Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Vesa

veterán

válasz bambano #47 üzenetére

Messze nem követtem el ugyanazt a hibát, maximum nem fogalmaztam tökéletesen. A kolléga a jelenben tett kijelentést múltbéli -a szovjetek irányában erősen torzított, tehát inkorrekt- adatokra hivatkozással. Én a jelenben tettem meg ugyanezt, de a jelenlegi adatokra hivatkozással, figyelembe véve a tényeket, melyek a mai állás szerint egyértelmű USA előnyt jeleznek az űrkutatásban! Azt, hogy a jövőben majd mi lesz, senki nem tudja. Ha a kolléga azt állította volna, hogy volt olyan időszak amikor a szovjetek előnyre tettek szert, akkor azzal nem lett volna probléma mert ez igaz. De 40-50éves és erősen a szovjetek felé szelektált/torzított adatokra építve, a jelenben olyan utalást tenni, mintha az USA ma is csak kullogna a szovjetek után, valótlan, értelmetlen és egyértelműen konteó. De az is tetszik, hogy önkényesen meghúzzuk a határt 1975-ben mert addig (bizonyos tekintetben) még a szovjetek is mutattak fel sikereket, miközben arról van szó pár sorrel feljebb, hogy az űrversenynek nincs konkrét vége (utóbbi igaz), és a 75-ös határral elegánsan kizárjuk a többi játékost a terepről, azzal együtt, hogy később feltörölték a padlót a szovjetekkel.

És akkor abba még bele se mentünk, hogy a gyorsaság kérdéskörlét összetettebb módon vizsgáljuk, hogy mondjuk mennyit ér az emberélet a szovjeteknek és az USA-ban, hogy az egyik esetleg bármi áron kockáztatta az emberek életét csak első legyen, a másik esetén viszont fontos volt a biztonság kérdése is.

• Vesa

veterán

válasz bambano #44 üzenetére

Jelen pillanatban az USA áll nyerésre, ezt ki lehet jelenteni. A szovjeteknek pedig gyakorlatilag semmi esélye nem maradt már, a gazdaságukat éppen most nullázták le, de gyakorlatilag semmilyen szinten nem versenyképesek ezen a téren, a régi cuccaikból él a megmaradt űrprogramjuk. Ha esélyest akarunk még keresni, akkor az kína lehet, talán, bár ők főleg csak lopnak, lásd legújabban a SpaceX visszatérő rakétafokozat-elkapó rendszerét. Kétségeim vannak afelől, ha már nincs mit lenyúlni, akkor mire mennének önerőből..

• ddekany

veterán

válasz bambano #21 üzenetére

"A mostani ai-nak meg van vagy 60 éves történelme, annyira mostani."

Ami itt tök irreleváns. Az utóbbi években gyorsult be úgy a fejlődés ahogy, ideértve az elméleti felfedezéseket is. A transzformer publikáció pl. 2017-es. A kellően erős hardver pedig előfeltétele volt az elméleti felfedezéseknek.

• ddekany

veterán

válasz bambano #19 üzenetére

Az F1-es egy fokozatos fejlődés. Ellenben, a mostani AI és a minden lényeges szellemi tevékenységben emberi feletti AI (pl. kutatás fejlesztés területen is) inkább egy "eddig nem volt, most már van" ugrás, és egyben magasabb fejlődési sebességbe kapcsolás. Ami miatt számomra kétséges a "megnyerés" forgatókönyv, az inkább az, hogy alighanem nem elég mondjuk 2 hónappal előbb odaérni (jelenleg ilyen léptékű lehet a lemaradás, bár ilyen gyorsan fejlődő területen ez nem annyira meglepő), hanem pár évvel kéne hamarabb, hogy hogy a fizikai/gazdasági világban kiteljesítse a hatását. (Kivéve persze, ha nagyon szingularitás jellegű lesz ez... akkor meg eléggé szürreális és hirtelen véget érnénk, azt hiszem.)

• ddekany

veterán

válasz bambano #17 üzenetére

"Főleg, hogy még lopni se kell a kódot, kint van a neten."

Amíg úgy kalkulálnak, előnyös nekik a versenyben... Aztán nem lesz "open source".

"Eddig próbáltam udvariasan érvelni, de legyen kimondva: amit mondtál, az marhaság elejétől a végéig."

Ez mindegy, mert én azt mondom, hogy ők látszólag mi szerint cselekednek. Az ötlet, hogy a super-AGI (vagy aminek hívják épp) elkészülése egy robbanás szerű fejlődéshez vezet, azaz hirtelen nagyra nő az előny, és nem a szokásos évtizedekig tartó fej-fej mellett versengés lesz. Hogy így lesz-e... Se én nem tudom, se te.

• ddekany

veterán

válasz bambano #11 üzenetére

Pl. termelésben és katonailag elhúzol, annak elég erős "kontrol" a következménye. Ha nem tetszik amit a másik csinál, gazdaságilag megzsarolod (akár csak "soft power" stílusban, megvonod a támogatást), vagy fizikailag elpusztítod. Persze senki sem tudja, hogyan lesz ez konkrétan. (Tippre szétveri egymást a két fél, mi meg középen collateral damage leszünk.) De onnan kell kiindulni, hogy legfelül eleve control freak-ek vannak, szóval nyilván nagy félelmük, hogy a másiknak lesz egy potenciálisan nagyon erős eszköze.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés