2"-os szettet. Minden nagyon szép volt., de az amici prizma után a zenittükör fordított képe elég zavaró. Gondolom majd megszokom. -
És napok óta derült az ég, remélem kinn észlel mindenki a 4 napos hétvége alatt
-
Szerintem meg legyen nyugodtan ilyen kérdésed, meg akár még ilyenebb is, Ez itt egy eléggé segítőkész közeg, nem gondolnám, hogy bárki röhögne akármilyen kérdésen is. Csak pár oldallal van visszább, amikor én hasonlókat kérdeztem, és nem röhögött senki (vagy csak nem szólt
), ellenben kaptam segítséget mindig. Ami meg jó.
-
-
válasz
popey37 #2154 üzenetére
Abban sem vagyok biztos, hogy a 70.000 forintos tubusra feltétlenül kellett az 50.000 Ft-os okli. Meg a 30.000 Ft-os zenit. De már mindegy
Vélhetően mind a kettő kiszolgál egy életen át. A kihuzattal azért habozok, mert ha a tubust valaha egyszer upgrade-elem valami komolyabbra, az valami ED lesz vélhetően. Ahhoz meg adnak frankó kihuzatot.
-
Pénzem semmi
Műszaki érzékem sincs (semennyi), ezért van, hogy esetleg tartózkodom a barkácsolástól. Pl. hetek óta győzködöm magam, hogy az EQ3-at szétszedjem és újrakenjem. Úgy vagyok ezekkel, hogy ha minden rendben megy, akkor meg tudom csinálni. De ha adódik valami váratlan, mondjuk elkottázok valamit, akkor meg vagyok lőve, mert megjavítani biztos nem fogom tudni
-
-
-
A BTC-s termékkel az a bajom, hogy ha az a kép ott valid, akkor annak a rögzítő gyűrűje pont ugyanolyan gyámoltalannak tűnik, mint a mostani fogasléces kihuzaton. Ami az astroshopban van, az viszont kellően masszívnak tűnik (itt vannak róla jobb képek, elég gusztusos darab). Neked SW crayfordod van?
-
Refraktorhoz csak a BTC-ben találtam. Vagy marad az astroshop, de amit ott adnak, az 1:10-es áttétellel is fel van szerelve (amire nekem nem biztos, hogy állatira nagy szükségem van), és ennek megfelelően őrületesen drága is.
-
Tegnap végre ki tudtam (volna) próbálni a 2"-os szettet. Sajnos pont abban a 2-3 órában lett enyhén felhős az ég, amikor észlelni tudtam. Így a zenittükör és az okli képességeit sem tudtam rendesen felmérni.
Viszont az kiderült, hogy bár kiegyensúlyozni ki tudtam a tubust (prizmasínnel), de a fogasléces kihuzat egyértelműen nem a 2"-os kiegészítőkre lett méretezve.
Egyrészt nem tudtam olyan erővel meghúzni a zenittükröt rögzítő csavarokat, hogy ne forduljon el lassan a kihuzatban (ha nem épp tök függőlegesen állt benne). Másrészt az egész setup elég bizonytalannak érződött: a kihuzat nyeklett-nyaklott a súly alatt, alig mertem rendesen belenézni vagy hozzáérni.
Végülis nem teljesen alkalmatlan a kihuzat a 2"-os setup hordozására, de azért ez így érezhetően nem jó. Amint lehet, kell egy crayford -
-
Lett csodálatos Téma összefoglalónk is.
-
-
Megjött a zenittükör.
Ez is bazi nagy. Meg nehéz.
Balra a 2"-os setup: az SW okli és a zenittükör. Így egyben másfél kiló a súlyuk.
Jobbra a gyűlölt gerincnyomorító plusz fény-elnyelő amici prizma és a 1,25"-ös okli. Érzésre kb. 300 gramm.Ha este lesz egem, amit erősen kétlek, akkor összehasonlítom a két felállást. És megírom.
-
SW Gold line szériáról popey kollégának van lesújtó véleménye (rendelt egyet, de asszem másnap vissza is küldte, annyira "jó" volt).
Én kezdőként csak azt tudom mondani, amit én tervezek bejárni az okulárokkal: a báriumok akkora trágyák, hogy azoknál kb bármi jobb. DE nekem már azok a trágya báriumok is soksok örömet és jó észlelő élményt okoztak, és azok toltak tovább abba az irányba, hogy akarjak többet-szebbet látni az égen.
Én azt az irányt követem, hogy okulárt csak ritkán veszek majd, de akkor próbálok nagyon jót. Mert a távcsövek lehet, hogy jönnek mennek, de az okulár frankón egy életre tud szólni.
Hogy konkrét tapasztalatot is mondjak: össze tudom hasonlítani a bárium 25mm-es darabját (amit mélyégre használtam) egy 20mm-es Lacerta SWA oklival. Azt nem mondanám, hogy ég és föld, de a Lacerta oklival érezhetően "jobb a kép" és sokkal kényelmesebb is (gumis szemkagyló, jobb pupillatávolság).
-
Elvtársak, kértem topikgizda jogot, kaptam is, de csak akkor fogadnám el, ha a prominens tagok is egyetértenek ebben. Meg abban, hogy popey nálam sokkal megfelelőbb lenne erre, de neki volt valami ügye, ami miatt nem lehet.
-
Mindenképp tennék bele "milyen távcsövet vegyek" linkeket és egy szöveget is. Az mcse és a csillagváros linkje is hasznos mindenkinek. Rövid leírás a pólusra állásról, mert az mindenkinek homály elsőre, pedig nem bonyi (és nem nagyon van sehol máshol értelmes leírás róla magyarul, legalábbis én csak tőletek tudtam megtanulni).
-
Aztamindenit, kiemelt topik lett :)
-
Legyen amatőr csillagászat a topic neve. És akkor írok modkerbe, lehetek akkor én a TG ha a többiek is megszavazzák. Vagy Nimda.
-
-
-
válasz
popey37 #2035 üzenetére
Van rosszabb. Pár napja volt melóban, hogy kérdezték mit csináltam karantén alatt, és nagyon elbasztam, mert teljesen hibásan azt mondtam, hogy asztrológia (ugye asztronómiát akartam mondani). Jött egyből az ezo-bio éjsötét fostenger, alig bírtam kimászni belőle. Mondtam, hogy bazi nagy távcső, meg minden. Azóta szigorúan amatőr csillagász vagyok, semmi asztro.
-
-
Hétfőn hozzák ki a 2"-os Castell zenitet. Már azon agyaltam, hogy az oklit simán betolom a kihuzatba, azt úgy észlelek addig.
-
válasz
tegbashar #2020 üzenetére
Cuki vagy, de rákos hozzátartozó helyett írhattam volna Afrikában éhező gyerekeket, vagy PTSD-s veteránokat is. És sajnos félreértettél: nem akartam ezzel időt tölteni, de ezt a 2 percet beleteszem, a kedvedért. Figyelj jól:
Évtizedekkel ezelőtt leszoktam róla, hogy morális alapon győzzek meg embereket. Időpocsékolás. És nem érdekel különösebben, hogy szerinted mi fontos. Én azt írtam le, ami szerintem az. És nem miattad, mert bocs, de sajnálom az időt egy ilyen diskurzusra. Amit írtam, azt popey kolléga miatt írtam, őt valamennyire ismerem és kedvelem, őt biztosítottam egyetértésemről. Rád és erre a párbeszédre ez a 2 percem volt. így el is köszönnék. Pár másodpercig még érzek majd némi sajnálatot, mert az, hogy 1,5 év után is reagáltál popey posztjára, azt jelzi, hogy ez neked fontos. Én pedig el fogom felejteni. -
válasz
tegbashar #2016 üzenetére
Visszaolvastam, popey kollégával vagyok. Hadd világítsam meg az álláspontomat. Ha egy számodra fontos személy (ez lehetsz akár Te is) nehezen vagy egyáltalán nem gyógyítható betegséggel küzdene, benned is megfordulna a gondolat, hogy mars-kolóniák helyett lehet jobb lenne inkább a Földön lévő feladatokra és problémákra fordítani legalább a mars-bázisra szánt pénz egy részét (ha nem is mindet).
Úgyhogy nyugodtan fogadd el, hogy számomra meg a jelenleg gyógyíthatatlan betegségek megoldása utáni kutatáson kívül minden egyéb másodlagos. A csudijó kvantummechanikával együtt. Ha ebben nem értesz egyet, azzal sincs semmi gond. De azért érdekelne, megváltozna-e a véleményed, ha látnál mondjuk egy hozzád közelállót rákban lassan elrohadni (úgy, hogy gondozni is neked kell, mert havonta 1x két órára meglátogatni szomorkodva, az kurvára nem ugyanaz).
Úgyhogy inkább építsenek 1000 gyógyszerkutató központot, gyakorló kórházat, orvosi egyetemet, mint akár 1 stadiont is. Mert ilyenkor érzem, hogy a soraidat olvasva a liberalizmusom elillanna, mint fing a tornádóban, ha nem lenne bennem rengeteg empátia és emberség, amit a földön itt velünk lévő problémák miatt szenvedők közelében töltött időknek köszönhetek. -
-
-
-
Jó csak érted, felnőttként azért rájövünk mind hamar, hogy hosszú távon olcsóbb ám elsőre megvenni a jobbat. Most ha fostos lesz a Castell zenit, eladom kis bukóval, majd rendelek Lacertát, (vagy akár Televue-t, mindegy, csak példa), a sztori végén drágább lett az egész, mintha egyből a jobbat vettem volna. Így próbálok nézni mindent.
-
-
válasz
kuyarashi #2000 üzenetére
Na, most tiszta ideg lettem, hogy mérnem a Lacertát vettem, és a Castell zenit biztos egy hulladék lesz, köszi köszi
Cloudy Nights-ot szoktam olvasni, marha jó cikkek vannak ott. Illetve, ez úgy pontos, hogy mindig elmentek egy csomó cikket onnan későbbi olvasásra, mert érdekel, aztán sosincs időm elolvasniA másik téma: 2014 óta tételesen vezetünk google sheetben minden bevételt és kiadást, az utolsó vizes zsömléig. Így nem nagyon lehet mismásolni. Cserébe katonás rendben vannak a pénzügyek, meg vita sincs erről soha (nincs is értelme, mert minden ott van leírva). Mindig kevesebbet kell költeni, mint amennyi a bevétel. Ennyi.
-
Én ezzel idénre ellőttem az össze hobbira szánható pénzem. Legközelebb 2021-ben vehetek bármit a készlethez
Ellenező esetben az asszony meg fogja mutatni nekem, hogy hogyan kell valakinek korrektül kitaposni a belét
-
-
Ez a Castell vajon mennyivel rosszabb ennél a Lacerta modellnél? Mindkettő dielektrikus és 99% reflexiójú.
-
-
-
Valahogy így, igen. Meg hát ja, amúgy sem egy olcsó hobbi ez. Bár mindent csak egyszer kell megvenni, semmi nem romlik el, vagy jár le. Ha vigyázok a dolgaimra, akkor szerintem évtizedekig lehet használni mindent.
Fejleszteni mindig lehetne mit, de én húztam egy határt minden komponensnél. Pl tubust biztos nem veszek, amíg a 120/600 működik, mert ez nekem tökéletes, tudásban és méretben is. Az EQ3 is faszán bírja, esetleg az alu lábat cserélném acélra, de messze nem létszükséglet. Oklit sem nagyon cserélek, ha meglesz a 2"-os szett (ott lesz egy húzós tétel, a bolygászós 5mm körüli 2"-os okli, azt százas alatt nem úszom meg...). -
-
válasz
vegyszer #1975 üzenetére
Meg súlya is van neki. A konyhai mérlegen 878g volt. Majdnem egy kiló (kézbevéve is brutál masszív érzete van). A 2"-os zenittükör úgy olvastam, hogy még egy 500g lesz. A tubus üresen 4,5Kg, így kicsit seggnehéz lesz a cucc. Szerintem nem fogom tudni annyira előre tolni a tubust a sínen, hogy ki bírjam egyensúlyozni.
-
-
-
válasz
popey37 #1969 üzenetére
ez meg a zenittükör, gondolom
-
-
Sikerült kitelepülni, le is lőttem minden bolygót, amit eddig nem volt alkalmam. Jupiter + galilei holdak, Szaturnusz. Sajnos csak egy fosadék 10mm-es bárium csodával tudtam megnézni őket, de így is tanulságos volt.
Egyrészt akromáttal fel voltam készülve hogy színez. NosBőven élvezhető, nem mondom, de hát igen, színez mint állat. Ezzel együtt igen, nagyon jó élmény a bolygózás. El is bizonytalanodtam egy kicsit, hogy nem-e lett volna jobb egy 72-es vagy 80-as apo és a bolygászás. De aztán a Jupiter lassan beúszott a fák mögé, és azonnal rájöttem, hogy miért szeretek jobban mélyegezni: bolygó az vagy van, de gyakrabban inkább nincs. Mélyég meg mindig van mindenhol.
Másik tanulság, hogy ez a gyári amici prizma szó szerint lopja a fényt. Közvilágítástól mentes hátsókertben észleltem, ami ugye dimenziókkal jobb kell legyen, mint az erkélyem. És az összes messier pont olyan volt, mint az erkélyről...
Nembaj, megjött a 2 colos SW UWA oklim (még nem bontottam ki), már csak egy 2 colos Lacerta zenittükör kell, és kivágom a kukába az amici prizmát. -
Tegnap sikerült lelőni az M52-t (újabb messier a trófeák közé, ez már az ötödik). Nagyon halványan, nagyon nehezen, de kétséget kizáróan meglett. Sikerült felbontani továbbá az Achird kettőst is, ellenben nem találtam meg az NGC 7789-et. Ez így egy kb 2 órás észlelés volt, a végére megnéztem újra az M31-et (megunhatatlan).
Ma ha minden jól megy, kitelepülök egy kertesházba (végre), ahol sokkal kevesebb a fényszennyezés, és nem csak egy keskeny sávban látom az eget -
-
válasz
vegyszer #1956 üzenetére
Miklósnak nagy rajongója vagyok, jól ismerem munkásságát, tisztelem is érte. Én a helyében már rég feladtam volna. Neki köszönhetően jött egyenesbe a bankszámlám 9 évvel ezelőtt, amikor először láttam a cikkeit. A linkelt cikket is olvastam. De azért köszi
Azért rendeltem meg ennyiért, mert
- 82 fokos 2" oklit nem kapok ennyiért más gyártónál
- mindenhol jókat olvastam róla
- el tudom adni simán, ha nem jön be, pont a jó ára miatt (jó áron vettem, jó áron adnám tovább)Hát így
-
-
válasz
Cray Tyler #1950 üzenetére
Eddig egyetlen konkrét tanács jött, hogy rendeljem meg az SW UWA 82 fokos 23mm-es darabját.
-
Ezt írtam be az egyik csillagászos FB csoportba. Picit elferdítettem itt-ott a valóságot, hogy jobb válaszokat kapjak, kíváncsi vagyok, mit tol rá a crowd-wisdom:
"Sziasztok, upgrade-elném SW 120/600-as tubushoz az 1.25"-ös amici prizma + bárium okli szettet (kinőttem, továbbá az amici prizmától kettétörik a hátam). Főképp soksok mélyég és néha kicsi Hold a terület.
Terv szerint 2"-ra ugranék, ha már van rá lehetőség. Mélyégre egy 25mm körüli okulárt szeretnék venni. Ahogy utánaolvastam, arra kellene figyelnem, hogy legyen fókusz a 2"-os szettel is. Itt kérdeznék először.
Ehhez kelleni fog-e nekem hosszabító toldat, és ha igen, mekkora? Vagy van-e valahol erre valamilyen képlet vagy összefüggés, amivel magam is kiszámolhatom.Másik kérdés, tekintve a 2"-os oklikat árban és specifikációkban, hogy egy 70 fokos olcsóbbhoz képest a 82 fokos drágább mennyivel ad jobb élményt és komfortot.
Ezt azért kérdezem, mert a tubusnak is vannak korlátai, és korábban már jelezték számomra, hogy felesleges nagyon drága oklit venni egy alsó-középgategóriás tubusra. Így nem vennék olyan alkatrészt, ami "overkill" lenne. Ár nem számít, csak azt szeretném, ha kiegyensúlyozott lenne a kész rendszer a komponensek egymáshoz viszonyított teljesítményét tekintve (nem akarok egy trabantot ferrari motorral). A kérdést úgy is feltehetném tehát, hogy mi az a legjobb 2"-os mélyegezős okulár, ami még partiban van a tubus képességeivel."
-
válasz
popey37 #1947 üzenetére
Kettő elég bőven egyenlőre. Kell egy 4-10mm közötti holdazni-bolygózni, meg egy 24-30mm körüli mélyegezni. Ehhez a tubushoz szerintem elég bőven a középkategória, teljesen felesleges ilyen televue meg ilyenek. Arra kell csak figyelnem, hogy legyen fókusz a 2 colos oklikkal is.
-
válasz
popey37 #1945 üzenetére
Nagyon szivat a munka, de észleltem tegnap is, M31 és környéke. Ma meg holdat nézek, ha lesz erőm. Tervezem a 2 colos okli szettet, satöbbi
Táskát is azért veszem, hogy elhúzzak sötétebb ég alá.
Edit: és megtaláltam ezt a csodálatos weboldalt, ahol annyi anyag van, hogy szerintem évekre el vagyok látva.
-
válasz
ViharVadász #1943 üzenetére
Találkozunk 2021-ben. Mi itt leszünk.
-
Vennék koffert az EQ3 fejnek. Két opcióm van.
Egyik. Itt az a baj, hogy lehet nem férne a mechanika fej mellé a súly tartó rúd + 1 súly. Cserébe kemény a bőrönd, biztosan véd.
Ez meg a másik. Itt egy komplett EQ3-mal van illusztrálva, tehát minden beférne faszán, viszont ez nem alu bőrönd, csak egy sima tatyó.
Van bárkinek tapasztalata bármelyikkel?
Bevallom, a 120/600 tubushoz vett sima táska is kicsit csalódás, ahelyett is veszek asszem egy 120/900-as ED APO-hoz való aluminium táskát, abban valahogy biztonságosabbnak érzem a tárolást.
-
-
-
-
Az van, hogy kezdőként nem tudok különbséget tenni crayford és fogasléces kihuzat között (szemre). Ugye 120/600-as SW akromátot bírtam venni, és most hogy nincs ég, hát nézem a boltokat potenciális upgrade-ek miatt. És látom, hogy crayford kihuzat SW refraktorokhoz. Ha a kép jó, akkor az enyém is pont ilyen. Viszont szinte kizártnak tartom, hogy az enyémet crayforddal adták volna. Lévén ami nem a tubus meg az EQ3 volt a csomagban, az minden más a létező legolcsóbb cucc volt (gondolom, hogy a csomag-ár barátságos maradjon).
Szóval szerintem az a kép ott nem az. Nekem meg hótziher, hogy fogasléces a kihuzatom:
-
-
-
válasz
vegyszer #1858 üzenetére
Ezen a ponton menj be, széles turistaút megy végig keresztbe az erdőn. Max 15-20 perc alatt végig lehet menni, fogod látni hol vannak a tiszta helyek (vannak). Pl ez elég jó. Nemrég irtás volt pár helyen, ezeken a helyeken alacsony a növényzet, jó nagy eget lehet látni. A focipálya annyira nem jó, azt magas fák veszik körbe.
-
-
-
-
-
-
Tegnap az új oklival végre lelőttem az M31-et. Megvolt továbbá a dragonfly cluster, és az NGC 659 is (jin-jang köd, vagy mi). És ha már arra jártam, felkerestem újra az M103-at is. Tehát abszolút siker. Viszont az andromeda csak valami kis halovány gömbhalmaznak látszódott (kb olyan látvány volt, mint az M3), nem volt még csak tojásdad sem. Azért így is elbámulgattam vagy 1 órát. M110-re esély sem volt (pedig nagyon néztem). Az eszköz biztos hogy ennél sokkal többre lenne képes, így jövőhétre tervezem az első kitelepülős észlelést.
-
válasz
Wordan81 #1834 üzenetére
A csillagvaros.hu fórummal, mint intézménnyel, nincs bajom. Hogy ősöreg a fórummotor, az sem zavar, lévén amikor én fórumozni kezdtem, akkor ez a fórum engine volt elterjedt (ez nagyon régen volt). Nekem nosztalgikus és komfortos.
És igen, van jó tartalom a csv fórumban, de ahogy Te is mondod, ezek zöme nem most íródott. Jeleztem is, hogy keresővel ki fogom guberálni az értékes tartalmat onnan (Vénusz topic tippet köszi).
Amiért viszont nem megyek arra többet, az pontosan az a viselkedés, amit Te is leírtál. Látva az aktív diskurzusokat egyszerűen nincs kedvem ott kérdezni. Amikor a saját szakterületemen a tudásom kezdte meghaladni az átlagot, és észleltem, hogy már nem csak én kérdezek másoktól, hanem mások is kérdeznek tőlem, akkor az első dolgom volt, hogy felgyúrtam magam alázatból. Hogy ne legyek seggfej. Mert úgy gondoltam, hogy ez fontos. Más máshogy gondolhatja, de kíváncsi hadd ne legyek rá. Tengermély tisztelettel. -
-
Tegnap megint sikerült észlelni egy órácskát, megint M3 volt a téma, most kicsit jobban láttam. Ma derültnek ígérkezik az éjjel, megyek át a másik erkélyre (ott kevesebb a fényszennyezés), cassiopeia és környéke lesz a terület. Ha kibírom ébren, akkor megpróbálom lelőni az M31-et is. Az igazán nagy sikerélmény lenne. Pláne, hogy ennyire dzsuvás helyről kb ez az egyetlen galaxis, amit van esélyem látni is.
OFF: nincs valakinek ismerőse az OMSZ-nél? Nem a mentősöknél
hanem az Országos Meteorológiai Szolgálatnál.
-
Tökmás: regeltem a csillagvaros.hu fórumra, és háttő, nem biztos, hogy érdemes volt. Számomra elképesztő, hogy egy ennyire szerethető hobbi köré csoportosuló közösségben is szinte muszájból kialakulnak a teljesen értelmetlen konfliktusok, kicsinyes és érzelem-vezérelt "indokok" mentén. Ha nem titeket találtalak volna meg itt a PH!-n, hanem abban a fostengerben kellett volna tanácsot kérnem és tájékozódnom, alighanem már vásárlás előtt elment volna a kedvem az egésztől. Még át fogom futni a keresővel a régebbi posztokat, hogy a nekem kellő információkat eltehessem belőle, de aztán nem hiszem, hogy be fogok még oda lépni. Felesleges. Az egyik moderátor személyes (amatőr csillagász tematikájú) weblapját is megnéztem, attól sem voltam elájulva (se a hangnemtől, se a tartalomtól).
A facebookos csoportokkal hasonló eredményre jutottam: beléptem vagy öt-hat különbözőbe is, mert gondoltam hogy lesz bőven useless belőlük, és így is lett. Szinte minden posztot szétoffolnak (a téma ugye vonzza az ezo/bio/sötétzöld reply-ket). Kösz de kösz nem, nem ezért jöttem.
Marad a PH!
-
-
EQ3:
Annyira nem passzentos ez sem. A zöld gyűrű (nemtom mi a neve) szépen lötyög, csak a kép kedvéért toltam a helyére ütközésig. Mondjuk nem nagyon használom semmire.
Viszont, hogy jót is mondjak a gyárilag a tubushoz kapott kiegészítőkről: a red dotos keresőtávcső teljesen jól használható. Sajnos minden észleléskor párhuzamosítanom kell, és nem nagyon van semmi 500m-re tőlem (ház van szembe), így valami jó fényes csillaggal szoktam megoldani. Az is jobb, mint a semmi.
-
Volt tegnap egy 30 percem, amikor már nagyjából sötét is volt, és még felhőmentesnek volt mondható az ég, belenéztem a Lacerta 20mm-es SWA okliba. Háttő, M3 szinte instant megvolt, ráadásul a rosszabbik erkélyről. Nehéz leírnom, miben jobb, mint a bárium csoda, de egyértelműen másik kategória. És ez még mindig amici prizma. Mi lesz egy rendes 2"-os szettel?
Alig várom.
-
-
Megtartom őket, mert arra végülis jók, hogy óvatosan hurcoljam velük a motyót, meg taxiban fogjam magam mellett. De a fejnek lett volna a legfontosabb valami hordozó, mert ugye elég szállíthatatlan alakja van.
Az amici prizma miért szar éjjelre? És akkor miért ezzel adják gyárilag az amúgy tök fasza 120/600-as akromátot? Azon kívül, hogy kettétörik tőle a hátam
-
Olvastam pár oldallal korábban, hogy belefutottál ebbe. Pont ezért megtartanám az 1,25"-ös amici prizmát is.
Ma megjött a 20-as Lacerta SWA okli, egyenlőre nincs felhő, így lehet ma ki is tudom próbálni.
Megérkeztek továbbá a táskák a 120/600-as tubushoz és az EQ3-hoz. Na ezektől viszont nagyon nem vagyok meghatódva.
A tubushoz való táska elég ványadt, párnázás szinte nincs, egyáltalán nem érzem benne védve a távcsövet. Bezzeg a zipzárak bazi nagyok meg erősek, csak tudnám minek. A tubus gyári doboza is elég gyámoltalan, de abban legalább volt a tubus körül habszivacs (vagy mi az).
Az EQ3-hoz rendelt táska még nagyobb csalódás. Ez a kép úgy kamu, ahogy van. Az EQ3 fejet a tripod mellé téve nem lehet összehúzni a táskát. A tripod is ippeghogy befér, feszül minden varrás és zipzár, biztos tartós lesz így. Fizikailag képtelenség mellé besuvasztani a fejet is. Továbbá nem bírtam felfedezni sehol a 2cm-es szivacs bélést, amit emleget a leírás a BTC site-on. Így most vehetek egy külön táskát a fejnek is, újabb 25 rugó (csak alu kofferokat találtam).
Ez így eléggé csalódást keltő.
-
-
-
2"-os a kihuzatom, de gyárilag 1 1/4-es amici prizmával és bárium csodákkal adták. Illetve most nincs pénzem 2 colos rendszerre váltani, ezért is vettem egy alsó-közép kategóriás 1 1/4-es oklit. Ezzel kibírom, amíg nem jön össze a forrás egy 2" zenit + 2db 2" jó minőségű okli készletre.
Utána se kell kukázni az 1 1/4-es oklit, mert a kinézett 2"-os Castell zenittükörhöz van adapter. -
A 25mm-es báriummal mélyegeztem eddig, ami 52 fokos. A Lacerta meg 70 lesz. Ez 34%-kal nagyobb látómező. Arra számítok (a szebb kép mellett), hogy így könnyebben találok meg objektumokat.
Viszont upgradeltem a binoklit: eddig csak egy 6x18-as kínai csoda állt a rendelkezésemre, amit látva apósom megszánt egy 20x32-essel. Segítség ez is, de kell majd egy rendes 10x50-es valami.
És már tök rutinosan állok pólusra, ami egyébként amennyire fostam tőle az elején, annyira röhejesen egyszerű valójában (átnézek a lukon, azt ha ott középen van a polaris, akkó' jó).
-
-
-
-
válasz
ViharVadász #1776 üzenetére
Ugyanez a dilemmám volt pár hónappal ezelőtt. Ugyanígy otthonról észlelek (bár én erkélyről, de külvárosban). És ugyanígy eljutottam az SW 90/900-as távcsőhöz, mint szuper kezdő ajánlathoz. Most tegyük félre a konkrét távcsövet egy percre. Nézzük a lehetőségeidet, és a gyerekkori álmot, amit említettél.
Első és legfontosabb: mindegy melyik modellt veszed végül, az első pillantás a távcsőbe csalódás lesz. Felejtsd el a szép neten látott képeket meg a spektrum TV műsorában a színes-fantasztikus Hubble felvételeket. Ezek élőben csak fekete-fehér foltocskák lesznek. És picikék. Nagyon picik. Ha egyáltalán megtalálod őket.
Viszont, az élmény amikor megtalálsz egy messiert, hogy az ott tényleg a Tiéd, a Te észlelésed, és addig nézed, amíg akarod... és Te találtad meg. Na azért megéri.Most nézzük a szobából észlelést: igen, ez bizony szívás. Az én tanácsom az, hogy vedd csak meg a 90/900-ast, és próbáld ki. De ne egyszer. Próbáld ki legalább 5-10 alkalommal. Ha nem találsz meg nagyon fényes objektumokat sem (tehát 5 alkalom után sincs sikerélmény, semennyi), akkor két út áll előtted:
- mobilissá teszed a távcsövet (veszel táskákat hozzá és kitelepülsz a mező közepére, vagy kocsival viszed)
- eladod a távcsövet és másik hobbit kereselÉn hasonló úton járok. Bár otthonról észlelve is megtalálok ezt-azt, de tudom, hogy mire lenne képes a felszerelésem, ha kevésbé fényszennyezett helyről észlelnék. Most veszek táskákat az állványhoz, meg a tubushoz. És bár autóm nincs, meg kicsi is vagyok, meg puhány is, de annyira bejött a távcsövezés, hogy menni fogok akkor is
Szóval, szerintem: mivel el tudod adni a cuccot ha nem jön be (igaz, pár ezer forint bukóval), így azt mondom, vedd meg. Úgy nem tudod eldönteni, ha csak aggódsz rajta. Más sem nagyon tud ebben segíteni, mert te laksz abban a szobában. Így neked kell megnézned, hogy működik-e. Remélem tudtam segíteni.
Új hozzászólás Aktív témák
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Call of Duty: Modern Warfare III (2023)
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Milyen videókártyát?
- Call of Duty: Black Ops 6
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Béta iOS-t használók topikja
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- Merryfair Wau 2 hálós irodaszék / jó állapot / harmadáron
- Alufelni 4 db., R16 méretű gumihoz (pl. Ford Galaxy II) (az ár 4 db-ra vonatkozik)
- CORSAIR TC100 RELAXED SZÜRKE/FEKETE SZÖVET GAMER SZÉK
- Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro újszerű, nagyon keveset ment
- Puremate PM505 aktív szénszűrős ionizáló levegőtisztító
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TUF A620M R5 7600X 32GB DDR5 1TB SSD RX 6700 XT 12GB ZALMAN I3 NEO A-Data 750W
- Bomba ár! Dell Latitude E6530 - i5-3GEN I 4GB I 500GB I HDMI I 15,6" HD+ I W10 I Garancia!
- Újszerű Apple Macbook Air 15,3" M3 8C CPU/10C GPU/16GB/256GB-(MC9E4MG/A) Ezüst -3 év gari
- Új MSI Katana 15 Gamer FHD IPS 144Hz i7-13620H 10mag 16GB 512GB Nvidia RTX 4060 8GB Win11 Garancia
- HP ZBook Studio G7 i7-10850H 32GB 1000GB Nvidia Quadro T1000 15.6" FHD 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest