Hirdetés
- MIUI / HyperOS topik
- Headset, ami hangszóró is, AI nyaklánc, rúddal izélgethető porszívó... - CES
- CES 2026: olcsó, kompakt, többportos GaN töltőt kínál a Lenovo
- CES 2026: Háromkarikás játékokra készül a Dreame
- Apple iPhone 11 - népalma
- Amazfit Bip 6 - jót olcsón
- EarFun Air Pro 4 - a cél a csúcs
- CES 2026: Színre lép a Motorola Razr Fold
- CES 2026: Főhajtás a Moto 360 előtt Polar funkciókkal
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
-
Mobilarena
ASUSTO NAS összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Stealth
üzenetére
A mindenkori legfrissebb (éppen 2.6.12) OpenVPN klienst használom.
A beállítások kb. így néznek ki:
A kliensoldali konfig pedig így:remote megfelelonev.myasustor.com 62211 #El is éri.
client
dev tun
script-security 3
proto udp
nobind
float
ca ca.crt #stimmel
auth-user-pass
reneg-sec 0
cipher AES-256-CBC
data-ciphers-fallback AES-256-CBC
auth SHA512
remote-cert-tls serverÉn nem látom benne a hibát...
Köszönettel: MaCS
-
Stealth
senior tag
válasz
MaCS_70
üzenetére
Bocs, nem jól írtam. A NAS-on be lehet állítani melyik TLS protokollal működjön (nem tanúsítvány). 1.1, 1.2, 1.3 van mint lehetőség. Ha jól tudom ez a https handshakehez kell, de pl az SC 2.8 nem támogatja csak a TLS 1.2-t.
Current Access Server versions use TLS 1.2 as the default for the OpenVPN daemons. However, older clients may not support TLS 1.1 or newer. For instance, an OpenVPN client from 2014 or earlier will not connect to a server requiring TLS 1.1 or 1.2.
-
OpenVPN
Egy 1002-est próbálok elérni OpenVPN-en -- ami a közelmúltig sikerült is.
Újabban azonban TLS handshake failed üzenettel elakadok.
Elvben minden stimmel, a NAS által frissen generált új tanúsítványt próbálom elfogadtatni vele.
Két dolog változott a működő állapot óta:
1. A Vodafone-ból T lett. Ez nem szabad, hogy gondot okozzon, de mivel a TLS Handshake-ig eljutok, nem is lehet ez probléma.
2. Az SHA-256-ot felcsavartam SHA-512-re. Lehet, hogy ez már túl erős ennek az eszköznek????A mésik három Asustornál (3102,3202, 5304) ez nem jelent problémát, és az OVPN beállítások is azonos logikával kiválóan működnek.
-
cigam
titán
válasz
Stealth
üzenetére
Mint kiderült nem tévedtek, tényleg tud

Nem kell. Az utolsó pont az ellenség megtévesztése. Kamerákon nem ritka, hogy Formázás, az nem a PC-s értelemben vett új fájlrendszer létrehozását jelenti, hanem csak a kamera működéséhez szükséges könyvtárszerkezet, és fájlok létrehozását jelenti.
Nem mellesleg egy megosztott mappát a megosztáson keresztül semmi nem tud "formázni", főleg nem az egész lemezt. -
Stealth
senior tag
Igen, ezt olvastam, de közben kaptam olyan tanácsot máshol, hogy ez a tapo is tud nas-ra menteni. Tud is, csak kicsit bonyolultan.

Közben megtaláltam ezt a videót. Az lehet, hogy egy kamerának kell egy teljes HDD? Én azt hittem a meglévő HDD-n készítek egy shared mappát és oda mentek, nem kell formázni a vinyót.
-
cigam
titán
válasz
Stealth
üzenetére
Igen, ezt írtuk az elején is: #4361 Olyan kamerát vegyél, ami elég okos ahhoz, hogy magától elintéz mindent. A feltöltést, a mozgásérzékelést, maszkolást, riasztást, meg mindent amire szükséged van. Csak egy mezei FTP/NFS/SMB kapcsolatot kell biztosítania a NAS-nak. Így kihagyhatod a képletből a NAS gyártójának programját (SC), ill. több kamera esetén a kameralicence-eket is megspórolod.
-
Stealth
senior tag
-
cigam
titán
válasz
Stealth
üzenetére
A gyártó elképzelése gyakran nem találkozik a felhasználóéval. Kicsit impulzus vásárlásnak tűnik a választásod. Első körben kinézel egy még nem is kapható modell-t, aztán másnap már megvettél egy teljesen másikat.
A Spec. átnézésekor sem állítja magáról, hogy képes ftp-re csatlakozni. -
Stealth
senior tag
Magam sem tudom. Nem gondoltam, hogy 3. féltől származó programra van ehhez szükség - ez az első tapasztalatom ip kamerával és azt hiszem menne ez egyszerűbben is valahogy, de azt még nem tudom, hogy hogy.
Egyébként azt tippelem, hogy ha veszek egy olyan kamerát, ami tudja az SMB/NFS párost, akkor közvetlenül tudna menteni a NAS-ra a kamera és SC se kellene. Jól gondolom?
-
Stealth
senior tag
válasz
Stealth
üzenetére
Működik a Tapo C520WS az AS5202t-vel.

Elég érdekesen csinálja a TP-link ezt az egészet, nem is biztos, hogy tetszik így.

Innen le kellett szednem az Agent DVR programot linuxhoz -én LMDE6-ot használok.
Majd ebben a programban kell mindent beállítani, például: előre be kell állítani egy ftp szervert -persze a nas az, működik az sftp is. Be lehet állítani, hogy hogyan reagáljon a kamera bizonyos eseményekre: ha mozgást észlel indítsa el a felvételt ÉS (és kapcsolattal egy újabb esemény) -> töltse fel egyből az ftp szerverre. Vagy ha arcot érzékel azonnal készítsen fotót ÉS töltse fel az ftp szerverre. Azt is be kell állítani, hogy ha a mozgás befejeződik állítsa le a felvételt. Minden működik egyébként, de lehetne ezt egyszerűbben is szerintem. Nem mondhatnám, hogy így akartam.
-
donat_sz
senior tag
Sziasztok találkozott valaki olyannal, hogy a NAS lekapcsolja valahogy a DDNS-t? Egyszerűen most már nem először jövök haza úgy, hogy nem tudtam csatlakozni a vpn-hez és hazaérve látom, hogy a pipa kikerült a nas ddns-e elől (ezt használom).
-
Stealth
senior tag
válasz
Stealth
üzenetére
Működik, úgy ahogy. Tettem bele SD kártyát, egyből hozzáadta a kamerát az SC-hez.
A live view-nál csak pörög középen az egér, de nincs kép, viszont mindent tudok csinálni a kamerával. Mozgatom, felveszek, stb. A felvételek megjelennek a nason. Még gyűröm kicsit, hátha lesz élő kép az SC-ben. -
-
cigam
titán
-
-
Stealth
senior tag
Helló!
Visszatértem. Végül egy Tapo C520WS kamerát vettem, elegendő az amit tud. Telón szépen megy. Szeretném, ha nasra mentene (AS5202T).
Survillance centerben eddig eljutok, de a test megbukik.
Kérnék egy kis útmutatást! 

-
Érdeklődöm, hogy van-e itt olyan, aki már sikerrel állított be Asustoron Wireguard-szervert, sőt, ahhoz távolról csatlakozni is tudott.
-
válasz
Stealth
üzenetére
Nálam is mennek napelemes-wifis kamerák. Az Imilab (Xiaomi) sajnos nem dolgozik NAS-ra (FTP) és saját bázissal működik. A Reolinkek viszont önállóak, és emlékeim szerint van a Reolinknek PT(Z)-s, napelemes, wifis kamerája intelligens tárgyfelismeréssel és FTP-lehetőséggel.
MaCS
-
Stealth
senior tag
válasz
MaCS_70
üzenetére
Köszönöm a választ, szuper.

Az van, hogy én wifis, solar, PTZ kamerát szeretnék. De ez már egy másik topik témája, fel is tettem ott a kérdést egy kínai csodárol. Nem akarok kábelezni, a kamera és a nas között pedig egy fal van. Publikus IP-m van szerencsére. Majd ezzel a VPN-nes eléréssel kapcsolatban valószínűleg jelentkezem még.
-
válasz
Stealth
üzenetére
Amint írtad is, az okosságot érdemes a kamerára bízni. Tehát a NAS szerepe kizárólag a tárolás.
Az ugyan egy másik topic, de a Reolink / Hikvision / Dahua és társai körből könnyedén találsz olyan kamerát, amelyik megbízható, és FTP-re + kártyára is rögzít, illetve telefonra riaszt, ahová mehet a letöltés a kártyáról. (Nálam a Reolink nagyon bevált. Talán ez a legolcsóbb a jók közül, és egy héten belül szállítanak.)Lényegében bármilyen NAS jó, amelyiken van SFTP / FTPS lehetőség -- elég nehéz olyat találni, amelyiken ne lenne. Szóval szinte bármelyik NAS megfelel erre a feladatra.
A másik kérdés az elérés. Tehát magának a NAS-nak az elérése -- hiszen a kamera elérése az appon keresztül megoldott. (A netkapcsolat már egy másik kérdés, másik réteg.)
A neves NAS-ok mindegyikéhez lehet VPN-nel kapcsolódni. Ha az adott helyen van publikus IP, akkor sima ügy akár WireGuarddal, akár OpenVPN-nel, ha csak privát (NAT-olt) IP-címet adnak, akkor a NAS saját boltjából telepíthető TailScale (de facto WireGuard) a megoldás. A három nagy márka szerintem listázza a boltjában. (Az Asustor biztosan.)
MaCS
-
Stealth
senior tag
Sziasztok!
Úgy alakult sajnos, hogy meg kell vegyem za első kamerámat. Van nekem ugye az AS5202T.
Mind1 mit veszek, vagy van esetleg ajánlott márka, tudnátok egy kis útmutatást adni mire figyeljek ezen a téren?
-
-
ugyes
senior tag
válasz
MaCS_70
üzenetére
Ott vannak konténer adatok, beállítások, ahová a stackben vagy a konténer volume-nál meghatároztad. Nekem speciel szinte minden program konfigja a volume1/Docker/ könyvtárban van. Szerintem, ha lemented a Portainer beállításait + Portainer backup (Settings-General), majd visszatöltöd azt és a konténerek adatait, akkor jó lehet.
Nekem 3x12TB WD RED van RAID5-ben. RAID1-ről bővítettem, de addigra már az 5400-es lemezeket nem gyártotta a WD, csak a 7200-est. Kicsit hangosabb és gyorsabb rajta 1 órával a lemezellenőrzés. Ennyit vettem észre rajta.
-
válasz
MaCS_70
üzenetére
Kínomban egy nem túl elegáns B-tervet okoskodtam ki:
Az eredeti elgondolás az volt, hogy a 6 TB-os HDD-t (Toshiba N300) váltom le egy 8 TB-ossal (Ironwolf).
De közben rájöttem, hogy van még egy elfekvő 6 TB-os Ironwolfom.
Mi lenne, ha a 6/6/8 TB-os egységeket RAID5-be fűzve csinálnék egy 12 TB-os tömböt? (A 2 TB veszteség most nem érdekes.) Ennek lenne egy olyan előnye, hogy némi többlet adatbiztonságot azért jelent, ami használt HDD-k esetén nem mellékes.
Kérdés, hogy a 8 TB-os 7200 RpM-je a 6-osok 5400-ához képest, illetve maga a három különböző típus, két különböző kapacitás itthoni körülmények között jelent-e hátrányt/kockázatot?
-
Köszi!
Már olvastam, de sem elsőre, sem tizedjére nem értem. Mintha pár lépést kihagyna...
Ha jól értem, az lenne a lényeg, hogy újratelepíti az alkalmazásokat, az alkalmazásmappák (megosztások) tartalmát pedig kimenti, majd visszamásolja?
A fő kérdés számomra a Portainerrel telepített konténeres programok sorsa. Tehát mondjuk egy NodeRED tartalma hogyan állítható vissza.
-
Továbbra is szenvedek a HDD-cserével.
Próbálom átállítani a megosztásokat az új, üres lemezre, de nem engedi, mondván, hogy azokat programok használják (pl. Transmission, Docker, MongoDB, HomaAssistant). Csakhogy már gyakorlatilag minden telepített program ki van kapcsolva, volt reboot -f, az aktivitásmonitor sem jelzi, hogy ezek futnának.
Hogyan tudom úgy leállítani őket, hogy elengedjék a megosztásaikat?
-
bekom
csendes tag
Sziasztok!
Régi probléma, lehet hogy már volt róla szó. DLNA esetében a smart tv-k (Samsung LG) Bizonyos file formátumokat nem tudnak lejátszani. Inkább egy kettőt tud lejátszani. Ha az adott file-t felmásolom egy hdd-re és közvetlen a tv-ről játszom le működik. Én nem nagyon foglalkoztam vele, mert a működő formátumot használtam, de egy ismerősömet zavarja. Itt csak a plex marad? Azt ha jól tudom legtöbb tv ismeri.
Előre is köszönöm:
Norbert
-
Stealth
senior tag
válasz
MaCS_70
üzenetére
Ha beléps ssh-n, és kiadsz egy ps -A | grep transmission parancsot, kiírja a futó folyamat számát, amit ki tudsz kill-elni. Kill folyamatszám. Így kilövöd a transmissiont. Ha nem áll le, akkor kill -9 folyamatszám.
Figyelni kell a kis-, nagybetűre, linux rendszereknél számít, tehát lehet ez a jó:
ps -A | grep Transmission.
De lehet ez a jó: ps -iA | grep transmission. Talán a -i jelenti azt, hgy ne figyelje a kis-, nagybetűket. -
Megoldva: a Portainert és a Docker Engine-t is ki-be kellett kapcsolni.
De az még mindig megoldásra vár, hogy a Transmission megosztását hogyan szabadítom fel, miután az a Volume1-en van, és hamarosan azt is cserélnem kell.
HDD-t cseréltem a NAS-ban.Az új meghajtó címkéje ennek következtében Volume2-ről Volume3-ra módosult.És innentől sem maga a Portainer, sem a konténeres programok nem indulnak el.A Docker share egyébként a Volume1-en van...Mit hetetek?Köszönettel: MaCS
-
válasz
Stealth
üzenetére
Az otthoni hálózatod (LAN) praktikusan vagy Fast Ethernet (100 Mbps), vagy gigabites.
Az, hogy az internetkapcsolatod milyen, már egy másik kérdés, de a RAID0 előnyeinek kihasználásától még messzebb lesz.
De legalább kipróbáltad ezt is. Nem rosszak ezek a személyesen szerzett tapasztalatok, még ha jár is velük némi kellemetlenség. A nagy szívást megúsztad.
MaCS
-
Lemezt cserélnék az 5304-esben. Ehhez ugye át kell mozgatni a megosztásokat az új lemezre.
Csakhogy megy itt egy Transmission, amelyik kapaszkodik a letöltési mappájához, és ezért a rendszer nem engedi az áthelyezést.
Hogyan tudom leállítani a Transmissiont a migrálás idejére? Az, hogy az App Centralban a billenőkapcsolóval kikapcsolom, sajnos nem elég neki.
-
-
Gawamatsu
Topikgazda
válasz
Stealth
üzenetére
Attól függ hány lemezes a NAS-od.
Ha csak 2, akkor elég macera, mert közvetlen nem udsz költözni.
Ha több, akkor nem gond.Első esetben többlépcsős.
1. Futó NAS-ra rá USB keretbe a 12TB és adatmásolás.
2. a két 4TB-s Raid-et bontod és visszamásolod szétosztva rá az adataidat a 12TB-ról
3. 12TB-s be a NAS-ba és au USB dock-ba be az egyik, majd a másik 4TB-s adat visszamásolásra.
4. kész -
Stealth
senior tag
Sziasztok!
Srácok, hogyan lehetne 2 db 4T-s, Raid0-ról teljesen átköltözni 1 db 12T-re?
Én erre gondoltam:
- Kiveszem a 2db 4T-t, beteszem a 12T-t és inicializálom, felkerül az oprendszer.
- Kiveszem a 12T-t, visszateszem a 2db 4T-t, bootolok.
- Külső házba teszem a 12T-t, usb-vel csatlakozok, majd backup.
- A két db 4T ki, be a 12T, boot, és kész.Jó lehet ez így?
Sok progi nincs, qbit, Adguard, Portainer. Az lenne jó, ha ezeket nem kellene újra tennem, tehát nekem teljes backup kellene.u.i.: AS5202T.
-
ugyes
senior tag
Nem fogod áttenni, mert szerintem patrick féle verzió van fenn az áruházban: nála minden az első kötetre megy/azt látja. Ha felteszed a linuxserver.io verziót (docker, portainer, majd ott beállítod a konténert), annál magad tudod a letöltési könyvtárat meghatározni (a linuxserver.io példája alapján).
-
ropi23
csendes tag
Köszi.
Hirtelen felindulásból hajnalban telefonról fel tettem és port-ot is tudtam nyitni. Viszont a letöltés helyének meg változtatásánál hibát kaptam mikor el kezdte le tölteni a fileokat.
Ha vissza állítottam az eredeti helyére akkor megy gond nélkül.
Mivel ideiglenes lesz csak lehet így hagyom. -
ropi23
csendes tag
Sziasztok!
Mennyire macerás torrent klienst futtatni a NAS-on?
Sajnos úgy néz ki meg döglött a D-Link nas-om amin a torrent ment eddig amíg nem szerzek helyette másikat kénytelen leszek az asustort befogni. -
válasz
donat_sz
üzenetére
És vajon mi a helyzet a NAS-on belüli csereberénél?
Éppen most tervezet cserélni a lemezegységeket. Gondoltam beteszem a régi mellé az újat, mindent alternatív nevű megosztásnevekkel átmásolok, kiveszem a régit, a helyére illesztem az újat és visszaállítom a megosztásneveket.
MaCS
-
ropi23
csendes tag
Holnap érkezik az új.
Ilyenkor ha vissza rakom a vinyót újra kell inicializálnom vagy felismeri gond nélkül? -
ropi23
csendes tag
válasz
MaCS_70
üzenetére
Nem tudom hová küldték szervízbe nem kaptam róla információt.
Most rendeltem másikat olcsóbban mert a család már nyúz, hogy mi van a "kütyüvel" mert mese nézés meg a megosztások meg minden hiányzik nekik.
Ilyen amikor hamar hozzá szoknak a jóhoz. Most megint szegény dlink-et nyúzzák film nézésre de már nem igazán bírja. -
Vajon mit csinálnak vele 30 napig...
Asus kombi tabletemet cseh szervizben javították. Háztól-házig hat nap alatt fordult.
Bosch robotfűnyíró többször ment német szervizbe -- 5-6 nap volt egy-egy menet, szintén háztól-házig.
Ezek szerint züllik az Asus szerviz is lefelé...

MaCS
-
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
- Borotva, szakállnyíró, szakállvágó topic
- MIUI / HyperOS topik
- Elemlámpa, zseblámpa
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- PlayStation 5
- Xbox Series X|S
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Hogyan tovább? — Ezeket várjuk 2026-ban 🖥️
- További aktív témák...
- G.SKILL Ripjaws V 2x4GB 3000MHz DDR4 kit
- APC Smart-UPS 1500VA LCD RM 2U (SMT1500RMI2UC) - űj ára 450.000Ft
- Digitus Network Cabinet 19'' 42U DN-43000 white - Rack Szekrény
- BROCADE Ruckus ICX7150-24port - Switch - több db - 130Gbps
- 3D nyomtató - SAURER MarkingSolutions Signum Eco Lasersysteme - laser marking system
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro Max 256GB Sierra Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3958
- LG 32GS94UX - 32" OLED / UHD 4K / 240Hz - 480Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4055
- Telefon Felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 128GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3747
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Kérnék egy kis útmutatást!