- One mobilszolgáltatások
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Magisk
- Mobil flották
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
- Milyen okostelefont vegyek?
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
Új hozzászólás Aktív témák
-
Üdv szakik!
Hozzátok fordulok kérdésemmel. Adott egy Acer Aspire 5920-as noti, cserélhető nVidia 8600GT VGA-val. A tünet a klasszikus black screen, viszont nem mindig csinálja, és működés közben hibátlan. Ha egyszer elindul, nem szemeteli a képet, viszont már többször is megcsinálta velem, hogy beléptem BIOS-ba, save and exit, majd újraindítás után nem adott képet. Néha el tudom vele játszani, hogy ha bekapcs után nincs kép, akkor kikapcs majd gyorsan bekapcs, és működik ismét.
Proci, videokártya melegszik, külső monitoron nincs kép, de lehet alapból a driver indítja meg, szóval hiába is várom.Van valami ötletetek? Egyáltalán produkálhat ilyen hibát egy BGA hibás videokártya?
Létezik valami olyan kártya, amire nem jellemző a "BGA-sodás"?Köszönöm a segítséget előre is!
-
@ (#17458) jancsi20: A kókányolásról annyit, hogy ha visszaolvasol, leírtam, mi a célom ezzel a projekttel. Van jópár noti nálam, ami elmelegedett. Bontani fogom őket mindenképp, de így nem tudom letesztelni az alkatrészeit, és nem akarom bekamuzni azt, hogy jók, amikor nem láttam működni. Ha ez a hőlégfúvós történet annyira bejön, hogy a tesztet megcsináljam, akkor örülök, mert megvan kb 20k-ból (gép, szűkítő, flux...).
Ha ennyire se vagyok igényes, bedobom a sütőbe, aztán lesz ami lesz, de akkor már igyekszem megcsinálni a lehetőségekhez mérten normálisan. Hajt a kíváncsiság is, egy DV9700-as is sorra kerül majd, és ha sikerül, a saját notim helyett munkába állítom, kíváncsi vagyok, meddig megy majd.Azzal tisztában kell lenni, hogy se a reball, pláne nem a reflow, pláne nem hőléggel - nem örök megoldás. Ezek a notik rossz konstrukciók, javíttattam én is jópárat, aztán van, amelyik a mai napig megy, de a legtöbb nem bírt ki 1 évnél többet, pedig elvileg nem melegítve volt, hanem golyózták. Persze, le kell cserélni a chipet, oké, de amikor 10-12.000 forintokért golyóznak, abba tuti nincs benne a chip cseréje, egy 30k-40k-s notira meg nem fognak költeni sokat, inkább vesznek másikat.
Beleolvastam a témába anno, amikor ezek a melegedős jelenségek elkezdtek megjelenni, de akkor és most sem érné meg beruháznom többszázezret. Nem azt mondom, a gépek nem hoznák vissza az árukat, de nekem nem adná ki.
-
válasz
Hujikolp #17456 üzenetére
Lehet rosszul tettem fel a kérdést, nyilván ha adott hőmérséklettel fújom, akkor a felület már kevesebb lesz, a golyók még ettől is kevesebb hőt kapnak. Ezt kell kitapasztalni, hogy mennyire állítsam a készüléket ahhoz, hogy elérjem a kívánt fokot a panelen, ezt persze nem lehet így megmondani pontosan.
Köszi az infókat, ebből már ki tudok indulni.
-
válasz
Hujikolp #17454 üzenetére
Tehát a reflow fázisban ráadom 250 fokra, ezt 20 másodpercig, aztán hagyom kihűlni, jól értem?
Reflow fázisban a többi időben 230 fokon fújassam? Magyarán ha eddig a fázisigelértem, akkor 230 fokra állítom a pisztolyt, ez megy 60 másodpercig, majd 250 fokra teszem, és így 20 másodperc, aztán magára hagyom, vagy kell valami levezető hőközlés neki?
-
válasz
Hujikolp #17452 üzenetére
Hú, nagyon hasznos infók ezek! Valami ilyesmit kerestem, ha nem pont ilyet!
A hőlég, amivel nekiállok, 10 fokonként állítható, szóval relatíve precíz, mármint ebben a kategóriában mindenképp. Max azzal tudok játszani, hogy kezdetben nem melegítem közelről, csak szép fokozatosan közelítek a chip felé. Van egy rakás rossz / régi alaplapom, azon gyakorlatozok, mármint az infrás dolgot illetően, hogy a kezemben benne legyen az érzés. Jövő héten jön meg a flux, amit javasoltatok, aztán nekiesek egy HP DV9700-nak. Alulról nem kap hőt, csak a chip felől, igen.
A 20 másodpercet nem látom csak, mármint a grafikon 60-90-et ír, vagy lehet én nem nézek jót...
-
válasz
Hujikolp #17449 üzenetére
Köszi, szuper! Ha már hőlégfúvózok, szeretném a lehető legigényesebben csinálni.
Ezt hogy érted?
250 fokon tartod 15-20 másodpercig, akkor a golyók is felmelegednek 235-240 fokot köré, kb 60 másodpercen át. Akkor most 15-20, vagy 60 másodperc? Nézem az ábrát, de egyelőre csak ismerkedek vele. Gondolom az ilyen elmelegedős notiknál a lead-free grafikon vonatkozik rám. -
válasz
KillHates #17443 üzenetére
Hát ez ilyen low budget projekt lesz, talán annyi tudomány azért van benne, hogy a hőlégfúvón 10 fokos léptékben tudom állítani a levegő hőmérsékletét, szóval nem csak 1 állás van, ami 600 fokon adja. Azért is kellene, hogy melyik állásban meddig nyomjam neki. Infrás hőmérőm is van, azzal tudom kontrollálni, hol tartok.
Van pár GPU-gyanús kártyám is, majd azokon gyakorlatozok. Ki kell tapasztalni, arra jók lesznek az olcsó kártyák.Ez a folyasztószer az a fajta, amit odanyomok mellé, és bekúszik szépen? Mennyiségre kb mennyit kell adni neki? Minden oldalra rakjak?
-
válasz
KillHates #17441 üzenetére
Köszi, utánajárok, beszerezhető-e a környéken.
Egy ilyen 10 milis kb meddig elég? Gondolom attól függ, mennyit használom, de nagyságrendileg, 2 GPU-t lehet vele megmelengetni, vagy 15-öt?
###
Illetve még egy kérdés! Találtam grafikonokat, hogy mennyi ideig hány fokon kell tartani a GPU-t, hogy jó legyen a reflow, de annyi fajta van...tudtok abból mutatni egyet, ami garantáltan jó?
-
Üdv szakik!
Van nálam pár alaplap, amit BGA-zni kellene, de csak a notik többi részét akarnám tesztelni (kijelző, billentyű...), szóval megpróbálnám reflowzni hőléggel. A kérdésem, hogy milyen anyagot ajánlotok, amit be tudok juttatni a GPU alá? Láttam valami fluxos dolgot, de a nevét, pláne a márkáját sem tudom. A GPU köré szokták kenni, aztán bemászik a golyók közé.
Tudom, hogy a szakik körében a reflow kókányolás, ettől tekintsünk el, mert nem túladni akarok rajta jóként, viszont nem fizetek azért 15 ezret, hogy állítólag újra golyózzák. Köszi.Köszi a segítséget előre is!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban tilos hirdetni!
- Csere-Beszámítás! Gigabyte Aorus Elite RX 9070 XT 16GB Videokártya! Bemutató darab!
- HYNIX 2GB DDR3 RAM eladó
- Ultimate előfizetés új fiókra akár 2105 Ft/hó áron! Azonnali, automatizált aktiválással, csak Nálam!
- Macbook White 13" unibody
- DELL Precision 7540 - Intel Core i9-9980HK, RTX 3000 (nagyon erős GPU-val)
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest