Új hozzászólás Aktív témák

• SystemRoot
    őstag

Talán sokszor túl nagy léptékben gondolkodtok. Szól ez most old rockernek és fekeandras-nak is.
    Ugyanis szerintem az egy rossz filozófiai nézet ha pusztán azért elítéljük a vallást és Istenhitet mert pusztán nem igaz.
    Fel kell tenni a kérdést hogy használ e a társadalomnak, a civilizációs fejlődésnek. Mik az előnyei és hátulütői. Majd egy mérlegelés után el lehet dönteni hogy kívánatos e vagy nem.
    Én úgy gondolom hogy a mai korban nem kívánatos, és erre van is levezetésem. De én például úgy gondolom hogy sok történelmi korban hasznosak lehettek a különböző vallások, (pár kivétellel). Például az általam kereszténységtől alsóbbrendűnek ítélt iszlám is váltott ki bizonyos szempontból pozitív hatást(maguknak). A VII. században, az első kalifák meghirdették a szent háborút, ezzel az akkoriban ellenségeskedő arab törzseket egybefogta. Ezzel tönkrevágták Perzsiát és Bizáncot. Eléggé jól ment a hadjáratuk, hatalmas területek lettek az övék, és felvirágzott civilizációjuk. Persze mi szemszögünkből ez egy undorító dolognak tűnik, de a megítélés itt részben relatív, vagyis itt nekik hasznos volt egy vallási hit léte. Nagyon bátran harcoltak katonáik, mert aki a jihad-ban elesik az rögtön a paradicsomukba került.

Úgy vélem ilyesmi szempontot is meg kell vizsgálni egy vallás megítélése szempontjából.
    Ezt gondoljátok végig.

Új hozzászólás Aktív témák