-
Mobilarena
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
ekkold
Topikgazda
válasz
ViZion #18049 üzenetére
Nálam a router, és az AP-k, egyetlen közös tápról mennek, a sok gyári dugasztáp helyett. Viszont a PC tápok hatásfoka nem valami csodás, (néhány spécibb verziótól eltekintve, de azoknál ki is hangsúlyozzák, hogy jó a hatásfoka), szerencsésebb egy laptop-táp vagy ahhoz hasonló eszköz.
Mondjuk ha a PC táp eleve adott, mert ott van mellette egy működő PC, akkor jó megoldás lehet az is. -
daninet
veterán
válasz
ViZion #18049 üzenetére
most építkeztem nemrég, a villanyszerelőm az összes ledes világításomat egy darab nagy tápra rakta rá. De minden ledes a házban, így kb a vezetékeim fele 12/24V-os.
Egyrészt sokkal egyszerűbb szervizelni ha baj van, ha álmennyezet felett vannak trafóid az baj tud lenni, másrészt hatékonyabb is sokkal, plusz biztonságosabb is, nem ráz meg, nem okoz tüzet, mert letilt a táp stb.
Viszont a routerek meg az ilyen kacatok nagyon érzékenyek az áramra. Unifi access pointjaim vannak, ha már csak kicsi nyűgje van a tápnak dobálják el a kapcsolatot. Maga az eszköz elpusztíthatatlan de a POE tápok kb fogyó eszköz, egy 3-5 év alatt eddig mind bajos lett nekem. Az instabil routerek nagyrészt táp bajosak. Ez nem azt jelenti, hogy nem működne, de lehet nem lenne gond nélküli. -
Tankblock
aktív tag
válasz
ViZion #18040 üzenetére
Szia
Őszintén ESPEasy vel sohasem foglalkoztam, szerintem egy csőtermosztáttal többre mész.
Az se biztos hogy csak 1 hőmérőre bíznám magam.
Ugye nem gázkazán?Ha sima kályha én az előremenő víz hőmérsékletét nézném és 50 fok felett keringetném, hogy ne hűtse le, mert akkor kátrányosodik gyorsan.
-
daninet
veterán
válasz
ViZion #18037 üzenetére
szerintem rájöttem. Alul van a gond a két for loopnál. Szerintem a felette levő rész oké.
Szóval én most breadboard-on random rakosgattam a pinekhez a vezetéket. Nem sorrendben, össze vissza. 1 után 3
Viszont valójában ez egy tolókapcsoló lesz, csak sorban tudod majd kapcsolni. Szóval nem lesz 1->3 csak 1->2->3
úgy viszont tökéletesen működik. Azt kell kipróbálni, hogy ha gyorsan kapcsolgatom a tolókapcsolót bugos lesz-e és tudom-e gyorsabban tolni a kapcsolót mint a ciklus a kódban -
its_grandpa
tag
válasz
ViZion #18000 üzenetére
Ahhoz képest, hogy mikor és honnan indultál, rendesen összeszögelted.
A max. 90-et én biztos lejjebb venném, a vízkő kiválás 60 fok felett erősen növekszik.Ha már fűtés ....
Van egy buta de örök élet öntöttvas gázkazánom ami semmi mást nem csinál csak 60 fokos vizet ha a szoba termosztát ( programozható) azt mondja neki, hogy fűtsön.
A keringetőt meg egy 1.000.- HUF alatti digitális hőkapcsoló indítja/állítja (Ali, W3002).
Amíg a víz nincs 60 fok, a keringető nem megy.
Ha a szoba termosztát kikapcsolja a kazánt akkor sem hagyom állni a vizet, addig forgatom amíg le nem megy 40 fokig, kicsit túlfűtök ott ahol a radiátorokon nincs thermo fej (törülköző szárító, klotyó, észak keleti hálószoba). -
ViZion
félisten
válasz
ViZion #17999 üzenetére
Alap probléma: keringető szivattyú 35-45W fogyasztás redukálása, mert sokat pörög feleslegesen. Nem nagy a ház, jól szigetelt, vegyestüzelés+puffer. De a csövezés, meg az egész rendszer nagy átfolyásra van tervezve (szándékosan), emeleten termofejek, lent meg kb szaladhat, amúgy is minden egyben van.
Elvileg okos keringető mehetne, de mint megtudtam, az az átfolyást nézi, tehát nálunk automatán visszavenné a teljesítményét (másnál is ez a tapasztalat, okos keringetőt manuálban használnak), nem jutna/sokára jutna meleg víz a távolabbi pontokra.Visszatérő mérése differenciál termosztátos megoldással: ez sem jó, mert a fürdő (szándékosan) külön kör, ahol gyorsan megfordul a víz, a visszatérő így meleg hamar. Megbontani nem akarom, lehetne mágnesszelep, vagy másik szivattyú... drága az ESP-hez képest.
Akkor mérjünk... időt. A legtávolabbi radiátor a kihűlt állapotból a forróra kevesebb, mint 5 perc alatt melegszik fel, ha megy a keringető. Itt a hőleadás sebessége és a kis légköbméter/radiátor miatt van egy durva túllövése a rendszernek, ha a keringetőt a belső termosztát kapcsolja. Erre is lett volna alternatív megoldás, különböző okok miatt elengedtem ezeket.
A programról: boot-nál idők és hőmérsékletek dummy változóba mentve, ha meghalok, akkor is tudják kezelni...
Min hőmérséklet: kazán/puffer a kimenőnél ha eléri, csak akkor keringethet.
mid hőmérséklet: átlagos üzeni alsó határa
max: 90°C-nél minden mindegy, valamit elkeféltem a kazánnál, túlfűtöttem, keringessen hamar.
rögtön indítja is a vége ciklust, ami 2 percenként nézi, h mi a szituáció a hőfokokkal.
A fűtés még az érdekes, ha a minimum-optimum közé esik, akkor hosszabb keringetés (mert a kazán vagy hűl, vagy melegszik), majd szünet. Utána ha még a termosztát "be" állapotban van, akkor ismételje meg, keringetés hosszan, szünet.
Ha az optimális felett van a hőfok, akkor fűtésnél elég, ha ~5 percig keringet, majd vár, ha termosztát még aktív, akkor újra.A lényeg, h sokkal kevesebbet megy a szivattyú, a "túllövések" is ritkábbak lesznek, ehhez az időket finomítani kell, tapasztalat szerint. 3 szenzor van, az egyik a külső hőre, a másik csak infó a pufferről. A külső hőmérséklet kód nincs még benne, ez annyi, hogy mint pl. ma, ha 18°C felett van kint, akkor ne fűtsön 23-ra, mert minek, tutira szellőztetünk is ilyenkor. Akkor az a meleg maradjon estére inkább.
-
its_grandpa
tag
válasz
ViZion #17994 üzenetére
Pedig le van írva szépen, az action plugin specifikus parancs.
Az event a rendszer által indított esemény, bizonyos esetekben feltételhez kötött.
Az on System#Boot do .. például arra jó, hogy ha áramszünet miatt újraindul az eszköz akkor be tudd állítani azt az állapotot ami neked kell (mondjuk ne kezdjen el világítani véletlenül a lámpa vagy ne induljon el a fűtés).on [heaton#state]=0 do
event,heatoff
endonén ezt fordítva csinálnám
on [heaton#state]=1 do / fűtés#állapota=1 , azaz igaz
event,heatoff // kapcsold ki a fűtést
endon -
its_grandpa
tag
-
its_grandpa
tag
válasz
ViZion #17981 üzenetére
Nem teljesen jó de kiindulási alapnak....
Kell egy dummy device name=Rel_1, és State nevü változó.on System#Boot do
Monitor GPIO,15 //Relay1_GPIO-ja
timerSet,1,600 //Set Timer 1 for the next event in 600 seconds
Rel_1#State = 0
endon
On Rules#Timer=1 do //When Timer1 expires, do
Rel_1#State = 1
endon
on GPIO#15=0 and Rel_1#State = 1 do //Relay1 low
Rel_1#State = 0
http://<espeasyip>/control?cmd=LongPulse,Relay2_GPIO,1,300 //Relay2 5 minute on
endon
A GPIO-kat és az IP-t konfigodnak megfelelően kell beállítani.
ESP nélkül írtam, nincs tesztelve. -
its_grandpa
tag
válasz
ViZion #17971 üzenetére
Rendben de előbb ezt a két oldalt nézd át.
https://www.letscontrolit.com/wiki/index.php/Tutorial_Rules
https://www.letscontrolit.com/wiki/index.php?title=ESPEasy_Command_ReferenceÉn ESPEasy-vel kezdtem a saját eszközök építését (kapcsoló,hőmérő).
Ma már vannak Tasmotás eszközeim is de talán az ESPEasy nekem jobban kézre áll.
Ha vége lesz a kerti szezonnak ismét neki látok. -
Dißnäëß
nagyúr
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ThinkPad T14 Gen1 14" FHD IPS Ryzen 5 PRO 4650U 16GB 256GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- Gamer pc 1080p
- ThinkPad T490 14" FHD IPS i5-8365U 16GB 256GB NVMe magyar vbill IR kam gar
- Nintendo Switch oled sok extrával, játékkal
- Xbox Series X, újrapasztázva, tisztítva, dobozában, 6 hó teljeskörű gar., Bp-i üzletből eladó!
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX Series S 512GB játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Dell Latitude 5400 - i5-8GEN I 16GB I 512SSD I 14" HD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Veszünk: PS5 Fat/Slim/Digital/Pro konzolt, játékokat, Portalt stb. Kérj ajánlatot!
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 4 Slim / PS4 Pro felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40A9 docking station
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest