Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

törölt tag

válasz Reggie0 #347 üzenetére

"ugyanis a megnyitas nem kotelezo"

Nem tudom milyen műsort nézel, az EU DMA most nyitotta ki erővel a zártabb iOS-t, és az amerikai ügyészek meglovagolnák. EU DMA azt jelenti, hogy lehessen más store, más böngésző motor, NFC hozzáférés és egyebek, de még a 17.4-ben bekerült böngésző választó képernyővel is már problémáznak, hogy az sem jó:

Under Article 6(3) of the DMA, gatekeepers have an obligation to enable easy uninstallation of apps and easy change of default settings. They must also display a choice screen. Apple's compliance model does not seem to meet the objectives of this obligation. In particular, we are concerned that the current design of the web browser choice screen deprives end-users of the ability to make a fully informed decision. Example: they do not enhance user engagement with all available options. Apple also failed to make several apps un-installable (one of them would be Photos) and prevents end-users from changing their default status (for example Cloud), as required by the DMA.
    EU may require Apple to let iPhone owners delete the Photos app

A Photos app egy core app iOS-en, olyan könnyen nem lehet kihúzni a szőnyeget, kb. mintha azt kérné az EU, hogy Windows alól explorer.exe könnyen uninstallálható legyen. Másrészt semmi sem akadályozza usert, hogy pl. Microsoft OneDrive-ra mentse a fotóit, OneDrive-ban nézegesse a képeit, az Apple Photos közelébe se kell mennie. A Files apphoz beköthető a OneDrive, akár ott is lehet nézni a felhős adatokat. Meg akkor ennyi erővel, ha ilyen szinten bele akarnak szólni egy rendszer működésébe politikusok, akkor mit szaroznak itt egyenként böngésző és fotók app, hát csináljanak törvényt lehessen iPhone-re Androidot telepíteni ennyi erővel, hát milyen dolog az Apple csak iOS-t enged iPhone-ra...

(ki tudja miért a Samsung nem lett "gatekeeper" pedig náluk volt olyan előtelepített, könnyen eltávolíthatatlan 3rd party appok)

Szerintem az a választás, hogy van az utca két oldalán Meki és BK is, vevő dönthet melyikbe megy be. Nem kell erővel beleszólni kívülről milyen legyen a Big Mac recept és nem kell a BK-ban kiabálni, hogy te McRoyalt akarsz.

"Nekem nincs apple termekem, a cegemnek van, ahogy alkalmazasa is a cegemnek van a storeban."

Tőled jellemző nesze semmi fogd meg jól típusú válasz.

"Mert egy ertelmes konkret kerdesed sincs."

LOL, veled vitázni olyan mint galambbal sakkozni, konkrétan kérdeztem ha szerinted az Apple rendszere szar, ha szerinted a fejlesztők utálják, miért van az, hogy pl. a Gmail app Androidon nem tud címkét létrehozni, az iOS Gmail app igen, mint Google termék? Social media jobb/előbb iOS-re, kamera API évtizedes története vitathatatlan, Spotify funkciók iOS-en előbb stb. Csak kitérsz és személyeskedsz inkább, egy vicc vagy.

"miert jo a macbook vagy az imac, amikor azok nem zartak"

Megint kibukott technikai fogalom nélkül vagy, az egy számítógép, 40-50 éves koncepció, eleve úgy volt tervezve nyitottabb, bár az se teljesen, hiszen a Mac-nél is akadnak korlátok a gyártó belátása szerint, az iPhone pedig egy okostelefon eleve zártabb elv mentén készítve, más termékkategória egyszerűen, az iPad szintén. Szerinted nem szabad különböző eszközöket más elvek mentén készíteni? 8 éves gyerek és 80 éves mama is bátran használhatja az iPhone-t, mert nem tudja elcseszni a korlátok miatt. Az Apple maga is mondta az Epic perben, hogy a Mac eredendően kevésbé biztonságos mint az iPhone, mivel nyitottabb. Megint oda kanyarodtunk vissza, te a nagy szabadságharcos, be akarsz tiltani gyártói módszereket, elrontani más user szabad választását, akik azért választották az iPhone másféle okostelefon helyett, mert tetszett nekik a zártabb rendszer előnye. Te nem akarod meglátni, mert vak vagy hozzá, az a te saját dolgod lenne ideális esetben választhatsz más eszközt, viszont sajnos én fogok szívni mint user, az én választási lehetőségem szűkül a törvények miatt amihez tapsolsz, hiszen erővel változtatják az iPhone-t, EU-ban már változik az user experience. Ez a DMA kb. a cookie figyelmeztetés törvény béna megvalósításának ismétlése lesz nagyobb szinten.

Itt kell befejeznem veled a beszélgetést, ennyire abszolút fogalom nélkül összehordani mindent, ezzel nem lehet mit kezdeni. Elmehetnél politikusnak, úgy tudsz összehordani sok szót, hogy nem mondasz semmit, remekül mellébeszélsz és terelsz személyeskedve, konkrét kérdésre konkrét választ nem tudsz írni, de hozod technikai kérdésekbe a szólásszabadság és rasszizmus hasonlatokat. Egyszerűen nem tudsz vitázni, csak rizsázni.

• tothl

addikt

válasz Reggie0 #347 üzenetére

Hát nemtom ha én gyártok egy kerek lóf.szt és elkezd mindenki beleugatni, hogy legyen inkább sokszög vagy négyszög az a lóf.sz, vagy legyen kerekből sokszögbe alakítható lóf.sz, vagy ne is gyártsam, pedig a vevőim amúgy imádják én is ideges lennék.
    Az összes többi csak rizsa, lóf.sz.

törölt tag

válasz Reggie0 #343 üzenetére

Elméleti kérdésre se válaszoltál egyszerűen: mert kérdezném a szabadságharcosoktól, adott eddig egy zártabb és egy nyitottabb mobil platform, de most az iPhone-ból csinálnak törvényekkel egy nyitottabb eszközt, azzal sérül azok szabad választási lehetősége, akik direkt a zártabb módszer előnyei miatt választották szabadon az Apple termékét mert olyan amilyen. Meg kellene érteni ami számodra "bug" a zártabb rendszer, az sokak számára "feature" és az iPhone sikere mérhető adatokkal, indokolható adatokkal, akkor is ha valaki nem akarja látni, ezért kár lenne fundamentálisan beavatkozni kívülről. Az ügyész vádjai több esetben nagyon gyenge lábakon állnak technikailag és máshogy is, már aki veszi a fáradtságot és megnézi a peranyagot, nem csak tapsol a bántják az Apple-t cirkuszhoz. Ex-Microsoft Sinofsky bácsi is darabokra szedte a vádiratot, őt aztán nehéz Apple elfogultsággal vádolni.

Az gyenge érv és rossz vitakultúra, hogy szerinted egy milliárd user mind téved és nem ért hozzá és lesöpröd a választásukat, mert csak. Fejlesztők nevében is egy kalap alá véve úgy írsz, mintha éhezve lázadnának, (kérdeztem akkor hol a class action, hol a social media kampány?) hiába linkeltem az adatokat, hogy a fejlesztők az Apple platformján kerestek több pénzt és előnyben részesítik fejlesztői munka szempontból. (még az androiddev subredditen is belefutottam olyan tanácsba, aki pénzt akar látni inkább iOS-re kódoljon elsősorban)

Márkahűség és elégedettség felmérések is magukért beszélnek, évről évre nő az iOS user tábor, honnan jönnek ezek a vásárlók, miért hagyják ott a szabadság földjét, ha annyira rossz a zártabb Apple rendszer?

Neked amúgy milyen Apple terméked van?

Konkrét kérdésre se kaptam választ, ha az Apple platform olyan rossz és a másik nyitottabb a kánaán, akkor miért volt feature különbség Spotify, social media appok, de még a Google termék Gmail terén is az iOS javára?

Nem várok persze konkrét választ, megszoktam az érvek helyett Apple hívőzés és személyeskedés megy inkább. Picit vicces linkelem sorban az indokokat, felméréseket, számokat, konkrét dolgokat, miközben ti beszéltek érzelemből hogy az iPhone rossz és kész, nyissák ki.
    Tisztelet a kivételnek, ebben a topikban is volt aki legalább vette a fáradtságot és az érvekkel foglalkozott.

Ha nem akarod elfogadni azt a szabad választási elvet, hogy választhatsz zártabb iOS és nyitottabb Android közül, akkor a szabad választás jegyében lehessen a boltokban továbbra is egy zártabb, kényelmes "just works" iPhone, meg egy olyan is, ami első bekapcsoláskor és minden rendszerfrissítés főverziókor feldobja válassz böngészőt, térképet, kamera appot, zenelejátszót, mail és jegyzet appot, asszisztenst, keresőt, felhőt, hogyan akarsz fizetni stb... és akkor mindenki elégedett lehet. Viszont a szabadságharcosok azt akarják a másik választási lehetősége szűnjön meg, ne legyen zártabb, kényelmes iPhone ahogy eddig több mint egy évtizeden át.

(zárójelben, mert ez a topik amerikai perről szól, viszont jó lenne az EU tenne valamit az európai tech iparért, nem csak jogászkodásból és bírságolásból áll a világ)

Hát nem muszáj olvasni, ha tíz sornál több már sok és nem megy, miért pazarlod az energiád? A személyeskedésre senki nem kíváncsi, ha csak annyit tudsz hozni a beszélgetésbe.

törölt tag

válasz Reggie0 #321 üzenetére

"az Apple-vel, aki az appokat vizsgalja es engedelyezi vagy tiltja. Az onkeny itt jon be, amit meg kell szuntetni"

Nincs azzal probléma, sem önkény, mert választhatsz más gyártó termékét ahol nincs olyan megkötés ami neked nem tetszik. Te gyakorlatilag azt mondod, ne lehessen pl. Nintendo, PlayStation se, mert önkény és ők diktálják mi futhat rajta. Ezen felesleges lovagolni, mert pl. az Epic vs Apple perben is kimondta a bíró az Apple javára.

Maradjunk a technikánál, olyan hasonlatokat dobsz be amivel csak eltéríted a témát. Szólásszabadság? Egy iPhone nem alapvető emberi jog, mielőtt az ENSZ székház elé indulsz tüntetni. Az a választási lehetőséged, hogy választhatsz más okostelefont más rendszerrel, nem kell úgy csinálni mintha csak az iPhone létezne. Az iPhone lényege meg az, hogy azt választod az Apple döntsön helyetted bizonyos dolgokban és a piac beszélt 1 milliárd user, fejlesztő számára ez így jó volt.

"Nem lesz kotelezo a sideloadot engedni senkinek sem. Az egysegsugaru juzer ebbol nem fog erezni semmit se."

Akkor miért is a cirkusz? Egy hangos kisebbség kedvéért, akiknek rendelkezésre áll egy másik rendszer mint alternatíva?
    Gyakorlatilag azt mondjátok egy gyártó ne fejleszthessen zártabb rendszert a saját elképzelései alapján. Amúgy pl. ha jön a gecko Firefox és azzal hamarabb merül (Mac esetében messze Safari a legtakarékosabb) azzal találkozhat mezei user is, ha esetleg minden fő verzió frissítéskor végig kellene nyomkodni a választó képernyőket mi legyen a böngésző, kamera, térkép, zene, felhő, mail app stb.

Az is beszédes, hogy most az EU DMA kapcsán Mozilla, Epic, Spotify, Microsoft Xbox fejesek mind elégedetlenek továbbra is, tehát szerintem ez inkább cirkusz és más faszával verni a csalánt esete, mert gondolom valami olyat szeretnének ingyen használhassák az Apple platformján, amin ők keresnének a szolgáltatásaikkal.

törölt tag

válasz Reggie0 #318 üzenetére

Az iPhone tulajdonsága meg az, olyan amilyen. Nem értek egyet, hogy egy appnak semmi sem szab határt. Úgy programozol ahogy akarsz és úgy fog viselkedni a kód, olyan rendszert, platformot tervezel amilyet szeretnél és az akkor olyan lesz. Neked az az álmod, hogy minden legyen nyitott, ennyi erővel pl. PlayStationre lehessen Windows-t telepíteni, iPhone-ra lehessen Androidot telepíteni, minden szoftver nyisson meg minden formátumot, hiszen a biteknek semmi sem szab határt? Én inkább maradok annál, hogy kinézek egy terméket, utánanézek mit tud és mit nem és az alapján döntök. Nem utólag problémázok, hogy a macska nem hozza vissza a labdát, kutyát kellett volna.

Fejlesztők? Azok a fejlesztők, akik az Apple platformján keresik a több pénzt? (másik [link] Azok a fejlesztők, akik általában Androidra több funkciót később vagy gyengébb minőségben csinálnak, mert a fragmentáció miatt egyszerűbb az Apple platformján csinálniuk előbb, mivel ott kevesebb féle iPhone és verziójú iOS. (említettem korábban a social media appokat, a kamera API példát, WhatsApp különbségek az évek során) A fejlesztők az évek során komoly engedményeket is kaptak. (giga cég is és indie dev is)

Tudtommal Androidon se nagy szelet a sideload, bármit, bárhonnan, bármi korlát nélkül féle appok, hanem a Play Store-t használják, hiszen user a kényelmet keresi, fejlesztő számára is egyszerűbb. Akkor minek ekkora cirkusz, hogy az Apple nem engedi, user kevésbé jár pórul, fejlesztőnek nem kell aggódni lopják a programját. Sokszor belefutni fórumokon, hogy dörzsölik a tenyerüket egyesek és kérdezik na akkor lesz ingyen Spotify "APK" iPhone-on is?

Vannak dolgok, amiben lehet és kell vizsgálni a szabályozást, de hogy alapjaiban szétverni egy rendszert, csak azért mert egyeseknek nem tetszik...az szerintem kissé erős.

Pedig a Facebook inkább akadályozza a versenytársait, amit tudnak felvásárolnak, amit nem tudnak azt szégyentelenül lemásolják. Algoritmusok és adatgyűjtés milliószor nagyobb befolyás a társadalomra, és nem pozitív értelemben, olyanokra akik nem is használják. Egy telefon, laptop, óra helyett pedig lehet más márkát venni, ha az felel meg jobban.

Ebben a vádiratban az ügyész pedig azt állítja az Apple helyzete káros az innovációra. Hát, Apple chip nm vs Exynos, MacBook üzemideje, teljesítménye vs ugyanolyan ár Windows laptop, mi jobb Apple Pay vagy random buta bank saját megoldása, Face ID nincs párja, MagSafe kinek jutott eszébe, karambol és műholdas SOS ha az ügyész eltévedne, kevés tech cég egyike, akik adnak az adatvédelemre is folyamatos új funkciókkal, szóval kicsit nehezen tudná bizonyítani az ügyész, hogy az Apple nem innovál.

törölt tag

válasz Reggie0 #258 üzenetére

Szerintem érv, mert ott a választás lehetősége, iPhone ilyen, Android olyan. A super app hiányáról hadovál az ügyész. Hát pont az lenne a monopol helyzet. Musk álma a Wechat kínai mintára, Zuckerberg is összepisálná magát örömében ha egy super appban gyűjthetné az adatokat. Lenne egy X, Meta app és azon belül a social media, a chat, pénzküldés, Facebook, Instagram, minden egyben bloatware. Így meg az eddigi megszokott rendszerben ha téged csak az Insta érdekel, akkor elég azt letöltened és ez így van jól. Az EU azt jól csinálta, használhatjuk a Messengert fullos FB profil nélkül is. Amúgy az ügyész abban is le van maradva, hogy van már olyan app ami több dologra jó egyben, lásd Spotify podcast, audiobook belenyomva a zene mellé. (nem éppen user barát szerintem, de megvan a választás lehetősége én nem használom a spotit) Az Uber appban ott van a pia-kaja rendelés, fuvarhívás. Mellesleg hogy akadályozza az ügyész szerint az Apple a super app témát, ha Androidon sincsen? Mert Nyugaton egyszerűen nem divat, hanem adott feladatra töltünk le egy-egy appot. Kínai diktatúrában nyilván az előnyös a rendszer számára, hogy egy helyen csinál mindent user a Wechatben és könnyebb azt megfigyelni.

Autókat szerintem ne keverd ide, de hát ott is gondolj bele: a vásárláskor adott tulajdonságokkal rendelkezik egy autó, később nem panaszkodhatsz hogy a Ferrari nem jó terepre, Trabant alkatrész nem jó Mercibe, kúton se mindegy benzint vagy gázolajat raksz bele és autópályára fizetned kell, parkolásért is, a sarki sufni és a márkaszerviz között is van különbség, na meg a gyári konfigoláskor is van bővítés felár.

Szerintem hagyjuk meg az iPhone-t olyannak amilyen alapjaiban, a Nintendot is, PlaySationt is, akinek nem tetszik van alternatíva Android, PC gaming stb. Hülyeség, hogy folyton a zártabb rendszereket akarják szétverni, ha minden nyitott lesz, akkor az én fogyasztói érdekem is sérül, hiszen én nem véletlenül választottam a zártabb rendszert.

• Hegyirabló

veterán

válasz Reggie0 #298 üzenetére

Én azt nem értem most, hogy mi a probléma. Elismertem, hogy neked van igazad, meg is kérdeztem, hogy megfelel-e ez. USB-C van a komolyabb Apple eszközökön, nem Thunderbolt, a kettő meg ugyanaz!

• Hegyirabló

veterán

válasz Reggie0 #293 üzenetére

Az alapfelvetés az volt, hogy a Lighting lassú, ezért a komolyabb eszközökre már USB-C-t raknak. Ez viszont nem állja meg a helyét, ha a sebesség volt az alapfelvetés, mert az Thunderbolt sebességű, és nem USB-C sebességű, még ha a csatlakozó ugyanaz is. Ezért jó, hogy magyar szakon (is) végeztem az egyetemen. Te milyen szakon végeztél?

• Ricardo

titán

válasz Reggie0 #254 üzenetére

"A problema az, hogy a realis fejlesztesi idonek ala kell igerni, hiaba egyertelmu a szakman bleulieknek, hogy lehetetlen."

Egyről beszélünk. Én erre értettem a kapkodást. Gyorsan kell az új széria így a fejlesztési fázisokra nincs elég idő.

• Ricardo

titán

válasz Reggie0 #252 üzenetére

Már ha javítható.
    Egyetértünk.
    A verseny önmagában nem gond, sőt,nekünk felhasználóknak még előnyös is de ezt is túltolják és kapkodás lesz belőle ami ilyen hibákhoz vezet.

• Ricardo

titán

válasz Reggie0 #250 üzenetére

A cikk utolsó bekezdése is érdekes.
    Tipikusan a fagyi visszanyal esete, amikor a mások szándékos szivatására kitalált megoldás ütött vissza.

• paatrick

őstag

válasz Reggie0 #234 üzenetére

Ennél mondvacsináltabb problémát se olvastam még :DDD emberek többsége naponta dugja töltőre a telefont, esély sincs hogy oda beszöszösödjön. Nekem 5 éve van usb-c-s telefon, csak a jack csatlakozóban gyűlt össze mert azt nem használom. Ha valami csoda folytán mégis odagyűlne egy porszívó vagy sűrített levegő simán kiviszi.

• nuke7

veterán

válasz Reggie0 #240 üzenetére

:DD oké :DD pont mint az aldi ahogy megteremtette a saját üzlethelységeit azokban eléggé monopoliumuk van, szóval gyorsan büntessük meg őket... nem a szupermarketek piacán, az aldis boltok polcainak piacán... :N Mintha csak magyarországon lennénk :D

#239 sh4d0w : a 200-as hsz-ben hosszabban ki van fejtve. Láttunk már elég sok kilobbizott pert, semmit se jelent, hogy most indult egy.
    Meséld el légyszíves, hogy az apple mivel és hogy él vissza szerinted?

• janeszgol

félisten

válasz Reggie0 #171 üzenetére

Pont most volt a Samsungnak egy olyan lépése, amit szerintem meg fognak lovagolni a gyártók. Az S24U kijelzője a mobilipar csúcsa. Állítólag az Apple szemet vetett rá és menni fognak az iPhone 17-be (2025). De akár iPadbe is majd.
    És elképzelhető, hogy a kínai cégek is meglovagolják.

Azért nem mindegy, hogy a csillogófelületű kijelzőt 1500+ niten kell megvilágítani (elmebeteg szint) vagy ésszel elég a kevesebb is egy matt kijelzővel.

• Ricardo

titán

válasz Reggie0 #171 üzenetére

Azért a tükröződésmentes kijelző nem rossz.

Hamarosan olyan lesz az Apple termékeiben is.

• Zanik

addikt

válasz Reggie0 #58 üzenetére

Az analógia a monopol helyzetre és a torz piacra vonatkozik. Abban a tekintetben megállja a helyét.

De akkor mondok másikat. ASML a fotolitográfiai gépek piacán, 68%-os piaci részesedés.
    Miért nem vizsgálják/perlik?

• Domonkos

addikt

válasz Reggie0 #79 üzenetére

Pontosabban kulon piacnak kellene lenniuk, de valojaban nem teljesen azok.
    Az apple peldaul szandekosan korlatozza az okosorajanak funkcionalatasat, ha az nem apple telefonnal van hasznalva - holott technikai gatja az egesznek nem lenne.
    Ezzel neheziti, hogy az apple okosorat hasznalo felhasznalok mas telefonplatformra valtsanak, mert az az ora funkciovesztesevel is jarna.
    Ez peldaja annak, hogy az apple jelenleg hogyan el vissza a piaci helyzetevel.

• arnyekxxx

veterán

válasz Reggie0 #85 üzenetére

én csak összefoglaltam a gondolatmenetét

asszony telefonján a csengőhang az, hogy a 4éves fiam énekli a we are not gonna take it-et. És nem fizet jogdijat a twisted sistersnek :)

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés