- A holnap határán: itt van minden új Galaxy promóképe
- Google Pixel topik
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Egyedülálló akkumérettel futott be a OnePlus Nord CE5
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- A OnePlus Nord 5 sem sokkal marad le akkuméretben
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- MiLi MiTag, MiLi LiTag bluetooth trackerek
- Telekom mobilszolgáltatások
Aktív témák
-
Bluegene
addikt
Rocket: ez a hír ismét engem támaszt alá, igaz abban tévedtem h 800mhz-ces lesz, 850mhzes is lehet
tehát: +20% a mag teljesítménye és +13% órajelnövekedés, ergo 33% teljesíménynövekedés, amivel lazán verik a GT200-ast, a GT200B-t is
10%-kal erősebb chipet ami ráadásul 55nm-es, annak semmi értelme nincs egyhelyben toporgás
-
Bluegene
addikt
válasz
Bluegene #749 üzenetére
20%-kal több sp lesz benne a pletykák szerint(960)
20%kal több textúrázó40nm-es lesz és némileg emelt órajellel, és apró lesz olyan 150mm2, szerintem 800mhz-es lesz
ebből következik hogy +25-30%, ami nem sok de a GT200 ellen pont elég lesz, megspékelik agresszív árazással(mert olcsó legyártani), és elgáncslják az nvidiát
-
Bluegene
addikt
40nm-en már bocs, nem tudom melyik bolygón élsz
egyébként gondolkozz! piaci szempontból tök értelmetlen egy +10%-kal gyorsabb kártyát kifejleszteni(egyébként létezik ilyen már ASUS 4870 TOP, 815mhz ha jól tudom +10% a referenciához), bukta lenne az egész, még egy szimpla OC-s kártya is tudja
lesz az 25-30% is, és természetesen 40nm-en hogy olcsó legyen gyártani
józan paraszti ésszel, amit te mondasz 55nm és +10%, az max akkor lenne ha Gy. Feri igazgatná az AMD-t
-
-
Bluegene
addikt
Performance Improvements
The following performance gains are noticed with this release of Catalyst™
• 3DMark Vantage DX10 – performance gains of up to 5% for Single and
Crossfire mode. Performance gains were noticed on HD46xx, HD4550 and
HD4350.
• Call of Duty: World at War DX9 – performance gains of up to 21% for Single
and Crossfire mode. Performance gains were noticed on all Radeon HD48xx.
• Crysis DX10 – performance gains of up to 25% for Single and Crossfire
mode. Performance gains were noticed on all Radeon HD4xxx.
• Crysis Warhead DX10 – performance gains of up to 13% for Single card
mode and up to 16% for Crossfire mode. Performance gains were noticed on
all Radeon HD4xxx.
• Devil May Cry 4 DX10– performance gains of up to 6% for Single and
Crossfire mode. Performance gains were noticed on all Radeon HD4xxx and
HD38xx.
• Fallout 3 – performance gains of up to 15% for Single card mode.
• Far Cry 2 DX10 – performance gains of up to 10% for Single card mode and
up to 57% in Crossfire mode. Performance gains were noticed on all Radeon
HD4xxx and HD38xx.
• FEAR DX9 – performance gains of up to 6% for Single and Crossfire mode.
Performance gains were noticed on Radeon HD4870X2 and HD4870.
• Hellgate: London DX10 – performance gains of up to 6% for Single card
mode and up to 10% for Crossfire mode. Performance gains were noticed on
all Radeon HD4xxx.Left 4 Dead DX9– performance gains of up to 10% for Single card mode and
up to 5% for Crossfire mode. Performance gains were noticed on all Radeon
HD4870 series.
• Lost Planet Colonies DX10 – performance gains of up to 10% for Single and
Crossfire mode. Performance gains were noticed on all Radeon HD4xxx and
HD38xx.
• Prey OGL – performance gains of up to 15% for Crossfire mode. Performance
gains were noticed on Radeon HD4870 1GB products, HD46xx,
HD45xx.
• S.T.A.L.K.E.R.: Clear Sky – performance gains of up to 10% for Crossfire
mode. Performance gains were noticed on all Radeon HD4xxx and HD38xx.
• Unreal Tournament 3 DX9 – performance gains of up to 18% for Single
card mode and up to 15% in Crossfire mode, especially in cases where AA is
enabled. Performance gains were noticed on all Radeon HD4xxx and
HD38xx.nagyon jó driver, nem hiába dolgoztak rajta
-
Bluegene
addikt
válasz
tzsolesz #685 üzenetére
nem teszteltem, itt van a release notes: elvileg benne van mit javítottak
-
Bluegene
addikt
infok az atinak már tavaly kész volt az RV790 az nvidia téblábol, most nagyon elcseszik a jövőjüket(lehet)
-
Bluegene
addikt
azért ott is van középréteg, Kínában és Indiában is terjed az informatika, Kínában már 25% netezik, az olyan 300 millió ember
nem szabad lenézni ezeket az országokat, nagy fejlődésen ment keresztül és van már egy réteg akinek pénze is van, de nem szórja feleslegesen
de említhetném indonéziát, dél amerikát stb...
-
Bluegene
addikt
válasz
Dare2Live #649 üzenetére
sorry a fúziós erőműről a tudásom hiányos, majd utánaolvasok, valószínűleg nem ma lesz
de annyit sejtek ha lesz akkor a kőolaj ára eshet, illetve mivel olcsó lesz a villany elterjednek a villanyautók, szép világ lesz, de mi kábé 50 évesek leszünk mire érzékelni fogjuk a friss levegőt a belvárosban
-
Bluegene
addikt
a laikusok elsősoorban azt nézik/látják h 1gigabyte, 2 gigabyte-os kártya
haverom is auzt mondta 1 gigás 9600GT-t vesz 512-es 4850 helyett
bátyám is annak alapján venne h hány gigás, bevallom régen én is ezt néztem
(az emberek 80-90%-a aki gépet vesz fingja sincs, hidd el, ahogy te sem értesz a fűtőradiátorokhoz vagy a légkondikhoz, vagy a mosogatógépekhez(bocs ha ráhibáztam), h abból melyik a jó
a laikus akinek homályosasn dereng valami, az Intelt vesz(kór kettő duó, valljuk be jó neve van), minnél több gigahertz-el és olyan kártyát amin minnél több ram van ennyi
régen amikor az AMD olcsóbb és jobb volt(a lap is és a proci is), akkor is fogytak ezerrel a P4-esek, pedig drágábbak és rosszabbak voltak, sőt olyan is volt aki azt mondta h 3000+ miért jár 1,8 gigahertzen ez átverés
-
Bluegene
addikt
mondjuk a 960sp logikus(+20%), hisz a GT200/GT200/b teljesítményét érik el sokkal olcsóbban
, persze nem clock2clock de magasabb órajelen járnak a radeonok
legalább csinálnak új X2-est ami a GTX 295-öt veri(szvsz a mostani sincs sokkal elmaradva tőle)
a RV740 pedig igazi válasz a gazdasági válságra, Indiában, Kínában nagyon számít az embereknek a pénz, olcsón elárasztják vele a piacot
-
Bluegene
addikt
válasz
janos666 #627 üzenetére
azért nem ilyen egyszerű, a fúziós erőmű olyan mintha egy apró napocska adná az energiát, lényegében ugyanaz zajlik benne mint a napban, igen de kéne olyan anyag ami kibírja a több millió(!) celsius fokot és nem olvad meg, azért az atombomba ilyen szempontból egyszerűbb, már a negyvenes évek technikájával képesek voltak rá
azt se lehet megjósolni mikor lesz, lehet 40 év múlva lehet 80, lehet soha, egyelőre csak viszi a pénzt
-
Bluegene
addikt
nem baj lehet föl lehet húzni 800mhz-re a magot és a gddr5-öt 4 giga fölé
4770-es név illik rá, elég ha csak megközelíti a 4850-est, a 4830ast sztem verni fogja
igazi méltó válasz a válságra, az Oem gyártóknál lesz népszerű hisz inkább beleraknak egy igen olcsó, de komoly teljesítményű kártyát , mint holmi vacak 9500GT-t(kábé annyiba kerülhet legyártani)
egyébként a 4870 256bit+GDD5 olcsóbb mint 512bit+GDDR3
szóval rendkívűl ügyes kis kártya lesz
-
Bluegene
addikt
rv740 640 stream proci és 700mhz, szerintem ez verni fogja a 4850est, vagy pariban lesz, de kábé olyan olcsó lesz legyártani mint egy alsókategóriás kártyát, így magas lesz a profit
-
Bluegene
addikt
Bluegene: az 1 nVidia SP = 5 ATI SP "egyenlet" egy teljesen véletlen egybeesés, ami sokban múlik a kártya egyéb elemein (pl. ROP-ok). ha monduk a 3870-et és a 9800GTX+-t hasonlítod így össze, akkor messze nem ilyen összefüggés fog kijönni. asszem a guru3d-ben írták, nagyjából így van azonos órajelen, ez betudható h az nv shaderei mások illetve sokkal magasabb órajelen működnek meg sok másnak, ez csak egy támpont
-
Bluegene
addikt
eleve az NV kartyain sokkal magasabb a shaderek orajele valóban az is közrejátszik hogy az nvidia sokkal kevesebb sp-vel képes arra mint az ati sokkal többel, ezért kábé 5-tel kell osztani az ati sp-it, nem értem amit írtál miért zárná ki?
pont az a lényeg
a 4870X2 pedig alapból benne volt a stratégiába nem utólag dobták össze
-
Bluegene
addikt
És az ATi-nál azért vannak ilyen csendben, mert nem változtatnak semmit, csak hozzávágnak szimpla 1200SP-t ez nem ilyen egyszerű, teljesen át kell tervezni, és textúrázók számát is emelni kell pl, hogy ne legyen szűk keresztmetszet, esetleg finomítanak a felépítésen itt-ott, szal 2000sp-t tartok valószínűnek a többi az Nvidia vakítás és porhintés, muszáj erős GPU mert az nvidia is fog GX2-est csinálni
sokkal jobb a mostani memóriavezérlő, mint a régi, ezt bizonyítja h a 4850-esnek 800sp-vel és GDDR3-mal elég volt ugyanúgy 256bit mint a 3850nél
-
Bluegene
addikt
Mint koztudott (ok is ezt mondtak) az AMD-nel felhagytak a monolitikus highend GPU-k tervezesevel, igy semmi meglepo nincs abban, hogy az RV790 (performance GPU) nem a GT212 (highend GPU) ellen keszul igen csak az a bibi h az nvidia már alapból számol a kétkártyás ati kártyával, így ők alapból terveznek ilyet, tehát muszáj lesz nekik egy erős GPU-t kihozni, csak megpróbálják 300mm2 alatt, de a GT212 is 300mm2 alatti lesz, tehát az nvidiánál is rájöttek, most tényleg az lesz a nyerő aki erősebb GPU fejleszt ki, az nvidia 2X nem követi el ugyanazt a hibát
nv: 384sp
ati: 2000spha ez lesz a két gpu kábé egálban lesz(nagyjából 5-tel kell szorozni, azonos órajelen), erre bizonyíték:
3870/320sp=9600Gt/64sp
ill: 4870/800sp=GTX260/192sp itt a radeon nyer mert magasabb az órajel(800/5=160)ezt olvastam egy külföldi hardveroldalon, hangsúlyozom ha felépítésben nem változtat az ati ill nv
-
Bluegene
addikt
biztos készülnek valami fincsivel a háttérben
azért ez: [link] elég ütősnek hangzik, ezellen kevés lesz egy 960sp-s cucc, ha ezellen hatékonyan akarnak fellépni ki kell hozniuk minnél hamarabb egy 2000sp-s GPU-t, igaz így erősebb lesz az ATI, de legalább egy 1400-1600 sp-set
a 384 nvidia sp (384*5) azonos órajelen megfelel egy 1920 sp-s atinak
-
Bluegene
addikt
válasz
tzsolesz #361 üzenetére
Van már értelmes magyarázat a hd3850 és a HD4670 teljesítménybeli viszonyára? mert ott meg elég közel áll egymáshoz a két kari, pedig a 4670-ben csak 8 ROP van, és 128 bit-es elárulom neked, a 4670 750mhz-en jár a 3850 670mhz-en, azonkívűl jobb a 4670 memóriavezérlője tehát nem fogja vissza nagyon a 128bit
-
Bluegene
addikt
válasz
janos666 #332 üzenetére
az az igazság hogy túlüntúl erősek ezek a kártyák már, szerintem megfelelő optimalizálással minden elfutna egy 8800ultra/4850-esen
ez már mesterségesen gerjesztett teljesítmény, hogy megvedd az újat direkt kihoznak mesterségesen nagy gépigényű játékokat(pl GTA4), ráadásul a grafika csak kismértékben javul, a GTA4-nél sokkal szebb a Assassins Creed és egy 8600GT-n is elfut maxon, a GTA4-hez, ami rondább is pedig egy 4870X2 se nagyon elég
vagy említhetném a COD sorozatot, lenyűgöző látvány 1600X1200-ba toltam minden csutkán, mirrors edge, szal gyönyörű játékok jönnek ki amik futnak mint az atom és néha kijön nagy gépigényű játék amit ugyanúgy meg lehetett volna rendesen csinálni, csakhát az nem biznisz se az atinak se az nvidiának
mesterséges dolog ez már
-
-
Bluegene
addikt
válasz
csatahajós #298 üzenetére
384 sp, 300mm2, 40nm, 256bit, gddr5
a birodalom visszavág, bár túl szép hogy igaz legyen
az Ati 40nm-es emelt órajelű és olcsó X2-esekkel válaszolhat(4870X2 utódjai 40nm+emelt órajel), tekintve h az rv770 40nm-en 140mm2 alatti
-
-
Bluegene
addikt
tessék itt a rv770 refresh, meghagyják mind a 900 sp-t, mindegyik rv770-ben nem 800 hanem 900sp van, amiből 800-zat aktiválnak
-
Bluegene
addikt
-
-
Bluegene
addikt
-
Bluegene
addikt
válasz
Sandormaster #241 üzenetére
elvileg visszafogná a 128bit, "szűkebb lesz", de kompenzálja a sebesség(GDDR5, kétszer olyan gyors ramok)
igen AMD-nél kifejlesztettek valami nagyon jó memóriavezérlőt(a crossbar-t és a ringbus legjobb tulajdonságait ötvözték vhogy, ne kérdezd hogy
), igazából a 4850-est se nagyon fogja vissza a fele akkora sávszél a 4870-es dupla sávszélességéhez képest, 20%-kal lassabb, szvsz ennyi az órajelkülönség is
és ugye a 4670-es se sokkal lassabb a 3850-től pedig mind2 Gddr3-mal szerelt, előbbi 128bites csak, szal a háttérben valami jó memóriavezérő lehet, ami sokkal jobb mint a 3800-asokban, ütős kis kártya lesz, ha leszszerintem febr.-március elejére várható
-
Bluegene
addikt
válasz
Depression #239 üzenetére
miért ne verné szvsz fejlődni kell, kijön egy 640sp-s mag 800mhz-en 128 bittel és GDDR5-tel, és ha veri akkor mi van? olcsóbb legyártani, több a profit, a maradék 4850 pedig elfogy így is úgy is(szvsz beszüntetik a "nagyméretű" és 55nm-es chip gyártását és egy gyors apróra cserélik, nincs ebbe semmi rossz
-
Bluegene
addikt
válasz
ulveczkii #199 üzenetére
arról nem is beszélve hogy eléggé lendületben van az ati, és keményen dolgoznak hogy amíg lehet és ők tudnak olcsóbban gyártani addig szivassák az nvidiát, kötve hinném hogy a 640sp-s mag 40nm-en új fejlesztésű chip, a tick-tock ba se illik bele
szal ez 800sp-s és először a selejtektől szabadulnak meg(amiből eleinte sok lesz)
-
Bluegene
addikt
ha ránézünk a die shot-ra, nehéz elképzelni hogy átszabták volna egy átmeneti kártya kedvvéért, ha 640sp és 40nm akkor biztosak lehetünk hogy ez 800sp-s selejt, persze attól még jó lesz
#199: nézd meg jobban a die shot-ot, inkább elviselnek egy kicsivel több selejtet, mint kifejlesztenek egy új 640 sp-s GPu-t(egyébként is évek kellenek, legalábbis hosszú hónapok), a magméret nem 100mm2(ezt a 320sp-re mondtam) inkább 140mm2 kábé
-
Bluegene
addikt
az első forgatókönyv híve vagyok, nem hinném hogy kifejlesztettek volna külön egy 640 sp-s GPU-t(ahogy mondod nem éri meg), inkább ez egy csökkentett csíkszélességű 800 sp-s mag, csak a gyártás elején sok lesz a selejt és a tervezett órajelekkel is gondban lesznek, inkább eladják a kezdeti sok selejtet 47xx-ként(sztem ez lehet a neve), és a tökéletes magokat félreteszik a 4950-eseknek, illetve később még annál is magasabb órajelen a 4970-eseknek
hiába lendületben az Ati, ráadásul a válság miatt is szegényebb országokban is inkább a korszerű, kisfogyasztású, jó teljesítményű, olcsó ati kártyák lesznek a nyerők mint a böszme és drága nvidiák(nv fanok szerint: brutális vazze
), így hamar túlszárnyalják az 50%-os részesedést
-
Bluegene
addikt
azt írja 256 bites lesz és a 9600GT ellen szánják, ja és 55nm
nem is tudom, szerintem megtévesztik a népet és etetik a konkurrenciát
OFF: ez mondjuk hihető miért nem gyorsul az nvidia
-
Bluegene
addikt
na tehát már 1000% hogy ahogyan írtam korábban is nem az RV870 lesz az első 40nm GPu, Tick tock
-
Bluegene
addikt
válasz
ulveczkii #150 üzenetére
jah körülbelül 135mm2, jól látod
azért körülbelül, mert lehet tudnak még néhány trükköt amivel még kisebbé tehetik(valahogy növelik a tranzisztrsűrűséget), de az is lehet beleraknak új funkciót(pl.: DX11), tehát nő
mindenesetre ez csak átmeneti chip lenne, akár 55nm akár 40nm, hiába növelnék az órajelet valamennyire(azt se lehet túlságosan)
viszont 135mm2 nagyon jó, a 4670-esnek 150mm2 ami jó olcsó, sőt X2-es formában nagyon jó lenne, hisz két olcsó magból tudnak építkezni(és a driver is kiforrott már), tehát olcsón lenne 4970X2, és könnyebb lenne hűteni is
-
Bluegene
addikt
válasz
ulveczkii #145 üzenetére
190mm2, ennél kisebb lesz mivel területről/felületről van szó tehát nemcsak hosszában hanem széltében is zsugorodik, olyan 150mm2 vagy kisebb, tudom pongyola megfogalmazás
Gondolj bele az R600 80nm-en mekkora batár volt(420mm2) 55nm-en csak 192mm2, kisebb mint a fele(80nm--->55nm)
ezt egyébként se lehet kiszámítani, mert 55nm 320 sp 192mm2(RV670), 55nm 800sp 260mm2(RV770)
az ilyen híreket pedig nem kell komolyan venni, ilyet én is tudok írni, akár németül is
, vagy csinálhatok grafikont is
-
Bluegene
addikt
válasz
Dare2Live #143 üzenetére
az RV770 refresh akkor is, ha megjelenik akkor 55nm-en fog készülni
tessék, az X2-esekre kell majd valami átmeneti GPU hogy visszahódítsák a trónt
tőlem fogadhatunk is, 55nm-es lesz, addigra nem lesz elég kiforrott a 40nm hogy elérjék vele a tervezett órajelet -
Bluegene
addikt
Minden tömb végén van egy kis SP tömb ami helyettesíthet egy szuperskalár procit tömbönként. és ezt nem lehet plusszba bekapcsolni?
én akkor is hiszek a "refresh"-ben, teljesen jól betöltené az űrt az új RV870 és az RV770 között, pláne közbe az nvidia is fejleszt ezt-azt(emeli az órajelet, jobb drivereket hoz ki)
szal piac szempontjából szükség lenne rá, és nevet is könnyű találni 4970, vagy 4870+
-
Bluegene
addikt
Az RV770-ben meg minden blokk aktív, így jön ki a 800SP. hát ezt kötve hiszem, akkor nem 20% lenne a selejt hanem 60%
biztos van benne némi tartalék, muszáj így kihozni különben alacsony lenne a kihozatal(nvidiánál is több sp van benne mint 240)szerintem arról van szó hogy most elkezdik gyűjteni a tökéletes chipeket, de kell várni hogy összegyűljön elegendő az induláshoz
-
Bluegene
addikt
válasz
Dare2Live #121 üzenetére
[link] pedig elég hihető a 840sp, és a felpiszkált órajel 55nm-en, nem is új fejlesztés szvsz, az összes RV770-be több sp van mint 800(redundancia), az én 4850-esemben is, hisz néhány rosszul sikerült sp blokkot így is úgy is le kell tiltani, hogy sok 800sp-s chip legyen, tehát 840 sp-s chip végülis ugyanaz ami nekem van csak tökéletesebb, a felpiszkált órajel pedig nagyon is érthető ahogy az 55nm-es gyártósor kiforr, tehát semmibe se kerülne nekik ez a kártya csupán a tökéletes magokat ki kell válogatni, nagyon is logikus és reális lépés
a fudzilla pedig nem 100%
az hogy a die size kisebb szvsz nem hinném(félrevezetés), ugyanaz
-
Bluegene
addikt
válasz
Dare2Live #119 üzenetére
In many ways ATI and NVIDIA were just taking different risks. NVIDIA had learned its lesson with transitioning to new manufacturing processes too quickly and would most likely build GT200 on an older, more mature process, burdening it with a huge die. ATI opted to do what NVIDIA wouldn’t and move to new manufacturing processes quicker, aiding it in producing GPUs with smaller dies. nem hinném hogy egy vadonatúj process-en eljutnának azokra az órajelekre, ráadásul a die méret is az 55nm-t valószínűsítik, be kell járatni először, az a +20% amit hoz ez a refresh épp elegendő lesz, hisz az nvidia se hoz ki egyhamar valami forradalmit
egyébként is a cikkben írták h az rv770-est 2005-ben kezdték el tervezni, szvsz 3 év, sokáig lesz velünk a 800sp, később a középkategóriát erősíti, egy majdnem biztos: a 40nm megérkezik 2009-ben, de először kisebb chipeken(RV740, 320sp)
de ettől függetlenül az RV870 kijöhet 2010H1-ben, hisz párhuzamosan fejlesztenek
-
Bluegene
addikt
-
Bluegene
addikt
válasz
Dare2Live #116 üzenetére
ha ATI rá lenne kényszerítve ekkora magméretnél nem elképzelhetetlen, hogy ticktock nélkül is piacra tudná dobni. Kérdés megérné e neki.? nézd valószínűtlen hogy a 40nm-t egy nagyméretű performance chippel vezetik be, sokkal jobb ha kihoznak egy olcsó 320sp-s 40nm-est, mert
1. növelhetik a kihozatalt vele
2. nincs nagy kockázata, eladják ezeket olcsón
3. feljebb piszkálhatják az órajelet
4. sokkal olcsóbban gyártható és magasabb órajelű RV870-est tervezhetnek később az nvidia ellen, az új gyártósoron elért tapasztalatok alapjánén arra gondolok hogy ha egyből kihoznák a 40nm-es RV870-es lehet hogy csak 600mhz-en menne 800mhz helyett, vagy a selejtarány nem 30% lenne hanem 60%, magukkal tolnának ki ha nem követnének egyfajta TICK-TOCK módszert, mindenki ezt csinálja
egyébként is ezt nyilatkozták: [link]ATI will launch RV740 (Mainstream, 40nm) and RV770-Refresh (Performance) in 1H/09. The first DirectX11-Chip, named HD 58xx, shall get to the market in Q4/09.
az RV770 refresh a már bejáratott, jól működő 55nm-en készül, a tapasztalatok alapján képesek voltak emelni az órajelet 55nm-en(tehát még volt benne tartalék), ezért is okosabb előbb bejáratni a 40nm-t, mint egyből kihozni, abból bukó lenne
-
Bluegene
addikt
válasz
Bluegene #108 üzenetére
sztem:
2009Q2: RV740 40nm 320sp, az ATi első 40nm-es chipje, a kihozatal növelése érdekében (47XX)
2009Q2: RV770 refresh 55nm javított 48xx, kábé +15-25% (49XX)
2009Q?: RV770 refresh 40nm (nem biztos, emelt órajelekkel átmeneti chip, a selejtarány leszorítására, ha 2009 második felére kevés lesz a teljesítmény, sok X2-es kártyát dobnak piacra ilyen olcsóbb GPU-kal talán addig kibekkelik míg kijön az új chip, persze az nvidia teljesítményétől függ, ez 200mm2 alatti chip és olcsó)2009 vége/2010 eleje: RV870 40nm 2000sp, emelt órajel, 1GB GDDR5 (58xx), és X2-es változat
RV840 40nm 800sp a középkategóriába, 2010
-
Bluegene
addikt
válasz
ulveczkii #106 üzenetére
Chris Hook (AMD) spoke because of the rumored RV775-speculations. He said that it won't be get a new ATI graphic card to the market in January 09.
ATI will launch RV740 (Mainstream, 40nm) and RV770-Refresh (Performance) in 1H/09. The first DirectX11-Chip, named HD 58xx, shall get to the market in Q4/09.itt a bizonyíték, először 40nm-en egy kisebb chipet hoznak ki RV740, a számozásból kiderül h ez nem lehet 2000sp-s új chip
az Rv770 refresh pedig olyasmi amit az nvidia kihozott(216sp GTX 260), ugyanúgy 55nm-es lesz, itt se kockáztatnak
szal RV740 40nm-en valszeg egy kicsi középkategóriás chip lesz (sztem 320 sp), ezzel járatják be a 40nm-t és később jön az új nagyméretű performance chip
mod: egyébként örülök annak hogy csak 2009 őszén/2010 tavaszán jelenik meg az új fejlesztés, addig is bőven jó lesz a 4850-es, legalábbis nem elavult, így a driverfejlesztők se kezelik mostohagyermekként, az nvidiánál mikor jön ki valami új?(leszámítva a kisebb frissítéseket)
-
Bluegene
addikt
-
Bluegene
addikt
válasz
Depression #100 üzenetére
igen gyártástechnológiai váltásnál nem szoktak még egy új architektúrát is meg kockáztatni
G80=G92
R600=Rv670teljesítményben azonos és ugyanaz(jó kisebb változtatásokkal csak), de miniatürizált, olcsósított
az Rv770 ill G200-as új chip, de már bejáratott gyártósoron(65 ill 55nm-en)az hogy az ati új chipet és új gyártástechnológiát egyszerre bevezessen kicsi az esély
tehát új gyártósor(40nm) és új chip? valószínűleg kidobnak egy 40nm-es emelt órajelű és olcsó 800sp-s chipet
intel se a nehalemmel vezette be a 45nm-t, és végülis az AMD se a phenommal a 65nm-t, hanem előtte a régi chippel felfutatták(C2D ill K8-al)
ennek alapján gondolom azt hogy megpróbálnak a 800sp-s chippel megpróbálni a 40nm-t, max sok X2-est dobnak ki olcsón és így versenyképesek maradnak, és/vagy növelik az órajelet akár 40-50%-kal
-
Bluegene
addikt
hát egyenlőre azt hallottam hogy 50%-kal növekedik a teljesítménye, ez a hivatalos pletyka, ennél több kell ez tény
nézd, a 3200 sp, de a 2000 feletti sp is valószínűtlen, mivel túlságosan is megnövekszik a magméret és nem akarnak még egy R600-ast vagy G200-ast, sok a selejt szívás van vele, nekik a lehető legmagasabb profit az érdekük
szal max 2000 sp és vagy kevesebb de magasabb órajel, én a teljesítmény növekedést +80-130%-ra teszem egy chipre ennél több nem lesz és az nvidiánál se lesz ennél több a G200-ashoz
most hogy ezt a +80-130%-ot hogyan érik el drasztikus órajelnövekedéssel(ez lenne a tuti kevesebb sp is elég, olcsóbb a chip), vagy több sp-t pakolnak bele vagy a kettőt kombinálják az más kérdés
512bites biztos nem lesz max 384 bites de az is lehet maradnak a 256-nál és az 5850-es is GDDR5-öt kap, valószínűnek tartom h az 5870-es 1giga memóriát kap alapból
egyébként is inkább jöjjenek ki egy olcsó megfizethető korrekt teljesítményű kártyával mint a 4850es, minthogy nvidia féle Góliátot csináljanak az ellen még bevethetnek egy X2-est
-
Bluegene
addikt
én szerintem a verziók
1. marad a 800sp, de megnövelik az órajelet 1Ghz vagy afölé, így javul a teljesítmény, marad a 256bit, de az 5850 is GDDR5-öt kap, az 5870 meg magasabb órajelet és gyorsabb GDDR5-öt[link]
ennek az előnye lenne hogy olcsó lenne, mert a chip kis alapterületű lenne(kb 150mm2) a nyák is olcsó lenne, szinte ugyanaz mégis hozna 50-80% növekedést a felsőkategóriába meg X2-es, ráadásul mivel lényegében ugyanaz a felépítés csak magasabb órajelen a driverírók dolga is egyszerűbb
2. nem sikerül stabil mhz-et növelni, növelik az SP-ket, az órajel közel azonos marad, hát vagy dupláznak(1600sp), vagy 2,5X többet raknak bele(2000sp ez jóbban hangzik ráadásul), talán 384bites nyákot terveznek, hátránya hogy drágább lesz legyártani, illetve többet kell fejleszteni
3. kombinálják a kettőt, kismértékű sp növelés kismértékű órajelnöveléssel, mondjuk növelik 1 ghz-re az órajelet(mert csak ennyire tudják) és 1200 sp-t raknak be, így mondjuk 80%-os növekedést érnek el az előző szériához
egyébként azért is gondolom hogy növelik a frekvenciát, ugye az AMD processorgyártó részlegének van tapasztalata az órajelek növelésében, talán átadnak az Atinak ezt azt
Aktív témák
Hirdetés
- Ford topik
- Windows 11
- Filmvilág
- EAFC 25
- Elkezdtek szállingózni az Arctic P Pro sorozatú ventilátorai
- Autós topik
- Állítólag megérte kitiltani az okostelefonokat az iskolákból
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- A holnap határán: itt van minden új Galaxy promóképe
- Gitáros topic
- További aktív témák...
- Bomba ár! Dell Latitude E7440 - i5-4GEN I 8GB I 500GB I 14" HD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- 129 - Lenovo Legion Pro 7 (16ARX8H) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4080
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Törött, Hibás iPhone felvásárlás!!
- KAMATMENTES , BANKMENTES részletfizetés ASUS ROG Strix G814JIR-N6012W Notebook
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest