- Prohardver app (nem hivatalos)
- Redmi Note 12 Pro - nem tolták túl
- Yettel topik
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Milyen okostelefont vegyek?
- A HMD visszalép az USA piacáról
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Légies iPhone halvány színei
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- 8300 mAh, maradhat?
-
Mobilarena
Ide várunk:
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Gardaai #1450 üzenetére
R9 9950X-hez (170W TDP) keresnék hűtőt, mert a Dark Rock Pro 4 (250W TDP) nem hozza azt a szintet, amit szeretnék.
A probléma az, hogy az AMD féle 170W TDP valójában 230W PPT fogyasztást és ekkora hőtermelést jelent. A BQ féle 250W pedig a "régi" Intel procikra jellemző nagy felületű hűtésre vonatkozik.
Én nem rajongok az AIO-kért, de két CCD-s procinál ha ki akarod nyomni a szemét, és zavar a 95°C, akkor végy 360-as vagy 480-as AIO-t.
A 7950X ugyanez a fogyasztási szint, lehet amúgy lehűteni jól, de azért a magasabb venti fordulatszám miatti nagyobb zaj jár még a csúcs léghűtőknél, mint az NH-D15G2 se nagy várj 85°C-ot...
Sima asztali meló, simán belenyal a BIOS-ban beállított limit 85 fokba.
Játékok alatt is 80 fokot produkál, ami oké, hogy tartományon belül van és nyár van, de szeretném lejjebb vinni.
Felteszem a tök értelmetlen kérdést, mert tudom, hogy nincs rá érdemleges válasz, de miért is zavar az, ha 95°C-os a proci?
Én azok közé tartozom, akik szerint a 95°C teljesen rendben van, pláne, hogy esélyesen nálad is csak pillanatnyi csúcsok vannak, amúgy nem végig 95°C-os a proci.
A Zen4 már lassan 3 éve kint van, és a nem X3D prociknál 95°C eleve a TjMax. A felhasználók elsöprő többsége nem foglalkozik a hőmérséklettel, és nem jönnek tömegével az elhullott 7600X, 7700X, 7900X, 7950X procikról a hírek.
Ez egyébként egyáltalán nem meglepő.Kismillió eszköznél mennek 90-100°C-on az SoC-k és nem hullanak, mint a legyek.
Igen, vannak kivételek, ahol nem jött ki a matek, de nem ez az általános.
40-50 éve hűtés sem volt a procikon, a 80286-os és 80386-os procik simán 80-90°C-ra tudtak melegedni, és a 100°C is előfordult, noha hivatalosan 80°C-os volt a max. működési hőmérséklet. Élettartam? Hát akadnak 40+ éves, működőképes procik a mai napig...Ugyanezt eljátszottuk több, mint 10-15 éve a VGA-knál.
Emlékszünk például még az Radeon R290(X) kártyákra? A Prohardver is tesztelte.
Hogy nézett ki a referencia R290X hőmérséklete?Na tessék...
A GPU-knál már senki sem kezdi el verni a tamtam dobot, ha 90-95°C-ot lát, hogy jajj, micsoda merülőforraló ez itten kérem.
Akkor a CPU-knál miért is kellene verni?
Más szóval teljesen rendben van a géped...Rakhatsz rá 360-as AIO-t, és akkor jön az, hogy de így is is lehet 90°C-os maximum értéket látni.
Aztán lehet az UEFI menüben Thermal Limitet bekapcsolni a neked tetsző hőfokra (de ésszel, mert volt, aki Zen4-nél belőtte ha jól rémlik 65°C-ra, majd rácsodálkozott, hogy jé, így rohadtul alulteljesít a procija).
Lehet TDP illetve PPT limitet beállítani, és akkor a ~230W-os PPT fogyasztási csúcsokat visszafogva ~170-190W-ra olyan 85°C-os csúcsokat láthatsz mondjuk, 1-2% teljesítményvesztés árán.De a legjobb az, hogy elfogadod, hogy 95°C 2025-ben normális tDie hőmérséklet és ennyi.
Ha ez vigasztal, nem vagy egyedül, hordában szabadulnak a fórumokra a felhasználók, hogy, jajj, bármit csinálok, belenyal a 95°C-ba a procim, mi a baja a rendszernek?
Nincs semmi baja, tök normálisan viselkedik, csak egy baromira más rendszerben, teljesen más kompozícióban hozzászoktak az emberek ahhoz, hogy nem láttál a kijelzőn 60-70°C-nál magasabbat...
Tegyük hozzá, hogy ez amúgy ott se volt elvárás...
Nézzük mit mond az Intel?
[The maximum operating temperature limit varies per processor and usually is between 100°C-110°C.]
Az AMD hivatalos gyártói oldalán a 9950X-nél [95°C van írva] . Tehát a 95°C teljesen normális, ennyi... -
-
válasz
Gardaai #1446 üzenetére
Minimálisan jobb a Phantom Spirit 120 SE, viszont annak most a készlethiány miatt elszállt az ára. Ha nem sürgős, akkor 1-2 hónap múlva visszafog állni ilyen 19-20k köré. A nem SE verziója viszont még mindig vállalható áron megy:
Thermalright Phantom Spirit 120Egyébként ez a 10 év mennyire állja meg a helyét?
Felhasználástól függ. Jelenlegi trendet nézve nem a processzor fogy el a játékok alatt, hanem a videokártya. 5 évvel ezelőtti processzorok is még mindig teljesen jól viszik a játékokat 1440p-n is akár, a userek többsége pedig 1080p-n van, ahová elég az AM4 szint is.
-
-
Anonymus23
veterán
válasz
Gardaai #1431 üzenetére
Szerintem felesleges annyit költeni rá, inkább a jól szellőző házba érdemes fektetni.
Nekem egy Phantom Spirit 120 van (az alap) egy 9800X3D-vel, ha leveszed a borda aljáról a fóliát, akkor tökéletesen hűt, jó, mondjuk egy elég nagy házba került (Fractal Mehsify 3 XL), és van mellette 7 db 14 cm-es házventi. Netezgetés közben 48-51 fok között van (eléggé le vannak véve a ventik), de most futtattam egy Aida stressz tesztet, 10 percig ment, és a proci 65 fok fölé nem ment, azzal együtt, hogy a ventik is 80% körül mentek, ahogy be van állítva.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- LG 55C4 - 48" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- HPE Aruba PoE+ L3 switch raktárról azonnal elérhető!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Intel i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! MSI Z370 i5 9500 16GB DDR4 512GB SSD RX6600 8GB Cooler Master MB510L Chieftec 500W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest