Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • szaszlaci

    addikt

    válasz Speciali #13206 üzenetére

    Ez a sűrűsége elméletileg, csak lusta voltam kiírni a mértékegységet. 0,35-0,8 x 10^3 kg/m^3

    Beton hát :D

    Soká: van itt hangfalas topik, de hidd el, jobban jársz, ha kerülöd. Több év tapasztalata ez, és kb egy községnyi emberé, aki helyben meglincselne egy ott garázdálkodó nicket.
    A diyaudiot-t ajánlom. (És nem audiodiy!)

    Még nem hallottam olyan műanyag dobozról, ami jól szólt volna. De ennek talán az az oka, hogy semelyik "komoly" gyártó nem mer műanyagból készíteni, mert eladhatatlan lenne. Te komolyan vennél egy ilyen terméket? :)

    De a forgácslapban keveredik a fa és nem tömör. Gondolom (nem tudom!) ez az oka. De meg lehet mérni a dolgot: csinálni kell ebből is és keményfából is egy dobozt. A hangszóró kifele sugárzó részét a lehető legjobban elszigetelni akusztikailag, és a doboz mondjuk hátulján mérni átvitelt. Hirtelen ez jut eszembe. Ha legyártod a dobozt és elhozod, megmérem :D

    A magam részéről nem szeretem a hájend kifejezést, mert már mindenre rámondják. Boltban 100 ezer forintos hangsugárzó pár, talán a negyedét nem éri, de a 70 ezer forintos hangsugárzó vezetéket megveszi hozzá, mert az a jó. Minthogy költött volna a dobozra 169 ezret, és egy ezrest a kábelre, sokkal előrébb lenne. De csak egy példa volt, hogy jobban érthető legyek, milyen érzésre alapoz ez a marketingfogalom.

    A hájendnek "hivatalosan" az lenne a lényege, hogy a legjobb alapanyag, legprecizebb TERVEZÉS, (legfontosabb, leginkább elhanyagolt mindenhol) így a lehető legjobb hangzás. A gyakorlat viszont jórészt a lehúzás, gyakran sehol nincs az ésszerű tervezés. A befosatós megjelenés és a jól csengő részletek, alapanyagok pedig nyilván előny, ha sok pénzt akarnak érte elkérni.

    De ezek a kategória elnevezések valóban nem jó dolgok. Kompromisszumok, mérések és elmélet van szvsz, és ezek után és ezeken felül a hangja.
    A HiFi szabvány annyit takar, +-3 dB, azt hiszem 50-16 kHz-ig. Semmi több. A studio meg +-2 dB. De lehet, nem vagyok pontos, sosem így közelítem meg a dolgokat, hanem a részleteit, jellemzőit vizsgálom, hogy véleményt alkothassak.
    Régen a sokol rádióra is ráírták, hogy hifi.. Így van ez a hájendel is gyakorta.

    "fából készült tárgynak nagyobb a "lelke" mint egy forgácslapnak, de ez ugyebár már nem akusztikai paraméter, tehát csak érzelmi húrokat pengetek vele"
    Kb. errőls zól az egész hájend.

    "Ezért is van mindig gyilkos vita arról hifis körökben, hogy mi szól jól és mi nem."
    Tényekre kell hagyatkozni. Meg kell érteni a miérteket, és akkor rájön az ember, hogy pl. hiába fonják össze a CAT kábelt, rosszabb lesz, mint volt, mert még irtózatosabban nagy TIM torzítást visz a rendszerbe. Simán, minden fajta hifis fortély nélkül "parasztosan" bekötve viszont csodás eredményt ad az áráért, lévén csúcsminőségű rézről beszélünk, nagytételben. Ezeket mind ki is lehet hallani ám. De csak egy példa volt, ha már korábban felhoztam a vezetéket.

    (Vagy ha vezeték, akkor vegyük az IC kábelt, ami a készülékeket köti össze. Egyik jól szól, a másik meg nem, holott egy másik rendszerben pont fordítva volt. Meg kell éteni, hogy milyen ki- és bemeneti impedanciák vannak, és mekkora hiány a szabványosításban. Meg hogy például a koax kábel bizonyos fajtái miért lehetnek jók a célra. Tehát a kábel illeszt, így lehet majd vagyonok rááldozása nélkül is jót csinálni.)

    Márton111: a gumi szerintem nem csillapítja ezeket a rezgéseket, inkább visszaveri. De csak tipp.

    Speciali: egyetértek. Annyit tennék hozzá, hogy egy hangsugárzó a legkisebb részletektől a legnagyobbig kompromisszum. Nem csak a rászánt összegre gondolok, illetve a megjelenésre. Hanem például úgy hangoljam a dobozt, hogy alacsonyabb alsó határfrekcenviát tudjon, vagy alacsonyabb meredekséggel essen az átvitel? Jobban terhelhető legyen vagy pontosabb vagy jobban illeszthető a rendszerbe vagy kisebb legyen a doboz? És ez csak egyetlen jellemző, van még egy tucat. Természetesen a határokat a választott komponens (itt a hangszóró ugye) fogja eldönteni.

    Ami az eladhatóságot illeti, valóban a külcsín a döntő általában. De pont ezen akarok túlmutatni, hogy az áráért tényleg jó hangú dobozt adjak, normális megjelenéssel.
    Bele lehet tenni 25 hangszórót, meg kiemelős, brummogós parasztvakítós mélyátvitelt elérni, vagy jó ludneszesre csinálni, aminek hallatán egy hozzá nem értő megveszi, de milliószór kevesebb élményt fog neki nyújtani, mint egy kiegyensúlyozott, kevésbé parasztvakítós doboz.

    ■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

Új hozzászólás Aktív témák