-
Mobilarena
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
bagarol
tag
válasz
JulianSinulf #21193 üzenetére
A loop-ban már nem kell a "void".
-
Janos250
őstag
válasz
JulianSinulf #14717 üzenetére
Gyártottam én is régebben positiv20-al, kék fóliával/printerrel, NYÁK lapra tussal rajzolva, miegymás, de meguntam.
Bár már eszembe jutott, hogy a positiv20-as lapot lézergravírozóval levilágítani, tulajdonképpen jó lehet. Vagy a lézergravírozó feje helyett felrakni a "fúrót" ami persze inkább maró, és azzal a kontúrokat kimaratni. De ugyanígy a lyukakat is ki lehet fúratni, de a lyukgalvanizálás az amatőr szinten lehetetlen. Odáig jutottam, hogy megrendeltem hozzá a fejet, de úgy érkezett meg, hogy az egyik furatban nincs menet. Kaptam 10 $ bánatpénzt, de a fejet még azóta se raktam fel. Nem is nagyon használom, mert nagyon füstöl, így csak szabadban, vagy jó szellőzéssel, elszívással lehet jól használni.
Csak amikor lemegyek vidékre, ott játszadozom vele.Azért tíz darab, mert a tíz ugyanúgy 5 $, mintha egyetlen darabot rendelek. Akkor már legyen tíz, hátha valamire jó lesz. Jelenleg is van pár elfekvő panel, de kenyeret nem kér, egyszer még jó lehet.
Elég nagy a padlás. -
Gergosz2
veterán
válasz
JulianSinulf #14649 üzenetére
Opto-s Triak / IGBT vagy FET van benne
Valamint mekkora az áramfelvétele, mert a linken lévő nem írja?
Egy LED van az input fokotaon, így nagyjából a 10-20mA-es tartományról lesz szó. De ez típus függő. Most nézem, ennek a relének van adatlapja is: link -
dew28
aktív tag
válasz
JulianSinulf #14649 üzenetére
vigyazni kell, mert ha DC-t akarsz kapcsolni, arra nem mindegyik SSR kepes.
-
kesztió
aktív tag
válasz
JulianSinulf #14626 üzenetére
Viszont, ha csak a relatív hőmérséklet a lényeg, akkor értelmét veszti az alvó/wifi módos problémád és teljesen fölösleges a referenciahőmérő is.
Hiszen érzés után mész és nem tényleges értékek után.
Ez így van, hacsak nem vagy olyan alkat, aki szereti a kihívásokat és rendes munkát is szeret végezni.És és titokban reménykedem, hogy ebből sorozatgyártott termék is lehet valaha, és akkor azért ciki, hogy ±1°C, de erre még rájön másfél fok.
Főleg, hogy meg lehet oldani. -
kesztió
aktív tag
válasz
JulianSinulf #14616 üzenetére
Elnézést, jött volna a többi is.
A nagy pontosságnak nem az abszolút pontosság a lényege, hanem a relatív. Tehát engem pl. nem az érdekel, hogy teszem azt pont 23,4°C legyen, hanem az, hogy kikísérletezem, mi a kellemes nekem és azt próbálja is tartani. Lehet, hogy pl. az íróasztal körüli hőmérsékletnek köze sincs ahhoz, amit a termoszát a falon mér, de az azért igaz, hogy ha ma 23,4-et állítok be és pl. holnap csak 23,1-et, akkor enyhén hidegebb lesz az érzet.És ugyanez a probléma kavar be a hiszterézisnél is: kicsi hiszterézist nem lehet olyan termosztáttal csinálni, amelynnél 1 tizednél többet ugrál mérésről mérésre az érték. És azt tapasztalatból mondom, hogy a sokak által még jónak tartott ±0,5°-os hiszterézis mér a komfortérzet kárára megy.
-
kesztió
aktív tag
válasz
JulianSinulf #14608 üzenetére
A DHT22 és az SHT35 kábé úgy viszonyulnak egymáshoz, mint a Trabant és az Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio.
-
ekkold
Topikgazda
válasz
JulianSinulf #14560 üzenetére
Van olyan SRAM ami gyors, és van benne EEPROM háttértár, azaz nem felejt, mert ha csökken a tápja akkor ment az EEPROM-ba. Lehet, hogy ilyet használnék....
-
válasz
JulianSinulf #14560 üzenetére
A beírásra, kiolvasásra is tudsz valamilyen anyagot ajánlani?
Sajnos magyar nyelvű leírást nem tudok, de minden hasonló kérdésre választ kapsz az arduino.cc és a google.com oldalon.
-
Janos250
őstag
válasz
JulianSinulf #14555 üzenetére
"Ha sikerül a beolvasás, akkor kiírja az UID-t, majd egy újabb leolvasást kér és a két eredményt összehasonlítja. Ha megegyezik, akkor beleírja az EEPROM-ba az értéket."
Nem kell! Van benne kontroll szumma.
-
válasz
JulianSinulf #14555 üzenetére
Juj de sok kérdés.
Nézzük.
1. Ezt olvasd el: [link] Szépen le van írva példával, hogyan kell két dolgot egyszerre csinálni (multitasking). A lényeg: a millis() függvény időmérésre alkalmas, az értéke milliszekundumonként változik, másodpercenként 1000x.
2. Gombnyomás helyett legyen egy master kártya. Ha lehúzod, a 10mp-en belül lehúzott új kártya száma bekerül az adatbázisba. A gombnyomás nem túl biztonságos.
3. 8byte helyett 9byte-on fogod tárolni az UID-ket az EEPROM-ban. A 9. byte a számláló. Így nem fog 128 kártya elférni, csak 113, cserébe tudsz sorszám alapján törölni.
4. Az EEPROM műveletek nagyon lassúak, tehát a program indulásakor az összes adatot be kell rántani a RAM-ba, ott utána könnyű lesz végigolvasni, amikor ellenőrizni kell, hogy egy UID bent van-e a listában.Szólj, ha kihagytam valamit.
-
válasz
JulianSinulf #14516 üzenetére
az olvasó viszont hexadecimális értékeket olvas ki. A program képes a hexadecimális értékeket átváltani decimálisra és kiírni a soros monitorra.
Viszont míg a hexadecimális érték 4*2 karakter, addig decimálisban ez változó.Itt valami kavar van. Az olvasó elvileg 8db byte-ot olvas ki, ha az RFID chip UID részéről beszélünk. Azt is kellene eltárolni az EEPROM-ba, 1kB-ba 128db UID fér el.
-
Janos250
őstag
válasz
JulianSinulf #14474 üzenetére
Csatlakozom Aryeshez, azzal a kiegészítéssel, hogy egy külső EEPROMnak is vannak előnyei: le lehet venni a panelról, olvasóval kiolvasni, ha kell másikba átmásolni.
Ezért van így a Codefon kaputelefonokban is. Azokat már nagyjából ismerem, és ott úgy csinálom. Az olvasók közül eggyel -most hirtelen nem találom - nagyon rossz tapasztalaim voltak, pedig az lett volna a legkényelmesebb, mert minden macera nélkül soros vonalon küldte a kártya kódját. Hibásan :-(
Csak most néztem vissza, mit is csinálsz. Ja, a focikapu. Gyorsan töröltem is néhány dolgot. Annyi kártya adata pici helyen is elfér. -
válasz
JulianSinulf #14474 üzenetére
Szia!
"Azért írom, hogy barkácsoltam, mert különféle kódokból ollóztam össze és igazítottam a kapcsolásomhoz a saját kódom"
Semmi para, én a mai napig így írom a kódjaimat, csapnivaló a memóriám.
Az EEPROM teljesen megfelel ilyen célra, ha biztosan elég a mérete az összes kártya számára. Az SD kártya talán egy kissé overkill, de ami szerintem a legjobb lenne, az SPIFFS valamilyen ESP lapon. Az SPIFFS az ESP lapon 4 Mbyte-os flash chip-et használja adatok tárolására, sima text fájlként, vagy az ESP32 esetében még sqlite3 adatbázist is használhatsz SQL parancsokkal. Webes adminisztrációs felületet is tudsz rá írni, smart home-ba integrálni, esetleg riasztóként használni stb.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- HP 15da0000nh Intel Silver N5000 / 8gb ddr4. / UHD 620 / 1TB Hdd / 70% akku / Olcsó DDR4-es laptop
- BESZÁMÍTÁS! Asus B760M i7 12700KF 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800 16GB Rampage SHIVA FSP 700W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7500F 32GB DDR5 512GB SSD RX 6700 XT 12GB ZALMAN S3 TG CM 700W
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
- AM4-es félkonfig, 5800X, 32gb Ram, B450, BeQuiet TF, FractalDesign Meshify C, Seasonic 650W
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- IKEA (HAVREHOJ) tablet vagy laptop tartó
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK H310CM i5 9600K 32GB DDR4 500GB SSD RTX 3050 8GB DeepCool Tesseract SW 500W
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Western Digital SN850X NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z77 MPOWER Z77 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest