- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Kikristályosodik a Razr 60
- Samsung Galaxy Z Flip7 - kis fogyás is sokat számít
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Mobil flották
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- iPhone topik
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Ebben a topicban tehetitek fel a videokártyákkal kapcsolatos azonnali, sürgős kérdéseiteket! Javasoljuk, hogy mielőtt kérdeztek töltsétek ki az adatlapotokon a konfigurációra vonatkozó részt!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Aprósólyom
addikt
válasz
athomi #83542 üzenetére
Elem az órához kell, hogy táphiány esetén se vesszen el a pontos idő.
CMOS resethez sem írják. + nem vagyok benne biztos, hogy ne pont az elem energiáját használja a reset folyamathoz. (Ha már feltétel az áramtalanítás a leírás szerint.)
De egyébként sajna plusz ötletem nincs. Nekem hasonló probléma tényleg a monitor ki-be kapcsolásával, többszöri újraindítással szűnt meg. Nekem is VGA cserekor jelentkezett ez a hiba. -
Aprósólyom
addikt
válasz
Moonwolf #83531 üzenetére
PL. más Memória chipeket használnak és emiatt jelentős különbség van az időzítésekben?
A gyári BIOS is más időzítést használ annak fényében, hogy milyen memória chip került a VGA-ra.
De az is lehet, hogy Bányász BIOS van rajta. A bányászok a VRAM időzítésén is húztak rendesen, így azonos órajelen gyorsabb a VRAM a gyári VBIOS-hoz képest.Mivel VGA benchmark program ezért a procit nem terheli. Nálam 5%-os a proci terhelés.
-
Aprósólyom
addikt
válasz
athomi #83524 üzenetére
Mit mutat az EZ Debug LED?
Ha semmi hibát nem jelez és feltételezed, hogy bebootol a windows, de mégsincs kép, akkor próbáld csak ki-bekapcsolni a monitort.Esetleg monitor kikapcs, kábel ki, monitor bekapcs, kábel bedug. Vagy valamilyen ilyen variácó.
Én mostanában találkoztam ilyen hibával amit leírtál és az ilyen bagatel próbálgatás hozta be a képet.
Hogy miért?Hát a tököm tudja, de ugyan így VGA cserekor tapasztaltam.
Talán a MOBO és a VGA BIOS nem hangolódik össze. Talán a GOP driver szarakodik, hiszen a boot folyamat alatt sem látsz képet.Mondjuk szerintem CMOS resetnek is megoldhatná (bár én legutóbb monitor-ki-bekapcoslással oldottam meg ezt a bugot, mint írtam). Biztos sikeres volt a CMOS reset? Eleget vártál? Kihúzott tápkábel mellett 5-10 másodpercet kell várnod a jumper rövidzárásakor.
-
Aprósólyom
addikt
válasz
csikosdapro #83511 üzenetére
Közel kétszeres teljesítményfelvétel van 1070 és 1080 Ti között és ez a gainward kártya sem úgy tűnik, hogy a legjobbra sikeredett 1080 Ti. Ez a Palit típus 1az1 ben a gainward kártyád: Palit GeForce GTX 1080 Ti GameRock Premium 11 GB Review - Temperatures & Clock Profiles | TechPowerUp
Ha jól látom az adatokon, akkor 1000mV fölé viszi a feszültséget, tehát kis undervolttal biztos sokat lehetne javítani a helyzeten.
Viszont összességében bobalazzsal értek egyet.
Nekem ezen a teljesítményszinten az RX 6600 XT jutott eszembe. Az új generációs VGA-kból, a 6600 és a 6600 XT egészen jól sikerült darabok. Hasonló árban vannak és közel fele annyit fogyasztanak. -
Aprósólyom
addikt
válasz
atesss #83476 üzenetére
Nem tudom mi a célod, milyen teljesítmény kell vagy felbontás/képfrissítés, úgyhogy ez csak egy random példa: HP EliteDesk 800 G1 DM - HardverApró
2db DP++ ami filléres HDMI adapterrel tökéletesen használható HDMI monitorokhoz is
1db VGA kimenet
Leírás alapján integrált VGA-val ( [link] ) max támogatotta felbontások: VGA-n 1080p 60Hz, DP porton keresztül 2560x1600 60Hz
Mini gépeken vagy más brand gépeken nagyon sokszor van 3 kimenet. Ha nagyobb felbontásra lenne szükséged, újabb generációs brand PC-kben találni ilyeneket. De mindig a PC leírását kell nézni, nem pedig az intel oldalán az elmélet max felbontást, mert az alaplapra integrált és designolt megoldástól függ a gyakorlatban. -
Aprósólyom
addikt
válasz
veber0937 #83425 üzenetére
Azt nem írtad, hogy miért hangos. Elkopott vagy a minimális fordulata is magas. Esetleg mindkettő.
Saját Asus alkalmazással vagy MSI afterburnerrel megpróbálhatod a venti fordulatot szabályozni.
Ha ventit akarnál cserélni, akkor érdemes PWM szabályozásút vásárolni, aminek a fordulatszám tartománya széles, ergo a maximális fordulatszáma magas: 2000 feletti ~2500, ~3000.
Ez akkor nem igaz, ha nem szabályozható a fordulatszám és folyton 100%-on megy.Ui.: 83425 veber0937: 1 ventivel lehet sosem lesz közel néma, hiszen egy 108W TDP kártyáról beszélünk, ha minden igaz. Ilyen fogyasztási tartományban a csendes VGA-k már 2 ventit használnak egy kellően nagy bordázattal.
-
Aprósólyom
addikt
válasz
DravenMoral #83422 üzenetére
Ha nem száradtak ki a padok és a kontakt felület nem túl koszos, akkor nyugodtan hagyd meg. Az se baj, ha a padok éle koszos. Az nem érdekes.
Ha ez így rendben lesz, akkor elég lesz csak a GPU pasztát cserélni. Az viszont ilyen időtávlatban rendesen megkeményedhet. Ne csak a GPU chipről takarítsd le, hanem a hűtő rézfelületéről is. A szálcsiszolt felületbe nagyon be tud száradni.
A fentebbi példány rézblokkját kb. 8 szor töröltem át, mire a papírtörlő törlés után is tiszta maradt. Fémtisztítót (Sidol vagy hasonló, drogériában kapni) is használtam. Az ha jól tudom még az oxid réteget is le tudja valamelyest szedni. -
Aprósólyom
addikt
válasz
DravenMoral #83419 üzenetére
Én meg ilyenkor mindig elmondom, hogy nem csak a vastagság, hanem a keménység is számít. Pár csavarral szorítasz össze egy masszív alumínium bordázatot egy nyegle NYÁK-kal. A padok nagy felületen terülnek el, így, ha jelentős az eltérés keménységben, akkor összeszereléskor nem fog annyira szétnyomódni a pad, ergo a NYÁK fog hajolni. A rajta lévő felületi SMD alkatrészek több száz lábbal pedig egy völgybe fognak belegörbülni...
Én konkrétan vettem ilyen használt kártyát, de visszavették. Én nem voltam hajlandó vállalni a kockázatot, hogy mennyi ideig ment így és hogy mikor okozna érzékelhető hibát, se javítgatni sem akartam a frissen vásárolt kártyát. De műszaki szemmel ez reális probléma, nem bagatel.
Felmelegedés és lehűléskori hőtágulással pedig szépen-lassan el lehet képzelni mi történik egy előfeszített forrasztással.
Ugyan ezen oknál fogva ezért is érdemes a nagy és nehéz VGA-kat is alátámasztani.
Magyarul: Ha nincs különleges indokod rá, (pl megkeményedett, morzsolódik, ellepte a kosz a hűtőfelületet) akkor érdemes a gyárit meghagyni.
Nekem nincs kedvem szétszedni most, de van egy nagy felbontású képem, mikor szétszereltem.
Egyébként az Arctic leírása szerint rakásolhatóak a hűtőpadok. Úgyhogy ha elég 0,5mm padot veszel, akkor abból kitölthetsz 1 és 1,5mm hézagot is.
Forrás: ARCTIC Thermal Interfaces - User Manual -
Aprósólyom
addikt
A válasz nem. De igazából ezt a kérdést nagyon gyorsan meg lehet találni keresőkkel: DisplayPort - Wikipedia
-
Aprósólyom
addikt
válasz
PuffyMinnie #83411 üzenetére
Érdekes, hogy honnan jöttek ezek a furcsa gondolatok...
Az ágak a tápegység tervezettségére utalnak. Az más kérdés, hogy egy közös kábelkorbácson vagy külön-külön kábeleken jön.
Egyébként ha ez a tápegységed: FORCE SERIES-Chieftec
Akkor ennek egyetlen egy 12V ága van.
Amúgy se a MOLEX-re dugd, mert kisebb teljesítményátvitelre képes a PCIe 6 PIN-hez képest is.
A Chieftec nyilván megfelelő keresztmetszetű vezetéket alkalmazott, a 2db 8pines PCIe tápcsatlakozóhoz, azokat használd. -
Aprósólyom
addikt
válasz
DravenMoral #83392 üzenetére
"Ránézésre" Miért szerinted délibáb?
Asuson 2 direkt hőcső van RAMokon semmi csak a légáram.
Nitro+ 4 hőcső és teli hűtőlap, ami a GPU-n kívül fedi a RAM-okat is thermal padokkal.
A nitro+ példányt extra hossz kondikkal hirdetik és dupla golyócsapágyasok a ventijei. Ebből az aspektusból nem ismerem az asus-t. Mindenképp Sapphire-t vennék. -
Aprósólyom
addikt
válasz
DravenMoral #83390 üzenetére
Asus dual jóval egyszerűbb konstrukció egy nitro+ -hoz képest.
-
Aprósólyom
addikt
válasz
DavidX120707 #83379 üzenetére
Az se baj, ha elszakadt a pad és két részletben teszed fel. De előtted nem szakították el, akkor csak arra figyelj, hogy a bordát lassan, óvatosan emeld el, mert ha a pad oda tapad a felületekhez, akkor a hirtelen mozdulattal elszakíthatod. Ha nem enged el, akkor pedig benyúlsz egy vékony tárgyal és segítesz rajta. Ha nem durván koszos szennyeződött, a pad hűtőfelülete és nem keményedett meg az attól még jó. Ha csak az éle koszos az nem érdekes, jó az.
Itt általánosan tájékozódhatsz, mit kell tudni róluk: ARCTIC Thermal Interfaces - User Manual -
Aprósólyom
addikt
válasz
Dee Dee #83356 üzenetére
Köszi, hogy megosztottad. Ez elég hasznos, tanulságos.
A sütő az tényleg overkill lehet. Szerintem jól tetted, hogy nem azt a módszert választottad.
Egyébként hőmérséklet szabályozós hőlégfúvót használtál? Vagy szimplán óvatosan melegítetted és szemrevételezéssel figyelted, hogy mikor folyik meg a forrasz a lapka alatt?
-
Aprósólyom
addikt
válasz
Benhill #83336 üzenetére
Mondjuk ez? Merlinhardver - Alphacool NexXxos GPX Pro hátlap - fekete /11697/ Vagy felhívod őket.
Viszont ahogy felettem megírták, nem számítanék arra, hogy olcsó lesz. Van egy 35k értékű 3th party hűtőd, aminek nincs meg egy alkatrésze, azt senki sem fogja neked 2-3 ezer forintért kipótolni. A gyártó sem.
Ha meg olcsón akarod megúszni, akkor csinálsz magadnak. Példaként: kézi szerszámok segítségével egy Alu hűtőbordát ( [link] ) átalakítasz. -
Aprósólyom
addikt
válasz
Coach Atesz #83290 üzenetére
Ha amiket írtam nem kutatható ki a probléma vagy nem indítható be, ahogy eddig, akkor nagy a valószínűsége, hogy statikus kisüléssel elküldhettél valamit az örök vadászmezőkre.
-
Aprósólyom
addikt
válasz
Coach Atesz #83283 üzenetére
1. Ha tényleg a kit ki-behelyezés óta csinálja. CMOS reset.
2. HA ez sem, akkor 1db modul, egyik-másik foglalatban teszt.
3. Ha ez sem akkor speaker rádug és a hang visszajelzést összeveted a manual hibaüzeneteivel. -
Aprósólyom
addikt
válasz
ricsi99 #83272 üzenetére
Thermal grizzly 2 top pasztája a kyronaut és hydronaut is romlik idővel? Arról azt írják a honlapjukon, hogy nem öregszik, nem szárad ki. Nekem hydronaut pasztám van, igaz, hogy nagy teljesítménnyel nem terhelem. Mert mindent undervoltolok. Egyszer egy korábbi procimat 2-2,5 év után megbontottam, de ránézésre semmit nem változott az állaga. Igaz, nem is csináltam elsős és 2 éves tesztet. És az is igaz, hogy csak egy i3-8350K@4.6GHz proci volt egy Scythe Ninja 3 társaságában. Úgyhogy extrém terhelésnek nem volt kitéve a paszta.
-
Aprósólyom
addikt
válasz
Czmorek #83266 üzenetére
A PWR és a volt limit egyébként különböző. Az egyik fogyasztás a másik feszültség felső limitje.
A VGA-knál, alkalmaznak max voltot, hogy lehetőleg ne csesszük szét. A limitált extreme OC-ra (folyékony nitogén) való VGA-k rendelkeznek kitolt feszültség limittel. Normális esetben viszont egy GTX 10** kártya emlékeim szerint 1150mV-nál limitál.Egy VGA esetén 2 tápról beszélhetünk egyébként. A PC tápegység és a VRM. Ha nem fagy ki, nem kapcsol le, nem omlik össze a rendszer, akkor nem fogytál ki a tápegységből.
Viszont ha ilyen ingerenciáid vannak, akkor ha jól tudom vannak a fórumban tuningos, sőt extreme tuningos topikok is. Ők biztos tudnak segíteni, én kevésbé, mert undervolt párti vagyok. -
Aprósólyom
addikt
válasz
ricsi99 #83264 üzenetére
Engedj meg egy másfajta szemléletet: Én betiltanám a gallium ilyen jellegű használatát. Mérgező korrozív anyag. Az otthon pasztázgatók emberek kapcsán pedig biztosra veszem, hogy nem bánnak vele környezettudatosan, de még szervizről se képzelem el. Megy kommunális hulladék közé a galliumozott fülpiszka, ahelyett, hogy leadná külön, mint veszélyes hulladékot. Én kerülném a javaslatát. Undorító egy anyag. Akinek nem elég egy kyronaut, hydronaut ott más gondok vannak, nem a pasztával van baj.
-
Aprósólyom
addikt
válasz
Czmorek #83260 üzenetére
Normál esetben volt limit lehet akkor, ha a hűtés jó, nem léped túl a hőmérséklet limitet és a TDP keretet sem. Így bizonyos frekiken lehet volt limit emlékeim szerint (GTX 1070 tapasztalatokra alapozva.) Ha undervolttal limitálod a feszültséget, akkor volt limit sem fog jelentkezni.
#83259 pigatt: "Vastagabb lenne a pad egy kicsit és hő hatására elfolyik a paszta?
"
Van rá esély. A jobb hővezető padok rendre keményebbek is a gyári puhákhoz képest, amik általában kevésbé vezetik a hőt, viszont puhák. A keményebb padok összepréselni nehezebb. HA nem megfelelő a pad de mégis összeszorítható, mert engedi a hűtés, akkor a NYÁK is deformálódhat, ergo a pad/borda felfekvése sem lesz tökéletes a VRM-en VRAM-on. Ha olyan a kialakítás, akkor pedig akár a GPU-n enyhén féloldalas/homorú lehet a hőelvezető felület -
Aprósólyom
addikt
válasz
TeeJay #83241 üzenetére
Nézz utána a különféle DP-HDMI átalakítóknak. Mindegyik tartalmaz chipet, ennek ellenére az egyik passzív a másik aktív. A kínai 1000 forintos jó ha tud max 4k 30Hz-t. A tuti jók és amik tudnak 4k 60hz sávszélt, azok meg 10-20e forintok. Legalább is amennyire én ismerem ezeket...
Inkább vennék olyan kártyát, amin van 2dp 2hdmi -
Aprósólyom
addikt
válasz
Pityu. #83189 üzenetére
Más arhitektúra, viszont iránymutatásnak jó lehet a kártya teljesítménye miatt:
NVIDIA GeForce RTX 4090 PCI-Express Scaling | TechPowerUpAz oldalon AMD vonalból ami PCIe 4.0 x16 sávval rendelkezik, egyedül az 5700 XT-vel végeztek hasonló tesztet: PCI-Express 4.0 Performance Scaling with Radeon RX 5700 XT | TechPowerUp
-
Aprósólyom
addikt
Nem látni semmi különöset az videós értékeken.
Egyébként én inkább azt mondanám, hogy 66 foknál száll el. 40% ventin megy kb. 2 másodpercig, de mikor 65 fokról 66 fokra lép, akkor egy lélegzetvétellel később azonnal leáll.
De az is lehet, hogy a 40% ventiről 41%-ra lépéskor.Amiket kiprbóálnék:
1. világítás kikapcs. -> Teszt. Ha megy, akkor vége a hibakeresésnek. Ha nem megy, akkor tovább a 2-re.:
2. Világítás kikapcs + fojtsd le a TDP és a hőmérséklet korlátot a lehető legalacsonyabbra. A lényeg, hogy ne érje el a 65-66 fokot. Ha kell állíts be fix 100% venti fordulatot.Ui.: Nem tudom korábban kérdeztem-e, de terhelés nélkül (desktop idle) ha beállítasz a ventinek 40%-t vagy 41%-t, akkor is kifagy? 100%-on? Ezen a három értéken kipróbálnám dekstop idle állapotban.
-
Aprósólyom
addikt
válasz
Dave567 #83120 üzenetére
3 kérdés/javaslatom van:
1. Windows 11? (Úgy rémlik, hogy a win11-t érdmesebb a P/E magos intelekhez)
2. Alaplapi BIOS-ban ellenőrizd le, hogy van a CPU-n nincs-e véletlen PL1/PL2 limit korlátozva. Esetleg rákeresel a gyártó termékoldalán, hogy van-e valamilyen teljesítmény, kompatibilitási optimalizáló BIOS frissítés.
3. A 3200-as RAM-okat elkezdeném tuningolni. Magasabb freki és/vagy alacsonyabb időzítés.
Vagy cserélném: legyen továbbra is 2 csatorna viszont gyúrj 4 Rank-ra és legalább kb. 4000MHz. Intel ugyanúgy előnyt szerez a gyorsabb memóriából, ahogy az AMD. -
Aprósólyom
addikt
válasz
#82860288 #83116 üzenetére
Microsoft nem teszi elérhetővé a usernek. Feltételezem, mert hogy egyre inkább a winfos-t is előfizetéssé akarhatja evolválni és szolgáltatást veszel nem terméket.
(Klaus megmondta egyébként: nem birtokolsz, hanem bérelsz. Bill és Klaus meg jó haverok...)
És erre érdekes példa, hogy az eredeti Win 10 home pendrive-om mára rohadtul nem akar települni. Használhatatlan. Pedig mint terméket és nem csak szolgáltatást vettem meg. Dobozos... csesszék meg.
Ki akartam próbálni, mert meg mernék esküdni, hogy anno energiagazdálkodásban ügyesebb volt a win 10 a geforce VGA-val együtt. A legújabb WIN frissítésnél a windows ablakkezelője sok szenárióban többet zabál, mint mikor böngészek egy komplexebb weboldalon. Elég trash.. -
Aprósólyom
addikt
válasz
#82860288 #83114 üzenetére
Yoo kis Pakisztáni weblap. Hát kinek mi a megbízható....
A weblapra nézve nem jutna eszembe a biztonságos érzet. Egy tipikus blog kinézetű valami, amit nulla programozási ismeretekkel pikk-pakk meg lehet csinálni wordpress-ben.
Nem kell mindenfélére rákattintani mert kidobja a gugli.... De tényleg. Én óvatosabban és körültekintőbben böngésznék a helyedben.
-
Aprósólyom
addikt
válasz
#82860288 #83112 üzenetére
Azért csak óvatosan az elméletekkel. Ezért írtam én is rufus mellé is. Ha elsőre nem is úgy tűnik, hogy van benne elrejtett malware, phising vagy bármi... azért érdemes ennek a tudatában használni, hiszen ma már egyre többször kell használjuk a bankkártyát online, jelszavakat mindenhol.
-
Aprósólyom
addikt
Ismerős gépében nem tudod kipróbálni a kártyát?
Én egyelőre nem olvastam olyan infót, ami egyértelmű VGA problémára utalna. Igaz túl sok infót nem is tudok róla.
Mondjuk készíthetnél egy videófelvételet a monitorról, miközben fut a furmark és mellette egy monitorozó progi, pl. HWiNFO, hogy lássunk minden GPU értéket. HWiNFO-n be tudod, állítani, hogy több oszlopba tegye ki az aktuális értékeket, hogy minden kiférjen a monitorra.
Hadd lássuk már, hogy mikor történik a baleset.Ui.: Olvastam fentebb, hogy ecsettel takarítasz. Máskor is előfordult már, hogy ecsettel takarítottad? Csak azért jutott eszembe, mert olcsóbb ecsetek mind műszálasok. A lószőr ecsetet ma már meg kell fizetni. Ha pedig műanyag, akkor meg esélyes, hogy szeret statikusan feltöltődni. A lényeg, hogy szerintem ezt ne emlegesd a szervizesnek, ha végül oda kerül és a jövőben se "festegesd". Egy véletlen EM kisülés és nem meghal a kártya, hanem csak instabil lesz, mert egy olyan része döglik meg a chipnek. És akkor jön a fejvakarás, hogy mi ez a földöntúli mágia. Reméljük nem ez az eset áll fenn. Ha pedig igen, akkor te érdekedben ilyeneket ne közölj a szerviznek.
-
Aprósólyom
addikt
válasz
MasterDeeJay #83100 üzenetére
Guglizva lehet találni fórumbejegyzéseket, akik nem támogatott GPU-kal próbálták már. Vagy semmi plusz vagy lassabb. Már jóval korábban kerestem youtube videókat és web találatokat. Mindenhol ugyan ez a konklúzió.
RX 580 sem támogatja, úgyhogy ereszd el, ne pazarold a drága idődet. -
Aprósólyom
addikt
Akkor valószínű nem a 40% venti a lényeges ok. Nem tudok tippelni. Vagy kevés az infó vagy valamilyen hülye anomália. Más gépben tudtad már tesztelni?
#83092 Grave444: Elhiszem. Csak azért írtam le, mert olvasatra ez nem volt egyértelmű.
Úgyhogy nem volt ebben semmi kioktató vagy offenz hang. Legalább is remélem nem úgy ment át.
-
Aprósólyom
addikt
válasz
Grave_444 #83089 üzenetére
jah, hogy a többi annyira nem terheli, hogy nagyon elmarad a maxtól? 40-50%?
Unigine vagy 3D Mark sem terheli meg úgy, hogy magasabb lesz a GPU fogyasztás?Amúgy nincs menu frame rate limit? Pl. Warzone-ba én 30fps-re teszem. Minek pörögjön a GPU ha nem muszáj alapon...
-
Aprósólyom
addikt
válasz
Grave_444 #83080 üzenetére
99% egy relatív szám. Nem feltétlen azt jelenti, hogy minden számoló egység működik a GPU-n. Minden alkalmazás más részegységet terhel meg jobban a GPU-n belül. Ezért érdemes több körülmény között letesztelni a stabilitást. PL itt kb. össze lehetne számolni 1 tucat részegységet/csoportot.
titan-xpascal-gp102-block-diagram.png (2193×1269) (gamersnexus.net)
Én kb. úgy képzelem el, hogy van mondjuk 20 pohár és ha a 20 pohárból 1 megtellik, akkor lesz 99-100% a terhelés, a többi meg meg lehet alig van kihasználva. Lehet tévedek. Ez feltételezés.
De azért is gondolom így, mert ha 2 architectúrát összehasonlítunk különféle játékokban, sosem ugyan akkora lesz a teljesítménykülönbség, hanem egyikben -20% a másikban +20% az egyik architectúra. Az egyik játék az egyiket folyamatot használja jobban a másik meg mást... blablabla...
csak egy példa amire gondolok HUB csatoról: https://youtu.be/1w9ZTmj_zX4?t=508 -
Aprósólyom
addikt
-
Aprósólyom
addikt
válasz
Grave_444 #83071 üzenetére
1.Furmarkkal durván túlmegy a gyári TDP keret, úgyhogy csak ésszel, aki azért kapisgálja, hogy mit csinál. Valahol 3D vírusnak hivatkoznak rá.
2. Ha ráteszel 2x MSAA-t, akkor már jelentősen visszaesik a fogyasztás.
3. A másik nagy baja, hogy csak pár száz Mbyte a VRAM terhelése. A mai kártyáknál ez nagyon kevés. Nem tudod tisztességesen letesztelni a VRAM stabilitását. (Nálam, ahol a VRAM OC furmark még stabil volt, addig egy játék, ami kitöltötte a VRAM-t ott egy idő után egyes textúrák színhibásan jelentek meg a hibázó instabil RAM feszkó miatt.)
4. OpenGL Mi használ ma openGL? Más részei terhelődnek a GPU-nak, ha más API-ban futtatod. Olyan teszt programot érdemes használni, amely olyan API-t alkalmaz, amit használunk is. DX9-DX12, Vulkan.Furmark inkább arra jó, hogy a legrosszabb szenáriót leteszteljük, hogy bírja a tápegység, bírja a GPU hűtése.
Vagy ha egy új OC értéket, gyorsan pár perc erejéig előzetesen akarunk tesztelni. (Mert gyorsan elindítható a progi) Én legalább is szoktam erre használni. Aztán pedig végül mindig a játékokkal, (És játék - win desktop ALT-TAB léptetéssel) 3D Markkal vagy Unigine-nel tesztelek.
-
Aprósólyom
addikt
válasz
Exymiriem #83050 üzenetére
Ha heftölsz rá egy veentit, padokkal, bordával elcseszel egy csomó időt és egy kisebb pénzmennyiséget és a végeredmény se lesz olyan jó, mintha az alábbit választanád:
Eladod a kompakt vizet, eladod a VGA-t, nem költesz thermal padra, bordára ebből a pénzből veszel egy olyan kártyát, ami gyorsabb lesz, kevesebbet fogyaszt így a hőmérsékletek is jobbak lesznek. És még csak bindzsizned sem kell egy öszvér megoldást. -
Aprósólyom
addikt
válasz
WongFeiHong #83002 üzenetére
GIGABYTE RTX 3080 Turbo Edition - Lauter als der Schall erlaubt? - YouTube
A csávónak a HW infó szerint az abszolút min. 37 fok, Az abszolút min pedig 1200 RPM körüli.
Az abszolút min lehet bekapcsolás utáni elég alacsony hőmérséklet is, de legalább irányadó.#83006 WongFeiHong: Jaaaa olyan fontos infókat, hogy fan stoppal használod ne kelljen belőled kihúzni... Ha nem mozgatja a venti a levegőt, akkor hogyan távozzon a meleg magától?
Én tuti undervoltolnám a hosszabb élettartam érdekében. -
Aprósólyom
addikt
válasz
#82860288 #82995 üzenetére
Ha nem reszponzív az könnyen lehet, hogy a V-sync miatt van. A V-Sync eléggé megnöveli az input lagot és anno azért javasoltam bekapcsolni az alacsony késleltetés módot.
Viszont mind minden ez sem tökéletes. Az alacsony késleltetés mód is okozhat akadozást. (Mert játéka válogatja, hogy mennyire működik jól.)Kipróbálhatsz egy alternatív szinkron eljárást is, amit bobalazs említett: Az nVidia vezérlőpultban a függőleges szinkronizálást beállíthatod gyorsra. Ebben az esetben is érdemes korlátozni az fps-t, próbálkozni kell, hogy kb. mennyi körül lehet jó.
Gyors szinkronizációval jobb lesz az input lag. -
Aprósólyom
addikt
válasz
Veleczki77 #82983 üzenetére
SAPPHIRE::::Customer Service Center (sapphiretech.com)
Használj egyszerű (nem összetett) magyar mondatokat és fordítsd le google vagy más fordítóval.
Megírod nekik, hogy a használtan vásároltad. Azt gyanítod, hogy nem eredeti bios van rajta, szükséged van az eredetire. Minden számsort ami a kártyáról (matrica, NYÁK) leolvasható elküldesz nekik.#82986 LK:
ON: Szerintem egyszerre érdemes venni, CPU+VGA rendszert, kiegyensúlyozva és váltogatni az egész rendszert.
Azért, mert mire az ember oda jut, hogy a rendszerben VGA-t cseréljen pl. 2-3 év múlva, addig simán elavulhat az új VGA-hoz a CPU (és a platformja). Én ezt a tanulságot vontam le. Van pár kivételes eset, de általában ez elég jó irányelv, mert az utóbb években eléggé felgyorsult a teljesítménynövekedés azzal, hogy pár éve már az AMD is potens CPU-kat gyárt. Kvázi a helyedben a teljes rendszert cserélném akkor, ha tényleg szükséged lenne erősebb VGA-ra. De persze ez csak az eddigi infók alapján kialakult véleményem. Fenntartom a tévedés jogát.
OFF: "Az aláírás csak idézet, mint láthatod. Szimplán megtetszett. Az emberek nagy része nem fogja értelmezni, sőt inkább félreértelmezni. Ez az aláírás alapja"
Köszi, látom. Ettől a jelentése változatlanul butaság. De merül fel a kérdés, hogy miért használsz aláírást, amit nem olvasnak és nem értelmeznek és csak szimplán megtetszett, de te érted...?
Pl. én nem írok alá bármilyen papírt, se szerződést csak azért van rá rublika.... Én meg gondoltam szólok, mert nagyon ciki. Ne égesd magad azzal, hogy fogalmad sincs mi van az aláírásodban....de te tudod. Mármint te döntesz. Részemről lezárt a téma.
-
Aprósólyom
addikt
válasz
Veleczki77 #82980 üzenetére
Sapphire oldaláról nem lehet csak úgy "lehúzni" a BIOS-t, hanem a supporttól kell kikérni, hiszen számtalan bios variácó létezik a kártyád pontos hardver azonosítóinak megfelelően. Minden más forrás a te rizikód...
A bányászt még megkérdezheted, de ha annyira nem volt képes, hogy az eredetit töltse vissza, akkor kérdéses ő mennyire fog tudni segíteni. Tehát valószínű marad a sapphire supporttól kikérhető eredeti bios -
Aprósólyom
addikt
válasz
perfegor17 #82978 üzenetére
Emlékeim szerint létezik ilyen bug egyes kártyáknál, de az is lehet hogy szervizben javított vagy BIOS moddolt a kártya. Meg kell tőle kérdezni az előéletét.
-
Aprósólyom
addikt
Ha RX 570-ről felfelé lépnél már muszáj lesz a platformváltás.
Azért mondom, hogy platformcsere, mert már egy 8700 és 9900 is kérdéses lesz hosszabb távon ha ilyen és hasonló címekkel szeretnél majd játszani és ha legalább 6600 vagy erősebb VGA-ban gondolkozol. i5-8400/i5-9400 procikat meg azért nem vennék, mert csak az rx 570 körüli szint ideiglenes foltozásra lenne elég.
Itt egy szélsőségesebb példa: https://youtu.be/Ys_lNhHceU0?t=228
Egy 10900K is már relatíve elavult architektúra, hogy a farcry new dawn-ban kihajtson egy RX 6600 (non XT) kártyát.Úgyhogy pont ezért az esetedben elengedném már a 1151 v2 platformot.
Intel i5-11400/i3-12100 vagy erősebb vagy AMD R5 5600/5600x ha fejleszteni szeretnél vagy megelégszel jelenlegi rendszerrel.Egyébként Freesynces monitorod van? Egy jól működő adaptive sync alacsony framerattel is nagyon jó élményt tud biztosítani: a framerate smoothab lehet (pláne ha esetleg aktiválod a tripple buffert), az input lag is a játszható határon belül maradhat. Így akár 40fps körüli framerattel is nagyon jól el lehet lenni.
Ez off, de muszáj, hogy kiigazításként megemlítsem. Az aláírásban két ellentétes tartalmat kapcsolsz egymáshoz. A "boldogok a lelki szegények" jelentése ugyan az, mikor egy nagy tudású tudós alázattal beszél tudásáról, ismereteiről mert pontosan tisztában van azzal, hogy ugyan elég sokat tud, de az információk (nem csak a saját tudományterülete) nagyobb része ismeretlen számára vagy feltáratlan, ezért megfelelő alázattal tekint a külvilágra, egyben nyitott az új információkra, tudásra. A másik személyiség a felfuvalkodott, önelégült ember, aki a kevés tudására is önelégült és büszke, magától elragadtatva él. Ez ez idézet az önelégültségről és alázatról szól. A trollok és fanboyok pont nem az alázatos személyek.
Off ends
-
Aprósólyom
addikt
válasz
z-csongor #82966 üzenetére
1.Ilyet már én is próbáltam anno a fórumon egy alaplappal kapcsolatban, de nulla reakció volt rá. Igazából beláttam, hogy ennek az ideiglenes csereberének van buktatója bőven, szóval nem csoda, hogy szó nélkül hagytak az emberek. Egy ismerőst, havert, szomszédot kell megkérdezni.
2. Hibamegoldós topikokban jártál? pl. Mi a baja a gépemnek topik - PROHARDVER! -
Aprósólyom
addikt
-
Aprósólyom
addikt
válasz
#20822272 #82912 üzenetére
Ha zárlatot okozna, akkor azt már megtette volna, hiszen minden hol ott van. Még a BGA RAM lapkáknál is. Tuti, hogy az ón golyós forrasztásig is elért.
Viszont tuti, hogy ez átverés szagú, hiszen bármilyen megfelelő cuccot tesznek oda, nem lesz ilyen eredmény és különösen nem adna szagot, a hővezető anyagnak ezeket a hőmérsékleteket stabilan kell bírja. Nem forrhat el, nem olvashat szét, nem destabilizálódhat, hogy kipárologjon belőle jelentős anyagmennyiség...
Én biztos élnék azzal a joggal, hogy ez nem az a termék, amiben megállapodtatok, hanem el volt hallgatva ez a gányolás. -
Aprósólyom
addikt
válasz
GrotESC #82907 üzenetére
1. A 80+ minősítés ne csapjon be, az csak és kizárólag a hatékonyságot vizsgáztatja. Semmilyen más minőségi és felépítésbeli szakmai szempontot NEM.
2. Elsősorban az anyagi keretek függvényében jó minőségű tápot vásároljál. PL. ha a Gold nem megfelelően minőségi a táp, akkor engedd el a Gold hatékonyságot, inkább keresgélj minőségibb tápot, még ha csak bronz vagy silver minősítésű is. Bronze és Gold között 2-3-4% százalék hatékonyságbéli különbség van. Már egy Bronze is elég jónak mondható.De nem akarom túlragozni. Alapvetően jobban jársz, ha ide fordulsz hathatós segítéségért: Melyik tápegységet vegyem? - PROHARDVER! Hozzászólások
Olvasd el a bevezetőt, hogy a srácoknak a lehető legegyértelműbb legyen majd a kérdésed. -
Aprósólyom
addikt
válasz
Bence_99 #82901 üzenetére
Simán reális, hogy a halálán van. Nagyon esélyes, hogy a GPU forrasztása elengedett, megrepedt. Elméletben menthető, de csak jó kezekben, akik viszont olcsón nem dolgoznak, hiszen igencsak megalapozott felkészültséget kíván, a jó eredmény érdekében.
Igaz vannak házi DIY megoldások, amik közül akár azonnal tönkreteszi a kártyát vagy az ügyesebbek tényleg ideig-óráig életben tudják tartani, de hangsúlyozottan csak ideig-óráig. De ilyenekre nem adok javaslatot, mert én sem próbáltam még, meg hát, akár végleg kinyírható a GPU chip, ha rosszul, rossz eszközöket használunk...
Úgyhogy én alapvetően a szervizeket javaslom. Azokat, akik kifejezetten javítással, reball-lal is foglalkoznak. De ez egy olyan tétel, ami kb. a kártya piaci árának a fele, csak hogy készülj rá lélekben... -
Aprósólyom
addikt
válasz
szymrey #82891 üzenetére
No offenz, de a WOT nem az a játék, aminél előnyt fogsz érzékelni 60-75fps felett. Lassú játék ahhoz nagyon. Már 80-90 fps is overkill a WOT-hoz. Minden ami e felett van, csak felesleges árampocsékolás.
Ami első körben kell neked igazán és értelme is van, hogy a VGA és a Monitor támogasson egy közös adaptive sync megoldást: Freesync vagy G-sync vagy G-sync kompatibilis mód.
Továbbá a leendő monitorod input-lagja legyen alacsony és a pixel-reposne time jó, hogy ne legyen utánhúzás vagy szellemkép overshoot miatt. Ezek nagyon durván rontják a játékélményt és játszhatóságot, aktív adaptive sync-kel pedig vaj sima lesz a játékélmény mint a baba segge.
2K felbontáson pedig egy 1060 is hoz 60-80 fps-t. Ha max grafikán akarod tolni, akkor pedig ráérsz bővíteni, de először vegyél egy jó 2K monitort, aminek az adaptive syncje kompatbilis a jelenlegi vagy jövőbeni VGA-val.
-
Aprósólyom
addikt
válasz
Mike82 #82876 üzenetére
DDU-val is próbáltad már a geforce összetevők eltávolítását?
Ezután 3 opciót próbálnék ki.
1. Legújabb driver helyett egy jóval korábbit tennék fel (pl. fél évvel ezelőttit.)
2. Ha a fentebbi sem, akkor DDU után hagynám, hogy a windows update tegye fel azt a verziót, amit a microsoft tárol.
3. Ha ez sem akkor kérdezősködnék az eladótól...
Újként vagy használtként vetted? Ha használtként, meg volt bontva? Volt-e javítva? Nem vertek-e róla apró SMD ellenállást, kapacitást, stb... Ma már minden noob pasztáz, takarít stb... (elnézést, senki se vegye magára indokolatlanul, csak indokoltan) közben óvatlanok. Akár simán leverhetnek/ledörzsölhetnek/leüthetnek apró SMD alkatrészeket, amit alig tart 2 pöttömnyi forrasz, ami lehet csak annyi bajt fog okozni, hogy csak bizonyos, ritka körülmények között lesz instabil. Ilyen szempontból érdemes tüzetes átnézni a NYÁK-ot használt átadás-átvételkor.4. Végül és talán ennek van a legkisebb esélye... gondoltam volna tápra is, mert a 3090 éhes kölök, és emlékeim szerint 600-700 wattos tüskék is megjelennek a tápigényként. Hogy a játékaid miként terhelik nem tudom, de az biztos, hogy az windows ablakkezelője, adott esetben felboostolja GPU órajelét maxra. Nálam így csinál és nem tudom miért. Már írtam hiba bejelentést a microsoft-nak. Szóval ilyenkor megjelenhetnek hirtelen nagy tranziensek a táp oldalon. Hogy ez hiba-e azt viszont vagy laborból vagy otthoni körülmények között sok próbálgatásból lehetne kideríteni.
Egyetlen egy próbának ami talán a legegysszerűbb ilyen irányú teszt, hogy próbaként limitálnám az RTX 3090 TDP-jét 50%-ra. -
-
Aprósólyom
addikt
válasz
#82860288 #82841 üzenetére
1. Jah, OK. Akkor nincs sok választás...
3. Próbáld ki a v-syncet. Horizon Zero dawn menüjében bekapcsolható a V-sync.
Elképzelhető, hogy ultra low-latency mellett is nagy lesz az input lag. Akkor viszont v.sync OFF és próbáld a következőt:60Hz kijelzőnél ne 59 fps-re korlátozd, mert az még mindig túl közel van a 60hz/60fps-hez és még mindig okozhat sűrűn képtörést.
Csökkentsd kisebbre és próbálkozni kell, mert játék és játék válogatja hogy mekkora az ideális mérték. Kb. 2-3-4 képkockával vedd kevesebbre. (58,57,56fps) Vagy ha így se jó, próbálkozhatsz még lentebb: 55-54-53fps.Ha a játék menüjében nem lehet egyenként állítani az fps limitet. Akkor ezt megteheted az nVidia vezérlőpultban a 3D beállításoknál, akár globálisan vagy akár játékonként.
-
Aprósólyom
addikt
válasz
M00NWALKER #82832 üzenetére
Biztos, hogy Francia aljzatra van szükséged?
De még mindig nem derült ki, hogy mi a téma. Honnan és miért jön feszültség ingadozás?
#82829 hegegabi80 Itt nagyon helyesen megemlítették, hogy ha hálózat felől érkezik, akkor azt érdemes bejelenteni, felülvizsgálni.
Egyébként meg valószínű felesleges az az APC hacsak nem tartasz áramszünettől is. Túlfesz védőnek pl. egy Philips elosztó is jó, aminek még biztosítási kerete is van, amíg érvényes a termékgarancia: Túlfeszültség-védelem | Philips Én ilyet használok. De ha mondjuk APC-hez ragaszkodsz neki is van túlfesz védős elosztója, amiben nincs UPS funkció. -
Aprósólyom
addikt
válasz
#82860288 #82838 üzenetére
1. A megfelelő TV bemenetbe dugtad a PC-t?
2. Ha v-syncet mellé nVidia ultra-low latency-t kapcsolsz? Próbáld ki. (nVidia vezérőpult->3d beállítások->Alacsony késleltetési mód: ultramagas.
A V-sync-t meg a játékban érdemes aktiválni ha ad erre lehetőséget. (Ez kerüli el a képtörést.)3. Ha v-synccel túl nagy lenne az input lag, akkor a 60Hz-es TV-hez érdemes kipróbálni egy kb. 56-57fps in game limitet, hátha úgy minimális a képtörés és az input lag is normális.
4. Ha így sem jó, akkor lehet, hogy simán ennyit tud a TV és az a lassú.
#82834 varmi2: Ne idegesíts, hogy iMputlag-t írtál. Bocsi, nem bírtam kihagyni.
No offense anyway
-
Aprósólyom
addikt
válasz
#82860288 #82825 üzenetére
Képzelj el 2db 10 sávos autópályát. Az egyiken 90km/h, a másikon 130km/h a maximális megengedett tempó.
Ha mindkettő csak 20%-os kihasználás mellett üzemel, a 130km/h autópálya mégis nagyobb áteresztőképességgel rendelkezik ugyan azon időegység alatt.1. Egy processzor is rendkívül komplex rendszer, számtalan végrehajtó egységgel, ezért az összesített CPU terheltség százalékban legfeljebb az architechtúrán belül (pl. Az összes intel 10. gen.) ad egy relatív összehasonlítást. Ezért jönnek a képbe a valós, hétköznapi tesztek, hogy miként teljesít a valóságban. És lám, hiába alacsony a CPU terheltség, A rendszeren vagy CPU-n belül van egy egység, ami a szűk keresztmetszetet okozza. (pl. a level cache méret. Erről csinált videót a HW unboxed)
2. Miközben játszol, kb. ez történik (forrás):
Ebből egy jó adag időegységet a CPU folyamatok tesznek ki. Mikor már "nincs CPU bottleneck", akkor is lehet javítani az fps értékeken. Egyedül a hatékonyság ésszerűségi keretei lehetnek a kérdésesek. Vagy a cél, pl. a min 1% fps növelése, a stabilabb frametime. -
Aprósólyom
addikt
válasz
Benhill #82805 üzenetére
A terhelés alatt max 25% ventillátor gyári beállítás? Én módosítanám egy egyedivel, hogy terhelés alatt jobban hűtsön. Mégis csak 300W. A PWR1...5 hőmérsékleti értékek gondolom a VRM. Ezek közül van amelyik 78 fokos. Ez még kis szájhúzással elfogadható. De mivel a hatásfok romlik a hőmérséklettel, illetve élettartam szempontjából is jobb, ezért növelném a venti fordulatát. Gyanítom 30-40% között még tűrhető a hangja.
Nézd meg az én venti "görbémet", ami valójában szögletes
pár hozzászólálsal fentebb. #82801 Aprósólyom
Igyekeznék a PWR1...5 értékeket 70-72 fok alatt tartani.Kis undervoltot is alkalmaznék. Itt van egy nagyon jó, rövid, tömör 3 perces videó egy 2080 super kártyával: Undervolt your RTX 2080 Super for more FPS! - Tutorial - YouTube
-
Aprósólyom
addikt
válasz
Teasüti #82800 üzenetére
Sose építettem high-end, hedt gépet.
MSI afterburnert használok. De sokszor a márkáknak van saját változata, mint pl. EVGA Precision X1.
De hogy tényleg jelentősége is legyen a TDP korlátnak és jobb per./watt arány jöjjön ki, ahhoz undervoltolni is kell.
Az annyiból áll, hogy kikísérletezed hogy mennyivel magasabb órajelet bír el a GPU-d adott feszültség mellett. Példa:
De lehet úgy is, ami még inkább csökkenti a maximális fogyasztást, hogy egy egyedi freki/feszültség görbével egy felső "sapkát" alakítasz ki. pl. GTX 1060/1070 esetén 850mV-tól felfelé már elkezd jelentősen romlani a hatásfok. A gyári boost órajel is csak 1700MHz környéke. ami 800mV és 825mV közé esik. De TDP keret korlátjával el tud mászni 2000MHz/1100mV fölé, ahol már nagyon brutálisan elszáll a hatékonyság, miközben csak 15% performance különbségről beszélünk. kb. 60fps helyett 51fps. Hát...?! Többet számít, hogy legyen Freesync/G-sync. Mármint szvsz.
Erre a következőképp nézne ki egy példa:
Curve Editor gombbal hozható be ez az ablak, ahol láthatod a görbét egy csomó fesz./reki ponttal. Ezeket a pontokat egyenként lehet mozgatni. Ne felejtsd el a pipával aktiválni.
A pontokat gyorsabban b elehet állítani, ha CTRL gombot lenyomva tartod. Akkor 10-es értékenként tudod a kurzor gombokkal mozgatni. A TAB gombbal pedig a következő fesz./freki pontra ugrani. Kicsit macera, de kb. 1 perc alatt megoldható.A profilt az 1-5 mentési pontokra jobb klikkel tudod menteni és törölni is.
-
Aprósólyom
addikt
válasz
Teasüti #82797 üzenetére
Egyébként messze nem nincs visszafojtva annyira, mint gondolhatod elsőre. Minden GPU gyárilag jelentősen túl van boostolva az ideális perf/watt tartományhoz képest.
63%-os TDP-re belőtt teszt: 3dmark.com/spy/30561283 (Time Spy graphics score: 3782)
Gyári GTX 1060 6GB kártyák Time Spy Graphics score 4400 pont körül teljesítenek.
15% per. loss @ 37% power loss. Szerintem nem rossz arány ez.
Amikkel én játszogatok, azokhoz még ez a performance is overkill. -
Aprósólyom
addikt
válasz
Benhill #82788 üzenetére
Egyetlen 1db VRAM modul, kb. 2,5 wattos egy ici pici műanyag tokozásban.
Kapjon folyamatos direkt légáramot a ventillátortól. Nem finomkodnék a légárammal. Legalább 800-1000RPM körül tartanám a min. fordulatot, "tűzön-vízen" desktop idleben is. Gamingben és egyéb terhelés alatt meg még magasabbon, legalább 1200-1300RPM. Biztos, ami biztos.
Mellette pedig alkalmaznék VRAM underclockot. Mondjuk legalább mínusz 10% - 15%-ot, amíg nem jönnek meg a VRAM sünik. Biztos, ami biztos alapon.
Ha így jársz el, akkor szerintem nyugodtan dőlhetsz hátra. A -15% VRAM tempó sem fogja hazavágni a játékélményt, de jelentősen csökkenti a VRAM fogyasztása, ami jót tesz a háthetőségnek és az élettartamnak.Jah... jut eszembe, a TDP keretet is korlátozhatod erre az ideiglenes időszakra. Ha kevésbé dolgozik a GPU, kevésbé dolgoztatja a VRAM-t is. Nyugodtan lehetsz szigorú, -25% -40%. Kísérletezhetsz. Meg fogsz lepődni, hogy nem fog annyival csökkenni az fps, mint amennyivel csökkented a TDP limitet.
Ui.: Én egyébként -5%-on járatom a VRAM-t a gyári defaulthoz képest. A teljes kártyát pedig 54% TDP limiten. Pusztán az energiahatékonyság növelése végett és a szűkre vett TDP keret miatt. Játékokban úgy sem érezni.
Bár én sosem játszom high grafon.
Video beállításokkal tovább optimalizálhatod a terhelhetőséget, miközben alig látszódik a különbség a grafikán.
Erről csinált egy videót anno a hardware unboxed csatorna is: https://youtu.be/inF-z_Td9YQ?t=328 -
Aprósólyom
addikt
válasz
Gambito #82785 üzenetére
Ezt már inkább ide: Milyen videókártyát?
A bevezetőt ne felejtsd el elolvasni, hogy miként kérdezz, különben mérgesek lehetnek a srácok vagy szimplán nem kapsz választ. -
Aprósólyom
addikt
válasz
gabo860518 #82729 üzenetére
Ilyen jellegű összehasonlításra szerintem jó kiindulási pont lehet a 3DMark online listája: Search (3dmark.com)
3DMark benchmarknál rákattintottam párra. 60-64 fok körül lehet találni többet, de természetesen van alatta felette is. Sajna nem tudni, ha nem tölti ki a leírást, hogy custom looppal hűti vagy egy fülledt házban üzemel a kártya.
Úgy is teszteld le szerintem, hogy leveszed a gépház oldallapját, hogy a szellőzés biztos ne legyen bottleneck. Az egy faktor mínusz, a hibakeresésénél/feltárásnál és ha végül garis, az az infó a szervizesnek is többet segíthet szerintem. -
Aprósólyom
addikt
válasz
freezer922 #82719 üzenetére
Lehet, hogy FAN STOP? A határ hőmérsékleten ki-be kapcsolnak és ilyenkor tudnak brummogó hangot adni. Ha ez a gond, állítsd be a legalacsonyabb fordulatot fixre és hanyagold a fan stopot. A kártyának is talán jobb ha nem 50-55 fokon megy állandóan. Bár ezen szeretnek egyesek vitatkozni.
Egyébként 3 éves kártya, hogy kopásból fakadóan lenne fura hangja.... nem igen.. Talán Gigabyte-nak vannak néha szar ventijei, amik hamar megadják magukat?
De kipróbálhatod 1%-onként állítva, hogy hol nem ad ki fura, rezonációs hangot és így beállíthasz egy egyedi venti görbét, hogy elkerüld a rezonancia tartományokat. -
Aprósólyom
addikt
válasz
bb.bocs #82699 üzenetére
Minél kevesebbet 4k60Hz/120Hz-re? Használj 1440p60hz-et és akkor elég a gép hátulján lévő HDMI. A legolcsóbb és pénz se kell hozzá csak egy jó minőségű kábel.
Én nagyjából ránéztem, ami neked kell az GTX 10 sorozattól felfelé.
AMD-t nem néztem most, de ott meg gondolom RX 400-tól felfelé.
Viszont az biztos, hogy kártyánként érdemes lehet leellenőrizni hogy tényleg tudja-e a 2.1 szabványt, mert nem biztos, hogy rátesznek olyan interfészt. -
Aprósólyom
addikt
-
Aprósólyom
addikt
válasz
bb.bocs #82681 üzenetére
És ha van benne iGPU-s Intel CPU, esetleg ez? Delock DisplayPort 1.4 to HDMI (66436) vásárlás, olcsó Delock DisplayPort 1.4 to HDMI (66436) árak, Kábel, csatlakozó akciók (arukereso.hu)
Intel UHD iegyébként dekódól mindenféle videóformátumot. A youtube által használt VP9-et is. Ha nem fogsz játszani, akkor egy ilyen aktív adapterrel is lehet ellenél.Ha valamiért ragaszkodsz a diszkrét VGA hoz: Vásárlás: MSI GeForce GT 1030 2GB GDDR4 64bit (GT 1030 2GHD4 LP OC) Videokártya - Árukereső.hu (arukereso.hu)
-
Aprósólyom
addikt
válasz
modflow #82675 üzenetére
https://www.techpowerup.com/review/msi-geforce-rtx-2060-super-gaming-x/33.html
Nem tudom milyen környezeti hőmérsékleten de ők 67 fokot mértek 45%-os Ventinél.
Nálad ugyan ez 70 fok és 54-63%.
Vedd le a gépház oldalát a jó szellőzéshez, teszteld le úgy is. Ha akkor sincs nagy változás, akkor lehet pasztázni volna érdemes? Előfordulhat.
Bár inkább én is azt csinálnám, amit bobalazs javasolt. Undervolt és akkor szét sem kell szedni. Ráadásul ezzel a fogyasztásán is javíthatsz sokat. Nem csak a Radeonokon tesz csodát az undervolt hanem a Geforce-okon is. -
Aprósólyom
addikt
válasz
Abrion #82663 üzenetére
Ezt miért írod.
Én a felvetésedre reagáltam, mert a javaslatok akár segíthetnek azon, hogy ne legyen gatya 30 fps-es belassulások.
De most így eszembe jutott másik 2 ötlet.
1. Kipróbálhatod, hogy radeon chill helyett RTSS-sel használsz, amivel beállítasz egy maximális frame limitet. Ez egyben ütemezi a procit is, talán javul a min fps. Viszont ezzel is nő majd az input lag.
RTSS példa: https://youtu.be/xsXFUVYPIx4?t=367
2. Megkeresed a játék video beállításai között, hogy mely paraméter eszi meg a proci erőt. Számtalan eset van, hogy nem az enemy AI eszi és egyebek eszik meg a procit, hanem valamelyik videobeállítás túl magasra vett értéke.
Ilyen szempontból eléggé megtévesztő, hogy video/graphics beállításoknak hívják őket, de hát nem akarják megkavarni a simply usereket...Mondok erre egy példát... Quake champions, Video settings -> Effects quality. Ha ez a beállítás lowon van simán elég 4-6 szálas proci a játéknak. De ha felteszed mediumra, netán highra, rögtön megeszik 10-11 szálat. Pedig video settings. Azt gondolhatnánk nincs hatás a procira, de van.
A te játékaidnál is szinte biztosan van ilyen.
Ilyen trükkökkel talán elkerülhetőek a nagyon durva 30 fps minimumok. Messze van még a december....
-
Aprósólyom
addikt
válasz
Abrion #82651 üzenetére
Próbából állíts be triple buffert azokhoz a játékokhoz amikhez elég a 75fps... Kicsit nő majd az input-lag de javulhat a min fps.
Én egyébként azt tapasztaltam ki radeon chill-nél, hogy ha a max fps fele a min fps, akkor szinte észre sem lehet venni, hogy működik (De persze ez a játék motorjától is függ.)
De az is javíthatna a helyzeteden, ha esetleg freesynces a monitorod. Vagy akár v-syncet is használhatsz, viszont akkor érdemes lehet beállítani az input lag csökkentést.
Az input lag csökkentés viszont nem megy chillel. Ilyenkor viszont használhatsz in-game fps limitert vagy a Radeon szoftverben is van, a részletesebb beállítások között.
(A radeon chill alatt ki kel nyitni a részleteseb beállításokat.)Egyébként meg igaz, amit írnak a srácok, a 2. gen intel felett már nagyon eljárt az idő. Bizonyos játékokhoz még ma is jó lehet, de már évek óta egyre több játékhoz már egy GTX 1060 esetén is kevés (CPU bottleneck), nem hogy egy 6600 XT mellé.
De ha eddig kihúztad én nem csak az AMD 7000-t várnám meg, hanem a nem sokkal később megjelenő 13. gen Intelt is. Illetve akkor vásárolj be, mikor már piacon van mindkettő 1-2 hónapja, hogy a legnagyobb versenyben kössél jó üzletet. Ha megjelenéskor szinte azonnal vásárolsz, akkor az erősen feláras lesz a biznisz. szvsz -
Aprósólyom
addikt
válasz
Kender23 #82590 üzenetére
Visszafelé kompatibilis. PCIe 2.0 kell üzemeljen a VGA.
Nézd meg az alap BIOS frissítéseit a gyártó weblapján, hogy kell-e VGA kompatibilitás miatt frissíteni.
Láttad már működni a most beszerzett GTX 1060-at? (Előző tulajnál, haver gépében?)
Milyen kimeneten próbálod? HDMI-n próbáld először csatlakoztatni. Vagy próbáld másik porttal (DP, HDMI) GTX 10 sorozatnak van valamilyen DP firmware hülyesége, amire kellhet egy firmware frissítés, mert amúgy nem vagy nehezen akar beröffenni a kártya új gép esetén:
NVIDIA Graphics Firmware Update Tool for DisplayPort 1.3 and 1.4 Displays -
Aprósólyom
addikt
válasz
FireShadow #82582 üzenetére
Nem foglak győzködni, ha neked ennyire kell ez a célhardver. Vedd meg ha ez tesz boldoggá.
Ui.: Biztos más a szemléletünk és más elégit ki.... mert nálunk a TV-s nappaliban lévő régebbi közös PC-t 1080p-ben csatlakoztatom az 55" 4K TV-re. Amilyen távolból nézzük ilyenkor a képeket, videókat, filmeket, rohadtul nem zavar senkit sem, akár web böngészésre is elég. (Próbáltam, hiszen van vezeték nélküli touch pades billentyűzet hozzá, csak és kizárólag emiatt.)
-
Aprósólyom
addikt
válasz
Lord Dragon #82583 üzenetére
Akkor megközelítőleg 0 az esélye, hogy jelentősége van az E-lightnak.
Bár ettől még van hozzáférése a BIOS-hoz, de hát akkor is...
Hát részvétem... Majd még visszatérek a fejleményekért.
-
Aprósólyom
addikt
válasz
Lord Dragon #82566 üzenetére
Mondjuk egy GPU power limitet (-50% vagy amennyit csak lehet...) én kipróbálnék. (esetleg még downclock -200Mhz vagy valamilyen nagyobb mínusz érték)
Elég összetettek a CPU és a GPU architektúrák is "tonnányi" utasításkészletekkel, különböző számítási feladatokat végrehajtó részekkel: Különböző alkalmazás a chip más részét terhelheti és lehet hogy olyan degradáció történt, ami az egyik alkalmazásnál lehalást okoz míg egy másik alkalmazásánál nem jön ki.#82569 MasterDeeJay: Megelőztél.... Szekvenciálisan olvasom be az új üzeneteket....
De abszolút egyetértek és ez így is van. Elhasznált kártyák, vagy az idővel degradálódott szilícium lapka, elektromos aktív vagy passzív alkatrészek a NYÁK-on (legyen csak kicsit instabilabb a tápellátás új korához képest és már jöhetnek anomáliák...).
FPS limitációval is egyetértek. Single AAA max 60-75-85 fps limit játéktól függően, competetive esport játékok pedig alsó hangon 120fps.
De a quake 3 új korábban a korabeli hardvereken sem futott 400-500 fps-sel. Vagy csak én voltam csoró? Nekem csak évekkel később volt olyan hardverem, amivel 800*600-ban ment 500fps körül és végre lett egy 160Hz-t bíró CRT is... Micsoda fluid élmény volt. Mintha a valóság lett volna olyan direkt és sima volt minden és nem olyan mint egy renderelt virtuális 3D. -
Aprósólyom
addikt
válasz
FireShadow #82564 üzenetére
Ne dobd ki az ablakon a pénzed egy ilyen aktív eszközre. Nem fogod később se használni, mert csak bonyolítja a feladatot. Csak akkor éri meg egy ilyen aktív eszköz, ha a VGA vagy a PC nem cserélhető adott esetben. (pl. retro gaming, stb..)
Vegyél másik VGA-t, amin van megfelelő és típusú csatlakozó. Az újabb kártyákon a legolcsóbbon is van legalább 1 DP és 1 HDMI a drágábbakon meg 4-6 csati különböző kombinációkban. (csak ne felejtsd el csekkolni a VGA-n, hogy milyen HDMI szabványt támogat, mert néha sóher módon spórolnak és nem tudja a 4k60Hz-t.)
-
Aprósólyom
addikt
válasz
Lord Dragon #82563 üzenetére
Nem lehet hogy valamilyen erős negatív elektromágneses anomáliákat okozó vízér felett laksz?
Egy pálcával körbejárnám a területet....
irony off10év 2 hónap: Egyébként emlékeim szerint, a jogszabály foglalkozik azzal az eshetőséggel, ha az eszköz nem sokkal a garancia lejárta után hibásodik meg. Bár 10 év alatt tényleg megszolgálhatta az árát. Csak eszembe jutott, hogy ilyenre is lehet igényelni javítást, csak meg kell keresni a jogszabály ide vonatkozó részét, ha egyáltalán még érvényben van.
ON: Az ilyen megfoghatatlan anomáliák esetén érdemes a tápellátásban (tápegység, alaplap VRM, VGA VRM...), EM védelemben gondolkodni. Ezek a PC-k valójában kegyetlen érzékenyek tudnak lenni tápra, EMI szarokra. PL. egy mobiltelefon alkalmanként 1-1,5 Wattal sugároz a PC közelében... De ugye a villamos hálózaton is megjelenhetnek szarságok. PL. Ha egy rosszabbul megtervezett tápegység van a hálózaton (pl egy TV, vagy használja valaki a mikrót) akkor egy Powerline adapternek az adatátviteli sebessége is drasztikusan lecsökkenhet.
Túlfesz védő elosztó, jó táp, lehető legvastagabb falú fém házikó és max fémrácsos legyen, ne üveglapos meg műanyag szarok, mert az hazavágja az EM védelmet. Jó alaplap, amire szintén szoktak még tenni minimális EMI védelmet (az integrált LAN-ra legalább legalább, mert hát az is egy rohadt nagy antenna tud lenni...).De az olyan anomálisa, mint amit a főnök tapasztalat, ugye simán egy driver vagy win bug lehet. Ezekre talán a legjobb megoldás, ha elterjedt eszközökből, gyártókból, típusokból építkezünk, hogy nagyobb eséllyel ne legyenek bugosak az új updatek.
PL. esetedben EVGA alaplap ilyen szempontból nem biztos, hogy szerencsés. De hát ugye ez csak egy szimpla gyanú, semmi több.Mi van azzal az EVGA szoftverrel? Erre elfelejtettél válaszolni. Az tényleg valami light és csak RGB szoftver, vagy alkalmas tuningra is venti vezérlésre is? Letörölted már ideiglenesen?
-
Aprósólyom
addikt
válasz
Lord Dragon #82557 üzenetére
Nem találom az EVGA e-light progit. De úgy hogy egyáltalán nem találok ilyet az EVGA oldalán.
Ha ez egy olyan program, ami vezérelni tudja az alaplap BIOS-t, akkor tegyél egy próbát, hogy deaktiválod (ha lehet egyáltalán törlés nélkül) vagy letörlöd ideiglenesen.Az én véleményem, hogy ha csak a VGA-val lenne hardveres, firmware, driver vagy szoftveres hiba, akkor nem okozna olyan bugot a mobo firmware-ben, amit leírtál.
(De hát ugye nyilván én is csak találgatok, hiszen számomra ez extra érdekes hiba. Eddig elkerültek a nagyon nagy furcsaságok a PC építés kapcsán.) -
Aprósólyom
addikt
válasz
OsakaPhoenix #82556 üzenetére
Nem titkolsz még valamilyen hasznos infót, ha eddig is iGPU hdmi hangeszközt használtál, most meg nem jó valami az RX 6600 hdmi hang használatával, de mégsincs hangszóró a monitorban.
Eddig nekem nem teljesen érthető a gondod.
Akkor a monitornak van egy audio kimenete és azon keresztül nyerted ki a PC hangját?
Új hozzászólás Aktív témák
- Apple iPhone 14 Plus 128GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- Külföldi csomagszállítás Packeta csomagpontokon keresztül!
- Huawei MatePad Pro / Wi-fi/ 12 RAM 512GB / 12Hó Garancia
- Telefon felvásárlás! Samsung Galaxy A15, Samsung Galaxy A25, Samsung Galaxy A35, Samsung Galaxy A55
- Xiaomi Redmi Note 13 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest