- Kína vezeti az okosórapiacot, a Huawei az első helyen
- Nothing Phone (2) - több, mint elsőre látszik
- Színpompás Galaxy S25 széria érkezik
- Mobvoi TicWatch Atlas - üzemidő ultra
- iPhone topik
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Magisk
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
-
Mobilarena
Ide várunk:
Új hozzászólás Aktív témák
-
félisten
A probléma hogy "körbe van bástyázva" lassan a CPU foglalat. "Északon" és "Nyugaton" a VRM hűtések tornyai vannak, "Keleten" a RAM foglalatok, "Délen" meg az M.2 NVME foglalat hűtője...
Közben röhögök azon, hogy az összes X870E revierew, ami szembe jött, mind-mind vizet használ, általában 360-as AIO-kat. Banyek, a legtöbb esetben 7800X3D vagy 9700X procikkal tesztelnek, m@francért raknak 100W alatti fogyasztású CPU-kra ilyet, ha az egy pálcás léghűtések többsége is megbírkózik vele???
[ Szerkesztve ]
Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.
-
félisten
A BQ az biztos halk.
Felejtsük már el ezeket az XY gyártó biztos halk, biztos jó, biztos erős tévhiteket.
A BQ-nak is vannak olcsó, középszintű és csúcsszintű megoldásai.A Pure Wings az olcsó megoldás, a Shadow Wings a középszintű, a Silent Wings meg csúcs szint, ami tényleg nagyon halk (is lehet).
A zajszint pedig mindenek előtt a fordulatszámtól és a kialakítástól függ, ahogy Rowon is írja, a nagy légnyomást generáló ventillátoroknál a szélzaj elkerülhetetlen.
A nagy fordulatszám pedig mindig nagyobb zajt jelent.
12 cm-es ventiknél 1000RPM felett már nem találsz valóban csendeset, ha egy ventire meg az van írva, hogy 2000, 2500 vagy 3000RPM, akkor biztos lehetsz benne, hogy teljes fordulatszámon brutál hangos lesz.Hàt màr az ac is szar?
Akkor marad a Noctua.
De arra van min. 6 èv gar.
Especiel az Artic Cooling Rowon által említett típusára is 6 év garancia van...
Szóval önmagában a garancia bár nem rossz, de nem minden.
Másfelől ismét: ami jó, az általában nem olcsó...Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.
-
félisten
[AM5-ön pedig még jobban teljesít]
I don’t know how Thermalright managed to offer this product at such a low price, but I can safely say that it puts (way) more expensive coolers to shame, thanks to its crazy high price per performance ratio at both sockets I tried. Given my results, the Thermalright Peerless Assassin 140 performs best in AMD systems, where the power consumption doesn’t go through the roof. You should also consider its low noise output, even with both of its fans spinning at full speed.
-
félisten
Általában senki sem panaszkodik ilyesmire, szóval játékos gépbe nem hiszem, hogy zavaró. Nálam a HTPC a nappaliban van, ezért csendorientáltra készült és egy Ryzen 8500G van alatta. A házba kb. ez a hűtő volt max., amit be lehet tenni, és mint írtam, maga a hűtő szerintem teljesen rendben van.
A ventivel az a gond, hogy ahogy jött az első nyári meleg, és valamiért a proci kapott egy nagyobb terhelést, akkor lefolytott fordulatszámnál (950RPM) elérte a Thermal Limitet, vagy feljebb kellett vennem az RPM-et, és úgy meg már zavart. Raktam rá egy Noctua ventit, ez 750-800 RPM körül kordában tartja és nem hallom ki.De azt sem zárom ki, hogy én nyeltem be egy rosszul sikerült venti szériát, mert nem nagyon hallottam amúgy panaszkodni búgó hangra a ThermalRight tulajokat...
[ Szerkesztve ]
-
félisten
Hát nem tudom, én egy Thermalright Assassin King 120 MINI V2-őt vettem a HTPC-mbe, ezen TL-D12B venti van, ami olyan 800-900 RPM-től búgó hangot ad ki, 1000RPM-nél már zavaróan.
Maga a hűtő amúgy ár/értékben nem rossz, de végül lecseréltem a ventit rajta, mert a gyári egyszerűen alkalmatlan egy csendorientált gépbe szerintem...
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz szasanyi #368 üzenetére
A többi miben tér el lényegesen ami miatt azok hiánya kiritikus a lenne?
Látom nem vetted a fáradtságot, hogy megnézd őket...
Tessék, HW Canucks teszt.
Csak egy képernyőmentés:
Szóval miben tér el?
Hát csak abban, hogy hőmérséklet / zaj szintjén minden alternatívánál jobb egy Ryzen 7950X-en.Megéri az árát a teljesítmény alapján? Nem.
Ez a kedvenc érvem.
Egy i9-14900K megéri az árát a teljesítménye alapján? Nem.
Egy Ryzen 7950X3D megéri az árát a teljesítménye alapján? Nem.Ha ár/érték alapján keresel hűtőt, akkor felmerül a kérdés, hogy miért is van szükséged ilyen hűtőre?
Hiszen ha ár/érték alapján vásárolsz, akkor semmi szükséged nagy teljesítményű hűtőre, lévén azon procik, amikre ilyen hűtők kellenének, bizony drágák és nagyon rossz ár/érték aránnyal bírnak.
Ha meg jó ár/érték arányú procit veszel, akkor esélyesen egy sima, olcsó egy tornyos hűtő is kényelmesen lehűti...Illetve el lehet menni abba az irányba, hogy mit is tekintünk ár/érték terén fontosnak?
Az, hogy a dobozból kivéve mit tud a hűtő?
Azt nem, hogy 5 év múlva mit fog nyújtani?
Azt nem, hogy vajon 5 év múlva milyen támogatás lesz hozzá?
Az NH-D15 esetén az AM5 offset kit postaköltség árán érkezett meg például.
Illetve nem nagyon hallottam olyat, hogy egy NH-D15 ventijei pár év után hangosodni kezdenének...Ezt hogy méred le egy most kijött terméknél?
Sehogy. Ez a cégbe vetett bizalom. És e téren a Noctua meglehetősen jól teljesít, tapasztalatok tönkelegével kibélelve.
Tudnak a konkurensek hasonlót felmutatni?Ezek azok, amit ilyenkor nem veszel figyelembe, csak szigorúan azt a részét nézed a képletnek, ami a saját véleményedet alátámasztja.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
Yupp, meg még az [Igor's Lab-on is vannak tesztjei] .
De pont ez az, hogy már a Tom's Hardware-en nem olvashatóak tesztek tőle.
Pedig Ő tényleg nagyon korrekt teszteket szokott csinálni.Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.
-
félisten
válasz szasanyi #362 üzenetére
Megint beraksz egy olyan tesztet, ahol mindösszesen egyetlen egy LGA-1700 platformos tesztanyag van. Most erre mit mondjak?
Leírtam, hogy a saját meglátásom szerint kik csinálnak komolyan vehető teszteket CPU hűtés terén...
[ Szerkesztve ]
-
félisten
Mármint melyik?
Mert Aris Mpitziopoulos már több, mint egy éve nem adott le tesztett ott, pedig jó tesztelő.
Emmanouil Fylladitakis "új" tesztelő ott, de csak kettőt írt idén, és Ő meg amúgy főleg az AnandTech-re ír, plusz szerintem részletesség terén nem ér fel Mpitziopoulos-hoz.[ Szerkesztve ]
-
félisten
Én továbbra is úgy tekintek a Noctuára, mint egy prémium gyártóra, amely sokat öl a K+F-be és az utólagos támogatásra. Ez az, amiért extra pénzt kell kifizetned.
Ha a legjobb minőséget akarod és a legjobb hűtési teljesítményt, akkor azért extra hatalmas felárat kérnek.
Ha kevesebbel is beéred, vannak sokkal olcsóbb alternatívák.Ha autó szinten nézed, akkor a Noctua egy Aston Martin vagy Royce-Rolls, míg a Thermalright vagy a DeepCool egy Toyota vagy VW...
A TH teszt lópikulát nem ér véleményem szerint egy TechPowerUp vagy Hardware Canucks-hoz képest...
14700k limit nélkül. Az azért nem egy 2 magos csúzli, hanem egy 20 magos 28 szálon dolgozó i7-es.
Igen, és az AM5 platformon azért másképpen viselkednek a hűtők.
Szóval ha nem LGA-1700 foglalatos Intelt vásárolsz, akkor a Tom's Hardware teszt pontosan nulla relevanciával bír. Mintha nem is létezne rajta kívül más...[ Szerkesztve ]
-
félisten
Nem mai darab ez sem, de valahogy nem kapott el a "no, ez már ütős" érzés...
Az ID-Cooling SE-226-XT széria átgondoltabb, kiforrottabbnak tűnik szintén hat hőcsővel, miközben alacsonyabb és még olcsóbban is kapható.
-
félisten
-
félisten
Tudom, hogy következetes Noctua rajongónak leszek bekategorizálva, de mégis miért várja mindenki, hogy egy 10 évvel ezelőtti csúcs hűtő elverje mai csúcs hűtőket?
Többé-kevésbé tartja a szintent, ráadásul offset kit nélkül tesztelik, miközben a modern hűtőknél eleve számolnak már az ilyen tényezőkkel.
Valahogy nem látok a tesztekben 10 évvel ezelőtti BeQuiet, Artic Cooling, ID-Cooling, Thermalright, DeepCool, stb. hűtőket, általában NH-D15-öt látni*. Mert a maga idejében etalon lett, és azóta is ott van azért az élbolyban. Mindenki hozzá méri magát, mert eddig ez volt A Noctua hűtő...
*A Cooler Master Hyper 212 ami még elő szokott fordulni, mint a maga idejében ár/érték terén ultimate választást.
-
félisten
válasz OldAkita #112 üzenetére
Általában az alaplapi ventillátor csatik 1A áramerőségget tudnak leadni, ami 12V esetén ugyebár 12W-ot jelent. Egy általános CPU venti pedig 0.2A áramerőséget igényel, más szóval 2W-ot. Tehát nemhogy kettő, de négy ventit is el biztonsággal kellene bírnia teljes fordulatszámon.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz CriticalHit #89 üzenetére
Nézd a másik oldalról: az elérhető legjobb léghűtés.
-
félisten
Egyszerűen nem éri meg anyagilag, még, ha utána is számolsz. Mi a terméktámogatás? Nem fog nekik soha megtérülni.
Számítástechnikáról beszélünk. Vannak, akik kiadnak, ki fognak adni ennyit adott esetben, hogy elmondhassák, hogy a legjobbat vették meg.A másik, hogy azért a hűtők is avulnak elfelé. Valamin mindig újítanak. Jobb az új ventik akusztikája, jobb a csapágyazás, jobb a hőleadás, stb. És ez már az alsóbb polcos termékekre is igaz lehet.
Nevezz sznobnak, de vannak 5-6 éves Noctua ventijeim, amelyek továbbra is néma csendben dolgoznak 800RPM körül. Azért ez az olcsóbb megoldásokra nem jellemző, sőt, voltak nem olcsó Corsair ventijeim, amelyek szintén hangosodni kezdtek 2 év után, ahogy az Artic Cooling hűtők ventijeivel is ez a tapasztalatom.Nem csak a Noctua tud ilyet, félreértés ne essék, csak a lényeg, hogy azért az alsó polcos termékeknél nem feltétlen lennék biztos, hogy több évig kiszolgálnak.
Itt pedig jön a kérdés, hogy kinek éri meg ilyet venni?
Annak biztos nem, aki 2 évente cseréli a gépét mindig.De a Merci E- meg S-osztályra is vannak mindig vevők...
-
félisten
Nem kell feltétlen racinális döntésre építeni. Azokra hajtanak, akik megveszik a legdrágább procikat, alaplapokat, házakat, hogy mindenből a legjobbat kapják, esetleg a hosszú távú támogatás megér nekik ennyit.
Akik 13900K-t vagy 7800X3D-t vesznek jó részben szintén nem feltétlen lenne szükséges ilyen drága megoldást venniük. Én a mai napig nem értem, hogy miért vesznek 240-es vagy 360-as AIO-t a 7800X3D-re, de sokan teszik mégis ezt.
Tippre lesz bőven eladásuk belőle, az mondjuk nekem szimpatikus, hogy bár a marketingábrájuk becsapós, azért nem árulnak zsákbamacskát, még a saját FAQ-ukban is kiemelik, hogy 2-3°C-al lehet jobb hőfokra számítani egy NH-D15 G1-hez képest...
[ Szerkesztve ]
-
félisten
Bejelentették a [Noctua NH-D15 G2]-őt.
Van direkt LGA1700-hoz szánt [HBC] (High Base Convexity) és a "lapos" procikhoz, mint AM4, AM5, LGA2011, stb. [LBC] (Low Base Convexity) változat.Szóval élből három különböző változat lesz...
Mindegyik esetén adnak egy AM5 "pasztavédőt", ami az SMID alkatrészeket hivatott védeni (én nem láttam eddig szükségét, de aki biztosra akar menni...), mivel Torx-fejes a rögzítőrendszer, egy ilyen csavarhúzót, négy törlőkendőt és NH-T2 hővezető pasztát, valamint a HBC verziót leszámítva négy plusz alátétet, ami a CPU meghajlásának csökkentésére szolgál.
8 hőcső, alapból 32mm-es, első ventit eltolva több RAM hely, az első venti nélkül max. 59mm-est támogat.
Ami külön szép, hogy bár adnak támpontot a teljesítményre, az nem elszaladt: a G1-hez képest Ryzen 7950X esetén is csak 2°C-al jobb eredmény várható, i9-13900K esetén akár 5°C, de reálisabban inkább csak 3-4°C.
A legszebb, hogy a feltüntetett értékek DeltaT hőfokok az "idle" értékhez képest. A laikusok be fogják nyalni, hogy majd 49°C-os lehet alatt a 13900K...A két hozzá adott ventillátor nem teljesen azonos, a PPA max. RPM-je 1475, ezt javasolják középre, a PPB verzió max. RPM-je pedig 1525, ez javasolt előre a legjobb zajszinthez.
A fekete leves az ára: 150 euro.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Phanteks Revolt Pro 850W Gold Moduláris Tápegység
- ASUS ROG STRIX 850W Gold White Edition Moduláris Tápegység Fehér
- Be Quiet Pure Power 11 FM 1000W Gold Moduláris Tápegység
- BESZÁMÍTÁS! 850W ThermaltakeToughpower PF1 tápegység garanciával hibátlan működéssel
- Corsair RM750E Gold 750W Moduláris Tápegység
- Corsair RM750X (2021) White 750W-os Gold minősítésű tápegység - sok magyar garanciával! -
- Két vezetékes 120x120x15 12v-os ventit keresek, legalább 1800rpm-et tudjon. Használt is érdekel.
- Fractal Design Ion Gold 850W Full.Modular Garancia!
- 3 db RGB ventilátorral rendelkező AeroCool Hexform-G-BK-V2 "Mini Tower" számítógépház eladó
- be quiet! Pure Power 11 600W CM 80 Plus Gold félmoduláris tápegység
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest