Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Aryes

nagyúr

válasz atesss #13191 üzenetére

Én ezt egy tetszőleges AVR-rel és a benne lévő analóg bemenetekkel, illetve komparátorokkal oldanám meg. Akár úgy, hogy méred a világítás idejét, és ha sokáig nem alszik ki a led, akkor ERR lépett fel. Itt nem kell vizsgálni, hogy két szegmens világít. Tovább megyek, ezt egy aluláteresztő szűrővel és egy schmitt-triggerrel is meg lehetne csinálni, μC nélkül. Ez egyúttal kiiktatja a multiplexelés problémáját is.
    Bocs, ez nem volt válasz a kérdésedre, csak ötleteltem. :)

• And

veterán

válasz atesss #13191 üzenetére

"Arra jutottam, hogy ha pozitív logikát akarok (akkor legyen logikai 1-es a GPIO, amikor meg van világítva a fototranzisztor), akkor ehhez az ellenállásnak kellene lennie a GND oldalon.
    Jól gondolom?"
    Jól gondolod.
    "Az ellenállás mekkora legyen ?"
    Erre első körben nem hinném, hogy konkrét értéket lehetne írni. Ismert ugyan a fototranzisztor kimeneti karakterisztikája (kollektoráram az optikai teljesítménysűrűség függvényében), de tudni kellene még pár adatot:
    - nyugalmi állapothoz (kijelző inaktív) tartozó kollektoráram,
    - aktív szegmenshez tartozó kollektoráram, illetve az előző értékhez mért különbsége,
    - RasPi GP input küszöbfeszültsége.
    Az érték függ a kiépítéstől is, például mekkora környezeti fény jut vissza a detektorra. Úgyhogy valószínűleg csak teszteléssel mehetsz biztosra az adott határokon - pl. a maximális kollektoráram 50 mA lehet - belül. Ha a két megvilágítási állapothoz tartozó áramok különbsége túl kicsi, az input hiszterézise meg viszonylag nagy, akkor előfordulhat, hogy macerás vagy lehetetlen a megfelelő ellenállásértéket belőni. Mod.: vagy egy plusz komparátorral kell kiegészíteni a fokozatot.

Új hozzászólás Aktív témák