Hirdetés
- A vártnál korábban érkezhet a Xiaomi 17 Ultra
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Samsung Gear S3 - második kör
-
Mobilarena
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
Nagyon szívesen!

Ebben a sorban:if ((millis() - lastDebounceTime) > 50) {ha a millis() átfordul, és kisebb lesz, mint a lastDebounceTime, a legrosszabb, ami történik, hogy kb 50 naponta egyszer egy gombnyomást nem fog érzékelni. Ha jól tévedek.

Illetve most jöttem rá, hogy mivel a gomb úgyis egyszerre több interruptot vált ki, azt a kimaradt gombnyomást pont a pergés miatt nem fogod észrevenni.
-
Próbáld meg ezt a kódot:
volatile unsigned long lastDebounceTime = 0;
void setup() {
pinMode(buttonPin, INPUT);
attachInterrupt(digitalPinToInterrupt(buttonPin), buttonInterrupt, FALLING);
....
Hőmérő inicializálás;
....
}
void loop() {
óra kiíratása;
....
Hőmérséklet kijelzőre küldése;
...
}
//gomb megszakítás függvény
void buttonInterrupt() {
if ((millis() - lastDebounceTime) > 50) {
clockHour++;
if(clockHour > 23)
{
clockHour = 0;
}
Serial.println(clockHour);
//delay(200);
}
lastDebounceTime = millis();
}Ha még ezzel is pereg a nyomógomb, az 50-et növeld addig, amíg megszűnik a probléma. Szerintem 200-ig simán lehet növelni, cserébe másodpercenként 5 gombnyomástól többet nem fog regisztrálni (mondjuk annál gyorsabban úgysem igen lehet gombot nyomogatni
). -
válasz
gyapo11
üzenetére
A jack bemenetes megoldásnak viszont pont a kábel a hátulütője. Ha közel teszi a hangforráshoz, akkor rövid kábel kell, de akkor meg éppen, hogy a mikrofon is megtenné bemenetnek. Én ha ilyet csinálnék, biztos, hogy addig mesterkednék, míg nem tudnám mikrofonnal megoldani. A kábel a lehetőségeket is behatárolja, pl más hangforráshoz (pl. tv) mindig át kellene dugni.
-
válasz
asuspc96
üzenetére
Fizikai driver, mert a portok 20mA-nál nagyobb terhelést nem kaphatnak.
Szerintem megtévesztő lehet, hogy szervó házban van az általad linkelt dc motor, ugyanis a sima szervókhoz nem kell külön driver. Megoldás lehet, ha normál sg90 szervót veszel, itt csak a vezérlő vonalat kell összekötni meg tápot adni neki és működik is. Ha jól értem a tollnak nem kell folyamatosan körbe forogni, vagy igen? (Na és persze: milyen toll, madár, vagy golyós?
)
Ha nagyobb tömeget kell mozgatni, ajánlom helyette az mg90-es szervót, ebben fém áttételezés van.
Ha folyamatos forgó mozgás kell, akkor van ugyanezeknek a szervóknak végtelenített változata, ami 360fokban körbe tud fordulni, és a vezérlő jel a forgás sebességét szabályozza, ehhez sem kell külön driver.
Ha mégis dc motor driverre lenne szükséged, ajánlom ezt a shield-et UNO-hoz, igaz kicsit overkill 1db dc motorhoz (4db dc motort tud meghajtani, vagy két stepper-t). Esetleg más tb6612-re épülő drivert, kis tápfeszültségnél is nagyon jól használható. -
válasz
// Chaka //
üzenetére
Én 11 éves korom körül kaptam egy c64-est, de már egy évvel előtte minden könyvet elolvastam hozzá. 14 éves koromban már assemblerben írogattam rá kódokat. Ennek az ismeretnek nemrég hasznát vettem, amikor az arduino smart car-t csináltam, írtam bele egy processzor-emulációt/virtuális gépet, amit kb. a 6510-es processzor működése/felépítése ihletett, hogy egy virtuális utasításkészlettel lehessen programozni a robotot. Legnagyobb döbbenetemre elsőre sikerült.

-
válasz
nyikszi
üzenetére
Értem!
Esetleg érdekel egy olcsóbb megoldás?
Kell hozzá egy uno vagy egy nano, egy hc-06 Bluetooth modul, és tetszőleges számú led, csipogó, szervó vagy dc motor.
Mellé pedig egy ilyen programozó környezet:
[link] vagy [link]
Ezek a LEGO-hoz hasonló grafikus környezetek.Az én fiam 8 éves, én egyelőre sikertelenül próbálkozom "megfertőzni"
, bár LEGO EV3-mal már vannak részeredményeink (egy tanfolyamra jár most, a feladatokat megcsinálja, érti, de nem túl kezdeményező).
Az általam épített Arduino smart car-t is szívesen irányítja egy telefonos remote appal, de a programozás még nem igazán hozza lázba. -
válasz
ZTE_luky
üzenetére
Ezen a videón a fickó pont ugyanezzel a problémával küzd, mint te, a videó végén a megoldás nem túl megnyugtató.
Hátha segít.(#8467) Teasüti: a videó alapján a poti a dc offsetet állítja, szerintem nem jó rajzot találtál.
A rajz alapján viszont lehetne negatív visszacsatolást létrehozni a d0 és az a0 közt, vagyis talán erősítőnek is lehetne használni a cuccot? Ne nevessetek ki, ha nem így van, mert nem túlzottan értek hozzá.
-
válasz
ZTE_luky
üzenetére
Az a gyanúm, hogy a "sound modul" igazából egy digitális kimenetű cucc, a potival threshold-ot tudsz csak állítani, vagyis abból az életben analóg jelet nem fogsz tudni kiszedni. De jobb lenne, ha leírnád a típusát, hogy ne sötétben tapogatózzunk. A táppal meg szerintem köss egy diódát sorba, azon fog esni ~0,6V így talán nem teszed tönkre a cuccokat.
-
válasz
nyikszi
üzenetére
Szerintem sehol.

Néztem az árakat, és a hardverhez képest durván túl van árazva. Persze, tudom, az árba bele van építve a fejlesztés, az egész "ingyenes" oktatási program költsége, meg az, hogy te fizeted ki az angol tanulóknak ingyen juttatott példányok árát is.
Minden célra kell? Arduinoval nem lehet helyettesíteni?
-
Ha jól értem egy meglévő készüléket kellene feltuningolnod? A legegyszerűbb az lenne, ha valamivel mozgatnád a vizet az edényben, sokkal gyorsabban reagálna a termosztát, kisebb lenne a hőtehetetlensége a rendszernek. Az időzített kikapcsolást pedig egy időkapcsolós konnektorral is meg lehetne oldani.

-
1. Hallottam, hogy mosogatógéppel is lehet sous vide-álni, akkor viszont annyira csak nem lehet kritikus a hőfok, hogy 0.2 fok hiszterézis sok legyen neki.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
2. Ha én csinálnék sous vide gépet, úgy csinálnám meg, ahogy egy háznak a cirkó fűtését: egy szivattyúval egy fűtött csövön vezetném át a vizet, a csövet pontosan a kívánt hőfokra melegíteném, és folyamatosan keringetném a vizet. Mivel 60-70 fokos vízről van szó, szerintem egy sima akváriumi vízkeringető is megtenné, így gyakorlatilag bármilyen hőmérő szenzor megtenné, amivel a kimenő vizet figyeled, nem kell termosztát hozzá. Az arduino maga lesz a termosztát. -
Miért, a hall szenzor kicsi, befúrhatod az ajtóba, a mágnest az ajtófélfába és máris nem látszik. Vagy egy infrás reflexiós optokaput az ajtófélfába, az esp-vel együtt, nem is kell az ajtóba építeni.
A g szenzorhoz milyen tresholdot állítasz be? És ha kellően lassan nyitják ki az ajtót, akkor nem fog riasztani? Vagy ha a huzat megmozdítja? És ha kopognak rajta? -
válasz
Janos250
üzenetére
A telefonomban lévő gps+glonass legnagyobb pontossága nyílt terepen, tiszta időben (márpedig a nyílt víztükör eléggé optimális környezet ebből a szempontból) kb. 30cm. Miért ne lehetne egy 10e Ft-os gps modul is legalább ilyen pontos?
Mivel amúgy is wifiképes lesz az eszköz, akár egy mobiltelefont is lehetne használni. -
-
Én nem akarok több áramot bele, hanem a konvertert/regulátort akarnám kihagyni a képletből, mert eddigi tapasztalataim alapján egy egyszerű stepdown konverter nem tudja rendesen árammal ellátni a motorokat, plusz ha a li cellákat lekonvertálom 5V-ra, a driveren meg esik +1V, akkor tuti erőtlenek lesznek a motorok. Vagy egy nagy áramú konvertert kell használni, ami nagy is, drága is, és nincs is nekem. Ez pont 3 kizáró ok.

-
válasz
Janos250
üzenetére
Na megnéztem a gépen, snap4arduino ami nagyon tetszett! Egyrészt sokkal stabilabb és gyorsabb, mint a többi, amit próbáltam, másrészt létre lehet benne hozni saját blokkokat, Xml és javascript alapon, amit a programmal együtt is el lehet menteni, az ember nincs ráutalva arra, hogy a készítők beletegyék, amit az ember használni szeretne, pl ultrahang szenzor, vagy motor shield.
-
válasz
Janos250
üzenetére
Akkor már blökli.

Van vagy 4-5 arduino programozására is alkalmas blockly fork, amit végigpróbáltam, ebből van egy, ami kimondottan nagyon jól sikerült, most fejből nem tudom a nevét, majd este belinkelem. Mindegyik valamilyen firmata firmware-el működik, és Bluetooth kapcsolaton keresztül a pc-ről vezérli a uC-t. -
válasz
// Chaka //
üzenetére
Pláne, hogy én nem nyomtatni fogom az alkatrészeket, hanem vágni/ragasztani.

Már csináltam egy nagyobb és bonyolult smart car-t DC motorokkal, de az túl komplikált ahhoz, hogy a gyerekeim tudják programozni. Ezt úgy akarom megcsinálni, hogy valamelyik blockly klónnal lehessen programozni, grafikusan, mint a Lego mindstorms-t. -
válasz
// Chaka //
üzenetére
Két léptető + egy bolygókerék. Egy ilyet akarok csinálni.
Update: most néztem meg alaposabban az oldalt, amit linkeltem, és 5db AA elemre kötötte a stepper-eket szívbaj nélkül, sőt, a leírás szerint 6db-ot is lehet használni, szóval ezek szerint feleslegesen csináltam problémát a tápból.

Vagy a projekt készítője gyakrabban fogja cserélgetni a motorokat, mint eredetileg tervezte.
-
válasz
// Chaka //
üzenetére
Tartásra igazából nem lesz szükség, elvileg vízszintes felületen nemigen fog elgurulni a kocsi, amit hajt. Viszont ha folyamatosan gurul, az szerintem elég nagy igénybevételnek minősül. Asszem ezt empirikus módszerrel kell kiderítenem.

-
Hát ha a tekercsek ellenállása 35ohm körül van, ahogy írják, akkor ha jól számoltam 7,4V-on 220mA körüli áramot kap. Esetleg ha teszek rá egy hűtőbordát?
Egy kis egyszerű smart car-t szeretnék belőle összerakni, és 5V-on elég erőtlennek találtam a motort, meg a táplálás is egyszerűbb lenne konverter nélkül... -
Sziasztok!
Egy 5V stepper motort (28BYJ-48) lehet magasabb feszültségen hajtani?
Dc motoroknál meg szoktak adni min/max értékeket az adatlapon (pl. 6V motornak 3-9V) de ennél semmi ilyet nem találtam.
Két 18650 li cella max 8.4V-ját vajon kibírja hőhalál nélkül? Egy
ULN2003 driverrel lenne hajtva, amin ha jól tudom eleve lesz kb 1V feszültségesés, vagyis legrosszabb esetben (maxra töltött cellákkal) is max 7.4V-ot kéne elviselni. -
-
Én is ezt írtam, hogy magamat idézzem: "ha ügyes vagy, két ilyennel encoderként is tudnád használni".
De igazából nincs rá szükség egy ilyen smart car-nál, mert jellemzően nem nagyon szokták a kereket kézzel forgatni, hogy az irányt fel kelljen ismerni. Ezzel az áttétellel lejtőn sem tud visszagurulni magától, legfeljebb csúszni, a kerék csúszását viszont nem lehet vele detektálni. A forgásirány meg eleve programból van szabályozva, így mindig lehet tudni, merre forog a kerék, elég csak a tényleges sebességről visszajelzést kapni (ezeknél a motoroknál nagyon véletlenszerű, hogy milyen sebességgel forog, egy sima egyenes vonalú gördüléshez is erősen szabályozni kell a meghajtást).
Janos250: írtam Neked privit.
-
Encoderként nemigen fogod tudni használni, mert ez csak sebesség visszajelzésre alkalmas, ahhoz viszont elég egy ilyen filléres résopto. 3mm-es kell, ha jól emlékszem. Ezt használom én is, Kínából rendeltem egy marékkal. Lehet, hogy ha ügyes vagy, két ilyennel encoderként is tudnád használni, de igazából nincs rá szükség, mert a forgási irányt te állítod be.
-
-
válasz
Victoryus
üzenetére
Meg lehet, igen, bt-al, hc05-tel, az UNO-ra. Talán másra is. Van hozzá leírás is valahol, azt hiszem egy dll-t ki kell cserélni a pc programban. Egy időben én is meg akartam csinálni, aztán valahogy mindig más dolgom volt.

Esp-re is van OTA frissítés, vagyis wifi-n keresztül tudsz rá tölteni.
Ha LEGO-szerű dolgot akarsz csinálni, akkor viszont más irányból közelíts, firmata firmware-el hasonló kockatologatós környezetben tudod programozni a Blockly környezetben, van több változata is, annyi a különbség, hogy a pc fogja irányítani a robotot élő BT kapcsolaton keresztül. -
válasz
Janos250
üzenetére
Én csak azt nem értem, hogy hogy lehet az analóg bemenetekkel, ezzel a látható néhány diszkrét alkatrésszel ilyen sokféle / ilyen finom mérést végezni, ilyen széles mértékhatárok közt!

A nyitó feszültséget például hogyan hozza létre (gondolom nem pwm-el)?
A rá való programot nyilván nem én írnám, nem hiszem el, hogy ne lehetne valahonnan letölteni.
-
válasz
Janos250
üzenetére
"Mega328 LCR-T4 Digital Transistor Tester"
Ezt néztem már korábban, hogy mi lehet, és, hogy szükségem van-e rá. Meg azon filóztam, hogy vajon azért ez a neve, mert egy Atmega328 uC csinál benne minden mérést, és akkor azt hogy oldották meg, és meg lehet-e itthon egy ilyet építeni
, vagy van benne egy mérő áramkör, és a 328 csak a megjelenítéssel foglalkozik, meg vezérli a lényegi munkát végző műszert?A keresésre én is a total commandert tudom javasolni, az mindent megtalál.

-
válasz
Janos250
üzenetére
Miért, nincs azzal semmi gond, ez egy hangszer. Olyan, mint a Hammond orgona. Az egyedi belső felépítéstől egyedi, utánozhatatlan hangja van. Az elektronikus zene pont ettől az, ami.
A probléma ott van, amikor az akusztikus hangszereket szekvenszerrel helyettesítik, mert az olcsóbb...
Új hozzászólás Aktív témák
- Androidos tablet topic
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Facebook és Messenger
- Black Friday november 29. / Cyber Monday december 2.
- Mini-ITX
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Napelem
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- További aktív témák...
- Telefon felváráslás!! Xiaomi Redmi Note 11, Xiaomi Redmi Note 11 Pro, Xiaomi 11 Lite
- Samsung SyncMaster 930BF 19" 1280 x 1024 DVI!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 128GB Red -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3678, 100% Akkumulátor
- Samsung Galaxy S22 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 12 Pro Max / 128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

ekkold