Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• andsom

csendes tag

válasz Danex #10 üzenetére

Nekem is Display Studio van. Abban a panel nem túl friss, simán lehet kalibrálni régebbi kalibrálókkal.
    A Calibrite program teljesen szükségtelen, az X-Rite cuccával csináltam előtte. Mivel amúgy is van egy Wacom Cintiq-em, az ahhoz való átbőrözött X-Rite alkalmazás egy az egyben jó. Ellentétben az X-Rite szoftverével, ezt időnként azért fejlesztgetik is. Sajnos az X-Rite a sorsára hagyta ezt a kalibrálót, a Calibrite meg nem tekinti fontosnak. Azért remélem, a sajátjaikkal már nincs gond, mert maga a program elég jó volna.
    Ez a videó sokat tud segíteni:
    https://www.youtube.com/watch?v=7_EIy60UBTU&t=337s
    A fehéret beállítottam és csináltam egy teljes kalibrálást is. Nagyon minimális volt a különbség a kalibrált és a nem kalibrált között, így nem erősködtem a profillal. Bekalibrálva szinte teljesen egyenes. Viszont igencsak hasznos a fehéret belőni. Vannak hátrányai ennek a monitornak, de valóban pontos tud lenni némi segítséggel.

• Vhiktor

nagyúr

válasz Danex #10 üzenetére

Azt sok helyen nem említik meg, hogy egyetlen colorimeter sem használható kalibrálásra spectrophotometer nékül, spectro nélkül csak coloriméterrel még tovább rontható a gyári kalibráció minősége, teljesen mindegy mit mutat a szoftver az nem a valóság, mert nem tud róla, hogy mennyire pontos a műszer. Spectro nékül a colorimeter csak gamma kalibrációra haználható, színekre nem,

Ami még hátrány a HL verziókkal, hogy rossazbb a fekete érzékenységük mint a korábbi modelleknek, így kb csak ips, nagyon max VA panelhez használhatóak.

A colorimeter nagyon jól használható fénysűrűség mérésre és gyors is, de közben nagyon pontatlan a technológiájából fakadóan, ezért profilozni kell egy spectrophotométerrel. A profilozás során egy kalibrációs matrix jön létre aminek használatával
    immár a colorimeter is tű pontos lesz. Tehát a profilozás során a spectrophotometerrel kalibrálasra kerül a colorimeter. Profilozás nélkül a colorimeter pontatlansága deltaE 2-3, de akár 6-8 is lehet, ha rossz korrekciót használnak hozzá akkor még több is. Így feleslegessé válik a "kalibráció", mert ha a gyári beállításokkal 3 volt átlagosan a deltaE eltérés és "kalibrálunk" egy profilozatlan colorimeterrel akkor a kalibráció végére a deltaE eltérés akár rosszabb is lehet mint a gyári kalibrációé, hiába mutat mást a szoftver, ugyanis a szoftver nem tudja, hogy mennyire pontos a műszer...
    A kalibrációs programok ugyan tartalmaznak előre beépített korrekciós fileokat, de ezek a gyakorlatban szinte semmire nem jók, ugyanis a korrekciót mindig a használt colorimeterhez és megjlenítőhöz kell létrehozni, másé sem használható, mert a boltból egyszerre vásárolt 2 colorimeter pontossága sem egyforma, illetve a használat során is változik a műszer pontossága valamint a megjelenítő által kibocsátott fény hullámhossza is.

Spectrophotometer sem mindegy, hogy milyen, pl lézer projektorokhoz 2 nm-es kell, mint pl ami többek között van nekem is egy jeti specbos 2501 hires.

Új hozzászólás Aktív témák