- iPhone topik
- Xiaomi Redmi Note 5 Global
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Telekom mobilszolgáltatások
- Mobil flották
- 2 az 1-ben töltőkábel a OnePlustól
- Szivárognak a Vivo X300 kameraadatai
- Apple iPhone 13 mini - miért nem veszik elegen?
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Cölöp
tag
Sziasztok!
Először is BUÉK mindenkinek!
Másodszor meg jöjjön a kérdésem: milyen hűtő/hűtőborda passzol egy HIS Radeon HD4890 iCooler x4 VGA-ra? (AC, Termalright, stb.)
Történt ugyanis, hogy így újév másnapján bedöglött a ventillátor, iszonyú kerregő hangja van. Gariztatni még nem akarom (
), eladni sem, mert bőven elég még arra, amire használom.
Köszi a választ!
-
Cölöp
tag
Na, ha az volt cél, hogy még homályabban lássak, akkor sikerült elérned a célod.
Külön VRM van a GPU-nak, meg a RAM-nak? Én sajna egyiknek sem látom a hőmérsékletét semelyik monitorozó programban és feszültségértékből is csak egyet, ami VDDC -vel van jelölve.
Nálam ATT-ban a Dispio, Memio, Shadercore 1-2 °C különbséggel egyezik. (Idle 38-40, Load 75-80). Ugyanezek az értékek vannak a Gpu-z -ben is. Tehát nem tapasztalok 10-20 fokos eltéréseket.
-
Cölöp
tag
válasz
Laraxior #7096 üzenetére
Laraxior: Akkor ha idle 40 (GPU-Z, ATT), akkor az valójában 65°C?
Le lehet ezt valahogy ellenőrizni?
Dusee: Nekem a Cod2 nem szereti, ha megy az ATT, egyszerűen leáll indítás közben. Ha Cod2-vel akarok játszani, ki kell lépnem az ATT-ból. Persze ott nincs is szükség a tuningolt órajelekre.
-
Cölöp
tag
Sziasztok!
Kicsit módosítottam a 4890-em órajelein. Leírnám, hogy hogyan, és hogy mi lett a végeredmény.
Adott egy HIS 4890 iCooler x4 hdmi VGA.
Alapjáraton (240/950) 10-15 %-on pörög a venti 45 C° mellett (alig hallani).Kisebb villanyszámla reményében az alábbiba fogtam:
Ati Tray Tools nevű progival csináltam egy 2D profilt a következő beállítással, ami minden Win7 startup -nál betöltődik:
200/250. Ekkor a venti a software szerint 0%-on pörög, ami persze nem igaz. A GPU így 38-39 C°-os, ami nagyon baráti.A feszültségértékeken nem tudtam változtatni, az maradt 1,31 körül.
Ahhoz, hogy automatikusan elinduljon Win7 indításkor, ki kellett kapcsolnom a Felh. Fiókok Felügyeletét. (UAC)
Csináltam egy 3D automatikus túlhajtásos profilt is 920/1025 beállítással. Ekkor 75-77 C°-ig megy fel a hőfok kb. 50% venti mellett, ami szintén ideálisnak mondható.
Tehát egy kis utánnajárással, állítgatással lett egy 2D-ben hangtalan és hűvös, 3D-ben is halk és normál üzemhőmérsékletű VGA-m. És mellesleg *rva gyors is. Tehát DX11 hype ide, kis fogyasztású 5770 oda, bátran ajánlom mindenkinek.
Megj. 1. : Catalyst Control Center nincs feltéve
Megj. 2. : A gépházat 5 db visszaszabályzott 8 cm Noctua venti szellőzteti.
Megj. 3. : Nem érdemes a BIOS-t piszkálni, ATT-ból állítható minden, és így nem jön elő a DDR5 memória gyermekbetegsége frekvenciaváltásokkor. -
Cölöp
tag
Sziasztok!
Energiatakarékosság, és kihasználatlanság miatt a következő kérdésem lenne:
Ha visszaveszem a 4890 órajelét Catalystban a 4850 órajelére, akkor kb. mennyire fog visszaesni a fogyasztása a kártyának? [GPU: -26% , RAM: -49% (eff) ] A feszültséget nem nagyon szeretném piszkálni. Van rá esély, hogy 30-35%-ot fog esni a fogysztás?
-
Cölöp
tag
Henker2 a hatékony tuning szempontjából kérdezte a PCI-E frekit!
Szerintem csak kísérletezgetéssel dönthető el, hogy hatékony tuning szempontjából érdemes-e a PCI-E frekit mozgatni.
-
Cölöp
tag
válasz
haxxika #6160 üzenetére
A 400-as táp tényleg necces! Főleg egy négymagos proci mellett. Igaz nekem q6700 van, ami nyeli a watt-ot, mint kacsa a nokedlit. A 400 táp egyszerűen kevés volt, 3d-ben kis idő után restartolt. Most az Enermax-al vígan szaladgál minden, atomstabil a 12 V. A két ünnep közt majd kicsit megpiszkálom Catalystban, hátha meg a 900/1000.
A HIS iCooler-hez: nekem teljesen hangtalan, a többi venti elnyomja a hangját. (viszonyításképp egy 2900 Pro-t simán hallottam). Engem csak az zavar ebben a HIS -ben, hogy nincs VRM hőérzékelő benne.
És így van: a nem ref. hűtős verziókhoz (amik nem kifele tolják a meleget) kell a jól szellőző ház. Nekem üresjáratban 5 fokot emelkedett a CPU hőmérséklete a 2900Pro-hoz képest. -
Cölöp
tag
Sziasztok!
Létezik, hogy a HIS 4890 iCoolerX4 karin nem lehet VRM hőfokot, feszt és áramerősséget nézni? Se a GPU-Z, se az Everest nem látja.
-
Cölöp
tag
Sőt, úgy sem csinálja, hogy minden vissza van dugva (fdd, dvd, házventik) és a CPU is húzva van. Csak a vga órajele van visszavéve. Remélem tudok szerezni próba idejére egy tápot, vagy el tudom vinni valahova kipróbálni a VGA-t.
Köszi a segítséget mindenkitől, ha van valami fejlemény, jelentkezek.
-
Cölöp
tag
válasz
zolisx4 #5908 üzenetére
Visszavettem a procit (10x200@1,25V) és a VGA-t is (500/490).
Ekkor nem csinálja az említett 1 percen belűli restartot. 3x lement a STALKER, meg 15 percet a Furmark.
Aztán visszatettem a VGA-t normál órajelre (a CPU-t hagytam negatív tuningban), és akkor a 2. STALKER menetben restartolt. (kb. 10 perc alatt)
-
Cölöp
tag
Beírom ide is, amit tápos topikba pötyögtem:
Sziasztok!
Leírom a tapasztalatomat, hátha megkönnyítem mások dolgát a későbbiekben.
Szóval adott egy konfig:
Q6700 @3,0 GHz (8x375 ; 1,38125 V BIOS-ban)
Giga P35 DS3R
OCZ Reaper 2x2GB @1125 (~2,15 V)
FSP Bluestrom II 400 W táp (2 db 12V ág: 15A + 14A )
5 db Noctua NFR8 + 1 db Noctua NFR9
Audigy 2ZS
1 hdd
1 dvd
1 floppyés a VGA: HIS 4890 iCooler x4.
Az eredmény: 2D-ben semmi gond, de ha elindítok egy Furmark-ot, vagy STALKER Benchmarkot, 1 perc után restartol a gép.
Konklúzió: ehhez a konfighoz kevés a 400 W-os FSP táp.
Megjegyzés: alapórajeles/alapfeszes Q6700-tel is ugyanez volt a helyzet.
Remélem valaki hasznát veszi a leírtaknak.
-
Cölöp
tag
-
Cölöp
tag
válasz
Daffni2 #5841 üzenetére
Hát, érdekes dolog történt. Mielőtt tegnap este lefeküdtem, nem volt jó. Ma reggel újra megpróbáltam, és felugrik 850-re....
Date ,GPU Core Clock [MHz] ,GPU Memory Clock [MHz] ,GPU Temperature [°C] ,Fan Speed [%] ,GPU Load [%] ,Fan Speed [RPM] ,GPU Temp.(DISPIO) [°C] ,GPU Temp.(MEMIO) [°C] ,GPU Temp.(SHADERCORE) [°C]
2009-11-29 09:40:31 ,850.0 ,975.0 ,76.0 ,56 ,100 ,- ,76.5 ,85.0 ,81.5
Milyen Furmark avg. fps érték lenne elvárható 1920*1080-ban MSAA 8x fullscreen mellett?
Nekem: 21
(Q6700@3 GHz + 2x2 GB 1125 MHz) -
Cölöp
tag
Sziasztok!
Egy újdonsül 4890 tulaj lettem. HIS 4890 iCooler x4 HDMI
Viszont nem minden fenékig tejfel.
Valamiért nem hajlandó a kártya felkapcsolni az órajelet 3D-s alkalmazásban, ott is csak 240 MHz a 850 helyett.
Először azt hittem, hogy BIOS-ban van rosszul, de ott a helyes értékek vannak. Az tűnt fel, hogy mikor kiírta a BIOS információkat azt is írta, hogy:
Power cabla error message: YOU HAVE NOT CONNECTED ONE OF YOUR VIDEO CARD POWER CONNECTORS TO THE POWER SUPPLY. PLEASE REFER TO THE 'GETTING STARTED GUIDE' FOR PROPER HARDWARE INSTALLATION.
Namost én márpedig mind a 6, mind 8 pinest (átalakítóval, molexről) is csatlakoztattam. Ha nem dugom be az egyiket, el sem indul gép, csak sípol.
A tápom az nem a legizmosabb, FSP BlueStorm II 400W, ráadásul egy tuningolt Q6700 (3 GHz) van még a gépben.
Nem lehet, hogy nincs elég kraft, és ezért nem kapcsol fel rendes 3D-s órajelre?
Néztem GPU-Z-vel, Furmark-kal, midegyiknél ez volt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ViewSonic VG700b monitor 17" 1280 1024 DSUB, DVI, beépített hangszórókkal
- Kompakt, megbízható és szuperolcsó Dell Latitude 3180!
- Csere-Beszámítás! Asus Számítógép PC Játékra! R5 1600X / GTX 1080 8GB / 32GB DDR4 / 256SSD + 2TB HDD
- Eladó szép állapotban levő Apple iPhone 15 256GB / 12 hó jótállás
- MacBook felvásárlás!! Macbook, Macbook Air, Macbook Pro
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest