- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Apple Watch
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy Note10 és Note10+ duplateszt
- További kavarás a Pixel 10-ek körül
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- iPhone topik
-
Mobilarena
--- Még az új vizsgarendszer előtti információk, majd frissítjük! ---
Gyakran ismételt kérdések
Olvasd el a cikkeket itt.
Új hozzászólás Aktív témák
-
tusi_
addikt
-
tusi_
addikt
Beüzemeltem Windows alatt is a GNS3-t. Hát nagyon régen nem volt windowsom, de már nem is csodálom, hogy nem hiányzott.
Nemsokára elkezdem - folytatom - a routingot, jövök majd én is, ha elakadok. Az én gyengeségem a frame-relay, ott zaklatok majd mindenkit.
-
tusi_
addikt
2 napja szivok, már megnéztem mindent, amit lehetett, cisco oldal, jutyub....
Nem megy a vlanacl. Hiába állítom be, nem szűr lóf...t sem. Egyik vlanból másikba igen, de ennek nem ez lenne a lényege.
pl samba letiltása a 10 Vlanban.
ip access-list ext no-samba
permit tcp host >gép ip< host >másik gép ip< ra 137 139
exitvlan access-map vlac 10
match ip address no-samba
action drop
vlan access-map vlac 20
action forward
exitvlan filter vlac vlan-list 10
És semmi, minden megy tovább. Már próbáltam minden protokollal és semmi eredmény.
Mi a baj? -
-
tusi_
addikt
Ez a p-vlan mennyire használatos? Nekem nagyon bejön az elv, szerettem volna kipróbálni. Az a baj, hogy én nagyon vizuális tipus vagyok, ha konfigolok párszor valamit, utána tök egyértelmű lesz és nem kell gondolkodnom a parancsok syntaxisán, hanem logikusan jönnek.
Illetve az mst mennyire használatos?
-
tusi_
addikt
Ma belefutottam egy érdekes "hibába"
Csináltam egy campus lant, 4 acces switch, 2 distr és 2 router. A 2 router nem redudanciába volt kötve, hanem sorba, mivel nincs elég Fe interfészem. A 1760 nézett a net felé és nem tudtam rávenni hogy arra az interfészre küldje az alapértelmezet utat, amire kijelöltem. Megforditottam a 2 routert és működött egyből.
Betettem egy youtube videót és kapcsolgattam le az interfészeket, hogy megakad-e a hsrp, de nem, a ping is tök folyamatos
A 2811nél, ha megcsinálom a 8 0-ás routot, akkor nincs netem, a 1760-nál meg kell.
-
tusi_
addikt
Jól értem, hogy a 3550 nem tud se community, se isolated PVLAN-t ? Az gáz lenne
-
tusi_
addikt
Szvsz volt rajta egy no password recovery, semmi érdemlegeset nem tudtam csinálni vele. Nyomtam rá egy format flash: és egyből tudtam másolni. Sajnos a magasabb sebességet nem birta valami, hibázott sokat. Vagy a kábel, vagy a switch, vagy a gép, de valami nem teljesen jó.
-
tusi_
addikt
Segitséget kérnék
Van nálam egy switch, ami nem akar bebootolni. Elkezd valami kicsomagolás szerűt, de sosem végez vele.
Próbáltam a password recoverys megoldást, de a flash_init után megfagy a gép. Xmodemnél elkezd másolni, de irás védett a flash, amivel nemtok mit kezdeni. Régebben csináltam több ilyet, de a flas_init után a load_helper és lehetett listázni a flasht, meg törölni róla.
Tanács?
-
tusi_
addikt
Megcsináltam életem első HSRP konfigját és makulátlanul működik
-
tusi_
addikt
Kiolvastam a switchet, elkezdtem gyakorolni a GNS3-ban, amiket lehet, a többi marad otthonra.
Megjött a 3 switch, ma éccaka érek haza. Holnap megküldöm őket
-
tusi_
addikt
Szia
Hát nem irigyellek, sok erőt és kitartást kivánok.
Ha magyar nyelvű, akkor a cisco discovery-t ajánlanám. Nagyon jó kis könyv, az egyik srác itt az alapján tette le a vizsgát, tehát elég alapos. Ha később angolul is belemésznál, akkor az CCNA Official Exam Certification Guide-t.
kb 1000 oldal, de elég részletes. -
tusi_
addikt
Köszi a válaszokat, vadászok 2 olyat is.
-
tusi_
addikt
Szia
Azt már megcsináltam, de a valóságban is szeretném. Egy jobb telcsi 45e körül van, azért annyim már nincs.
Most jön a VoIP fejezet a ccnp-ben és én igazából akkor értem meg az anyagot, ha kilaborozom.
Gondoltam van egy progi, amit ha felhúzok a laptopomra, akkor tudok velel emulálni egy cisco telefont. Gyakorolni kéne csak.
-
tusi_
addikt
Ismertek olyan progit, amivel voip telefont tudnék emulálni? Pl olyat, amit feltelepitek a laptopomra és tud voip telefont szimulálni?
-
tusi_
addikt
válasz
FecoGee #1391 üzenetére
Már a HSRP,VRRP,GBLP -nél vagyok, de visszaléptem a Campus leirásra, mert nem értettem meg valamit. Átvert ez a dual-core dolog, mindenárom azt akartam modellezni a PT-ben, aztán kiderült, hogy a legjellemzőbb a collapse core. Na meg ott is a l2-es distrib kapcsolat, l3-as......
De nagyon érdekes. mire felhúztam a campus lant PT-ben , kiderült, hogy nem lehet HSRP-t futtatni
Pénteken megjönnek a switcheim, és ha 3-án haza megyek, neki esek
Ha jól gondolom, akkor a distrib, core switcheken is, meg a routeren is kell hsrp-t csinálnom, ha Dual-coret akarok?
-
tusi_
addikt
CatalystA(config)# interface vlan 50
CatalystA(config-if)# ip address 192.168.1.10 255.255.255.0
CatalystA(config-if)# standby 1 priority 200
CatalystA(config-if)# standby 1 preempt
CatalystA(config-if)# standby 1 ip 192.168.1.1
CatalystA(config-if)# standby 1 authentication MyKey
CatalystA(config-if)# standby 2 priority 100
CatalystA(config-if)# standby 2 ip 192.168.1.2
CatalystA(config-if)# standby 2 authentication MyKeyCatalystB(config)# interface vlan 50
CatalystB(config-if)# ip address 192.168.1.11 255.255.255.0
CatalystB(config-if)# standby 1 priority 100
CatalystB(config-if)# standby 1 ip 192.168.1.1
CatalystB(config-if)# standby 1 authentication MyKey
CatalystB(config-if)# standby 2 priority 200
CatalystB(config-if)# standby 2 preempt
CatalystB(config-if)# standby 2 ip 192.168.1.2
CatalystB(config-if)# standby 2 authentication MyKeyItt nem kéne megadni mind2 virtuális átjárónak a virtuális MAC-t ? Hogy fogja lekérni ARPal a kliens?
Illetve: ha dhcp megy a switcheken és ugye egy subnet van, akkor melyik átjárót kell megadni a konfigban ? Lehet mind2-t?
-
tusi_
addikt
válasz
FecoGee #1355 üzenetére
A legnagyobb bajom, hogy nem értem az angolt néha. Volt olyan fejezet - UDLD -
amit 5.jére értettem csak meg, mert az elején a FIBER szó valahogy nem esett le. Miután megértettem, hogy erről van szó, már egyből értős volt a dolog.
Olvasgatom a fórumokat, meg rengeteg youtube-t nézek. Nagyon jó videók vannak fenn, ZB firewallt onnan tanultam meg pl.
Köszönöm előre is a segitő szándékot, de én úgy vagyok ezzel, hogy addig nem hagyom abba, amig meg nem értem, mert szvsz jobban bevésődik, ha magad jössz rá.
Ha tényleg elakadok, akkor mindenképp kérdezek. Nekem úgy megy a legkönyebben, hogy amit nem értek, azt kipróbálom. Egyelőre csak PT-m van, fele nem műxik a parancsoknak, de az alap azért benne van.
Tegnap az SVI vel akadtam el, mert a könyvben a csávó egy csomó mindent elnagyolt. De amint kipróbáltam, már meg is értettem.
Ahogy néztem a kövi chaptereket, most jön a veleje -
tusi_
addikt
válasz
zsolti.22 #1353 üzenetére
Nem, azt félbe szakitottam. Ahogy néztem a lehetséges állásokat hamarabb találkozom L3-as switchekkel, mint 40-50 routerrel egy hálóban. Most tartok a CEF-nél, de egyre durvább a switch.
Kijegyzetelem a lényeget, tényleg nagyon cimszavakban, de már kb 10 oldalnál tartok.
FecoGee: igazad volt, mint mindig. Itt kezdődik a tudás, a CCNP-nél
-
tusi_
addikt
Ez az MST mennyire használatos? Igazából a mükődése rendben van, de még nem teljesen tiszta a felhasználási helye számomra.
-
tusi_
addikt
Keményedik a switch cucc
Az eleje tiszta CCNA volt, de a közepe az már durvább.
-
tusi_
addikt
Skacok. Most lehetőségen van 3550-es EMI -s switchet venni. Elég a 2 db? Vagy 3 kéne?
Gyors választ kérnék -
tusi_
addikt
Nem lehet valamilyen módon a L3 switchekbe betölteni a 3550,3560-as ios-t GNS3 ban?
Semmilyen módja nincs a szimulátoros gyakorlásnak?
-
tusi_
addikt
Ebben az a jó, hogy magyar szót még elvétve sem hallok, csak németül tudok érvényesülni. Nagyon nem égtem még be, bár nem folytatok filozófiai vitákat
Vasárnap jöttem, már elég sok mindent megértek, amit eddig nem és még van hátra 3 hét.
Mire haza jövök, elfelejteni madzsar nyelv -
tusi_
addikt
-
tusi_
addikt
Nem a verzió száma, hanem a revision number. A verzió szám az más.A revision number konkrétan nullázódik újra indítás után.
Kőbe vésett szabály szerint ha új VTP servert állítasz be egy hálózatba - backupként - akkor offline állítod be, majd újra indítod, mert ha magasabb verzió száma van és még más vlanokkal, akkor felűlírja a jelenlegi domaint a saját Vlanjaival. -
tusi_
addikt
Na ide már kell az STP. Meg egy kocka, aki átlátja.
Majd FecoGee megmondja a tutit, de ebben a felállásban szvsz a két közvetlenül csatlakozó switch legyen server - amelyik a routerrel kapcsolódik - a többi distrib switch transparent, az access switchek mag client módúak. Írd be azt is, hogy a 2 distrib server közül az egyiket a installáció után újra indítottad, hogy alacsonyabb legyen a revision number száma, mint a másiknak, így Ő csak egy backup vtp server.
-
-
tusi_
addikt
Ok feldobom. HA jól emléxem, akkor R4 (area2) routjait nem szűri, ha Lo intefészen van, viszont R2 R1 (area1) pedig igen.
A vicces, hogy ugyamolyan prefix listekkel csináltam és area filter litsekkel és ezt szűri azt meg nem
Sietek vele, bár húzós az estém
-
tusi_
addikt
válasz
FecoGee #1126 üzenetére
Biztos. Amennyiben /24-st kell adni. Az érdekes az, hogy csak egy router cuccait nem szűri. (R4) . R2-t tökélesetesen tudom szűrni és ott is loopbackok vannak. Egymás mellé tettem a panelt és nyomtam egy sh run int lo 1. Ugyanolyan, mégsem működik rendesen. Ha ugyanezeket a beállításokat áttettem f0/0 f0/1 re, akkor ment a szűrés. Persze ott a net type alapból brcast.
-
tusi_
addikt
válasz
FecoGee #1058 üzenetére
Na most bele futottam ebbe
Visszaolvastam, beálitottam úgy, ahogy irtad és még sem ment a filter-list. Már mindent állitgattam és úgy sem. Felkonfigoltam a f0/0-t és egyből szűrte a routot, amit ki akartam szedni. Ez mitől lehet? Miért nem akarta a lo 1-t szűrni, pedig point-2-point volt?
-
tusi_
addikt
Na most nyúltam bele az LSA typeokba.
-
tusi_
addikt
Egy napot nem vagyok és 36 hsz.
Zsir.
-
tusi_
addikt
válasz
zsolti.22 #1067 üzenetére
A gond az, hogy nem a Mint debianos gépemmel néztem, hanem a Maya-val, amiről panaszkodtam, hogy nem nyit konzol kapcsolatot, van benne valami bug. De lényegtelen, mert megnyitotta a topológiát, csak épp a konzolt nem, rgo semmit nem láttam a konfigokból. De ha láttam volna sem tudtam vona a megoldást, mert itt már komoly redistributok vannak, amiket én még nem tanultam. Viszont a route-mapot kigyakoroltam, gondoltam, hátha abban van a hiba. De erre az ospf point-2-pointra az életben nem jöttem volna rá
-
-
tusi_
addikt
Jajj basszus, összekevertem FecoGee konfigjával, Te dist-listekkel csináltad. Entsuldigung zie buta
-
tusi_
addikt
válasz
djtrancevo #1015 üzenetére
Nekem most sikerült belőnöm rendesen a gns3-t és stabilan megy egy 1600 mhz-s dual AMD procin 2 gb rammal. 5 router route-mappal rengeteg loopback hálóval. Szvsz simán menni fog azon a konfigon.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kérlek használd a keresőt, mielőtt kérdezel!
- Olvasd el a téma összefoglalót mielőtt kérdezel!
- A dumpok és a warez tiltott témának számítanak!
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Goddess of Victory:Nikke
- Asztalos klub
- Diablo IV
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- További aktív témák...
- Sony FE 28-70 mm F3.5-5.6 OSS
- PS5 Slim Disc 1TB 2026.10.08 GARANCIA
- Bomba Ár! Dell Latitude 3190 - Intel N4120 I 4GB I 128GB SSD I 11,6" HD I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba Ár! Dell Latitude 3190 - Intel N4120 I 4GB I 64GB SSD I 11,6" HD I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Dell Latitude E6520 - i7-2760QM I 8GB I 256SSD I Nvidia I HDMI I 15,6" HD+ I W10 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS!Gigabyte B650M R7 7800X3D 64GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Corsair 4000D Airflow TG 750W
- Törött, Hibás iPhone felvásárlás!!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450M R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Seasonic 520W
- MacBook felvásárlás!! Macbook, Macbook Air, Macbook Pro
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B650M R7 7700 32GB DDR5 1TB SSD RTX 5070 12GB BE QUIET! Pure Base 500DX 650W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged